geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4594. Forrástúra Jakab-hegyre (GCFOJA)
Aranyág-forrás
Aranyág-forrás
Éger-völgy patakja
Éger-völgy patakja
Éger-patak az első forrástól
Éger-patak az első forrástól
Változik a táj
Változik a táj
Piros út
Piros út
Fák árnyékában
Fák árnyékában
Négybarát-forrás
Négybarát-forrás
Négybarát-forrás
Négybarát-forrás
Lónyelvű csodabogyó
Lónyelvű csodabogyó
Fenyves-forrás
Fenyves-forrás
Ezt látja a Fenyves-forrás
Ezt látja a Fenyves-forrás
Jancsi-forrás
Jancsi-forrás
Piros kör az Egészség-forráshoz
Piros kör az Egészség-forráshoz
Ebbe a vízmosásba nehéz lemenni
Ebbe a vízmosásba nehéz lemenni
Egészség-forrás
Egészség-forrás
Egészség-forrás
Egészség-forrás
Panoráma a Misinára és a városra
Panoráma a Misinára és a városra
Apacsok-kútja
Apacsok-kútja
Ládaőrök :)
Ládaőrök :)
Ezt látja az Apacsok-kútja
Ezt látja az Apacsok-kútja

Szélesség N 46° 6,152'
Hosszúság E 18° 9,022'
Magasság: 411 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.10.27 14:00
Megjelenés időpontja: 2019.11.09 20:53
Utolsó lényeges változás: 2019.11.09 20:53
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: szamosszamoca
Felhasználó: szamosszamoca
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 4
Megtalálások gyakorisága: 10.6 megtalálás hetente


Röviden
A láda (19X12X6cm-es konyhai doboz) az Egészség-forrás közelében "gravírozott" bükkfa tövében, avarral, ágakkal álcázva vár Rád. A többi ponton 9 cm magas hengerben - szintén bükkfa tövében lapulnak - laminált lapon jelszórészletet találsz.

Bevezető
A hárompontos multiládával a Jakab-hegyre hívlak, annak északi oldalán futó piros sáv Piros sáv turistaút mellett lévő források mentén, az Egészség-forrás után jelöletlen erdészeti úton, majd a kék sávról Kék sáv nyíló, jelöletlen erdészeti úton érsz célba.

 N 46° 5,970' E 18° 9,519' 394 m [GCFOJA-1]
 N 46° 6,152' E 18° 9,022' 416 m [GCFOJA-2]
 N 46° 5,663' E 18° 9,057' 477 m [GCFOJA-3]

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Indulásnak a Mecsek Gyöngye Apartmanház mellett lévő kis parkolót ajánlom.
 N 46° 5,870' E 18° 10,639' 294 m [GCFOJA+1parkoló] A parkolóból utad az Egészség-forrás leágazásáig a Piros sáv jelzésen halad. Erdészeti betonúton kezdődik túrád, ebből a pontból szép kilátás nyílik a városra:  N 46° 5,789' E 18° 10,465' 321 m [GCFOJA+panoráma], és itt kell lefordulnod balra az erdőbe.
Esős, jeges időben érdemes az Éger-völgyi Teca mama (bónuszként túrád végén itt csillapíthatod szomjad és éhséged) parkolóból indulni, mert az első parkolóból az erdőbe beérve az ösvény eleje meredek, nagyon csúszós lehet.  N 46° 5,220' E 18° 10,978' 236 m [GCFOJA+2parkoló].
Ha innen indulsz, akkor kövesd a Kék kereszt kék kereszt jelzést. A Piros sáv jelzést a  N 46° 5,776' E 18° 10,285' 299 m [GCFOJA+1kereszteződés] kereszteződésnél éred el, fordulj nyugati irányba.
Először az Aranyág-forrást éred el,  N 46° 5,801' E 18° 9,967' 326 m [GCFOJA+Aranyág-forrás] a turistaútról pár métert kell letérned az Éger-patak irányába. Ha esetleg a patakkal párhuzamosan lent a völgyben indultál, akkor egy kis kapaszkodás után a túlpartról is felfedezheted a forrást, sőt még a patakon is át tudsz kelni a forráshoz. A forrást 1958-ban, hölgyek rakták össze kövekből, nincs habarccsal összefogva. A név arra utal, hogy az építők közt több Ágnes nevű, aranyos, kedves asszony volt.
Éger-völgyet a Farkas-forrás után hagyjuk el.
A Négybarát-forrás a Szuadó-tető alatt a délre lejtő völgy kezdetében található forrás, Piros kör jelzésű ösvény vezet hozzá, itt kell jobbra fordulnod:  N 46° 5,952' E 18° 9,513' 400 m [GCFOJA+2kereszteződés]. Az első jelszórészletért keress a forrás előtt balra egy kis "szigetet", annak jobb szélén a második fa tövében kutass, a szúrós indákra figyelj!
A nevét négy jó barátról kapta, Baranyai Aurél, Csokonay Sándor, Millner Jenő, Millner Pál, akiknek monogramja a tábla négy sarkába vésve olvasható: BA , CS , MJ , MP; a tábla közepén pedig NÉGYBARÁT 1964 felirat áll.
Eredetileg merítős forrás volt, vízhozama 1-8 liter/perc értékek között mozog. Legutoljára 2015-ben újították fel, Baumann József tervei alapján.
A négy barát emlékét őrzi a Cinke-tanyánál található emlékkő. Mindennél erősebben kötötte össze őket a természet, a Mecsek szeretete, tisztelete. Csokonay Sándor a mecseki források és turistautak atyja, hátizsákjában mindig lapult cement, kőműveskanál és más forrásépítőeszköz, ha szükséges azonnal munkához láthasson. Hitvallása, hogy "a Hegy, az Erdő mindenkinek az legyen, ami neki: a béke, a csönd, az élet örök megújulásának színhelye" .
Tovább haladva széles erdei úton eléred a Kék sáv és a Piros sáv kereszteződését. Itt találod a Fenyves-forrást. A Szuadó-tető északi pereméről elinduló Szuadó-völgy kezdetében kövekkel kirakott foglalással és névtáblával is ellátott forrás, a Jancsi-forrással együtt a völgy legfelső helyzetű forrásai. A 2000-es évek elején pihenő padok is voltak itt, sajnos mára megsemmisültek. Csokonay Sándor foglalta, és a névtáblát is ő véste. Nincs állandó hozama, igen szélsőséges, 0-70 liter/perc között változik.
Alig indulsz tovább, máris előtted van az időszakosan jelentkező Jancsi-forrás. A foglalás pontos időpontját nem ismerjük, a Természetbarátok Turista Egyesülete (1911-1951) nevezte el és tábláját Csokonay Sándor készítette. A forrás vize egy gyertyán tövében szabadon jelentkezik.
Pár száz métert tovább haladva, Piros kör jelzi
 N 46° 6,055' E 18° 9,129' 456 m [GCFOJA+3kereszteződés] ponton az utadat az Egészség-forráshoz.
A forrás a Jakab-hegy északi oldalában, a Sötét-völgy felső szakaszán található. Az 1960-as években dr. Oppe Sándor vezetésével a Pécsi Orvos Egészségügyi Sportkör Természetjáró Szakosztálya foglalta és nevezte el. Hozama állandó, 6-20 liter/perc értékű. Szurdoka vadregényes, a forráshoz való lejutás sáros időben veszélyes lehet. A láda a szurdok fölött található, megtalálásához nem kell lemenni a forráshoz. A ládát rejtő fán vésett írás látható. Az utóbbi időben többször is találkoztunk erre őzekkel.
Az elágazási pontra visszaérve folytasd utadat a piros sávra Piros sáv merőleges erdészeti földúton délnek, ez nyílegyenesen, kb. 500 méter hosszan felvezet a kék sávra (úgy is lehet, hogy visszamész a Fenyves-forráshoz, és onnan indulsz el jobbra a Dél-dunántúli Kéktúrát jelentő kék sávon, így picit hosszabb és tarvágás mellett kell haladnod) Kék sáv, amikor eléred, fordulj balra itt  N 46° 5,800' E 18° 8,961' 523 m [GCFOJA+4kereszteződés]. Mielőtt célegyenesbe fordulnál, érdemes a tarvágás nyugati oldalán egy kicsit beljebb menni, például ide:  N 46° 5,800' E 18° 9,115' 510 m [GCFOJA+2panoráma], hogy ne szokványos helyről is lásd a tv-tornyot és a várost. A  N 46° 5,724' E 18° 9,136' 505 m [GCFOJA+5kereszteződés] pontban szintén jelöletlen útra fordulj be jobbra (gps készülék nélkül érkezőknek: a kékről ez az első leágazás jobbra, meredeken indul lefelé). Most már a Szörnye-völgyben jársz. Az Apacsok-kútja főként kötés nélküli kövekből épült, aljában-ikermedencében találhatsz vizet. Ez a forrás is időszakosan működik, hozama 0-60 liter/perc. A forrás falán festett indiánfejet és a forrás nevét látod. 2009-ben újították fel, Baumann József irányításával. A 2018-ban kihelyezett gránit névtábláját sajnos fél éven belül ellopták. A jelszórészlet ott vár a forrás előtti út bal oldalán, bükkfa tövében. Kérlek, óvatosan keresd, ne feledd, itt már természetvédelmi területen jársz!
Ha még nem jártál erre, folytasd utadat a Pálos templom romjaihoz (menj vissza a kék sávra, és fordulj balra) és a pazar kilátást nyújtó Zsongorkőhöz! A parkolóhoz a legsimább úton a kék sáv Kék sáv turistaúton juthatsz (Mi akkor jövünk így, ha ránk sötétedik, ez kényelmes erdészeti út). Ezen haladj egészen a Szuadó-nyeregig, avagy Patacsi-mezőig, itt a kék sáv elágazik az erdészeti útról, amin Te maradj tovább, ne térj le róla. Hamarosan Szunyolához érsz és innen a betoncsíkon térsz vissza autódhoz.
Nagyon szép lesz a túrád, ha a Panoráma úton jössz vissza .
Bármelyik lehetőséget választod, körtúrád során további ládákat találhatsz. (GCBUEK , GCAZ , GCfal1 , GCVIII , GCPUT, GCEGTE , GCEGVO, GCHAFT , GC500S; vagy GCBMGA, GCszny , GCGEG ).

A forrásokról bővebben: A forrásépítés alapjai
Források:
A Mecsek természetjáró kalauza
Baranya Megyei Természetbarát Szövetség
A Mecsek Egyesület honlapja
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (2 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.73 web: 5.00 átlag: 4.76

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Csaba & családja 2019.11.11 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. Jártam már erre, de a Mecsek mindig más arcát mutatja. Ha rajtam múlik szívesen visszajövök, akár egyenként az összes forráshoz.

laszloistvan 2019.11.10 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.00
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Majdnem 1000. (999.) találat majdnem piros 1-essel (piros 2.5 :-)). Szép lett volna, ha jobban összejön mindez, de ahhoz egyrészt kellett volna korábbról még egy találat, másrészt amúgy sem lehet versenyezni Strombus szintű ragadozókkal, akik egy piros 1-esért a félkész süteményt is hátrahagyva, saját maguk és gyermekük testi épségét veszélyeztetve képesek beszakadni a sűrű sötét erdőbe egy olyan esőgyanús őszi éjszakán, melyen engem (mondjuk szándékaim ellenére) még a belvárosi kocsmázásra is autóval vittek le. :-)
Utóbbi hetekben úgy járok a Jakab-hegyre, mint haza. Ezúttal a családi konzumálásból kiválva, de azért Éger-völgyig autós támogatásukkal startoltam Irka kutyával a vasárnapi ebéd előtti pontért. Annyira azért nappal sem triviális - végig gyenge esőben, valszeg tegnap este óta tovább súlyosbodott sár-helyzetben. Nekem Éger-völgyi indulással, a javasolt útvonaltól kisebb-nagyobb eltérésekkel 10 km sikerült (Irka kutyának 30) - de jó volt, jó rejtések, jó helyszínek, jó kis mecseki túra. A négy barátról már korábban hallottam a Cinke-tanya kapcsán, és a forrásuk mellett el-eljárogat az ember a piroson, de a két másik zsákutca újdonság volt (bár az indiánfejes Apacsok kútja rémlik valahonnan, de lehet hogy csak a szintén indiános díszítésű Farkas-forrás miatt).
Következhet az ezredik. :-)

Márton24 2019.11.09 23:46 - Megtaláltam
Strombus-szal levadászva. Tetszett a túra és nagyon örültünk a piros egyesnek. Köszönöm.

Strombus 2019.11.09 23:46 - Megtaláltam
Éppen nekiálltam bagelt készíteni, amikor megláttam, hogy értesítés érkezett új ládáról. De már 10 perce! És az értesítés 18 perccel jött a megjelenés után. Egy esős napon egy éjszakai túrára talán érdemes még elindulni a piros egyes reményében. Márton24-nek sem kellett kétszer mondani. Az alig összekevert tészta, lesz ami lesz alapon be a hűtőbe, koordináták a GPS-be és uccú neki! Szerencsére pont nem esett az eső, így a kirándulás sokkal kellemesebb lett, mint amire lelkileg felkészültünk.
Kicsit lassúak voltunk, amit szívesen fognék arra, hogy Márton24 törött vállal, felkötött karral rótta a kilométerek, de egyáltalán nem ez volt az ok, ő hosszú lábait igen gyorsan szedte, nem is annyira az eső utáni vizes talaj vagy a sötétség akadályozott minket, hanem a köd, ami érdekes módon minél magasabbra értünk, annál sűrűbb volt és az orrunkig is alig láttunk. Így a látnivalót most nem véleményezem, megvárom, amíg nappal és köd nélkül is eljutok ide. A rejtések könnyen megtalálhatóak. A főláda kiváló minőségű és kincsekkel teli, a csak jelszót tartalmazó dobozkák is igényesen elkészítettek.
A három ládából Márton24 talált meg kettőt, így neki kellett volna először logolni, de azt mondta, amíg a piros egyesnek járó pezsgő az övé, addig teljesen mindegy neki, hogy hányadikként kerül a ládaoldalra a neve. A visszaúton fel is hajtotta a finom, behűtött italt. Nagyon örültünk, hogy végre egy olyan ládánál sikerült az elsőség, ahol ezért külön jutalom járt és ráadásul minden kellék megtalálható a dobozban, nem nekem kellett még ezzel-azzal kiegészíteni.
Állatot nem láttunk és szerencsére embert sem.
Imádom a Jakab-hegyet, így örülük, hogy ismét ide kellett jönnöm. :-)
Ui: A bagel nem ment tönkre, így legalább frissebb lesz reggelire, hogy éjjel kettőkor fejeztem be a sütését. :-)

8F64A989-8FC0-4C61-BCBF-0B9827919675
 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu