FAQ
4594. Forrástúra Jakab-hegyre (GCFOJA)

Aranyág-forrás

Aranyág-forrás

Éger-völgy patakja

Éger-völgy patakja

Éger-patak az első forrástól

Éger-patak az első forrástól

Változik a táj

Változik a táj

Piros út

Piros út

Fák árnyékában

Fák árnyékában

Négybarát-forrás

Négybarát-forrás

Négybarát-forrás

Négybarát-forrás

Lónyelvű csodabogyó

Lónyelvű csodabogyó

Fenyves-forrás

Fenyves-forrás

Ezt látja a Fenyves-forrás

Ezt látja a Fenyves-forrás

Jancsi-forrás

Jancsi-forrás

Piros kör az Egészség-forráshoz

Piros kör az Egészség-forráshoz

Ebbe a vízmosásba nehéz lemenni

Ebbe a vízmosásba nehéz lemenni

Egészség-forrás

Egészség-forrás

Egészség-forrás

Egészség-forrás

Panoráma a Misinára és a városra

Panoráma a Misinára és a városra

Apacsok-kútja

Apacsok-kútja

Ládaőrök :)

Ládaőrök :)

Ezt látja az Apacsok-kútja

Ezt látja az Apacsok-kútja
Szélesség N 46° 6,152'
Hosszúság E 18° 9,022'
Magasság: 411 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.10.27 14:00
Megjelenés időpontja: 2019.11.09 20:53
Utolsó lényeges változás: 2019.11.09 20:53
Utolsó változás: 2022.05.04 15:48
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: szamosszamoca
Ládagazda: szamosszamoca
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 98, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Röviden
A láda (19X12X6cm-es konyhai doboz) az Egészség-forrás közelében "gravírozott" bükkfa tövében, avarral, ágakkal álcázva vár Rád. A többi ponton 9 cm magas hengerben - szintén bükkfa tövében lapulnak - laminált lapon jelszórészletet találsz.

Bevezető
A hárompontos multiládával a Jakab-hegyre hívlak, annak északi oldalán futó piros sáv Piros sáv turistaút mellett lévő források mentén, az Egészség-forrás után jelöletlen erdészeti úton, majd a kék sávról Kék sáv nyíló, jelöletlen erdészeti úton érsz célba.

 N 46° 5,970' E 18° 9,519' 394 m [GCFOJA-1]
 N 46° 6,152' E 18° 9,022' 416 m [GCFOJA-2]
 N 46° 5,663' E 18° 9,057' 477 m [GCFOJA-3]

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Indulásnak a Mecsek Gyöngye Apartmanház mellett lévő kis parkolót ajánlom.
 N 46° 5,870' E 18° 10,639' 294 m [GCFOJA+1parkoló] A parkolóból utad az Egészség-forrás leágazásáig a Piros sáv jelzésen halad. Erdészeti betonúton kezdődik túrád, ebből a pontból szép kilátás nyílik a városra:  N 46° 5,789' E 18° 10,465' 321 m [GCFOJA+panoráma], és itt kell lefordulnod balra az erdőbe.
Esős, jeges időben érdemes az Éger-völgyi Teca mama (bónuszként túrád végén itt csillapíthatod szomjad és éhséged) parkolóból indulni, mert az első parkolóból az erdőbe beérve az ösvény eleje meredek, nagyon csúszós lehet.  N 46° 5,220' E 18° 10,978' 236 m [GCFOJA+2parkoló].
Ha innen indulsz, akkor kövesd a Kék kereszt kék kereszt jelzést. A Piros sáv jelzést a  N 46° 5,776' E 18° 10,285' 299 m [GCFOJA+1kereszteződés] kereszteződésnél éred el, fordulj nyugati irányba.
Először az Aranyág-forrást éred el,  N 46° 5,801' E 18° 9,967' 326 m [GCFOJA+Aranyág-forrás] a turistaútról pár métert kell letérned az Éger-patak irányába. Ha esetleg a patakkal párhuzamosan lent a völgyben indultál, akkor egy kis kapaszkodás után a túlpartról is felfedezheted a forrást, sőt még a patakon is át tudsz kelni a forráshoz. A forrást 1958-ban, hölgyek rakták össze kövekből, nincs habarccsal összefogva. A név arra utal, hogy az építők közt több Ágnes nevű, aranyos, kedves asszony volt.
Éger-völgyet a Farkas-forrás után hagyjuk el.
A Négybarát-forrás a Szuadó-tető alatt a délre lejtő völgy kezdetében található forrás, Piros kör jelzésű ösvény vezet hozzá, itt kell jobbra fordulnod:  N 46° 5,952' E 18° 9,513' 400 m [GCFOJA+2kereszteződés]. Az első jelszórészletet a forráshoz közeli kidőlt fa rejti lábujjai közt, kb.120 cm magasan
A nevét négy jó barátról kapta, Baranyai Aurél, Csokonay Sándor, Millner Jenő, Millner Pál, akiknek monogramja a tábla négy sarkába vésve olvasható: BA , CS , MJ , MP; a tábla közepén pedig NÉGYBARÁT 1964 felirat áll.
Eredetileg merítős forrás volt, vízhozama 1-8 liter/perc értékek között mozog. Legutoljára 2015-ben újították fel, Baumann József tervei alapján.
A négy barát emlékét őrzi a Cinke-tanyánál található emlékkő. Mindennél erősebben kötötte össze őket a természet, a Mecsek szeretete, tisztelete. Csokonay Sándor a mecseki források és turistautak atyja, hátizsákjában mindig lapult cement, kőműveskanál és más forrásépítőeszköz, ha szükséges azonnal munkához láthasson. Hitvallása, hogy "a Hegy, az Erdő mindenkinek az legyen, ami neki: a béke, a csönd, az élet örök megújulásának színhelye" .
Tovább haladva széles erdei úton eléred a Kék sáv és a Piros sáv kereszteződését. Itt találod a Fenyves-forrást. A Szuadó-tető északi pereméről elinduló Szuadó-völgy kezdetében kövekkel kirakott foglalással és névtáblával is ellátott forrás, a Jancsi-forrással együtt a völgy legfelső helyzetű forrásai. A 2000-es évek elején pihenő padok is voltak itt, sajnos mára megsemmisültek. Csokonay Sándor foglalta, és a névtáblát is ő véste. Nincs állandó hozama, igen szélsőséges, 0-70 liter/perc között változik.
Alig indulsz tovább, máris előtted van az időszakosan jelentkező Jancsi-forrás. A foglalás pontos időpontját nem ismerjük, a Természetbarátok Turista Egyesülete (1911-1951) nevezte el és tábláját Csokonay Sándor készítette. A forrás vize egy gyertyán tövében szabadon jelentkezik.
Pár száz métert tovább haladva, Piros kör jelzi
 N 46° 6,055' E 18° 9,129' 456 m [GCFOJA+3kereszteződés] ponton az utadat az Egészség-forráshoz.
A forrás a Jakab-hegy északi oldalában, a Sötét-völgy felső szakaszán található. Az 1960-as években dr. Oppe Sándor vezetésével a Pécsi Orvos Egészségügyi Sportkör Természetjáró Szakosztálya foglalta és nevezte el. Hozama állandó, 6-20 liter/perc értékű. Szurdoka vadregényes, a forráshoz való lejutás sáros időben veszélyes lehet. A láda a szurdok fölött található, megtalálásához nem kell lemenni a forráshoz. A ládát rejtő fán vésett írás látható. Az utóbbi időben többször is találkoztunk erre őzekkel.
Az elágazási pontra visszaérve folytasd utadat a piros sávra Piros sáv merőleges erdészeti földúton délnek, ez nyílegyenesen, kb. 500 méter hosszan felvezet a kék sávra (úgy is lehet, hogy visszamész a Fenyves-forráshoz, és onnan indulsz el jobbra a Dél-dunántúli Kéktúrát jelentő kék sávon, így picit hosszabb és tarvágás mellett kell haladnod) Kék sáv, amikor eléred, fordulj balra itt  N 46° 5,800' E 18° 8,961' 523 m [GCFOJA+4kereszteződés]. Mielőtt célegyenesbe fordulnál, érdemes a tarvágás nyugati oldalán egy kicsit beljebb menni, például ide:  N 46° 5,800' E 18° 9,115' 510 m [GCFOJA+2panoráma], hogy ne szokványos helyről is lásd a tv-tornyot és a várost. A  N 46° 5,724' E 18° 9,136' 505 m [GCFOJA+5kereszteződés] pontban szintén jelöletlen útra fordulj be jobbra (gps készülék nélkül érkezőknek: a kékről ez az első leágazás jobbra, meredeken indul lefelé). Most már a Szörnye-völgyben jársz. Az Apacsok-kútja főként kötés nélküli kövekből épült, aljában-ikermedencében találhatsz vizet. Ez a forrás is időszakosan működik, hozama 0-60 liter/perc. A forrás falán festett indiánfejet és a forrás nevét látod. 2009-ben újították fel, Baumann József irányításával. A 2018-ban kihelyezett gránit névtábláját sajnos fél éven belül ellopták. A jelszórészlet ott vár a forrás előtti út bal oldalán, bükkfa tövében. Kérlek, óvatosan keresd, ne feledd, itt már természetvédelmi területen jársz!
Ha még nem jártál erre, folytasd utadat a Pálos templom romjaihoz (menj vissza a kék sávra, és fordulj balra) és a pazar kilátást nyújtó Zsongorkőhöz! A parkolóhoz a legsimább úton a kék sáv Kék sáv turistaúton juthatsz (Mi akkor jövünk így, ha ránk sötétedik, ez kényelmes erdészeti út). Ezen haladj egészen a Szuadó-nyeregig, avagy Patacsi-mezőig, itt a kék sáv elágazik az erdészeti útról, amin Te maradj tovább, ne térj le róla. Hamarosan Szunyolához érsz és innen a betoncsíkon térsz vissza autódhoz.
Nagyon szép lesz a túrád, ha a Panoráma úton jössz vissza .
Bármelyik lehetőséget választod, körtúrád során további ládákat találhatsz. (GCBUEK , GCAZ , GCfal1 , GCVIII , GCPUT, GCEGTE , GCEGVO, GCHAFT , GC500S; vagy GCBMGA, GCszny , GCGEG ).

A forrásokról bővebben: A forrásépítés alapjai
Források:
A Mecsek természetjáró kalauza
Baranya Megyei Természetbarát Szövetség
A Mecsek Egyesület honlapja

2019.11.19 - a láda megjelent
2022.05.01 A rejtekül szolgáló fa kidőlt, a mai napon személyesen is ellenőriztük, hogy továbbra is alkalmas-e a jelszórészlet őrzésére. A doboz a kidőlés során nem esett ki a lábujjak közül, avatatlan szemek elől takarva, csak a természet a talajszintről kicsit felemelte, kb. derékmagasságba.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (34 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.67 web: 4.76 átlag: 4.70

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


tothadam86 2022.11.17 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam-8)- [Geoládák v3.12.10]

N.Zs. 2022.10.03 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Izgalmas helyek, mindhárom forrást külön-külön élmény volt felkeresni.
Mecsek Gyöngye Apartmanház mellett lévő kis parkolóban álltunk meg. A Piros sáv mente nekem nagyon tetszett. Egyes szakaszokon korábban már jártunk, de szerintem jövünk még máskor is. A Farkas-forrást és a Négybarát forrást 7 éve érintettük. Az első jelszó megszerzése után a Fenyves-forrás és a az időszakosan jelentkező Jancsi-forrás újdonság volt. Ekkorra a szél feltámadt, felhők jöttek-mentek felettünk, de mi céltudatosan tartottunk az Egészségforrás felé, mindig csak lefelé...lefelé.... Az egész heti eső nyomai itt kezdtek nehezítő körülményként jelentkezni, de leértünk az éppen nem működő forráshoz. Elolvastam a "gyógymondatot" , hogy "A láda az Egészség-forrás közelében "gravírozott" bükkfa tövében, ... vár Rád." És ekkor leszakadt az ég, még jég is hullott. Hatalmas léptekkel kúszunk föl, ahol két perce még lefelé csúszkáltunk, előkaptuk az esőkabátot, majd rájöttem, hogy a forrás fölötti fa kell nekünk szerencsére és nem kell visszamenni az árokba. Mire beírtam a magunkat a logbookba, mindent helyreállítottam el is állt az eső, újból sütött a nap. A páratartalom emelkedett egy kicsit. Az Apacsok-kútjáig folytattuk a hullámvasutazást föl-le. Az itt lévő kőbaba építését folytattam, majd rátértünk a visszafelé útra. Nagyon jó kör volt. Köszönjük a rejtéseket.

IMG_2808IMG_2809
IMG_2811IMG_2814
IMG_2821IMG_2823
IMG_2826:-)
IMG_2819IMG_2820
IMG_2832IMG_2837
IMG_2848IMG_20221003_151637
IMG_2830IMG_2839
IMG_20221003_152944 
pliptai 2022.09.03 09:50 - Megtaláltam
A jelszó nagyon zöld! Köszönet a rejtésért!

Szabibi 2022.08.28 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.38
Meglettek, köszi. Az "Apacs" forrásról még nem is hallottam.

IMG_20220828_114206 
RUNiko 2022.07.28 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!:) [Geoládák v3.12.10]

eltájoló 2022.07.28 12:04 - Megtaláltam
A környékbeli multik pontjaival vegyesen kerestük fel a pontokat. Jó sok szint lett benne végül. De legalább az időjárással szerencsénk volt. A pontok rendben meglettek. Köszi a rejtést!
mmcclxv

tfmb 2022.07.28 11:38 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.05
Köszi a rejtést!

nmárti 2022.07.26 18:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.12.10] Két részletben, tavasszal kellett volna jönni.

Feri0705 2022.05.08 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Firesanyi 2022.05.08 14:23 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

Hegyo 2022.05.02 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.22
Megtaláltam a mecseki túrám során. Köszönöm, hogy megmutattad a helyeket. [Geoládák v3.12.8]

PonGergo 2022.04.14 12:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Apával megtaláltuk

Pongi57 2022.04.14 12:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Ebben a szép tavaszi időben Gergő fiammal ládázni indultunk a Jakab-hegyre. Az első ponton a rejtekadó fa kidőlt. A második ponton a forráshoz nem mentünk le, csak a rejteket kerestük meg. A harmadik ponton az Apacsok kútjánál vaciláltunk, hogy innét merre induljunk tovább a Pálos kolostor romja felé, de végül az úttalan-utat választottuk és felkapaszkodtunk a zöld kör jelzésű útra.

Négybarát-forrás, a rejtek felettTízórai a Négybarát-forrásnál
Egészség-forrás felettApacsok-kútja
Attibati 2022.03.14 10:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.59
24 kilométeres gyalogtúra a Mecsekben.
Pécsre érkezve először a gctelj ládámat indítottam el a Mecsek 600-as csúcsai túrán, majd a Waldorf iskola közelében parkolva indultam a mai körre. A fő cél a gcjhvv láda teljesítése volt, és útközben szedegettem az útba eső ládákat.
A jó iső miatt elég nagy volt a nyüzsgés az erdőben, különösen a lakott területhez közeli részeken. Útközben a lmulti által érintetteken kívül még jónéhány forrást felfedeztem a turistautak mellett. Víz csak kevésből csordogált.

Mr Zerge 2022.02.19 10:10 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

A Remete réti parkolóból jártunk végig egy nagy körtúrát, több ládát is megkeresve.
Helyenként kissé szemerkélt az eső, de az utak ettől függetlenül járhatók voltak. Az erdőkben valószínűleg az időjárás miatt nem találkoztunk turistákkal. Jó az útvonal és a források is tetszettek.

Moncsiroli 2022.02.15 15:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Mindhárom doboz tökéletesen a helyén van. Az elsőnél kicsit féltem, mert az összes fát kivágták körülötte,de rendben meglett.

Simlis 2022.01.12 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 1.00
Forrástúra Jakab-hegyre

a család 2021.12.12 14:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.10
Azt hittem már unalomig ismerem a Jakab-hegyet. Köszönet az újat mutató túráért! [Geoládák v3.12.3]

Kacsint az erdő öregjeVihar után. De a láda megúszta :)
bazsogeleba 2021.11.28 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.15]

birobal89 2021.10.17 17:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

K.L. 2021.09.11 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

pappcsalád 2021.09.04 16:10 - Megtaláltam

[g:hu+ 2.7.14]

Liberty 2021.09.04 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.61
Ma a Nyugat-Mecsekben túráztunk pappcsaláddal és az eddigi túráink közül ez volt a leghosszabb és az egyik legszebb. 26,17 km-t mentünk, 15 forrást kerestünk fel és három barlangot.
A Pálos-kolostor érintésével és a GCDDK2 rejtése után értünk a forrásokhoz. Nagyon szép a forrásokhoz vezető útvonal, a le és felmenetből szépen összegyűlt a szintemelkedés is. Útközben más forrásokat is láttunk, a vadregényes környezetben található Apacs-kútnál jól esett az ebéd és egy kis pihenés. Kellett a feltöltődés, még hosszú út állt előttünk. Köszönet a rejtésért.

Track

Pécs címere
fcsaba 2021.08.18 14:01 - Megtaláltam
Családi kirándulás Pécs környékén; kirándulás a Nyugat-Mecsekben. Mostanában azt a korszakomat élem, hogy 1 látnivaló - 1 hagyományos láda, így kerültem a multikat. Ezzel az eggyel kivételt tettem, mert a többi kinézett ládát elég jól érintette mindhárom pont. Köszönjük a rejtést!

Zéboy 2021.08.13 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (98 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]