geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4709. Az Ezüst-hegy titkai (GCEZHT)
24 (1-20) > >>

Az Ezüst-hegy Pilisborosjenő felől

Az Ezüst-hegy Pilisborosjenő felől

Pilisborosjenő az Ezüst-hegyről

Pilisborosjenő az Ezüst-hegyről

Ajánlott útvonal

Ajánlott útvonal

Szurdok

Szurdok

Ilyen betű-szám kombinációkat kell keresni

Ilyen betű-szám kombinációkat kell keresni

33-as kő

33-as kő

Szász Elek emléktábla

Szász Elek emléktábla

Ősbudavár

Ősbudavár

A 3. pontot rejtő szikla

A 3. pontot rejtő szikla

Szabó József-barlang

Szabó József-barlang

Barlangház

Barlangház

Hármashatár kő

Hármashatár kő

A két tanösvény közös pontja

A két tanösvény közös pontja

Papp Ferenc-barlang felirat

Papp Ferenc-barlang felirat

Az igazi Papp Ferenc-barlang

Az igazi Papp Ferenc-barlang

Leágazás a kőkunyhóhoz

Leágazás a kőkunyhóhoz

Kőkunyhó

Kőkunyhó

Ilyen volt a Madonna a sziklán, míg el nem lopták

Ilyen volt a Madonna a sziklán, míg el nem lopták

Az Ezüst-hegy csúcsa

Az Ezüst-hegy csúcsa

A fenyőtörzs kilátó

A fenyőtörzs kilátó
24 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 37,131'
Hosszúság E 18° 59,527'
Magasság: 429 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.11.08 14:05
Megjelenés időpontja: 2020.11.11 11:11
Utolsó lényeges változás: 2020.11.28 17:41
Utolsó változás: 2020.11.28 19:06
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+6V)
Elrejtők: KP1965
Felhasználó: KP1965
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 8000 m
Megtalálások száma: 109 + 2 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 6.6 megtalálás hetente


Röviden

Hétpontos multiláda, melynek pontjait a Pilisborosjenő feletti Ezüst-hegyen, kb. 8 km-es körtúra közben lehet összegyűjteni, kb. 340 méter szintkülönbség leküzdése közben. Az első hat pontnál egy-egy betű-szám kombinációt kell megtalálni. A hat betű egybeolvasva a jelszó első részét adja, a hat szám pedig megadja a hetedik pont koordinátáinak hiányzó értékeit N47° 37,ABC'; E18° 59,DEF' formátumban.
1. a kő hátoldalán
2. a kő hátoldalán
3. a bejárati úttal szemben a sziklafal tövében
4. a barlang bejáratától jobbra
5. a barlang bejáratától jobbra
6. a kunyhó bejáratától jobbra a szikla sarkánál

A hetedik ponton találjátok a ládát, ami egy 13x8x5 cm-es négyfülű konyhai tárolódoboz, benne a logfüzet és a jelszó második része.
7. a középsőben jobbra derékmagasságban
Fontos! Csak annak javaslom, hogy belevágjon, aki rá tud szánni legalább 3-4 órát.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel érkezők az Árpád-hídtól induló 840-es Volánbusz járattal jöhetnek Pilisborosjenőre, ahol a végállomás előtti megállóban, az Orvosi rendelőnél érdemes leszállni. Menetrend
Innen a piros Piros négyszög négyzet jelzésen kb. 600 m séta a Lucfenyő tér, itt van a kocsival érkezőknek az ajánlott parkoló.  N 47° 36,693' E 18° 59,714' [GCEZHT+parkoló]

Előzmények

Pilisborosjenő sok népszerű túraútvonal kiindulópontja, sok a látnivaló a környéken. Az Egri-vár, a Teve-szikla, a Nagy-Kevély sok-sok turistát vonzó úticélok, ennek megfelelően jónéhány geoláda is kereshető már a környéken.
Az Ezüst-hegy, más néven Ezüst-Kevély kevésbé felkapott része a környéknek, de errefelé barangolva is sok érdekességgel találkoztam, már régen felmerült bennem egy többpontos új geoláda ötlete.
A koronavírus első hulláma alatt a geocaching.hu oldal a ládakeresés és a távoli túrák helyett régi ládatervek megvalósítását és a lakókörnyezethez közeli sétákat ajánlott. Ez megadta a végső lökést, hogy megvalósítsam ezt a tervet.

A körtúra leírása

1. pont: 33-as kő
 N 47° 37,131' E 18° 59,527' 429 m [GCEZHT-1] Itt található a jelszó első szavának első betűje és a végláda koordinátájának "A" értéke.
Az ajánlott parkolótól tovább indulunk a piros Piros négyszög négyzet jelzésen. A meredek Viola köz végén egy tűzcsapnál érjük el az erdei utat, ahol balra kanyarodunk. Pár száz méter után az ösvény fokozatosan alakul át izgalmas, sziklaszurdokká. Miután megszelídül az út, egy U-kanyart követően keresztezzük a piros Piros sáv sáv jelzést, ahol megkeressük az első pontot. Közel az úthoz, de a sűrű bozótosban találjuk a néhány térképen is jelzett 33-as követ, aminek a hátoldalán, alul helyeztem el az első betűt.
És ez az első titok: Mi lehet ez a 33-as kő, talán kilométerkő? Ha az, akkor honnan és hova vezetett az az út, aminek épp itt volt a 33. kilométere? Maradt-e fenn ezen kívül másik jelzése az útnak és egyáltalán hány éve állhat itt az út szélén ez a kő?

2. pont: Szász Elek emléktábla és kopjafa
 N 47° 37,397' E 18° 59,745' 355 m [GCEZHT-2] Itt található a jelszó első szavának második betűje és a végláda koordinátájának "B" értéke.
A piros Piros négyszög négyzet jelzést követjük tovább és a második jobbra eső szekérúton kanyarodunk le róla. Elvileg ez a zöld Zöld kereszt kereszttel jelölt út, de az első és egyetlen ilyen jelzést csak jó 200 méter múlva lehet meglátni. Mikor becsatlakozik ez az út a zöld Zöld sáv sávval jelzett útba, jobbra fordulunk és hamarosan, egy balra kiágazó rövid ösvény végén elérjük a második pontot. Kopjafa és emléktábla is őrzi Szász Elek emlékét, amit egy szép nagy kőtömbre rögzítettek, ennek hátoldalára helyeztem el a második betűt.
És a második titok: Az kiderül, hogy mikor született és hunyt el, de hiába böngésztem, semmit sem tudtam meg arról, hogy ki is volt Szász Elek?

3. pont: Vaslápa - Ősbudavár
 N 47° 37,323' E 18° 59,976' 295 m [GCEZHT-3] Itt található a jelszó első szavának harmadik betűje és a végláda koordinátájának "C" értéke.
Maradunk továbbra is a zöld Zöld sáv sáv jelzésen és egy U kanyart követően érünk a harmadik ponthoz. A bejárati úttal majdnem szemben, kicsit balra a sziklafal tövénél, egy kisebb szikla jobb oldalán helyeztem el a harmadik betűt.
Itt aztán van titok bőven! A Vaslápa elnevezés egy itt látható kő vastartalmára utal, ami mérések szerint 1200-szorosa a környező kövekének. Szerintem a hely egy rég felhagyott kőbánya, de egyes elméletek szerint sok éves kutatás és légi felvételek bizonyítják, hogy itt egy hatalmas kolostor és vár állott. Sőt egyenesen itt található Attila és Árpád fejedelem sírja is! Érdekes ezzel kapcsolatban megnézni a Fejedelmi sírok a Pilisben című 2012-ben készült beszélgetést dr. Lánszky Imre ökológus professzorral.

4. pont: Szabó József-barlang
 N 47° 37,016' E 19° 0,034' 365 m [GCEZHT-4] Itt található a jelszó első szavának negyedik betűje és a végláda koordinátájának "D" értéke.
Visszasétálunk az U kanyarban egy elágazásig  N 47° 37,294' E 18° 59,939' 356 m [GCEZHT+elágazás] ahol a balra, meredeken felfelé induló szekérútra kanyarodunk. Az út egy magasles után elkeskenyedik és az utolsó 200 méteren nehezen járható ösvény lesz belőle, de bátran menjünk rajta egyenesen tovább, mert hamarosan becsatlakozik egy másik szekérútba, amin balra kell fordulni. Kb. 600 méter után balra lefelé egy kis ösvényen leereszkedve elérjük a negyedik pontot. A Szabó József-barlangot 1963-ban fedezték fel kőfejtés közben, bejáratát egy nagy kőtömb mögött lehet megtalálni, aminek a túlsó oldalán helyeztem el a negyedik betűt. A barlangba a hiányzó vasajtó keretén át lehet bejutni, de látogatása engedélyhez van kötve. A barlang névadója a XIX. században élt Szabó József bányamérnök és geológus volt, akit a magyar geológiai oktatás egyik megteremtőjeként tisztelnek. Ez a remek kis videó megmutatja, hogy milyen is belülről ez a barlang. A barlangtól kb. 100 méterre találjuk a félig beomlott, térképen is jelölt barlangházat, ennek a titka viszonylag egyértelmű. Egykor itt a kőfejtőhöz kapcsolódó kovácsműhely volt, itt javították a fejtés közben gyorsan kopó szerszámokat, illetve itt tartották elzárva a kövek lazításához használt robbanóanyagot.

5. pont: Papp Ferenc-barlang
 N 47° 36,715' E 19° 0,263' 370 m [GCEZHT-5] Itt található a jelszó első szavának ötödik betűje és a végláda koordinátájának "E" értéke.
Visszakapaszkodunk a jelöletlen szekérútra és ezen megyünk tovább, egészen addig, amíg az út becsatlakozik a piros Piros sáv sáv jelzésű útba, ami az Ezüsthegyi-bányához vezet minket. Itt közös pontja van a két szomszéd község nevezetes pontjait bemutató sétautaknak, az Ürömi tanösvénynek és a Pilisborosjenői Kevélyhegyi tanösvénynek.
Érdemes megemlíteni, hogy többek között a budavári Bécsi kapu az itt bányászott hárshegyi homokkőből épült.
Csak pár lépés kitérő az a Hármashatár kő  N 47° 36,649' E 19° 0,466' 345 m [GCEZHT+hármashatár kő], amely kis híján 200 éve jelzi, hogy hol van Pilisborosjenő (Boros Jenő), Üröm és Budakalász (Kaláz) határa.
A bányaudvarról egy balra induló ösvényen folytatjuk utunkat és hamarosan egy egészen zavarba ejtő képződményhez érkezünk. Mintha egy hatalmas, sík, de megdőlt betonfelületen járnánk, ami valójában oligocén kori cementálódott üledékes kőzet.
Nem kell sokat menni ahhoz, hogy egy újabb titokra bukkanjunk, ha megtaláljuk a "Papp Ferenc-barlang" feliratot a sziklába vésve. Itt bebizonyosodik, hogy a kőbe vésett szavakról is kiderülhet, hogy nem igaz, ugyanis a felirat mellett valójában az Ezüst-hegyi 2. számú, más néven Szopoklesz-barlang található. (Így p-vel és nem ph-val, mert a felfedezők által adott névnek semmi köze a görög bölcshöz, hanem a hely nehézségére akart utalni.) Az igazi Papp Ferenc-barlang innen 20 méterre nyugatra található a sziklafal tövében, ahova hatalmas kőtömbökön egyensúlyozva tudunk felmászni, ez a mi ötödik pontunk. A barlang bejáratától jobbra egy sziklán helyeztem el az ötödik betűt. A 400 méter hosszú és 66 méter mély barlang csak megfelelő engedélyekkel és különleges felkészültséggel látogatható, az egész Pilis egyik legmélyebb és legveszélyesebb barlangja. A barlangot 1969-ben fedezték fel és a nem sokkal azelőtt elhunyt geológus, egyetemi tanárról, dr. Papp Ferencről nevezték el.

6. pont: Kőkunyhó
 N 47° 36,888' E 18° 59,887' 411 m [GCEZHT-6] Itt található a jelszó első szavának hatodik betűje és a végláda koordinátájának "F" értéke.
A barlang bejáratához közel egy ösvény fut, amire csatlakozunk és jobbra indulunk. Tulajdonképpen a barlang bejárati sziklatömbjét megkerülve egy kis tisztáshoz vezető úttal szemben meredeken felfelé indulunk és nem sokára egy másik ösvényre csatlakozunk, ami kivezet a piros Piros sáv sáv jelzésre, amin megyünk tovább. A jelzett útról a tanösvény táblánál kell letérni egy jobbra induló ösvényen és pár lépés után megérkezünk a hatodik ponthoz, a Kőkunyhóhoz. A bejárattól jobbra, a kunyhó sziklához csatlakozó sarkához közel helyeztem el a hatodik betűt. Ezt a kunyhót is kovácsműhelynek építették, állandó lakói is voltak hosszú éveken át, majd a turisták szolgálatába állították kulcsosház formájában. Sokáig használták barlangkutatók, aztán eltűnt az ajtó és évtizedek óta üresen áll. Sok titokra fény derül, ezért érdemes megnézni a Zsákfalvi TV Aki az Ezüst-hegyen lakott című rövidfilmjét. Közvetlenül a Kőkunyhó mellett jelöli a térkép a "Madonna a sziklán"-t, de ez úgy tűnik, hogy titok marad, mert én nem bukkantam rá, valószínűleg már nincs meg, ellophatták.
Visszatérve a jelzett útra érdemes két rövid kitérőt tenni, az egyiket felfelé, a másikat lefelé. Pár lépésre van csak innen az Ezüst-Kevély 413 méter magas csúcsa, melyet az egykori háromszögelési pont maradványai jeleznek.  N 47° 36,892' E 18° 59,868' 413 m [GCEZHT+csúcs] Mivel a hegy tetejéről a fák miatt nincs kilátás, feltétlenül ajánlom a csúccsal szemközt lefelé alig észrevehetően induló ösvényt, amelyen letérve megkereshetjük azt a kidőlt fenyőtörzset, amin megpihenhetünk és élvezhetjük az egészen rendkívüli panorámát. Plusz még itt találhatunk egy kis segítséget is a végládához.  N 47° 36,874' E 18° 59,860' 404 m [GCEZHT+kilátás]

7. pont: Downhill pálya
Az első hat ponton talált betűkre írt számokból áll össze a hetedik pont koordinátája N47° 37,ABC'; E18° 59,DEF' formátumban.
Miután egy kis pihenővel összekötve megcsodáltuk az Ezüst-hegyről nyíló páratlan kilátást, a piros Piros sáv sáv jelzésen megyünk tovább. Egy útszéli fehér kő jelzi azt a pontot, ahol le kell kanyarodni.  N 47° 37,018' E 18° 59,754' 409 m [GCEZHT+leágazás] Pár méter múlva már meg is pillanthatjuk a pálya néhány elemét. A downhill a hegyikerékpározás extrém ága, kövekkel, ugratókkal, letörésekkel tarkított erősen lejtős terepen kell bringázni. A térképen a hely csak Löszös üregként szerepel, nincs is jelölve a pálya. Úgy tudom, hogy ilyen pályát építeni és rajta bringázni nem is igazán legális tevékenység az erdőben, úgyhogy ez meg maradjon az ő titkuk. Én bár szeretek bringázni és közel is lakom, de akár szabad, akár nem, fel sem merült bennem, hogy kipróbáljam ezt a pályát. Nyilván a kerékpárom eleve nem is alkalmas rá. Találtam egy videót, ahol bringás srácok ismerkednek ezzel a pályával, érdemes megnézni.
A ládát, benne a logfüzettel és a jelszó második részével a megtalált számokból összeálló koordinátákon kell keresni. Segítségül csak annyit árulok el, hogy a középsőben jobbra derékmagasságban kell keresni.
A láda rejtekétől már csak le kell ereszkedni a piros Piros négyszög négyzet jelzésű útra, ahol bezárul a kör és a már ismerős úton kell lesétálni a kiindulási pontunkig.

Nekem nagy élmény volt a pontokat kiválasztani, a titkokat (részben) felderíteni, az utat többször is bejárni, a ládaoldalt elkészíteni. Nagyon bízom benne, hogy aki végigjárja, szintén felejthetetlen élményekkel lesz gazdagabb!
Állapot: kereshető
6 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (53 db): környezet: 4.90 rejtés: 4.95 web: 4.95 átlag: 4.93

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Mangó 2021.03.07 14:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.44
Koszonjuk a rejtest. Jo volt.

Pogánypeti 2021.03.03 11:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.4]
Ezt a jól kitalált multit én az 5-6-4-3-2-1-7 sorrendben kerestem meg a szép tavaszias időben, 2 óra 40 perc alatt. A helyszínek zömét a Szabó József-barlang kivételével már ismertem. Most a "Pilisborosjenő iskola" buszmegállótól indultam meg felfelé a Papp Ferenc-barlanghoz. Minden állomáson könnyen megtaláltam a betű-szám kombót, kivéve az Ősbudavárnál, azaz a 3. ponton. Ott eltököltem 20 percet is, mire végre megtaláltam a párost, de a lényeg, hogy végül meglett, fentebb kerestem, mint volt. A multi végládáját is rendben a helyén találtam!
Logolás után végigballagtam a Kevélyeken, egészen le Csobánkára, ahonnan busszal mentem be a pomázi HÉV állomásra...
Köszönöm a rejtést, jó volt újra a Kevélyek körül keveregni! :)

Ezüst-hegyi kőbányaEzüst-hegyi kőbánya
Papp Ferenc-barlangEzüst-hegyi kőbánya
Pilisborosjenő a piros sávrólReuma-kunyhó (volt TTE-kunyhó)
Reuma-kunyhó (volt TTE-kunyhó)Szabó József-barlang
Szabó József-barlangŐsbudavár (Vaslápa)
Ősbudavár (Vaslápa)Martilapu (Tussilago farfara)
Szász Elek-kopjafaSzász Elek-emléktábla
A 33-as kőA Löszös üreg
Löszös üreg 
b_pisti_62 2021.02.28 13:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10] Nagy-Kevély környéki mászkálás, gyönyörű időben. Tökéletesen kitalált multi, nagyon jól megvalósítva. Élmény volt végigjárni!

20210228_10545920210228_114252
20210228_12384320210228_124800
Útvonal 
Mörren Morcogi Micó 2021.02.27 20:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Micicila 2021.02.27 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

KremesEmber 2021.02.27 11:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.38
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Remek multi! Szép napos időben a környék ládáit is begyűjtve. [Geoládák v3.9.6]

watdook 2021.02.21 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Sodiacus 2021.02.21 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Lillith84 2021.02.21 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Artimus 2021.02.21 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

vblume 2021.02.14 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk, ez egy nagyon jól kitalált multiláda kör. Egy hűvös, de napsütéses téli napra időzítettük ezt a túrát. Jégcsapok voltak a sziklafalakon, barlangfalon, a fák ágai a súlyos ónos eső terhe alatt hajlottak, ami prizmaruhába zárta azokat. A hegy egyik felén olvadt, a másik oldalán igazi tél volt, felemás arcat mutatta az évszak. Köszönjük a rejtést! Virág és Pucu [Geoládák v3.9.6]

Pucu 2021.02.14 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést. Pucu & Virág [Geoládák v3.9.6]

Péter60 2021.02.13 15:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.56
Szuper kis körsétát kaptunk, nagyon jólesett. A többit Strombus leírta :)!

Strombus 2021.02.13 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.56
A láda megjelenésekor annyira vonzónak találtam a túraleírást, hogy nagyon örültem, hogy Péter60 ezt választotta idei első Pest megyei hétvégénk célpontjául. Minusz 4 fok, ragyogó napsütés, ezüstbe öltözött fák - nem is lehetett volna jobbkor jönni!
A felfelé vezető utcácskát elsőre figyelmetlenségből elvétettük, így láthattunk egy gyönyörű, nagy rönk lakóházat is és a szomszédjában egy érdekes székely kaput és kerítést. Így nem bántuk ezt a kitérőt sem. Az igazi turistautat - vagy inkább sziklás vízmosást? - elérve már tudtuk, nem fogunk csalódni. A rejtő nem kímélte a térdizületeinket, hegynek fel-le vezetve, de pont így volt ez jó, a látnivalókkal betartva a fokozatosság elvét, egyre érdekesebb dolgokat megmutatva.
A 33-as kő tényleg találgatásra ad okot. Egyszer talán lesz a játékosok között olyan, aki tudja a választ.
A kopjafa alapján feltehetően vadász volt Szász Elek. De mit mond az emléktábla? Sajnos nem tudtuk eléggé lekaparni róla a ráfagyott havat, hogy a spirálon kívül mást is lássunk.
A Szabó József-barlangnál csodaszép jégcsapok és jégsztalagmitok fogadtak, így én inkább azokban gyönyörködtem egy darabig, mielőtt a keresésre adtam volna a fejem. Ahhoz képest, hogy a jelszórészlet majd kibökte a szemünket, elég soká találtuk meg, így ezen jót nevettem.
Igazán látványos az Ezüsthegyi-bánya hosszan elhúzódó udvara és az oligocén kori cementálódott üledékes kőzet. Mennyiféle kőzettel találkozunk itt ezen az egy hegyen!
A Papp-Ferenc barlang környékén több csoport fiatal - barlangász, sziklamászó, turista - is tett vett, így itt nem tátottuk a szánkat sokáig, hanem visszakapaszkodtunk a piros sávra.
Ezután következett a barlangház. Bájos kis építmény! Nagyon tetszett benne a tűzrakóhely, de igazából minden részlete. Sajnálatos, hogy manapság nem használják. Visszaérve a pirosra, épp egy mugli család sétált el előttünk, kérdezem, hogy ismerik-e a házat. Persze nem, így mondtuk neki, hogy nézzék meg, alig pár méter a kitérő. Biztos örültek.
A downhill pályán elámultam. Ugrató itt, ugrató ott, éles kanyar, meredekség! Nem is tudnék, de semmi pénzért nem is mernék biciklivel próbálkozni itt. Ráadásul most részben jeges is volt. Már elhagytam az építményeket, amikor két, nem is nagyon fiatal bringás jött felfelé és lecsesztek, hogy mit mászkálok itt, ki van írva, hogy gyalogosoknak tilos erre jönni. Mondom, olyan táblát láttam, hogy a gyalogosok vigyázzanak, de olyat, hogy tilos, olyat nem. Szerintem nincs is ilyen. Mondtam, hova igyekszem. Erre azt mondták, ott két hajléktalan lakik. Szerencsére ez sem volt igaz. Tetszett a hely. Segítség nélkül is könnyen előkerült a láda.
Idáig pontosan 3 órát mászkáltunk. Talán még negyed óra kellett, hogy visszaérjünk a kocsihoz. Nem tudom, mert itt már nem néztem az órámat és sajnos az e-mailjeimet sem, így nem vettük észre, hogy GCUSER mellett sétáltunk el. Pedig a ládával is és a rejtővel is igazán szívesen találkoztunk volna! Reggel pár perccel azután kerülhetett ki, hogy indulás előtt megnéztük, nincs-e valami mozgó a környéken. :-( Ilyen közel még sosem sétáltunk el mozgó mellett, az biztos. De sebaj, kaptunk épp elég élmény! Köszönjük.

peter76bp 2021.02.07 14:32 - Megtaláltam
Hideg, ködös esős körtúra alkalmával útba ejtve. Köszönöm a rejtést!

_DSC5674_DSC5693
_DSC5694_DSC5710
_DSC5725_PANO_DSC5733
_DSC5741_DSC5752
bozsikb 2021.02.07 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.00
Megtaláltuk! Öszetett multi, nagyon jó leírással.

K.L. 2021.01.30 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]
Szeretem az ilyen rejtéseket.

galignum 2021.01.23 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.07
Köszönjük a kellemes napot.

urbanj 2021.01.23 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
Klassz kis túra volt, néhány környékbeli láda meg belefért. Köszönjük a rejtést.

golyostoll 2021.01.23 11:41 - Megtaláltam
Szép kör, köszönöm!

Attolico 2021.01.22 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Wilka74 2021.01.21 15:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Ez megint kivételes esemény volt, kicsit hasonló a GCRUKU-hoz, de máshogy. Felhívtam Petit, hogy van e kedve a GCEZHT-t végig járni, mint ahogy rendszeresen meg is teszi és szerencsére volt ideje. A pontokat az ő (idegen) vezetésével jártam végig egyéni sorrendben és csak a pontoktól pár méterre "engedte el a kezem" az oldalon is megtalálható instrukciókat mondta meg. GPS nélkül, a segítségére támaszkodva lettek meg a pontok, teljesen új feelingje volt így a keresésnek. A multi pontjairól nem is beszélve, amik az eddig (azt hittem) ismert közeli hegyek, egy-egy új pontját, érdekességét, történetét mutatták be. Nagyon élveztem, fel sem tűnt a táv hossza, csak itthon éreztem meg, hogy azért volt caplatás :) Köszi Peti, szuper túra és multi volt!

IMG_7966IMG_7968
IMG_7969IMG_7971
IMG_7972IMG_7973
IMG_7976IMG_7980
IMG_7981IMG_7982
IMG_7983IMG_7984
IMG_7985IMG_7986
IMG_7990IMG_7993
IMG_7994 
Invictus3 2021.01.17 15:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Megvan, köszi!
Mivel Üröm felől érkeztünk, nem igazán vettük figyelembe az ajánlott bejárási sorrendet, mint utólag kiderült, ez hiba volt. 5-6-4-1-2-3-7 sorrendben szedtük össze a pontokat, és bár a végládát kb sejtettük hol lesz, így is majdnem ránk sötétedett (persze ez inkább a többi láda megkeresésével eltöltött időnek volt köszönhető :D ). Ennek ellenére úgy gondolom, kedvenc ládáim között fog ez a rejtés szerepelni, nagyon szép helyen, érdekes látnivalók, profi rejtésekkel :) A végláda rejtése is nagyon tetszett :D Köszi!

polgaradri 2021.01.17 13:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Megtaláltam Bazsival, nagyon tetszett, köszönöm a rejtést! Napsütés, hó, helyenként igen csúszós volt. [Geoládák v3.8.3]

zoli86 2021.01.16 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (111 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]