geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4686. Nagy-Burma vasút (GCBURM)

Egykor itt is ilyen zakatolt

Egykor itt is ilyen zakatolt

Az egykori Kavicsbánya állomás (lezárt területen van, nem látogatható már)

Az egykori Kavicsbánya állomás (lezárt területen van, nem látogatható már)

Utad kezdete

Utad kezdete

Akadályok

Akadályok

Téli kép

Téli kép

Nyári kép, vadregényes

Nyári kép, vadregényes

Ha jókor jössz csemegézhetsz is

Ha jókor jössz csemegézhetsz is

Zsidótemető

Zsidótemető

A múlt szemüvegén keresztül

A múlt szemüvegén keresztül

Vasúti emlék

Vasúti emlék

Egykori vasúti lámpa

Egykori vasúti lámpa

A Péterhalmi erdő térképe

A Péterhalmi erdő térképe

Eredeti talpfák

Eredeti talpfák

Közel jársz a ládához

Közel jársz a ládához

Itt menj be a ládához

Itt menj be a ládához

A láda induláskor

A láda induláskor
Szélesség N 47° 26,433'
Hosszúság E 19° 11,703'
Magasság: 130 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.08.19 18:00
Megjelenés időpontja: 2020.08.19 23:19
Utolsó lényeges változás: 2021.07.17 15:55
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: TÁJKAlkeszDuo
Ládagazda: TÁJK Alkesz Duo
Nehézség / Terep: 3.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 331 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 5.8 megtalálás hetente


Röviden

1.pont: A jelszó 1. része, fém táblácska egy vasúthoz köthető tereptárgyon. Kérjük fordítsd vissza, ha leolvastad. (N 47° 26'26.0", E 19° 11'42.2")
2.pont: A jelszó 2. része, fém táblácskán egy vasúthoz köthető tereptárgyban (N 47°25'49.83", E 19°11'54.7")
3.pont: A láda a jelszó 3. részével: négyfülű szögletes doboz, két talpfa között. Ne szokványos rejtésben gondolkodjatok! ("N 47°25'32.9",E 19°11'41.64")

A ládát az elhagyatott helyek kedvelőinek ajánljuk.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Bevezető

A láda az egykori Nagy-Burma vasútvonal egy még bejárható részét hivatott bemutatni. Az út során megtekinthetők az egykori vasúti közlekedéshez kapcsolódó műtárgyak, például alakjelzők, váltók, szelvénykövek. Az útvonal egyes részei növények által uraltak, ezeken a helyeken javasoljuk, hogy a sín melletti úton vagy a töltésen közlekedjetek. Az első pont környékén sok az üvegszilánk a kövek között, ezért gyerekekkel csak óvatosan. Kánikulában csak akkor látogassatok el ide, ha nagyon jól bírjátok a meleget, mert a szakasz felén nincs árnyék és ahogy a bazalt felforrósodik nagyon magas hőmérsékletet kreál a tűző napon.

A három pontból álló multiláda pontjai:
1. pont:  N 47° 26,433' E 19° 11,703' 130 m [GCBURM-1]
A jelszó 1. része fém táblácskán egy vasúthoz köthető magas tereptárgy alján a sín mellett. Kérjük fordítsd vissza, ha leolvastad. (!táscrátaledstídroF)
2. pont:  N 47° 25,831' E 19° 11,912' 129 m [GCBURM-2]
A jelszó 2. része, fém lapocskán egy vasúthoz köthető tereptárgyban, mely a bal oldali sín mellett található (zobodréhefútarilefznaG)
3. pont:  N 47° 25,548' E 19° 11,694' 128 m [GCBURM-3]
A láda a jelszó 3. részével: négyfülű szögletes doboz, két talpfa között, a sín mellett. Füleinél fogva emeld! (ttalapalméfsékevök, netnizsjalaT)

Megközelítés

Ajánlott parkolóhelyek:
 N 47° 26,499' E 19° 11,743' 135 m [GCBURM+1parkoló]
Az út szélén lehet leparkolni.
 N 47° 26,044' E 19° 12,049' 128 m [GCBURM+2parkoló]
A Lőrinc Center parkolójában mindig akad hely.

Tömegközlekedéssel:
 N 47° 26,204' E 19° 11,756' 130 m [GCBURM+megálló]
Itt érdemes leszállni az 50-es villamos Iparvasút nevű megállójában.

Az autós parkolóponttól a láda első pontja úgy közelíthető meg, hogy a temető bejáratával szemben lévő lépcsőn lesétálunk a sínekhez, majd rajtuk haladunk a megadott pontig. Innen az út gyalog tehető meg a sínek mentén a végpontig. Amennyiben nem szeretnél végigsétálni rajta, leparkolhatsz még a Lőrinc center parkolójában is, mely közelebb helyezkedik el a másik két ponthoz.
A tömegközlekedéssel elérhető ponttól szintén a sínek mentén haladva érhetőek el a pontok. A villamosról leszállva a sínpár azonnal látható.

Tudnivalók

1882-ben avatták fel a Soroksárt és Szemeretelepet összekötő ipari vágányt, melyen eleinte gőzmozdonyok jártak, amiket később felváltották a dízelek. Eredeti célja a Szemeretelepen található egykori kavicsbánya anyagának szállítása volt, de később a Péterhalmi erdőben található egykori darugyár (később hadiüzem) számára is hordtak rajta anyagokat. Ezt követően rendkívül sokféle dolgot szállítottak rajta, a vonalán elhelyezkedő számos különböző üzembe és gyárba. Az 1980-as években még aktív forgalom volt rajta, de az 1990-es években a vonalán található üzemek bezárásával megszűnt a szállítmányozás is, így felhagyták. Hivatalos lezárása sosem történt meg, jelenleg is hadivasút kategóriában van, ezért szinte semennyi adat nem lelehető fel róla sem az interneten, sem a helytörténeti múzeum levéltárában.
Történelmének két fontos mozzanata van: 1919-ben hadizsákmányt szállítottak rajta Romániába és a 2. világháború alatt a lombokkal takart részein rejtettek el vonatokat a bombázások elől. Létezett egykor egy Kis-Burma nevű leágazása a vonalnak, mely összekötötte Soroksárt Ferencvárossal, de ez mára teljesen megszűnt, sínjeit felszedték. Egykor deltavágánnyal kapcsolódott a Nagy-Burmába.
A vonal összesen 9 km hosszúságú. Szemeretelepen kezdődik, ahol a Kavicsbánya vasútállomáson helyezték rá a rakományt. Az állomás épülete ugyan még megvan romos állapotban, de nem lehet odamenni hozzá, mert elkerített fejlesztési területen található. Az ezt követő szakaszt járhatjátok be a multiláda segítségével, egészen a Péterhalmi erdőig. A Péterhalmi erdő után elhalad az egykori Cséry-telep mellett, majd keresztezi a Nagykőrösi utat és átbújik az M0 hídja alatt. Ezen a szakaszon a természet már olyan szinten eluralta a vágányt, hogy teljesen járhatatlan. Csak helyenként lehet pár méter erejéig haladni rajta, valamint érdekes tárgyak is csak kis számban láthatóak mellette, mert vagy ellopták, vagy megrongálták őket. Az M0 hídjától egészen a Turi István útig (körülbelül 1,5 km-es szakasz) ellopták a síneket és minden mást, ami vasból volt, csak a beton keresztaljak és a szelvénykövek maradtak meg, de ezeket is benőtte az akác. Ezután a szakasz után egy darab (még mindig pirosan világító) jelző látható a vonal mentén a 150-es vonalba történő csatlakozásig. Itt erősen váltakoznak a járható és járhatatlan szakaszok. Amennyiben a láda felkeltette az érdeklődésed a teljes vonal iránt javasoljuk, hogy Soroksár felől közelítve tekintsd meg még ezt a szakaszt, mert a többi része nem rejt túl sok izgalmat.
Nevének eredete ködbe vész, a helytörténészek semmilyen erre vonatkozó dokumentumot nem leltek fel róla. Több helyi legenda terjeng azonban a névadás okáról, melyeket a régóta a kerületben élő idősektől lehet hallani. Az egyik legnépszerűbb, hogy Burma egy olyan ország, amely Kínát és Indiát köti össze, ez a vonal pedig két fontos vasútvonalat kapcsol össze ugyanígy (100a- Budapest-Cegléd-Szolnok, 150- Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonalak) és ezen kapcsolat alapján kapta a nevét. A másik legelfogadottabb állás pedig az, hogy egykor szegények lakta viskók között haladt el az iparvágány ez pedig Burmára emlékeztette az embereket és ez a név jóval a megépítése után ragadt rá (az építése környékén készült rendezési terveken ugyanis Kavicsbánya vasút néven szerepel).

A láda tágabb környezetének bemutatása

A bejárt út közepénél található az egykori Lőrinci temető maradványa, melynek helyére a Lőrinc center épült. A temető zsidók által használt részét nem engedték felszámolni a helyi közösségek, ezért ez a mai napig megtekinthető. Bemenni nem lehet, csak kívülről látható.
A végláda a Halmi erdőben található, melyben sétautak találhatók illetve, erdei játszótér, futókör, tanösvény és erdei tornapálya.

Források
Több a Burma vasútról

Kellemes ládázást!

2020.08.19 - a láda megjelent
2020.08.31 - A ládarejtek karbantartása
2020.12.31 - A láda cseréje
2021.13.12. - Első pont cseréje
2021.07.17. - A láda cseréje
Állapot: kereshető
4 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (127 db): környezet: 4.47 rejtés: 4.75 web: 4.78 átlag: 4.67

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


zolika87 2021.09.17 16:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.44
Mivel nagyon szeretem a vonatokat (annak ellenére, hogy állandóan késnek), engem ez a láda nagyon megérintett. Már több hónapja kinéztem, de csak ma volt időm érte elmenni. Tiszta szabadtéri múzeumban éreztem magam az elhagyott tereptárgyakkal, sínpárral, melyet lassan visszavesz magának a természet. Külön tetszett az a szürreális kép, hogy a vasúti átjárókban még üzemelnek a biztosítóberendezések annak ellenére, hogy itt évtizedek óta nincs vonat. Vajon honnan üzemeltetik? És ha az égő kiég, cserélik?
A rejtés is nagyon ötletes! Köszönöm, hogy elhoztál ide!

CsabaiMangó 2021.09.10 14:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Itt viszont 3 toll os van... CsabaiMangó (Ági és Lexi kutya) [Geoládák v3.12.1]

kwh 2021.08.29 13:00 - Megtaláltam
gotcha

geooszi 2021.08.25 09:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Csilla01 2021.08.22 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Laltan 2021.08.22 15:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

sirgalahad 2021.08.22 09:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.60
Sirgalahad Úr mára
Rátervezett Burmára
Jó kis rejtés, ott van alul
Búsul a sín vonatlanul

pegasus_mv 2021.08.20 11:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.89
Köszönöm a rejtést. A láda rejtése messze az átlag felett. Gratulálok. A második ponton már nehezen olvasható a felirat.

PÉV 2021.08.16 08:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
"(...) balra rántotta a kormányt, és felugratott a (...)síneket kísérő füves sávra. Kipattant a kocsiból a fülén a telefonnal, és körülnézett. (...) El sem tudta hinni, hogy ilyen közel van (...) !"

-Réti László ~ Európa, falak mögött-

Az első és második multipontot ma, a harmadik pontot 06.01- én találtam meg. Szuper rejtés volt mind a három, nagyon tetszett a multi.
Az első pontnál egy közelben lakó lett figyelmes, hogy fényképezgetek, és megkérdezte segíthet-e? A jelszórészletet már megtaláltam, így elmagyaráztam Neki, miért vagyok itt. Pár szót elmondtam a játék lényegéről, majd továbbálltam.

Erre jártam - megtaláltam.
Köszönöm.

-MEGVAN!-

Redteam 2021.08.04 15:45 - Megtaláltam
A közvetlen környezet engem annyira nem fogott meg, talán ha az elhagyott vasutakért nagyon rajonganék, akkor más lenne a helyzet.
Ettől függetlenül kellemes sétát lehet tenni a kertesházas övezetben.
A láda rejtése, a láda igényes külleme és beltartalma viszont kárpótolt. Köszönöm a lehetőséget.

Piás 2021.07.29 17:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

KovMat 2021.07.24 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.37
Köszi a sétát! -.- --

Heni&Gábor 2021.07.21 14:50 - Megtaláltam
3 éve költöztünk a 18. kerületbe, kisfiamat azóta érdeklik ezek a sínek és az Iparvasút. Az 1. pontot júl. 6-án egyedül kerestem fel, a 2. és 3. ponthoz a kisfiam is velem tartott, ő találta meg a ládát. Köszönjük a rejtést!

H+W 2021.07.10 12:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

denho 2021.07.08 19:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

feherg 2021.07.07 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Megtaláltuk, igaz a harmadik ponton lévő jelszót csak az üzemeltető hölgyek segítségével. Nagyon ötletes mind a 3 állomás rejtése. A multi tematikáját imádtuk. Köszönöm szépen!

Fullcrum 2021.07.04 13:29 - Megtaláltam
Megvaaaaagy!!! [Geoládák v3.11.3]

infernus 2021.07.03 18:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A végláda doboz alja el van repedve, ezért beázik, a logbook is el van ázva kicsit. Lehet érdemes lenne cserélni mielőtt nagyobb baj lesz. [Geoládák v3.11.3]

ErdőCsöndje 2021.06.27 19:06 - Megtaláltam
Érdekes volt, köszönöm!

jeszter 2021.06.25 19:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

20210625_17175920210625_191141
KremesEmber 2021.06.16 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

mk45 2021.06.16 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi :)
[g:hu+ 2.6.8]

Gmre 2021.06.11 17:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

targonczas 2021.06.04 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
[g:hu+ 2.7.3]

tuzvarazslo 2021.06.03 11:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (332 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]