geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4718. Tereskei templom és kálvária (GCTtk)

Huszár-kastély

Huszár-kastély

Közeli

Közeli

Frideczky-kastély ...

Frideczky-kastély ...

... másnéven Barcza-kastély

... másnéven <a href="https://mapio.net/pic/p-60508342/">Barcza-kastély</a>

Nagyboldogasszony templom

Nagyboldogasszony templom

Bejárat

Bejárat

Feszület

Feszület

Festett üvegablak

Festett üvegablak

Profil

Profil

Templombelső

Templombelső

Karzat

Karzat

Szentségtartó

Szentségtartó

Szószék

Szószék

Freskó

Freskó

Keresztút

Keresztút

Régi Mária ábrázolás

Régi Mária ábrázolás

Oltár az altemplomban

Oltár az altemplomban

Mária az egykori barlangból

Mária az egykori barlangból

Temetkezési hely

Temetkezési hely

Szellőző

Szellőző

Stációk

Stációk

Stáció

Stáció

Golgota

Golgota

Maradvány

Maradvány

A kereszt felirata

A kereszt felirata

Egykori kápolna

Egykori kápolna
Szélesség N 47° 56,955'
Hosszúság E 19° 11,812'
Magasság: 210 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.12.19 15:00
Megjelenés időpontja: 2020.12.19 17:14
Utolsó lényeges változás: 2020.12.19 17:14
Utolsó változás: 2020.12.25 14:20
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Dudu, Kokó
Ládagazda: Kokó
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 650 m
Megtalálások száma: 76
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A templom közelében, villanypózna alatt megbúvó filmesdoboz rejti a kálvária közelében rejlő, 10x10x5 cm-es doboz koordinátáit.

A ládába TravelBug helyezhető.

Megközelítés

A Nógrád megyei település alig egy kilométernyire fekszik a 22-es számú főúttól. Tömegközlekedéssel buszjárat segítségével lehet elérni az első pontot, ahol az ajánlott parkoló is található. A Nagyboldogasszony templom közelében, egy valaha volt villanyoszlop maradványánál találod a kálvária közelében rejtőző doboz koordinátáit.
Az információ birtokában akár autóval is eljuthattok a temető bejáratáig  N 47° 56,840' E 19° 11,970' 210 m [GCTtk+parkoló], ahol választhattok a temetőn keresztül átvezető rövidebb út, és a kerítés mellett vezető ösvény között. Mindkét esetben a futballpálya mögött megbúvó "U" alakú kálváriánál találjátok magatokat.
Az egykori kápolna közelében rejtőzik a jelszót tartalmazó doboz.

Tereske már az ősi időkben is lakott volt. Az itt élő szlávok Trist, Tristi, Tristke, Triskai, Triske, Tottriske, Tottreske néven is említették a települést, mely a honfoglalás első éveiben került a magyarok birtokába. Mivel a magyar nyelvben nem divat a mássalhangzók egymás utáni sorjázása, ezért a név átalakult Tereskére. Azonban rálelhetünk Thereske, Tereskő, Derecske, Barát-Tereske és Apáca-Tereske néven is ugyanarra a helyre.
Az idők során szinte mindenki megfordult itt. Tatárok, törökök, kurucok, labancok és persze a magyarok. A falu mégsem néptelenedett el egyik támadás után sem, ami a település alatt húzódó alagútrendszernek köszönhető. (Legalábbis több forrás hivatkozik erre.)

Borovszky leírásában ez olvasható:
"Tereske. A Cserhát-hegység alján fekvő magyar kisközség körjegyzőséggel. Házainak száma 154 és róm. kath. vallású lakosaié 994. Postája és távírója helyben van, vasúti állomása pedig Rétság. E községben még a tatárjárás előtti korszakban, a Boldogasszonyhoz czímzett Benedek-rendű apátság állott fenn, melyről a váradi regestrum (1219-1239) is megemlékezik. E kolostor a XIII-XV. században még fennállott; nyomai a községhez tartozó Dennek-pusztai erdőben még ma is láthatók. A XVI. század közepén a helység a török hódoltsághoz tartozott és 1562-1563-ban Hasszán bég, Rusztem pasa helytartója, 1583-1584-ben pedig Musztafa bin Abdullah, esztergomi lovas vitéz, 1584-85-ben Mohammed Juszuf, a nógrádi tüzérek főnöke, 1592-ben pedig Behrem bin Abdullah, nógrádi tüzértizedes hűbérbirtoka volt. 1593-ban felszabadult a hódoltság alól. 1598-ban Kampor Ferencz özvegye volt a birtokosa. 1715-ben 14 magyar és hét tót, 1720-ban 12 magyar és négy tót háztartását írták össze. A XVIII. század első felében a Frideczky család, 1770-ben Frideczky Tádé, Frideczkyné szül. Farkas Anna, Frideczky Róza, Balczer József, Bory István és a Jeszenszky család volt a földesura, 1826-ban Jeszenszky István, Szmrecsányi István, Frideczky József, Bory János özvegye, továbbá a Szily, Kokovay családok, Angyal és a Pogány családok és Huszár Károly. Jelenleg Huszár László dr.-nak, Egresy Aladárnak, Pápa Zsigmondnak, a Szmrecsányi örökösöknek és özv. Keresztszeghy Lajosné szül. Angyal Herminnek van itt nagyobb birtoka. A községbeli úrilakok közül a Pápa Zsigmond és Angyal Hermin házainak alapjai még a középkorból valók. Az előbbié az egykori Benedek-rendű kolostor, az utóbbié pedig azelőtt a Frideczky-kúria volt. Huszár László úrilaka 1848-ban épült. Az 1710 január 22-én lezajlott romhányi ütközet e község határára is kiterjedt. Az itt elesetteket a Dennek-pusztához tartozó erdőben hantolták el. 1866-ban itt is pusztított a kolera. A lakosok fogyasztási és értékesítő szövetkezetet tartanak fenn. A községhez tartoznak a már említett Dennek-pusztán kívül Farkasvölgy-, Ilonka-, Károly-, Kormos és Ledér-puszták."

Amit szeretnék megmutatni a rövid séta keretében

- Huszár-kastély  N 47° 56,975' E 19° 11,625' 210 m [GCTtk+Huszar]
Talán meglepő, de nevét nem a katonasághoz kapcsolódóan kapta, hanem a tulajdonos, Huszár László után. Sajnos ma csak messziről, fák között vehető szemügyre, mivel jelenleg iskolaként működik.
- Frideczky-kastély  N 47° 56,970' E 19° 11,680' 210 m [GCTtk+Frideczky]
A területnek van gazdája, de az utcafronti részt már évtizedek óta nem használják.
- Árpád-kori templom,  N 47° 56,955' E 19° 11,812' 210 m [GCTtk-1] amely 1031-ben - vagy száz évvel később - épült. A leírások alapján a korábbi Bencés apátság épületének helyére építették.
1962 és 1974 között Kozák Károly végzett kutatásokat. A mellékelt "Alaprajz" is az Ő munkája.
Az eredeti templom szélességében ugyan nem tért el a mai állapottól, azonban lényegesen rövidebb és torony nélküli volt. Legkésőbb 1219-ig felépültek az apátság épületei, és két torony emelkedett a homlokzaton, a hajó két oldalán. 1485 és 1508 között Bajoni István commendátorságának idején jelentősebb átépítések következtek. A szentély csillagboltozatot kapott, áthelyezték a diadalívet és a déli oldal nyílásait is átrendezték. A szentély északi falában faragott fali szentségtartót helyeztek el. Ezt követően a templom sekrestyével és támpillérekkel bővült. A toronypárt 1847-ben elbontották, és a templom 1852-ben elnyerte mai képét.
A feltárások során találtak rá Szent László király legendáját bemutató freskó-ciklusra. Magyarország területén csak három helyen látható ilyen, de közülük ez a legnagyobb, legteljesebben fennmaradt ábrázolás. Legrégebbi részei a 13. században készültek, a templom 15. század végi átépítésekor megsérült részeket újrafestették. A templomhajó bal oldalán látható a legnagyobb, legjobb állapotú freskó, a sorozat a szentély falán lévő festménnyel ér véget.
A templomot talán leginkább ismerő Pálos Frigyes ismertetőjét először 2000-ben adták ki. Az ebből készült rövid ismertető a templomban is megvásárolható. (Pálos Frigyes emlékszobája a művelődési házban kapott helyet.)
A templomot belülről a vasárnapi misék idején, vagy előre egyeztetett időpontban lehet megtekinteni. Mi a Kirándulás tippek oldalán javasolt telefonszám segítségével jutottunk be a templomba. Az az információ is valós hogy, a sekrestyés hölgy sokat tud mesélni a templomról és a faluról. A templom búcsúja Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én van.
- Kálvária  N 47° 56,790' E 19° 12,110' 200 m [GCTtk+kalvaria]
A kálváriák általában egyenes vagy körkörös útvonalat követnek az Ítélettől a Golgotáig. Ez a hely azon kevesek közé tartozik, ahol a Golgota nem a vége, hanem "fókusza" a Jézus kálváriáját ábrázoló stációknak. A kereszt felirata szerint a kálváriát 1905-ben építették.
A stációk sajnos elvesztették képeiket, csupán feketére festett vaslemezek láthatóak a téglaépítmények boltozatos üregében. A megcsonkított kereszt melletti lator keresztek mára ledőltek.
A közelben egykor állt egy kápolna is. Mára csak egy sírkő és a kápolna aljzata maradt meg belőle, illetve a harangja, mely az Árpád-kori templomban lelt otthonra.

Források, ajánlott oldalak

- Tereske.hu
- Műemlékem.hu - Huszár-kastély
- Műemlékem.hu - Frideczky-kastély
- A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja
- Közel s távol
- Csendhegyek
- Szunyogh Suhajok
- Várak, kastélyok, templomok évkönyv 2015
Állapot: kereshető

KRW értékelés (25 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.47 web: 4.54 átlag: 4.48

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


sirgalahad 2021.09.25 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltam!

lelcache 2021.09.25 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

Lacza és Tádé 2021.09.21 16:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

morph 2021.09.18 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

james 2021.09.11 13:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.1]

Aniko & Gyuri 2021.08.28 18:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

stmester 2021.08.18 09:55 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. A tegnapi vihar óriási károkat okozott a temetőben, kettétört fák, ledöntött sírok. A ravatalozó tetejére már új cserepeket tettek, ereszcsatorna leszakítva. Ilyen kálváriát még nem láttam, végre nem kellett meredeken menni a stációkhoz.
[g:hu+ 2.7.14]

IMG_20210818_100939IMG_20210818_102304
Katona55 2021.08.18 09:50 - Megtaláltam
Közös ládázás barátokkal.

Attibati 2021.08.14 11:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.58
Kerékpáros találat, 64 km 1250 m szint.
A gc20cs körbe illesztettem be ennek a ládának a felkeresését egy 20 kilométeres kitérőt bevállalva. Az első pont könnyű találat, a második pont megközelítése egy kicsit különleges a temetőn és a focipályán keresztül. Az előző logokban említett dzsindzsának nyomát sem láttam, úgy látszik lekaszálták a kálvária környékén a növényzetet. Az erdő szélétő meg két lépés a rejtekhely a kesserörvényen. A rejtekhely kicsit lyukas.
A köralakban elhelyezett stációk valóban egyedivé teszik a káváriát.

kivancsifancsi 2021.08.09 09:54 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.44
Mai szabadságolást egy kis környékbeli dobozolással ütöttük el. A rekkenő forróság nem kedvezett a hosszabb gyalogtúrázásnak, ezért inkább több rövidebb ládát terveztünk be, közte autós légkondis regenerálódással :)
A nap első találata ez a multi. Amikor a temető melletti csalitosban sétáltam befelé már morgolódtam magamban, hogy ide meg mi a fenének kellett láda. De aztán hirtelen kitágul a tér, a szűk gazos útról beérünk a nagy szépen karbantartott rétre. Remek, így már tetszett :) Köszi, hogy megmutattad.

Fidorka 2021.08.09 09:54 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

K-55 2021.08.08 12:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Ezen a héten a rádióban délben a tereskei templom harangja szólt. Így aztán "élőben" is hallottuk.. A templom csodaszép a gótikus ablakaival, freskóival. A sík terep kálváriája külön érdekes, kár, hogy nincs rendbehozva. Köszönjük a rejtést!

 
Iván19 2021.08.08 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Közös találat K-55-tel. Köszönjük a rejtést. Nagy szerencsénk volt, mert épp mise előtt érkeztünk, így belülről is meg tudtuk nézni a templomot. Kár, hogy a kálváriát nem újítják fel. A temető és a kálvária környezete nagyon szépen rendben tartott, összességében nekünk nagyon tetszett.

P8082734P8082735
P8082744P8082749
P8082750P8082757
P8082760P8082764
P8082766P8082773
P8082778P8082754
Csilla01 2021.08.01 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Attil@ & Réka 2021.07.24 14:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.
Réka és Attil@

pczinder 2021.07.23 18:30 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

erika60 2021.06.27 11:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

csabi1955 2021.06.27 11:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

Zergi 2021.06.22 18:30 - Megtaláltam
Fogtam!
A Pásztón kapott Pfizer oltás után szárnyakat kaptam:). A rekkenő hőségben ide is elvetődtem. A templomon nem lepődtem, a kálvárián annál inkább! Ez a majd' kör elrendezés középen a kereszttel, fákkal szokatlan.

IMG_4181IMG_4184
IMG_4187IMG_4188
IMG_4189IMG_4190
IMG_4191IMG_4192
IMG_4193 
Judit és Béla 2021.06.19 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.43
Megtaláltuk.

OsiOsi 2021.06.19 10:47 - Megtaláltam
Köszi.

szabilkó 2021.06.13 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

raticu 2021.06.13 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

kupec 2021.06.13 12:31 - Megtaláltam
Szép a templom.
[g:hu+ 2.7.4]

ErdőCsöndje 2021.06.12 13:52 - Megtaláltam
Köszönöm!

ediNATImea 2021.06.08 12:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.17 súly: 2.36
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Ami nem tetszett, hogy a susnyásba muszáj volt bemenni, viszont cseréb láthattunk közelről őzikét : )
A rejtekhely jópofa volt, de a rejtekhelytől a gpsek mindig picit arrébb vittek... [Geoládák v3.11.0]

benist 2021.06.05 13:00 - Megtaláltam
A templomnál parkoltunk. A filmes doboz nem okozott gondot. Alaposan megszemléltük a templomot, figyelemreméltó építmény. A temetőn keresztül a focipálya, majd a sajnos igen elhanyagolt kálvária. Ha már a fociöltözők rendbetételére sincs keret, mit várhat a kálvária. A koo-k alapján a láda gyorsan meglett.

Mr Zerge 2021.06.05 12:10 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

A templom tetszett. A láda helye kevésbé. Azért mert a kálvária elhanyagolt, nem kellene derékig érő gazban gázoltatni a kessereket. A láda rejtése jó, a helye nem tetszett.

nonow22 2021.05.30 14:21 - Megtaláltam
Spanyesszel megtaláltuk. A második pont jó nagy dzsindzsa, az a pont kerülhetett volna valamilyen szelidebb helyre is. Köszi a rejtést!

spanyesz 2021.05.30 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk nonow22-vel, köszi a rejtést. Nem kritika, de talán a derékig erő susnyas helyett a kálvária közelében is lehetne rejteni. 1-2 nagyobb eső, aztán csak kaszával kereshető.

rydick 2021.05.28 19:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.67 súly: 2.56
Megtaláltuk! Köszönjük! Zsuzsi és Attila

csomix 2021.05.25 17:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Makkap 2021.05.24 11:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Süni1966 2021.05.16 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

h725 2021.05.09 10:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.06
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]
Érdekes hely, kár, hogy kissé elhanyagolt. Azért persze örültünk, hogy ide is eljutottunk.

Vali, Zsolt

Repceföldek útközbenKereszt a fák alatt
Stációk közöttCsodás utcarészlet
vitibi 2021.05.01 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

nmárti 2021.04.24 13:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.57
Elfelejtettem, hogy Nógrádban milyen rázósak az utak. aranyos kis templom és elhanyagolt kálvária. A dobozt egy csiga őrizte. Ahhoz képest, hogy viszonylag új láda, elég leharcolt a logfüzet. Köszi a rejtést!

-1-2
 
kobcikrajci 2021.04.24 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.68
Egy könnyed szombat délelőtti séta gyanánt a 2-es úttól át a falun, nézelődés, ládakeresés. A látnivalók listáját egy vasaló és darálógyűjtemény is erősítheti! :) Az első fiolát először a részletes leírásban olvasható elárvult betongyám mellett kerestem, de ez egy előző verzió lehetett, most a villanyoszlop a nyerő. A temetőn át értem a most szerencsére kihalt pályához, majd a különleges kálváriához, és a szuper ládarejtekhez. Ebben a csendben igazán jó elmélkedőhely a pusztuló kőegyüttes, megdöbbentő felkiáltójel a világ dolgainak folyásáról.

stikli08 2021.04.19 09:56 - Megtaláltam
Köszönöm a szuper rejtést! Kis cserháti bóklászás közben felkeresrem. [Geoládák v3.6.0]

Webber 2021.04.06 10:27 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.9.6]

K.L. 2021.04.04 17:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

csavar 2021.04.02 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

fkmaster 2021.04.02 08:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.37
Reggeli gyors találat a tavaszias időben, egy nagy fakopáncs dobolt az egyik kiszáradt fa ágán.

18435 - Tereske -  Tereskei templom és kálvária  - GCTtk18439 - Tereske -  Tereskei templom és kálvária  - GCTtk
18442 - Tereske -  Tereskei templom és kálvária  - GCTtk 
mravikek 2021.03.31 07:14 - Megtaláltam
Meglelve eme remek rejtek! [Geoládák v3.9.6]

N.Zs. 2021.03.28 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.51
Ilyen furcsa kombinációt még nem láttunk. Futball pálya, temető és kálvária egy csokorban. Mikor odaértünk a kálváriához még üres volt a pálya, csöndes volt a temető és környéke..., aztán elkezdődött a mérkőzés...
Mindkét kastélyt megnéztük, kívülről.

IMG_3533IMG_3534
IMG_3535IMG_3536
IMG_3537IMG_3540
IMG_3541IMG_3542
IMG_3544IMG_3545
IMG_3547IMG_3546
IMG_3552IMG_3554
IMG_3557 
csicselm 2021.03.13 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

horimilan 2021.03.10 13:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. A templom és a kálvária is szép, kár, hogy elhanyagolt. A szomorű bükk is nagyon szép.

Mihul 2021.03.03 10:42 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.6 teszt]

IMG_20210303_105759.jpgIMG_20210303_104211.jpg
szakica 2021.03.03 10:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Liberty 2021.03.03 09:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.59
A Tereskei középkori templom látogatására már előző nap felkészültem és felhívtam a sekrestyés hölgyet, aki készségesen fogadott az érkezésemkor. A templom belseje csodaszép lett a felújítás után, az épségben megmaradt középkori freskók a templom legnagyobb értéke. Az oltár közepén gyönyörű látvány a gótikus ablak színes ólomövegei. Egy időutazásban volt részem, részletesen elmesélte a templom történetét és Szent László király legendáját. Mesélt a szerteágazó titkos alagutakról, lekísért az altemplomba és a temetkezési alagútba. A templomtól elsétáltam a temetőn keresztül a kálváriához, megcsodáltam a hatalmas szomorú bükkfát, ami a 2017-es év fája versenyben is megmérettette magát. A Kálvária különleges az alakzatával, remélhetőleg adományból ez is felújításra kerül hamarosan, mint ahogy a templom. Ötletes a rejtés, tetszett. Köszönet a rejtésért.

Tereske címere
IMG_9927
Évi&Zoli 2021.02.28 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.06
Két új láda virított színesen a nagy szürkeségben a környéken, a GCTtk és a GCKEZ. A GCCRUX ráadás volt. Ma kiszürkítettük őket. Tereskén a templom nagyon tetszett, sajnos nem tudtunk bekukkantani. A kálvária is érdekes, ilyen kör alakú elrendezéssel még nem találkoztunk, viszont már nagyon lepusztult állapotban van. Köszönjük!

IMG_20210228_100740IMG_20210228_100803
IMG_20210228_102857IMG_20210228_102943
IMG_20210228_103106IMG_20210228_103144
Dr.Lada 2021.02.27 10:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.51
Micra 73-al Elkövetve.:-)
[g:hu+ 2.5.10]

Az első pont mellett parkoltunk ami egyből meg is lett, logoltunk, beírtuk a 2. pont koo-ját, aztán átautóztunk a temetőhöz, ami mellett kis sétával eljutottunk a ládához. Érdekes kálvária, legalábbis a legtöbbnél mindig jó meredeken kell felsétálni a stációk mellett a keresztekhez, itt meg teljesen sík az egész és a stációk is pár lépésre vannak egymástól. Egyből Piásra gondoltunk, ez neki való kálvária.:-)

-1-2
-3-4
-5-6
Micra73 2021.02.27 10:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Elkövetve Dr. Ladával. Érdekes hely,tetszett a kálvária és a rejtés is.

IMG_20210227_095044IMG_20210227_095915
IMG_20210227_100401IMG_20210227_100510
IMG_20210227_100556 
emiGrant 2021.02.25 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.37
Kora reggeli bevásárlás után már úgy éreztem, hogy ma nem tudnék bent maradni. Gyorsan elpakoltuk a kaját és mentünk. Nógrádkövesd után teljesen új útvonalon, így bár régi Nógrád megyei lakosok vagyunk, még a megközelítésben is volt valami újdonság. Tereske is új volt nekünk, szép kis falucska, de azért itt-ott nagy szegénység nyomait láttuk. A templom nagyon szép és a kálvária is, még ilyen elhanyagolt állapotában is. A rejtés különösen ügyes, lehet, hogy lekoppintom majd egy jövőbeli rejtésemnél. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-2
-3-4
-5-1
Fazék 2021.02.21 16:28 - Megtaláltam
Nógrádi barangolás után hazafelé még egy kis kitérő belefért. Érdekes megoldás, hogy a temető és a kálvária közé egy focipálya ékelődik.
A kishenger és profi ládácska is rendben a helyén.

2021-02-21 16.26.202021-02-21 16.26.50
Kaput bezárni!Kannát visszahozni!
FeldmanZ 2021.02.14 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

vajasfok 2021.02.06 15:45 - Megtaláltam
A kálvária és környezete eléggé elhanyagolt.
A templomot érdemes megnézni. A sekrestyés néni a közelben lakik, de érdemes jóval előtte egyeztetni, hogy el tud-e jönni kinyitni a templomot. Sokat tud a templomról és környékéről, érdemes élni a lehetőséggel. Kovács Károlyné 06-30-341-1337

Csaba & családja 2021.01.30 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.65
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

V_Gabor 2021.01.10 12:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.48
Régen láttunk fenyőfákat a főút mentén. A temetőben található fa csodás, ezt nyáron is megnézzük!

Szomorú, hogy a kálvária ilyen elhanyagolt és lepusztult. A templomba visszafelé be is tudtunk menni.

Köszönöm!
[g:hu+ 2.4.10]

2021-01-10 11.44.58R2021-01-10 11.46.04R
2021-01-10 11.46.41R2021-01-10 11.48.05R
2021-01-10 11.52.42R2021-01-10 11.57.59R
2021-01-10 11.58.23R2021-01-10 11.58.58R
2021-01-10 11.59.07R2021-01-10 11.59.25R
2021-01-10 12.01.03R2021-01-10 12.07.23R
2021-01-10 12.08.00R2021-01-10 12.08.06R
2021-01-10 12.08.20R2021-01-10 12.09.24R
kl 2021.01.10 11:42 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük!

Zsu. 2021.01.09 11:04 - Megtaláltam
Mikulas társaságában

Mikulás 2021.01.09 11:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.69
Egy börzsönyi kirándulásra vágytunk Zsuzsival, de előtte felkerestük Tereskét és a templomnál parkoltunk. Szép épület, gondoltuk zárva van... Zsuzsi lenyomta a kilincset és az ajtó nem nyílt. Na, sebaj, megyünk a második pontra - gondoltuk - amikor egy kedves hölgy bentről kinyitotta az ajtót. Indulni készült, de felajánlotta, hogy bemutatja a templomot. Kapva-kaptunk a ritka alkalmon! Nagyon kellemes kis mini-vezetést kaptunk, még az altemplomba is bejutottuk. Sok érdekes info és adalék a templom történetéhez. Alagutak vezettek az altemplomból a szomszédos településekre. Jó volt itt lenni és látni, amit az első pont bemutatni kívánt!
A második pont, a kálvária - sajnos nagyon romos állapotban. Remélem lesz pénz és akaraterő annak a rendbetételére is. Szurkolok érte.

Köszönjük a kis mini-multit, remek volt! Szívesen jöttünk!

Mikulás

IMG_8884IMG_8885
IMG_8886IMG_8887
IMG_8888IMG_8889
IMG_8890IMG_8892
IMG_8894 
ha2 2021.01.03 09:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]
Vasárnap reggeli csend és kihaltság a kis faluban. Csak a rengeteg kutya ugatása kísérte utamat.
A pontok rendben voltak a helyükön. A templom szépen karbantartott, a kálvária ahogy a térkép is jelzi romos, elhanyagolt állapotú. Különösen a rendhagyó módon- a kör alakban felállított stációk- közepén elhelyezett kereszt szomorú látvány.
Biztosan lehetne a kis doboznak valami tartósabb, stabilabb rejtekhelyet találni.....
Visszafelé a temetőn keresztül mentem Tereske felé.

027028
029033
034035
CsKaroly 2021.01.02 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.8]

álomfogók 2021.01.01 15:00 - Megtaláltam
GCSFZA után maradt még időnk egy kis ládázásra. Gondoltam ez az új láda pont jól jön. Nem sejtettem, hogy amint átérünk Nógrádba, olyan köd fogad, hogy az már szinte ijesztő. És kitartott Tereskéig is. Sajnos. Napsütésben biztos élvezetesebb lett volna.

Oriza 2021.01.01 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

R.Guszty 2020.12.28 15:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.12
Gyors találat Balassagyarmat felé menet. Kösz a rejtést, érdekes helyszín volt.

Csizmások 2020.12.27 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.7]

pliptai 2020.12.27 10:15 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

anettx 2020.12.23 11:54 - Megtaláltam
TFTC!
Nagy-Mána megmászása után ide is eljöttem, tetszett mindkét pont.
[Geoládák v3.8.3]

kópé1993 2020.12.23 08:10 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

IMG_20201223_080107IMG_20201223_080417
IMG_20201223_080914IMG_20201223_081002
IMG_20201223_081025IMG_20201223_081629
IMG_20201223_082003 
VP 2020.12.22 06:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.66
Börzsönyi kirándulás előtt. 2018.09.30 07:45 ide hoztam a Kálváriakutatót, így a helyeket ismertem. A képek is akkor készültek.

-1-2
-3-4
-5 
Telijatek 2020.12.20 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

hitamas 2020.12.20 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.46
Tegnap GCKAS-t szerettem volna Velencén elrejteni, de mindhárom kastély megközelíthetetlen bozót mögé bújt, nem tetszettek a helyszínek. Hazaérve láttam meg az új tereskei ládát és az is kiderült, hogy Tereskén is van(nak) kastély(ok). Ezzel eldőlt a vasárnapi program, az unokákkal, apai és nagybácsi felügyelettel megkerestük GCTtk-t és utána elhelyeztük GCKAS-t. Mennyi szépséget, érdekességet rejt egy ilyen pici település is, ha jól körülnézünk ... :)

Paul 2020.12.20 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.7]

emmerwald 2020.12.20 05:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.19
A Mátrába menet kapóra jött ennek a közeli multinak a levadászása. A végládához a temető előtt parkoltam, majd a külső ösvényen közelítettem meg a romokat a telefon fénye mellett. A rejtekhely szinte beleolvadt a környezetébe, de azért gyorsan előkerült a láda. Éppen logoláshoz készülődtem, mikor az ösvényen kocsi közeledett a kálvária felé, és egy kissé távolabb megállt.
Már visszafelé ballagtam, amikor két durranás törte meg a temető csendjét; ő nem az új ládára vadászott...
Köszönöm a lehetőséget!

IMG_20201220_061304 
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]