FAQ
4713. Törkő-lik (GCTLIK)

Erdészeti út a Hajagon

Erdészeti út a Hajagon

Középhegységi táj

Középhegységi táj

Lombhullás után fedi fel méreteit

Lombhullás után fedi fel méreteit

Törkő (603 m)

Törkő (603 m)

Függőleges sziklafalak

Függőleges sziklafalak

Rend-kő (606 m)

Rend-kő (606 m)

A Törkő és Rend-kő

A Törkő és Rend-kő

Felmászni csak saját felelősségre!

Felmászni csak saját felelősségre!

Feljáró a Törkő-likhoz

Feljáró a Törkő-likhoz

Hatalmas sziklafalak

Hatalmas sziklafalak

Követendő jelzések

Követendő jelzések

Anno

Anno

Alaprajz

Alaprajz

Csak bátraknak!

Csak bátraknak!
Szélesség N 47° 11,388'
Hosszúság E 17° 45,047'
Magasság: 570 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.11.30 14:00
Megjelenés időpontja: 2020.12.04 13:14
Utolsó lényeges változás: 2022.08.27 22:04
Utolsó változás: 2022.08.27 22:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Ládagazda: Hörcsög
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7470 m
Megtalálások száma: 138 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.3 megtalálás hetente


Megkérek minden geoládászt, hogy a sziklafalat és természetesen a barlangot senki se közelítse meg, mert omlásveszélyes! A szikla közvetlen omlásveszélyes területe el van kerítve! A láda a turistaúttól 5-6 méterre, biztonságos helyen van!

Rejtés

10*16*6 cm-es 0,67 literes, zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag dobozt keress a barlangot is rejtő sziklafal közelében, de attól mintegy 20-30 méterre. A jelzett turistaúttól 5-6 méterrel balra egy fa földfelszíni odva rejti. A magas sziklafalak miatt a GPS jelek megtréfálhatnak! Figyelem, a megtett táv oda-vissza az ajánlott parkolóból körülbelül 15 kilométer!


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


A láda része a Bakonyi Barlangolások GCCAVE névre hallgató 22 megtalálandó rejtést magában foglaló ládasorozatnak!

Megközelítés

A láda megközelítése gyalogosan, vagy kerékpárral a környező településekről úgy mint Herend, Hárskút, Csehbánya és Bakonybél 7-8 kilométeres túrával kivitelezhető. Csehbánya és Bakonybél felől indulva a legjelentősebb a szintkülönbség, mintegy 360 méter. Éppen ezért én kerékpárral Herend felől javaslom a túránk indítását. Ráadásul ebben az esetben az egykori BARS szovjet katonai állomáshoz vezető korszerű aszfaltozott úton visszafelé mintegy 300 méter szintkülönbségű gurulás lesz a jutalmunk. Gyalogos megközelítésre Hárskút az ideális kiindulási pont, ahonnan 7,5 kilométeres távval és 250 méteres szintkülönbséggel kell számolnunk. Mint látható ez nem egy "drive in" láda. Persze, ha autóval mászatjuk meg a hegyet, akkor egy 850 méteres könnyed sétával is abszolválhatjuk a "túrát". Azonban azt nem tudom garantálni, hogy mindig nyitva találjátok a sorompót!

Parkolás

Ajánlott parkoló Herenden a SPAR szupermarket parkolójában  N 47° 7,906' E 17° 45,023' 300 m [GCTLIK+1parkoló]

Ajánlott parkoló Hárskúton a Rózsafa utcában  N 47° 11,097' E 17° 47,989' 470 m [GCTLIK+2parkoló]

Ajánlott útvonal kerékpárral

A parkolóból északi irányban elindulva a Vasút úton haladunk, majd egy töltésre felkapaszkodva óvatosan keresztezzük a vasúti síneket. Figyeljetek a fénysorompó jelzésére! A településről kiérve egyelőre komfortosan haladhatunk tovább a sárga sáv Sárga sáv jelzésen egészen egy leágazásig.  N 47° 8,612' E 17° 45,604' 350 m [GCTLIK+1leágazás] A bal oldali jelzett aszfaltcsíkot válasszuk, hogy egy közel két kilométeres nyílegyenes emelkedővel gyúrhassunk rá a további sok-sok pozitív szintkülönbségre. Utunk először erősen szerpentinezve, majd kisebb körív mentén halad tovább felfelé a következő kereszteződésig. Itt is balra térünk.  N 47° 11,141' E 17° 45,549' 510 m [GCTLIK+2leágazás]
De csak pár száz méter megtételéig, ugyanis figyelve az út jobb oldalán a piros tanösvény Piros T és a piros barlang Piros barlang jelzésekre, rájuk hangolódunk, hogy immár terepen folytatva utunkat egészen a hatalmas sziklafalakig vezessenek minket. A sziklafalak közül a nyugati, azaz bal oldalit válasszuk, az rejti a barlangot és a geoládát. A kerékpárt látótávolságban hagyhatjuk, a sziklafal aljáig ne küzdjük fel!

Ajánlott útvonal gyalogosan

A túránk hárskúti kiindulópontjáról elindulva a helyenként sáros úton haladunk szintben, majd kisebb emelkedőket leküzdve végig a piros sáv Piros sáv jelzés mentén a Hajag irányába a következő pontig.  N 47° 12,072' E 17° 45,231' 515 m [GCTLIK+3leágazás] Balra tartva a piros kereszt Piros kereszt jelzés mentén folytatjuk túránk, míg el nem érünk a kerékpáros leírásban szereplő második elágazóig. Utunk innentől megegyezik a kerékpáros útvonal leírásának végével. Érdemes a láda megkeresését követően a két sziklafal között felvezető turistaúton folytatnunk a kirándulást és ha időnk engedi felfedezni a Hajag többi látnivalóját.

Törkő-lik

A déli sziklafalban két kis barlang szádája nyílik. Nem túl nagyok, mert a falakat felépítő vörös, gumós vagy vékonyréteges mészkő helyenként agyagos, rosszul oldódik, gyengén karsztosodik. A barlangok kialakulását kisebb-nagyobb törések segítették. A nagyobb a Törkő-lik 24 méter hosszú, három méter magas. Hét méterre a völgytalp felett nyílik, bejáratához ingatag létra támaszkodik. Felmászni nem ajánlatos! A kőlikat kialakító karsztosodási esemény egy kb. 25 méter magas jura időszakban lerakódott, vörös színű, agyaggumós, tűzköves kőfalban ment végbe. Szinonímái: Törkü-lik, Nagy-Törkü-lik. Kataszteri száma: 4411-10.

Hazánkban valamennyi barlang ex-lege védett. Ezt azt jelenti, hogy megismerésének pillanatától kezdve óvja a törvény hatalma, és nem szükséges külön védetté nyilvánítási eljárás. Az egyszerű védettségen túl a jelentősebb barlangok megkülönböztetetten védett, a legkülönlegesebbek és legféltettebbek pedig fokozottan védett címet is kaphatnak.

Törkő, Rend-kő

A két sziklafalat felépítő vörös, helyenként tűzköves mészkő a felső jurában képződött, 160-146 millió éve. Itt kevesebb, a hegység más részein sok ammoniteszt tartalmaz. Érdekessége, hogy kőzetanyaga nagyrészt olyan élőlények különféle alakú darabjaiból áll, melyeket sokáig nem tudtak mire vélni a kutatók. Végül a kőzetből rendkívül vékony szeleteket vágtak, az abban talált alakokat egymásra rajzolták, kiderült: olyan tengeri liliomok (krinoideák) szétesett kelyhének és karjainak darabjai, amelyek fenéklakó rokonaiktól eltérően a tengerben lebegve éltek, vázrészeik ehhez az életmódhoz idomultak. A karízek metszete szárnyra vagy repülőgépre emlékeztet. A vörös mészkő fölött megvan az a juravégi rózsaszínű mészkő, amelyet előbb a piros kereszt elágazásánál láttunk. Darabjait a törmeléklejtőben is fölfedezhetjük. A fehér mészkő a Törkő lapos felszínén jelentkezik, benne egy-két ammoniteszes réteget tárt fel a geológiai kutatóárok. Ennek a kőzetnek is megvan a saját mikroszkopikus méretű állat-társasága: kancsó, kehely vagy tölcsér alakú mészhéjak vagy piciny gömböcskék. Nincsenek ma élő utódaik, de hasonló felépítésű szervezetek igen, biztosra vehető, hogy életmódjuk is hasonlatos volt: mélyebb tengerekben, óceánokban úszkáltak vagy lebegtek.

Ráktanya Tanösvény

10,4 km hosszú, de csillagtúra jelleggel kisebb szakaszokban is bejárható. 15 db bemutatóhelyet vonultat fel. A Piros T piros tanösvény jelzést követve járható végig. A környék bővelkedik látnivalókban: sziklaormok, barlangok, víznyelők tarkítják az utat, de az állat- és növényvilág szépségeit is megleshetjük. Ami mégis kiemelkedő ezen a tanösvényen, hogy saját szemünkkel, természetes lelőhelyükön csodálhatunk meg mészkőbe zárt, ősi - elsősorban kréta-kori - leleteket.

Hajagok

Négy hegyből álló (Mester-, Alsó-, Felső- és Középső-Hajag) hegycsoport. A Középső- (vagy Fekete-) Hajag 646 m-es csúcsán egykor négy emeletes kilátó állt. Északi oldalán egy rádiótorony áll, déli részén pedig szovjet katonai objektum működött. A bázist ugyan megszüntették, de területére a mai napig tilos a belépés! Az antennákat 2019 tavaszán elbontották. Megjelenése markáns, főleg nyugati és déli irányból tűnik ki nagy relatív szintkülönbségével. Keleti oldalról a Hárskúti-fennsík simul hozzá, mely a Dunántúl egyik legnagyobb átlagmagasságú területe a maga 450-500 méteres átlagmagasságával. Geológiai viszonyai nagyon változatosak, a földtörténeti középidőtől kezdve a kőzetek csaknem teljes sora megtalálható határában. A középidő triász kori kőzetei a Hajagok tömbjének alsó részén vannak a felszínen. A Hajagok tömbjének középső részét jura rétegek, felettük kréta kőzetek alkotják, így a teljes földtörténeti középidő megtalálható területén. A harmadidő eocén rétegei foltokban bukkannak elő, ez főleg Pénzesgyőr irányába jellemző.

Felhasznált források: Ráktanya tanösvény ismertetőfüzete

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1 találathoz Tibi1983-nak!

Flag Counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (55 db): környezet: 4.81 rejtés: 4.63 web: 4.81 átlag: 4.75

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Laminsio 2022.12.01 12:30 - Megtaláltam
Köszi

james 2022.11.18 09:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.10]

Tintás 2022.11.15 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.93
Megtaláltam, bár nem a megadott koordinátákon van. 30 perc sikertelen kutakodás után K.L. logja segített megtalálni lefelé jövet az útnak a jobb oldalán, nem a balon. [Geoládák v3.12.10]

BaLinda 2022.10.31 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Balázs, Linda, Hanga, Viola, Bogi [Geoládák v3.12.10]

Judit és Béla 2022.10.30 13:08 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

RezsoBacsi 2022.10.29 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Háromszázharmincharmadik találás. Ködből indultam el, fent szikrázó napfény fogadott. [Geoládák v3.12.10]

skiccpausz 2022.10.27 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Acsart 2022.10.08 13:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.01
Meglelve! köszönjük az élményt és a rejtést: Andi, Rozika, Karcsi, Acsart

bal.lil 2022.09.13 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

S13 2022.09.13 15:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

K.L. 2022.09.03 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
Megtaláltam.
Fentről, ÉNy felöl érkeztünk. Csak a rejtő segítségével talátuk meg, pedig annál a fánál is keresgéltünk, ahol végül meglett.
Az elszalagozott résztől a turistaúton 15-20 m-re lefelé haladva, jobbra egészen közel az útohoz van egy nagyobb fa. E fától kissé feljebb van 2 egymás közel álló szintén nagyobb fa. A két fa közül a távoladdik gyükerei között volt a doboz.

Köszönjük a rejtő segítségét!

Róki :) 2022.08.27 19:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.30
Ma Hörcsöggel kimentettük a ládát a veszélyes sziklafal fogságából és egy sokkal biztonságosabb helyen rejtettük el.

Hörcsög 2022.08.27 19:39 - Egyéb
A ládát ma Rókival feltámasztottuk a Csipkerózsika álmából, biztonságosan kereshető. Azonban a veszélyes sziklafalat senki ne közelítse meg! A láda új helyen kereshető, a leírást is módosítottam, frissítsd a láda adatlapját keresés előtt!

g-tabe 2022.06.04 18:27 - Megtaláltam
Bondi3-mal jártuk a környéket és benéztünk ezért a pontért is. Bár beteg, remélem elfogadod a találatot a mellékelt kép alapján. Jól jön majd a GCCAVE-hez ;-)
Köszönöm!

[Jóváhagyta: Hörcsög, 2022.06.21 19:02]

omlás 
halaszkiraly 2022.05.13 07:24 - Egyéb
Piros kereszt Az előzmények alapján visszaállítom beteg állapotba.
Köszönettel a rejtésért és a gondoskodásért, üdv: hk


Email-t küldtem a rejtőnek.


braunstetter 2022.05.12 07:59 - Megtaláltam
A dobozt nem kerestem, mivel elég veszélyes a helyszín :) de útba ejtettem, ha már kereshető....köszi, ha kép alapján elfogadjátok :)

[Jóváhagyta: Hörcsög, 2022.05.13 15:42]

20220512_115644 
nepster 2022.05.10 13:27 - Megtaláltam
Bringas multi közben útba esett. Mivel kereshető ezért kerestem. Csak amikor felértem akkor láttam hogy mi a helyzet, és olvastam a làdaoldalt. Természetesen nem kerestem a dobozt. Köszönöm, ha elfogadod.

[Jóváhagyta: Hörcsög, 2022.05.13 15:43]

IMG_20220510_131221IMG_20220510_131237
gst76 2022.05.07 12:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget.
Kerékpáros találat a GCTOUR csapatával.

Jobban mondva Dr Ladával leváltunk a csapattól, hogy felkeressük a ládát.
Tényleg szépen megmozdult a hegy, átrendezve korábbi arculatát, környezetét.
A lezárás miatt nem nagyon mertük keresni a ládát, inkább a túravezető/ládagazda segítségét kértük.

Dr.Lada 2022.05.07 12:07 - Megtaláltam
Kerékpárral elkövetve a GCTOUR csapatával.:-)

Log, képek később.
[g:hu+ 2.7.17]

Hörcsög 2022.03.14 20:33 - Egyéb
Kedves erdőjáró, túrázó geoládászok! A ládát betegre állítom amíg nem javul a helyzet, a hatóság nem jelzi a sziklaomlás megszűntét. Addig is ne keresse senki a ládát, ne menjen a sziklafal közelébe!

A Hajag.hu bejegyzése: "MEGMOZDULT A HEGY HAJAGON!!!
Nemrégiben 1-2 napja hatalmas sziklapárkány szakadt le a Hajag Törkű-lik sziklapárkányából!
Mészner Viktor bakonybéli túravezető jelezte a sziklaomlást. Hétfői napon terepbejárást végeztünk és szalaggal elkerítettük a veszélyes omlásterületet. A sziklapárkány egy része még veszélyesen fent maradt ezért a barlang letrákat eltávolítottuk a biztonság érdekében.
Kérjük, hogy csak távolról szemléljék az arra látogató túrázók! Javasoltuk a sziklapárkány vizsgálatát a barlangászoknak.
HATESZ /a környék túraútvonalainak karbantartója/"

kobcikrajci 2022.02.14 12:58 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.7.16]

tfmb 2022.02.09 14:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.99
Köszi a rejtést!

DSS és Szandra 2022.01.22 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Megtaláltuk, köszi a rejtést. :)

Butchman 2021.12.15 12:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

rimano 2021.10.25 16:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük. Anti&Nóri&Zsófi&Zsomi


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (141 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]