geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4713. Törkő-lik (GCTLIK)

Erdészeti út a Hajagon

Erdészeti út a Hajagon

Középhegységi táj

Középhegységi táj

Lombhullás után fedi fel méreteit

Lombhullás után fedi fel méreteit

Törkő (603 m)

Törkő (603 m)

Függőleges sziklafalak

Függőleges sziklafalak

Rend-kő (606 m)

Rend-kő (606 m)

A Törkő és Rend-kő

A Törkő és Rend-kő

Felmászni csak saját felelősségre!

Felmászni csak saját felelősségre!

Feljáró a Törkő-likhoz

Feljáró a Törkő-likhoz

Hatalmas sziklafalak

Hatalmas sziklafalak

Követendő jelzések

Követendő jelzések

Anno

Anno

Alaprajz

Alaprajz

Csak bátraknak!

Csak bátraknak!
Szélesség N 47° 11,384'
Hosszúság E 17° 45,033'
Magasság: 593 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.11.30 14:00
Megjelenés időpontja: 2020.12.04 13:14
Utolsó lényeges változás: 2020.12.04 13:14
Utolsó változás: 2021.03.30 21:05
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Ládagazda: Hörcsög
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7500 m
Megtalálások száma: 115
Megtalálások gyakorisága: 2.5 megtalálás hetente


Rejtés

10*16*6 cm-es 0,67 literes, zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag dobozt keress a barlangot is rejtő sziklafalban, attól 8-10 méterrel balra egy mélyedésben két méter magasan! Alatta egy sziklapárkány található, így elérése nem ütközik komoly akadályba. Kövekkel gondosan takard el az üreget, de a dobozra ne tegyél! A magas sziklafalak miatt a GPS jelek megtréfálhatnak! Figyelem, a megtett táv oda-vissza az ajánlott parkolóból körülbelül 15 kilométer!


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


A láda része a Bakonyi Barlangolások GCCAVE névre hallgató 22 megtalálandó rejtést magában foglaló ládasorozatnak!

Megközelítés

A láda megközelítése gyalogosan, vagy kerékpárral a környező településekről úgy mint Herend, Hárskút, Csehbánya és Bakonybél 7-8 kilométeres túrával kivitelezhető. Csehbánya és Bakonybél felől indulva a legjelentősebb a szintkülönbség, mintegy 360 méter. Éppen ezért én kerékpárral Herend felől javaslom a túránk indítását. Ráadásul ebben az esetben az egykori BARS szovjet katonai állomáshoz vezető korszerű aszfaltozott úton visszafelé mintegy 300 méter szintkülönbségű gurulás lesz a jutalmunk. Gyalogos megközelítésre Hárskút az ideális kiindulási pont, ahonnan 7,5 kilométeres távval és 250 méteres szintkülönbséggel kell számolnunk. Mint látható ez nem egy "drive in" láda. Persze, ha autóval mászatjuk meg a hegyet, akkor egy 850 méteres könnyed sétával is abszolválhatjuk a "túrát". Azonban azt nem tudom garantálni, hogy mindig nyitva találjátok a sorompót!

Parkolás

Ajánlott parkoló Herenden a SPAR szupermarket parkolójában  N 47° 7,906' E 17° 45,023' 300 m [GCTLIK+1parkoló]

Ajánlott parkoló Hárskúton a Rózsafa utcában  N 47° 11,097' E 17° 47,989' 470 m [GCTLIK+2parkoló]

Ajánlott útvonal kerékpárral

A parkolóból északi irányban elindulva a Vasút úton haladunk, majd egy töltésre felkapaszkodva óvatosan keresztezzük a vasúti síneket. Figyeljetek a fénysorompó jelzésére! A településről kiérve egyelőre komfortosan haladhatunk tovább a sárga sáv Sárga sáv jelzésen egészen egy leágazásig.  N 47° 8,612' E 17° 45,604' 350 m [GCTLIK+1leágazás] A bal oldali jelzett aszfaltcsíkot válasszuk, hogy egy közel két kilométeres nyílegyenes emelkedővel gyúrhassunk rá a további sok-sok pozitív szintkülönbségre. Utunk először erősen szerpentinezve, majd kisebb körív mentén halad tovább felfelé a következő kereszteződésig. Itt is balra térünk.  N 47° 11,141' E 17° 45,549' 510 m [GCTLIK+2leágazás]
De csak pár száz méter megtételéig, ugyanis figyelve az út jobb oldalán a piros tanösvény Piros T és a piros barlang Piros barlang jelzésekre, rájuk hangolódunk, hogy immár terepen folytatva utunkat egészen a hatalmas sziklafalakig vezessenek minket. A sziklafalak közül a nyugati, azaz bal oldalit válasszuk, az rejti a barlangot és a geoládát. A kerékpárt látótávolságban hagyhatjuk, a sziklafal aljáig ne küzdjük fel!

Ajánlott útvonal gyalogosan

A túránk hárskúti kiindulópontjáról elindulva a helyenként sáros úton haladunk szintben, majd kisebb emelkedőket leküzdve végig a piros sáv Piros sáv jelzés mentén a Hajag irányába a következő pontig.  N 47° 12,072' E 17° 45,231' 515 m [GCTLIK+3leágazás] Balra tartva a piros kereszt Piros kereszt jelzés mentén folytatjuk túránk, míg el nem érünk a kerékpáros leírásban szereplő második elágazóig. Utunk innentől megegyezik a kerékpáros útvonal leírásának végével. Érdemes a láda megkeresését követően a két sziklafal között felvezető turistaúton folytatnunk a kirándulást és ha időnk engedi felfedezni a Hajag többi látnivalóját.

Törkő-lik

A déli sziklafalban két kis barlang szádája nyílik. Nem túl nagyok, mert a falakat felépítő vörös, gumós vagy vékonyréteges mészkő helyenként agyagos, rosszul oldódik, gyengén karsztosodik. A barlangok kialakulását kisebb-nagyobb törések segítették. A nagyobb a Törkő-lik 24 méter hosszú, három méter magas. Hét méterre a völgytalp felett nyílik, bejáratához ingatag létra támaszkodik. Felmászni nem ajánlatos! A kőlikat kialakító karsztosodási esemény egy kb. 25 méter magas jura időszakban lerakódott, vörös színű, agyaggumós, tűzköves kőfalban ment végbe. Szinonímái: Törkü-lik, Nagy-Törkü-lik. Kataszteri száma: 4411-10.

Hazánkban valamennyi barlang ex-lege védett. Ezt azt jelenti, hogy megismerésének pillanatától kezdve óvja a törvény hatalma, és nem szükséges külön védetté nyilvánítási eljárás. Az egyszerű védettségen túl a jelentősebb barlangok megkülönböztetetten védett, a legkülönlegesebbek és legféltettebbek pedig fokozottan védett címet is kaphatnak.

Törkő, Rend-kő

A két sziklafalat felépítő vörös, helyenként tűzköves mészkő a felső jurában képződött, 160-146 millió éve. Itt kevesebb, a hegység más részein sok ammoniteszt tartalmaz. Érdekessége, hogy kőzetanyaga nagyrészt olyan élőlények különféle alakú darabjaiból áll, melyeket sokáig nem tudtak mire vélni a kutatók. Végül a kőzetből rendkívül vékony szeleteket vágtak, az abban talált alakokat egymásra rajzolták, kiderült: olyan tengeri liliomok (krinoideák) szétesett kelyhének és karjainak darabjai, amelyek fenéklakó rokonaiktól eltérően a tengerben lebegve éltek, vázrészeik ehhez az életmódhoz idomultak. A karízek metszete szárnyra vagy repülőgépre emlékeztet. A vörös mészkő fölött megvan az a juravégi rózsaszínű mészkő, amelyet előbb a piros kereszt elágazásánál láttunk. Darabjait a törmeléklejtőben is fölfedezhetjük. A fehér mészkő a Törkő lapos felszínén jelentkezik, benne egy-két ammoniteszes réteget tárt fel a geológiai kutatóárok. Ennek a kőzetnek is megvan a saját mikroszkopikus méretű állat-társasága: kancsó, kehely vagy tölcsér alakú mészhéjak vagy piciny gömböcskék. Nincsenek ma élő utódaik, de hasonló felépítésű szervezetek igen, biztosra vehető, hogy életmódjuk is hasonlatos volt: mélyebb tengerekben, óceánokban úszkáltak vagy lebegtek.

Ráktanya Tanösvény

10,4 km hosszú, de csillagtúra jelleggel kisebb szakaszokban is bejárható. 15 db bemutatóhelyet vonultat fel. A Piros T piros tanösvény jelzést követve járható végig. A környék bővelkedik látnivalókban: sziklaormok, barlangok, víznyelők tarkítják az utat, de az állat- és növényvilág szépségeit is megleshetjük. Ami mégis kiemelkedő ezen a tanösvényen, hogy saját szemünkkel, természetes lelőhelyükön csodálhatunk meg mészkőbe zárt, ősi - elsősorban kréta-kori - leleteket.

Hajagok

Négy hegyből álló (Mester-, Alsó-, Felső- és Középső-Hajag) hegycsoport. A Középső- (vagy Fekete-) Hajag 646 m-es csúcsán egykor négy emeletes kilátó állt. Északi oldalán egy rádiótorony áll, déli részén pedig szovjet katonai objektum működött. A bázist ugyan megszüntették, de területére a mai napig tilos a belépés! Az antennákat 2019 tavaszán elbontották. Megjelenése markáns, főleg nyugati és déli irányból tűnik ki nagy relatív szintkülönbségével. Keleti oldalról a Hárskúti-fennsík simul hozzá, mely a Dunántúl egyik legnagyobb átlagmagasságú területe a maga 450-500 méteres átlagmagasságával. Geológiai viszonyai nagyon változatosak, a földtörténeti középidőtől kezdve a kőzetek csaknem teljes sora megtalálható határában. A középidő triász kori kőzetei a Hajagok tömbjének alsó részén vannak a felszínen. A Hajagok tömbjének középső részét jura rétegek, felettük kréta kőzetek alkotják, így a teljes földtörténeti középidő megtalálható területén. A harmadidő eocén rétegei foltokban bukkannak elő, ez főleg Pénzesgyőr irányába jellemző.

Felhasznált források: Ráktanya tanösvény ismertetőfüzete

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1 találathoz Tibi1983-nak!

Flag Counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (47 db): környezet: 4.80 rejtés: 4.63 web: 4.83 átlag: 4.75

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


*kincskereső* 2021.10.09 20:08 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

vadalma28 2021.09.25 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

paidlp 2021.09.01 19:03 - Megtaláltam
Fogom! :))
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Horváth Edit 2021.09.01 19:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

nyarytamas 2021.08.28 17:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

annamatyi 2021.08.20 10:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Helybeliként ismerem a helyet, de jó volt egyet újra sétálni a Hajag erdeiben. Köszönjük a rejtést!

a két "Lik" 
bacsnyir 2021.08.14 11:55 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.85
x

Puhapracli 2021.08.12 17:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

kasap 2021.08.12 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

speti 2021.08.10 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kellerla 2021.06.27 06:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Mr Zerge 2021.06.20 10:45 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

Hárskútról indultunk. A falu szélén az aszfaltút végénél parkoltunk. A GCRED-del kombináltuk a túrát. Jó meleg volt, örültünk az erdei árnyékos szakaszoknak. A barlangnál a nyújtózkodásos, bakot tartó megoldással értem el a dobozt.

Kogerj 2021.06.17 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Köszönöm a lehetőséget!Kalandos nap első találata,szuper kessertársakkal.

kaldigeza 2021.06.17 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

akarair 2021.06.17 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, a láda rendben a helyén!
A közösség nevében is köszönöm a Rejtő munkáját. [Geoládák v3.11.1]

Nemi91 2021.06.15 22:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.4]

Gropius & Ruffy 2021.06.06 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Erdő útközben 
hinia lux 2021.06.06 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]
Szép, dús zöld erdőn keresztül gyalogoltunk a sziklafalhoz. Nem ismertük a helyszínt, pedig jártunk már pár párszor fent a Hajagon.

Minden zöldSziklafal falomb takarásában
Sziklafal létrávalNem másztunk fel
morph 2021.05.28 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

sandorfabi 2021.05.24 23:59 - Megtaláltam
Megtalaltuk, köszönjük szépen!

Toti 2021.05.15 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
3 napos bakonyi kalandozás második napján egy 35km-es túra keretében Évivel végigjártuk a környék összes ládáját. Csodaszép és változatos helyeket ismertünk meg. Bakonybél, Kálvária, Gerence-patak völgye, Fehér-kő-árok, Szökrényes-kő-árok, Augusztin pihenő, Kőszoros, Hajag-hegy, Középső-Hajag BARS bunker, Fekete-séd völgye, OKT szakasz Bakonybélig volt az útvonal. Aktív barlangkutatóként az ilyen likak mindig kedvesek számunkra. A környéken hihetetlen mennyiségű medvehagyma és erdei virág nyílik most. Nagyon tetszett. A rejtés egyértelmű és jó állapotban van. Köszönjük a virtuális idegenvezetést.

GeoEvike 2021.05.15 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Mai 30 km-hez már kicsit fárasztó volt, de megérte, gyönyörű a barlang fal és a virágzó medvehagymás táj. nagyon vadregényes! Láda jól van. Évi ♡ Toti [Geoládák v3.10.5]

Bittmann 2021.05.15 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Zsu. 2021.05.09 12:39 - Megtaláltam
Mikulas társaságában

Mikulás 2021.05.09 12:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.69
Bakony(bél)i hétvége Zsuval, Lilluval és Bal3-mal. Hat ládát kerestünk fel a hétvégén és ebből hat volt remek helyen! Nagyon jó érzés volt, olyan klasszikus geocaching.
A reggeli Vaskapu-barlang látogatás után még a legnagyobb nyugalomban elszűrcsöltem egy kávét a verandán Bakonybélben, majd felkerekedtünk és Hárkút felé vettük az irányt. Nem bántuk meg, hogy a rejtő javaslatára ezt az útvonalat választottuk, mert valóban nagyon változatos és csodaszép a táj. Az egészet végig beszélgettük, élveztük a nap egyre erősebb fényét. Jó volt az árnyas erdős rész, tetszett a kis szurdokvölgy és a barlang. Az ingatag, barkácsolt létrát nem tartottam alkalmasnak a mászásra, így azt kihagytuk. Ellenben megebédeltünk a helyszínen és múlattuk az időt. Visszafelé picit variáltam az útvonalon, így útba esett a repülős emlék is. Tartalmas, szép, nekünk való kirándulás és hétvége volt ez! Hazafelé még benéztünk Veszprémbe és mindenkit meghívtam egy kávé/üdítő - sütemény kombóra :-)

Köszi a rejtést! Örömmel jöttünk, vidáman távoztunk!
Mikulás

IMG_9721IMG_9722
IMG_9724IMG_9727
IMG_9728IMG_9729
IMG_9730IMG_9735
IMG_9736IMG_9738
IMG_9739 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (115 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]