geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4713. Törkő-lik (GCTLIK)

Erdészeti út a Hajagon

Erdészeti út a Hajagon

Középhegységi táj

Középhegységi táj

Lombhullás után fedi fel méreteit

Lombhullás után fedi fel méreteit

Törkő (603 m)

Törkő (603 m)

Függőleges sziklafalak

Függőleges sziklafalak

Rend-kő (606 m)

Rend-kő (606 m)

A Törkő és Rend-kő

A Törkő és Rend-kő

Felmászni csak saját felelősségre!

Felmászni csak saját felelősségre!

Feljáró a Törkő-likhoz

Feljáró a Törkő-likhoz

Hatalmas sziklafalak

Hatalmas sziklafalak

Követendő jelzések

Követendő jelzések

Anno

Anno

Alaprajz

Alaprajz

Csak bátraknak!

Csak bátraknak!
Szélesség N 47° 11,384'
Hosszúság E 17° 45,033'
Magasság: 593 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.11.30 14:00
Megjelenés időpontja: 2020.12.04 13:14
Utolsó lényeges változás: 2020.12.04 13:14
Utolsó változás: 2021.01.10 22:11
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7500 m
Megtalálások száma: 30
Megtalálások gyakorisága: 4.0 megtalálás hetente


Rejtés

10*16*6 cm-es 0,67 literes, zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag dobozt keress a barlangot is rejtő sziklafalban, attól 8-10 méterrel balra egy mélyedésben két méter magasan! Alatta egy sziklapárkány található, így elérése nem ütközik komoly akadályba. Kövekkel gondosan takard el az üreget, de a dobozra ne tegyél! A magas sziklafalak miatt a GPS jelek megtréfálhatnak! Figyelem, a megtett táv oda-vissza az ajánlott parkolóból körülbelül 15 kilométer!


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


A láda része a Bakonyi Barlangolások GCCAVE névre hallgató 22 megtalálandó rejtést magában foglaló ládasorozatnak!

Megközelítés

A láda megközelítése gyalogosan, vagy kerékpárral a környező településekről úgy mint Herend, Hárskút, Csehbánya és Bakonybél 7-8 kilométeres túrával kivitelezhető. Csehbánya és Bakonybél felől indulva a legjelentősebb a szintkülönbség, mintegy 360 méter. Éppen ezért én kerékpárral Herend felől javaslom a túránk indítását. Ráadásul ebben az esetben az egykori BARS szovjet katonai állomáshoz vezető korszerű aszfaltozott úton visszafelé mintegy 300 méter szintkülönbségű gurulás lesz a jutalmunk. Gyalogos megközelítésre Hárskút az ideális kiindulási pont, ahonnan 7,5 kilométeres távval és 250 méteres szintkülönbséggel kell számolnunk. Mint látható ez nem egy "drive in" láda. Persze, ha autóval mászatjuk meg a hegyet, akkor egy 850 méteres könnyed sétával is abszolválhatjuk a "túrát". Azonban azt nem tudom garantálni, hogy mindig nyitva találjátok a sorompót!

Parkolás

Ajánlott parkoló Herenden a SPAR szupermarket parkolójában  N 47° 7,906' E 17° 45,023' 300 m [GCTLIK+1parkoló]

Ajánlott parkoló Hárskúton a Rózsafa utcában  N 47° 11,097' E 17° 47,989' 470 m [GCTLIK+2parkoló]

Ajánlott útvonal kerékpárral

A parkolóból északi irányban elindulva a Vasút úton haladunk, majd egy töltésre felkapaszkodva óvatosan keresztezzük a vasúti síneket. Figyeljetek a fénysorompó jelzésére! A településről kiérve egyelőre komfortosan haladhatunk tovább a sárga sáv Sárga sáv jelzésen egészen egy leágazásig.  N 47° 8,612' E 17° 45,604' 350 m [GCTLIK+1leágazás] A bal oldali jelzett aszfaltcsíkot válasszuk, hogy egy közel két kilométeres nyílegyenes emelkedővel gyúrhassunk rá a további sok-sok pozitív szintkülönbségre. Utunk először erősen szerpentinezve, majd kisebb körív mentén halad tovább felfelé a következő kereszteződésig. Itt is balra térünk.  N 47° 11,141' E 17° 45,549' 510 m [GCTLIK+2leágazás]
De csak pár száz méter megtételéig, ugyanis figyelve az út jobb oldalán a piros tanösvény Piros T és a piros barlang Piros barlang jelzésekre, rájuk hangolódunk, hogy immár terepen folytatva utunkat egészen a hatalmas sziklafalakig vezessenek minket. A sziklafalak közül a nyugati, azaz bal oldalit válasszuk, az rejti a barlangot és a geoládát. A kerékpárt látótávolságban hagyhatjuk, a sziklafal aljáig ne küzdjük fel!

Ajánlott útvonal gyalogosan

A túránk hárskúti kiindulópontjáról elindulva a helyenként sáros úton haladunk szintben, majd kisebb emelkedőket leküzdve végig a piros sáv Piros sáv jelzés mentén a Hajag irányába a következő pontig.  N 47° 12,072' E 17° 45,231' 515 m [GCTLIK+3leágazás] Balra tartva a piros kereszt Piros kereszt jelzés mentén folytatjuk túránk, míg el nem érünk a kerékpáros leírásban szereplő második elágazóig. Utunk innentől megegyezik a kerékpáros útvonal leírásának végével. Érdemes a láda megkeresését követően a két sziklafal között felvezető turistaúton folytatnunk a kirándulást és ha időnk engedi felfedezni a Hajag többi látnivalóját.

Törkő-lik

A déli sziklafalban két kis barlang szádája nyílik. Nem túl nagyok, mert a falakat felépítő vörös, gumós vagy vékonyréteges mészkő helyenként agyagos, rosszul oldódik, gyengén karsztosodik. A barlangok kialakulását kisebb-nagyobb törések segítették. A nagyobb a Törkő-lik 24 méter hosszú, három méter magas. Hét méterre a völgytalp felett nyílik, bejáratához ingatag létra támaszkodik. Felmászni nem ajánlatos! A kőlikat kialakító karsztosodási esemény egy kb. 25 méter magas jura időszakban lerakódott, vörös színű, agyaggumós, tűzköves kőfalban ment végbe. Szinonímái: Törkü-lik, Nagy-Törkü-lik. Kataszteri száma: 4411-10.

Hazánkban valamennyi barlang ex-lege védett. Ezt azt jelenti, hogy megismerésének pillanatától kezdve óvja a törvény hatalma, és nem szükséges külön védetté nyilvánítási eljárás. Az egyszerű védettségen túl a jelentősebb barlangok megkülönböztetetten védett, a legkülönlegesebbek és legféltettebbek pedig fokozottan védett címet is kaphatnak.

Törkő, Rend-kő

A két sziklafalat felépítő vörös, helyenként tűzköves mészkő a felső jurában képződött, 160-146 millió éve. Itt kevesebb, a hegység más részein sok ammoniteszt tartalmaz. Érdekessége, hogy kőzetanyaga nagyrészt olyan élőlények különféle alakú darabjaiból áll, melyeket sokáig nem tudtak mire vélni a kutatók. Végül a kőzetből rendkívül vékony szeleteket vágtak, az abban talált alakokat egymásra rajzolták, kiderült: olyan tengeri liliomok (krinoideák) szétesett kelyhének és karjainak darabjai, amelyek fenéklakó rokonaiktól eltérően a tengerben lebegve éltek, vázrészeik ehhez az életmódhoz idomultak. A karízek metszete szárnyra vagy repülőgépre emlékeztet. A vörös mészkő fölött megvan az a juravégi rózsaszínű mészkő, amelyet előbb a piros kereszt elágazásánál láttunk. Darabjait a törmeléklejtőben is fölfedezhetjük. A fehér mészkő a Törkő lapos felszínén jelentkezik, benne egy-két ammoniteszes réteget tárt fel a geológiai kutatóárok. Ennek a kőzetnek is megvan a saját mikroszkopikus méretű állat-társasága: kancsó, kehely vagy tölcsér alakú mészhéjak vagy piciny gömböcskék. Nincsenek ma élő utódaik, de hasonló felépítésű szervezetek igen, biztosra vehető, hogy életmódjuk is hasonlatos volt: mélyebb tengerekben, óceánokban úszkáltak vagy lebegtek.

Ráktanya Tanösvény

10,4 km hosszú, de csillagtúra jelleggel kisebb szakaszokban is bejárható. 15 db bemutatóhelyet vonultat fel. A Piros T piros tanösvény jelzést követve járható végig. A környék bővelkedik látnivalókban: sziklaormok, barlangok, víznyelők tarkítják az utat, de az állat- és növényvilág szépségeit is megleshetjük. Ami mégis kiemelkedő ezen a tanösvényen, hogy saját szemünkkel, természetes lelőhelyükön csodálhatunk meg mészkőbe zárt, ősi - elsősorban kréta-kori - leleteket.

Hajagok

Négy hegyből álló (Mester-, Alsó-, Felső- és Középső-Hajag) hegycsoport. A Középső- (vagy Fekete-) Hajag 646 m-es csúcsán egykor négy emeletes kilátó állt. Északi oldalán egy rádiótorony áll, déli részén pedig szovjet katonai objektum működött. A bázist ugyan megszüntették, de területére a mai napig tilos a belépés! Az antennákat 2019 tavaszán elbontották. Megjelenése markáns, főleg nyugati és déli irányból tűnik ki nagy relatív szintkülönbségével. Keleti oldalról a Hárskúti-fennsík simul hozzá, mely a Dunántúl egyik legnagyobb átlagmagasságú területe a maga 450-500 méteres átlagmagasságával. Geológiai viszonyai nagyon változatosak, a földtörténeti középidőtől kezdve a kőzetek csaknem teljes sora megtalálható határában. A középidő triász kori kőzetei a Hajagok tömbjének alsó részén vannak a felszínen. A Hajagok tömbjének középső részét jura rétegek, felettük kréta kőzetek alkotják, így a teljes földtörténeti középidő megtalálható területén. A harmadidő eocén rétegei foltokban bukkannak elő, ez főleg Pénzesgyőr irányába jellemző.

Felhasznált források: Ráktanya tanösvény ismertetőfüzete

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1 találathoz Tibi1983-nak!

Flag Counter
Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (21 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.46 web: 4.76 átlag: 4.69

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Hektor 2021.01.25 10:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Mr Bean 2021.01.10 15:25 - Megtaláltam
Megvan! [Geoládák v3.8.3]

G.P.S. 2021.01.10 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltam Apával és Anyával, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

G_Sanyi 2021.01.10 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

vaslemez 2021.01.10 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Hárskút felől jöttünk, klassz, nagy hóban. Egy lélekkel sem találkoztunk, egészen addig amíg a Hajagra vezető aszfaltcsíkhoz értünk. Ott elég nagy autós forgalom volt, ezek szerint az út nincs lezárva (vagy nem mindenkit zavar)

N.Zs. 2021.01.09 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
Hárskút felől tettünk egy nagyobb kört - utólag látom- nagyjából V_Gabor track-je mentén.
Reggel Hárskúton -11°C-ot mutatott a hőmérő, ragyogó napütés volt és semmi légmozgás. Tökéletes idő, és szűz hó fogadott. Egyetlen negatívum, hogy lépten- nyomon kerítésekbe botlottunk. Egy darabig egészen jól járható utakat találtunk, de csak találtunk olyat, ahol be kellett térnünk az erdőbe, hogy elkerüljük a bozótost, ami most roskadásig hóval volt fedve. Szárazabb időben lehet, hogy jobb a helyzet.
A Törkő-lik tetejére mentünk fel először, majd lementünk a szájához. A létrának hiányzik a két alsó foka, így nem tudtam olyan nagyot lépni, hogy az elsőre fellépjek. Itt aztán le is mondtam a mutatványról. A rejtés megint nagyszerű. A leírás alapján rögtön láttuk hol van, de a megszerzésén egy pillanatig elgondolkodtam. Végül is föl tudtam kuporogni hozzá. A kör végén még beugrottunk az elveszett világba, hogy télen is megnézzük a helyet. Egészen jól járható. Az első ponton lévő dobozt megkerestem újból. Rendben a helyén lapul, bár úgy tűnt, hogy valaki felhordott oda egy csomó fát, talán tüzelőnek és üdítős flakont is volt mellette.
Még maradt időnk egy barlangra, így a GCBB-t vettük még célba.

IMG_0869IMG_0872
IMG_0883IMG_0902
IMG_0906IMG_0907
IMG_0919IMG_0945
IMG_0947IMG_0934
IMG_0935tél
mai időkép 
tomki 2021.01.03 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Skali&Margó 2021.01.01 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.18
2021. elsőmegtalálása.

vzolika 2020.12.29 13:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.56
A Hajag hegyről leereszkedve, nyugat felől közelítettem meg a helyszínt. Furcsa volt, mert a barlangjelzésre rátérve egy ritkán járt ösvényen találtam magam. A természet több ponton elkezdte visszavenni a saját területét. :)

Ahogy közeledtem, és láttam a sziklafalat kiemelkedni, jött az ellenállhatatlan vágy, hogy felmenjek a tetejére. Egy "lankásabb" fel is mentem, nem hiába. Gyönyörű hárskúti panorámával ajándékozott meg a téli erdő. Nyáron a fák leveleitől ezt nem látni.

A logbookban láttam, hogy aznap én voltam ott a harmadik. Vicces, mert egész nap senkivel nem találkoztam, pedig itt már a túrám 2/3-nál jártam. Nagyon jól lett visszarejtve, a sziklafalba, igencsak nyújtózkodnom kellett érte.

Továbbmenve a jelzésen kelet felé, gyönyörű bükkös erdőbe értem.

Köszönöm a rejtést!

20201229_125523 
Bolondok 2020.12.29 09:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.9]

Liberty 2020.12.29 09:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.58
Mai Bakonyi barlangoló túránk a GCCAVE sorozatnak egy újabb klassz helyszíne a Törkő-lik. A GCBKHA -tól mentünk és a Törkő-lik tetején találtuk magunkat, ahonnan a szemközti hatalmas sziklafal is kicsinek látszott. Oldalt leereszkedtünk és felnéztünk a hatalmas sziklafalra, érdekes olvasmány a ládaoldal leírása a sziklafal kialakulásáról. A láda szerencsére könnyen meglett, nagyon jó a rejtés, bár ehhez jól jött Valentin 180 cm-es magassága. Köszönet a rejtésért.

Herend címere
A Törkő-lik tetejéről a szemközti sziklafal
pappcsalád 2020.12.29 09:00 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

NagyKG 2020.12.27 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.77
Megtaláltam, köszi!

Bakonyi bejgli-égető túra alkalmával három CAVE ládát sikerült begyüjteni. Induláskor ragyogó napsütés, hazafelé köd, ónos szitálás, lefagyott utak.

juzso 2020.12.21 13:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.34
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

griffs 2020.12.21 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.15
Csabával egy remek, estébe hajló, bakonyi bringatúrán, amelynek fő célpontja, Hörcsög 2 új barlangos ládája volt. A Hajag-tetőn téli táj fogadott minket :)
Kerékpárral is egész jól megközelíthető az aszfalttól a láda. Ahol úgy 220 méterre van légvonalban a láda, ott pár métert bemegy egy földút. Ott 20-30 méterre az aszfalttól le lehet rakni a bringát és irány légvonalban, illetve mihamarabb meg kell közelíteni a szurdok peremét, különben nehéz kikerülni a szedermezőt. A szurdok szép, örülök, hogy megismerhettem. A létrát most nem próbáltuk ki, mert nagyon csúszott minden, de a dobozt könnyű becserkészni a leírás alapján.

Csaba & családja 2020.12.21 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.64
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

nmárti 2020.12.20 10:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.56
Szuper helyek a Bakonyban, nosztalgiatúra keretében. Zirci korszakomban jártam már itt, jó volt újra eljönni ide ! Köszi a rejtést!

Hajo 2020.12.19 12:18 - Megtaláltam
Új láda és GCCAVE egyik állomásaként nem hagytuk ki.
Jó volt. Köszi.
Pár ösvényt és szekérutat felmértünk a környéken.

IMG_20201219_121101IMG_20201219_121529
IMG_20201219_121513 
lookie 2020.12.19 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.26
Herendről indultunk, mintegy 8 km-es séta után értünk célba. Néhány perces keresés után meglett a láda is. Tavasszal visszajövünk, érdemes. Köszi a rejtést!
Évi & Lookie

VP 2020.12.14 09:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
6-ára beterveztem már ezt a kört, de akkor végül Mila kérésére a Mátrába mentünk. Most az új "záróláda" adta az apropót: 4-kor kelés, 5-kor indulás, 7-kor már Bakonybélben reggeli. Onnan egy közel 30 km-es kör a Szentkút - Kő-árok - pilóta emlékmű GCMKAT - Tör-kő GCTLIK - Rend-kő - Öreghálás - Fekete-Séd - Kis-Pápa-vár GCMVV rejtés - Vaskapu-barlang GCVKBG - Bakonybél útvonalon. Beérkezve a faluba sikerült elcsípni valami gyenge kósza wifit, amin bejelentettem a két megtalálást, és sikerült letölteni a záróláda leírását.

kupec 2020.12.13 09:58 - Megtaláltam
Ezt a ládát az év végére tartogattam, azért nem repültem rá a megjelenéskor, de a GCCAVE megjelenése átírta a tervet, mert a sorozathoz már csak ez a megtalálás hiányzott. A helyet jól ismerem, sokat járok a környéken. Először közel 30 éve voltam erre, a létra már akkor is vacak volt, de ez nem akadályozott meg abban, hogy az alig 1 éves fiammal a hátamon ne másszunk fel a barlangba. Legutóbb nyáron jártam erre, akkor is felmásztam, de már remegett a lábam.
Örülök, hogy ide is került doboz, Hörcsög jó munkát végzett.
[g:hu+ 2.4.7]

anettnori 2020.12.12 08:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Megvan!
[g:hu+ 2.4.7]

Leventével kora reggeli indulással.
Hát, itt fent tél van. A lehullott avar tetejére vékonyan ráfagyva a pára, a fák 500 m szint felett jégbordás ágúak.
A hely szenzációs, megérdemelt egy ládát. A létrát nem próbáltuk ki. Logolni nem volt egyszerű, de a nehézségi fokba belefér.

Köszönet a lehetőségért!

-1-2
-3-4
-5-6
bazskas 2020.12.06 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

mozgo 2020.12.06 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.03
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

petheovacka 2020.12.06 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.11
Mikulásrali a Hajagon Szabinával. Kösszi a rejtést!
---- Sereszakiék (jöttek szembe felfelé menet) után, de mozgó előtt (jött szembe autóval lefelé menet) meglelve. Csodás helyszín, kissé nehézkes rejtéssel.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (30 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.