geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4722. Várhely-kilátó és emlékpark (GCVHKE)

Várhely-kilátó

Várhely-kilátó

Magasabban a fáknál

Magasabban a fáknál

Várhely-kilátó ködben

Várhely-kilátó ködben

Kilátó alulnézetben

Kilátó alulnézetben

Kaptató

Kaptató

Kiindulópont

Kiindulópont

Mutatja az útunkat

Mutatja az útunkat

Itt térünk le a Ciklámen tanösvényre

Itt térünk le a Ciklámen tanösvényre

Várhely-emlékpark

Várhely-emlékpark

Bella Lajos emlékmű

Bella Lajos emlékmű

Ide kukkanthatunk be

Ide kukkanthatunk be

Kelta ház

Kelta ház

Halomsírok 1

Halomsírok 1

Feltárt halomsír

Feltárt halomsír

Halomsírok 2

Halomsírok 2

Várkapu a régmúltban

Várkapu a régmúltban

Ilyen lehetett a várfal

Ilyen lehetett a várfal

Sopron

Sopron

Háttérben a Fertő-tó

Háttérben a Fertő-tó

TV. torony

TV. torony

Ausztria

Ausztria

Rozália-hegység

Rozália-hegység

Háttérben a Schneeberg

Háttérben a Schneeberg

Távolban a kéklő hegyvonulat

Távolban a kéklő hegyvonulat
Szélesség N 47° 39,968'
Hosszúság E 16° 31,921'
Magasság: 479 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.12.26 21:07
Megjelenés időpontja: 2020.12.26 21:07
Utolsó lényeges változás: 2020.12.26 21:07
Utolsó változás: 2021.05.09 15:59
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: distike
Felhasználó: distike
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3700 m
Megtalálások száma: 70
Megtalálások gyakorisága: 2.9 megtalálás hetente


Röviden

18x12x6 cm méretű doboz, a kilátó közelében egy fa tövébe rejtve, kővel és gallyal takarva.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Bevezető

A Soproni-hegységben épített Várhelyi-kilátóhoz és emlékparkhoz hívlak benneteket, ami egy kora vaskori földvárban áll. Találkozhattok a történelmi múlt nyomaival és csodálatos panorámás kilátásban részesülhettek. A látvány, távcsővel csak fokozható!

Megközelítés

Ajánlott parkoló a  N 47° 39,835' E 16° 33,616' 367 m [GCVHKE+parkoló]

A parkoló a gyalogosan érkezők részére is a túra kiinduló pontja. A parkolót a gyalogosan közlekedők a Lővér körút felől több útvonalon is megközelíthetik, többek között a Sárga sáv sárga sávon, a Zöld sáv zöld sávon, a Ciklámen tanösvényen, a Zöld kereszt zöld kereszt túra útvonalakon.
A túra kerékpárral is végigjárható!

Innen továbbhaladunk DNY felé a Récényi úton, a  N 47° 39,782' E 16° 33,446' 376 m [GCVHKE+útvilla] útvilláig, és letérünk az aszfaltozott útról jobbra, a Ciklámen tanösvényre. Továbbiakban a tanösvényen haladunk a célunk felé, a fákra festett stilizált ciklámen vezet bennünket. A Hét-bükkfa pihenőnél jobbra tartva lépegetünk tovább, kiegészülve a Kék sáv kék sáv túrajelzéssel. Utunk következő részét Alpesi útnak hívják, nagyjából 400 m magasságban kanyarog, a Soproni-hegység leghangulatosabb turistaútja, gyönyörű fenyvesben, erdei, vörös, jegenyefenyők között, már-már alpesi környezetben érezhetjük magunkat. Nem véletlen az elnevezés. Utunkat jobbról a Tacsi-árok látványa kiséri, ahol a  N 47° 39,653' E 16° 32,038' [GCVHKE+forrás] koordinátán a Hármas-forrás ered. A forráshoz meredek lépcsősor vezet le. Megtekintése megér egy kis kitérőt!
Tovább haladva egy fahídon kelünk át, majd éles jobb kanyart véve ki érünk egy ligetesebb részre, ahol vaskori halomsírokat láthatunk, az egyikbe be is kukkanthatunk a  N 47° 39,776' E 16° 31,821' 475 m [GCVHKE+sírhely] koordinátán. Körülbelül 200 kisebb-nagyobb halomsírt rejt az erdő. Ezzel elértük a hallstatti kultúrát bemutató Várhely-emlékparkot. Itt kiépített pihenőpark szolgálja a látogatókat. Nézzetek körül a parkban! Érdemes az információs táblákat elolvasni, hasznos tudnivalókat ad ezen terület múltjáról.

Kis pihenő után induljunk el a Zöld háromszög zöld háromszögön a magas, fából ácsolt kilátóhoz, a Várhely (482 m) magaslatához. Itt egykoron egy hatalmas kelta kori földvár állott, nyomait itt-ott még felfedezhetjük. A Várhely-kilátó a Soproni-hegység egyik legmagasabb kilátója, melyről csodálatos panoráma láható. A Soproni-hegység egésze belátható innen. Feltétlenül menjünk fel a kilátóba.
A kilátóról gyönyörű körkép tárul elénk. Északkelet felé láthatjuk Sopront, Sopron-Bánfalvát, a Bécsi-dombot, a Fertőt és a Mosoni-síkságot. Keleti irányban a Hanság látható. Dél felé a Soproni-hegység csúcsai és a Rozália-hegység, Nyugat felé Ágfalva, Lépesfalva, Fraknó vára és a Schneeberg látszik. Észak felé a Ruszti dombok, a Lajta-hegység és a Kis-Kárpátok vonulatai láthatók.

Ha kigyönyörködtük magunkat a panorámával, keressük fel a ládánkat a megadott koordinátán és logoljunk. A láda egy tölgyfa törzsének tövébe, lapos kőlap alá van rejtve, kővel és gallyal (avarral) álcázva. A lapos kőlapot nem kell felemelni, mozgatni!!!

Közeli kereshető ládák: GCSZAL GCFERF

Látványosság, tudnivalók

A Soproni Parkerdő nyolc kilátója közül a Várhely kilátó az egyik legrégebbi. Ahol épült - a Sopron melletti Várhely (Burgstall) - a nyugat-dunántúli hallstatti kultúra legfontosabb lelőhelye. Ez az i.e. 7-4 századbeli kora vaskori kultúra nyugatról-keletre a Szajnától a Duna magyarországi szakaszáig, északról-délre pedig a Német Középhegységtől Szlovéniáig terjedt. Sopron környékének kiemelkedő jelentőséget biztosított ebben az időben a távolsági kereskedelem egyik legjelentősebb útvonala a Borostyánkő út, ami a soproni-hegyek lábánál vezetett el. Ennek következtében alakulhatott ki a Várhelyen Közép-Európa legnagyobb kora vaskori települése. Erődje szükség esetén, a környék lakosságának is menedéket nyújtott. A régészeti feltárásokat Bella Lajos kezdte meg és kutatásai hozták napvilágra az európai hírű alakos urnákat.
Bella Lajos Pozsonyban született (1850. 12. 29.) és Sződligeten halt meg (1937. 07. 08.). Földrajz-történelem szakos tanár, régész, a soproni reáliskola (a mai Széchenyi István Gimnázium) tanára, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt. Az itteni feltárásokat 1887-ben kezdte meg. Tiszteletére, 1957-ben a várhelyi őskori temető helyén méltó emlékművet emeltek. Az emlékművet Szakál Ernő szobrászművész készítette.
1932-ig több ásatás történt a földvárban és a mellette elterülő halomsírokból álló temető területén. Az ásatások 1971-1978 között Patek Erzsébet vezetésével folytatódtak.

Romwalter Károly és Diem Gusztáv soproni levéltárosok által 1886-ban kiadott "Illustrierter Führer durch Oedenburg und seine Umgebungen" című első soproni képes útikalauz érdekesen írja le az 1885-ben közadakozásból épült kilátótornyot. Egy földbe ásott kunyhó belseje faoszlopokkal volt kitámasztva és belülről deszkával kizsaluzva. Az így kialakított kunyhó nyújtott védelmet a kirándulóknak zivatar ellen, melyből lépcső vezetett a kb. 10-12 m magas torony Várhely kilátó (1909) Forrás: Soproni Szemle 10 11 ba. (Egy kis kitérőként megjegyezzük, hogy nincs új a nap alatt. A fák tördelése, a padok megfaragása, a szemetelés már akkor is előfordult. Ez ellen emelte fel szavát 1888. április 22-i számában az Oedenburger Zeitung és felkérte az erdészeket, a katonaságot, a járókelőket a rendbontók megfékezésére. A felhívást 1888. május 4-én követte egy újabb másfél hasábos cikk. Ebben kérték a lakosság önkéntes közreműködését a sétautak tisztántartásához, újabb berendezések létesítéséhez és a kilátók helyreállításához.) Az idő viszontagságainak kitett fatorony már 1896-ban javításra szorult volna, de erre csak 1909-ben került sor. A felújított kilátó sem volt azonban hosszú életű, 1929-ben újat kellett építeni helyette. Ez 1979-ig állt, amit a Somfalvi György által tervezett 1981-ben átadott - a mai formájában látható - kilátó váltott fel. Sajnos 2007- re ez is életveszélyessé vált és le kellett zárni. Sopron város önkormányzatának támogatásával a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. 2009 novemberére a kilátót teljes egészében felújította, így azt ismét megnyithatták a nagyközönség számára. A Várhely kilátó adottságai kiválóak, s talán ebből a kilátóból nyílik a legszebb panoráma a Sopront övező erdőségekre. Észak-kelet felé Sopront, Bánfalvát, a Bécsidombot, a Fertő tavat, míg délre a Soproni hegyeket és a Rozáliát láthatjuk. Nyugatra Ágfalva, Lépesfalva, Fraknó vára és a Schneeberg tárul a szemünk elé, míg északra tekintve a Ruszti-dombsor és a Lajta-hegység látványában gyönyörködhetünk. A Várhely kilátó lábánál fekszik a korábban már említett hallstatti kultúrát bemutató történelmi emlékpark.


Kellemes túrázást,szép időt a kilátáshoz, és sikeres ládázást kívánok!

Forrás

A Soproni-hegység és dombság kilátói és kilátó pontjai./Kiadó: TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (28 db): környezet: 4.87 rejtés: 4.76 web: 4.74 átlag: 4.79

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


sirgalahad 2021.06.08 10:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.59
Itt vala egy kelta várrom
Ahol ládát kell találnom
Sajnos már csak földkupacok
Másznak rajta zöld kukacok

Istvan90 2021.06.02 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Balda 2021.05.30 12:50 - Megtaláltam
Lővérekből indulva és érkezve, közben egy 13,5 km hosszú körtúra nagyjából harmadánál kerestük a ládát, a női megérzés előbb szúrta ki, mint az ingadozó GPS jel rátalált volna, köszönet a rejtésért, Gi és Balda
[g:hu+ 2.7.3]

ellfelek 2021.05.27 11:00 - Megtaláltam
A mai napot a Trianoni Emlékparktól kezdtük, amire a forrásos 2. és a Szalamandra multikat is felfűztük. Természetesen innen is szép volt a kilátás, de egy picit elvarázsolt a Downhill pálya is... :) Elkezdtem méregetni, hogy itt le mernék-e gurulni vagy sem... De úgy gondolom, hogy ez egy tényleg jól kialakított pálya, mert az ugratókat ki lehet kerülni, ha valaki nem meri bevállalni. Szóval egyszer még visszajövök, de akkor cangával... :)
Köszi a rejtést!

IMG_20210527_085617IMG_20210527_090007
IMG_20210527_104146IMG_20210527_105404
IMG_20210527_111618IMG_20210527_111726
IMG_20210527_112058IMG_20210527_112120
IMG_20210527_112939IMG_20210527_114329
chivas 2021.05.24 09:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.01
Köszönöm.

ésKata 2021.05.24 09:25 - Megtaláltam
Még a mai eső előtt.

Zergi 2021.05.24 09:25 - Megtaláltam
Fogtam!

IMG_3197IMG_3198
IMG_3199IMG_3200
IMG_3201IMG_3202
IMG_3203IMG_3204
IMG_3205IMG_3206
IMG_3207IMG_3208
IMG_3209IMG_3210
IMG_3212IMG_3214
IMG_3215IMG_3216
IMG_3217IMG_3221
IMG_3223IMG_3222
kl 2021.05.21 14:23 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük!

zalajaro 2021.05.19 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Aki keres, az talál!

Őszfamily 2021.05.18 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.91
Ma "fatornyos szülőfalum" ( na jó, szülővárosom) egyik fatornyát látogattuk meg és a ládát is megkerestük. Visszafelé műsoron kívül véletlenül megtaláltuk a GC 7x235 versenyládát, erősen szétcincálva. A papírját megtaláltuk, visszatettük bele

Kittuska 2021.04.24 19:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

CB Dongó 2021.04.17 19:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Fl15 2021.04.16 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.4]

bevir 2021.04.11 15:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.23
Megtaláltuk! Köszi a rejtést! :)

nbokan 2021.04.10 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
A Várhely parkolóból indulva szép tavaszi időben 10,5 kilométert sétáltunk, a GCSHF2 pontjai között útba ejtettük ezt is. Remek panoráma, kösz a rejtést. Jó volt újra erre mászkálni.

 
foki 2021.04.05 18:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Sarkiroka 2021.04.05 18:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

ha2 2021.04.04 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]
A soproni források multi végigjárása közben ez is útba esett.

Most sietősen, csak alulrólFakitermelés mindenfelé
JátékKi erre-ki arra
hacsabi 2021.04.03 08:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

vitibi 2021.04.02 20:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Brigi84 & Fifikee83 2021.04.02 17:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!???? [Geoládák v3.9.6]

Liberty 2021.04.01 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.59
Ősszel már jártunk itt, akkor a GCSZAL pontját kerestük fel. A parkolótól jó hosszú a séta a kilátóig, de menet közben érdemes szusszanni egy kicsit és olvasgatni az információs táblákról a vaskori lelőhelyekről és a vaskori halomsírokról. A kilátóból nagyon szép a panoráma, és sikerült megpillantani a Schneeberg havas csúcsát is. Köszönet a rejtésért.

Sopron címere
tabletta 2021.04.01 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

griffs 2021.03.31 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Bringaval, Csabaékkal.
Örülök, hogy ilyen aktív Rejtö van a környéken. Mindegyik helyszíne ínyenc falat, profi, időtálló rejtésekkel. Csak így tovább!!

balintrozi 2021.03.30 16:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 2.11
Megtaláltuk ,köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (70 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]