FAQ
4722. Várhely-kilátó és emlékpark (GCVHKE)

Várhely-kilátó

Várhely-kilátó

Magasabban a fáknál

Magasabban a fáknál

Várhely-kilátó ködben

Várhely-kilátó ködben

Kilátó alulnézetben

Kilátó alulnézetben

Kaptató

Kaptató

Kiindulópont

Kiindulópont

Mutatja az útunkat

Mutatja az útunkat

Itt térünk le a Ciklámen tanösvényre

Itt térünk le a Ciklámen tanösvényre

Várhely-emlékpark

Várhely-emlékpark

Bella Lajos emlékmű

Bella Lajos emlékmű

Ide kukkanthatunk be

Ide kukkanthatunk be

Kelta ház

Kelta ház

Halomsírok 1

Halomsírok 1

Feltárt halomsír

Feltárt halomsír

Halomsírok 2

Halomsírok 2

Várkapu a régmúltban

Várkapu a régmúltban

Ilyen lehetett a várfal

Ilyen lehetett a várfal

Sopron

Sopron

Háttérben a Fertő-tó

Háttérben a Fertő-tó

TV. torony

TV. torony

Ausztria

Ausztria

Rozália-hegység

Rozália-hegység

Háttérben a Schneeberg

Háttérben a Schneeberg

Távolban a kéklő hegyvonulat

Távolban a kéklő hegyvonulat
Szélesség N 47° 39,968'
Hosszúság E 16° 31,921'
Magasság: 479 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.12.26 21:07
Megjelenés időpontja: 2020.12.26 21:07
Utolsó lényeges változás: 2020.12.26 21:07
Utolsó változás: 2022.06.25 21:40
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: distike
Ládagazda: distike
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3700 m
Megtalálások száma: 175 + 1 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.9 megtalálás hetente


Röviden

18x12x6 cm méretű doboz, a kilátó közelében egy fa tövébe rejtve, kővel és gallyal takarva.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Bevezető

A Soproni-hegységben épített Várhelyi-kilátóhoz és emlékparkhoz hívlak benneteket, ami egy kora vaskori földvárban áll. Találkozhattok a történelmi múlt nyomaival és csodálatos panorámás kilátásban részesülhettek. A látvány, távcsővel csak fokozható!

Megközelítés

Ajánlott parkoló a  N 47° 39,835' E 16° 33,616' 367 m [GCVHKE+parkoló]

A parkoló a gyalogosan érkezők részére is a túra kiinduló pontja. A parkolót a gyalogosan közlekedők a Lővér körút felől több útvonalon is megközelíthetik, többek között a Sárga sáv sárga sávon, a Zöld sáv zöld sávon, a Ciklámen tanösvény Ciklámen tanösvényen, a Zöld kereszt zöld kereszt túra útvonalakon.
A túra kerékpárral is végigjárható!

Innen továbbhaladunk DNY felé a Récényi úton, a  N 47° 39,782' E 16° 33,446' 376 m [GCVHKE+útvilla] útvilláig, és letérünk az aszfaltozott útról jobbra, a Ciklámen tanösvény Ciklámen tanösvényre. Továbbiakban a tanösvényen haladunk a célunk felé, a fákra festett stilizált ciklámen vezet bennünket. A Hét-bükkfa pihenőnél jobbra tartva lépegetünk tovább, kiegészülve a Kék sáv kék sáv túrajelzéssel. Utunk következő részét Alpesi útnak hívják, nagyjából 400 m magasságban kanyarog, a Soproni-hegység leghangulatosabb turistaútja, gyönyörű fenyvesben, erdei, vörös, jegenyefenyők között, már-már alpesi környezetben érezhetjük magunkat. Nem véletlen az elnevezés. Utunkat jobbról a Tacsi-árok látványa kiséri, ahol a  N 47° 39,653' E 16° 32,038' [GCVHKE+forrás] koordinátán a Hármas-forrás ered. A forráshoz meredek lépcsősor vezet le. Megtekintése megér egy kis kitérőt!
Tovább haladva egy fahídon kelünk át, majd éles jobb kanyart véve ki érünk egy ligetesebb részre, ahol vaskori halomsírokat láthatunk, az egyikbe be is kukkanthatunk a  N 47° 39,776' E 16° 31,821' 475 m [GCVHKE+sírhely] koordinátán. Körülbelül 200 kisebb-nagyobb halomsírt rejt az erdő. Ezzel elértük a hallstatti kultúrát bemutató Várhely-emlékparkot. Itt kiépített pihenőpark szolgálja a látogatókat. Nézzetek körül a parkban! Érdemes az információs táblákat elolvasni, hasznos tudnivalókat ad ezen terület múltjáról.

Kis pihenő után induljunk el a Zöld háromszög zöld háromszögön a magas, fából ácsolt kilátóhoz, a Várhely (482 m) magaslatához. Itt egykoron egy hatalmas kelta kori földvár állott, nyomait itt-ott még felfedezhetjük. A Várhely-kilátó a Soproni-hegység egyik legmagasabb kilátója, melyről csodálatos panoráma láható. A Soproni-hegység egésze belátható innen. Feltétlenül menjünk fel a kilátóba.
A kilátóról gyönyörű körkép tárul elénk. Északkelet felé láthatjuk Sopront, Sopron-Bánfalvát, a Bécsi-dombot, a Fertőt és a Mosoni-síkságot. Keleti irányban a Hanság látható. Dél felé a Soproni-hegység csúcsai és a Rozália-hegység, Nyugat felé Ágfalva, Lépesfalva, Fraknó vára és a Schneeberg látszik. Észak felé a Ruszti dombok, a Lajta-hegység és a Kis-Kárpátok vonulatai láthatók.

Ha kigyönyörködtük magunkat a panorámával, keressük fel a ládánkat a megadott koordinátán és logoljunk. A láda egy tölgyfa törzsének tövébe, lapos kőlap alá van rejtve, kővel és gallyal (avarral) álcázva.Kérlek, a nagy lapos kőlapot ne emelnd le, ne mozgasd el!!!

Közeli kereshető ládák: GCSZAL GCFERF

Látványosság, tudnivalók

A Soproni Parkerdő nyolc kilátója közül a Várhely kilátó az egyik legrégebbi. Ahol épült - a Sopron melletti Várhely (Burgstall) - a nyugat-dunántúli hallstatti kultúra legfontosabb lelőhelye. Ez az i.e. 7-4 századbeli kora vaskori kultúra nyugatról-keletre a Szajnától a Duna magyarországi szakaszáig, északról-délre pedig a Német Középhegységtől Szlovéniáig terjedt. Sopron környékének kiemelkedő jelentőséget biztosított ebben az időben a távolsági kereskedelem egyik legjelentősebb útvonala a Borostyánkő út, ami a soproni-hegyek lábánál vezetett el. Ennek következtében alakulhatott ki a Várhelyen Közép-Európa legnagyobb kora vaskori települése. Erődje szükség esetén, a környék lakosságának is menedéket nyújtott. A régészeti feltárásokat Bella Lajos kezdte meg és kutatásai hozták napvilágra az európai hírű alakos urnákat.
Bella Lajos Pozsonyban született (1850. 12. 29.) és Sződligeten halt meg (1937. 07. 08.). Földrajz-történelem szakos tanár, régész, a soproni reáliskola (a mai Széchenyi István Gimnázium) tanára, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt. Az itteni feltárásokat 1887-ben kezdte meg. Tiszteletére, 1957-ben a várhelyi őskori temető helyén méltó emlékművet emeltek. Az emlékművet Szakál Ernő szobrászművész készítette.
1932-ig több ásatás történt a földvárban és a mellette elterülő halomsírokból álló temető területén. Az ásatások 1971-1978 között Patek Erzsébet vezetésével folytatódtak.

Romwalter Károly és Diem Gusztáv soproni levéltárosok által 1886-ban kiadott "Illustrierter Führer durch Oedenburg und seine Umgebungen" című első soproni képes útikalauz érdekesen írja le az 1885-ben közadakozásból épült kilátótornyot. Egy földbe ásott kunyhó belseje faoszlopokkal volt kitámasztva és belülről deszkával kizsaluzva. Az így kialakított kunyhó nyújtott védelmet a kirándulóknak zivatar ellen, melyből lépcső vezetett a kb. 10-12 m magas torony Várhely kilátó (1909) Forrás: Soproni Szemle 10 11 ba. (Egy kis kitérőként megjegyezzük, hogy nincs új a nap alatt. A fák tördelése, a padok megfaragása, a szemetelés már akkor is előfordult. Ez ellen emelte fel szavát 1888. április 22-i számában az Oedenburger Zeitung és felkérte az erdészeket, a katonaságot, a járókelőket a rendbontók megfékezésére. A felhívást 1888. május 4-én követte egy újabb másfél hasábos cikk. Ebben kérték a lakosság önkéntes közreműködését a sétautak tisztántartásához, újabb berendezések létesítéséhez és a kilátók helyreállításához.) Az idő viszontagságainak kitett fatorony már 1896-ban javításra szorult volna, de erre csak 1909-ben került sor. A felújított kilátó sem volt azonban hosszú életű, 1929-ben újat kellett építeni helyette. Ez 1979-ig állt, amit a Somfalvi György által tervezett 1981-ben átadott - a mai formájában látható - kilátó váltott fel. Sajnos 2007- re ez is életveszélyessé vált és le kellett zárni. Sopron város önkormányzatának támogatásával a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. 2009 novemberére a kilátót teljes egészében felújította, így azt ismét megnyithatták a nagyközönség számára. A Várhely kilátó adottságai kiválóak, s talán ebből a kilátóból nyílik a legszebb panoráma a Sopront övező erdőségekre. Észak-kelet felé Sopront, Bánfalvát, a Bécsidombot, a Fertő tavat, míg délre a Soproni hegyeket és a Rozáliát láthatjuk. Nyugatra Ágfalva, Lépesfalva, Fraknó vára és a Schneeberg tárul a szemünk elé, míg északra tekintve a Ruszti-dombsor és a Lajta-hegység látványában gyönyörködhetünk. A Várhely kilátó lábánál fekszik a korábban már említett hallstatti kultúrát bemutató történelmi emlékpark.


Kellemes túrázást,szép időt a kilátáshoz, és sikeres ládázást kívánok!

Forrás

A Soproni-hegység és dombság kilátói és kilátó pontjai./Kiadó: TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (58 db): környezet: 4.85 rejtés: 4.69 web: 4.74 átlag: 4.76

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Horváth Edit 2022.09.19 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Két úriembert kerülgettem egész délelött,de itt végre beelőztem őket mert ők felmentek a kilátóba ebben a szélviharban.Hát még messziről is hallottam a rettegő kiabálásukat. [Geoládák v3.12.10]

GeoHobby 2022.09.17 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!
Fanni
Ádám
Béla
Nati
Attila [Geoládák v3.12.10]

Atom82 2022.08.21 18:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

orszagoskek 2022.08.21 18:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.82
Esti levezető terepfutás közben legkedvesebb sporttársammal közösen ejtettük útba a környéket, kerestük, és szerencsére meg is találtuk a ládát.
Köszönöm a rejtésbe fektetett munkát, mely felhívta a figyelmemet erre a helyre! Bővebben később. Tamás [Geoládák v3.12.10]
Az ifjúsági tábor felől jó kaptatós volt ide feljutni, de megérte. A kilátó néhány lépcsője már mozog, kár lenn elhanyagolni ezt az építményt.

lszadam 2022.08.20 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, ez az első geoládánk :)
[g:hu+ 2.9.12]

kopasz12345 2022.08.18 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.12.2]

Oszi&Edit 2022.08.15 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pierreott 2022.08.05 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Katsumoto 2022.08.05 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Patent&Lord 2022.08.03 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

Mr Zerge 2022.08.01 09:35 - Megtaláltam
A Muck felé bevezető úton parkoltunk a sorompó előtt. Kerékpárral mentünk el a kilátóhoz. Szinte végig lehetett tekerni, bár az út minősége nem a legjobb. Gyalogosan hosszú lett volna.
Üdv Mr Zerge.

picuresnagyur 2022.07.31 14:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Köszönjük

ferikov 2022.07.19 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.29
Megtaláltuk, köszönjük! Igazán komoly kilátó ez, mindenképpen érdemes felkeresni! Johanna, Ferenc

A89I6381A89I6386
A89I6388A89I6389
gaborka98 2022.07.18 23:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

csehipest 2022.07.17 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

necrophorus 2022.07.10 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Strombus 2022.07.10 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.59
Nagy földvár, nagy, magas kilátó, distikétől megszokott jó rejtés.
Mai 55 km-es kerékpáros túránk során egyetlen futó kivételével egy lélekkel sem találkoztunk az erdőben, kivétel itt, ahová sajnos pont velünk egy időben érkezett meg egy túrázáshoz, erdőben elvárt viselkedéshez nem szokott jókedvű és ezért igen hangos társaság, akiket az aszfaltútig kisvonat hozott, onnan küzdötték fel magukat fújtatva a kilátóig. Így nem időztünk sokáig, menekülőre fogtuk.

Péter60 2022.07.10 14:45 - Megtaláltam
ok

Pongraczj 2022.07.09 20:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

nzsolt 2022.07.07 12:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.80
A Soproni Gyermek és Ifjúsági Tábor elött parkoltunk, innen kb 2km a kilátó. Útközben a GCBEFO ládát is felkerestük.
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pihe 2022.07.04 13:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

johnnycache 2022.07.03 10:30 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

Réka&Nimi 2022.07.02 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Szép kilátás volt! Köszönjük! Kellemes sétával a Récényi úti parkolót ól kisgyerekekkel.

borbely.eszter 2022.06.25 10:24 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.18
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

laszloistvan 2022.06.22 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Előző nap a Károly-kilátóból hívta fel magára a figyelmet ez a másik. Nagyon jó a vaskori tanösvény halomsírokkal és építményekkel, meg a kilátó is. A helyszínen gyanítottam, hogy kell itt ládának lennie, mobilneten le is töltöttem, viszont az alkalom szülte túrára műszert kivételesen épp nem hoztam. Térkép alapján szemre próbáltam behatárolni a pozíciót, de valszeg főleg nem is a műszer hiánya, hanem szimpla kesservakság okozhatta, hogy hosszasan kutatva a sáncot és környékét mégsem találtam meg. Megköszönném, ha a rejtő a törekvésre tekintettel elfogadná jelszó nélkül.

[Jóváhagyta: distike, 2022.07.02 21:05]

1656306571559 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (176 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]