geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4806. 20 éves a geocaching.hu - Békés megyei séta (GC20Bm)

Ajánlott útvonal

Ajánlott útvonal

Indulás és itt parkolhatsz is

Indulás és itt parkolhatsz is

Itt jobbra a piroson + parkolhatsz is

Itt jobbra a piroson + parkolhatsz is

Vadász panzió

Vadász panzió

Laja a tölgy tövében

Laja a tölgy tövében

Pósteleki kastélypark hátsó kapuja

Pósteleki kastélypark hátsó kapuja

Ha nem mentél be pihenni, erre menj tovább

Ha nem mentél be pihenni, erre menj tovább

Itt kell "irányba" állni

Itt kell "irányba" állni

A régi konzervgyár - csak kerítésen belül látható

A régi konzervgyár - csak kerítésen belül látható

Arra a bokorsornál jobbra el

Arra a bokorsornál jobbra el

Ha ezt látod, jó úton vagy!

Ha ezt látod, jó úton vagy!

Itt rendelhetsz ebédet

Itt rendelhetsz ebédet

Emlékmű, és a fáknál: folyó a folyó alatt

Emlékmű, és a fáknál: folyó a folyó alatt

Ha visszatértél, itt kövesd a piros sávot az erdőbe

Ha visszatértél, itt kövesd a piros sávot az erdőbe

Retró gépparkot láthatsz

Retró gépparkot láthatsz

gróf Széchenyi Antal sírja

gróf Széchenyi Antal sírja

A kastélynál sok érdekeset láthatsz, majd keresd a sárga sáv jelzést

A kastélynál sok érdekeset láthatsz, majd keresd a sárga sáv jelzést

Gerla - kastély és harangláb

Gerla - kastély és harangláb

Gerla, Jázmin utca - itt jobbra. Nem lesz jelzés, de csak egyenesen

Gerla, Jázmin utca - itt jobbra. Nem lesz jelzés, de csak egyenesen

És még tovább

És még tovább

A dobozi úti 200 éves vackorfa

A dobozi úti 200 éves vackorfa

Ha itt parkoltál, már látszik a vége!

Ha itt parkoltál, már látszik a vége!
Szélesség N 46° 43,471'
Hosszúság E 21° 13,192'
Magasság: 94 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.20 10:47
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:00
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 12:19
Utolsó változás: 2021.08.13 18:52
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: Scele, GYEZegzug, Szilágyiék
Ládagazda: Szilágyiék
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 19200 m
Megtalálások száma: 43
Megtalálások gyakorisága: 3.3 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja, mely 2022. június 24-ig lesz kereshető.

 

A túrázós ládák teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kell gyalogolnod egy-egy tájegységünkben. A körtúrának csak az első pontját ismerheted meg a leírásból. Ezt megtalálva jutsz a következő pont koordinátájához és az első jelszórészlethez. Majd így tovább, egészen az utolsó pontig, összegyűjtve a jelszó minden darabját.

 

Röviden

A láda 7 állomásos, pontról pontra multi. Az 1.-2. és az 5.-6. ponton táblát keress, a 3.-4. és 7. ponton dobozt! A végláda egy hagyományos, átlátszó (18x12x8 cm-es) konyhai tároló. Minden táblán találsz egy jelszó-részletet, a következő pont koordinátáját, és egy QR kódot is. Ha applikációval keresed a ládát, akkor a Geoládák és a g:hu+ be tudják olvasni ezt a kódot. Információ a geocaching.hu-n alkalmazott QR kódról.

A jelszó egybeírva, írásjelek nélkül, 29 karakter!

Megközelítés

Száraz időben kerékpárral is végigjárható.

Ajánlott parkolók

Parkolás az 1. pont közelében  N 46° 43,478' E 21° 13,184' 90 m [GC20Bm+1 parkoló]

Parkolás az erdő mellett  N 46° 43,426' E 21° 13,027' 90 m [GC20Bm+2 parkoló]

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Túra a Marói és a Hajlási erdőben

Ünnepi esemény a geocaching.hu életében a 20 éves évforduló. Nekem nagyon tetszett az ötlet, hogy kellene egy közel 20 kilométeres körtúrát létrehozni, ezért szívesen vállaltam el a feladatot. Igyekeztem olyan útvonalat kiválasztani, ami nem szokványos helyeket mutat be, de azért mégis érdekes lehet. A gyakorlati kivitelezésben természetesen életem párja, Laja is keményen kivette a részét! Kicsit hazabeszélve, lakóhelyünkhöz közel van az indulási pont. Hajrá!

Az útvonal látnivalóiról

Kiindulási pontunkon egy emlékkő látható. Felirata szerint a "GYULA-BÉKÉSI NAGYCSATORNA MEGÉPÍTÉSÉNEK 150. ÉVFORDULÓJÁRA ÁLLÍTOTTA A KÖRÖS-VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG" 2008-ban. Táblát keress a fenti koordinátán!

Innen Békéscsaba felé megyünk le a hídról, követjük a Piros sáv piros sáv turistajelzést a Doboz-Marói erdőbe. Elmegyünk a Vadász panzió mellett, amelyről azt mesélik a régiek, hogy Kádár János is nagyon szeretett itt megszállni, mert nagy vadász volt "az Öreg".

Útközben elmegyünk az erdő - valószínűleg - legidősebb tölgyfája mellett  N 46° 41,740' E 21° 12,113' 76 m [GC20Bm+1útpont]. Szelekovszky László természetvédelmi szakfőtanácsos információja szerint ezt a fát - vagy az azóta elpusztult testvérét - már a grófok is vadlesnek használták. Táblát keress talajszinten!

A pósteleki uradalom a XVIII. században a Harruckern család birtoka volt. Házasság révén került a Wenckheim család birtokába. A Wenckheim családtagok egymástól öröklés, zálog illetve vásárlás útján birtokolták. Gyors ütemű fejlődése gróf Wenckheim Frigyes idejében indult el, aki új cselédlakásokat, istállókat, gazdasági épületeket, gőzmalmot, iskolát stb. építtetett, talajművelő eszközöket és cséplőgépet vásárolt. Wenckheim Frigyes az uradalmat nászajándékba adta leányának Krisztinának, aki gróf Széchenyi Antalhoz ment feleségül. Póstelek a fénykorát a kastély építésével érte el, melynek romjai és parkjának maradványai a mai szabadidő központ legnevezetesebb látnivalói közé tartoznak.

A Pósteleki csatorna mellett a kastélypark hátsó kapuján bemenve kicsit pihenhetünk a kis tó partján. Visszatérve a kapuhoz a csatorna mentén tovább megyünk, amíg elérünk a  N 46° 41,110' E 21° 12,512' 96 m [GC20Bm+1kereszteződés] pontig. Innen már a Hajlási erdőben járunk. Kb. 1 kilométer után -  N 46° 40,645' E 21° 12,103' 76 m [GC20Bm+2útpont] - meglátjuk a régi konzervgyár épületét. Dobozkát keress talajszinten!

A pósteleki kastélyhoz egy gyönyörű alma, szilva és naspolyafákból álló hatalmas gyümölcsös is tartozott. A gyümölcsös közepére építették a lekvárgyárat. A gyár 1935-re készült el. Nagy üstökben főzték a lekvárt. A kész lekvárt ládákba öntötték. Ezt a ládákba öntött lekvárt nevezte a nép "Hitler szalonnának". A háború után ennek a gyárnak a helyén működött a békéscsabai Konzervgyár II. sz. telepe.
Itt egy oldal a Pósteleki kastélyról és a konzervgyárról, valamint egy fotó a grófi családról.
Ez pedig egy érdekes kisfilm a "mi hazatelepült Grófnőnk"-ről és a konzervgyár jelenlegi gazdáiról.

Egyenesen tovább folytatjuk utunkat a  N 46° 40,232' E 21° 11,780' 88 m [GC20Bm+2kereszteződés] pontig. Innen a Hosszú utcán végigmenve, 1,6 km után a Veszei kertek mellett elérjük a  N 46° 40,447' E 21° 10,665' 75 m [GC20Bm+3kereszteződés] pontot, ahol a névtelen utcácskán balra indulunk. Az utca végén meglátjuk a helyet, ahol két vízfolyás elválik egymástól. Bár már látjuk a túloldalon az emlékművet: NEM ússzuk át a csatornát, hanem követjük az ösztöneinket és a kerítésre rögzített Veszely csárda táblát a kis romantikus-rejtett ösvényen. És tádáámm: máris jó helyen járunk: Veszely csárda,  N 46° 40,339' E 21° 10,703' 89 m [GC20Bm+étterem], ahol optimális esetben meg lehet ebédelni.

Gyula és Békéscsaba között, a két város területének határán egy kettős útkanyarban van Vesze, vizek és utak találkozásának, elágazásának helye. Nevét egy ősi halászati mód, a rekesztőhalászat "vejsze" nevű eszközétől vette. Veszének hívták azt a középkori falut, amely itt állt, s a törökdúlás pusztította el. A csárdán levő "Veszely" kiírás tehát hibás.

A csárda után hatalmas, 12 méter magas krómacél oszlop látható: a Tanácsköztársaság-emlékmű. 1919-ben a megszálló román katonák itt végezték ki a gyulai direktórium négy tagját. Dobozkát keress talajszinten!

Vesze vízrajzi szempontból is érdekes hely. Az oszlop mögött van az ún. Veszei szifon. Ez a műtárgy a kígyósi szikes legelőkről érkező rossz minőségű vizet átbújtatja az Élővíz-csatorna alatt, és a Gerlai-holtágba viszi. Ily módon a szennyezett víz elkerüli Békéscsabát. Nem mellékesen egy nagyon kellemes piknikező hely, csodás fák árnyékában!
A Fehér-Körös holtmedréből, itt a csárda mögött ágazik ki az Élővíz-csatorna, amelyet a XVIII. század utolsó negyedében ástak, hogy Csabát összekössék az "élő" Körössel. A Fehér-Körös eredeti medre az innen északi irányba folyó Gerlai-holtág, amely Békésnél ömlik a Kettős-Körösbe. A veszei kanyarból déli irányba futó út a Fényesi-szőlők nevű tanyavilágot köti be a forgalomba. A híd előtt északnak kanyarodó útról közvetlenül elérhető Póstelek, Békés, Gerla és Doboz.

Visszatérve - esetleg egy finom ebéd - után nem sokáig megyünk a betonozott úton, a Piros sáv piros sáv jelzés balra bekanyarodik az erdőbe, ahol egy darabig a tanyából kirakott - igazán érdekes - "retro" mezőgazdasági gépek és alkatrészek között vezet az utunk. Majd hamarosan elérjük Póstelek alig 57 éves korában elhunyt urának, gróf Széchenyi Antalnak a sírját.  N 46° 41,061' E 21° 11,199' 15 m [GC20Bm+sírhely] Táblát keress talajszinten!
Az egykor - vélhetően 1924-ben - a Pósteleki kastély mögötti erdőben eltemetett (és feledésbe merült) gróf síremlékét megrongálták, kirabolták, a fekete gránit síremlék eltűnt, a kriptát feltörték és feldúlták. A segítőkész, határozott jellemű Gróf Széchenyi Antal nem kapott megbecsülést az utókortól. Ezért vált szükségessé a gyulai jóakaratú emberek önzetlen segítsége. A síremlék anyagát Kovács József gyulai plébános biztosította, a rekonstrukciót és a felállítást Csőke Péter és csapata végezte 2003-ban.

Utunkat tovább folytatjuk a Piros sáv piros sáv jelzésen, amely a sír után nem soká jobbra visz el (halvány a jel). A következő kereszteződésben balra indulunk (ott már csak a fehér négyzetek vezetnek), majd a kis tó mellett elérjük a kastélyromot  N 46° 41,277' E 21° 11,792' 58 m [GC20Bm+látványos terület].

A kastélypark nagyon sok érdekességet kínál a látogatóknak. A Mókus csárdában, vagy hétvégén a Mókus büfében is étkezni, kávézni, mosdót használni van lehetőség. A park-bejárat közelében a kék nyomós kútból feltölthetik a kulacsokat. A kicsiknek játszótér, állatsimogató van, és láthatnak "igazi Bambi"-kat is a dámszarvas kifutóban. Megpihenhetnek a kis tó partján, de megkereshetik a közelben található geoládákat is:
Erdészek emlékére - Békéscsaba (GCEE1)
Húsvéti Nyuszi (GChusv)
SZÉCHENYI-WENCKHEIM kastély-rom (GCSZWK)

A pihenő után a Sárga sáv sárga sáv jelzésen Gerla felé indulunk tovább.
A kastélynak már van geoládája: Wenckheim Károly kastélya - Gerla (GCGEWK), ezért most a haranglábról szólok pár mondatot. Előzetesben itt: Szólhat a harang Gerlán. Táblát keress - meglesz az!

Gerla 1798-ban került a Wenckheim család birtokába. A kastély építése után, 1869-ben alakították ki a kastély középső szárnyának közepén a Szeplőtelenül Fogantatott Szűznek szentelt kápolnát. A kápolna most romos és balesetveszélyes, a kisharangot nem tudják megszólaltatni. (A 40 cm átmérőjű harang oldalfalán egy kerek lyuk látható. A lakosok elbeszélése szerint egy részeg orosz katona lövöldözésének nyoma.) 2016-ban pályázati összegből sikerült egy 55 kilogrammos bronzharangot öntetni az ország legkiválóbb szakemberével, az őrbottyáni Gombos Miklóssal. A harangláb Szelekovszky László természetvédő és fafaragó munkája.

A kastély előtti buszfordulónál  N 46° 42,012' E 21° 11,151' 83 m [GC20Bm+4kereszteződés] elbúcsúzunk mindenféle turistajeltől. Az iskola előtt a Jázmin utcán megyünk a temető felé, és tovább az erdőbe. A továbbiakhoz egy kis segítség:

Ha kerékpárral vagy, itt balra leghamarabb érsz ki a bicikliútra: N 46° 42,639' E 21° 12,037' 91 m [GC20Bm+5kereszteződés]

Ha inkább az erdőben szeretnél továbbmenni, kövesd ezeket a koordinátákat:
 N 46° 43,099' E 21° 12,485' 95 m [GC20Bm+6kereszteződés]
 N 46° 43,245' E 21° 12,588' 73 m [GC20Bm+7kereszteződés]

Hamarosan meglátjuk az út túloldalán a dobozi értéktárban - szerény javaslatomra 2016 óta - szereplő Vadkörtefát. A vadkörte (népies nevén vackor) erdőkben, cserjésekben gyakori cserje vagy fa. Éretten sárgára, majd feketére színeződő. Vitamintartalma igen magas, íze jellegzetesen fanyar. A termésfalak körül kősejtek találhatók, sokszor teljesen kőkeménnyé téve még a megérett termést is. Télen a lányok a fonáshoz nyálazónak rágcsálták. Káposztasavanyításhoz a vadkörte nélkülözhetetlen volt. A vackorból kitűnő, orvosságnak számító pálinka is készült. Hagyományos dobozt keress, ~2 m magasan!!

A dobozi úti példány - Szelekovszky László 2000-ben kiadott "Békés megye famatuzsálemei" című könyve szerint - a megye egyik legnagyobb, azóta már 200 éves vackorfája. A helyi jelentőségű természeti érték védettség alatt áll. Laci bácsi elmesélt egy történetet ezzel kapcsolatban: már utolsó fázisban volt a természetvédelem alá vételi eljárás, kiment lefotózni a fát. A mellette lévő kocsma tulajdonosának nem tetszett, hogy ott járkálnak, felháborodva mondta: "múltkor is itt fényképezett valaki, és kigyulladt a raktár! Ki fogom vágni, ne járkáljanak ide!" Laci bácsi csak annyit mondott: ez magának nagyon sokba fog kerülni... Nos, a kocsma már sok-sok éve nem üzemel, a mi vackorfánk pedig ismét menyasszonyi fátyolt öltött...

Innen már nincs messze a kiindulási pont!

Mindenkinek jó túrázást kívánunk!

Szilágyiék: Marcsi és Laja
Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (15 db): környezet: 4.97 rejtés: 5.00 web: 4.97 átlag: 4.98

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


"J&J" 2021.09.15 16:47 - Megtaláltam
GC20 túráink ötödik találata.
Eddig tartottuk magunkat a túrakiíráshoz, ami szerint ezek gyalogtúrák. Most kivételt tettünk, és biciklivel jártuk végig. Mivel az utazás Pestről oda-vissza 5 óra vonatozás, igy elég kevés időnk volt a túrára, ami egyébként 45 km volt. A rejtők segitségével a 4-es ponton kezdtük, mivel elég nagy kerülő lett volna az 1-es pontig menni.
Ravasz rejtések, de azért elég hamar ráéreztünk a stílusra:)
nagyp181-gyel közös találat.
Köszönjük a rejtést, jó volt:).

GC20_5 
nagyp181 2021.09.15 16:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Nagyon jó séta volt, fantasztikus rejtésekkel! Köszönöm!

Fazék 2021.09.14 15:00 - Megtaláltam
A csongrádi és békési eseményládákért jöttem, és ezzel a multival teljesítettem is a célt.
Biciklivel tekertem végig, szép, érdekes, változatos útvonal. Tetszett a nagy tölgy a kettes pontnál, a vizek a négyesnél, nagyon egyedi a hetes pont segédeszköze.
A haranglábnál én is bénáztam pár percet, jóval bonyolultabb rejtést gondoltam az előző logok alapján, de miután, szerencsére, nem sikerült szétcsavarozni a haranglábat, végül rátaláltam az egyszerűbb megoldásra.
Gerla előtt célegyenesbe került az útépítés, már az alapozó sódert terítik, azaz hamarosan jön az aszfalt is.

2021-09-14 12.48.042021-09-14 13.03.49
2021-09-14 13.08.302021-09-14 13.17.04
2021-09-14 13.40.142021-09-14 14.11.18
2021-09-14 14.28.02 
egynagyati 2021.09.06 12:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Dobozról gyalogoltam végig az útvonalat,egy kellemes túra sikeredett belőlle.
Köszönöm!

IMG_20210906_142124 
ha2 2021.09.04 15:07 - Megtaláltam
Minden rejtés egyedi és ötletes, nagyon tetszett. Még az egyszerű villany oszlopos is elegáns! Az óriási tölgy önmagában is megérdemel egy sétát. A haranglábnál a rutinos kesserszem hasznos volt. Őze Lajos klasszikus mondata jutott itt eszembe: Az benne a gyanús ami nem gyanús.
Már csak azt kell megfejtenem, hogy a jelszó miképpen kapcsolódik az évfordulóhoz?!

IMG_20210904_142529IMG_20210904_143425
IMG_20210904_135228IMG_20210904_135403
fercsipeter 2021.09.04 15:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kópé1993 2021.08.30 11:00 - Megtaláltam
Biciklivel Békéscsabáról. Szerencsére nem volt nagy sár, lehetett végig haladni. A hanglábas pont nehezen adta magát, végül telefonon kértem segítséget. A vége 42 km lett. Köszi a rejtést!

Attibati 2021.08.28 13:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.58
Kerékpáros találat, 77 km.
A Csaba-park parkolójában hagytam az autót, először az itteni ládát vadásztam le, majd elindultam Doboz felé a kerékpárúton, aminek minősége meglehetősen változó volt.
Az első pont lefényképezése után hamarosan belevetettem magam az erdőbe. Az előrejutást letörött ágak és a sáros talaj nehezített, szépen híztak a kerekeim a rájuk ragadt sártól. Egy jó darabon tolnom is kellett a bringát, hogy megelőzzem a kerekek beállását. Póstelek elérése után felsóhajthattam, innentől a 3. és a 4. pont már aszfaltozott úton megközelíthető. A 4. pont rejtése most teljesen egyértelmű, nem tudom, hogy mindig így "felpolcolva" volt-e a rejtekhely.
A visszafelé vezető úton a Z jelzés jól tekerhető volt és az építés alatt levő kerékpárút utáni sárga sáv jelzés is jól járható széles földút.
Az 6. pont rejtése nem csapott be, de ha nem olvasom az előző logokat biztos többet nézegettem volna a haranglábat.
A 7. pont rejtése szenzációs, egyedi, ezzel a megoldással még nem találkoztam.

éjféli vadász 2021.08.20 23:59 - Megtaláltam
Meglett. Köszönjük!
5-6 pontok között vigyázzatok. Utat építenek és egy nagy gödörbe vezet az ösvény.

20210820_173231 
Hódító csapata 2021.08.20 23:59 - Megtaláltam
Kellemes séta volt, köszönjük! :)

Tanohun 2021.08.20 13:01 - Megtaláltam
Megfelelő járművel autóval is végigjárható. Jimny rulez! :) Köszi a segítséget is. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kertimi 2021.08.20 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Dr.Lada 2021.08.20 12:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Andrusával kerékpárral elkövetve.:-) Békés megyei hirtelen felindultságbol elkovetett őrültség keretében.
Log később.
[g:hu+ 2.7.14]

Andrusával három napot bringáztunk Békéscsaba, Gyula és Szeged környékén. Nagyon szép napsütéses időnk volt, igazi bringás idő, így nem tétlenkedtünk minden utunkba eső ládát megkerestünk. Mindhárom nap 100 km körül volt a táv és mindhárom nap remekül szórakoztunk.

Ez a multi volt a fő cél, így egyből ennek ugrottunk neki. Az elején jött egy kis aszfalt, majd földútra váltott a dolog, itt Andi jujj jajj felkiáltásokkal egyensúlyozott, de simán megoldotta a nehéz terepet. Később volt némi füves rész ahol viszont kidőlt, fákon faágakon emelgettük át a bringákat. de szerencsére gyorsan letudtuk ezt a szakaszt, utána meg bringás autópálya volt végig.:-) A haranglábas rejtés tetszett a legjobban, bár egyből meglett. Utána visszagurultunk a kocsmához mert Andinak kv-ra volt szüksége. Az üzemanyag betöltés után meg megkerestük a közeli hagyományos ládát is. Jó kis bringatúra lett belőle, de az autónál nem is lassítottunk, mentünk tovább egyéb ládákat megkeresni.

-1-2
-3-4
-5-6
nagyfeco 2021.08.17 15:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Az egész túraútvonal színes, érdekes, látnivalókkal tele. Külön gratula a szervezésért és kivitelezésért, nem kevés munka fekszik benne. A sétánk alatt volt egy kis zuhé, de a retro lángos kárpótolt. A 4. pont ládáját kezdetben nem találtuk, majd alaposabb keresés után meglett. A 6.pont és a záró láda rejtése egészen ötletes.

20210816_12345520210817_081644
20210817_08410620210817_093025
20210817_10441420210817_110756
20210817_12084820210817_123313
Imperator Csaba 2021.08.17 12:54 - Megtaláltam
+Van! Köszi :) [Geoládák v3.11.3]
Akkor egy kicsit részletesebben:
Dobozról Dobozra egy nagy körben.
1. pont a QR-kódot valamiért egyik geocaching alkalmazás sem olvasta le többszöri próbálkozásra sem, a többi pontnál nem volt ilyen probléma.
Biciklivel mentem körbe az útvonalat és egyes szakaszokon elég nehéz volt tekerni. Rögtön az 1-2 pontok között a piros jelzésen. Rengeteg ág zárta el az utat, lehet a vihar is rátett, de itt biciklis próbálkozásnál simán lehet a nehézségen egyet emelni. A 2. pont rendben, itt már a QR-kód olvasó is elsőre bevette.
Póstelek után az aszfaltra kiérve sem sokkal jobb az út, de azért már gyorsabban lehetett haladni. 3. pont is rendben volt. A csárdánál kellett egy visszakanyart csinálni és a 4. pontnál elég sok volt a darázsfészek, ezért csak óvatosan. Bár láthatóan irtották, de ki tudja mikor telepednek újra. Itt elég sokáig kerestem, de végül átgondoltam én hova tenném és úgy meglett. Utána kicsit elkezdett szemerkélni az eső, de nem volt gond és elértem a sírt. Itt vigyázzatok, mert a kereszt előtt már tényleg csak úgy rajzanak ki a darazsak a földből. Gyors kód olvasás és tekerés tovább. Lehet egyenesen is menni és nem kell visszamenni Póstelek felé. De a sárga jelzést kerüljétek, mert éppen építik a bicikliutat és a vége zsákutca. Itt egy elég zötykölődős szakasz jön ismét Gerláig. Ha kész lesz szuper lesz, de addig rosszabb, mint a sima földút.
Gerlán a harangláb remek pont és lehet egyenest tovább menni. De biciklivel inkább kimentem volna a bekötőúton a főút melletti bicikliútra. Helyette az erdőig mentem és ott próbáltam balra kimenni a bicikliútra. Az a földút még gyalog is járhatatlan, nemhogy biciklivel, ezért csak végigtoltam. Innen már sima ügy volt a bicikliúton a végládáig. Nagyon ötletes a vége is és az egész nagyon jól kidolgozott.
A teljes út 24 km lett (Dobozról-Dobozra) és kb. 3 óra a keresésekkel, fényképezésekkel, nézelődésekkel.
Szuper volt minden, köszi a lehetőséget!
Lehetne több ilyen kerékpáros multi-kör :)

Szabó família 2021.08.12 16:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

anettnori 2021.08.08 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
Megvan!
[g:hu+ 2.7.14]

Kerékpáros teljesítéssel 36 fokban, 2,75 óra alatt.
A nagy távolság miatt nem tudtam korábban érkezni. Dög melegben kezdtem az emlékkőnél (vigyázzatok, darázsfészek van az emléktábla aljánál!).
Ezután az erdőben belekeveredtem egy olyan ösvénybe, ahol méteres száraz fű nehezítette a haladást, úgy 600 méteren. Aztán, mint kiderült, több terepi probléma nem volt.
Szépen gyűltek a pontok, GCEE1 is útba esett. A 20-as multi negyedik pontjánál problémába ütköztem, nem lett meg a doboz. Jó 20 percet kerestem a 70 fokos acéldoboz alatt, de nem lett meg. Végül a rejtő kisegített, köszönet érte. A többi ponttal már nem volt problémám.
Összességében ez nagyon kellemes 20-as multi, de gyalogosan szerintem szenvedős, biciklivel meg könnyen teljesíthető. Nekem a végén 21,3 km lett a táv.

-1-2
-3-4
-5 
Emese62 2021.08.04 16:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Marika! Tudtál még újat mutatni, az a körtefa...
Minden jó volt, a haranglábnál a rejtés több mint hihetetlen!!!
Köszönjük szépen!!!!
Gabi és Jenő
Ui.:helyismeret nélkül szerintem kicsit nehéz. De ettől még szebb.

IMG_20210804_190731IMG_20210804_185321
IMG_20210804_184838IMG_20210804_180156
IMG_20210803_182929IMG_20210803_181327
IMG_20210803_174958IMG_20210803_173401
golyakr 2021.08.04 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Negyedik megmérettetésem. Boldog születésnapot geocaching, boldog születésnapot geoládászok!

Az eddigi dobozolásaimnál a kezdőpont legalább 1 kmre volt a buszmegállótól, és ez a végén mindig megbosszulta magát. Ez az eseményláda azonban több szempontból is ideális volt. Viszonylag gyorsan megközelítettem, nem igazán van szint és ismerős a helyszín egy része.
Partőrház megállóig utaztam, ahol más leszálló nem volt rajtam kívül. Az ég felhőkkel átszőtt védelmét élveztem egyelőre. Az első pont (és még néhány) ismerős volt a múlt évi Doboz - Weszely csárda kalandozásom okán, így magabiztosan indultam útnak. Az első pont rejtélye ránézésre megoldódott. Ötletes megoldás, de egyben magasra is tette az elvárást a többi rejtekhellyel szemben. A folyóval most nem foglalkoztam; tudtam, kelleni fog az a kevés energia későbbre. A vadászház meglepetésként ért, felújítás alatt van. Én egy lepukkant cefre fogyasztó helyként emlékeztem rá. Füvesítés, külső munkák, stb. Viszonylag jól tudtam haladni a többnyire árnyas utakon, de nem minden esetben követve a turistautat. Közben a felhők tovatű tekintélyes és felváltotta a perzselő a kellemes uralmát. A második pont hatalmas élmény, hiszen rövid pályafutásom alatt indirekt találtam egy mozgót! Logolás és visszarejtés után átgondolva a helyzetet meglett a tábla is. A trükk, hogy én tettem vissza álcaként a mozgóra. Pár fotó után folytatva utam a harmadik ponthoz érintettem két ládapontot. Elhagyva a kastély-romot jól haladtam. A vadaspark rész után egy nagytestű kutya állta utam. Miután rájött nem jelentek veszélyt számára olyan sprintet nyomott amilyet még nem láttam. Hosszú napsütéses út következett az égető napfényben. Dobozka a helyén, traktoros és gólyák társaságában sikerült fellelni. Napfénnyel büntetett szakasz folytatódott a jobb kanyarig. A civilizált részen egy rövid pihenőt megengedtem magamnak a csárda előtt. Szintén trükkös rejtés következett, amihez nem sok árnyék társult. Sietve távoztam a sírhely irányába. A track itt már fedheti magát. Mezőgazdasági roncstemetőn túl majdnem meg voltam sértődve, mikor dombocskát kellett mászni. Tábla deja vu.
Innen pici erdészeti kitérő, tó mellett fedésben Gerla felé. A pokol tüzére számítottam, de majdnem végig volt sötét oldal. Enyhe kitérés után a harang annyira elvarázsolt, hogy telefonos segítséget kellett kérnem az amúgy egyértelműhöz. Nem csak a harang létezik a környéken. Innen a Jázmin(?) utcán folytattam az ajánlás szerint. Először nem értettem, miért vezet járda a kukoricásba. Aztán lehullt a lepel. Vajon ki és miért kapott lehetőséget a járdára az adott helyrajzi számról? Nem a jogosság, csak érdekességképpen. Az erdei részt preferáltam útelágazásnál. A baleset az volt, hogy mindenképpen el akartam érni a buszt. Jó időbeosztás kellett, meghúztam a végét. Az erdőben ismét takarja az oda-vissza út egymást. A vége parádés. A rejtés remek, élménydús, a sztori nemkülönben. A jelszó végig QR kóddal, mind olvasható. A busz indulás miatt nem lett karika, de így is 22.3 km gyalog. Az utolsó ponton kb. 10 perc maradt a Petőfi major megállóra. Nem mondom hogy minden részét élveztem, de jó emlékként teszem el magamban. Bár több alföldi húszas láda lenne!!FoJo 2021.08.01 20:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Na ezt ennyivel nem lehet bejelenteni :) Szuper ötletes rejtések, nagyon ügyes jól kidolgozott, gratulálok a rejtöknek!Viharral versenyeztünk, mi nyertünk:) Voltak pontok amik megtréfáltak, köszönjûk s segitséget:) Imadtuk munden percét. [Geoládák v3.11.3]

Judit és Béla 2021.07.30 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Megtaláltuk.

VaVi 2021.07.23 20:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Marton Zoli 2021.07.23 14:00 - Megtaláltam
Bringával tekertem végig a távot mivel a leírásban benne volt, hogy ezt száraz időben meg lehet tenni. Valóban így volt. Helyenként kerékpárutakat megszégyenítő simaságú terepen lehetett tekerni, máshol azért oda kellett figyelni rendesen. Gerlán egy kicsit elbizonytalanodtam de a rejtői segítség megoldotta a problémámat. Köszönöm a rejtést, nagyon élveztem a keresést.

Gyömi 2021.07.22 18:24 - Megtaláltam
Nagyon tetszett! Köszönjük!

IMG_20210721_181713IMG_20210721_182912
IMG_20210722_131340IMG_20210721_180001
IMG_20210722_120925IMG_20210722_123518
erdei.laszlo 2021.07.18 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (43 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]