FAQ
4806. 20 éves a geocaching.hu - Békés megyei séta (GC20Bm)

Ajánlott útvonal

Ajánlott útvonal

Indulás és itt parkolhatsz is

Indulás és itt parkolhatsz is

Itt jobbra a piroson + parkolhatsz is

Itt jobbra a piroson + parkolhatsz is

Vadász panzió

Vadász panzió

Vadász panzió - Halloween 2021

Vadász panzió - Halloween 2021

Laja a tölgy tövében

Laja a tölgy tövében

Pósteleki kastélypark hátsó kapuja

Pósteleki kastélypark hátsó kapuja

Ha nem mentél be pihenni, erre menj tovább

Ha nem mentél be pihenni, erre menj tovább

Itt kell "irányba" állni

Itt kell "irányba" állni

A régi konzervgyár - csak kerítésen belül látható

A régi konzervgyár - csak kerítésen belül látható

Arra a bokorsornál jobbra el

Arra a bokorsornál jobbra el

Ha ezt látod, jó úton vagy!

Ha ezt látod, jó úton vagy!

Itt rendelhetsz ebédet

Itt rendelhetsz ebédet

Emlékmű, és a fáknál: folyó a folyó alatt

Emlékmű, és a fáknál: folyó a folyó alatt

Ha visszatértél, itt kövesd a piros sávot az erdőbe

Ha visszatértél, itt kövesd a piros sávot az erdőbe

Retró gépparkot láthatsz

Retró gépparkot láthatsz

gróf Széchenyi Antal sírja

gróf Széchenyi Antal sírja

A kastélynál sok érdekeset láthatsz, majd keresd a sárga sáv jelzést

A kastélynál sok érdekeset láthatsz, majd keresd a sárga sáv jelzést

DFRi drón-fotója 2022 - ahogy a madarak látják

DFRi drón-fotója 2022 - ahogy a madarak látják

Gerla - kastély és harangláb

Gerla - kastély és harangláb

Gerla, Jázmin utca - itt jobbra. Nem lesz jelzés, de csak egyenesen

Gerla, Jázmin utca - itt jobbra. Nem lesz jelzés, de csak egyenesen

És még tovább

És még tovább

A dobozi úti 200 éves vackorfa

A dobozi úti 200 éves vackorfa

Ha itt parkoltál, már látszik a vége!

Ha itt parkoltál, már látszik a vége!
Szélesség N 46° 43,471'
Hosszúság E 21° 13,192'
Magasság: 94 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.20 10:47
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:00
Utolsó lényeges változás: 2022.06.24 07:09
Rejtés típusa: Multi geoláda (7H)
Elrejtők: Scele, GYEZegzug, Szilágyiék
Ládagazda: Szilágyiék
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 19200 m
Megtalálások száma: 113, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.1 megtalálás hetente


2021-ben ünnepelte 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 évvel korábban, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelent meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja volt, ahol a teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kellett gyalogolni. Ez a láda 2022. június 24-ig volt kereshető az eredeti koncepció szerint.

Néhány túra továbbra is teljesíthető, a lenti leírásból kiderül, hogy ez a láda is közéjük tartozik-e.

Röviden

A láda 7 állomásos, pontról pontra multi. Az 1.-2. és az 5.-6. ponton táblát keress, a 3.-4. és 7. ponton dobozt! A végláda egy hagyományos, átlátszó (18x12x8 cm-es) konyhai tároló. Minden táblán találsz egy jelszó-részletet, a következő pont koordinátáját, és egy QR kódot is. Ha applikációval keresed a ládát, akkor a Geoládák és a g:hu+ be tudják olvasni ezt a kódot. Információ a geocaching.hu-n alkalmazott QR kódról.

A jelszó egybeírva, írásjelek nélkül, 29 karakter!

Megközelítés

Száraz időben kerékpárral is végigjárható.

Ajánlott parkolók

Parkolás az 1. pont közelében  N 46° 43,478' E 21° 13,184' 90 m [GC20Bm+1 parkoló]

Parkolás az erdő mellett  N 46° 43,426' E 21° 13,027' 90 m [GC20Bm+2 parkoló]

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Túra a Marói és a Hajlási erdőben

Ünnepi esemény a geocaching.hu életében a 20 éves évforduló. Nekem nagyon tetszett az ötlet, hogy kellene egy közel 20 kilométeres körtúrát létrehozni, ezért szívesen vállaltam el a feladatot. Igyekeztem olyan útvonalat kiválasztani, ami nem szokványos helyeket mutat be, de azért mégis érdekes lehet. A gyakorlati kivitelezésben természetesen életem párja, Laja is keményen kivette a részét! Kicsit hazabeszélve, lakóhelyünkhöz közel van az indulási pont. Hajrá!

Az útvonal látnivalóiról

Kiindulási pontunkon egy emlékkő látható. Felirata szerint a "GYULA-BÉKÉSI NAGYCSATORNA MEGÉPÍTÉSÉNEK 150. ÉVFORDULÓJÁRA ÁLLÍTOTTA A KÖRÖS-VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG" 2008-ban. Táblát keress a fenti koordinátán!

Innen Békéscsaba felé megyünk le a hídról, követjük a Piros sáv piros sáv turistajelzést a Doboz-Marói erdőbe. Elmegyünk a Vadász panzió mellett, amelyről azt mesélik a régiek, hogy Kádár János is nagyon szeretett itt megszállni, mert nagy vadász volt "az Öreg".

Útközben elmegyünk az erdő - valószínűleg - legidősebb tölgyfája mellett  N 46° 41,740' E 21° 12,113' 76 m [GC20Bm+1útpont]. Szelekovszky László természetvédelmi szakfőtanácsos információja szerint ezt a fát - vagy az azóta elpusztult testvérét - már a grófok is vadlesnek használták. Táblát keress talajszinten!

A pósteleki uradalom a XVIII. században a Harruckern család birtoka volt. Házasság révén került a Wenckheim család birtokába. A Wenckheim családtagok egymástól öröklés, zálog illetve vásárlás útján birtokolták. Gyors ütemű fejlődése gróf Wenckheim Frigyes idejében indult el, aki új cselédlakásokat, istállókat, gazdasági épületeket, gőzmalmot, iskolát stb. építtetett, talajművelő eszközöket és cséplőgépet vásárolt. Wenckheim Frigyes az uradalmat nászajándékba adta leányának Krisztinának, aki gróf Széchenyi Antalhoz ment feleségül. Póstelek a fénykorát a kastély építésével érte el, melynek romjai és parkjának maradványai a mai szabadidő központ legnevezetesebb látnivalói közé tartoznak.

A Pósteleki csatorna mellett a kastélypark hátsó kapuján bemenve kicsit pihenhetünk a kis tó partján. Visszatérve a kapuhoz a csatorna mentén tovább megyünk, amíg elérünk a  N 46° 41,110' E 21° 12,512' 96 m [GC20Bm+1kereszteződés] pontig. Innen már a Hajlási erdőben járunk. Kb. 1 kilométer után -  N 46° 40,645' E 21° 12,103' 76 m [GC20Bm+2útpont] - meglátjuk a régi konzervgyár épületét. Dobozkát keress talajszinten!

A pósteleki kastélyhoz egy gyönyörű alma, szilva és naspolyafákból álló hatalmas gyümölcsös is tartozott. A gyümölcsös közepére építették a lekvárgyárat. A gyár 1935-re készült el. Nagy üstökben főzték a lekvárt. A kész lekvárt ládákba öntötték. Ezt a ládákba öntött lekvárt nevezte a nép "Hitler szalonnának". A háború után ennek a gyárnak a helyén működött a békéscsabai Konzervgyár II. sz. telepe.
Itt egy oldal a Pósteleki kastélyról és a konzervgyárról, valamint egy fotó a grófi családról.
Ez pedig egy érdekes kisfilm a "mi hazatelepült Grófnőnk"-ről és a konzervgyár jelenlegi gazdáiról.

Egyenesen tovább folytatjuk utunkat a  N 46° 40,232' E 21° 11,780' 88 m [GC20Bm+2kereszteződés] pontig. Innen a Széles utcán tovább menve, a Veszei kertek mellett elérjük a  N 46° 40,430' E 21° 11,442' 75 m [GC20Bm+3kereszteződés] pontot, ahol a Hosszú utcából kiválik a kanyargós Töltés utca. Ezen indulva jobb oldalon a nyaralók, baloldalon a vízpart kíséri utunkat. Az utca végén meglátjuk a helyet, ahol két vízfolyás elválik egymástól. Bár már látjuk a túloldalon az emlékművet: NEM ússzuk át a csatornát, hanem követjük az ösztöneinket és a kerítésre rögzített Veszely csárda táblát a kis romantikus-rejtett ösvényen. És tádáámm: máris jó helyen járunk: Veszely csárda,  N 46° 40,339' E 21° 10,703' 89 m [GC20Bm+étterem], ahol optimális esetben meg lehet ebédelni.

Gyula és Békéscsaba között, a két város területének határán egy kettős útkanyarban van Vesze, vizek és utak találkozásának, elágazásának helye. Nevét egy ősi halászati mód, a rekesztőhalászat "vejsze" nevű eszközétől vette. Veszének hívták azt a középkori falut, amely itt állt, s a törökdúlás pusztította el. A csárdán levő "Veszely" kiírás tehát hibás.

A csárda után hatalmas, 12 méter magas krómacél oszlop látható: a Tanácsköztársaság-emlékmű. 1919-ben a megszálló román katonák itt végezték ki a gyulai direktórium négy tagját. Dobozkát keress talajszinten!

Vesze vízrajzi szempontból is érdekes hely. Az oszlop mögött van az ún. Veszei szifon. Ez a műtárgy a kígyósi szikes legelőkről érkező rossz minőségű vizet átbújtatja az Élővíz-csatorna alatt, és a Gerlai-holtágba viszi. Ily módon a szennyezett víz elkerüli Békéscsabát. Nem mellékesen egy nagyon kellemes piknikező hely, csodás fák árnyékában!
A Fehér-Körös holtmedréből, itt a csárda mögött ágazik ki az Élővíz-csatorna, amelyet a XVIII. század utolsó negyedében ástak, hogy Csabát összekössék az "élő" Körössel. A Fehér-Körös eredeti medre az innen északi irányba folyó Gerlai-holtág, amely Békésnél ömlik a Kettős-Körösbe. A veszei kanyarból déli irányba futó út a Fényesi-szőlők nevű tanyavilágot köti be a forgalomba. A híd előtt északnak kanyarodó útról közvetlenül elérhető Póstelek, Békés, Gerla és Doboz.

Visszatérve - esetleg egy finom ebéd - után nem sokáig megyünk a betonozott úton, a Piros sáv piros sáv jelzés balra bekanyarodik az erdőbe, ahol egy darabig a tanyából kirakott - igazán érdekes - "retro" mezőgazdasági gépek és alkatrészek között vezet az utunk. Majd hamarosan elérjük Póstelek alig 57 éves korában elhunyt urának, gróf Széchenyi Antalnak a sírját.  N 46° 41,061' E 21° 11,199' 15 m [GC20Bm+sírhely] Táblát keress talajszinten!
Az egykor - vélhetően 1924-ben - a Pósteleki kastély mögötti erdőben eltemetett (és feledésbe merült) gróf síremlékét megrongálták, kirabolták, a fekete gránit síremlék eltűnt, a kriptát feltörték és feldúlták. A segítőkész, határozott jellemű Gróf Széchenyi Antal nem kapott megbecsülést az utókortól. Ezért vált szükségessé a gyulai jóakaratú emberek önzetlen segítsége. A síremlék anyagát Kovács József gyulai plébános biztosította, a rekonstrukciót és a felállítást Csőke Péter és csapata végezte 2003-ban.

Utunkat tovább folytatjuk a Piros sáv piros sáv jelzésen, amely a sír után nem soká jobbra visz el (halvány a jel). A következő kereszteződésben balra indulunk (ott már csak a fehér négyzetek vezetnek), majd a kis tó mellett elérjük a kastélyromot  N 46° 41,277' E 21° 11,792' 58 m [GC20Bm+látványos terület]. DFRi: köszönjük a klassz drónvideót!

A kastélypark nagyon sok érdekességet kínál a látogatóknak. A Mókus csárdában, vagy hétvégén a Mókus büfében is étkezni, kávézni, mosdót használni van lehetőség. A park-bejárat közelében a kék nyomós kútból feltölthetik a kulacsokat. A kicsiknek játszótér, állatsimogató van, és láthatnak "igazi Bambi"-kat is a dámszarvas kifutóban. Megpihenhetnek a kis tó partján, de megkereshetik a közelben található geoládákat is:
Erdészek emlékére - Békéscsaba (GCEE1)
Húsvéti Nyuszi (GChusv)
SZÉCHENYI-WENCKHEIM kastély-rom (GCSZWK)

A pihenő után a Sárga sáv sárga sáv jelzésen Gerla felé indulunk tovább.
A kastélynak már van geoládája: Wenckheim Károly kastélya - Gerla (GCGEWK), ezért most a haranglábról szólok pár mondatot. Előzetesben itt: Szólhat a harang Gerlán. Táblát keress - meglesz az!

Gerla 1798-ban került a Wenckheim család birtokába. A kastély építése után, 1869-ben alakították ki a kastély középső szárnyának közepén a Szeplőtelenül Fogantatott Szűznek szentelt kápolnát. A kápolna most romos és balesetveszélyes, a kisharangot nem tudják megszólaltatni. (A 40 cm átmérőjű harang oldalfalán egy kerek lyuk látható. A lakosok elbeszélése szerint egy részeg orosz katona lövöldözésének nyoma.) 2016-ban pályázati összegből sikerült egy 55 kilogrammos bronzharangot öntetni az ország legkiválóbb szakemberével, az őrbottyáni Gombos Miklóssal. A harangláb Szelekovszky László természetvédő és fafaragó munkája.

A kastély előtti buszfordulónál  N 46° 42,012' E 21° 11,151' 83 m [GC20Bm+4kereszteződés] elbúcsúzunk mindenféle turistajeltől. Az iskola előtt a Jázmin utcán megyünk a temető felé, és tovább az erdőbe.

(Figyelem: Ha nagy sár van, a buszfordulótól egyenesen is kimehetsz a kerékpárútra.)

A továbbiakhoz egy kis segítség:

Ha kerékpárral vagy, itt balra hamarabb kiérsz a bicikliútra: N 46° 42,639' E 21° 12,037' 91 m [GC20Bm+5kereszteződés]

Ha inkább az erdőben szeretnél továbbmenni, kövesd ezeket a koordinátákat:
 N 46° 43,099' E 21° 12,485' 95 m [GC20Bm+6kereszteződés]
 N 46° 43,245' E 21° 12,588' 73 m [GC20Bm+7kereszteződés]

Hamarosan meglátjuk az út túloldalán a dobozi értéktárban - szerény javaslatomra 2016 óta - szereplő Vadkörtefát. A vadkörte (népies nevén vackor) erdőkben, cserjésekben gyakori cserje vagy fa. Éretten sárgára, majd feketére színeződő. Vitamintartalma igen magas, íze jellegzetesen fanyar. A termésfalak körül kősejtek találhatók, sokszor teljesen kőkeménnyé téve még a megérett termést is. Télen a lányok a fonáshoz nyálazónak rágcsálták. Káposztasavanyításhoz a vadkörte nélkülözhetetlen volt. A vackorból kitűnő, orvosságnak számító pálinka is készült. Hagyományos dobozt keress, ~2 m magasan!!

A dobozi úti példány - Szelekovszky László 2000-ben kiadott "Békés megye famatuzsálemei" című könyve szerint - a megye egyik legnagyobb, azóta már 200 éves vackorfája. A helyi jelentőségű természeti érték védettség alatt áll. Laci bácsi elmesélt egy történetet ezzel kapcsolatban: már utolsó fázisban volt a természetvédelem alá vételi eljárás, kiment lefotózni a fát. A mellette lévő kocsma tulajdonosának nem tetszett, hogy ott járkálnak, felháborodva mondta: "múltkor is itt fényképezett valaki, és kigyulladt a raktár! Ki fogom vágni, ne járkáljanak ide!" Laci bácsi csak annyit mondott: ez magának nagyon sokba fog kerülni... Nos, a kocsma már sok-sok éve nem üzemel, a mi vackorfánk pedig ismét menyasszonyi fátyolt öltött...

Innen már nincs messze a kiindulási pont!

Mindenkinek jó túrázást kívánunk!

Szilágyiék: Marcsi és Laja

Köszönjük sirgalahad, hogy minket is megtiszteltél egy kis versikével!

"Költői a kérdésem:
Kinek jutna eszébe,
Elsétáljon békésen
Doboz felől Veszére?" :-)2021.06.20 - a láda megjelent

Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (34 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.95 web: 4.90 átlag: 4.90

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


james 2022.06.24 17:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Ezt a ládát hagytam a jubileumi ládák sorának végére, amit a véghatáridő utolsó napján sikerült becserkészni. Nem vártam sokat ettől a ládától és sajnos nem is csalódtam a kissé unalmas, nyílegyenes utakkal mátrix szerűen felszabdalt erdőben, illetve a számomra kicsit sok aszfaltos részben, egyedül a pósteleki rész vitt bele egy kis színt.
A rejtések rendben voltak, egyedül a 4. pontot kerestem pár percet. A végláda rejtése egyedi, ilyennel még nem találkoztam. E-bike-kal 1 óra 20 perc alatt végeztem.

James [Geoládák v3.12.10]

rianas 2022.06.22 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.

etoc 2022.06.18 17:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.09
KLBD-vel közösen, Csipike kutyám társaságában a lehető legnagyobb hőségben vágtunk neki. Szinte sehol egy árnyék, az erdős szakasz hamar véget ért, cserébe hónaljig érő dzsindzsában kutyagoltunk.
Többször bejártuk már ezt a területet, nagyon szeretjük az Alföldet, mert amilyen unalmasnak tűnik, akkora pozitív csalódást okoz, hogy mennyi sok rejtett kincs van itt. Persze nem dimbesdombos lankás romantikus vidék, de ennek is megvan a szépsége, végeláthatatlan aranyló búzamezők és rónaság, színkavalkádban pompázó puszták, tömérdek kastély, kúria és sajnos romok, kurgánok százai, vadregényes, gazdag erdők és rengeteg békés órákat nyújtó tó, folyó, és még sorolhatnám.
Ezért tudom, hogy milyen ez a rész máskor, de most kiábrándító volt, hogy mennyire elhanyagolt és gondozatlan a jelölt túraútvonal... De megcsináltuk. Megszenvedtük, de meglett :)
Köszönjük a kulcstartót! Büszkén viseljük! [Geoládák v3.12.10]

KLBD 2022.06.18 17:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.52
Megtaláltam, nagyon köszönöm a játékot, szép nap volt és élvezetes, közös találat volt etoc társaságában [Geoládák v3.12.10]

Ibolka 2022.06.17 12:00 - Megtaláltam
Nbokannal közösen, kösz a rejtést. [Geoládák v3.12.7]

nbokan 2022.06.17 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.34
Bringával terveztük, de az előző logok miatt, végül gyalogoltunk. Így sem volt rossz :), de jobb lett volna tekerni. Óriás dzsindzsával nem nagyon találkoztunk, de az első és a második pont közötti erdős szakaszt mi kikerültük. Az 5. pontnál volt magasabb a fű, de ez sem volt vészes. A többi szakasz pedig jól járható vagy bringaúton kikerülhető volt. Tetszettek a látnivalók és a rejtések is, legjobban a 7. ponton a segédeszköz, de az 1. és a 6. pont is nagyon jó. Kellemes séta volt, köszönjük.
(nagyon sok a kullancs, a mai nap hatot vittem haza)

Képek később... [Geoládák v3.12.10]

Böbe68 2022.06.15 19:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.54
Köszönjük a rejtést! Közös találat kerékpáros túra keretében mr.bandesszal

mr.bandesz 2022.06.15 19:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Köszönjük a rejtést! Közös találat kerékpáros túra keretében Böbe68-al

Toti 2022.06.11 14:09 - Megtaláltam
Nagyon kellemes túra a számunkra ritkán járt Alföldön. Köszönet a létrehozásába fektetett munkáért! Részletek Évi logjában. [Geoládák v3.12.10]

GeoEvike 2022.06.11 14:07 - Megtaláltam
Utolsó előtti 20-asunk, amit bringázva szándékoztunk megtenni, de előző nap nagy vihar és sok kidőlt fa eredményeként a gyaloglás mellett döntöttünk. Visszanézve nagyon optimális körülményeknek kell lennie ahhoz, hogy jó bringa túra legyen.
Az első pontot hamar megtaláltuk még előző este aztán aludtunk egy jót az autóban.
Reggel korán elindultunk a Panziótól, rengeteg bogár , vihartól letört ágak és vizes susnya fogadott minket.
A 2. ponton megcsodáltuk a hatalmas fát és lekvárüzemet, majd tovább futottunk a szépen felújított csárdához és emlékműhöz. Utána tovább az erdei mg-i kiállítást is megnéztük, közben finom meggy és cseresznye is frissített az út mentén.
ezek a szakaszok egész jól futhatóak voltak.
A Széchenyi emlék jó állapotú keresztje kellemes meglepetés az erdő közepén, itt ismét nagy volt a gaz sok kullanccsal, ez bringával biztos nem lett volna élvezetes.
Innentől jött néhány magyar és .com-os láda az igényesen rendben tartott kastély parkban.
Sokan piknikeztek családostul itt, és olcsón hideg sörhöz jutottunk a sétány büféjéből, ami nagyon jólesett.
Cuki az állatsimogató, egész napos program lehet a gyerekeknek.
A kastélyrom, a tavacska a tavirózsákkal tökéletes fotó helyszín!
Gerlán a 6. ponthoz sajnos nem fértünk hozzá, mert a vihar miatt épp a rejteknél javították a leszakadt kábeleket, így a ládaoldal képei hatalmas segítség volt a koordináta hiányában. Tovább mentünk a segédpontok érintésével a vackorfa-óriás irányába, közben képrejtvényeztünk, merre lehet az utolsó pont.
Sikerült a forgalmas főút mentén a bringa úton sétálva a vadászház közelében végre megpillantani a csodás fát. Így már könnyen ráleltünk az egyértelmű nagyon okos rejtésű záróládára és a jelszó is adta magát.
Ez lett a 18. a túrázós húszasokból.
Összességében szépen kivitelezett csupa olyan érdekességeket bemutató kör, amit láda hiányában nem ismerhettünk volna meg. Jobban preferáljuk a hegyi terepeket, de ezek az alföldi jubileumi ládák megtanították, mennyire élvezhető és szerethető ez a lapos hungarikum vidék is.
Köszönjük szépen az idegenvezetést!
Évi ♡ Toti

TúraBocs 2022.06.06 23:59 - Megtaláltam
Nagyon köszönöm!

TopJoy 2022.06.06 23:59 - Megtaláltam
Köszi a lehetőséget!

BéresSanyi 2022.06.06 21:33 - Megtaláltam
Szuper kis tura.

Kincsestms 2022.06.06 20:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

verebiz 2022.06.06 20:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.22
Végre megvan!!! Hosszú, de mozgalmas túra volt. BéresSanyi és Kincsestms társaságában kerestük fel a pontokat. Ötletes megoldások, kiváló rejtések. Pósteleken sokszor jártam már, de nem az északi bejárat felől. :) Köszi, hogy bemutattad ezt a jó kis útvonalat.

EmléktáblaAz öreg tölgy
PóstelekRégi konzervgyár
CsobogásEmlékmű
A sírA harang
Vackorfa 
Szilkó76 2022.06.05 20:13 - Megtaláltam
Részletek később...
A 11. találatom a szülinapi ládák közül.

Köszi a rejtést!

Mathau 2022.06.05 11:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.61
Ha már itt voltunk a Zemplénben, átjöttünk ezt is letekerni. Viccet félretéve, tényleg ez történt. Pénteken a zempléni jubileumit tekertem, de szombatra annyira szar időt mondtak arra, hogy azt találtam ki, hogy átautózunk Békéscsaba irányába, mert ez még hiányzik a jubileumi ládák közül. Komádi szélén aludtunk egy kis tó partján, majd reggeli szedelőzködés után irány Doboz. Ismét egyedül álltam neki a körnek, az első pont után a piroson. Ez hamar akkora sisnyába torkollik, hogy még én is megriadtam, így alternatív út után néztem és egy jelzetlenen folytattam a kört, ami később természetesen megint piros lett. A 2. pontnál lenyűgöző ez a nagy fa és nagyon kellemes úton gurultam a 3-ig a kastélykerten át. Útközben lassítottam M002 miatt. A 3. pont után gondoltam aszfaltozom kicsit, leírást nem néztem, csak kimentem a főútig, a 44-esig. Nem volt kedvem visszatekerni, így a tiltás ellenére a leállósávban gurultam, ameddig lehetett, majd az út szélén a 4. pontig, az emlékműig. Kicsit több mint 1 km volt, de senkinek sem ajánlom. Ez a rejtés feladta a leckét, épp felvette a rejtő a telefont, amikor a nyomára akadtam, nagyon cseles. Az 5. pont felé a turistaúton gurultam, eléggé benőtte a gaz, de tekerhető. A 6. a faluban nagyon ötletes rejtés, pont nem látni a kocsmából mit csinál az ember a bokorban. Egyébként ez a szakasz tetszett a legjobban, a kis ösvényeken. Innét az útpontokat követve haladtam a záró ládáig. No, ez már rendesen be volt nőlve, tiszta gaz, de azért el lehetett gurulni itt is.
Összesen nekem 19,1 km volt és egy jó kocsmázással együtt 2 óra 11 percet vett igénybe. Kifejezetten tetszett, végre nem kellett küzdeni az emelkedőkön csak suhanni az erdőben, ösvényen. Némelyik rejtés nagyon ötletes. Szerintem lehetne ezt gyalog is élvezni, én legalábbis szeretek az Alföldön gyalogolni, a környéken is sokat voltam például a Mályvád 55 teljesítménytúrákon. Esőben, illetve harmatos időben, az erős aljnövényzet miatt kicsit kellemetlen lehet, de mivel nincs kötelező útvonal, mindenki arra megy amerre szeretne, adott esetben mérsékelve a küzdést.

BT_pro 2022.05.31 19:39 - Megtaláltam
Köszönöm a játékot, jól kidolgozott multi ,gratula!!!

ellfelek 2022.05.31 17:51 - Megtaláltam
Ezért a ládáért keltem ma időben... Mivel a Határtalan vándortúra "innen" indult, ezért nem is volt kérdés ezt az utat végigjárni... A kezdőpont nekem sokat jelentett, mert ez volt a kenu túra vége... a 12 km egyenes evezés Szanazugból Békésre... Persze ezt a hosszú egyenest csak a séta végén néztem meg, hogy ne is gondolkodjak ezen a lélekemelő szakaszon... :)
A túra igazi élménye a Pósteleki rész volt, a kastéllyal és a parkkal meg az állatkákkal, de igazából tetszett az egész... A Veszei rész is jó az élővíz-csatornával...
A gróf Széchenyi Antal sírja mondjuk egy kicsit elhagyatott, meg ekkorra már egy kicsit féltem a siklóktól meg a kígyóktól... (nekem a sikló is kígyó) :) ezért nem volt olyan jó ekkora aljnövényzetben sétálni... Persze azt hozzá kell tenni, hogy siklókkal csak a parkokban találkoztam Póstelek-en és Gerlán... :)
Jó volt ezt a Békési részt is jobban megismerni. A körtefa már jutalomjáték volt... :)
Köszi a rejtést!

20220531_14480920220531_150958
20220531_15234220220531_152423
20220531_15265420220531_154826
20220531_16092120220531_162916
20220531_17362820220531_174807
20220531_18034120220531_180345
szentvik 2022.05.29 14:16 - Megtaláltam
A 17. túrám a GC20XX sorozatból.
Ez volt számomra az utolsó lehetőség ennek a túrának a felgöngyölítésére, mivel mindenképpen egy kecskeméti rokonlátogatással akartam egybekötni (onnan lényegesen közelebb van Békés megye mint nekem otthonról), és a határidő miatt többször már nem jövünk erre. Úgyhogy ha esik, ha fúj, de jönni kellett...végül néhol fújt és néhol esett is. 2 napja a bakony 20-as közben még a leégés ellen kentem magam, míg ma kabátban kellett nekiindulni.
9 óra környékén indultunk neki, és rögtön nem is zavart a rosszabb idő ugyanis térdig, sőt néhol derékig érő növényzet fogadott a turistaúton...ami később még számtalanszor előfordult. A "valószínűleg legidősebb tölgyfa" valóban tiszteletet parancsoló, és nem sokkal később a kastélypark és környéke is remek, tele kikapcsolódási lehetőségekkel. Innen aztán jött pár km-nyi aszfalt, ami gyalog nem a legélvezetesebb. Amikor betértünk az üdülősorra, rengeteg érdekes megnyilvánulását láttuk a magyar mindennapoknak...tetszett ez a környék. A 4. pont környékén aztán egyre inkább rákezdett az eső, de mi nem tántorítottunk. Az erdészeti gépi roncstemető elég érdekes látványt nyújt, bár kissé szeméttelep érzetű. Az 5. pont korrekt, érdekes hely és a napunk egyetlen emelkedője(!)...volt talán 3m szintkülönbség :) Utána Gerlára megint betonos, de ez már rövidebb volt legalább. Az utolsó pont felé menet még egy nyulat is láttunk a szántóföldek között.
Előzetesen fenntartásokkal érkeztek erre a túrára, nem tudván mire is számítsak az egyetlen alföldi 20-astól. Voltak persze benne egyhangúbb szakaszok, illetve aszfalt mennyisége is kicsit sok volt az ízlésemnek. Ettől függetlenül viszont sok látnivalót érintett a túra (ami mindig jó dolog) és sokszor kellemes eredi utakon vitt a nyomvonal...úgyhogy azért nem bánkódom túlzottan :)
Valamint a rejtések között is nem egy igényesen kialakított egyedi ötlettel találkoztunk.
Olvastam korábbi logokat, ahol biciklivel teljesítették ezt a túrát...hát ez jelen vegetációs körülmények között minimum gyötrelmesnek tűnik egyes szakaszokon...le a kalappal aki bringával vág neki ennek (vagy persze lehet más utakat is keresni).
Köszönet a túráért!
[Geoládák v3.12.10]

busmannn 2022.05.29 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bendínó 2022.05.28 14:19 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

sirgalahad 2022.05.28 14:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.62
Költői a kérdésem:
Kinek jutna eszébe,
Elsétáljon békésen
Doboz felől Veszére?

lelcache 2022.05.28 14:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.58
Ezzel megtaláltam az utolsó, 20km-es jubileumi ládát is! :-)

Kiváncsifáncsiékkal már régebben tervezgettük, hogy majd lebiciklizzük ezt a multit, de úgy alakult, hogy mégis gyalogosan vágtunk neki. A kalandban társam volt Tünde, Csani, Fidorka, Bendínó, Kiváncsifáncsi és sirgalahad is.

Nem vártam túl sokat ettől a síkvidéki húszastól a domborzatilag talán szerencsésebb jubileumi ládák megkeresése után, de nagyon kellemeset csalódtam.

Viszonylag korán, 8 órakor indultunk neki a túrának. Időnként szemerkélő, időnként kicsit intenzívebb esőben gyalogoltunk, de akadt kevés napsütés is.

A pósteleki kastélypark nagyon tetszett. Szépen kipucolták, rendbe tették. A kis tavacska is nagyon szép, és a kastélyrom is impozáns darab. Miután körbe néztünk alaposan, kicsit játszadoztunk a lovakkal, és kecskékkel a "vadaspark"ban.

A Veszely csárda környékén található megannyi csatorna is tetszett a dús, változatos növényzetével és állatvilágával.

Jó kis túra volt, bár az utolsó néhány kilométer gyaloglás, a zajos aszfalt út mellett nem tetszett annyira. Az végláda rejtése szellemes!

Köszönjük ezt a várakozásainkat túlszárnyaló kirándulást!

lelcache

20220528-68820220528-691
20220528-69320220528-695
20220528-70120220528-705
20220528-70720220528-709
20220528-71320220528-715
20220528-71720220528-721
20220528-72520220528-727
20220528-72820220528-744
IMG_6379 
kivancsifancsi 2022.05.28 14:19 - Megtaláltam
Kitúrtam


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (113 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]