geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4809. 20 éves a geocaching.hu - Észak-bükki kilátóhelyek (GC20Bk)

Útvonal

Útvonal

Az első mikroláda rejtekhelye

Az első mikroláda rejtekhelye

A Dédesi-vár a Szőlő-kőről

A Dédesi-vár a Szőlő-kőről

Kilátás nyugat felé a Szőlő-kőről

Kilátás nyugat felé a Szőlő-kőről

Kilátás a Vásárhely-kőről

Kilátás a Vásárhely-kőről

Vásárhely-kő tavasszal

Vásárhely-kő tavasszal

Vásárhely-kő nyáron

Vásárhely-kő nyáron

Vásárhely-kő nyáron

Vásárhely-kő nyáron

Vásárhely-kő ősszel

Vásárhely-kő ősszel

Vásárhely-kő télen

Vásárhely-kő télen

Pad a Vásárhely-kőnél

Pad a Vásárhely-kőnél

Nyír-kő

Nyír-kő

Nyír-kő nyáron

Nyír-kő nyáron

A Nyír-kő késő ősszel

A Nyír-kő késő ősszel

Nyír-kő ősszel

Nyír-kő ősszel

Nyír-kő télen

Nyír-kő télen

Kilátás a Buzgó-kőről kora tavasszal

Kilátás a Buzgó-kőről kora tavasszal

Buzgó-kő nyáron

Buzgó-kő nyáron

Buzgó-kő ősszel

Buzgó-kő ősszel

Őszi kilátás a Buzgó-kőről

Őszi kilátás a Buzgó-kőről

Buzgó-kő télen

Buzgó-kő télen

Havas sziklák a Buzgó-könél

Havas sziklák a Buzgó-könél

Jó időben a Tátra is látható a Buzgó-kőről

Jó időben a Tátra is látható a Buzgó-kőről
Szélesség N 48° 8,596'
Hosszúság E 20° 28,873'
Magasság: 406 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.06.17 12:00
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:01
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 00:01
Utolsó változás: 2021.07.17 21:46
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: Attibati
Felhasználó: Attibati
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 20700 m
Megtalálások száma: 20 + 2 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 4.1 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja, mely 2022. június 24-ig lesz kereshető.

 

A túrázós ládák teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kell gyalogolnod egy-egy tájegységünkben. A körtúrának csak az első pontját ismerheted meg a leírásból. Ezt megtalálva jutsz a következő pont koordinátájához és az első jelszórészlethez. Majd így tovább, egészen az utolsó pontig, összegyűjtve a jelszó minden darabját.

 

Röviden
Mályinkáról induló pontról-pontra multi:
1. Szikla üregében orvosságos doboz, itt nincs QR kód, hagyományos rejtés. Laminált lapon találod a következő pont koordinátáját és az első jelszórészletet.
2. Sok lyukú fa tövében 15*10*5 cm méretű láda benne a következő pont koordinátáival és a 2. jelszórészlettel QR kóddal is.
3. A kilátóhelyhez vezető ösvény mellett nagy, fehér lapos kő alatt, 15*10*5 cm méretű láda, benne a végpont koordinátáival és a 3. jelszórészlettel QR kóddal is.
4. Nagyobb sziklaüregben 15*10*5 cm méretű hagyományos láda, benne az utolsó jelszórészlet QR kóddal is.

Bevezetés

Ha a bükki kilátóhelyekről beszélünk mindenki a Három-kőre, A Tar-kőre vagy a Bálványra gondol, pedig nagyon sok kevésbé felkapott, kicsit nehezen megközelíthető kilátóhely van még a Bükkben. Ezek közül szeretnék nektek egy 20 kilométeres túrával négyet bemutatni a Bükk északi peremvidékén. A túrán kb. 600 m szintet kell leküzdened, a leírásban pontos útvonal ismertetést találsz.
Rejtett állomásos, pontról-pontra vezető rejtésekről van szó. Mindenhol a jelszó egy darabját találod, valamint a következő állomás koordinátáját. Jegyezd fel mindkettőt és gyűjts össze a 4 részletet! A jelszót a pontok sorrendjében egymás után írt részletek adják (összesen - az alkalomhoz méltóan - 20 karakter).

Minden táblán található egy QR kód is, ha applikációval keresed a ládát, akkor a Geoládák és a g:hu+ be tudják olvasni ezt a kódot. Információ a geocaching.hu-n alkalmazott QR kódról.

Az útvonal

A túra útvonala több helyen is fokozottan védett területen halad, ezért kérlek benneteket, hogy csak az alább ismertetett útvonalat használjátok.

A túra Mályinkáról indul. Parkolni a mályinkai Becsali sörbár közelében  N 48° 9,373' E 20° 29,695' 278 m [GC20Bk+1Parkoló] vagy a Petőfi téren, a szökőkút közelében lehet.  N 48° 9,140' E 20° 29,722' 300 m [GC20Bk+2Parkoló]

Az országos kék jelzésen Kék sáv indulunk déli irányba első úti célunk a Szőlő-kő felé. A települést elhagyva elhaladunk a Begyeleg-kilátó mellett  N 48° 8,948' E 20° 29,540' 343 m [GC20Bk+Begyeleg-kilátó] majd a  N 48° 8,515' E 20° 29,077' 415 m [GC20Bk+jelzetlen útelágazás] pontban jobbra egy jelzetlen útra térünk, amin mintegy 300 métert megtéve túránk első állomásához a Szőlő-kőhöz jutunk. A következő pont koordinátáját és a jelszórészletet a kilátóhely közelében egy sziklaüregben elrejtett orvosságos dobozban találjuk. A Szőlő-kőről szép kilátás nyílik a Dédesi várra és a Verebec-bércre.
Visszatérünk a kék sáv jelzésre Kék sáv majd tovább folytatjuk az utunkat déli irányba. A sárga sáv Sárga sáv jelzés becsatlakozásánál nyugat felé fordulunk és felkapaszkodunk a Dédesi várhegy nyergébe. Itt a kék sáv Kék sáv jelzést követve ismét délnek fordulunk. Utunk egy néhány száz méteres szakaszon itt együtt halad az Észak-Bükk ősi települését bemutató zöld bástya Kelemen széke jelzésű tanösvénnyel.

Hamarosan elérjük túránk második remek kilátóhelyét - és egyben a multi második állomását - a Vásárhely-követ, melynek szirtjéről a Bán-patak völgyére és Nagyvisnyóra látunk rá. A következő pont koordinátáit és a második jelszórészletet tartalmazó QR kódos lapot egy jellegzetes, sok lyukú fa gyökerei közt találjuk egy 15*10*5 cm méretű hagyományos ládában. Továbbhaladva a jelzett úton érdekes információkhoz juthatunk a tanösvény tábláiról.
A sáncokkal határolt meredek hegytető oldalaiban a völgyek felé mesterséges teraszok valóságos hálózatát alakították ki, ezek területén 1-1 ház állt. A Verepce-vár területéről nagy mennyiségű vas- és bronzkori leletanyag került elő. A vaskorban itt élt emberek a Bán-patak völgyében bányásztak gyepvasércet, melyből vasbucákat készítettek, ezek készítése az Árpád-kor végéig folytatódhatott. A vasbucákon kívül vaskori tokos balták is napvilágra kerültek. Furcsa belegondolni, hogy az évezredekkel ezelőtt itt élt kultúrák hogyan formálták a terepet, kiirtva az erdőt, majd kialakítva a mesterséges teraszok százait, kb. 1,5 millió köbméter földet megmozgatva kézi- és állati erővel.
A 800 méter hosszú erődítmény végét a Verepce-tetőt az Ördögoldaltól elválasztó nyeregben, a Vaskapuban érjük el.  N 48° 7,007' E 20° 28,808' 634 m [GC20Bk+Vaskapu] Itt jól kivehető a meredek kettős sánc és árok védműve, melynek kialakítása ezen az oldalon volt a legfontosabb, hiszen egy lehetséges támadás során innen lehetett a legkönnyebben elérni az erődítést. A régészeti feltárások során egy valódi ütközet nyomaira bukkantak a kettős sáncnál: számos bronz nyílhegy és parittyalövedék került elő. Bár pontos adatok nincsenek a csatáról, a leletek alapján feltételezik, hogy két vaskori szkíta közösség közötti összecsapás nyomait találták meg.
A Verebec-nyeregnél  N 48° 6,929' E 20° 28,989' 634 m [GC20Bk+kék sáv letérés] elhagyjuk a jelzett utat, nem követjük a jobbra elforduló kék sáv Kék sáv jelzést, hanem egyenesen haladunk tovább a széles erdészeti úton.

A  N 48° 7,046' E 20° 29,295' 667 m [GC20Bk+jobb forduló] pontnál levő kereszteződésben jobbra fordulunk, majd egy kis kapaszkodás után elérjük a Nyír-követ, amely egyben a multi harmadik pontja. A végpont koordinátáját és az aktuális jelszórészletet egy a kilátóhely felé vezető ösvény mellett fekvő nagy lapos kő alatt találjuk egy 15*10*5 cm méretű hagyományos ládában. A kilátóhely közelében egy kulcsosház található.
Utunkat keleti irányban folytatjuk a jelzetlen erdészeti úton, majd a  N 48° 7,148' E 20° 30,151' 749 m [GC20Bk+piros háromszög] pontban eléjük a piros háromszög Piros háromszög jelzésű utat.
Ezen jobbra fordulunk, majd mintegy 300 méter megtétele után  N 48° 7,087' E 20° 30,289' 749 m [GC20Bk+piros sáv] elérjük a piros sáv Piros sáv jelzést.

Szentlélek közelében  N 48° 7,200' E 20° 31,645' 719 m [GC20Bk+1kés sáv] kék jelzést Kék sáv amin a Látó-kövek érintésével az utolsó kilátóhelyig, a Buzgó-kőig haladunk. A negyedik jelszórészletet rejtő hagyományos 15*10*5 cm méretű ládát egy magányos fa mellett található nagyobb sziklaüregben rejtettem el. A kilátásért itt egy kicsit meg kell dolgozni, egy kis sziklamászással juthatunk fel a kilátást nyújtó gerincre.
A Buzgó-kőtől Mályinkára kétféle úton juthatunk vissza. A könnyebbik, de kicsit hosszabb út ha a piros sáv Piros sáv jelzést követjük a  N 48° 8,925' E 20° 31,057' 719 m [GC20Bk+földút nyugat felé] kereszteződésig, ahol nyugatnak fordulunk és a GPS-t követve a borospincék érintésével a temetőnél érjük el Mályinkát.
Az izgalmasabb, de számos patakátkeléssel, kidőlt fákkal tarkított út a kék kereszttel Kék kereszt jelzett Csondró-patak völgyén vezet Mályinkáig.

Forrás: MVSC Természetjáró szakosztály honlapja
Állapot: kereshető

KRW értékelés (5 db): környezet: 4.90 rejtés: 4.90 web: 5.00 átlag: 4.93

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Ich.. 2021.07.27 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Csaba & családja 2021.07.22 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
Megtaláltam, jó kis túra volt ez is.

Kokó 2021.07.04 15:35 - Megtaláltam
A mai napi túra gerince volt ez a láda. Némi kitérőkkel fűszerezve egy remek nap kerekedett. A multi 3. és 4. pontja között elfért volna mégegy ajánlás, de a végláda után az Odvas-kőre is kerülhetett volna keresnivaló (N48 08.105 E20 31.105). Mi nem hagytuk ki és tetszett!

 
Mira 2021.07.04 15:34 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

R-Gyu 2021.07.04 15:33 - Megtaláltam
Mira társaságában

Mathau 2021.07.04 15:33 - Megtaláltam
Mira társaságában

macikupac 2021.07.04 15:33 - Megtaláltam
Mira társaságában

 
Ancs 2021.07.04 15:33 - Megtaláltam
Örültem ennek a ládának, az érintendő kilátó pontokon még nem jártam.
21,7 km, 930m szintemelkedés.
A Petőfi-térről indultunk, s először a kilátónál újrarejtettünk az GCSZLF 4. pontját. Az első pontig sima liba, kellemes hűvös várt minket. Innen megcsodálhattuk, hogy hová kell még felmenni.
A második pontig kemény emelkedő, amit már többször bejártam. A második pont is szuper, meg a harmadik is kellemes hely.
Innen a negyedik eléggé messze van légvonalban, mi a kék rom jelzést választottuk. Hiba volt. :) Az út szinte megszűnt, járhatatlan... GCMEDT, GCLATK után jöhetett a 4. pont, a végláda. Ez is szuper! Sajnos az alatta lévő utat a krossz motorosok előszeretettel használják.
Még útba ejtettük az Odvas-kőt, ami simán befért volna a koncepcióba szerintünk. Mályinkára a Csondró-völgyön keresztül értünk vissza.
Jó kis kör lett belőle.
Köszi

IMG_20210704_093009IMG_20210704_093513
IMG_20210704_094415IMG_20210704_101236
IMG_20210704_104123IMG_20210704_111227
IMG_20210704_111905IMG_20210704_123647
IMG_20210704_123724IMG_20210704_140108
IMG_20210704_143839IMG_20210704_144309
IMG_20210704_153245IMG_20210704_153250
IMG_20210704_153353IMG_20210704_153707
IMG_20210704_153728IMG_20210704_161455
IMG_20210704_164112IMG_20210704_164559
IMG_20210704_165513IMG_20210704_170622
Kofola BT 2021.07.04 15:32 - Megtaláltam
macikupac társaságában

PSZE 2021.07.04 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.11]

kicsiscele 2021.07.03 15:18 - Megtaláltam
scele társaságában

sirgalahad 2021.07.03 15:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.59
Vasbucában balta tokos
Kis csapatunk marha okos
Feljutván a Verepcére
Nem kerültünk kelepcébe

scele 2021.07.03 15:16 - Megtaláltam
mögvan

lelcache 2021.07.03 15:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.54
Baráti társaságban jártuk végig ezt a jubileumi túrát. Ez már a második, de van még bőven. Túratársaim Fidorka, kiváncsifáncsi, sirgalahad, scele, kicsiscele és Csg12 voltak! Nagyon jó kis túra volt. Látványos kilátópontokhoz vezetett. Út közben beszedtük még azokat a ládákat is, amik a társaság valamelyik tagjának hiányoztak, így egy 26 km-es kör kerekedett belőle.
Nem siettünk, szépen nyugisan haladtunk, megnéztünk mindent, élveztük a túrát. Majd 8 óra alatt jártuk végig.
Az idő is kellemes folt. Nem volt az a gatyarohasztó hőség. Kellemes 24-25fokban gyalogoltunk. Kaptunk egy kis frissítő záport is a túra közepén, de még jól is esett!

Köszönjük a remek túraútvonalat!

lelcache

20210703-2028320210703-20286
20210703-2028720210703-20288
20210703-2030120210703-20304
20210703-2030520210703-20306
20210703-2030820210703-20310
20210703-2032620210703-20328
20210703-20332 
kivancsifancsi 2021.07.03 15:16 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2021.07.03 15:16 - Megtaláltam
lelcache társaságában

Csg12 2021.07.03 15:16 - Megtaláltam
lelcache társaságában

kilali 2021.07.03 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.11]

Végek 2021.06.27 20:37 - Egyéb
Hagytam tollat a ládában.

Attibati 2021.06.27 17:00 - Egyéb
Kérem, hogy a következő megtalálók kötül valaki vigyen egy tollat a záróládába, úgy látszik a nagy kapkodásban lemaradt. Előre is köszönöm.

Végek 2021.06.27 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Előző este még nem volt megtalálása a ládának, így egy újabb piros 1-es reményében indultam ottonról 6 körül. Az első ponton egy kolléga köszönt rám, hogy már fél órája hiába keresi a dobozt. Miután nekem sikerült rátalálni, már nem volt benne biztos, hogy végig csinálja, így egyedül folytattam. A többi pont könnyen meglett.
Mielőtt a végládához érkeztem, ránéztem a ládaoldalra, ekkor derült ki, hogy már megelőztek. :( Nagyon korán kellett kelni, hogy valaki ezt 8-órára teljesítse... Gratula VP-nek!
Az utolsó láda nagyon mélyen volt a sziklahasadékban, a nyújtózkodás közben megcsúsztam és én is szereztem néhány horzsolást a sziklán.
Általában szeretem a kilátásos helyeket, így ez a túra is nagyon tetszett!
Köszönöm a rejtést!

VP 2021.06.27 08:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.67
Véremmel logoltam, így igazi piros egyes. :-)
(A ládában nem volt toll, és nálam se, mert ki volt mosva a hátizsák, és elfelejtettem visszatenni. Tele voltam karmolással, így könnyű volt egy kis vért csapolnom. Jobb, ha én használom, mint a sok nagy kullancs, amiből most bőven volt.)

Köszönet a 20 kirándulós ládáért. Ezek nekem valók!
Előzetesen úgy terveztem, hogy 24-én, amikor megjelennek a ládák, ide jövök. Megvártam 23-án az éjfélt, de aztán amilyen vacak (lelki) állapotban vagyok, nem tudtam dönteni, hova menjek, mikor induljak. Azt gondoltam, hogy a P1-hez legalábbis kora reggel el kell indulni (ha nem már éjszaka). Mivel nem tudtam hajnalban elszánni magam az indulásra, fel is adtam. (Aztán délután, az év valószínűleg legforróbb délutánján nekivágtam a Csóványosnak, és szereztem is egy P1-et.)

Három napig senki nem kereste ezt a ládát, így felkeltem korán (2-kor), és napkeltekor már Mályinkán voltam. Az ismert, bevált parkolóban álltam meg a büfé előtt. Áprilisban hasonló útvonalat csináltam az ellenkező irányban, így ismert utakon indultam az első pont felé. (Ezt kerestem legtovább, pedig ott van tényleg közvetlen az ösvény mellett.) A 2. ponthoz nem olyan rég mozgót is hoztam, az is ismerős volt. Itt már elkezdtem leszedni a lábamon mászó nagy kullancsokat. A 3. pont helye új volt nekem. A Látó-kőről most nem látszott a Tátra. A Buzgő-kőre nem emlékszem korábbról - ha voltam is már ott, nagyon régen.
Ott eltöltöttem egy órát, napoztam, véremet ontottam, hogy logolhassak, tízóriztam, alaposan átnéztem magam, le- és kiszedtem további kullancsokat. Kicsit befelhősödött, volt egy kis szellő, nem volt hőség: élveztem. Visszafelé Odvas-kő, barlangszállás, patakmeder, temető útvonalon Mályinkára.

Szőlő-kő
Vásárhely-kő
Nyír-kő
Látó-kőBuzgó-kő
vérrel logolok


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]