geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4811. 20 éves a geocaching.hu - Bakony (GC20BY)

Az útvonal

Az útvonal

Porva

Porva

Parkoló

Parkoló

Hódok nyomai

Hódok nyomai

Hódok nyomai 2

Hódok nyomai 2

Rőzsegát

Rőzsegát

Hódos-ér-völgye

Hódos-ér-völgye

Egykori kisvasút nyomvonalán

Egykori kisvasút nyomvonalán

A patak mentén

A patak mentén

Szurdokos völgytalp

Szurdokos völgytalp

Vadregényes táj

Vadregényes táj

Hódos-ér

Hódos-ér

Zúgók

Zúgók

Ősfenyvesben

Ősfenyvesben

Ligetes fenyves

Ligetes fenyves

Bejáró-barlang formációja

Bejáró-barlang formációja
Szélesség N 47° 19,991'
Hosszúság E 17° 49,117'
Magasság: 349 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.19 18:03
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:01
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 00:01
Utolsó változás: 2021.07.27 09:32
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20000 m
Megtalálások száma: 12
Megtalálások gyakorisága: 2.5 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja, mely 2022. június 24-ig lesz kereshető.

 

A túrázós ládák teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kell gyalogolnod egy-egy tájegységünkben. A körtúrának csak az első pontját ismerheted meg a leírásból. Ezt megtalálva jutsz a következő pont koordinátájához és az első jelszórészlethez. Majd így tovább, egészen az utolsó pontig, összegyűjtve a jelszó minden darabját.

 

Bevezető

Köszöntelek a jubileumi eseményláda-sorozat bakonyi túráján. Mi is jut először eszünkbe, ha a Bakonyt szemeljük ki úti célként? A Gaja-szurdok, a Római-fürdő, netán a Kerteskői-szurdok, vagy az Ördög-árok, vagy éppen a Cuha-szurdok...? Nos ezeket a felkapott és látványos helyeket most mind elkerüljük! De akkor vajon mi vár ránk az utunk során? Hódok által szabályozott patakmeder hatalmas rőzsegátakkal, 4000 éves földvár maradványai, egy ementálihoz hasonlatos "likas" szikla, egy remek kilátópont, az Ősfenyves és egy alig ismert barlang. Mindez ritkán járt erdei utakon az Öreg-Bakony erdeinek mélyén.

Tudnivalók

A túra teljesítése gyalogosan ajánlott! A túrára megfelelő mennyiségű folyadékot vigyél, vagy még a faluban töltsd fel a készleteid, mert az út során bizony nem lesz lehetőséged vízvételre! A kijelölt turistautakról ne térj le, ne toronyiránt közlekedj! Kérlek a rejtéseket gondosan álcázd vissza! Minden ponton a jelszó egy darabját találod, valamint a következő pont koordinátáját. Jegyezd fel mindkettőt és gyűjtsd össze az összes részletet. A jelszót a pontok sorrendjében egymás után írt részletek adják. Minden táblán található egy QR-kód is, ha applikációval keresed a ládát, akkor a Geoládák és a g:hu+ alkalmazások egyaránt be tudják olvasni ezt a kódot.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés és parkolás

Túránk kiinduló- és végállomása egyaránt Porva falu, mely egy apró zsáktelepülés a bakonyi rengetegben a Kőris-hegy árnyékában. Autóval és menetrend szerinti autóbusszal Zirc felől tudod megközelíteni. A falu szélén a sportpálya mellett található kiépített parkolóban  N 47° 18,631' E 17° 48,584' 365 m [GC20BY+parkoló] érdemes megállni. Található itt egy kis tó, játszótér és erdei pihenőhely. A túra körtúra, ide fogsz visszaérni, a faluban ideálisabb parkolóhely nincs.

Röviden

A ránk váró táv: 20 kilométer, a teljes szintemelkedés: 420 méter, a teljes szintcsökkenés pedig 418 méter.
1. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni a patak partján földön fekvő fa rejtekében
2. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni egy egykoron hatalmas fa csonka tönkjének oldalában kövekkel álcázva
3. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni a turistaúttól jobbra kissé fent egy facsonk oltalmában avarral takarva (a kis sziklákra nem kell felmászni)
4. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni egy sziklaodú közvetlen közelében, annak falában
5. pont a 16x11x6 centiméteres, 680 ml-es átlátszó konyhai műanyag dobozt egy kis szikla alatt találjátok (nem kell felmászni)
6. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni egy jellegzetes kiszáradt fatörzs ásítozó odvában, illetve mellette egy kidőlt fán, mert az odút lódarazsak lakják

Ismertető, látnivalók

A falun keresztülsétálva a zöld sáv Zöld sáv, majd sárga sáv Sárga sáv jelzését kövesd a "Dornyay Béla emlékúton", ami a Bakony egyik legkiválóbb ismerőjéről és kutatójáról kapta a nevét. A Hódos-ér mentén halad a túra első része, ahol úton-útfélen hódok tevékenységére utaló nyomokat találhatsz, úgy, mint rőzsegátak és zúgók, megrágott, vagy éppen már kidöntött fák sokasága.

Az első pontot a hódos-éri átkelő előtt találod  N 47° 19,991' E 17° 49,117' 349 m [GC20BY+1. tábla] mielőtt becsatlakozna utunkba balról a piros kereszt Piros kereszt jelzés. Vegetációs időszakban némi dzsindzsharc elkerülhetetlen. A gázlónál manapság már csak kimondottan magas vízállás esetén jelenthet nehézséget az átkelés. A völgy egyre inkább összeszűkül és helyenként szurdokos jelleget ölt. A hajdani kisvasút mára már teljesen eltűnt nyomvonalán követjük tovább a Hódos-eret, ami ezen a szakaszán már hamisítatlan hegyi patakként tör előre az egyre nagyobb magaslatok között.
Az 1917-ben kiépített 760 mm nyomtávolságú kisvasúti pálya a vinyesándori fatelepről 9 km hosszan kanyargott a Hódos-ér völgyébe, és egészen a Kék-hegy alatti egykori Imremajorig - ma Ménesjáráspuszta - vezetett.
Hétvégeken, amikor a párhuzamosan futó Cuha-szurdok megtelik kirándulókkal, érdemesebb ezt a jóval járatlanabb völgyet felfedezni.

A második pont előtt egy kiadós, meredek emelkedőt kell leküzdenünk a sárga rom Sárga rom jelzésen, hogy a végén megpillanthassuk egy négyezer éves földvár eltünedező nyomait.
Itt, a Kesellő-hegy földnyelvén a bronzkorban vár állott. A belső terület hossza 355 méter, szélessége kb. 230 méter volt, földsáncai helyenként ma is jól kivehetők. Alsó, északi végében egy 40 és 65 méter hosszú sáncszakasz átvágott "kapunyílásán" vezet be a hajdani lakott területre a turistaút. Felső, délkeleti végét magas, kettős sánc zárja le 90 méter hosszúságban, köztük mély árokkal, majd egy 47 méter hosszú előtér után még egy alacsonyabb, 65 méter hosszú sánc következik. Mindhárom sáncnak kapunyílása van. A földből készült sáncok csupán a "Vaskapu" környékén tartalmaznak némi kőanyagot. A telepet a kora bronzkorban az úgynevezett "Kisapostag kultúra" népe kezdte építeni. A "Vaskapuval" és az északi sáncárokkal már az utánuk jövő ún. "Dunántúli Mészbetétes Kerámia" népe erősítette meg a települést.
Ha megfogadtok egy jó tanácsot, a felfelé vezető úton ereszkedtek vissza a völgybe. Így nem marad ki egy kis szakasz sem az utunk során érintett legszebb patakvölgyből, ráadásul a másik levezető útszakasz rettentően sáros és meredek, erdészeti járművekkel agyonszabdalt. A Hódos-éren átkelni egy lealacsonyodó sziklaformáció mellett érdemes. A közelben látható az egykori kisvasút hídjának megmaradt terméskő alapja is. Pár méter jelzetlen szakaszt követően a turistaházak mellett megkezdjük az emelkedőt a következő pont felé.

A harmadik pont előtt mindenképpen térjetek ki a Hódos-éri Likas-kőhöz, található itt egy geoláda is (GCHLK)! Magát a táblát a látványos és közkedvelt sziklatömbtől feljebb a zöld sáv Zöld sáv mentén találjátok. Utunk látványos völgyszakasz felett emelkedik.

A negyedik pontot egy nagyszerű kilátást nyújtó hely és szintén egy geoláda (GCPALA) közelében, sziklák ölelésében találjátok. Ha kigyönyörködtétek magatokat, azután óvatosan ereszkedjetek le az alant húzódó Bodzás-árokba. Hamarosan egy természetes fenyves ligetes erdőbe érkezünk, érdemes megfigyelni, hogy változik a talaj, homokos területen járunk.

Az ötödik pontot a ládával a Hálóvető-völgyből jobbra kiágazó piros barlang Piros barlang jelzésen haladva rövid, de annál meredekebben emelkedő völgy tetején találod. Szánjatok időt a Sándorkút-völgyi-kőfülke (másnéven Bejáró-barlang) megtekintésére is. A barlang mindössze 5 méter hosszú. Visszaereszkedve a völgybe jobbra fordulva továbbra is a KDP Piros sáv jelzését követve emelkedünk a Hálóvető-völgyben egészen a Csárda-tetőig. Útközben jobbról a Dancs-árok látványa tárul elénk.

A hatodik pontot a tetőszint közelében fogod megtalálni egy kicsi, de markáns töbör jellegű felszíni forma mellett. Az odú környékén óvatosan mozogjatok, többen jelezték hogy lódarazsak lakják! Innen a zöld kerékpáros Zöld kerékpár jelet követve juthatsz vissza - elhaladva az egykori Zabola csárda mellett - a legrövidebb úton a kiindulási ponthoz. Figyelem az út több szakaszon bevágásban vezet! A vele párhuzamosan haladó út esős időben nagyon sáros, ellenkező esetben pedig igen poros.

Aktuális időjárási- és terepviszonyok

2021.06.24. Sajnos a nagy kánikula megtette a hatását, a Hódos-érben alig-alig van víz helyenként, így a patakátkelésekkel nem lehet gond. :( A második bejárás alatt azt tapasztaltam hogy nagy a por az útvonal több részén. Ivóvízzel készüljetek!

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok Tibi1983-nak a P1-es találathoz!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (6 db): környezet: 4.94 rejtés: 5.00 web: 4.49 átlag: 4.81

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Zéboy 2021.07.27 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Berián 2021.07.27 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Endresz_család 2021.07.27 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Porváról 8:15-kor indultunk, 14:45-re értünk a végére. A táv 20,8 km-re adódott.
Remek móka volt, köszönjük!

Képek később. [Geoládák v3.11.2]

petheovacka 2021.07.26 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Hangulatjelentés címszavakban az esemény multiról:
Porva start: Jókedvvel, bőséggel...
A híd túl messze van...
...addig elunom magam.
HÓDolatom Hölgyeim!
Hülye bögöly, dögölj meg!
Hare Krisna, Hare Krisna, geokesser, tűnj a francba!
Csúcsra járatva
Kőből vagyok, talán el se olvadok...
Az ÁTVÁGÁS, az átvágás?
Geomenü: olivás stangli-felvágott-paprika
Kajakómás bódult erdei séta
Túl a csúcson.
Hosszú menetelés.
Egyik láb, másik láb, egyik láb....
Walking dead
Run out of gps/human power...
Rebattery/reEnergydrink
Halálos iramban
Szahara
A gyaloglás vége
Szuper találmány a négyzeten...
Kösszi a rejtést, nagyon szép helyeken visz végig. A 6.ponton lódarazsak lakják az odut, kivenni még ki tudtam a táblát, vissza már nem. Kidőlt fára tettem a jelszó hordozót.

Spoczik 2021.07.23 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.33 súly: 2.80
Köszönjük a rejtést!

Nagyszerű túra volt, a vége 28 km lett (másik ládát is útba ejtve)...

Az eleje jól ment, de a 3. jelszórészlet miatt sokat tekeregtünk, szövegértési nehézség miatt valószínűleg...
Mindenkinek csak ajánlani tudom, fantasztikus élmény volt egy "bakonyi ládavadász hét" méltó zárótúrája lett!

Köszönjük még egyszer!

Kisanita 2021.07.23 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.17 súly: 2.77
Köszönjük szépen.

bferi 2021.07.20 15:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

szirteyzsu 2021.07.20 15:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

A hatodik pontnál legyetek óvatosak, két darazsat láttunk berepülni az odúba.

álomfogók 2021.07.04 16:50 - Megtaláltam
Ez is megvolt, még sincs este.
Már csak 19 van hátra.
Nekünk végül 23 km lett a táv és 7 óra alatt értünk a végére. Igaz erre szántuk az egész napot és nem kapkodtunk. Az 5. állomásnál kénytelen voltam megzavarni a rejtőt, mert nem igazán leltem a rejteket. Aztán kiderült, hogy egy szinttel lejjebb keresgéltem. A kulcs: a hajtűkanyar.

anettnori 2021.07.02 08:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Megvan!
[g:hu+ 2.7.11]

Kora reggel indultam az ajánlott parkolóból, az ajánlott úton. Nos, az első pontig akadtak kisebb gondjaim. Ebben a vegetációs időszakban, plusz frissen szántott földek mellett el-eltűnt a jelzés meg az ösvény...
Az első pont is hamar meglett, meg a többi is, nagyon jó a leírás, szerintem nem lehet eltéveszteni.
Az ötödik pontnál legutóbb 20 cm hóban jártam...
Végül 4 óra alatt 18 km lett a kör.
Remek rejtések, jó leírás, szuper környezet! Köszönet!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
kupec 2021.06.27 14:21 - Megtaláltam
Jó kis túra, nagyon sokat mentem már ezen a vidéken. A 2. ponton már kitaláltam a jelszót (majdnem), szerencsére az utolsó pont tett bele egy csavart. A 2. és a 3. pont között rövidítettem, vagyis majdnem toronyiránt mentem a 3. ponthoz, jó móka volt, így 19 km-re jött ki a kör. Az 5. ponton bénáztam kicsit, ne másszatok fel a sziklák tetejére, mármint a dobozért. A QR kódot most próbáltam először, jól működött, de nem tudtam, hogy net is kell hozzá, ami azért a Bakony mélyén nem igazán combos, de a pontok környékén volt vmennyi.
[g:hu+ 2.7.6]

16248136925951624813692600
16248136926051624813692609
1624813769531 
Tibi1983 2021.06.25 07:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
Szép útvonal, minden pontot könnyen megtaláltam.
Örülök, hogy megmutattad.

20210625_07421820210625_071149
20210625_06524720210625_064124
20210625_062940 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]