geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4811. 20 éves a geocaching.hu - Bakony (GC20BY)

Az útvonal

Az útvonal

Porva

Porva

Parkoló

Parkoló

Hódok nyomai

Hódok nyomai

Hódok nyomai 2

Hódok nyomai 2

Rőzsegát

Rőzsegát

Hódos-ér-völgye

Hódos-ér-völgye

Egykori kisvasút nyomvonalán

Egykori kisvasút nyomvonalán

A patak mentén

A patak mentén

Szurdokos völgytalp

Szurdokos völgytalp

Vadregényes táj

Vadregényes táj

Hódos-ér

Hódos-ér

Zúgók

Zúgók

Ősfenyvesben

Ősfenyvesben

Ligetes fenyves

Ligetes fenyves

Bejáró-barlang formációja

Bejáró-barlang formációja
Szélesség N 47° 19,991'
Hosszúság E 17° 49,117'
Magasság: 349 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.19 18:03
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:01
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 00:01
Utolsó változás: 2021.07.27 09:32
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Ládagazda: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20000 m
Megtalálások száma: 50
Megtalálások gyakorisága: 3.0 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja, mely 2022. június 24-ig lesz kereshető.

 

A túrázós ládák teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kell gyalogolnod egy-egy tájegységünkben. A körtúrának csak az első pontját ismerheted meg a leírásból. Ezt megtalálva jutsz a következő pont koordinátájához és az első jelszórészlethez. Majd így tovább, egészen az utolsó pontig, összegyűjtve a jelszó minden darabját.

 

Bevezető

Köszöntelek a jubileumi eseményláda-sorozat bakonyi túráján. Mi is jut először eszünkbe, ha a Bakonyt szemeljük ki úti célként? A Gaja-szurdok, a Római-fürdő, netán a Kerteskői-szurdok, vagy az Ördög-árok, vagy éppen a Cuha-szurdok...? Nos ezeket a felkapott és látványos helyeket most mind elkerüljük! De akkor vajon mi vár ránk az utunk során? Hódok által szabályozott patakmeder hatalmas rőzsegátakkal, 4000 éves földvár maradványai, egy ementálihoz hasonlatos "likas" szikla, egy remek kilátópont, az Ősfenyves és egy alig ismert barlang. Mindez ritkán járt erdei utakon az Öreg-Bakony erdeinek mélyén.

Tudnivalók

A túra teljesítése gyalogosan ajánlott! A túrára megfelelő mennyiségű folyadékot vigyél, vagy még a faluban töltsd fel a készleteid, mert az út során bizony nem lesz lehetőséged vízvételre! A kijelölt turistautakról ne térj le, ne toronyiránt közlekedj! Kérlek a rejtéseket gondosan álcázd vissza! Minden ponton a jelszó egy darabját találod, valamint a következő pont koordinátáját. Jegyezd fel mindkettőt és gyűjtsd össze az összes részletet. A jelszót a pontok sorrendjében egymás után írt részletek adják. Minden táblán található egy QR-kód is, ha applikációval keresed a ládát, akkor a Geoládák és a g:hu+ alkalmazások egyaránt be tudják olvasni ezt a kódot.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés és parkolás

Túránk kiinduló- és végállomása egyaránt Porva falu, mely egy apró zsáktelepülés a bakonyi rengetegben a Kőris-hegy árnyékában. Autóval és menetrend szerinti autóbusszal Zirc felől tudod megközelíteni. A falu szélén a sportpálya mellett található kiépített parkolóban  N 47° 18,631' E 17° 48,584' 365 m [GC20BY+parkoló] érdemes megállni. Található itt egy kis tó, játszótér és erdei pihenőhely. A túra körtúra, ide fogsz visszaérni, a faluban ideálisabb parkolóhely nincs.

Röviden

A ránk váró táv: 20 kilométer, a teljes szintemelkedés: 420 méter, a teljes szintcsökkenés pedig 418 méter.
1. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni a patak partján földön fekvő fa rejtekében
2. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni egy egykoron hatalmas fa csonka tönkjének oldalában kövekkel álcázva
3. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni a turistaúttól jobbra kissé fent egy facsonk oltalmában avarral takarva (a kis sziklákra nem kell felmászni)
4. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni egy sziklaodú közvetlen közelében, annak falában
5. pont a 16x11x6 centiméteres, 680 ml-es átlátszó konyhai műanyag dobozt egy kis szikla alatt találjátok (nem kell felmászni)
6. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni egy jellegzetes kiszáradt fatörzs ásítozó odvában, illetve mellette egy kidőlt fán, mert az odút lódarazsak lakják

Ismertető, látnivalók

A falun keresztülsétálva a zöld sáv Zöld sáv, majd sárga sáv Sárga sáv jelzését kövesd a "Dornyay Béla emlékúton", ami a Bakony egyik legkiválóbb ismerőjéről és kutatójáról kapta a nevét. A Hódos-ér mentén halad a túra első része, ahol úton-útfélen hódok tevékenységére utaló nyomokat találhatsz, úgy, mint rőzsegátak és zúgók, megrágott, vagy éppen már kidöntött fák sokasága.

Az első pontot a hódos-éri átkelő előtt találod  N 47° 19,991' E 17° 49,117' 349 m [GC20BY+1. tábla] mielőtt becsatlakozna utunkba balról a piros kereszt Piros kereszt jelzés. Vegetációs időszakban némi dzsindzsharc elkerülhetetlen. A gázlónál manapság már csak kimondottan magas vízállás esetén jelenthet nehézséget az átkelés. A völgy egyre inkább összeszűkül és helyenként szurdokos jelleget ölt. A hajdani kisvasút mára már teljesen eltűnt nyomvonalán követjük tovább a Hódos-eret, ami ezen a szakaszán már hamisítatlan hegyi patakként tör előre az egyre nagyobb magaslatok között.
Az 1917-ben kiépített 760 mm nyomtávolságú kisvasúti pálya a vinyesándori fatelepről 9 km hosszan kanyargott a Hódos-ér völgyébe, és egészen a Kék-hegy alatti egykori Imremajorig - ma Ménesjáráspuszta - vezetett.
Hétvégeken, amikor a párhuzamosan futó Cuha-szurdok megtelik kirándulókkal, érdemesebb ezt a jóval járatlanabb völgyet felfedezni.

A második pont előtt egy kiadós, meredek emelkedőt kell leküzdenünk a sárga rom Sárga rom jelzésen, hogy a végén megpillanthassuk egy négyezer éves földvár eltünedező nyomait.
Itt, a Kesellő-hegy földnyelvén a bronzkorban vár állott. A belső terület hossza 355 méter, szélessége kb. 230 méter volt, földsáncai helyenként ma is jól kivehetők. Alsó, északi végében egy 40 és 65 méter hosszú sáncszakasz átvágott "kapunyílásán" vezet be a hajdani lakott területre a turistaút. Felső, délkeleti végét magas, kettős sánc zárja le 90 méter hosszúságban, köztük mély árokkal, majd egy 47 méter hosszú előtér után még egy alacsonyabb, 65 méter hosszú sánc következik. Mindhárom sáncnak kapunyílása van. A földből készült sáncok csupán a "Vaskapu" környékén tartalmaznak némi kőanyagot. A telepet a kora bronzkorban az úgynevezett "Kisapostag kultúra" népe kezdte építeni. A "Vaskapuval" és az északi sáncárokkal már az utánuk jövő ún. "Dunántúli Mészbetétes Kerámia" népe erősítette meg a települést.
Ha megfogadtok egy jó tanácsot, a felfelé vezető úton ereszkedtek vissza a völgybe. Így nem marad ki egy kis szakasz sem az utunk során érintett legszebb patakvölgyből, ráadásul a másik levezető útszakasz rettentően sáros és meredek, erdészeti járművekkel agyonszabdalt. A Hódos-éren átkelni egy lealacsonyodó sziklaformáció mellett érdemes. A közelben látható az egykori kisvasút hídjának megmaradt terméskő alapja is. Pár méter jelzetlen szakaszt követően a turistaházak mellett megkezdjük az emelkedőt a következő pont felé.

A harmadik pont előtt mindenképpen térjetek ki a Hódos-éri Likas-kőhöz, található itt egy geoláda is (GCHLK)! Magát a táblát a látványos és közkedvelt sziklatömbtől feljebb a zöld sáv Zöld sáv mentén találjátok. Utunk látványos völgyszakasz felett emelkedik.

A negyedik pontot egy nagyszerű kilátást nyújtó hely és szintén egy geoláda (GCPALA) közelében, sziklák ölelésében találjátok. Ha kigyönyörködtétek magatokat, azután óvatosan ereszkedjetek le az alant húzódó Bodzás-árokba. Hamarosan egy természetes fenyves ligetes erdőbe érkezünk, érdemes megfigyelni, hogy változik a talaj, homokos területen járunk.

Az ötödik pontot a ládával a Hálóvető-völgyből jobbra kiágazó piros barlang Piros barlang jelzésen haladva rövid, de annál meredekebben emelkedő völgy tetején találod. Szánjatok időt a Sándorkút-völgyi-kőfülke (másnéven Bejáró-barlang) megtekintésére is. A barlang mindössze 5 méter hosszú. Visszaereszkedve a völgybe jobbra fordulva továbbra is a KDP Piros sáv jelzését követve emelkedünk a Hálóvető-völgyben egészen a Csárda-tetőig. Útközben jobbról a Dancs-árok látványa tárul elénk.

A hatodik pontot a tetőszint közelében fogod megtalálni egy kicsi, de markáns töbör jellegű felszíni forma mellett. Az odú környékén óvatosan mozogjatok, többen jelezték hogy lódarazsak lakják! Innen a zöld kerékpáros Zöld kerékpár jelet követve juthatsz vissza - elhaladva az egykori Zabola csárda mellett - a legrövidebb úton a kiindulási ponthoz. Figyelem az út több szakaszon bevágásban vezet! A vele párhuzamosan haladó út esős időben nagyon sáros, ellenkező esetben pedig igen poros.

Aktuális időjárási- és terepviszonyok

2021.06.24. Sajnos a nagy kánikula megtette a hatását, a Hódos-érben alig-alig van víz helyenként, így a patakátkelésekkel nem lehet gond. :( A második bejárás alatt azt tapasztaltam hogy nagy a por az útvonal több részén. Ivóvízzel készüljetek!

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok Tibi1983-nak a P1-es találathoz!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (18 db): környezet: 4.87 rejtés: 4.83 web: 4.80 átlag: 4.83

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


tabletta 2021.10.16 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

mura 2021.10.14 13:42 - Megtaláltam
Ez lett a 8. gyalogosan végigjárt jubileumi kirándulós multim. A tömegközlekedéssel egyszerűbben megközelíthető Porva-Csesznek vasútállomásról indítottam a túrát és egy jókora sprint után Porva falu buszmegállójában fejeztem be. Számomra ismeretlen helyeket mutatott be a multi. Tetszettek az útbaejtett látnivalók, ahogy a még ilyenkor is javában zöldellő bakonyi erdők, a zöld-fehér sziklák sokasága és a páfrányligetek is. Nagy köszönet a rejtésekért és persze boldog születésnapot geocaching.hu!

anettx 2021.10.12 10:43 - Megtaláltam
TFTC!
Klassz ünnepi túrát kanyarintott ide a Bakonyba a rejtő. Pár nappal ezelőtt elkezdtem, ma sikerült a végére érni. Sok, szép izgalmas látnivaló akad útközben, a legjobban a 2. és 5. pont tetszett!
[Geoládák v3.12.2]

gc20by-collage 
bagolyvera 2021.10.03 16:10 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget!

Ignis9 2021.10.03 16:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.2]

Discover 2021.10.01 14:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Köszönöm a rejtést, élvezetes körtúra volt.
[Geoládák v3.12.2]

_DSC4044_DSC4046
_DSC4051_DSC4055
_DSC4069_DSC4077
_DSC4097_DSC4101
_DSC4104_DSC4108
_DSC4114_DSC4115
Attibati 2021.09.26 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.59
Bakonyi terepezés. 64 km 1250 m szint
Zirc - Gcnkut - Szépalma - Porva - Csesznek vá. - Gczoro - Cuha -völgy - Vinye - Bejáró -barlang - Porva - Zirc
Az első pont felkeresése után leereszkedtem a Cuha-völgybe, majd megmásztam a Zörög-tetőt és Tinye - érintésével tértem vissza a multi útvonalára. Nem örültem a 2. pont előtt a meredek emelkedő megmászásának - a bringa persze lent maradt. Ahogy a tracket visszanéztem látom, hogy se felfele se lefele nem sikerült eltalálnom a turistajelzést. :-)
A 3. pont felé menet nem ereszkedtem vissza a tinyei műútig, hanem egy erdei úton, majd egy meredek emelkedőt leküzdve sikerült lényegesen rövidebb úton eljutni ide.
A ládától megdöbbenve figyeltem, ahogy hat terepmotoros a szemben levő dombon hatalmas vályukat vágva gyakorlatozik. egy időben terepmotoros rendőröket is bevetettek a megfékezésükre, most úgy látom enyhült a szigor.
Még egy pontot kellett leküzdenem - olyan töbör mellett van a rejtés amiket a Bükkben szokhattunk meg - majd legurultam Porváig. Itt még nem volt vége a megpróbáltatásoknak, mert Zircig szinte végig emelkedett az út, de legalább már aszfalt volt alattam.
Az utak az erdőben különben mindenütt jól járhatóak voltak.

macikupac 2021.09.26 14:08 - Megtaláltam
(Lazy wapon beküldve)

 
Ancs 2021.09.26 14:08 - Megtaláltam
Szép időben vétek lett volna otthon maradni, s a Bakony mellett döntöttünk.
A multi vegyes érzéseket keltett bennem. Az első 3-4 km-en szinte nincs látnivaló, ahogy az utolsó 2 sem. Számomra kényszeredettnek tűnt így.
Középtájt a sácon semmi extra, de a sárga L jelzés másik oldala adott némi kalandot, mivel teljesen visszafoglalta a természet. Innen rövidítettünk a Likas-kőhöz, majd a Pápalátónál meguzsonnáztunk.
A láda helye ismeretlen volt és tetszett, bár a barlang bejáratát mi nem találtuk. Innen már csak egy hosszú séta és az utolsó pont várt ránk a parkolóig.
Boldog szülinapot Magyar Geocaching!
Köszi

IMG_20210926_095553IMG_20210926_095826
IMG_20210926_095836IMG_20210926_100527
IMG_20210926_102117IMG_20210926_105617
IMG_20210926_111400IMG_20210926_112434
IMG_20210926_114915IMG_20210926_120133
IMG_20210926_120344IMG_20210926_124839
IMG_20210926_131654IMG_20210926_132002
IMG_20210926_132541 
Aniko & Gyuri 2021.09.25 17:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Kerékpárral, a 2. ponthoz feleslegesen felküzdve a bicajokat, abban bíztunk, hogy a sárga sáv jelzésen tudjuk folytatni az utat, de az sajnos elfogyott. Nem sikerült a tervünk, vissza kellett ereszkednünk ugyanott ahol felmásztunk, kedvenc járgányainkat alig bírtuk visszatartani a meredeken.
Ettől függetlenül nagyon tetszett, tovább már jól haladtunk, emlékezetes marad a Bakony, valóban betyáros. [Geoládák v3.12.1]

becko 2021.09.21 14:15 - Megtaláltam
Vinyéről indulva előbb GCVIA2-t támadtam félsikerrel, továbbmenve felgöngyölítettem GCCUHA multit, majd felkapaszkodtam GC20BY körére, 27km gyaloglás lett a vége.
A 2. pont méretes fatönkje ideális ebédlőasztalnak kínálkozott, szarvasbőgés aláfestéssel még úgysem ebédeltem. Innen a 3. pont légvonalbeli közelsége elcsábított az útról, és inkább toronyiránt céloztam be.
A Pápalátással most sem volt szerencsém, hiába meresztettem a szemem.
A 6. pont darazsaival nem találkoztam.

P1070292P1070294
P1070301P1070308
Access Denied 2021.09.18 16:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Koszi

katica 2021.09.18 15:06 - Megtaláltam
Köszi! Szuper lada, remek rejtesek! [g:hu 1.6.7]

sirgalahad 2021.09.18 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.60
Földvár állt a Kesellő-hegyen
Mondhatnók, hogy bronzkori barikád
Most egy csapat kesselő megyen
Csinálják a 20 éves karikát

scele 2021.09.18 13:35 - Megtaláltam
mögvan

radpeter 2021.09.18 13:35 - Megtaláltam
\o/ Jo szuszogtatos

lelcache 2021.09.18 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

kivancsifancsi 2021.09.18 13:35 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2021.09.18 13:35 - Megtaláltam
lelcache társaságában

carmin 2021.09.18 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[g:hu+ 2.7.14]

IMG_2283IMG_2284
IMG_2299IMG_2305
IMG_2307IMG_2313
Evila 2021.09.11 17:10 - Megtaláltam
Az első 20 km-es évfordulós ládám. Nagyon tetszett, jó rejtések, nem megerőltető túra, inkább kellemes séta. Ötletes jelszó! Egy dolog hiányzott, a Hódos-érből a víz.
Köszönöm a rejtést!

Mary&Advent 2021.09.11 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a lehetőséget.

Kata Balázs 2021.09.06 15:25 - Megtaláltam
jó kis túra volt, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Gropius & Ruffy 2021.09.05 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

hinia lux 2021.09.05 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]
A multit két nap alatt több részletben kerestük meg.
Szeretjük a Bakonyt, jó volt most is túrázni.
Olyan helyekre is eljutottunk, ahova még sosem.
Köszönjük a rejtést!

HaladunkFény-árnyék
Őt is láttukSárga L jelzésen
PápalátóRejtekadó

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (50 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]