geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4811. 20 éves a geocaching.hu - Bakony (GC20BY)

Az útvonal

Az útvonal

Porva

Porva

Parkoló

Parkoló

Hódok nyomai

Hódok nyomai

Hódok nyomai 2

Hódok nyomai 2

Rőzsegát

Rőzsegát

Hódos-ér-völgye

Hódos-ér-völgye

Egykori kisvasút nyomvonalán

Egykori kisvasút nyomvonalán

A patak mentén

A patak mentén

Szurdokos völgytalp

Szurdokos völgytalp

Vadregényes táj

Vadregényes táj

Hódos-ér

Hódos-ér

Zúgók

Zúgók

Ősfenyvesben

Ősfenyvesben

Ligetes fenyves

Ligetes fenyves

Bejáró-barlang formációja

Bejáró-barlang formációja
Szélesség N 47° 19,991'
Hosszúság E 17° 49,117'
Magasság: 349 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.19 18:03
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:01
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 00:01
Utolsó változás: 2021.12.03 15:52
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Ládagazda: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20000 m
Megtalálások száma: 71
Megtalálások gyakorisága: 3.0 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja, mely 2022. június 24-ig lesz kereshető.

 

A túrázós ládák teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kell gyalogolnod egy-egy tájegységünkben. A körtúrának csak az első pontját ismerheted meg a leírásból. Ezt megtalálva jutsz a következő pont koordinátájához és az első jelszórészlethez. Majd így tovább, egészen az utolsó pontig, összegyűjtve a jelszó minden darabját.

 

Bevezető

Köszöntelek a jubileumi eseményláda-sorozat bakonyi túráján. Mi is jut először eszünkbe, ha a Bakonyt szemeljük ki úti célként? A Gaja-szurdok, a Római-fürdő, netán a Kerteskői-szurdok, vagy az Ördög-árok, vagy éppen a Cuha-szurdok...? Nos ezeket a felkapott és látványos helyeket most mind elkerüljük! De akkor vajon mi vár ránk az utunk során? Hódok által szabályozott patakmeder hatalmas rőzsegátakkal, 4000 éves földvár maradványai, egy ementálihoz hasonlatos "likas" szikla, egy remek kilátópont, az Ősfenyves és egy alig ismert barlang. Mindez ritkán járt erdei utakon az Öreg-Bakony erdeinek mélyén.

Tudnivalók

A túra teljesítése gyalogosan ajánlott! A túrára megfelelő mennyiségű folyadékot vigyél, vagy még a faluban töltsd fel a készleteid, mert az út során bizony nem lesz lehetőséged vízvételre! A kijelölt turistautakról ne térj le, ne toronyiránt közlekedj! Kérlek a rejtéseket gondosan álcázd vissza! Minden ponton a jelszó egy darabját találod, valamint a következő pont koordinátáját. Jegyezd fel mindkettőt és gyűjtsd össze az összes részletet. A jelszót a pontok sorrendjében egymás után írt részletek adják. Minden táblán található egy QR-kód is, ha applikációval keresed a ládát, akkor a Geoládák és a g:hu+ alkalmazások egyaránt be tudják olvasni ezt a kódot.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés és parkolás

Túránk kiinduló- és végállomása egyaránt Porva falu, mely egy apró zsáktelepülés a bakonyi rengetegben a Kőris-hegy árnyékában. Autóval és menetrend szerinti autóbusszal Zirc felől tudod megközelíteni. A falu szélén a sportpálya mellett található kiépített parkolóban  N 47° 18,631' E 17° 48,584' 365 m [GC20BY+parkoló] érdemes megállni. Található itt egy kis tó, játszótér és erdei pihenőhely. A túra körtúra, ide fogsz visszaérni, a faluban ideálisabb parkolóhely nincs.

Röviden

A ránk váró táv: 20 kilométer, a teljes szintemelkedés: 420 méter, a teljes szintcsökkenés pedig 418 méter.
1. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni a patak partján földön fekvő fa rejtekében
2. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni egy egykoron hatalmas fa csonka tönkjének oldalában kövekkel álcázva
3. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni a turistaúttól jobbra kissé fent egy facsonk oltalmában avarral takarva (a kis sziklákra nem kell felmászni)
4. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni egy sziklaodú közvetlen közelében, annak falában
5. pont a 16x11x6 centiméteres, 680 ml-es átlátszó konyhai műanyag dobozt egy kis szikla alatt találjátok (nem kell felmászni)
6. pont 8x10 centiméteres táblát kell keresni egy jellegzetes kiszáradt fatörzs ásítozó odvában, illetve mellette egy kidőlt fán, mert az odút lódarazsak lakják (tavaszig nem kell tartani tőlük)

Ismertető, látnivalók

A falun keresztülsétálva a zöld sáv Zöld sáv, majd sárga sáv Sárga sáv jelzését kövesd a "Dornyay Béla emlékúton", ami a Bakony egyik legkiválóbb ismerőjéről és kutatójáról kapta a nevét. A Hódos-ér mentén halad a túra első része, ahol úton-útfélen hódok tevékenységére utaló nyomokat találhatsz, úgy, mint rőzsegátak és zúgók, megrágott, vagy éppen már kidöntött fák sokasága.

Az első pontot a hódos-éri átkelő előtt találod  N 47° 19,991' E 17° 49,117' 349 m [GC20BY+1. tábla] mielőtt becsatlakozna utunkba balról a piros kereszt Piros kereszt jelzés. Vegetációs időszakban némi dzsindzsharc elkerülhetetlen. A gázlónál manapság már csak kimondottan magas vízállás esetén jelenthet nehézséget az átkelés. A völgy egyre inkább összeszűkül és helyenként szurdokos jelleget ölt. A hajdani kisvasút mára már teljesen eltűnt nyomvonalán követjük tovább a Hódos-eret, ami ezen a szakaszán már hamisítatlan hegyi patakként tör előre az egyre nagyobb magaslatok között.
Az 1917-ben kiépített 760 mm nyomtávolságú kisvasúti pálya a vinyesándori fatelepről 9 km hosszan kanyargott a Hódos-ér völgyébe, és egészen a Kék-hegy alatti egykori Imremajorig - ma Ménesjáráspuszta - vezetett.
Hétvégeken, amikor a párhuzamosan futó Cuha-szurdok megtelik kirándulókkal, érdemesebb ezt a jóval járatlanabb völgyet felfedezni.

A második pont előtt egy kiadós, meredek emelkedőt kell leküzdenünk a sárga rom Sárga rom jelzésen, hogy a végén megpillanthassuk egy négyezer éves földvár eltünedező nyomait.
Itt, a Kesellő-hegy földnyelvén a bronzkorban vár állott. A belső terület hossza 355 méter, szélessége kb. 230 méter volt, földsáncai helyenként ma is jól kivehetők. Alsó, északi végében egy 40 és 65 méter hosszú sáncszakasz átvágott "kapunyílásán" vezet be a hajdani lakott területre a turistaút. Felső, délkeleti végét magas, kettős sánc zárja le 90 méter hosszúságban, köztük mély árokkal, majd egy 47 méter hosszú előtér után még egy alacsonyabb, 65 méter hosszú sánc következik. Mindhárom sáncnak kapunyílása van. A földből készült sáncok csupán a "Vaskapu" környékén tartalmaznak némi kőanyagot. A telepet a kora bronzkorban az úgynevezett "Kisapostag kultúra" népe kezdte építeni. A "Vaskapuval" és az északi sáncárokkal már az utánuk jövő ún. "Dunántúli Mészbetétes Kerámia" népe erősítette meg a települést.
Ha megfogadtok egy jó tanácsot, a felfelé vezető úton ereszkedtek vissza a völgybe. Így nem marad ki egy kis szakasz sem az utunk során érintett legszebb patakvölgyből, ráadásul a másik levezető útszakasz rettentően sáros és meredek, erdészeti járművekkel agyonszabdalt. A Hódos-éren átkelni egy lealacsonyodó sziklaformáció mellett érdemes. A közelben látható az egykori kisvasút hídjának megmaradt terméskő alapja is. Pár méter jelzetlen szakaszt követően a turistaházak mellett megkezdjük az emelkedőt a következő pont felé.

A harmadik pont előtt mindenképpen térjetek ki a Hódos-éri Likas-kőhöz, található itt egy geoláda is (GCHLK)! Magát a táblát a látványos és közkedvelt sziklatömbtől feljebb a zöld sáv Zöld sáv mentén találjátok. Utunk látványos völgyszakasz felett emelkedik.

A negyedik pontot egy nagyszerű kilátást nyújtó hely és szintén egy geoláda (GCPALA) közelében, sziklák ölelésében találjátok. Ha kigyönyörködtétek magatokat, azután óvatosan ereszkedjetek le az alant húzódó Bodzás-árokba. Hamarosan egy természetes fenyves ligetes erdőbe érkezünk, érdemes megfigyelni, hogy változik a talaj, homokos területen járunk.

Az ötödik pontot a ládával a Hálóvető-völgyből jobbra kiágazó piros barlang Piros barlang jelzésen haladva rövid, de annál meredekebben emelkedő völgy tetején találod. Szánjatok időt a Sándorkút-völgyi-kőfülke (másnéven Bejáró-barlang) megtekintésére is. A barlang mindössze 5 méter hosszú. Visszaereszkedve a völgybe jobbra fordulva továbbra is a KDP Piros sáv jelzését követve emelkedünk a Hálóvető-völgyben egészen a Csárda-tetőig. Útközben jobbról a Dancs-árok látványa tárul elénk.

A hatodik pontot a tetőszint közelében fogod megtalálni egy kicsi, de markáns töbör jellegű felszíni forma mellett. Az odú környékén óvatosan mozogjatok, többen jelezték hogy lódarazsak lakják! (Tavaszig nem kell tartani tőlük). Innen a zöld kerékpáros Zöld kerékpár jelet követve juthatsz vissza - elhaladva az egykori Zabola csárda mellett - a legrövidebb úton a kiindulási ponthoz. Figyelem az út több szakaszon bevágásban vezet! A vele párhuzamosan haladó út esős időben nagyon sáros, ellenkező esetben pedig igen poros.

Aktuális időjárási- és terepviszonyok

2021.06.24. Sajnos a nagy kánikula megtette a hatását, a Hódos-érben alig-alig van víz helyenként, így a patakátkelésekkel nem lehet gond. :( A második bejárás alatt azt tapasztaltam hogy nagy a por az útvonal több részén. Ivóvízzel készüljetek!

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok Tibi1983-nak a P1-es találathoz!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (25 db): környezet: 4.89 rejtés: 4.84 web: 4.81 átlag: 4.85

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


VP 2021.12.04 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.68
Porváról indultam a sárgán, de az első pont után tettem egy kitérőt a GCCUHA pontjaiért (4-3-2-1 sorrendben). Cserébe a 2.-tól a 6.-ig nagyjából toronyiránt mentem a szép, "fehér", jól járható erdőben. A 6. után az úton már volt sár, mert addigra épp fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. 25 km lett így a kör.

A környéket jól ismerem: tájfutás, tájfutó verseny rendezés, sok kirándulás, gyalogos és biciklis ládakeresés. Reggel -7 fok volt, de egész nap szép, napos idő volt, a szél se volt erős, így élveztem a hideget.

Hektor 2021.12.04 13:18 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.3]

ErdőCsöndje 2021.11.28 16:26 - Megtaláltam
Kicsit küzdős volt a mai nap, esős, ködös, sáros, csúszós időben. De azért jó kis túra lett belőle, a legemlékezetesebb a Likas-kőn való átbújás volt. Köszönöm!

Vincenzo65 2021.11.23 12:37 - Megtaláltam
Porva-Csesznekről indulva és Szépalma felé Zircig menve. Első pont felé haladva, felemelkedni jó volt legyőzni a reggeli fagyott. Leereszkedve a völgybe jó hüsi lett. Első pont rendben. Másodikhoz a romjelzés csak egyszer sejlett fel. Felcsúszkáltam a várhoz, és ott kapott kód alapján lett meg a tükörkép. Sebaj inkább le a széles úton ami fákkal teli. Inkább transzportálnák el nekünk Alföldre, mint itt földbe tapossák. Gondoltam egyet az aljából fel a zöldre, nem kerültem. 3. pont?? Minek felvinni odáig. 4. ok társ láda szinte. 5.pont: Nem kell nagyon addig felmászni, de azért kell. Hóban, ha lesz??? 6.pont jó vicces. Húzd ki a drótot, A kód csak úgy mellette letakarva. Mi fogja ott tartani még fél évig. Fában lódarazsak lehetnek. Most ugye nincsenek. Reméljük mire beszedik a ládát addig nem is lesznek. LÓDARÁZS SZÁZ MÉTERIG IS VÉDI A FÉSZKÉT! GARANTÁLOM, HOGY NEM FOGSZ ELJUTNI A PONTHOZ, HA OTT LESZ ÉLŐ FÉSZEK. Engem már kétszer is leszúrtak. Első alkalommal 12 helyen abból 11 fejen volt és oda támad. Nem vicces. Végén napsütésben végeztem a ládával, Vasúttól-vasútig, ha nem is egyezett a két állomás. Szép nap volt a Bakonyban.

Zsu. 2021.11.20 15:09 - Megtaláltam
Mikulas társaságában

Mikulás 2021.11.20 15:09 - Megtaláltam
Köszönet!

IMG_2288IMG_2290
IMG_2291IMG_2296
IMG_2299IMG_2301
IMG_2302IMG_2305
IMG_2307IMG_2308
IMG_2312 
Páratlanpáros 2021.11.13 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

nbokan 2021.11.06 13:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
Tavasszal és bringával terveztem, de gyalogos lett, mert Attila felhívott és nem tudtam nemet mondani egy közös kirándulásra. A Hódos-éri turistaházaktól indultunk, ismerős utakon jártunk, ide mindig szívesen jövünk. Tetszett a túra, köszönjük a rejtést.
(A rejtések rendben vannak, de mindegyiket elengedte már a ragasztó)

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
-13-14
-15-16
-17-18
-19-20
Szabó família 2021.11.06 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

ha2 2021.11.01 18:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]
Kora reggeli indulás a Déliből, és nem is nagyon találkoztam kirándulókkal a Cuha völgyben.
Merésznek tűnt a mai terv ezért nagyon tempósan haladtam a könnyű terepen. GCCUHA multi pontjai tényleg könnyen adták magukat. A túra sportértékét a GCVIA2 mászása adta. Szerencsére itt is gyorsan tudtam haladni, senki más nem ferrátázott most.
A GC20BY túra nekem Porva-Csesznek v.á.-tól indult. Itt még ragyogó napsütésben.
Minden pont könnyen megtalálható, talán a 4. pontnál van egy kis szó-rejtvény. A sziklaodú teljesen indifferens. Korhadt fa csonk üregében lapul a táblácska.
Az igazi meglepetés, hogy a 6.pontnál szembesültem azzal, hogy mindössze szűk 3 óra alatt végigjártam. Az eddigi gyalogosan teljesített 20 asok közül a legkönnyebb volt. Igaz többször is lehetett rövidíteni. Szerintem bringával is kellemes lehet eltekerni. Vannak - nagymamás, babakocsis - szakaszok is jócskán.
Mire visszaértem a kiinduló pontomra, addigra bedurvult az idő. Viharos széllel és borult éggel búcsúzott a Bakony.

A térképen még kunyhóÓriások csúzlija
Őszi színek és egy süldő vaddisznóEzt látni a Pápalátóról
Pápalátó-kőLenézve a Pápalátó szikláról
A barlang alattKözel a láda
Megkóstolták a hódokPorva-Csesznek Zárva
Itt  nem tudtam a szomjamat oltaniNagy elődök
Egykori turistaház 
Bence2009 2021.10.31 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

kitkat0123 2021.10.30 16:14 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.12.2]

Robogo 2021.10.30 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

wildpig 2021.10.27 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
köszönjük

bazskas 2021.10.25 14:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

mozgo 2021.10.25 13:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.04
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

 
Mary Lou 2021.10.23 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Megtaláltuk.
4. évfordulós ládánk.
Kellemes, de kicsit szeles időbe.
Az ősz színei különösen varázslatossá tették a túrát.
Kár hogy a Hódos-érből hiányzott a víz.
Köszönjük.

kaldigeza 2021.10.18 15:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Kogerj 2021.10.18 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Seda20 2021.10.18 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sok kilométer, jó néhány emelkedö, csúszás-mászás, de megvan [Geoládák v3.12.2]

akarair 2021.10.18 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, a láda rendben a helyén!
A közösség nevében is köszönöm a Rejtő munkáját. [Geoládák v3.12.2]

tabletta 2021.10.16 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

mura 2021.10.14 13:42 - Megtaláltam
Ez lett a 8. gyalogosan végigjárt jubileumi kirándulós multim. A tömegközlekedéssel egyszerűbben megközelíthető Porva-Csesznek vasútállomásról indítottam a túrát és egy jókora sprint után Porva falu buszmegállójában fejeztem be. Számomra ismeretlen helyeket mutatott be a multi. Tetszettek az útbaejtett látnivalók, ahogy a még ilyenkor is javában zöldellő bakonyi erdők, a zöld-fehér sziklák sokasága és a páfrányligetek is. Nagy köszönet a rejtésekért és persze boldog születésnapot geocaching.hu!

anettx 2021.10.12 10:43 - Megtaláltam
TFTC!
Klassz ünnepi túrát kanyarintott ide a Bakonyba a rejtő. Pár nappal ezelőtt elkezdtem, ma sikerült a végére érni. Sok, szép izgalmas látnivaló akad útközben, a legjobban a 2. és 5. pont tetszett!
[Geoládák v3.12.2]

gc20by-collage 
bagolyvera 2021.10.03 16:10 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (71 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]