FAQ
4812. 20 éves a geocaching.hu - Vértes-hegység (GC20VR)

track

track

Kilátópont a Haraszt-hegyi tanösvényen

Kilátópont a Haraszt-hegyi tanösvényen

Kilátás Csákvárra

Kilátás Csákvárra

Útban a hármas pont felé

Útban a hármas pont felé

Útban a hármas pont felé

Útban a hármas pont felé

Fent a hármas pont

Fent a hármas pont

Géppuskafészek

Géppuskafészek

Földtani tanösvény

Földtani tanösvény

Felhagyott bauxitbánya

Felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Útban a négyes pont felé

Útban a négyes pont felé

Útban a négyes ponthoz

Útban a négyes ponthoz

Gánt kitelepítési emlékmű

Gánt kitelepítési emlékmű

Kitelepítési emlékműtól lefelé

Kitelepítési emlékműtól lefelé

Bringával tolós szakasz az ötös pont felé

Bringával tolós szakasz az ötös pont felé

Kilátás Gántra

Kilátás Gántra

Gém-hegyre fel

Gém-hegyre fel

Gém-hegy

Gém-hegy

Közelben a láda

Közelben a láda

Szóló-kő

Szóló-kő

Útban a Báracháza-barlang felé

Útban a Báracháza-barlang felé

Kilátás a Báracháza barlangtól

Kilátás a Báracháza barlangtól

Kilátás a Báracháza barlangtól

Kilátás a Báracháza barlangtól

Báracháza barlang felett

Báracháza barlang felett

Báracháza barlang

Báracháza barlang

Báracháza barlang

Báracháza barlang

Törpe nőszirom

Törpe nőszirom

Tavaszi kankalin

Tavaszi kankalin
Szélesség N 47° 23,892'
Hosszúság E 18° 26,409'
Magasság: 320 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 1970.01.01 01:00
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:01
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 00:01
Utolsó változás: 2022.07.11 09:00
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: nepster
Ládagazda: nepster
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20000 m
Megtalálások száma: 148 + 1 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.0 megtalálás hetente


2021-ben ünnepelte 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 évvel korábban, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelent meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja volt, ahol a teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kellett gyalogolni. Ez a láda 2022. június 24-ig volt kereshető az eredeti koncepció szerint.

Néhány túra továbbra is teljesíthető, a lenti leírásból kiderül, hogy ez a láda is közéjük tartozik-e.

Röviden
6 pontos, kb. 20 kilométeres, körtúra kb. 500 méteres szintemelkedéssel és kb 500 méteres süllyedéssel a Vértes-hegység déli részén. Ez egy pontról-pontra rejtés, tehát csak az első pont koordinátája látható, ott találhatóak a következő pont adatai. Minden ponton egy jelszó részlet is található, ezeket fel kell jegyezni. A jelszót a pontok sorrendjében egymás után írt részletek adják.
Minden táblán található egy QR kód is, ha applikációval keresed a ládát, akkor a Geoládák és a g:hu+ be tudják olvasni ezt a kódot.
Információ a geocaching.hu-n alkalmazott QR kódról. A laminált lapok elszáradt fatörzsekre, vagy tájékoztató táblára lesznek ragasztva, ezt kell megtalálni.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Autóval parkolni Csákváron a Haraszt-hegyi tanösvény parkolójában lehet.  N 47° 23,240' E 18° 26,348' 200 m [GC20VR+parkoló]
Akinek sok lenne a 20 km egyben, az akár két részletben is bejárhatja az útvonalat, a tanösvény bejárása után a második ponthoz a parkolón keresztül lehet eljutni.

Látványosság, tudnivalók
Alapvetően gyalogos túra, de bringával is teljesíthető, a bejárás is azzal történt. Vannak szuszogtatós, tolós emelkedők, de fülig érő szájas, lobogó hajas lejtők is. A Haraszt-hegyi tanösvény védett terület, nem ajánlott, tilos is a bringázás. Aki mégis megpróbálkozik a kettes és a hármas állomás között lépcsők vannak, meredek, a másik irányból megközelítve a barlangtól felfelé szintén lépcsős, meredek. A második ponton a géppuskafészek szintén, tolós. A kitelepítési emlékműtől lefele felkerült egy lánc az úton keresztben, csak óvatosan. A gánti szovjet hősi emlékműtől felfelé a zöld háromszög Zöld háromszög tolós egy darabon. A Báracháza-barlangot bringával inkább délről érdemes megközelíteni, a bringával balra útpontnál,  N 47° 22,743' E 18° 26,328' 185 m [GC20VR+bringával balra] fentről a sziklákon problémás a bringa lehozatala, de nem lehetetlen.

Az első pont a Haraszt-hegyi tanösvény északi végén található, elszáradt fán laminált lap, következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Fa tövében mészkőlapon ugyanaz.
 N 47° 23,892' E 18° 26,409' 320 m [GC20VR+Korhadt fatuskón laminált lap]
A tanösvény a Vértesi Natúrpark igen látványos, 3,5 km hosszú körútvonala a Dunántúli-középhegység egyik szubmediterrán szigetének bemutatására vállalkozik. Hét állomásán a Déli-Vértes dolomithegyének, a Haraszt-hegynek erősen szabdalt felszínén, változó klímaviszonyain és különböző talajtípusain kialakult, a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott, ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal, valamint a földtani érdekességekkel ismerkedhetünk meg.
Több helyen is jó kilátás nyílik Csákvárra, a Csíkvarsai-rétre, vagy éppen a Zámolyi tározóra.  N 47° 23,840' E 18° 26,485' 314 m [GC20VR+1panoráma]
A túra ezen része érinti a GCHRST és a GCCSAK ládát.

A második pont felé irány a sárga sáv.Sárga sáv Csak az úttartás miatt fontos és hogy ne legyen unalmas az út a hármas pontig. Ismertető táblán laminált lap a következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Tábla tövében, mészkőlapon ugyanaz.

Hármas pont tovább a sárga sávon Sárga sáv egy kilátó pont.  N 47° 22,127' E 18° 23,389' 198 m [GC20VR+2panoráma] Facsoportban fa elszáradt ágán, laminált lap a következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Fa tövében mészkőlapon ugyanaz a tábla. A csúcson egy második világháborús géppuskafészek maradványa van. Innen pazar a kilátás a Földtani tanösvényre és a felhagyott bauxitbányára. Az egykori bauxitbánya külszíni fejtése igazi marsbeli táj a Vértes hegységben, Gánt határában. Gánton 1920-ban bukkantak a jelentős karsztbauxittelepre, a külszíni bányát 1926-ban nyitották meg, de a későbbi terjedés eredményeként nemsokára öt helyen is bányásztak bauxitot Gánt határában. A bánya az 1930-as években már a világ egyik legismertebb és legnagyobb bauxitlelőhelye volt, de az 1980-as évekre a telepek kimerültek, 1987-ben pedig meg is szűnt a kitermelés.
Azóta a Vértes oldalában lévő hatalmas, felszakított sebeknek tűnő fejtéseket rekultiválták, több-kevesebb sikerrel visszaadták őket a természetnek.
Ezen keresztül a kék háromszög jelzésen Kék háromszög lehet elérni a következő pontot, közben bárhol gyönyörű képeket lehet fotózni a táj egyedülálló szépségű.
Továbbhaladás előtt érdemes felkeresni a közelben található GCGANT ládát.
A négyes pont körül található a GCTV2 egy 5 km-es kör beiktatásával.

Négyes pont a kék háromszögön Kék háromszög egy emlékműnél, a gánti német ajkú svábok kitelepítésének emlékére. Épület tetejének sarkán, laminált lap következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Bejárat előtt betonlap jobb oldala alatt mészkőlapon is megtalálható.

Az ötödik pont a zöld háromszögön Zöld háromszög található, a Gém-hegyen, ládában, 10x16-os hengeres ételdoboz, a következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Körpanorámát lehet fotózni.  N 47° 23,304' E 18° 24,276' 310 m [GC20VR+3panoráma]

A hatodik ponthoz tovább a zöld háromszögön, Zöld háromszög majd a kettes pontnál váltás a zöld sávra. Zöld sáv Tájékoztató táblán laminált lap jelszó részlettel. Tábla tövében mészkőlapon ugyanaz a tábla.
A célpont a Báracháza-barlang, a Vértes talán legismertebb barlangja, mely hírnevét a régészeti ásatások során innen előkerült Hipparion, vagyis ősló maradványoknak köszönheti. A több, egymást harántoló, tektonikus hasadék mentén, triász fődolomitban kialakult korróziós járatok összhossza megközelíti a 90 m-t. A barlangot székesfehérvári turisták 1925-ben találták meg. A feltárást követően megindult ásatások eredményeként kitöltéséből páratlan értékű csontmaradványok kerültek elő, melyek a jura-kortól egészen az alsó pliocén korig terjedő időszakot képviselik. Közülük európai jelentőségűek az őselefánt, ősló és őszsiráf leletek, de a munkálatok során megtalálták a würm eljegesedés idején élt ember eszközeit és ékszereit is. Az 1941 óta védett, 1982 óta pedig fokozottan védett barlang jelzett úton közelíthető meg és szabadon látogatható.
Sajnos rossz a QR kód, két szó, az első végéről hiányzik az Ő betű!!!! Alatta betűkkel írva a jó.
A barlanghoz lejutáshoz, sziklás részen kell lemászni egy darabon. Jeges, vizes időben veszélyes lehet, fokozott óvatossággal kell lemenni, vagy esetleg a bringás kerülő pontnál délről érdemes megközelíteni.
Itt a GCCSVB ládát lehet még megtalálni.
Már csak a parkolóhoz visszajutás maradt a zöld barlangon Zöld barlang vagy a zöld sáv Zöld sáv jelzésen és a jelöletlen úton haladva az autóig, és lehet pihegni.

Jó túrázást mindenkinek!
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (54 db): környezet: 4.89 rejtés: 4.85 web: 4.85 átlag: 4.87

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


GYEZegzug 2022.11.20 16:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
GCEez zaróládáját hoztam el Ceglédről Csákberénybe, így sikerült kettő napos ládázást beiktatni egy erdész barátommal és Kajlával.
Gratulálok, nagyon szépen köszönöm a lehetőséget.

znasz 2022.09.17 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.17
Két részletben gyalogosan kerestük meg a pontokat. Nagyon szép tájakra, kilátóhelyekre vezet a multi. Köszönet a munkádért.

Zéboy 2022.07.04 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.14]

Berián 2022.07.04 16:04 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.14]
Nagyon jó rejtések. Csodálatos táj. Élmény volt végigjárni

TúraBocs 2022.06.19 23:59 - Megtaláltam
Madwe és Zsuzska, valamint TopJoy társaságában.

TopJoy 2022.06.19 23:59 - Megtaláltam
Köszi!

Zergi 2022.06.12 15:10 - Egyéb
Még képek.

283_4513283_4514
283_4515283_4516
283_4517283_4518
283_4522283_4523
283_4524283_4525
283_4526-1
-2-3
-4-5
-6 
Zergi 2022.06.12 15:10 - Megtaláltam
Fogtam!
Felváltva gyalog és kerékpárral 32 fokban.

283_4476283_4477
283_4478283_4479
283_4480283_4481
283_4482283_4484
283_4485283_4486
283_4487283_4488
283_4489283_4490
283_4492283_4493
283_4494283_4495
283_4496283_4497
283_4507283_4508
283_4509283_4510
283_4511283_4512
ésKata 2022.06.12 14:59 - Megtaláltam
Jó meleg napot választottunk, de sikerült, szép helyekre hozott el a láda.

petheovacka 2022.06.11 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.16
A Fazék metódust alkalmazva a kiskört gyalog, a többit bringával teljesítettem. Nagyon izgalmas, gyönyörű és változatos tájakon visz körbe a jubilális multi. Az utolsó pontot már a hátam közepére kivántam, de ez a fáradtságomnak tudható be. Kösszi a rejtést.

IMG_20220611_122314IMG_20220611_143244
IMG_20220611_112512IMG_20220611_111639
IMG_20220611_110622IMG_20220611_135143
IMG_20220611_110104IMG_20220611_131720
IMG_20220611_131657IMG_20220611_131623
IMG_20220611_152623 
Mathau 2022.06.11 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.61
Immár az utolsó jubileumi, megint csak bicajjal, tudtam, hogy szeretni fogom, elvégre a Vértes az egyik kedvenc vidékem. A tanösvény bal oldalán indultunk felfelé, mert tekerhetőbbnek tűnt mint a másik oldal. Egy rövid lépcsős rész kivételével így is lett, majd fent keskeny ösvényeken hullámvasutaztunk a pontig. Visszafelé gondoltam, hogy nézzünk egy kerülő utat, a Hajdú-vágás felé vettük az irányt jelzetlen "ösvényeken". Az elején vagy 500 méteren át nem volt semmi csapás, csak mentünk az erdőben amerre láttunk, aztán elkaptuk az utat és rövidesen keményen lejteni is kezdett. Sajnos teli van hatalmas sziklákkal és fa törmelékkel, avarral, így lefelé kissé életveszélyes volt, de gurulható, felfelé viszont nem ajánlom. A 2. ponttól a sárgán mentünk tovább, volt néhány pocsolya, de nem volt vészes, pláne ha azt nézem, hogy mennyi eső esett az elmúlt napokban. A 3. pontnál, a bozótban hagytuk a gépeket és felkapaszkodtunk a dombtetőre. Innét aztán egy 10 km-es kis privát kör következett GCKEM miatt. Nem is nagyon részletezem, nem tartozik a tárgyhoz. Mivel a kék háromszöget nem akartam kihagyni, ugyanide tekertünk vissza és az útvonalon folytattuk mászást ezen a gyönyörű részen. Már a bányák is érdekesek voltak, de felérni a csúcsra bicajjal az valami elképesztő érzés volt. Gántra legurulva tettünk egy kis kitérőt a kocsmába, néhány sör mellett megpihentünk szerintem majdnem egy órát, ami nem is ártott mert a Gém-hegyre sem egyszerű felkapaszkodni. Szerencsére 20-30 méter tolással megúsztam és az 5. pont megkeresése után már száguldottunk is lefelé a cél irányába. A barlangot a bicajjal ajánlott útvonalon kerültük, ismerem a környéket, eszem ágában nem volt a sziklákon ugrálni montival a hátamon. A végére már csak egy rövid emelkedő maradt a parkolóig, de ez már nem esett jól.

Összességében 36,5 km és 680 méter szint sikeredett 5 óra 50 perc alatt.

Sokat vártam ettől a ládától és meg is kaptam. Gyakorlatilag minden lejtő és minden emelkedő is technikás volt, keskeny ösvényeken, sziklás talajon, egy másodpercre sem engedte a lazítást. Nagyon kevés olyan lejtés volt, ahol nem kellett koncentrálni, hogy ne essen az ember pofára. Nagyon tetszett!

nepster 2022.06.07 14:01 - Egyéb
Harmadik ponton tábla áthelyezése, a fa egy már elszáradt ágára.

Ásványvadász 2022.06.06 17:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.15
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A megadott parkolótól, az ajánlott útvonalon jártuk végig a multi rejtéseit. Bicajjal voltunk, az első pont előtt a lépcsőkön nagyon szenvedtünk. Később is toltunk elég sokszor, főleg Gánt előtt és persze utána hosszan. De voltak nagyon kellemes részek is az út alatt, amit nagyon élveztünk. A rejtések könnyen megtalálhatóak, minden ponton rendben vannak.
Útközben összefutottunk néhány .com-os ládával, volt amit megtaláltunk, volt amit nem. A környék .hu-s ládái már megvannak, a GCHRST ma esett utunkba. Éppen a körön parkolt a GCKEM, amit természetesen tovább gurítottunk az útján.
Néhány kitérővel bővítve a kört több mint 28 kilométer jött össze 7.5 óra alatt.

20220606_09585720220606_100150
20220606_12002420220606_120028
20220606_13371920220606_140846
golyostoll 2022.06.06 12:38 - Megtaláltam
Ez is meg van! Tegnap a Bakony, ma ez. Ez nekem sokkal több újdonságot adott, mint a tegnapi. Könnyű volt megkeresni a pontokat, egyedül a láda volt kicsit nehezebb, és a berlang munkásabb a terep miatt. A látvány, a kilátás tökéletes, habár a haraszti hegy már látványnak is elég volt. Én volánbusszal mentem, így 23,3 km lett a vége, de nyugodtan vállaljátok be, semmi gond vele. És egy kérés: olyan jók ezek a 20 km-es ládák, maradjanak tovább is, multikként (:

álomfogók 2022.05.29 17:50 - Megtaláltam
Mi ma tartottuk a 20 éves jubileumunkat. 2002. május utolsó vasárnapján kezdte gergoszedermarcus a ládák keresését. Ma az eredeti csapat 80%, álomfogók, járták be a 10. jubileumi húszasunkat a talán eddig legkellemesebb útvonalon (bár a 4. pont előtt elkeskenyedett az idő és onnan szemerkélő eső kísért majdnem végig az utunkon; de sebaj).

DSC00628DSC00631
Nargoth 2022.05.25 19:10 - Megtaláltam
Harmadik GC20-as láda, harmadik elázás... Nem hiszem el. :)
Bringával (természetesen).

1. ponttól lefelé szenvedett a bringával, akkor megfordult a fejembe, hogy kell-ez nekem? Inkább visszamegyek a kocsihoz és hazajövök. De aztán pár 10 méter után olyan jó lefele volt, hogy öröm volt bicózni! Gyakorlatilag innen az utolsó pontig csak kis részen kellett tolni, de a legtöbb hely remek volt bringázásra!

A kilátás csodaszép volt, de az eső miatt a 3. ponttól ezt nem tudtam teljesen élvezni, fényképezni meg nem is lett volna értelme.

Nagyon szuper volt, köszönöm!
------------
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

johnnycache 2022.05.22 16:40 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

Frigyes § 2022.05.15 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Májusi 28 fokban, kosborok és rengeteg vadvirág között túrázva...

DSCN0010DSCN0027
DSCN0032DSCN0052
DSCN0067DSCN0095
DSCN0112DSCN0063
cav004 2022.05.15 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Több részletben kerestük, jó kis túrák voltak így is.

Vértes 2022.05.15 12:30 - Megtaláltam
Tavaly októberben kezdtük a másfél évessel, ma sikerült befejezni.

bigmick 2022.05.12 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltuk
Köszönjük a lehetőséget.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.8.9 teszt]
Tűző napsütésben, nyári melegben, gyönyörű tájon teljesítettük a multi második felét.
Az 5. pont környékét eddig nem ismertük, nagyon tetszett.
QR kód tökéletesen működött.

GC20VR_20220512_101637GC20VR_20220512_105841
bigmick 2022.05.10 20:01 - Egyéb
Szuper jó kiránduló időben, többé-kevésbé ismert tájakon.
Ma a 3. pontig jutottunk, utána elcsábultunk Märy néni vendéglőjébe egy remek cigánypecsenyére.
Utána fagyi a Csuta cukrászdában, és ezzel készek is lettünk mára.
Hamarosan folytatjuk.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.8.9 dev]

GC20VR_20220510_105441GC20VR_20220510_113754
GC20VR_20220510_123924 
Judit és Béla 2022.04.16 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Megtaláltuk.

MEMME és ZEREB 2022.04.16 16:18 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.56
Köszi a rejtést!

KP1965 2022.04.04 14:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Ez volt a tizedik 20 év - 20 km túrám. Nagyon klassz volt az útvonal, igen változatos út- és terepviszonyok között vezetett végig. A piros betűs figyelmeztetés úgy tűnik, már nem érvényes, akár törölni is lehetne. Nekem tökéletesen működött minden QR kód.

20220404_09053420220404_092317
20220404_09250820220404_092738
20220404_10490420220404_105234
20220404_10545020220404_105741
20220404_10575820220404_111221
20220404_11155420220404_112842

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (154 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]