geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4812. 20 éves a geocaching.hu - Vértes-hegység (GC20VR)

track

track

Kilátópont a Haraszt-hegyi tanösvényen

Kilátópont a Haraszt-hegyi tanösvényen

Kilátás Csákvárra

Kilátás Csákvárra

Útban a hármas pont felé

Útban a hármas pont felé

Útban a hármas pont felé

Útban a hármas pont felé

Fent a hármas pont

Fent a hármas pont

Géppuskafészek

Géppuskafészek

Földtani tanösvény

Földtani tanösvény

Felhagyott bauxitbánya

Felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Útban a négyes pont felé

Útban a négyes pont felé

Útban a négyes ponthoz

Útban a négyes ponthoz

Gánt kitelepítési emlékmű

Gánt kitelepítési emlékmű

Kitelepítési emlékműtól lefelé

Kitelepítési emlékműtól lefelé

Bringával tolós szakasz az ötös pont felé

Bringával tolós szakasz az ötös pont felé

Kilátás Gántra

Kilátás Gántra

Gém-hegyre fel

Gém-hegyre fel

Gém-hegy

Gém-hegy

Közelben a láda

Közelben a láda

Szóló-kő

Szóló-kő

Útban a Báracháza-barlang felé

Útban a Báracháza-barlang felé

Kilátás a Báracháza barlangtól

Kilátás a Báracháza barlangtól

Kilátás a Báracháza barlangtól

Kilátás a Báracháza barlangtól

Báracháza barlang felett

Báracháza barlang felett

Báracháza barlang

Báracháza barlang

Báracháza barlang

Báracháza barlang

Törpe nőszirom

Törpe nőszirom

Tavaszi kankalin

Tavaszi kankalin
Szélesség N 47° 23,892'
Hosszúság E 18° 26,409'
Magasság: 320 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 1970.01.01 01:00
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:01
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 00:01
Utolsó változás: 2021.10.03 19:24
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: nepster
Ládagazda: nepster
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20000 m
Megtalálások száma: 85 + 1 sikertelen + 2 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 3.7 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja, mely 2022. június 24-ig lesz kereshető.

 

A túrázós ládák teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kell gyalogolnod egy-egy tájegységünkben. A körtúrának csak az első pontját ismerheted meg a leírásból. Ezt megtalálva jutsz a következő pont koordinátájához és az első jelszórészlethez. Majd így tovább, egészen az utolsó pontig, összegyűjtve a jelszó minden darabját.

 

Röviden
6 pontos, kb. 20 kilométeres, körtúra 500 méteres szintemelkedéssel a Vértes-hegység déli részén. Ez egy pontról-pontra rejtés, tehát csak az első pont koordinátája látható, ott találhatóak a következő pont adatai. Minden ponton egy jelszó részlet is található, ezeket fel kell jegyezni. A jelszót a pontok sorrendjében egymás után írt részletek adják.
Minden táblán található egy QR kód is, ha applikációval keresed a ládát, akkor a Geoládák és a g:hu+ be tudják olvasni ezt a kódot.
Információ a geocaching.hu-n alkalmazott QR kódról. A laminált lapok elszáradt fatörzsekre, vagy tájékoztató táblára lesznek ragasztva, ezt kell megtalálni.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Autóval parkolni Csákváron a Haraszt-hegyi tanösvény parkolójában lehet.  N 47° 23,240' E 18° 26,348' 200 m [GC20VR+parkoló]
Akinek sok lenne a 20 km egyben, az akár két részletben is bejárhatja az útvonalat, a tanösvény bejárása után a második ponthoz a parkolón keresztül lehet eljutni.

Látványosság, tudnivalók
Alapvetően gyalogos túra, de bringával is teljesíthető, a bejárás is azzal történt. Vannak szuszogtatós, tolós emelkedők, de fülig érő szájas, lobogó hajas lejtők is. A Haraszt-hegyi tanösvény védett terület, nem ajánlott, tilos is a bringázás. Aki mégis megpróbálkozik a kettes és a hármas állomás között lépcsők vannak, meredek, a másik irányból megközelítve a barlangtól felfelé szintén lépcsős, meredek. A második ponton a géppuskafészek szintén, tolós. A kitelepítési emlékműtől lefele felkerült egy lánc az úton keresztben, csak óvatosan. A gánti szovjet hősi emlékműtől felfelé a zöld háromszög Zöld háromszög tolós egy darabon. A Báracháza-barlangot bringával inkább délről érdemes megközelíteni, a bringával balra útpontnál,  N 47° 22,743' E 18° 26,328' 185 m [GC20VR+bringával balra] fentről a sziklákon problémás a bringa lehozatala, de nem lehetetlen.

Az első pont a Haraszt-hegyi tanösvény északi végén található, elszáradt fán laminált lap, következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Fa tövében mészkőlapon ugyanaz.
 N 47° 23,892' E 18° 26,409' 320 m [GC20VR+Korhadt fatuskón laminált lap]
A tanösvény a Vértesi Natúrpark igen látványos, 3,5 km hosszú körútvonala a Dunántúli-középhegység egyik szubmediterrán szigetének bemutatására vállalkozik. Hét állomásán a Déli-Vértes dolomithegyének, a Haraszt-hegynek erősen szabdalt felszínén, változó klímaviszonyain és különböző talajtípusain kialakult, a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott, ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal, valamint a földtani érdekességekkel ismerkedhetünk meg.
Több helyen is jó kilátás nyílik Csákvárra, a Csíkvarsai-rétre, vagy éppen a Zámolyi tározóra.  N 47° 23,840' E 18° 26,485' 314 m [GC20VR+1panoráma]
A túra ezen része érinti a GCHRST és a GCCSAK ládát.

A második pont felé irány a sárga sáv.Sárga sáv Csak az úttartás miatt fontos és hogy ne legyen unalmas az út a hármas pontig. Ismertető táblán laminált lap a következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Tábla tövében, mészkőlapon ugyanaz.

Hármas pont tovább a sárga sávon Sárga sáv egy kilátó pont.  N 47° 22,127' E 18° 23,389' 198 m [GC20VR+2panoráma] Facsoportban elszáradt fán, laminált lap a következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Fa tövében mészkőlapon ugyanaz a tábla. A csúcson egy második világháborús géppuskafészek maradványa van. Innen pazar a kilátás a Földtani tanösvényre és a felhagyott bauxitbányára. Az egykori bauxitbánya külszíni fejtése igazi marsbeli táj a Vértes hegységben, Gánt határában. Gánton 1920-ban bukkantak a jelentős karsztbauxittelepre, a külszíni bányát 1926-ban nyitották meg, de a későbbi terjedés eredményeként nemsokára öt helyen is bányásztak bauxitot Gánt határában. A bánya az 1930-as években már a világ egyik legismertebb és legnagyobb bauxitlelőhelye volt, de az 1980-as évekre a telepek kimerültek, 1987-ben pedig meg is szűnt a kitermelés.
Azóta a Vértes oldalában lévő hatalmas, felszakított sebeknek tűnő fejtéseket rekultiválták, több-kevesebb sikerrel visszaadták őket a természetnek.
Ezen keresztül a kék háromszög jelzésen Kék háromszög lehet elérni a következő pontot, közben bárhol gyönyörű képeket lehet fotózni a táj egyedülálló szépségű.
Továbbhaladás előtt érdemes felkeresni a közelben található GCGANT ládát.
A négyes pont körül található a GCTV2 egy 5 km-es kör beiktatásával.

Négyes pont a kék háromszögön Kék háromszög egy emlékműnél, a gánti német ajkú svábok kitelepítésének emlékére. Épület tetejének sarkán, laminált lap következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Bejárat előtt betonlap jobb oldala alatt mészkőlapon is megtalálható.

Az ötödik pont a zöld háromszögön Zöld háromszög található, a Gém-hegyen, ládában, 10x16-os hengeres ételdoboz, a következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Körpanorámát lehet fotózni.  N 47° 23,304' E 18° 24,276' 310 m [GC20VR+3panoráma]

A hatodik ponthoz tovább a zöld háromszögön, Zöld háromszög majd a kettes pontnál váltás a zöld sávra. Zöld sáv Tájékoztató táblán laminált lap jelszó részlettel. Tábla tövében mészkőlapon ugyanaz a tábla.
A célpont a Báracháza-barlang, a Vértes talán legismertebb barlangja, mely hírnevét a régészeti ásatások során innen előkerült Hipparion, vagyis ősló maradványoknak köszönheti. A több, egymást harántoló, tektonikus hasadék mentén, triász fődolomitban kialakult korróziós járatok összhossza megközelíti a 90 m-t. A barlangot székesfehérvári turisták 1925-ben találták meg. A feltárást követően megindult ásatások eredményeként kitöltéséből páratlan értékű csontmaradványok kerültek elő, melyek a jura-kortól egészen az alsó pliocén korig terjedő időszakot képviselik. Közülük európai jelentőségűek az őselefánt, ősló és őszsiráf leletek, de a munkálatok során megtalálták a würm eljegesedés idején élt ember eszközeit és ékszereit is. Az 1941 óta védett, 1982 óta pedig fokozottan védett barlang jelzett úton közelíthető meg és szabadon látogatható.
Sajnos rossz a QR kód, két szó, az első végéről hiányzik az Ő betű!!!! Alatta betűkkel írva a jó.
A barlanghoz lejutáshoz, sziklás részen kell lemászni egy darabon. Jeges, vizes időben veszélyes lehet, fokozott óvatossággal kell lemenni, vagy esetleg a bringás kerülő pontnál délről érdemes megközelíteni.
Itt a GCCSVB ládát lehet még megtalálni.
Már csak a parkolóhoz visszajutás maradt a zöld barlangon Zöld barlang vagy a zöld sáv Zöld sáv jelzésen és a jelöletlen úton haladva az autóig, és lehet pihegni.

Jó túrázást mindenkinek!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (33 db): környezet: 4.92 rejtés: 4.91 web: 4.90 átlag: 4.91

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ErdőCsöndje 2021.11.27 16:51 - Megtaláltam
Szuper volt ez a szülinapi túra is, szép és érdekes helyeket mutatott. Minél többet járok a Vértesben, annál inkább megszeretem. Mindenféle kitérőkkel 30km lett összesen. Köszönöm!

anettnori 2021.11.25 12:20 - Megtaláltam
Megvan!
[g:hu+ 2.7.15]

pliptai 2021.11.15 15:40 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

tabletta 2021.11.14 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Robogo 2021.11.14 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

kitkat0123 2021.11.14 15:07 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.12.2]

pstrx 2021.11.06 16:15 - Megtaláltam
Kösz a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Skali&Margó 2021.11.06 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.24
OK!

carmin 2021.11.06 14:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[g:hu+ 2.7.14]

Egy csodálatos nap a gyönyörű időben az unokákkal.

IMG_5235IMG_5239
IMG_5240IMG_5243
IMG_5244IMG_5245
IMG_5253IMG_5257
IMG_5278IMG_5281
IMG_5307IMG_5318
IMG_5322IMG_5325
IMG_5326IMG_5331
IMG_5335IMG_5339
IMG_5345IMG_5352
IMG_5299IMG_5301
IMG_5357IMG_5364
szulez 2021.11.01 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.70
Jól sikerült a születésnapi túra! Itt-ott kicsit eltévelyedtünk, de olyankor is szép helyekre jutottunk!
Az utolsó pontot az ajánlott parkolóból továbbindulva autóval közelítettük meg.
Köszönjük, hogy itt lehettünk!
Zoli és Barnabás

1635834789038 
Évi&Zoli 2021.10.31 15:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Felejthetetlen napot töltöttünk a Vértesben! Egy új oldaláról ismertük meg. A Kék túra alkalmával már átrobogtunk rajta, akkor szelídebb arcát mutatta. Ma vadregényesebb, félelmetesebb oldaláról ismerhettük meg, ami legalább annyira lenyűgöző. Remek ötlet a tanösvénnyel indítani, már az elején pozitív élménnyel kezdjük a túrát. Több kisgyermekes családdal is találkoztunk itt, úgy látjuk, hogy biztosítva van a geocahing következő nemzedéke! A pontok hamar meglettek, a QR kódok könnyen beolvashatóak, azonnal tudtunk a helyszínről logolni. Úgy gondoljuk, hogy a piros betűvel kiemelt mondat elvesztette aktualitását, akár törölni is lehetne. A túra, amit egy kicsit megnyújtottunk a közeli ládák felderítése végett, kimondottan élvezetes, állandóan nyújt valami látni valót, így rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak. A telefonomat elfelejtettem kikapcsolni a végén, így hazáig húzta a csiganyálat. ( Így legalább pontosan kiderült hol lakunk.)
Köszönjük a rejtőnek, hogy végig vezetett bennünket a túrán!
Happy Birthday to Geocaching!

20211031_10000320211031_104223
20211031_12371320211031_133627
20211031_14274220211031_160510
kivancsifancsi 2021.10.31 12:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
A tegnapi Pusztavámon rendezett verseny alatt annyira megtetszett a napos, őszi Vértes, hogy úgy döntöttünk, hogy kihasználva a szép időt ma is a Vértesben túrázunk. A fő célpont ez az évfordulós láda volt, de pár egyéb találat is útba esett. Remek az útvonalvezetése, minden olyan dolgot lehet látni ami miatt érdemes a Vértesbe jönni. Vannak sziklás gerincek, kilátópontok, őszi színekben pompázó tölgyesek, rétek. Remek túra volt, köszönjük az invitálást.
A reggeli fagypont közeli hőmérséklet délután 16-17 fok köré kúszott, így a túra után még elcsábultunk Csákváron egy fagyira. :)

Fidorka 2021.10.31 12:41 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

pappcsalád 2021.10.30 18:40 - Megtaláltam

[g:hu+ 2.7.14]

Liberty 2021.10.30 18:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.62
Mai túránkat a GCFSZ és a GC41FV találkozóval egybekötve terveztük. Az útvonal sok ismerős helyen vezet végig, mivel az elmúlt években már egy-egy szakaszt végigjártunk. A Vértessel nem lehet betelni, minden évszakban gyönyörű. Élvezetes volt a túra, köszönet a rejtésért.

Csákvár címere
Katona55 2021.10.30 17:45 - Megtaláltam
Közös ládázás stmesterrel.

stmester 2021.10.30 17:40 - Megtaláltam
A verseny után hazafelé még befejeztük ezt az ünnepi rejtést.

Gánt1Gánt4
Wilka74 2021.10.30 17:40 - Megtaláltam
A GC fesztivál idejére időzítettük a felkeresését ennek a multinak. A pontok egy része ismert helyekre vitt, érdekes vonalvezetés volt a multinak. A pontok jól bemérve, könnyen megtalálhatóak. Köszönjük a rejtést!

IMG_9726IMG_9727
IMG_9734IMG_9735
IMG_9738IMG_9739
Dr.Lada 2021.10.30 17:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Kerékpárral elkövetve.:-)
Log később.
[g:hu+ 2.7.14]

A GC verseny miatt jártam a környéken és így az MTB0 multival kötöttem össze ezt a szülinapi multit. Mivel jól ismertem a Kerek hegyet, hisz rengetegszer jártam már rajta, így tudtam jobban járok, ha a bringát lent hagyom. Gyorsan felszaladtam az első ponthoz jelzetlen ösvényeken, majd vissza a bringához. innen a 2-es ponthoz remek úton lehetett eltekerni, majd a 3. ponthoz is. igaz itt az utolsó 50-60 métert tolva tettem meg. nagyon szép idő volt, így remek volt a kilátás a "Marsra".:-) A 4-es pont is sima ügy volt, majd itt tettem egy kitérőt, hogy folytassam az MTB0-át. Mikor azt befejeztem aszfalton közelítettem meg az 5-ös pontot, innen a Z-ön gurultam el a ládához, de itt már teljesen rám is sötétedett. Jó kis multi volt, tetszett. Külön öröm volt, hogy verőfényes napsütésben tekerhettem le.

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
Attibati 2021.10.30 16:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.59
Kerékpáros találat. 75 km , 1100 m szint.
Csákvárról indultam, a buszpályudvarnál parkoltam, majd nagy nehezen feltekertem/felcipeltem a bringát az első pontra. Sok hasznát lefelé sem vettem a gépnek, mivel rengeteg kiránduló jött szembe a keskeny ösvényen, így inkább csak tologatni tudtam a bringát. A településtől távolabbi utak már csendesek voltak, így néhány meredek rész kivételével már nyeregben lehetett maradni. A rejtések mindenhol könnyen megtalálhatóak voltak, szép kilátóhelyeket érint az útvonal.
A multi teljesítése után Pusztavám felé vettem az irányt a Horog-völgyön keresztül, ahol remek minőségű aszfaltúton gurulhattam.
A versenyközpontban néhány régi ismerőssel egy-egy rövid beszélgetésre volt időm. Visszafelé útközben betértem Mórra is néhány gckupa pontot begyüjteni majd a szürkenyárfa ládáját megkeresve Csókakő érintésével értem vissza Csákvárra.

geooszi 2021.10.30 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

lelcache 2021.10.29 10:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

20211029-2246220211029-22463
20211029-2246620211029-22467
20211029-2246820211029-22469
20211029-2247020211029-22472
20211029-2247320211029-22474
IMG_568420211029-22475
20211029-2247620211029-22477
scele 2021.10.28 15:45 - Megtaláltam
mögvan

kicsiscele 2021.10.28 15:45 - Megtaláltam
scele társaságában

zsoffer 2021.10.24 17:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (88 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]