geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4812. 20 éves a geocaching.hu - Vértes-hegység (GC20VR)

track

track

Kilátópont a Haraszt-hegyi tanösvényen

Kilátópont a Haraszt-hegyi tanösvényen

Kilátás Csákvárra

Kilátás Csákvárra

Útban a hármas pont felé

Útban a hármas pont felé

Útban a hármas pont felé

Útban a hármas pont felé

Fent a hármas pont

Fent a hármas pont

Géppuskafészek

Géppuskafészek

Földtani tanösvény

Földtani tanösvény

Felhagyott bauxitbánya

Felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Meleges felhagyott bauxitbánya

Útban a négyes pont felé

Útban a négyes pont felé

Útban a négyes ponthoz

Útban a négyes ponthoz

Gánt kitelepítési emlékmű

Gánt kitelepítési emlékmű

Kitelepítési emlékműtól lefelé

Kitelepítési emlékműtól lefelé

Bringával tolós szakasz az ötös pont felé

Bringával tolós szakasz az ötös pont felé

Kilátás Gántra

Kilátás Gántra

Gém-hegyre fel

Gém-hegyre fel

Gém-hegy

Gém-hegy

Közelben a láda

Közelben a láda

Szóló-kő

Szóló-kő

Útban a Báracháza-barlang felé

Útban a Báracháza-barlang felé

Kilátás a Báracháza barlangtól

Kilátás a Báracháza barlangtól

Kilátás a Báracháza barlangtól

Kilátás a Báracháza barlangtól

Báracháza barlang felett

Báracháza barlang felett

Báracháza barlang

Báracháza barlang

Báracháza barlang

Báracháza barlang

Törpe nőszirom

Törpe nőszirom

Tavaszi kankalin

Tavaszi kankalin
Szélesség N 47° 23,892'
Hosszúság E 18° 26,409'
Magasság: 320 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 1970.01.01 01:00
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:01
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 00:01
Utolsó változás: 2021.07.08 21:34
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: nepster
Felhasználó: nepster
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20000 m
Megtalálások száma: 9 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja, mely 2022. június 24-ig lesz kereshető.

 

A túrázós ládák teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kell gyalogolnod egy-egy tájegységünkben. A körtúrának csak az első pontját ismerheted meg a leírásból. Ezt megtalálva jutsz a következő pont koordinátájához és az első jelszórészlethez. Majd így tovább, egészen az utolsó pontig, összegyűjtve a jelszó minden darabját.

 

Röviden
6 pontos, kb. 20 kilométeres, körtúra 500 méteres szintemelkedéssel a Vértes-hegység déli részén. Ez egy pontról-pontra rejtés, tehát csak az első pont koordinátája látható, ott találhatóak a következő pont adatai. Minden ponton egy jelszó részlet is található, ezeket fel kell jegyezni. A jelszót a pontok sorrendjében egymás után írt részletek adják.
Minden táblán található egy QR kód is, ha applikációval keresed a ládát, akkor a Geoládák és a g:hu+ be tudják olvasni ezt a kódot.
Információ a geocaching.hu-n alkalmazott QR kódról. A laminált lapok elszáradt fatörzsekre, vagy tájékoztató táblára lesznek ragasztva, ezt kell megtalálni.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Autóval parkolni Csákváron a Haraszt-hegyi tanösvény parkolójában lehet.  N 47° 23,240' E 18° 26,348' 200 m [GC20VR+parkoló]
Akinek sok lenne a 20 km egyben, az akár két részletben is bejárhatja az útvonalat, a tanösvény bejárása után a második ponthoz a parkolón keresztül lehet eljutni.

Látványosság, tudnivalók
Alapvetően gyalogos túra, de bringával is teljesíthető, a bejárás is azzal történt. Vannak szuszogtatós, tolós emelkedők, de fülig érő szájas, lobogó hajas lejtők is. A Haraszt-hegyi tanösvény védett terület, nem ajánlott, tilos is a bringázás. Aki mégis megpróbálkozik a kettes és a hármas állomás között lépcsők vannak, meredek, a másik irányból megközelítve a barlangtól felfelé szintén lépcsős, meredek. A második ponton a géppuskafészek szintén, tolós. A kitelepítési emlékműtől lefele felkerült egy lánc az úton keresztben, csak óvatosan. A gánti szovjet hősi emlékműtől felfelé a zöld háromszög Zöld háromszög tolós egy darabon. A Báracháza-barlangot bringával inkább délről érdemes megközelíteni, a bringával balra útpontnál,  N 47° 22,743' E 18° 26,328' 185 m [GC20VR+bringával balra] fentről a sziklákon problémás a bringa lehozatala, de nem lehetetlen.

Az első pont a Haraszt-hegyi tanösvény északi végén található, elszáradt fán laminált lap, következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Fa tövében mészkőlapon ugyanaz.
 N 47° 23,892' E 18° 26,409' 320 m [GC20VR+Korhadt fatuskón laminált lap]
A tanösvény a Vértesi Natúrpark igen látványos, 3,5 km hosszú körútvonala a Dunántúli-középhegység egyik szubmediterrán szigetének bemutatására vállalkozik. Hét állomásán a Déli-Vértes dolomithegyének, a Haraszt-hegynek erősen szabdalt felszínén, változó klímaviszonyain és különböző talajtípusain kialakult, a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott, ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal, valamint a földtani érdekességekkel ismerkedhetünk meg.
Több helyen is jó kilátás nyílik Csákvárra, a Csíkvarsai-rétre, vagy éppen a Zámolyi tározóra.  N 47° 23,840' E 18° 26,485' 314 m [GC20VR+1panoráma]
A túra ezen része érinti a GCHRST és a GCCSAK ládát.

A második pont felé irány a sárga sáv.Sárga sáv Csak az úttartás miatt fontos és hogy ne legyen unalmas az út a hármas pontig. Ismertető táblán laminált lap a következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Tábla tövében, mészkőlapon ugyanaz.

Hármas pont tovább a sárga sávon Sárga sáv egy kilátó pont.  N 47° 22,127' E 18° 23,389' 198 m [GC20VR+2panoráma] Facsoportban elszáradt fán, laminált lap a következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Fa tövében mészkőlapon ugyanaz a tábla. A csúcson egy második világháborús géppuskafészek maradványa van. Innen pazar a kilátás a Földtani tanösvényre és a felhagyott bauxitbányára. Az egykori bauxitbánya külszíni fejtése igazi marsbeli táj a Vértes hegységben, Gánt határában. Gánton 1920-ban bukkantak a jelentős karsztbauxittelepre, a külszíni bányát 1926-ban nyitották meg, de a későbbi terjedés eredményeként nemsokára öt helyen is bányásztak bauxitot Gánt határában. A bánya az 1930-as években már a világ egyik legismertebb és legnagyobb bauxitlelőhelye volt, de az 1980-as évekre a telepek kimerültek, 1987-ben pedig meg is szűnt a kitermelés.
Azóta a Vértes oldalában lévő hatalmas, felszakított sebeknek tűnő fejtéseket rekultiválták, több-kevesebb sikerrel visszaadták őket a természetnek.
Ezen keresztül a kék háromszög jelzésen Kék háromszög lehet elérni a következő pontot, közben bárhol gyönyörű képeket lehet fotózni a táj egyedülálló szépségű.
Továbbhaladás előtt érdemes felkeresni a közelben található GCGANT ládát.
A négyes pont körül található a GCTV2 egy 5 km-es kör beiktatásával.

Négyes pont a kék háromszögön Kék háromszög egy emlékműnél, a gánti német ajkú svábok kitelepítésének emlékére. Épület tetejének sarkán, laminált lap következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Bejárat előtt betonlap jobb oldala alatt mészkőlapon is megtalálható.

Az ötödik pont a zöld háromszögön Zöld háromszög található, a Gém-hegyen, ládában, 10x16-os hengeres ételdoboz, a következő pont koordinátájával, jelszó részlettel. Körpanorámát lehet fotózni.  N 47° 23,304' E 18° 24,276' 310 m [GC20VR+3panoráma]

A hatodik ponthoz tovább a zöld háromszögön, Zöld háromszög majd a kettes pontnál váltás a zöld sávra. Zöld sáv Tájékoztató táblán laminált lap jelszó részlettel. Tábla tövében mészkőlapon ugyanaz a tábla. A célpont a Báracháza-barlang, a Vértes talán legismertebb barlangja, mely hírnevét a régészeti ásatások során innen előkerült Hipparion, vagyis ősló maradványoknak köszönheti. A több, egymást harántoló, tektonikus hasadék mentén, triász fődolomitban kialakult korróziós járatok összhossza megközelíti a 90 m-t. A barlangot székesfehérvári turisták 1925-ben találták meg. A feltárást követően megindult ásatások eredményeként kitöltéséből páratlan értékű csontmaradványok kerültek elő, melyek a jura-kortól egészen az alsó pliocén korig terjedő időszakot képviselik. Közülük európai jelentőségűek az őselefánt, ősló és őszsiráf leletek, de a munkálatok során megtalálták a würm eljegesedés idején élt ember eszközeit és ékszereit is. Az 1941 óta védett, 1982 óta pedig fokozottan védett barlang jelzett úton közelíthető meg és szabadon látogatható.
A barlanghoz lejutáshoz, sziklás részen kell lemászni egy darabon. Jeges, vizes időben veszélyes lehet, fokozott óvatossággal kell lemenni, vagy esetleg a bringás kerülő pontnál délről érdemes megközelíteni.
Itt a GCCSVB ládát lehet még megtalálni.
Már csak a parkolóhoz visszajutás maradt a zöld barlangon Zöld barlang vagy a zöld sáv Zöld sáv jelzésen és a jelöletlen úton haladva az autóig, és lehet pihegni.

Jó túrázást mindenkinek!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (4 db): környezet: 5.00 rejtés: 4.49 web: 5.00 átlag: 4.83

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Bence2009 2021.07.24 17:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

vakond87 2021.07.21 22:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
17. párkapcsolati és 9. házassági évfordulónkra ezt a túrát választottuk. A Csákvár melletti tanösvény, illetve a Gánt-bányatelep és Gánt közötti geoládákat már korábban megkerestük, így ismerős volt a környék. Az útvonal gyönyörű, nagyon szép helyeken vezet. Ha a Vértesből érdemes valamit megnézni, ez mindenképpen az. Délután 17 órakor tettük le az autót az ajánlott parkolónál. A "kiskört" 1 óra alatt megcsináltuk, igy 18 órakor ismét az autó mellett mentünk el. A "nagykörre" már 4,5 óra kellett, igy jócskán belecsúsztunk a sötétbe. Gyönyörű helyeken jártunk. 22:30-ra értünk vissza az autóhoz. Köszönöm a rejtést!

IMG_20210721_172137IMG_20210721_190653
IMG_20210721_172540IMG_20210721_190656
IMG_20210721_201622IMG_20210721_173359
IMG_20210721_173402IMG_20210721_194040
IMG_20210721_181111IMG_20210721_194102
IMG_20210721_204907IMG_20210721_171650
IMG_20210721_190650IMG_20210721_200613
IMG_20210721_194111IMG_20210721_194201
Csaba & családja 2021.07.20 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. Az első pontért gyalog mentem, a többért biciklivel. A táj nem volt ismeretlen, de ide is mindig szívesen jövök. Most is jól éreztem magam.

Mr Zerge 2021.07.18 15:15 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

A Csákvár és Gánt közötti terület régi ismerős. Nem csak geocaching ládák miatt, volt itt GPSGamesos rendezvény, valamint számtalan tájfutás is. A jól ismert területen ismét egy jót gyalogoltunk. Tetszettek a pontok. Még az esőt is jól megúsztuk ahhoz képest, hogy milyen sok csapadékot igértek erre a hétvégére.

VP 2021.07.18 09:00 - Egyéb
Augusztus 13-án itt lesz a szenior tájfutó világbajnokság hosszútávú döntője, ezért addig a terület a benevezett versenyzők számára (így nekem is) tiltott.
Majd utána. :-)

V_Gabor 2021.07.10 13:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.52
Boldog szülinapot geocaching.hu!
GC20: 9/20
Minden pontot QR-kóddal olvastam be.

Fazék módszere inspirálta az én keresésemet is. Bringával teljesítettem, közben GCTV2 multit is megkerestem és ebédeltem a gánti Vértes vendéglőben (jó hely, ajánlom, de gyorsan elfogynak a szabad helyek!).
QR-kóddal

A tegnapi esőnek alig maradt nyoma. Egy-két tócsát láttam, de a gumim sehol nem hagyott nyomot a felázott talajban. Ezért is jó a Vértes!

Nekem nagyon tetszett a kör, ez a hegység mindig tartogat meglepetéseket!
Bringával élvezetes kör volt. Sajnos láttam ennél a rejtésnél is élő fára felcsavarozott táblát. Ennek nagy ellenzője vagyok. Alternatív rejtési mód pedig mindenhol számtalan módon megoldható.

Köszönöm!
[g:hu+ 2.8.2 teszt]

2021-07-10 09.02.42R2021-07-10 09.07.40R
2021-07-10 09.17.08R2021-07-10 09.31.46R
2021-07-10 09.42.24R2021-07-10 09.53.32R
2021-07-10 10.11.43R2021-07-10 10.14.37R
2021-07-10 10.15.31R2021-07-10 10.16.09R
2021-07-10 10.16.19R2021-07-10 10.25.52R
2021-07-10 10.43.15R2021-07-10 10.51.57R
2021-07-10 10.58.53R2021-07-10 11.44.21R
2021-07-10 12.44.15R2021-07-10 13.06.12R
2021-07-10 13.15.28R2021-07-10 13.26.25R
becko 2021.07.09 10:00 - Megtaláltam
GCPC megjelenése Csákvár mellett, megoldotta azt a dilemmámat hogy mikor menjek ezt a multit bejárni. Most!
Egy 30km-es bicajtúrán (kellő mennyiségű tolás mellett) begyűjtöttem mindkettőt.
Ismét meglepődtem hogy ez a "kis vacak" hegység milyen szépségeket rejteget. Az 5-ös pont egyértelműen megérdemel egy önálló ládát.
Nem tudom hogy a 6-os ponthoz hogy kellett volna menni, de ahogy én mentem, fentről a sziklákon, bicóval a kézben, az felettébb izgi volt, bár a helyszínen néhány keresetlen szófordulat is megfogalmazódott bennem.

P1060933bP1060937
P1060938P1060943
P1060944P1060945
Fazék 2021.07.04 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.11]
Délelőtti kis kirándulás. A leírás olvasgatása után hibrid megoldást alkalmaztam: reggel még gyalog megtettem a kiskört, aztán a parkolóhoz visszaérve elővettem a biciklit. A sárgán nagyon-nagyon jól lehet biciklizni, a hegyre vezető kéken és zöldön párszor kellett tolni, de a vége ismét csapatós lefelé.
Az elejét és kék háromszöget ismertem, de a többi út újdonság volt. Köszönöm.
Kis kitérőkkel 24 km és kereken 600m szint lett.

2021-07-04 08.28.542021-07-04 09.52.26
2021-07-04 10.01.212021-07-04 10.02.27
2021-07-04 10.21.362021-07-04 10.28.43
2021-07-04 10.46.332021-07-04 11.13.52
2021-07-04 11.18.172021-07-04 11.18.24
2021-07-04 11.49.52 
griffs 2021.06.29 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
4. hely, nem P1 !! Amint meglesznek a dobogós helyek, visszább dátumozom.
Elméletileg a jubileumi sorozat egyik rejtőjeként puskázhattam volna a koordinátákból és jelszórészletekből, de nem tettem, hogy meglegyen a maximális izgalom :) Olyannyira nem, hogy Csákvár szélénél még molyoltam (valamivel 9 óra előtt), hogy hol is lehet az ajánlott parkoló és hívtam Nepstert is, nem-e kell valamelyik rejtésen csiszolni.

Az időjárásról csak annyit mondanék, hogy a pokol tüze ég odakint...

Szóval a Haraszt-hegyi tanösvény lépcsőin feltoltam a vasat, de tudtam hogy megéri, fent remek pályák vannak (semmilyen tiltó táblával nem találkoztam).
1-es pont rendben (kicsit feljebb hagytam a bringát) és legurulni parádés :) Kb. 2.5 km.-ből megjárható ez a kör, szóval aki nem akar tolni, az legyalogolhatja.
2-es pont környéke sűrű,sötét erdő, épp ahogyan szeretem és az odavezető út is tökéletes. Itt átkutattam pár fát, mire beugrott, hogy nem mindenhol a fa a nyerő és megnéztem a leírást, BINGÓ. Épp ekkor hívott vissza nepster is és kikderült, hogy nem kell 100%-osan eltakarni a táblákat, a könnyebb megtalálásért. Nem egyforma a felfogásunk ebben a dologban, de kicsit arrébb húztam a követ és folytattam utamat.
Próbálom rövidebben.
3-as pont, gyalogos dombon, évek óta fel akartam jutni ide (még csak felülről láttam, ernyőről), viszont nem könnyű látótávolságon belül hagyni a bringát. Innen már fel akartam pörgetni, a meleg miatt, kimentem az aszfaltra. Hétköznap sok erre a kamion.
4-es pont látványos, a lánc viszont veszélyes, lecsuknám, aki kirakta. Újra aszfalt, de csak párszáz méter.
5-ös, a láda, bringával nem hiszed el hol kell megindulni felfelé, Gántról, kb. 140 m szinten keresztül szidtam Nepstert... no de lefelé... ott már imába foglaltam a nevét ! :)

5-6 pont között csillagos 5-ös montis csapatás !!

6-oshoz gyalog érdemes lemenni a sziklákon és lépcsőkön, utána már 2 km-en belül van az autó (és kb. azonos szinten), ha a hegy lábánál maradsz.

A vége (kicsit módosított útvonalon) 21.8 km. lett, 500 m körüli szintemelkedéssel. Töltenék fel tracket, de valamiért az volt a szabály (nekünk, rejtőknek), hogy ne legyen track. Pedig jól jött volna, a 4:25-ös bruttó időmben közel 2 óra állásidő volt, ami nagyrészt tervezgetéssel telt, hogy merre tovább.
Remek volt, a GCTV1 és GCTV2 multikat minden évben letekerem (előbbit évente többször is) és ez az útvonal is be fog kerülni a kedvencek mappába ! :)

paidlp 2021.06.29 10:49 - Megtaláltam
Elsőként fogom!
Ja, mégsem... :) [Geoládák v3.11.3]
Valójában "P2"! Együtt tudok élni a gondolattal, hogy griffs viszi az első helyet. Megérdemli.
A QR kódok remekül működnek, nagyon hasznos fejlesztés.
A 4. ponton túl közel lett ragasztva a falhoz, ott bárhogyan próbáltam, csak az alternatívról sikerült beolvasni, de hát volt az is. :)
Élmény volt, köszönöm a rejtést!

 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]