geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4789. Telekgerendási Szlovákok (GCTGSZ)

Tájház

Tájház

Láda rejtek

Láda rejtek

Nyitvatartás

Nyitvatartás

A pótjelszót itt keresd

A pótjelszót itt keresd

Citera

Citera

Konyha

Konyha

Vályogtégla vető ládák

Vályogtégla vető ládák

Sajtprés

Sajtprés

Étkező

Étkező

Fém eszközök

Fém eszközök

Csengő

Csengő

Eke

Eke

Mángorló

Mángorló

Népviselet

Népviselet
Szélesség N 46° 39,495'
Hosszúság E 20° 57,092'
Magasság: 83 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.05 00:00
Megjelenés időpontja: 2021.06.09 20:10
Utolsó lényeges változás: 2021.06.09 20:10
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ati, Kati és Jani
Ládagazda: oryszcsak
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 75 m
Megtalálások száma: 60 + 1 sikertelen
Megtalálások gyakorisága: 3.0 megtalálás hetente


Nem kereshető 24 órában, kérem elolvasni a leírást!

A tájház nyitva tartása: szerdánként 14.00-16.00
Egyéb napokon előzetes bejelentkezés alapján látogatható (telefon: +36304062647), a tájház gondnoka Oryszcsák György szívesen körbevezeti a látogatót, sok érdekességet és történetet tud mesélni a kiállított tárgyakról. Belépés ingyenes.


Röviden

Tájház udvarában 18*12*5 cm-es, hagyományos konyhai dobozt keress!

A ládába TravelBug nem helyezhető.


A láda célja

2017 májusában megnyitotta kapuit a Telekgerendási Szlovák tájház - Helytörténeti-néprajzi gyűjtemény és közösségi tér, mely az itt élő szlovákok történetét, kultúráját, hagyományait hivatott bemutatni. A ládával ezt a sokszínű, az alapítók szüleik, nagyszüleik által használt tárgyak gyűjteményét szeretnénk megismertetni a keresőkkel.

Alternatív jelszó a kerítésen, a projekt tábla mellett, bal oldalon, fém lapocskán.

Megközelítés

-Autóval Békéscsaba és Szeged felől is a 47-es úton közelíthető meg. Parkolni a tájház előtt, az utcán lehet.  N 46° 39,487' E 20° 57,064' 83 m [GCTGSZ+parkoló]
-Tömegközlekedéssel:
A telekgerendási vasútállomástól 1,4 km.
A Telekgerendás, községháza buszmegállótól 220 m.
-A 47-es út mellett vezető kerékpárútról biciklivel is jól megközelíthető.

A tájházról

Telekgerendáson 1994-ben alakult meg a szlovák önkormányzat, mely a szlovák hagyományok és a nemzetiségi nyelv ápolását, őrzését tűzte ki célul, szorosan együttműködve a telekgerendási Borouka Pávakörrel.
2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Szlovák Önkormányzat támogatást nyert egy helytörténeti-néprajzi gyűjtemény és közösségi tér kialakítására.
Az itt élők közös összefogással alakították ki a tájházat. Szüleiktől, nagyszüleiktől fennmaradt, megörökölt tárgyakból jött létre a kiállítás. Nagy szeretettel adományozták a tájháznak az örökségeiket, hiszen így kicsit tovább él szeretteik emléke.

A magyarországi szlovákokról

A szlovákok a mai Magyarország területére a 17. század végén, a török kiűzetése után az északi, túlnépesedett vármegyékből érkezvén telepedtek le vagy lettek letelepítve az elhagyott területeken.

Letelepülési szakasz: 1690-1711
Az első bevándorlási hullám 1690 és 1711 között zajlott, ekkor érkeztek szlovákok Piliscsévre, Kesztölcre, Pilisszántóra. Ennek a letelepülésnek a magvát főképp szökött jobbágyok alkották, akik a töröktől visszafoglalt területekkel határos vármegyékből (Bars, Nyitra, Nógrád, Hont, Abaúj) érkeztek. Az északabbi vármegyékből érkezők (Trencsén, Árva, Liptó, Szepes) ezt a sávot mintegy hídfőállásként használták a további vándorláshoz. Ekkor az ország nyugati felén (az Észak-Dunántúlon), az ország közepén és keleten, a nyelvhatáron lévő vármegyék lakatlan helységeiben telepedtek le (Sárisáp (Šárišáp), Kesztölc (Kestúc), Piliscsév (Čív), Pilisszántó (Santov), Vanyarc (Veňarec), Acsa (Jača), Csővár (Čuvár), Bükkszentlászló (Stará Huta)).

1711-1740
Ekkor szervezetten folyt a szlovákok betelepítése, gyakran a földesurak hozattak be szlovákokat az elhagyott birtokaikra. Olyan földesurak is telepítettek le szlovákokat, akiknek északon is, délen is voltak birtokaik. A földesurak állami engedéllyel telepítették le, telepítési szervezők segítségével a szlovák lakosokat. Ebben a szakaszban jött létre egy sor önálló szlovák település és nyelvsziget. A Garamtól nyugatra lévő területekről érkeztek a Dunántúlra (Pilisszentlászló (Svätý Václav/Senváclav), Öskü (Eška), Bánhida (Bánhida), Vértesszőlős (Síleš), Bakonycsernye (Čerňa) (1724), Tardosbánya (Tardoš)). Az Alföldre vándorlók Nógrádon át mentek. Az Alföldön a következő településeken telepedtek le: Ecser (Ečer), Maglód (Maglód), Bénye (Bíň), Irsa (Irša), Csömör (Čemer), Kiskőrös (Malý Kereš), Miske. A délkeleti régióban pedig a következő helyekre települtek: Békéscsaba (Békešská Čaba), Szarvas (Sarvaš), Mezőberény (Poľný Berinčok), és ekkor jött létre az első üveghuta település is: Bükkszentlászló (Stará Huta) (szlovák huta = kohó).

A 18. század második fele
A harmadik szakasz idején főképp a mai Szerbia (Bácska és Bánát) területére folyt bevándorlás. Az Alföldön ekkor csak másodlagos telepítések, illetve továbbvándorlások voltak. A békéscsabai szlovákok ekkor alapították Tótkomlóst (Slovenský Komlóš) (1746), Apatelket (Mokrá) (1747), majd a békéscsabai, szarvasi, tótkomlósi és felvidéki szlovákok (tirpákok) Nyíregyházát (Níreďháza) telepítették be. Ekkor újabb hutás falvak létesültek a Bükk hegységben és a Mátrában: Répáshuta (Répašska Huta), Bükkszentkereszt (Nová Huta).

19. század
A negyedik szakaszban is a másodlagos telepítések voltak a jellemzőek. Az egyik legszebb ilyen "láncolatként" futó alapítási hullám így nézett ki: a tótkomlósiak 1802-ben megalapították Nagylakot, a nagylakiak 1815-ben Pitvarost (Pitvaroš), a pitvarosiak 1844-ben a tótkomlósi és nagylaki pusztabérlőkkel közösen pedig megalapították Csanádalbertit. (Ezt a falut Új-Pitvarosnak hívták kezdetben, a szlovák lakosság 80%-a később a lakosságcsere alkalmával Szlovákiába került.

20. század
Legfiatalabb szlovák nemzetiségű településeink Kétsoprony (Kétšoproň) és Telekgerendás (Telekgerendáš). Az egykori tanyaközpontokból jöttek létre az 1950-es évek elején Békés megyében.

Forrás
Magyarországi szlovákok
Telekgerendás

Érdemes végig nézegetni a sok-sok régi használati tárgyat a gépek előtti időből!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (12 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.74 web: 4.66 átlag: 4.67

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
-
kereshető egész évben
-
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


erdeisz 2021.10.24 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

álomfogók 2021.10.23 13:50 - Megtaláltam
DK-i GCXX túra 10 ládával, amiből a 3 esemény időlegessége "tette sürgőssé" a látogatást.
Ezzel a nyitvatartással lényegében az alternatív az egyetlen megoldás, ami nem könnyen, de meglett.

Mihul 2021.10.23 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.3 teszt]

szakica 2021.10.23 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Szilágyiék 2021.09.24 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.11
Megérte várni, és nem pótjelszózni 18-án Kopáncsra menet! (Mondjuk akkor nem is találtuk meg, pedig ott van az, valóban! :-) )

Szóval az úgy volt, hogy 18-án Kopáncsra szólt a meghívás, nem is akármilyen találkozóra! Együtt volt a "Vissza a városba" kerékpáros zarándoklat eseménye; az Árpád-kori kis templom saját - Szőke-Kiss rejtése: a GCKRKT; GYEZegzug Gcefa mozgó-; a GCjaro eseményjáró-; és a végére befutott a GCSPIR szellemjáró ládikó is.

Ez a rejtés éppen útbaesett volna. Gondoltam, kicsit előbb indulunk, és odafelé megkeressük. Pénteken felhívtam a megadott telefonszámot, de kiderült, hogy pont nem alkalmas a másnap, de valaki ki tudja nyitni a házat. Azt mondtam, inkább várjuk meg a személyes találkozást, mert úgy sokkal érdekesebb lesz. Szeretem a régi tárgyakat, és még jobban szeretem, ha valaki mesél róluk, megismerhetem a történetüket is.

Úgy alakult, hogy a mai délelőtt mindnyájunknak megfelelt, 10 órára megbeszéltük a találkozót. Kicsit előbb érkeztünk, de láttuk, hogy benn kerékpárok, kinn autó áll a ház előtt. Legnagyobb meglepetésünkre és örömünkre Zergiékkel futottunk össze! Ők már elmenőben voltak, de beszélgettünk kicsit.

Ezután miénk volt a tér, és jó másfél órát töltöttünk a kedves házaspár társaságában. Külön öröm, hogy a szépséges virágokból magokat is kaptam. Remélem, megfakadnak, és mindig emlékeztetni fognak erre a kellemes délelőttre!

Talán többen bemennének, ha tudnák, hogy a gondnok: "Gyuri bácsi" - az esetek nagy többségében - 5 perc alatt ott tud lenni a háznál, ha időben megcsörgetik.

Köszönjük szépen!

A kapubólCitera - viselet - rokkák
Esküvői viselet annoEgyszerre modern és hagyományos fürdőszoba
Konyha - étkező - viseletÁtjáró - régi tárgyakkal
UdvaronA ház eltávozott tulajdonosa
Állítólag működőképes - ajándékÓlak mellett is régi tárgyak
Élmény minden találkozásIlyen szépek...
"Kiskonyha" - közösségi térKedves gondnok házaspár
Zergi 2021.09.24 09:30 - Megtaláltam
Fogtam!
Szilágyiéknak nyitották ki, de mi előbb beestünk. Ragyogó kis gyűjtemény, köszönet az adakozóknak és a kiállítóknak is!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
-13-14
-15-16
-17-18
-19-20
baggio 2021.09.19 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Fazék 2021.09.14 10:44 - Megtaláltam
Békési biciklis eseményládakeresés prológjaként itt még autóval. Zárt kapuk, gyors találat. Érdekesek a Manhattant megszégyenítő, vonalzóval húzott egyenes / párhuzamos utcák.

Senator62 2021.09.13 11:50 - Megtaláltam
Meglett! Köszi a rejtést!
Most csak pótjelszóval, de a láda közelsége miatt megnézzük majd a tájházat is!

ha2 2021.09.04 10:05 - Megtaláltam
Kár, hogy nem volt most időnk bemenni.

fercsipeter 2021.09.04 10:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

hitamas 2021.09.02 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.49
Most, hogy megtaláltam a pótjelszót, nem igazán értem, miért nem találtam legutóbb ... Ha lesz errefelé családi üdülés, talán benézünk. Sajnos-szerencsére több a látnivaló, mint amennyi a szabad idő ... :)

ystray 2021.08.28 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Attibati 2021.08.28 15:40 - Megtaláltam
Kerékpáros találat, Békéscsaba - Gc20bm - Telekgerendás - Békéscsaba 77 km
Látva a sok sikertelen pótjelszó keresést én is hamar konstatáltam, hogy a jelszó nincs meg. Ha már ennyit kerékpároztam a találatért nem hagytam annyiba és felhívtam a Rejtőt, hogy nincs meg a pótjelszó. Ő kedvesen elmagyarázta, hogy ott van az, csak kicsit le kell hajolni. És tényleg a jelszó a helyén van, nézzetek körül jól!

Bakszakáll 2021.08.25 09:35 - Megtaláltam
Köszönöm a pótjelszavas lehetőséget:)

Dr.Lada 2021.08.21 07:12 - Megtaláltam
Andrusával néhány nap a környéken bringáztunk, ezen reggel ide is eljutottunk. Tüzetesen átnéztük a tábla mindkét oldalát és a kerítés minden részletét, de sehol nem találtuk meg a pótjelszót.:-( Pedig 20 percet elszöszöltünk a kereséssel. Mivel még a nyomát sem találtuk, így erős a gyanúm ez már jó régen hiányozhat sajnos. Korán reggel lévén nem akartuk a rejtőt telefonon zaklatni, így maradt a jelszó nélküli.:-(((
Kérem a képek alapján a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.09.25 06:23]

-1-2
-3 
hitamas 2021.08.12 10:10 - Nem találtam meg
Útba esett, gondoltam meg lesz a pótjelszó. Nem lett meg ...

TS 2021.08.08 13:15 - Megtaláltam
Gyulai nyaralásról hazafelé kerestük meg ezt a ládát. Jamina felől a hátsó úton mentünk, de eltévesztettük a lefordulást ami nem volt jelezve. Ha nincs ez a kis késés, akkor találkozhattunk volna anettnori-val aki néhány perccel megérkezésünk előtt ment el. A gondnoknak telefonon jeleztük érkezésünket, mert nem csak a jelszót akartuk leolvasni, hanem a tájházat is megszerettük volna nézni. Jól döntöttünk, mert mint kiderült a rejtő édesapja által nagyon jó tárlatvezetésben volt részünk. Végül a láda is előkerült.

anettnori 2021.08.08 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.41
Megvan!
[g:hu+ 2.7.14]

Hát, ez érdekesen alakult. Eredetileg csak a póttal akartam bíbelődni. A helyszínre érve viszont nyitva volt a kapu és, mint kiderült, a gondnok tett-vett az udvaron. Váltottunk pár szót, kiderült, valakik jelezték, hogy megnéznék a házat, de még nem értek ide. Így nekem is tartott egy tárlatvezetést. Köszönet érte!

-1-2
Emese62 2021.08.06 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.87
Megtaláltam köszönöm szépen.

Hey-ho 2021.08.01 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Gyömi 2021.07.31 19:07 - Megtaláltam
Pótjelszóval. Köszönjük!

egynagyati 2021.07.29 09:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

AtiÁk 2021.07.24 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm az élményt! [Geoládák v3.11.3]

Peterancsa 2021.07.24 15:04 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltam.Köszönöm a rejtést! :)
[Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (61 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]