FAQ
4862. Egyeken nincsenek hegyek (GCEKAL)

Egyek címere

Egyek címere

A kálváriadomb

A kálváriadomb

Őrízve

Őrízve

Az 1. stáció és rajta az örökbe fogadó neve

Az 1. stáció és rajta az örökbe fogadó neve

Indul a körséta

Indul a körséta

Körben haladva

Körben haladva

Családi sírbolt

Családi sírbolt

Az utolsó stáció

Az utolsó stáció

Kereszten keresztül

Kereszten keresztül

Itt keresd!

Itt keresd!

A Szent József templom a Székelykapuval

A Szent József templom a Székelykapuval

A templom belső

A templom belső

Krisztus karjában

Krisztus karjában

A falu közepén

A falu közepén

Szöghatár-halom

Szöghatár-halom

Tornyok. Antennával vagy gólyával

Tornyok. Antennával vagy gólyával

A legújabb régi

A legújabb régi

Az új csónakkikötő

Az új csónakkikötő
Szélesség N 47° 37,581'
Hosszúság E 20° 53,264'
Magasság: 100 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.07.01 00:00
Megjelenés időpontja: 2021.09.01 18:30
Utolsó lényeges változás: 2022.05.24 07:50
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: tapiapi
Ládagazda: tapiapi
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 250 m
Megtalálások száma: 113 + 2 jelszó nélküli + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug nem helyezhető.


Röviden

A temetőkert legmagasabb pontján, a kerítés sarkánál, jelölt tégla alatt 4*8 centiméteres tégely, apró ajándékokkal.

Megközelítés

Parkolni a láda közelében lehet.  N 47° 37,654' E 20° 53,187' 98 m [GCEKAL+parkolo]
Autóbusszal érkezők a Fő utca 55. szám előtti megállónál szálljanak le.
Egy kis segítség: Menetrend kereső

Miért Egyeket választottam?

A Hortobágy és a vizek szerelmeseinek ajánlom ezt a ládát. A település - senkit meg nem sértve - mintha valahol az Isten háta mögött lenne, ugyanakkor olyan közel annyi szépséghez. Kerékpárral Tiszafüred és a Tisza-tó is egy fél órán belül elérhető, de nincs messze Hortobágy sem. (Nagy erőkkel épül a Debrecen-Hortobágy kerékpárút is, jövőre már Debrecenből is biztonságosan lehet kerékpárral kijutni. Most azért a 33-as főút forgalma suhan mellettünk.) De leginkább Dr. Miluczky Attila polgármesterrel kötött barátságom, valamint a településen talált gyöngyszemek miatt szeretném megmutatni.

A kálvária

Egy mozgóládával látogattam meg először ezt a kálváriát. Ködös, havas időben, metsző hidegben. Nagyon megfogott a hangulata és leginkább az, hogy közadakozásból újult meg. Minden stációnak van "gazdája", aki örökbe fogadta, aki hozzájárult a felújításához. Akkor döntöttem el, hogy többre, bemutatásra érdemes. A kálvária valójában egy körséta, a Kálvária dombról látható minden stáció.

Az Egyek nagyközség szívében található kálváriás temető első írásos emléke 1783-ra datálható. Az akkor készült térképen feltüntetett temetkezési hely kettős kunhalmon áll. A kápolna fölötti keresztet és 1891-ben a három részre tagolt, oltárral ellátott úgynevezett Krisztus sírboltot, a település hívőinek adományából 1885-ben állították fel. Hosszú használat után, 1965-ben zárták le a temetőt. Csipkerózsika álmából 2001-től kezdve ébredezik, amikor kerítéssel vették körül, és felújították a Jézus sírboltot. Egyházközségi összefogással 2011-ben elkezdődött a temető megújítása, mentése. íTöbb család örökbe fogadta a 14 stációt, vállalva annak rendbentartását. Az örökbe fogadók nevét a stációkon emléktáblák jelzik. Aztán 2012-ben közmunka program keretében megtisztították a területet. Végül a kálvária stációi, a keresztek 2018-ban kerültek felújításra.
Forrás:Csendhegyek -Egyek kálvária
Tárkányi Béla költő és szentírásfordító Egyeken volt plébános 1857-től 68-ig. A szentírás fordítását 1861-ben Egyeken fejezte be. Édesapja sírja a Kálváriás-temetőben van, a bejárattal szembeni kunhalom tetején.

Idézet a Lelkeket keressetek című könyv 39. oldal aljáról: "Az egyeki temető is őrzi Tárkányi Béla költészetét. Nem csak édesapja sírversét írta, de sok más elhunyt egyeki sírfelirata is az ő költeménye. "Fájdalmát e kőbe véste a fiúi szeretet, keseregve drága kincsén, atyja hamvai felett. E kő és minden múlandó, de van ami megmarad, s a Krisztusban itt szendergő holtnak szent nyugalmat ad. Kik tehát ezt olvassátok kérvén az Isten Fiát, mondjatok egy Miatyánkot és Üdvözlégy Máriát. 1865. Július 6-án élete 71-ik évében elhunyt atyjának, Ádámnak Tárkányi B.J. ""

A településről és további látnivalók

Az ötezer lelkes település Egyek. Kiterjedt tanyavilág tartozik hozzá, valamint határai lenyúlnak a Tiszáig. A településhez tartozik Félhalom a falu központjától 5 km-re, Ohat a falu központjától 12 km-re,
Telekháza a falu központjától 7 km-re található.

A Fő téren áll a Szent József-templom, amely 1790 körül, késő barokk stílusban épült.  N 47° 37,927' E 20° 53,238' 100 m [GCEKAL+templom] Benne Kovács Mihály, a 19. század jeles egyházi festőjének képe 1863-ban készült. Mögötte az I. világháborús emlékmű - Krisztus karjában elesett katonával.
A Fő téren található Nepomuki Szent János szobra, valamint a Székely kapu és Koós Tibor kabai fafaragó mester faragott szobrai. Itt olvashatsz a székelykapuról.

A község határában, Tiszafüred felé haladva található a Hortobágyi Nemzeti Park nyugati fogadóháza - Patkós Galériával.  N 47° 35,466' E 20° 51,169' 100 m [GCEKAL+1épület]

Debrecen felől érkezve a Szöghatár-halom fogad bennünket, kunhalom, régi sírokkal, kőkeresztekkel.  N 47° 37,677' E 20° 54,848' 100 m [GCEKAL+szobor](A csegei és debreceni földek határvonalát jelezte a halom, amelyen egy családi sírbolt található,az Ádám családé. Érdekessége, hogy ükunokája és szépunokája újította fel 2019-ben! Magát a kunhalmot a település 1993-ban "bontotta ki" az akácos, gazos dzsumbujból.)

A település sajátossága, hogy az önkormányzat folyamatosan megvásárolja az elhagyott házakat, felújítja és bérlakásokként működteti. Valamennyi járda kövét helyben gyártják, helyiek rakják le, a pusztai szegénységnek nyoma sincs. Az Alkotóház falát Farkas László helyi festő és restaurátor rajza díszíti, amely a község közepén található. N 47° 37,975' E 20° 53,224' 100 m [GCEKAL+2épület] A gyönyörűen felújított tó partjára is érdemes kiülni.  N 47° 37,462' E 20° 53,571' 100 m [GCEKAL+1tó]
A nagyközség Tisza partja a vízi túrázók számára 2021. júniusától egy új szolgáltatással bővült, egy új csónakkikötő várja őket. De az olyan alkalmi horgásznak is felcsillan a szeme tőle, amilyen én vagyok, mert a kikötő és a lassan visszaforgó parti víz jó fogással kecsegtet. A kikötőtől nem messze közlekedik a komp is, így a túlpart, Tiszadorogma is könnyen feltérképezhető egy egyeki pihenés alkalmával, vagy az aszfaltozott töltésen - gyalog vagy kerékpárral - Tiszafüredre lehet érni.  N 47° 40,414' E 20° 51,867' 100 m [GCEKAL+komp]

A település részeként a hortobágyi tanyavilág jellegzetes megtestesítője Ohat, ahol a Gödény-kastély található.  N 47° 36,565' E 20° 57,904' 100 m [GCEKAL+épület3]A kastély a szocialista államosításig a nemes gödényházi és farkasfalvi Gödény család ohati ágának volt a birtokában. A kastély a szocializmus idején az államosítás után iskolaként funkcionált. Napjainkban elhagyatva áll egy önkormányzati tulajdonú tanya ligetében.

Ugyancsak Ohaton érdemes, főleg a horgászni vágyóknak felkeresni a halastavakat, amelyek országos hírűek, de a Tisza-tó árnyékában kevesebb reflektorfényt kapnak.  N 47° 36,207' E 20° 59,780' 100 m [GCEKAL+2tó]
Az Egyek-pusztakócsi mocsárvilág valaha közel 10 000 hektáron terült el, Ohat-Egyek-Tiszafüred határában. Mára egy része kiszáradt, de a Fekete-rét tanösvény még megőrzött valamit a régi mocsárvilágból. A tanösvény kiinduló állomása a 33-as út nagyiváni elágazásánál álló Kaparó-csárdával szemközti parkoló. (Itt található a GCKPRO láda.) A parkolótól balra indulva kis kitérőt tehetünk a hosszan elnyúló Kis-Jusztus mocsár déli végéhez. Erre a kitérőre akkor érdemes kb. fél órát szánni, ha a mederben víz van, mert ez esetben figyelhetünk meg többféle madarat. A Kis-jusztusi kitérő után a Górés-tanya felé kell venni az irányt, mely Kócsújfalutól kb. 4 km-re található. A földúton (mely szárazság idején poros, de kis esőzést követően már emberpróbálóan sárossá válik - jellegzetes hortobágyi élmény) elindulva először elhaladunk a jobb kéz felé eső Nagy-halom mellett. A Górési természetvédelmi mentőhely (madárrepatriáló telep) új madárházait megközelítőleg egy óra elteltével érjük el a Górés-tanya mellett. A tanya mellett található Filagória-halom.
A közepes túrát választva Górés-tanyát nyugat felé elhagyva a fűzfákkal (pl. fehér fűz) övezett csatornaparti gáton érjük el a Fekete-rét tanösvény kiinduló állomását.

A tanösvény oldala a Hortobágyi Nemzeti Park weblapján

A település honlapja

Közelben lévő ládák: GCHHTK, GCMCS és a megannyi Tisza-tó környéki láda.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (43 db): környezet: 4.36 rejtés: 4.48 web: 4.58 átlag: 4.47

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Tanohun 2022.09.30 10:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kertimi 2022.09.30 10:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Horváth Edit 2022.09.26 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Sajnos a kerítés már igencsak le van bontva. [Geoládák v3.12.10]

Fűkocka 2022.09.14 12:54 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 4.24
Ok

peter1990 2022.09.10 14:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.63
Megtaláltam!

Mandula93 2022.09.10 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ha8je 2022.09.04 12:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

DrBogi 2022.09.03 13:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Repi97 2022.09.03 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

VilmosT 2022.09.03 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kitti Gábor Vilmos Kazincbarcikáról [Geoládák v3.12.10]

VaVi 2022.09.03 11:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

cserpaktomi 2022.09.03 10:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zoli96 2022.09.02 18:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Erikabèresnè89 2022.08.28 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Tonoka1 2022.08.28 11:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 1.85
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kia71 2022.08.28 07:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Víghdius 2022.08.21 21:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Köszönjük a rejtést! :)

bm 2022.08.21 15:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Laci9727 2022.08.21 13:25 - Jelszó nélküli megtalálás
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.12.10]

csenge715 2022.08.21 13:24 - Jelszó nélküli megtalálás
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! ???????? [Geoládák v3.12.10]

VighGyula 2022.08.20 23:59 - Megtaláltam
Megtalaltuk! Köszönjük a rejtest:)

pozoli1 2022.08.20 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget. pozoli1 és Ancsa

kl 2022.08.13 10:47 - Megtaláltam
Elvitte valaki a tollat

Mate353 2022.08.04 11:40 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.28
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Blabo 2022.08.01 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (116 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]