FAQ
4845. Rotary Club Pécs, Orfű (GCRC04)

A sárga kereszt és a Csermaalja tanösvény

A sárga kereszt és a Csermaalja tanösvény

Tanösvény vége, erdei út eleje

Tanösvény vége, erdei út eleje

Feszület a Hermann Ottó-tó partján

Feszület a Hermann Ottó-tó partján

Sárga utak elágazása

Sárga utak elágazása

Gát a tavak között

Gát a tavak között

Hermann Ottó-tó a gátról

Hermann Ottó-tó a gátról

Szitakötő

Szitakötő

Kovácsszénájai-tó a fahídról

Kovácsszénájai-tó a fahídról

Napfürdőző teknőspár

Napfürdőző teknőspár

A fahíd

A fahíd

Hívogató ösvény a Kovácsszénájai-tó partján

Hívogató ösvény a Kovácsszénájai-tó partján

Molnárkák a vízen

Molnárkák a vízen

Tavi látkép a partról

Tavi látkép a partról

Kacsamama kicsikkel a parton

Kacsamama kicsikkel a parton

Kacsamama kicsikkel a vízben

Kacsamama kicsikkel a vízben

Békakirályfi

Békakirályfi

Horgászcsónakok csendélet

Horgászcsónakok csendélet
Szélesség N 46° 10,606'
Hosszúság E 18° 7,431'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.08.03 20:20
Megjelenés időpontja: 2021.08.03 20:20
Utolsó lényeges változás: 2022.08.16 07:13
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: BuBiPuma
Ládagazda: BuBiPuma
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 145, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.4 megtalálás hetente


2021-ben a Magyarországi Rotary Clubok Szövetségével közösen 12 eseményládát rejtettünk el. Ezeket a ládákat eredeti formájukban, eseményládaként 2022. július 31-ig lehetett keresni.

Kedves Kesserek!

2022.08.16.
A láda státusza 'Megszűnt'.

2022.08.11.
A ládát beszedtem, már nincs a rejtekben, a státuszát átállítottam 'Beteg'-re. Akinek még be nem jelentett megtalálása van, pótolhatja augusztus 15.-ig.

2022.07.30.
A Rotary-s eseményládák 1 éves kampánya 2022. július 31.-én lejár . A láda augusztus 10.-ig 'Kereshető', majd augusztus 15.-ig 'Beteg' státuszú (a korábbi, még nem bejelentett megtalálások eddig logolhatók). A láda státusza 2022. augusztus 16.-tól 'Megszűnt'.


Röviden

A Hermann Ottó-tó mellett vezető sárga kereszt sárga kereszt turistaút tó felöli oldalán, az úttól pár méterre található a 20x14x7 cm-es négycsatos műanyag doboz, kisebb szikla alatt, talajszinten, a rejtek bejárata faággal takarva. A vizszintes ágakat (két vékony és egy vastag) elég mozgatni, minden más maradhat a helyén, a láda elérhető.

Megközelítés

Autós parkolási lehetőség:

A Pécsi-tó gátjánál található egy nagy parkoló
 N 46° 9,805' E 18° 7,992' 180 m [GCRC04+1 parkoló Pécsi-tó gát]

vagy Orfű-Tekeres déli (Pécsi-tó gátja felöli) végén néhány autó számára az út mentén
 N 46° 9,824' E 18° 7,711' 180 m [GCRC04+2 parkoló Tekeres dél]

vagy Orfű-Tekeres északi (Hermann Ottó -tó felöli) végén, a temető mellett néhány autó számára
 N 46° 10,112' E 18° 7,666' 180 m [GCRC04+3 parkoló Tekeres észak]

Kerékpárral:
Pécs külvárosából, az ürögi városrészből indul a kerékpárút a gyönyörű mecseki erdőben haladva Orfűig, majd onnan a tó partján folytatódik Abaliget felé. Jelentős a szintemelkedés az út során (több száz méter), hiszen fel kell kapaszkodni a Mecsek-gerincére Remete-réten át; így csak kellő edzettséggel rendelkező bicikliseknek ajánlott.

 N 46° 5,215' E 18° 10,977' 212 m [GCRC04+1 kerékpárút Pécsről]

 N 46° 8,272' E 18° 9,671' 215 m [GCRC04+2 kerékpárút Orfűről]

Tömegközlekedéssel:

Elérhető a Volánbusz Zrt. távolsági autóbuszaival Pécsről, a Pécs-Orfű-Abaliget viszonylaton, az "Orfű (Tekeres) forduló" nevű buszmegállótól.
 N 46° 9,868' E 18° 7,657' 180 m [GCRC04+buszmegálló].
Menetrendi információk : 'Volánbusz' ; a kereső mezőbe az 5600, 5601, 5602, 5603 vonalak valamelyikét beírva.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Bevezető

"A Rotary olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot. Szakmai és magánéletükben magas etikai alapelveket követnek. Arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék. Ezeket az ideálokat ápolják a rotarysták heti baráti összejöveteleiken és ezek szerint az ideálok szerint élnek.

A Rotary-t Paul Harris és három barátja alapította Chicago-ban 1905-ben. Azóta világméretű mozgalommá fejlődött, melyben 200 országban közel 33 000 klubja működik több mint 1,2 millió taggal.

Magyarországon az első Rotary Club 1925-ben alakult Budapesten. A Rotaryt, lévén amerikai ihletésű, 1941-ben betiltották. 1989-ben Budapesten alakult újjá az első klub kb. 60 taggal, és további klubok ezt követően alakultak meg Budapesten, Pécsett, Szegeden, Sopronban, Győrött és Szombathelyen.

A magyar Rotary Klubokat tömörítő magyarországi Rotary Districtet (District 1911) 2020 januári adatok szerint összesen 52 db Rotary Club alkotja, melyeknek összesen 1136 fő tagjuk van. Küldetésünk: barátságra alapozott önzetlen szolgálat a társadalmi szolidaritás elősegítése és a közösségek támogatása céljából."

A Rotary Club Pécs oldalán ismerhetsz meg további információkat a mozgalomról.

A láda szűkebb környezete

Hermann Ottó-tó

A tórendszer méretben második legnagyobb tagja a 30 hektáros Hermann Ottó-tó; nevét az egyik legismertebb magyar természettudósról kapta. Létesítésekor a Magyarországon élő összes halfajt betelepítették, melyek nagy része ma is megtalálható benne. Számos vízimadárfaj (vadkacsák százai, szürke gém, kiskócsag), hüllő, kétéltű, rágcsáló mellett élőhelye olyan ritka védett emlősöknek is, mint a vidra. Az erdők vadjai, vaddisznók, szarvasok, őzek, rókák, borzok gyakori látogatói a tónak, jönnek felfrissülni, dagonyázni, szomjukat oltani. A völgyzárógátas tó igen változatos, akadókkal, nádasokkal szegélyezett. A parti részén, 600 méter hosszan húzódik a Csermaalja tanösvény, ahol esőbeállók, tűzrakó helyek, ismertető táblák és utcabútorok találhatók (ezek jelenleg sajnos elég leromlott állapotban vannak, időszerű lenne a felújításuk, cseréjük). A tópartra a ligetes parkerdő jellemző, lombhullató és tűlevelű fák, cserjék, nádasok váltakoznak; a tó és közvetlen környezete természetvédelmi terület, helyi védettség alatt áll.

Kovácsszénájai-tó

1970-ben készült el, 10 hektáros méretével a legkisebb a négy tó közül. Horgászok és kirándulók örömére szolgál nyugalmas, vadregényes hangulatú környezetével. A tó felső részén, a Hermann Ottó-tó felől a lassú feltöltésnek köszönhetően egy mocsaras-égeres terület alakult ki; a kis erdőrészre fahíd vezet át. Ettől a résztől északra, a hegyoldalban két kis barlang rejtőzik : a Füstös-lik (29 fm hossz, védett), és a Kis-füstöts-lik (8fm hossz). A fiatal miocén mészkőrétegek között szivárgó vizek alakították ki őket. A márgás bemosódásokkal tarkított fehér szarmata mészkőben őskori élőlények lenyomataira is lehet bukkanni. A tó jellemző halfajai : compó, csuka, harcsa. Gyakori vízi- és vízparti élőlény itt a mocsári teknősbéka, a kockás sikló, a tőkés réce, a vidra, a vízipásztor szitakötő, de előfordul a nagy kócsag, illetve a szürke gém is. Rengeteg béka és molnárka nyüzsög nyaranta a part közeli vizekben. Április végén virágzik a ritka mocsári gólyahír, májusban követi a szintén sárga virágú mocsári nőszirom. A völgy mélyén meghúzódó tó környezetében több kis forrás található, ezek közül kettő lett kiépítve: a Ravasz-kút, és a Horgász-forrás (1-6 liter/perc vízhozam).

Látványosság, tudnivalók

Orfű

Baranya megye székhelyétől, Pécstől 16 km-re északnyugatra található Orfű, mintegy 1.000 fős település, mely öt kisebb rész egybeolvadásával jött létre (Orfű, Tekeres, Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál).

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet öleli körbe, egy négy részből álló tórendszerből három tó található meg a területén: Orfűi-tó ("Kis-tó"), Pécsi-tó, Hermann Ottó-tó.
Ezek Palkó Sándor (1911-2001) egykori Baranya Megyei Tanácselnök javaslatára épültek 1962 és 1970 között, a Mecsek hegység oldalából eredő 'Vízfő-forrás' karsztvizét völgyzáró gátakkal formálva tavakká.

Fürdőzésre, horgászatra, vizisportokra, kerékpáros- és lovasturizmusra, barlangtúrákra, tanösvényi vagy tóparti sétákra egyaránt van itt lehetőség.

Országosan ismert például a 'Fishing on Orfű' zenei fesztivál vagy a 'Mecsek Rallye' autóverseny helyszíneként is.

Az Orfűi-tó délkeleti részénél található a 'Malmok', ahol a vízi-, száraz- és papírmalom múzeumon túl ropogós cipók és más péksütemények sülnek, kávéval és egyéb helyi finomsággal várják a vendégeket.

A mecsekrákosi részen, az 'Aktív Víziturisztikai Központban' kajak, indián kenu, sárkányhajó bérelhető. A központ a tavon sárkányhajó fesztiválokat is szervez.

A közelében található a Tájház és a Kemencés Udvar. A Tájház a Mecsek-hegyháton élők régmúlt berendezési és használati tárgyait mutatja be, az Udvarban az ország különböző tájegységeinek kemencéi és a kemencében való sütés-főzés eszközei tekinthetők meg.

Kicsit eltávolodva a vízparti nyüzsgéstől a Balázs-hegyi kilátóhoz érünk
 N 46° 8,436' E 18° 8,885' 320 m [GCRC04+kilátó], ahol a magasból élvezhetjük a Pécsi-tó és körös-körül a Mecsek gyönyörű látványát.

Abaliget

Az Orfűtől 5 km-re fekvő Abaliget falu 'Cseppkőbarlang' -gal, a mellette lévő 'Denevérmúzeum' -mal, 'Csónakázó -tó és strand ' -dal várja a kirándulókat.

A közelben számos geoláda található, íme néhány közülük :

GCMMVF ; GCORKI ; GCHERO ; GCMAM ; GCLMSZ ; GCSUSU ; GCSASE ; GCORFB ; GCORHS ; GCTOPL ; GC20ME ; GCBICO ;

Felhasznált források :

Orfű település honlapja

Abaliget település honlapja

Rotary Club Pécs

GeoCaching.hu2021.08.03 - a láda megjelent
Állapot: megszűnt

KRW értékelés (47 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.62 web: 4.75 átlag: 4.71

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Kitty1982 2022.08.09 13:56 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dávid és Kitty :) [Geoládák v3.12.10]

Anyika 2022.08.09 13:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :-) [Geoládák v3.12.10]

sainbo 2022.07.31 12:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Köszi !
Szép kis hely ez !!

Csabiq 2022.07.26 18:24 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! A jel a Pécsi-tó közepén bolyongott, amíg én leírás alapján és a térkép rajzolatot figyelve elsőre megtaláltam a ládikát. Minden rendben volt. [Geoládák v3.12.10]

Madwe és Zsuzska 2022.07.25 19:41 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

KARGERAV 2022.07.24 20:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

éjféli vadász 2022.07.17 23:59 - Megtaláltam
Meglett! Köszönöm!

BuBiPuma 2022.07.16 17:47 - Megtaláltam
Láda-karbantartással egybekötött megtalálás :)
Köszönöm a megtalálóknak, akik odafigyelve / gondosan rejtették vissza; az utóbbi időszak nagyobb forgalma ellenére egész jó állapotban volt a rejtek (most is). [Geoládák v3.12.10]

Csóka család 2022.07.14 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kópé1993 2022.07.13 19:05 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

SirLes 2022.07.13 18:18 - Megtaláltam
Ez volt az utolsó rotarys láda. Horvátországból hazafelé begyűjtve.

P1170996P1180001
P1180010P1180011
P1180012P1180016
P1180017 
cav004 2022.07.13 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
ok

Vértes 2022.07.13 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Csizmások 2022.07.11 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.10]

Bence2009 2022.07.07 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

drkmse 2022.07.05 15:58 - Megtaláltam
Névnapi ládázás. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bati6 2022.07.03 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Fajankók 2022.06.29 19:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!:) [Geoládák v3.12.10]

Páratlanpáros 2022.06.29 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Zsuzsanna966 2022.06.29 09:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Dockie 2022.06.29 09:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

hitamas 2022.06.28 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.53
A mai nap másik célpontja a Rotary ládák megmaradt tagjainak begyűjtése volt, így azután GCLI2 után átautóztam Kovácsszénájára (mert így volt érdekesebb ...). A rejtek kicsit túlbiztosított, de hát a Rotary ládák elég nagyok ... :)

johnnycache 2022.06.26 07:10 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

befi 2022.06.24 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

vakond87 2022.06.24 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. (QR) [g:hu+ 2.8.13]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (145 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]