geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4839. Rotary Club Balatonfüred-Veszprém, Laczkó-forrás (GCRC03)

Az éltető víz

Az éltető víz

Laczkó Dezső-forrás

Laczkó Dezső-forrás

Veszprém legismertebb forrása

Veszprém legismertebb forrása

Közeledünk

Közeledünk

Ajánlott parkoló

Ajánlott parkoló

A Gulya-domb

A Gulya-domb

Laczkó Dezső

Laczkó Dezső

Fenyőfák árnyékában

Fenyőfák árnyékában

Tó a völgyben

Tó a völgyben

Tó és szikla

Tó és szikla

Domboldal

Domboldal

A Séd

A Séd

A tanösvény egyik állomása

A tanösvény egyik állomása

Veszprémvölgyben

Veszprémvölgyben

Úton a forrás felé

Úton a forrás felé

Bürü ösvény

Bürü ösvény

A forrás emléktáblája

A forrás emléktáblája
Szélesség N 47° 5,543'
Hosszúság E 17° 52,885'
Magasság: 266 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.08.02 13:26
Megjelenés időpontja: 2021.08.02 17:27
Utolsó lényeges változás: 2021.08.02 17:27
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Ládagazda: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 840 m
Megtalálások száma: 91 + 2 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 12.4 megtalálás hetente


2021-ben a Magyarországi Rotary Clubok Szövetségével közösen 12 eseményládát rejtettünk el. Ezeket a ládákat 2022. július 31-ig lehet keresni.

Rotary olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot. A Rotary barátságon alapuló önzetlen szolgálat, a társadalmi szolidaritás elősegítése és a közösségek támogatása céljából.

Ide kattintva tudhatsz meg többet a Rotary Clubokról.

Rejtés

A láda 20 x 14 x 7 cm-es műanyag doboz. A forrástól indulj tovább a turistaúton, mely hamarosan kis ösvényként kapaszkodik felfelé a Gulya-dombra. Bal oldalon egy kidőlt fatörzs mögött leled az ösvénytől 8 méterre.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Parkolás

A Gulya-domb megközelítéséhez a következő parkolókat javaslom. Az első parkoló talán a legfélreesőbb és éppen ezért könnyebb szabad helyet találni.  N 47° 5,862' E 17° 53,007' 243 m [GCRC03+1parkoló]
A második parkoló ismertebb, kiemelt időszakokban nehéz parkírozóhelyet találni.  N 47° 5,855' E 17° 53,451' 242 m [GCRC03+2parkoló]
A legismertebb parkoló, forgalmas, turistaidényben szinte mindig telt házas.  N 47° 5,802' E 17° 53,731' 231 m [GCRC03+3parkoló]
Az állatkert új főbejáratánál kialakított nagy parkoló forgalmas, de mindig találni üres helyet.  N 47° 5,386' E 17° 53,547' 261 m [GCRC03+4parkoló] Élelmesek akár a forrásig is elmehetnek autóval, de inkább sétáljunk egyet!

Megközelítés

A Veszprémvölgyi úton déli irányban elindulva hamarosan a piros sáv Piros sáv jelzésen haladhatunk egészen a forrásig a Malom-völgyben. Mint ahogy a neve is mutatja egykoron itt (is) több malom őrölt. Utunkat jobbról a házak között felbukkanó Séd, míg balról a Gulya-domb meredek, fenyvesekkel benőtt oldala kíséri. A város zaja idáig már nem jut el. A völgyben vezet a 24-es számú turisztikai kerékpárút is, mely 106 km hosszú és Pannonhalmát köti össze Balatonfüreddel.

Érdemes a találat után a Gulya-dombra is felsétálni és megkeresni a GCZOO multiládát is, valamint a tematikáját tekintve a völgyet egykoron elfoglaló vidámparknak emléket állító GCVVID ládát is felkutatni. Ha ennél több az időd, akkor a Betekints-völgyben (Veszprémvölgyben) el lehet sétálni a belváros és a Benedek-hegy felé a nagyon hangulatos Kolostorok és Kertek fantázianéven felújított Séd menti sétaúton, mely az ország egyik legszebb sétaútja. Utadat a gyorsan rohanó Séd patak és annak hatalmas sziklafala szegélyezik. A másik irányba indulva az Ördögrágta-kő merész sziklaormában és a Tekeres-völgy sziklafalaiba gyönyörködhetsz és akár a Csatár-hegyet is meghódíthatod...

Laczkó Dezső-forrás  N 47° 5,578' E 17° 52,869' 247 m [GCRC03+forrás]

A forrásnak a méretéhez képest hatalmas a foglalata. 2017-ben a közvetlen közelben egy kis névtelen forrás eredt, mely azonban a szárasságnak köszönhetően most elapadt. A kifakadás ezen a területen nem rendkívüli eset, pár éve is volt már rá példa, akkor is a turistaútvonal mentén tört fel a víz. A forrás vize a tévhittel ellentétben nem forrásvíz, hanem vezetékes víz, így nyugodtan iható. Vagy a másik oldalról nézve az ivóvíz Veszprémben kiváló karsztvíz. A Gulya-domb és a Kiskuti-völgy hátsó részén 1920 körül akadtak rá több forrásra, ami sokáig vízben gazdag terület volt, nem véletlen, hogy a már említett vízimalmok is működtek ott. A foglalt forrást a Veszprémi Természetbarát Szövetség 1935. augusztus 17-én avatta fel, és Laczkó Dezsőnek, a város híres tudósának, piarista tanárnak, a Magyar Turista Egylet Bakonyi Osztályának elnökének állítottak emléket azzal, hogy róla nevezték el. A természetes forrásvizet az '50-es években, a második ötéves terv részeként a városi vízmű befoglalta. A forrás mellett tűzrakóhely, esőbeálló, padok, és kerékpártároló is van.

Laczkó Dezső

Veszprém városa több híres földrajztudósnak is szülőföldje, vagy éppen alkotótere volt, Cholnoky Jenő mellett Laczkó Dezsőről is fontos megemlékeznünk. A felvidéki Trencsénben született 1860. július 22-én. Középiskoláit a Nyitrai Piarista Gimnáziumban és Trencsénben végezte. 1877-ben belépett a piarista rendbe. 1879 és 1881 között Nyitrán tanult teológiát, majd 1883-ban a Budapesti Tudományegyetem bölcsészkarán földrajz-természetrajzszakos tanári oklevelet szerzett. 1885-ben szentelték pappá. 1883-ban gimnáziumban tanított Privigyén, 1884-1885-ben Debrecenben, majd 1886 és 1888 között Kecskeméten. 1888-tól Veszprémben élt, ahol 1912-ig a piarista gimnázium tanára, majd 1912-1918 között igazgatója volt. 1920-ban vonult nyugalomba. Pedagógiai tevékenysége mellett a természettudományokkal is behatóan foglalkozott. 1895-től tevékenyen részt vett a Bakony geológiai feltárásában, és Lóczy Lajos egyik legkiválóbb munkatársa volt a Balaton környékének tanulmányozásában. Ezen a területen olyan méretű anyagot gyűjtött össze, amely 35 hazai és külföldi őslénykutatónak adott kutatási és publikálási lehetőséget. A megyehegyi dolomit sztratigráfiai helyzetét az általa gyűjtött brachiopodák alapján sikerült megállapítani. Ő ismerte fel a Hajmáskér-Veszprém-Nagyvázsony vetődést is. A veszprémi Jeruzsálem-hegy felső triászkori márgájában felfedezte az Otto Jaekel berlini paleontológus által Placochelys placodonta néven leírt kavicsfogú álteknőst, amellyel jelentősen hozzájárult a Placodontia rend törzsfejlődésének feltérképezéséhez. 1902-ben részt vett Déchy Mór utolsó (6.) kaukázusi kutatóútján, jelentős adatokkal gazdagította a Kaukázus geológiájára vonatkozó ismereteket. Közreműködött a Nemesvámos határában fekvő balácapusztai római villa feltárásában (1904). A lelőhelyen talált nagy mozaikpadló a Magyar Nemzeti Múzeumba került. 1903-ban a Magyar Földrajzi Társaság levelező tagja lett. Róla neveztek el több vezérkövületet. Nevéhez fűződik a Veszprém megyei Múzeum (Laczkó Dezső Múzeum) megalapítása (1903) is, amelynek első igazgatója volt. 1905-től szerkesztette a Veszprém megyei Múzeum évi jelentéseit. Az ő nevéhez fűződik a zirci Bakonyi Természettudományos Múzeum alapjának megteremtése is. 1932. október 28-án halt meg Veszprémben.

Veszprémvölgy

Veszprém fenséges domborzatának rejtekében kanyargó Séd patakot a 2010-ben átadott "Kolostorok és Kertek" több, mint 3 kilométeres séta- és kerékpárútja kíséri. Egyedülálló harmóniában fedezhetők fel a természet és a történelmi örökség csodái. A veszprémvölgyi görög apácakolostor, ahol a legenda szerint az a miseruha készülhetett, amely a magyar királyok koronázási palástja lett. Gizella a hímzett ruhadarabot az itteni egyháznak adományozta, ezzel - az utókor értelmezése szerint - a "királynék városává" emelte a települést, amely püspökének királyné-koronázási jogát 1216-tól törvény is megerősítette. A Szent Katalin-zárda, ismertebb nevén Margit-romok lakója Árpád-házi Szent Margit volt, VI. Béla királyunk szentéletű lánya.

Gulya-dombi Tanösvény

A tanösvény egy 5 kilométeres nagyobb körből és egy két és fél kilométeres rövidített kisebb körből áll. Az egyes állomásokon információs táblákat találsz a Séd és a Gulya-domb természetföldrajzáról. A tanösvényt felújították, új útjelző táblák, padok, asztalok kerültek kihelyezésre. Valamint több helyen fitnesz gépek kerültek kihelyezésre és a játszótér is szépen fel lett újítva. A tanösvény az állatkert új nagy parkolójából indul és érkezik meg a kisebb és a nagyobb körtúra esetében is.

A területen a közeljövőben kialakításra fog kerülni egy Rotary sétány.

Források: wikipédia, vehir.hu

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (39 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.42 web: 4.64 átlag: 4.53

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


utigabi60 2021.09.19 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

rita85gto 2021.09.19 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

MZ/XX 2021.09.18 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Hörcsög 2021.09.13 18:06 - Egyéb
Ládaellenőrzés, karbantartás. Feltöltöttem Rotary-s ajándékokkal.

katica 2021.09.12 13:43 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.6.7]

Access Denied 2021.09.12 13:30 - Megtaláltam
Köszi!

Réka&Nimi 2021.09.12 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Rövid bicajozás keretében barátokkal, gyerekekkel. Köszönjük! A forrásig babakocsival lehet menni, onnan a láda még 70 m volt.

tfmb 2021.09.10 13:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.95
Köszi a rejtést!

Göde 2021.09.08 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.34
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm.
A fenyőtű csúszik a bőrtalpú cipő alatt!

filomario36 2021.09.07 12:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.51
Megtaláltuk, hangulatos kis ládika.
filo [Geoládák v3.11.3]

TündImi 2021.09.05 19:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Attibati 2021.09.05 07:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.58
Kerékpáros találat. Veszprémből indultam a gc911 és gc20bf ládák bejárásához, így - kis kitérővel - útba esett ez az eseményláda is. Néhány gckupa pontot begyűjtve, a Gulya dombot megkerülve jutottam a láda közelébe. Nagy meglepetésemre a forrásig szinte végig műút vezet, sokkal rosszabbra számítottam. Az utolsó néhány méteren tologatni kellett e kerékpárt, de a kesserösvényt a ládához nem lehetett eltéveszteni.

Mary&Advent 2021.09.04 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

lelcache 2021.09.04 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

20210904-21843 
kivancsifancsi 2021.09.04 16:51 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2021.09.04 16:51 - Megtaláltam
lelcache társaságában

targonczas 2021.09.04 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
Kalányos Winnetou és csapata uralta a forrás könyékét.
Ezért, csak logoltam és mentem tovább. Mindezt remek hangulatban, mert végig bömbölt a mulatós zene.
[g:hu+ 2.7.14]

Evila 2021.09.04 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést!

anettx 2021.09.04 10:03 - Megtaláltam
TFTC! 5/12 Rotary
Eseménydúsan a Balaton-felvidéken
Klassz eseményláda-helyszín, nagyon szép a forrás.
A rejtés kissé minimál, persze ez nem túl nagy baj, inkább csak a rejtő felé nagyok az elvárásaim:) meg betudom annak, hogy az utolsó pillanatban volt egy helyszín változtatás.
[Geoládák v3.11.3]

akarair 2021.09.03 08:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Skali&Margó 2021.09.03 08:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.22
OK!

VP 2021.09.02 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.67
Ez az első RC megtalálásom, bennfentesként visszafogtam magam.
Gyors találat kirándulások között.

eFeS 2021.08.29 15:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.77
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

KlimaTamás 2021.08.28 10:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk , köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Andi2791 2021.08.28 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (93 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]