FAQ
4876. Tiszakécskei Nádirigó Tanösvény (GCTNT)
52 (1-32) > >>

Az átadás

Az átadás

A tanösvény teljes útvonala

A tanösvény teljes útvonala

Élőlények - Nagy kócsag

Élőlények - Nagy kócsag

Dobd el...

Dobd el...

...a cipőd!

...a cipőd!

Bogárhotel

Bogárhotel

Bogárhotelszoba kiadó

Bogárhotelszoba kiadó

Növényspirál lesz...

Növényspirál lesz...

...de van még hova nőnie

...de van még hova nőnie

Cölöpsétány kezdete

Cölöpsétány kezdete

Cölöpsétány pihenővel

Cölöpsétány pihenővel

Cölöpsétány a víz felé

Cölöpsétány a víz felé

Élőlények - Kacsacsapat

Élőlények - Kacsacsapat

Cölöpsétány a víz felett

Cölöpsétány a víz felett

Élőlények - Mocsári teknős

Élőlények - Mocsári teknős

Cölöpsétány a víz mentén

Cölöpsétány a víz mentén

Madárodúk A-B-C típus

Madárodúk A-B-C típus

Madárodút mindenkinek

Madárodút mindenkinek

Cölöpsétány hosszában

Cölöpsétány hosszában

Élőlények - Vizisikló

Élőlények - Vizisikló

Kellemes kis séta

Kellemes kis séta

Élőlények - Levelibéka

Élőlények - Levelibéka

Cölöpsétány a végtelenből

Cölöpsétány a végtelenből

Élőlények - Kecskebéka

Élőlények - Kecskebéka

Magasles a láthatáron

Magasles a láthatáron

Magaslesi kilátás

Magaslesi kilátás

Tanösvény fordulója

Tanösvény fordulója

Tanösvényi úton álló

Tanösvényi úton álló

Hívatlan vendégek a határban... de a hívottak jó helyen járnak!

Hívatlan vendégek a határban... de a hívottak jó helyen járnak!

Élőlények - A kíváncsi veréb

Élőlények - A kíváncsi veréb

Az életadó Tisza

Az életadó Tisza

Nád és buzogány

Nád és buzogány
52 (1-32) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 46° 55,569'
Hosszúság E 20° 6,608'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.09.26 09:30
Megjelenés időpontja: 2021.09.30 14:00
Utolsó lényeges változás: 2022.11.06 18:46
Utolsó változás: 2022.11.19 16:42
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Angyalfiak
Ládagazda: Angyalfiak
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 221 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 3.2 megtalálás hetenteRöviden
Egykor  N 46° 55,673' E 20° 6,249' 79 m [GCTNT+ITT VOLT] egy hagyományos geoláda a természet és az épített környezet határán, ahol egy mágneszáras ajtajú, fehér fémszekrény volt, "Egyedi Azonosító"-val ellátva.
Rongálás miatt a rejtek a ládával -ideiglenesen- virtuálissá változott, helyette jelszó és QR kód van kihelyezve!
A jelszót a  N 46° 55,569' E 20° 6,608' 81 m [GCTNT+JELSZÓ] a járószint felett közel egy méter magasan, egy korlátelem végén, fém táblán találod!
A QR kód a  N 46° 55,669' E 20° 6,237' 79 m [GCTNT+QR] ponton leolvasható.
A természet távolabbi -túlparti és esténként égi- kincseit meglesni távcsövet vigyél magaddal!
A legfrisebb fotókat, melyek ottjártamkor készültek, a feltöltöttek legvégén keresd!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Saját tapasztalatok és ezzel foglalkozó weboldal statisztikája alapján is a kullancs alacsony/közepes kockázati tényezőként van jelen ezen a területen is.

Azt, hogy milyen időjárásra készülhetsz, ha ellátogatsz a Tiszakécskére, megtudhatod innen.

Ezzel a ládával -mely a második rejtésem- a Tiszakécskei Holt-Tiszához kalauzollak el benneteket, megmutatva a 2021 őszén átadott Holt-Tiszai vízi élőhelyeket bemutató tanösvényt.
Tiszakécske Város Önkormányzata, a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Nádirigó Tanösvényt ünnepélyes keretek közt, egy kisebb rendezvény kíséretében, ökörsütéssel egybekötött állófogadással nyitotta meg 2021. szeptember 30.-án 16 órakor. A délelőtt 9 órakor kezdett, 350 kilogrammos ökör 8 órán át taró sütéséről pár képet GYEZegzug logja alatt láthatunk - Köszönet érte!

A leírásban alább említett, legelőször 1971. augusztus. 20-án átadott, majd 2009-től, több mint egy évtizeden át üzemszünetbe készerített Úttörővasút ismét "robog", mi több, KataJani jóvóltából még egy régi GCTiKe láda is van hozzá rejtve!
Egykor a Tisza-part és a Sportliget vonalon, ma már a Tisza-parti végállomásról indulva, útközben a Játszótér megállónál, az újonnan létesült Kilátónál, a Sportcentrum megállónál, majd a Találkozások Háza végállomások közt közlekedik. A Tisza-parti keskeny nyomközű gyermekvasút felújított, hosszabb és részben új nyomvonalra épített pályaszakaszon, a mozdonya egy részben nyitott és egy zárt személykocsijával 2021. október 02-től szállít ismét utasokat.


Megközelítés
Saját járművel érkezőknek a Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium mögötti parkolótól célszerű, vagy Kossuth utcáról nyíló Tiszasor utcán, majd földúton lehetséges.
Tömegközlekedéssel a legközelebbi autóbusz megállóhely a "Tiszakécske, Templom tér". Vasútállomástól is át lehet buszozni, vagy bő fél órás sétával is elérhető a hely. A járatok keresésére segítséget ad a Menetrendek oldala.

Ajánlott parkoló
Az iskola sportcsarnokánál szilárd burkolatú parkoló  N 46° 55,585' E 20° 6,837' 82 m [GCTNT+Parkoló] található, ahonnan pár perc alatt gyalogosan elérhető a tanösvény kiinduló pontja N 46° 55,570' E 20° 6,793' 81 m [GCTNT+Tanösvény kezdete] és a ládarejtek is.

Tiszakécskei Nádirigó Tanösvény
A 2,5 km hosszú, hurokszerű tanösvény a "Vizes élőhelyek rehabilitációja és természetvédelmi kezelése a Közép-Tisza mentén" pályázat kereteiben Tiszakécske városa, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság összefogásában létesült és mintegy 60 hektáron élesztette újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát.
A tanösvény számos ismertető és interaktív táblával van ellátva, amelyek segítségével a látogatók ismereteket szerezhetnek a Holt-Tisza változatos élőhelyeiről és gazdag állatvilágáról. A rendkívül látványos cölöpsétány a víz mellett és felett 1,5 km hosszan vezet nyugati irányba, majd  N 46° 55,697' E 20° 6,045' 81 m [GCTNT+Forduló pont]-tól, a parti földes út mentén tér vissza a kiinduló pontjához, melynek teljes hossza babakocsival is járható, mozgáskorlátozottak számára is akadálymentesen látogatható!

2022. május közepén jelent meg Tóth Judit cikke a Turista magazin oldalán, ahol további részletekkel, képekkel és videókkal találkozhatsz.

A tanösvény állomásai és témái
- Start (Cél) hely a játszótér
- Dobd le a cipőd! ― Mezítlábas ösvény
- Csiga biga, gyere ki! ― Az ezerszobás hotel (Növényspirál rovarhotellel)
- Madarak erdőn-mezőn ― Hallgatózó madárodúpark
- A holtág lágy ölén ― A Tisza és a holtág gyakoribb halfajai
- Száll a kakukk fészkére ― A holtágnál megfigyelhető madárfajok
- Tisza parti randevú ― Holtágban élő gyakoribb hüllő és kétéltű fajok
- Hívatlan vendégek a határban ― Inváziós növény- és állatfajok a holtág környékén
- Az életadó Tisza ― Folyószabályozás előtti tiszai élet
- Tiszakécske elődeink szemével ― Tiszakécske tájtörténeti bemutatása
- Cél (Start) hely a játszótér

Egy részletes, magassági adatokat is tartalmazó track a tanösvényről a termeszetjaro.hu oldalán magtalálható.

Ha körbejártad a tanösvényt, látogass el a közeli kilátóhoz, N 46° 56,128' E 20° 6,637' 88 m [GCTNT+Kilátó] akár az egykori gyermekvasút  N 46° 56,220' E 20° 7,157' 89 m [GCTNT+Kisvasút végállomás] felújított vonalán utazva.

Látnivalók és hasznos helyek tekintetében segítségedre lehet a város hivatalos (2018-ban kiadott) információs térképe.

Tiszakécske és a Holt-Tisza
Tiszakécske városa, a róla elnevezett holtág és annak vízgyűjtő területe a Tisza folyó magyarországi középső szakaszának alsó részén, a folyó jobb partján helyezkedik el.
A várost elkerülik a jelentősebb főutak, csak négy és öt számjegyű mellékutak húzódnak a területén. Mindezek ellenére kiemelkedő turisztikai-, idegenforgalmi vonzástényezője a Tisza, sok látogatót, turistát vonz a városba. A települést 22,5 km hosszan határolja a folyó. A partot galériaerdők szegélyezik, melyek a Közép-Tiszai Tájvédelmi körzet részei. Számos védett növény- és állatfaj talál itt menedéket magának.

A város déli részén elhúzódó holtág létrejöttéről, kialakulásáról pontos feljegyzések nincsenek. Valószínűleg természetes lefűződéssel keletkezett, ugyanis az első és katonai célt szolgáló, az utakra, vizekre, mocsarakra és magaslatokra összpontosító 1:2880 méretarányú térképen már különálló víztestként ábrázolták. A holtág végek és az anyameder között öt-hétszáz méteren olyan mocsárrész található, amelyet földút és gyalogösvények kereszteznek. Ebből az a következtetés vonható le, hogy a Tisza által elhagyott mederrész az 1700-as évek előtt, a XV.-XVI. században vált el a jelenlegi folyómedertől.

A Tisza árvízvédelmi töltésrendszerének megépülésével (1866-1895) előállt az a veszély, hogy az összegyűlő belvizeknek nem volt befogadója, hiszen éppen a homogén töltésrendszer akadályozta a lefolyást. Ezért a Tiszakécskei Holt-Tiszát - több holtághoz hasonlóan - bevonták a belvízvédekezés rendszerébe, felhasználva a belvizek tározására.

A másik fő hasznosítási mód a halgazdálkodás volt. Emiatt a keresztgátakkal több tóegységre bontották az addig egybefüggő vízfelülettel rendelkező holtágat. Az 1970-es években a vízforgalom javítása és a lehalászás megkönnyítése érdekében a holtág tengelyében vezérárkot alakítottak ki. A feliszapolódás további előrehaladtával és a vízpótlás megoldatlansága miatt ez a tevékenység visszaszorult, majd teljesen megszűnt.

A holtágak...
- Hossza: 6960 m,
- Területe: 101,9757 ha,
- Átlag szélessége: 147 m,
- Átlag vízmélysége: 0,7 m,
- Víztérfogata: 490 000 m3 volt, és
- Rejtenek egy másik geoládát, a GCOKEC-t is Kecso79 jóvoltából.

1986-ban fejlesztési terv készült a holtág teljes átalakítására. Versenypályát és további üdülőterületeket terveztek, de a tervből a magas beruházási költségek miatt napjainkig új létesítmények nem épültek.
A holtág rehabilitációs irányelveknek megfelelő tervezés és a munkák első része (tiszai vízpótlás, az 1. holtág szakasz rehabilitációja) 1997-2001 között valósult meg.
A 2017-ben indult nagy jelentőségű beruházás célja, hogy az elmúlt évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek újraéledjenek és megfelelő otthont adjanak a terület hal-, kétéltű- és madárállománya számára. A munkálatok során tanösvény is létesült, mely közelebb hozza, megismerteti velünk a környezetünk ezen részét. Az ösvény kiindulópontjánál a közeli sólyázó hely környékén a tervek szerint hamarosan vízibázis épül, ahol kajakot vagy kenut bérelve lehet majd evezni a Holt-Tiszán.

Kapcsolódó videók
- Vízparti munkálatok
- A közeli kilátó átadása
- A Felújított Gyermekvasút

Örülök, ha felkeresed, köszönöm, ha értékeled! - Angyalfiak


Látogatás és/vagy karbantartás időpontjai - a teljesség igénye nélkül
2022.04.14.- Látogatás
2022.11.06.- Virtuálissá válás


Források
Kiskunsági Nemzeti Park pályázata
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Tiszakécske város honlapja
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Kécskei Krónika Hír- és médiaoldal cikke
(Hozzáférés: 2021.09.17.)
Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesület - A holtág bemutatása, rövid története
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Magyar Építők cikke
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Arcanum térképek
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (60 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.84 web: 4.75 átlag: 4.78

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


csabaikrisztina 2023.01.29 22:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
A virtuális ládákat még "gyakorolnom kell" de már kezdek belejönni! ;-)

Fazék 2023.01.16 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. (QR) [g:hu+ 2.9.12]
Pár faluval odébb volt dolgom, utána még belefért ez a láda. Körbesétáltam a teljes tanösvényt. Nagy meglepetésemre még ezen a ködös, esős januári hétköznapon is találkoztam egy másik kirándulóval. Az ~1,1 km hosszú, szépen megépített, de letérés és elágazás nélküli pallósor - valószínűleg - Magyarország leghosszabb "kiszállás nélküli" víz feletti gyalogútja. Ilyen hosszú pallóútra a faanyag is nagyon súlyos milliókba kerülhetett. Na de ha már megvan, akkor örülünk neki, szép és jó állapotú.
Új rejtésnek érdemes lenne megfontolni a palló alá rejtett lemez "postaládát", a belső felét kicsit persze lejjebb engedve, hogy a gravitáció benne tartsa dobozt. Mondjuk ehhez a palló alá behajolva kell felfelé csavarozni. Szép kihívás. De az előző dobozt látva, szerintem a rejtő meg tudna ezzel is birkózni. :)

2023-01-16 12.56.322023-01-16 12.57.31
2023-01-16 13.00.002023-01-16 13.07.15
2023-01-16 13.09.432023-01-16 13.32.13
2023-01-16 13.32.312023-01-16 13.39.44
Tilia2021 2023.01.15 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

fureditom 2023.01.15 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

prisoft 2023.01.04 13:21 - Megtaláltam
Megvan! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

redbird 2023.01.02 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget! Egy könnyű kirándulás keretében látogattunk el a tanösvényhez, .hu-s és .com-os ládákat egyaránt vadászva.

Nagyon hangulatos hely, kellemeset sétáltunk. [Geoládák v3.12.10]

IMG_6919IMG_6922
ocsike78 2022.11.22 17:01 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.6.5]

S0beit18 2022.11.20 12:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

JegesMacix 2022.11.20 12:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

vándorViktor 2022.11.13 14:20 - Megtaláltam
Addig-addig halasztgattuk, míg megvirtualizálódott... :-(

"De ezen a földön találtam kincset" - Republic [Geoládák v3.12.10]

pokers 2022.11.12 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Bubu family 2022.11.08 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

Angyalfiak 2022.11.06 11:04 - Egyéb
Ez a nap is elérkezett...
Pár napja "megbetegítették" a ládát, így gyógyításra szorult, nem tétlenkedtem soká...
Azt viszont nem gondoltam volna, hogy "csak" vandalizmus áldozata lesz, sokkal jobban tartottam attól, hogy mugli kezek dúrják fel, viszik el.
...de nem! Ezt egy unatkozó, jó erőben lévő garázda tette, aki 20-30 méterről egy beton darabot odacipelt, s vágott hozzá a rejtekhez, használhatatlanná téve azt és összetörve benne a ládát is.
Tüneti kezelés gyanánt leszereltem, s virtuálissá vált egy időre...

Repült a nehéz kő...Megrongálva...
Leszerelve... 
Tintás 2022.11.04 10:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.79
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A láda sajnos szét van törve, és az azt rejtő szekrény is behorpasztva. De legalább nem vitte el senki. [Geoládák v3.12.10]

v.abel 2022.11.01 16:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

vebike 2022.11.01 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

urbanj 2022.10.30 11:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
Szuper a tanösvény és a láda helye is nagyon rendben van. Szerencsénk volt, mert iszonyú sokan keringtek a tanösvényen, de éppen mikor logoltunk senki sem járt a közelben. Köszönjük a rejtést.

20221030_11151420221030_113036
LordHunter 2022.10.26 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

köszönöm, hogy megmutattad, van az alföldön is látnivaló.
Szakmám miatt egyből kiszúrtam a ládát, de nagyon ötletes rejtés :D [Geoládák v3.12.10]

FeGyoLa 2022.10.23 17:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Hokuszpok 2022.10.16 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszi a rejtést!

daraboss 2022.10.16 16:09 - Megtaláltam
Eddigi legjobb tejtés :) Gratulálok :) [Geoládák v3.12.10]

fcsaba 2022.10.15 15:41 - Megtaláltam
"Hirtelen felindulásból" elkövetett kesselés. Nagyon szép a tanösvény; szép élmény volt végig járni. A rejtés igényes; köszönöm!

Bager 2022.10.15 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

emmerwald 2022.10.11 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.32
A GCKUPA kapcsán jártam a városban.
Profi rejtés, köszönöm az invitálást!

IMG_20221011_104310 
Bőrharisnya 2022.10.09 12:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Köszönjük a rejtést.
Nagyon szép hely, ötletes rejtés.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (224 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]