geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4876. Tiszakécskei Nádirigó Tanösvény (GCTNT)
42 (1-32) > >>

Az átadás

Az átadás

A tanösvény teljes útvonala

A tanösvény teljes útvonala

Élőlények - Nagy kócsag

Élőlények - Nagy kócsag

Dobd el...

Dobd el...

...a cipőd!

...a cipőd!

Bogárhotel

Bogárhotel

Bogárhotelszoba kiadó

Bogárhotelszoba kiadó

Növényspirál lesz...

Növényspirál lesz...

...de van még hova nőnie

...de van még hova nőnie

Cölöpsétány kezdete

Cölöpsétány kezdete

Cölöpsétány pihenővel

Cölöpsétány pihenővel

Cölöpsétány a víz felé

Cölöpsétány a víz felé

Élőlények - Kacsacsapat

Élőlények - Kacsacsapat

Cölöpsétány a víz felett

Cölöpsétány a víz felett

Élőlények - Mocsári teknős

Élőlények - Mocsári teknős

Cölöpsétány a víz mentén

Cölöpsétány a víz mentén

Madárodúk A-B-C típus

Madárodúk A-B-C típus

Madárodút mindenkinek

Madárodút mindenkinek

Cölöpsétány hosszában

Cölöpsétány hosszában

Élőlények - Vizisikló

Élőlények - Vizisikló

Kellemes kis séta

Kellemes kis séta

Élőlények - Levelibéka

Élőlények - Levelibéka

Cölöpsétány a végtelenből

Cölöpsétány a végtelenből

Élőlények - Kecskebéka

Élőlények - Kecskebéka

Magasles a láthatáron

Magasles a láthatáron

Magaslesi kilátás

Magaslesi kilátás

Tanösvény fordulója

Tanösvény fordulója

Tanösvényi úton álló

Tanösvényi úton álló

Hívatlan vendégek a határban... de a hívottak jó helyen járnak!

Hívatlan vendégek a határban... de a hívottak jó helyen járnak!

Élőlények - A kíváncsi veréb

Élőlények - A kíváncsi veréb

Az életadó Tisza

Az életadó Tisza

Nád és buzogány

Nád és buzogány
42 (1-32) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 46° 55,673'
Hosszúság E 20° 6,249'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.09.26 09:30
Megjelenés időpontja: 2021.09.30 14:00
Utolsó lényeges változás: 2021.09.30 14:00
Utolsó változás: 2022.01.20 16:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Angyalfiak
Ládagazda: Angyalfiak
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 60
Megtalálások gyakorisága: 3.7 megtalálás hetenteRöviden
Hagyományos geoláda a természet és az épített környezet határán, ahol egy mágneszáras (!) ajtajú, fehér fémszekrényt keress "Egyedi Azonosító"-val ellátva. A láda a rejtekben 17x17x7 cm-es konyhai doboz, s még van mellette is bőven hely.
A természet távolabbi -túlparti és esténként égi- kincseit meglesni távcsövet vigyél magaddal!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Saját tapasztalatok és ezzel foglalkozó weboldal statisztikája alapján is a kullancs alacsony kockázati tényezőként van jelen ezen a területen is.

Azt, hogy milyen időjárásra készülhetsz, ha ellátogatsz a Tiszakécskére, megtudhatod innen.

Ezzel a ládával -mely a második rejtésem- a Tiszakécskei Holt-Tiszához kalauzollak el benneteket, megmutatva a 2021 őszén átadott Holt-Tiszai vízi élőhelyeket bemutató tanösvényt.
Tiszakécske Város Önkormányzata, a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Nádirigó Tanösvényt ünnepélyes keretek közt, egy kisebb rendezvény kíséretében, ökörsütéssel egybekötött állófogadással nyitotta meg 2021. szeptember 30.-án 16 órakor. A délelőtt 9 órakor kezdett, 350 kilogrammos ökör 8 órán át taró sütéséről pár képet GYEZegzug logja alatt láthatunk - Köszönet érte!

A leírásban alább említett, legelőször 1971. augusztus. 20-án átadott, majd 2009-től, több mint egy évtizeden át üzemszünetbe készerített Úttörővasút ismét "robog", mi több, KataJani jóvóltából még egy régi GCTiKe láda is van hozzá rejtve!
Egykor a Tisza-part és a Sportliget vonalon, ma már a Tisza-parti végállomásról indulva, útközben a Játszótér megállónál, az újonnan létesült Kilátónál, a Sportcentrum megállónál, majd a Találkozások Háza végállomások közt közlekedik. A Tisza-parti keskeny nyomközű gyermekvasút felújított, hosszabb és részben új nyomvonalra épített pályaszakaszon, a mozdonya egy részben nyitott és egy zárt személykocsijával 2021. október 02-től szállít ismét utasokat.


Megközelítés
Saját járművel érkezőknek a Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium mögötti parkolótól célszerű, vagy Kossuth utcáról nyíló Tiszasor utcán, majd földúton lehetséges.
Tömegközlekedéssel a legközelebbi autóbusz megállóhely a "Tiszakécske, Templom tér". Vasútállomástól is át lehet buszozni, vagy bő fél órás sétával is elérhető a hely. A járatok keresésére segítséget ad a Menetrendek oldala.

Ajánlott parkoló
Az iskola sportcsarnokánál szilárd burkolatú parkoló  N 46° 55,585' E 20° 6,837' 82 m [GCTNT+Parkoló] található, ahonnan pár perc alatt gyalogosan elérhető a tanösvény kiinduló pontja N 46° 55,570' E 20° 6,793' 81 m [GCTNT+Tanösvény kezdete] és a ládarejtek is.

Tiszakécskei Nádirigó Tanösvény
A 2,5 km hosszú, hurokszerű tanösvény a "Vizes élőhelyek rehabilitációja és természetvédelmi kezelése a Közép-Tisza mentén" pályázat kereteiben Tiszakécske városa, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság összefogásában létesült és mintegy 60 hektáron élesztette újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát.
A tanösvény számos ismertető és interaktív táblával van ellátva, amelyek segítségével a látogatók ismereteket szerezhetnek a Holt-Tisza változatos élőhelyeiről és gazdag állatvilágáról. A rendkívül látványos cölöpsétány a víz mellett és felett 1,5 km hosszan vezet nyugati irányba, majd  N 46° 55,697' E 20° 6,045' 81 m [GCTNT+Forduló pont]-tól, a parti földes út mentén tér vissza a kiinduló pontjához, melynek teljes hossza babakocsival is járható, mozgáskorlátozottak számára is akadálymentesen látogatható!

A tanösvény állomásai és témái
- Start (Cél) hely a játszótér
- Dobd le a cipőd! ― Mezítlábas ösvény
- Csiga biga, gyere ki! ― Az ezerszobás hotel (Növényspirál rovarhotellel)
- Madarak erdőn-mezőn ― Hallgatózó madárodúpark
- A holtág lágy ölén ― A Tisza és a holtág gyakoribb halfajai
- Száll a kakukk fészkére ― A holtágnál megfigyelhető madárfajok
- Tisza parti randevú ― Holtágban élő gyakoribb hüllő és kétéltű fajok
- Hívatlan vendégek a határban ― Inváziós növény- és állatfajok a holtág környékén
- Az életadó Tisza ― Folyószabályozás előtti tiszai élet
- Tiszakécske elődeink szemével ― Tiszakécske tájtörténeti bemutatása
- Cél (Start) hely a játszótér

Ha körbejártad a tanösvényt, látogass el a közeli kilátóhoz, N 46° 56,128' E 20° 6,637' 88 m [GCTNT+Kilátó] akár az egykori gyermekvasút  N 46° 56,220' E 20° 7,157' 89 m [GCTNT+Kisvasút végállomás] felújított vonalán utazva.

Látnivalók és hasznos helyek tekintetében segítségedre lehet a város hivatalos (2018-ban kiadott) információs térképe.

Tiszakécske és a Holt-Tisza
Tiszakécske városa, a róla elnevezett holtág és annak vízgyűjtő területe a Tisza folyó magyarországi középső szakaszának alsó részén, a folyó jobb partján helyezkedik el.
A várost elkerülik a jelentősebb főutak, csak négy és öt számjegyű mellékutak húzódnak a területén. Mindezek ellenére kiemelkedő turisztikai-, idegenforgalmi vonzástényezője a Tisza, sok látogatót, turistát vonz a városba. A települést 22,5 km hosszan határolja a folyó. A partot galériaerdők szegélyezik, melyek a Közép-Tiszai Tájvédelmi körzet részei. Számos védett növény- és állatfaj talál itt menedéket magának.

A város déli részén elhúzódó holtág létrejöttéről, kialakulásáról pontos feljegyzések nincsenek. Valószínűleg természetes lefűződéssel keletkezett, ugyanis az első és katonai célt szolgáló, az utakra, vizekre, mocsarakra és magaslatokra összpontosító 1:2880 méretarányú térképen már különálló víztestként ábrázolták. A holtág végek és az anyameder között öt-hétszáz méteren olyan mocsárrész található, amelyet földút és gyalogösvények kereszteznek. Ebből az a következtetés vonható le, hogy a Tisza által elhagyott mederrész az 1700-as évek előtt, a XV.-XVI. században vált el a jelenlegi folyómedertől.

A Tisza árvízvédelmi töltésrendszerének megépülésével (1866-1895) előállt az a veszély, hogy az összegyűlő belvizeknek nem volt befogadója, hiszen éppen a homogén töltésrendszer akadályozta a lefolyást. Ezért a Tiszakécskei Holt-Tiszát - több holtághoz hasonlóan - bevonták a belvízvédekezés rendszerébe, felhasználva a belvizek tározására.

A másik fő hasznosítási mód a halgazdálkodás volt. Emiatt a keresztgátakkal több tóegységre bontották az addig egybefüggő vízfelülettel rendelkező holtágat. Az 1970-es években a vízforgalom javítása és a lehalászás megkönnyítése érdekében a holtág tengelyében vezérárkot alakítottak ki. A feliszapolódás további előrehaladtával és a vízpótlás megoldatlansága miatt ez a tevékenység visszaszorult, majd teljesen megszűnt.

A holtágak...
- Hossza: 6960 m,
- Területe: 101,9757 ha,
- Átlag szélessége: 147 m,
- Átlag vízmélysége: 0,7 m,
- Víztérfogata: 490 000 m3 volt, és
- Rejtenek egy másik geoládát, a GCOKEC-t is Kecso79 jóvoltából.

1986-ban fejlesztési terv készült a holtág teljes átalakítására. Versenypályát és további üdülőterületeket terveztek, de a tervből a magas beruházási költségek miatt napjainkig új létesítmények nem épültek.
A holtág rehabilitációs irányelveknek megfelelő tervezés és a munkák első része (tiszai vízpótlás, az 1. holtág szakasz rehabilitációja) 1997-2001 között valósult meg.
A 2017-ben indult nagy jelentőségű beruházás célja, hogy az elmúlt évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek újraéledjenek és megfelelő otthont adjanak a terület hal-, kétéltű- és madárállománya számára. A munkálatok során tanösvény is létesült, mely közelebb hozza, megismerteti velünk a környezetünk ezen részét. Az ösvény kiindulópontjánál a közeli sólyázó hely környékén a tervek szerint hamarosan vízibázis épül, ahol kajakot vagy kenut bérelve lehet majd evezni a Holt-Tiszán.

Kapcsolódó videók
- Vízparti munkálatok
- A közeli kilátó átadása
- A Felújított Gyermekvasút

Örülök, ha felkeresed, köszönöm, ha értékeled! - Angyalfiak

Források
Kiskunsági Nemzeti Park pályázata
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Tiszakécske váron honlapja
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Kécskei Krónika Hír- és médiaoldal cikke
(Hozzáférés: 2021.09.17.)
Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesület - A holtág bemutatása, rövid története
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Magyar Építők cikke
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Arcanum térképek
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (15 db): környezet: 4.81 rejtés: 4.81 web: 4.81 átlag: 4.81

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Norbee97 2022.01.15 14:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.18
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan. [Geoládák v3.12.1]

IMG_20220115_144445IMG_20220115_145621
IMG_20220115_145940IMG_20220115_150005
IMG_20220115_150341IMG_20220115_151041
IMG_20220115_151523IMG_20220115_152001
Gab01 2022.01.15 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Sozsofi 2022.01.15 11:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!az unkusok
nagyon szuper volt [Geoládák v3.12.5]

Icacica 2022.01.10 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

yume 2022.01.10 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

berence007 2022.01.08 22:36 - Megtaláltam
Megvan, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.5] [Geoládák v3.12.5]

ditke01 2022.01.08 11:05 - Megtaláltam
Meglett.
Köszönöm.
:)

[g:hu+ 2.7.16]

V_Gabor 2022.01.04 08:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.54
Jó rejtés!
A leírás elejéről érdemes lenne kivenni azt a megtévesztő szöveget (applikációban alapból látható), mivel a tanösvény szabadon látogatható!

[fotók és bővebb log később]
Köszönöm! (QR) [g:hu+ 2.8.3 teszt]

2022-01-04 08.35.02R2022-01-04 08.46.34R
2022-01-04 08.47.47R2022-01-04 08.49.04R
2022-01-04 08.49.11R2022-01-04 08.49.16R
2022-01-04 08.50.18R2022-01-04 08.50.40R
2022-01-04 08.52.56R2022-01-04 09.00.48R
Münichek 2022.01.01 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Édeáék 2021.12.26 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Wilka74 2021.12.22 14:49 - Megtaláltam
Szép, ládaérdemes hely, tavasszal ide újra el fogunk jönni! Köszi a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

IMG_0254 
stmester 2021.12.22 14:48 - Megtaláltam
Szuper a rejtek.

IMG_20211222_151243 
Katona55 2021.12.22 14:45 - Megtaláltam
Közös túrázás stmesterrel és Wilka74-el.

kyros 2021.12.22 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Ötletes álca! [Geoládák v3.12.4]

Adrastea 2021.12.22 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

SirCristo 2021.12.19 10:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.4]

Nagy Antal 0502 2021.12.18 21:54 - Megtaláltam
Egy 8 fős esti séta közben vadásztuk le. Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.4]

kobcikrajci 2021.12.15 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszi a rejtést! (QR) [g:hu+ 2.7.16]

MaFe örs 2021.12.10 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.3] Ez az ezredik találatunk.Nagyon örültünk,hogy gyönyörű környezetben egy igényesen kivitelezett rejtéssel ünnepelhettünk.

Gyömi 2021.12.05 12:26 - Megtaláltam
Köszönjük!

IMG_20211205_120729IMG_20211205_120737
Emerich63 2021.11.21 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]
Egy jól megépített, remek információs táblákkal rendelkező tanösvény, melyet érdemes körbesétálni. Nem csak a cölöpökön, hanem visszafelé, a szintén jól kialakított füves sétány mellett is található néhány érdekes infomáció.
Remek, bátor rejtés - úgy tűnik jól "levédve".

20211121_10345420211121_103947
20211121_10400920211121_104730
20211121_10473920211121_105113
20211121_10531820211121_105601
20211121_10561420211121_105519
Judit és Béla 2021.11.20 15:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Megtaláltuk.

Páratlanpáros 2021.11.20 08:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Gabi&Vivi21 2021.11.14 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

utigabi60 2021.11.14 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (60 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]