geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4876. Tiszakécskei Nádirigó Tanösvény (GCTNT)
42 (1-32) > >>

Az átadás

Az átadás

A tanösvény teljes útvonala

A tanösvény teljes útvonala

Élőlények - Nagy kócsag

Élőlények - Nagy kócsag

Dobd el...

Dobd el...

...a cipőd!

...a cipőd!

Bogárhotel

Bogárhotel

Bogárhotelszoba kiadó

Bogárhotelszoba kiadó

Növényspirál lesz...

Növényspirál lesz...

...de van még hova nőnie

...de van még hova nőnie

Cölöpsétány kezdete

Cölöpsétány kezdete

Cölöpsétány pihenővel

Cölöpsétány pihenővel

Cölöpsétány a víz felé

Cölöpsétány a víz felé

Élőlények - Kacsacsapat

Élőlények - Kacsacsapat

Cölöpsétány a víz felett

Cölöpsétány a víz felett

Élőlények - Mocsári teknős

Élőlények - Mocsári teknős

Cölöpsétány a víz mentén

Cölöpsétány a víz mentén

Madárodúk A-B-C típus

Madárodúk A-B-C típus

Madárodút mindenkinek

Madárodút mindenkinek

Cölöpsétány hosszában

Cölöpsétány hosszában

Élőlények - Vizisikló

Élőlények - Vizisikló

Kellemes kis séta

Kellemes kis séta

Élőlények - Levelibéka

Élőlények - Levelibéka

Cölöpsétány a végtelenből

Cölöpsétány a végtelenből

Élőlények - Kecskebéka

Élőlények - Kecskebéka

Magasles a láthatáron

Magasles a láthatáron

Magaslesi kilátás

Magaslesi kilátás

Tanösvény fordulója

Tanösvény fordulója

Tanösvényi úton álló

Tanösvényi úton álló

Hívatlan vendégek a határban... de a hívottak jó helyen járnak!

Hívatlan vendégek a határban... de a hívottak jó helyen járnak!

Élőlények - A kíváncsi veréb

Élőlények - A kíváncsi veréb

Az életadó Tisza

Az életadó Tisza

Nád és buzogány

Nád és buzogány
42 (1-32) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 46° 55,673'
Hosszúság E 20° 6,249'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.09.26 09:30
Megjelenés időpontja: 2021.09.30 14:00
Utolsó lényeges változás: 2021.09.30 14:00
Utolsó változás: 2021.10.01 15:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Angyalfiak
Ládagazda: Angyalfiak
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 15
Megtalálások gyakorisága: 4.8 megtalálás hetenteA TANÖSVÉNY A HIVATALOS MEGYNITÓJA ELŐTT NEM LÁTOGATHATÓ!!! Klikk ide a részletekért!
Ajánlom figyelmetekbe a "vendéglátás" program pontot, ami ha igaz, ökörsütés kóstolóját rejti magában.Röviden
Hagyományos geoláda a természet és az épített környezet határán, ahol egy mágneszáras (!) ajtajú, fehér fémszekrényt keress "Egyedi Azonosító"-val ellátva. A láda a rejtekben 17x17x7 cm-es konyhai doboz, s még van mellette is bőven hely.
A természet távolabbi -túlparti és esténként égi- kincseit meglesni távcsövet vigyél magaddal!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Saját tapasztalatok és ezzel foglalkozó weboldal statisztikája alapján is a kullancs alacsony kockázati tényezőként van jelen ezen a területen is.

Azt, hogy milyen időjárásra készülhetsz, ha ellátogatsz a Tiszakécskére, megtudhatod innen.

Ezzel a ládával -mely a második rejtésem- a Tiszakécskei Holt-Tiszához kalauzollak el benneteket, megmutatva a 2021 őszén átadott Holt-Tiszai vízi élőhelyeket bemutató tanösvényt.
Tiszakécske Város Önkormányzata, a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Nádirigó Tanösvényt ünnepélyes keretek közt, egy kisebb rendezvény kíséretében, ökörsütéssel egybekötött állófogadással nyitotta meg 2021. szeptember 30.-án 16 órakor. A délelőtt 9 órakor kezdett, 350 kilogrammos ökör 8 órán át taró sütéséről pár képet GYEZegzug logja alatt láthatunk - Köszönet érte!

A leírásban alább említett, legelőször 1971. augusztus. 20-án átadott, majd 2009-től, több mint egy évtizeden át üzemszünetbe készerített Úttörővasút ismét "robog", mi több, KataJani jóvóltából még egy régi GCTiKe láda is van hozzá rejtve!
Egykor a Tisza-part és a Sportliget vonalon, ma már a Tisza-parti végállomásról indulva, útközben a Játszótér megállónál, az újonnan létesült Kilátónál, a Sportcentrum megállónál, majd a Találkozások Háza végállomások közt közlekedik. A Tisza-parti keskeny nyomközű gyermekvasút felújított, hosszabb és részben új nyomvonalra épített pályaszakaszon, a mozdonya egy részben nyitott és egy zárt személykocsijával 2021. október 02-től szállít ismét utasokat.


Megközelítés
Saját járművel érkezőknek a Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium mögötti parkolótól célszerű, vagy Kossuth utcáról nyíló Tiszasor utcán, majd földúton lehetséges.
Tömegközlekedéssel a legközelebbi autóbusz megállóhely a "Tiszakécske, Templom tér". Vasútállomástól is át lehet buszozni, vagy bő fél órás sétával is elérhető a hely. A járatok keresésére segítséget ad a Menetrendek oldala.

Ajánlott parkoló
Az iskola sportcsarnokánál szilárd burkolatú parkoló  N 46° 55,585' E 20° 6,837' 82 m [GCTNT+Parkoló] található, ahonnan pár perc alatt gyalogosan elérhető a tanösvény kiinduló pontja N 46° 55,570' E 20° 6,793' 81 m [GCTNT+Tanösvény kezdete] és a ládarejtek is.

Tiszakécskei Nádirigó Tanösvény
A 2,5 km hosszú, hurokszerű tanösvény a "Vizes élőhelyek rehabilitációja és természetvédelmi kezelése a Közép-Tisza mentén" pályázat kereteiben Tiszakécske városa, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság összefogásában létesült és mintegy 60 hektáron élesztette újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát.
A tanösvény számos ismertető és interaktív táblával van ellátva, amelyek segítségével a látogatók ismereteket szerezhetnek a Holt-Tisza változatos élőhelyeiről és gazdag állatvilágáról. A rendkívül látványos cölöpsétány a víz mellett és felett 1,5 km hosszan vezet nyugati irányba, majd  N 46° 55,697' E 20° 6,045' 81 m [GCTNT+Forduló pont]-tól, a parti földes út mentén tér vissza a kiinduló pontjához, melynek teljes hossza babakocsival is járható, mozgáskorlátozottak számára is akadálymentesen látogatható!

A tanösvény állomásai és témái
- Start (Cél) hely a játszótér
- Dobd le a cipőd! ― Mezítlábas ösvény
- Csiga biga, gyere ki! ― Az ezerszobás hotel (Növényspirál rovarhotellel)
- Madarak erdőn-mezőn ― Hallgatózó madárodúpark
- A holtág lágy ölén ― A Tisza és a holtág gyakoribb halfajai
- Száll a kakukk fészkére ― A holtágnál megfigyelhető madárfajok
- Tisza parti randevú ― Holtágban élő gyakoribb hüllő és kétéltű fajok
- Hívatlan vendégek a határban ― Inváziós növény- és állatfajok a holtág környékén
- Az életadó Tisza ― Folyószabályozás előtti tiszai élet
- Tiszakécske elődeink szemével ― Tiszakécske tájtörténeti bemutatása
- Cél (Start) hely a játszótér

Ha körbejártad a tanösvényt, látogass el a közeli kilátóhoz, N 46° 56,128' E 20° 6,637' 88 m [GCTNT+Kilátó] akár az egykori gyermekvasút  N 46° 56,220' E 20° 7,157' 89 m [GCTNT+Kisvasút végállomás] felújított vonalán utazva.

Látnivalók és hasznos helyek tekintetében segítségedre lehet a város hivatalos (2018-ban kiadott) információs térképe.

Tiszakécske és a Holt-Tisza
Tiszakécske városa, a róla elnevezett holtág és annak vízgyűjtő területe a Tisza folyó magyarországi középső szakaszának alsó részén, a folyó jobb partján helyezkedik el.
A várost elkerülik a jelentősebb főutak, csak négy és öt számjegyű mellékutak húzódnak a területén. Mindezek ellenére kiemelkedő turisztikai-, idegenforgalmi vonzástényezője a Tisza, sok látogatót, turistát vonz a városba. A települést 22,5 km hosszan határolja a folyó. A partot galériaerdők szegélyezik, melyek a Közép-Tiszai Tájvédelmi körzet részei. Számos védett növény- és állatfaj talál itt menedéket magának.

A város déli részén elhúzódó holtág létrejöttéről, kialakulásáról pontos feljegyzések nincsenek. Valószínűleg természetes lefűződéssel keletkezett, ugyanis az első és katonai célt szolgáló, az utakra, vizekre, mocsarakra és magaslatokra összpontosító 1:2880 méretarányú térképen már különálló víztestként ábrázolták. A holtág végek és az anyameder között öt-hétszáz méteren olyan mocsárrész található, amelyet földút és gyalogösvények kereszteznek. Ebből az a következtetés vonható le, hogy a Tisza által elhagyott mederrész az 1700-as évek előtt, a XV.-XVI. században vált el a jelenlegi folyómedertől.

A Tisza árvízvédelmi töltésrendszerének megépülésével (1866-1895) előállt az a veszély, hogy az összegyűlő belvizeknek nem volt befogadója, hiszen éppen a homogén töltésrendszer akadályozta a lefolyást. Ezért a Tiszakécskei Holt-Tiszát - több holtághoz hasonlóan - bevonták a belvízvédekezés rendszerébe, felhasználva a belvizek tározására.

A másik fő hasznosítási mód a halgazdálkodás volt. Emiatt a keresztgátakkal több tóegységre bontották az addig egybefüggő vízfelülettel rendelkező holtágat. Az 1970-es években a vízforgalom javítása és a lehalászás megkönnyítése érdekében a holtág tengelyében vezérárkot alakítottak ki. A feliszapolódás további előrehaladtával és a vízpótlás megoldatlansága miatt ez a tevékenység visszaszorult, majd teljesen megszűnt.

A holtágak...
- Hossza: 6960 m,
- Területe: 101,9757 ha,
- Átlag szélessége: 147 m,
- Átlag vízmélysége: 0,7 m,
- Víztérfogata: 490 000 m3 volt, és
- Rejtenek egy másik geoládát, a GCOKEC-t is Kecso79 jóvoltából.

1986-ban fejlesztési terv készült a holtág teljes átalakítására. Versenypályát és további üdülőterületeket terveztek, de a tervből a magas beruházási költségek miatt napjainkig új létesítmények nem épültek.
A holtág rehabilitációs irányelveknek megfelelő tervezés és a munkák első része (tiszai vízpótlás, az 1. holtág szakasz rehabilitációja) 1997-2001 között valósult meg.
A 2017-ben indult nagy jelentőségű beruházás célja, hogy az elmúlt évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek újraéledjenek és megfelelő otthont adjanak a terület hal-, kétéltű- és madárállománya számára. A munkálatok során tanösvény is létesült, mely közelebb hozza, megismerteti velünk a környezetünk ezen részét. Az ösvény kiindulópontjánál a közeli sólyázó hely környékén a tervek szerint hamarosan vízibázis épül, ahol kajakot vagy kenut bérelve lehet majd evezni a Holt-Tiszán.

Kapcsolódó videók
- Vízparti munkálatok
- A közeli kilátó átadása
- A Felújított Gyermekvasút

Örülök, ha felkeresed, köszönöm, ha értékeled! - Angyalfiak

Források
Kiskunsági Nemzeti Park pályázata
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Tiszakécske váron honlapja
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Kécskei Krónika Hír- és médiaoldal cikke
(Hozzáférés: 2021.09.17.)
Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesület - A holtág bemutatása, rövid története
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Magyar Építők cikke
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Arcanum térképek
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (8 db): környezet: 5.00 rejtés: 4.92 web: 5.00 átlag: 4.97

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Zsoland 2021.10.17 17:07 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.12.2]

Csaba & családja 2021.10.17 13:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.66
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

p1sti 2021.10.09 15:54 - Megtaláltam
megvan

hitamas 2021.10.05 08:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
:)

OlLi team 2021.10.03 18:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Megtaláltuk köszönjük! Andi Lilla Tomi Olivér.
Remek rejtés köszönet az Angyalfiaknak a szép munkát!

szolyaagi 2021.10.03 16:10 - Megtaláltam
Nagyon tetszett a tanösvény, meglepődtünk, mert rengetegen voltak. Nagyon tetszett a rejtés.

PCIMG_2021-10-03_19-57-20Screenshot_20211003-203851_Gallery
Szabakos 2021.10.03 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

t.renata 2021.10.03 14:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Paul 2021.10.03 14:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

KataJani 2021.10.03 12:58 - Megtaláltam
Ládakarbantartással egybekötve
[g:hu+ 2.7.14]

GYEZegzug 2021.10.03 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Füzetet szűzen hagytam, QR kóddal logoltam. Természetesen elviszem 5.-nek csak az ökör sütés miatt felteszem a fotókat.
Nagyszerű hely, kiváló rejtés klassz ajándékokkal. Nagyon örültem, hogy moderálhattam a ládaoldalt. Kajla jól érezte magát, fürdött a tóban kár, hogy jött a hideg eső.
Jó volt itt lenni, gratulálok és köszönöm szépen a munkátokat.

IMG_20210930_155333IMG_20210930_155217
IMG_20210930_154819IMG_20210930_154817
IMG_20210930_154611IMG_20210930_154604
IMG_20210930_155340IMG_20210930_160052
IMG_20210930_160129IMG_20210930_155404
IMG_20210930_160220IMG_20210930_160309
IMG_20210930_160224IMG_20210930_160450
IMG_20210930_160529IMG_20210930_160639
IMG_20210930_160751IMG_20210930_161243
IMG_20210930_161050IMG_20210930_161035
IMG_20210930_160755 
Aniko & Gyuri 2021.10.03 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Nagyon joooo! :) [Geoládák v3.12.2]

MeSa 2021.10.02 17:01 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Hecsa 2021.10.01 17:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Melóból hazafelé muszáj volt kerülni egy kicsit ;)
A rejtésért külön csillagos pirospont :D

[g:hu+ 2.7.14]

IMG_20211001_172715IMG_20211001_174148
Tisztisz és Csabi 2021.09.30 18:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Megtaláltam. Köszi.
Kecskeméten volt dolgom, már épp indultam volna hazafelé, amikor láttam az új ládát a közelben. A buliról épp lemaradtam, már hazafelé tartott mindenki érkezésemkor. Mivel biztos voltam benne, hogy volt már megtalálás, kényelmesen végigsétáltam tanösvényt a szemerkélő esőben. Szuper volt.

IMG_0495IMG_0494
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]