geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4876. Tiszakécskei Nádirigó Tanösvény (GCTNT)
<< < 42 (33-42)

Tiszakécske elődeink szemével

Tiszakécske elődeink szemével

Új- és Ókécske környéke (1782–1785)

Új- és Ókécske környéke (1782–1785)

Építkezés - Mederkotrás

Építkezés - Mederkotrás

Építkezés - Stabilizált partfal

Építkezés - Stabilizált partfal

Építkezés - Az új zsilip

Építkezés - Az új zsilip

Tiszaparti kilátó

Tiszaparti kilátó

Tiszaparti kilátás

Tiszaparti kilátás

Kisvasút vonala

Kisvasút vonala

Kisvasút - egykor

Kisvasút - egykor

Kisvasút - Új indóház

Kisvasút - Új indóház
<< < 42 (33-42)

Az összes képet kérem!
Szélesség N 46° 55,673'
Hosszúság E 20° 6,249'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.09.26 09:30
Megjelenés időpontja: 2021.09.30 14:00
Utolsó lényeges változás: 2021.09.30 14:00
Utolsó változás: 2021.10.01 15:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Angyalfiak
Ládagazda: Angyalfiak
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 40
Megtalálások gyakorisága: 4.3 megtalálás hetenteA TANÖSVÉNY A HIVATALOS MEGYNITÓJA ELŐTT NEM LÁTOGATHATÓ!!! Klikk ide a részletekért!
Ajánlom figyelmetekbe a "vendéglátás" program pontot, ami ha igaz, ökörsütés kóstolóját rejti magában.Röviden
Hagyományos geoláda a természet és az épített környezet határán, ahol egy mágneszáras (!) ajtajú, fehér fémszekrényt keress "Egyedi Azonosító"-val ellátva. A láda a rejtekben 17x17x7 cm-es konyhai doboz, s még van mellette is bőven hely.
A természet távolabbi -túlparti és esténként égi- kincseit meglesni távcsövet vigyél magaddal!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Saját tapasztalatok és ezzel foglalkozó weboldal statisztikája alapján is a kullancs alacsony kockázati tényezőként van jelen ezen a területen is.

Azt, hogy milyen időjárásra készülhetsz, ha ellátogatsz a Tiszakécskére, megtudhatod innen.

Ezzel a ládával -mely a második rejtésem- a Tiszakécskei Holt-Tiszához kalauzollak el benneteket, megmutatva a 2021 őszén átadott Holt-Tiszai vízi élőhelyeket bemutató tanösvényt.
Tiszakécske Város Önkormányzata, a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Nádirigó Tanösvényt ünnepélyes keretek közt, egy kisebb rendezvény kíséretében, ökörsütéssel egybekötött állófogadással nyitotta meg 2021. szeptember 30.-án 16 órakor. A délelőtt 9 órakor kezdett, 350 kilogrammos ökör 8 órán át taró sütéséről pár képet GYEZegzug logja alatt láthatunk - Köszönet érte!

A leírásban alább említett, legelőször 1971. augusztus. 20-án átadott, majd 2009-től, több mint egy évtizeden át üzemszünetbe készerített Úttörővasút ismét "robog", mi több, KataJani jóvóltából még egy régi GCTiKe láda is van hozzá rejtve!
Egykor a Tisza-part és a Sportliget vonalon, ma már a Tisza-parti végállomásról indulva, útközben a Játszótér megállónál, az újonnan létesült Kilátónál, a Sportcentrum megállónál, majd a Találkozások Háza végállomások közt közlekedik. A Tisza-parti keskeny nyomközű gyermekvasút felújított, hosszabb és részben új nyomvonalra épített pályaszakaszon, a mozdonya egy részben nyitott és egy zárt személykocsijával 2021. október 02-től szállít ismét utasokat.


Megközelítés
Saját járművel érkezőknek a Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium mögötti parkolótól célszerű, vagy Kossuth utcáról nyíló Tiszasor utcán, majd földúton lehetséges.
Tömegközlekedéssel a legközelebbi autóbusz megállóhely a "Tiszakécske, Templom tér". Vasútállomástól is át lehet buszozni, vagy bő fél órás sétával is elérhető a hely. A járatok keresésére segítséget ad a Menetrendek oldala.

Ajánlott parkoló
Az iskola sportcsarnokánál szilárd burkolatú parkoló  N 46° 55,585' E 20° 6,837' 82 m [GCTNT+Parkoló] található, ahonnan pár perc alatt gyalogosan elérhető a tanösvény kiinduló pontja N 46° 55,570' E 20° 6,793' 81 m [GCTNT+Tanösvény kezdete] és a ládarejtek is.

Tiszakécskei Nádirigó Tanösvény
A 2,5 km hosszú, hurokszerű tanösvény a "Vizes élőhelyek rehabilitációja és természetvédelmi kezelése a Közép-Tisza mentén" pályázat kereteiben Tiszakécske városa, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság összefogásában létesült és mintegy 60 hektáron élesztette újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát.
A tanösvény számos ismertető és interaktív táblával van ellátva, amelyek segítségével a látogatók ismereteket szerezhetnek a Holt-Tisza változatos élőhelyeiről és gazdag állatvilágáról. A rendkívül látványos cölöpsétány a víz mellett és felett 1,5 km hosszan vezet nyugati irányba, majd  N 46° 55,697' E 20° 6,045' 81 m [GCTNT+Forduló pont]-tól, a parti földes út mentén tér vissza a kiinduló pontjához, melynek teljes hossza babakocsival is járható, mozgáskorlátozottak számára is akadálymentesen látogatható!

A tanösvény állomásai és témái
- Start (Cél) hely a játszótér
- Dobd le a cipőd! ― Mezítlábas ösvény
- Csiga biga, gyere ki! ― Az ezerszobás hotel (Növényspirál rovarhotellel)
- Madarak erdőn-mezőn ― Hallgatózó madárodúpark
- A holtág lágy ölén ― A Tisza és a holtág gyakoribb halfajai
- Száll a kakukk fészkére ― A holtágnál megfigyelhető madárfajok
- Tisza parti randevú ― Holtágban élő gyakoribb hüllő és kétéltű fajok
- Hívatlan vendégek a határban ― Inváziós növény- és állatfajok a holtág környékén
- Az életadó Tisza ― Folyószabályozás előtti tiszai élet
- Tiszakécske elődeink szemével ― Tiszakécske tájtörténeti bemutatása
- Cél (Start) hely a játszótér

Ha körbejártad a tanösvényt, látogass el a közeli kilátóhoz, N 46° 56,128' E 20° 6,637' 88 m [GCTNT+Kilátó] akár az egykori gyermekvasút  N 46° 56,220' E 20° 7,157' 89 m [GCTNT+Kisvasút végállomás] felújított vonalán utazva.

Látnivalók és hasznos helyek tekintetében segítségedre lehet a város hivatalos (2018-ban kiadott) információs térképe.

Tiszakécske és a Holt-Tisza
Tiszakécske városa, a róla elnevezett holtág és annak vízgyűjtő területe a Tisza folyó magyarországi középső szakaszának alsó részén, a folyó jobb partján helyezkedik el.
A várost elkerülik a jelentősebb főutak, csak négy és öt számjegyű mellékutak húzódnak a területén. Mindezek ellenére kiemelkedő turisztikai-, idegenforgalmi vonzástényezője a Tisza, sok látogatót, turistát vonz a városba. A települést 22,5 km hosszan határolja a folyó. A partot galériaerdők szegélyezik, melyek a Közép-Tiszai Tájvédelmi körzet részei. Számos védett növény- és állatfaj talál itt menedéket magának.

A város déli részén elhúzódó holtág létrejöttéről, kialakulásáról pontos feljegyzések nincsenek. Valószínűleg természetes lefűződéssel keletkezett, ugyanis az első és katonai célt szolgáló, az utakra, vizekre, mocsarakra és magaslatokra összpontosító 1:2880 méretarányú térképen már különálló víztestként ábrázolták. A holtág végek és az anyameder között öt-hétszáz méteren olyan mocsárrész található, amelyet földút és gyalogösvények kereszteznek. Ebből az a következtetés vonható le, hogy a Tisza által elhagyott mederrész az 1700-as évek előtt, a XV.-XVI. században vált el a jelenlegi folyómedertől.

A Tisza árvízvédelmi töltésrendszerének megépülésével (1866-1895) előállt az a veszély, hogy az összegyűlő belvizeknek nem volt befogadója, hiszen éppen a homogén töltésrendszer akadályozta a lefolyást. Ezért a Tiszakécskei Holt-Tiszát - több holtághoz hasonlóan - bevonták a belvízvédekezés rendszerébe, felhasználva a belvizek tározására.

A másik fő hasznosítási mód a halgazdálkodás volt. Emiatt a keresztgátakkal több tóegységre bontották az addig egybefüggő vízfelülettel rendelkező holtágat. Az 1970-es években a vízforgalom javítása és a lehalászás megkönnyítése érdekében a holtág tengelyében vezérárkot alakítottak ki. A feliszapolódás további előrehaladtával és a vízpótlás megoldatlansága miatt ez a tevékenység visszaszorult, majd teljesen megszűnt.

A holtágak...
- Hossza: 6960 m,
- Területe: 101,9757 ha,
- Átlag szélessége: 147 m,
- Átlag vízmélysége: 0,7 m,
- Víztérfogata: 490 000 m3 volt, és
- Rejtenek egy másik geoládát, a GCOKEC-t is Kecso79 jóvoltából.

1986-ban fejlesztési terv készült a holtág teljes átalakítására. Versenypályát és további üdülőterületeket terveztek, de a tervből a magas beruházási költségek miatt napjainkig új létesítmények nem épültek.
A holtág rehabilitációs irányelveknek megfelelő tervezés és a munkák első része (tiszai vízpótlás, az 1. holtág szakasz rehabilitációja) 1997-2001 között valósult meg.
A 2017-ben indult nagy jelentőségű beruházás célja, hogy az elmúlt évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek újraéledjenek és megfelelő otthont adjanak a terület hal-, kétéltű- és madárállománya számára. A munkálatok során tanösvény is létesült, mely közelebb hozza, megismerteti velünk a környezetünk ezen részét. Az ösvény kiindulópontjánál a közeli sólyázó hely környékén a tervek szerint hamarosan vízibázis épül, ahol kajakot vagy kenut bérelve lehet majd evezni a Holt-Tiszán.

Kapcsolódó videók
- Vízparti munkálatok
- A közeli kilátó átadása
- A Felújított Gyermekvasút

Örülök, ha felkeresed, köszönöm, ha értékeled! - Angyalfiak

Források
Kiskunsági Nemzeti Park pályázata
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Tiszakécske váron honlapja
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Kécskei Krónika Hír- és médiaoldal cikke
(Hozzáférés: 2021.09.17.)
Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesület - A holtág bemutatása, rövid története
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Magyar Építők cikke
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Arcanum térképek
(Hozzáférés: 2021.09.18.)
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (13 db): környezet: 4.82 rejtés: 4.77 web: 4.87 átlag: 4.82

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Emerich63 2021.11.21 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]
Egy jól megépített, remek információs táblákkal rendelkező tanösvény, melyet érdemes körbesétálni. Nem csak a cölöpökön, hanem visszafelé, a szintén jól kialakított füves sétány mellett is található néhány érdekes infomáció.
Remek, bátor rejtés - úgy tűnik jól "levédve".

20211121_10345420211121_103947
20211121_10400920211121_104730
20211121_10473920211121_105113
20211121_10531820211121_105601
20211121_10561420211121_105519
Judit és Béla 2021.11.20 15:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Megtaláltuk.

Páratlanpáros 2021.11.20 08:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Gabi&Vivi21 2021.11.14 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

utigabi60 2021.11.14 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Parmerozpazepan 2021.11.12 15:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1] Szép kis tanösvény, kellemes természeti környezet, jót sétáltam.

peters 2021.11.06 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

straboti 2021.11.06 17:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

TS 2021.11.06 15:12 - Megtaláltam
Mindenképpen ajánlom körbesétálni a tanösvényt. Akik autóval megállnak a rejtés mellett és tovább hajtanak, azok kimaradnak abból az élményből ami a tanösvény végig járása nyújt. Sokan sétáltak a parti ösvényen és a remekül megépített víz feletti cölöpsétányon.

Liberty 2021.11.06 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.62
Szépen kiépített a tanösvény, sokan választották ezt a remek programot a szép napos időben. Madarakat nem láttunk, viszont a víz felett sok-sok repkedő szitakötő táncolt. A rejtés nagyn ügyes, köszönet a rejtésért.

Tiszakécske címere
nmárti 2021.11.04 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.60
Egy projekt keretében begyűjtve. Köszi a rejtést!

szakica 2021.11.01 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Mihul 2021.11.01 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.3 teszt]

molka 2021.11.01 11:00 - Megtaláltam
Szépen kivitelezett tanösvény, profi rejtés. Kár, hogy a rejtek a tanösvény végigjárása nélkül is felkereshető. Rengeteg holtágas részt ismerünk a Tisza körül, ez is szép, ha nem is a leglátványosabb. Köszi!

4F3BF41E-8A43-4F0D-B1E3-B8B862B9F7F1DAB5359E-0B76-4C27-8488-36695176E07B
0F7D9B70-F9F1-485B-8A55-02D40193482D17A95A69-DEA5-44B0-90C0-9B8C19ED3892
2E0561D6-84A6-4204-B026-F96FE0751C85 
pliptai 2021.10.31 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Hey-ho 2021.10.31 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

ehunvane 2021.10.28 15:55 - Megtaláltam

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

VP 2021.10.28 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.67
Dabasi családi látogatás közben egy alföldi kör a szép napsütéses időben.
A hosszú egyenes szakaszt kicsit túlzásnak érzem a látnivalóhoz képest.

kertimi 2021.10.28 08:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Tanohun 2021.10.28 08:23 - Megtaláltam
Szép kivitelezés. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

eltájoló 2021.10.27 13:53 - Megtaláltam
Szépen megcsinálták a tanösvényt. Bízom benne, hogy ilyen is marad sokáig.
A láda jó állapotban a helyén van. Köszi a rejtést.
mmcxviii.

Gyöngyi1979 2021.10.25 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

kupec 2021.10.25 10:43 - Megtaláltam
Grandiózus pallósor, kíváncsi vagyok, hogy lesz-e pénz a fenntartásra (a fa kényes jószág) vagy 10 év múlva elmállik, mint annyi más társa szerte az országban.
(QR) [g:hu+ 2.7.14]

1635179546216 
kl 2021.10.23 14:41 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük!

VenTOmi 2021.10.23 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (40 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]