geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4885. Kis-Tisza-sziget (GCKTSz)

A gátról indulva

A gátról indulva

A geoláda felé haladva

A geoláda felé haladva

Állati koponya útközben

Állati koponya útközben

Alföldi hangulat

Alföldi hangulat

Az úton haladva

Az úton haladva

Gyönyörű Tisza

Gyönyörű Tisza

Gyönyörű Tisza

Gyönyörű Tisza

Y elágazás a "2-Parkoló" előtt

Y elágazás a "2-Parkoló" előtt

Tisza part

Tisza part

Hosszabb útvonalon haladva

Hosszabb útvonalon haladva

Hosszabb útvonalon haladva

Hosszabb útvonalon haladva

Hosszabb útvonalon haladva

Hosszabb útvonalon haladva

Szabadstrand felé

Szabadstrand felé

"Kondi park"

"Kondi park"

"Kondi park"

"Kondi park"

A szabadstrand bejárata

A szabadstrand bejárata

Szabadstrand

Szabadstrand

Szabadstrand

Szabadstrand
Szélesség N 46° 39,470'
Hosszúság E 20° 11,368'
Magasság: 80 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.11.11 16:00
Megjelenés időpontja: 2021.11.18 19:50
Utolsó lényeges változás: 2021.11.18 19:50
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: p1sti
Ládagazda: p1sti
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1700 m
Megtalálások száma: 8
Megtalálások gyakorisága: 6.5 megtalálás hetente


Röviden

Nem hagyományos rejtés, talajszint felett 180 cm-rel keresd! Hagyományos kék füles doboz 15cm x 15cm x 5cm.

Figyelem!

Mielőtt elindulnál kirándulni, hogy megkeresd a Kis-Tisza-szigeten elrejtett geoládát, mindenképpen figyeld a csongrádi tiszai vízállás előrejelzést! Aktuális tiszai vízállás. Vízügyi szakemberek javaslata alapján, csak 580 cm-es vízállásig közelíthető meg száraz lábbal a helyszín.
A nyári hónapokban feltétlenül hozz magaddal szúnyogriasztót, mert a gyérítés ellenére a Tisza parton állandóan nyüzsögnek és támadnak!

Megközelítés

Autóval érkezve, rövidebb sétával:
451-es főútról Csongrád felől jobbra (Ny felé), Hódmezővásárhely felől balra (Ny felé) térjél le itt a gázosköves útra!  N 46° 39,032' E 20° 13,853' 80 m [GCKTSz+gázosköves út]. Majd pár kilométert haladva itt fordulj jobbra (É felé)!! N 46° 38,988' E 20° 12,299' 80 m [GCKTSz+crossing]
Ezt követően menj egészen a gátig, itt parkolj le, kérlek ne menj kocsival tovább! N 46° 39,528' E 20° 12,273' 80 m [GCKTSz+1-Parkoló] A gát aljától 1,7 km séta választ el a geoládától.

Autóval érkezve, hosszabb sétával:
A 451 -es főútról térj le a Szentesi Tisza strand felé! A gáton áthaladva a macskaköves úton haladva elágazásnál fordulj balra! Itt pár méter után meg tudsz állni a kocsival. N 46° 40,412' E 20° 13,263' 80 m [GCKTSz+2-Parkoló] (jobbra fordulva eljutsz a szabad strandig) Innen indulj el úgy, hogy a Tisza a jobb oldalt legyen! Csapáson el tudsz jutni kb 4-5 km megtétele után egészen a geoládáig.

Kinek ajánlom ezt a hosszabb utat? Eleged van a város zajából? Megnyugtató hangokra vágysz? Az alföldi rónaságon kívül ennek a vidéknek az egyik legszebb látványossága maga a Tisza folyó. A parton sétálva a víz csobogása, a madarak csivitelése, a szélben suhogó növényzet biztos siker a kikapcsolódáshoz. A parton lévő növényzet minden évszakban csodálatos látvány, ősszel festői szépségű. Megfigyelheted az ott fészkelő vízi madarakat, az őshonos állatokat és növényeket.
Ha még esetleg nem volt elég a séta, sportolhatsz is a közelben lévő "kondi-park"-ban.  N 46° 40,488' E 20° 13,232' 80 m [GCKTSz+Kondi-park]
Ha nyáron érkezel, és a hőségben le akarod hűteni magad, felfrissülést nyújt a tiszai szabadstrand.  N 46° 40,692' E 20° 12,723' 80 m [GCKTSz+Szabadstrand]
Sokrétű, kellemes kikapcsolódást kívánok!

Tömegközlekedéssel (busszal)
A " Szentesi Tiszai-strand " megállót jelöld meg célállomásként! Az állomás mellett van a tiszai gát, ezen menj át és sétálj a Tiszáig! Ott fordulj balra (D felé), és haladj 4-5 km-t a geoláda helyszínéig!
Busz menetrend

Kis-Tisza-sziget

A szentesi Kis-Tisza-sziget természetes képződmény, a város felőli folyóág, az ún. Kis-Tisza azonban fokozatosan feltöltődött, így a terület egykori arculatát manapság csak áradás idején, meghatározott vízszintnél nyeri vissza.

A Kis-Tisza-sziget már az 1784-es katonai felvétel térképszelvényein
is megjelenik, az 1840-es Seres-féle térképen Alsó-sziget néven szerepel. 1808-ban a Kis-Tisza-szigetet Alsó szigetként említik, amelyen a Szigeth Erdő nevű füzes feküdt.
A Kis-Tisza-szigetet a helyi birtokosok alapvetően két részre, a Kis-, illetve a Nagy-oldalra tagolják, amelyek közül az előbbi az élő Tisza közelében, az utóbbi pedig a Kis-Tisza mentén található. A két dűlőút között elterülő parcellákat az ún. farmezsgye választja el egymástól, amely a Kis-Tisza-sziget közepén húzódik végig. A szőlővel betelepített parcellák a szintkülönbségekhez igazodva a legmagasabban fekvő részeken, a Nagy- illetve a Kis-oldalon találhatóak. A terület
déli fele alacsonyan helyezkedik el, amelyet a kisebb árvizek rendszeresen elöntenek, emiatt jórészt szántóföldi művelésre használatos.

Szentes város- és határrészei

Szentes kialakulására és történetére nagy hatással volt a határában elterülő vízi világ, a Tisza és Kurca folyók, valamint a környező erek. Egyfelől tiszai átkelőhely volt a város, másfelől a vízi világ védte meg a táj lakosait az ellenséges hadak dúlásától a török időkben. Szentes nagy része a Kurca keleti partján található, a túlpartra csak a Tisza szabályozása és a Kurca csatornává alakítása után terjeszkedett a város. A városnak kiterjedt határa van. Területe 1950-ben csökkent Nagytőke és Eperjes kiválásával, a 70-es évek végén viszont az addig önálló Magyartést a városhoz csatolták. A szentesi határban tanyasi gazdálkodás folyt a téeszesítés előtt, ennek ma már kevés nyomát láthatjuk, akár csak a folyószabályozás előtti vízi mesterségeknek.
Szentes "Rét"-nek nevezett határrésze egykor a Kurca és Tisza közti árterülete volt, amit a tiszai (Bődi rév) és kurcai átkelő közötti Vámházgáti út (másik nevén Kucori-gát) vágott ketté Alsó- és Felsőrétté. Mivel a környékben itt volt a legszűkebb (~ 2 km) a Tisza völgye, célszerű volt itt átvezetni egy országos jelentőségű hadi- és kereskedelmi útvonalat. A tiszai átkelést egészen 1903-ig különféle vízi szállítási módokkal kellett megoldani (csónak, tömlők). A XVIII. század végén a Tisza partjától a Kurcáig már töltés húzódott az ártérben (készítésének ideje ismeretlen), melyet akkoriban az ártéri füzesek vesszőanyagának a felhasználásával a szentesiek - vámmentesség fejében - közösségileg tartottak karban. A töltésen három kisebb (az erek fölött) és egy nagyobb (a kurcai) fahíd biztosította az ártéri vizek szabad mozgását. A töltésnek a Tisza-gát és a Kurca közé eső része ma is megvan és útként üzemel.

Forrás

A szentesi Kis-Tisza-szigeti gazdaság
Szentes város- és határrészei

Ajánlott ládák a közelben

GCKURC
GCEml
Állapot: kereshető

KRW értékelés (1 db): környezet: 4.00 rejtés: 4.50 web: 4.50 átlag: 4.33

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
-
kereshető egész évben
-
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


levendovicsgyuri 2021.11.24 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Ügyes! :)
Köszönöm az élmenyt.
[g:hu+ 2.7.15]

VP 2021.11.23 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.68
Nem szeretem az ilyen víkendtelepeket. Ez - és a ládával szemben a szórtköves part - kicsit csalódást keltet bennem, pedig a Tisza mentén nagyon sok helyet nagyon szeretek.

gabesas 2021.11.21 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Csodaszép helyen van! [Geoládák v3.12.2]

molka 2021.11.20 11:50 - Megtaláltam
Nagyon tetszett nekünk ez a séta, kapóra jött ebben a gyönyörű napsütésben.
A rövidebb útvonalat választottuk, a kis hétvégi házak között sétáltunk, lenéztünk a vízhez is. A rejtek szépen beolvad a környezetbe, egyetlen helyen van zsanérozás, az is csak a külső fakéregrétegben. Köszönjük, hogy megmutattad ezt a helyet!

imageimage
TS 2021.11.20 10:42 - Megtaláltam
Mint utólag kiderült a dobogós megtalálások időpontjában még aludtam. 9 óra után indulta Szegedről. Útközben a Mindszent felőli bekötőút előtt megálltam, mert észrevettem az úttól pár száz méterre lévő darucsoportot. Több mint egy kilométeren több ezer daru gyűlt össze táplálkozni, jellegzetes hangjukat hallatva. Már ezért a látványért érdemes volt elindulni. A töltés oldalban leparkoltam és sétáltam el a rejtésig. A láda egyből meglett. A természetesnek tűnő rejtés tetszett. Érdekes módon két hete a (GCOKEC) ládát is hasonló rejtekben találtam. Vissza nem a nyaralok közötti úton mentem, hanem a vele párhuzamos hátsó úton, aminek vadregényesebb hangulata van. Majdnem visszaértem az autóhoz, mikor jött velem szemben egy család. Már akkor gondoltam, hogy ők is a ládát keresik. Mint utólag kiderült, molkáék lehettek. Terveztem, hogy átsétálok a szabad strandhoz, de hátra volt még több úti cél is, ezért autóval mentem át megnézni azt a helyet is. Szentesen még bementem a Koszta József Múzeumba megnézni az időszakos Rodolfo kiállítást, majd célba vettem a (GCB503)

GSdriver 2021.11.20 07:00 - Megtaláltam
Köszönöm! ;) Ügyes, rejtés. Sorx-szal. [Geoládák v3.12.2]

sorx 2021.11.20 07:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Ötletes álca. [Geoládák v3.12.2]

Páratlanpáros 2021.11.20 06:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]
Hajnali ébresztő után kora reggeli találat.

DSC_1259 (2)DSC_1267
DSC_1272DSC_1273
DSC_1274 
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]