geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
566. Hór-völgy kincsei (GCHoKi)

Kisamerika, Cserépfalu egyik lakónegyede

Kisamerika, Cserépfalu egyik lakónegyede

Összkomfort interiőr

Összkomfort interiőr

Milenniumi kilátó

Milenniumi kilátó

Riolittufa barlang

Riolittufa barlang

Háromszintes pincesor

Háromszintes pincesor

Ördögtorony kaptárkő

Ördögtorony kaptárkő

Kardoslepke (Iphiclides podalisius)

Kardoslepke (Iphiclides podalisius)

Suba-lyuk

Suba-lyuk

Az Ódor-várból Északi irányba

Az Ódor-várból Északi irányba

Az Ódor-várból Déli irányba

Az Ódor-várból Déli irányba
Szélesség N 47° 56,444'
Hosszúság E 20° 32,330'
Magasság: 232 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.04.20 17:35
Utolsó lényeges változás: 2009.12.31 17:24
Utolsó változás: 2015.08.17 21:42
Rejtés típusa: Multi geoláda (5V)
Elrejtők: Anikó, Melinda és Miki
Ládagazda: Game Over
Nehézség / Terep: 3.5 / 4.0
Megtalálások száma: 19 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.0 megtalálás hetente


A geoláda eredeti koncepciója Cserépfaluból indulva a Hór-völgy bejárása volt az Ódor-várig. Időközben kiderült, hogy a Hór-völgy fokozottan védett természeti terület, ezért az utolsó pont, a doboz el is lett távolítva. Szintén időközben az Ördögcsúszdához került önálló geoláda, ezen okok miatt ez a multi az eredeti elképzelés szerinti újraélesztésének nem látom értelmét és lehetőségét, ezért véglegesen megszüntettem. 2010.04.29.: MikiCache


A rejtő kérését tiszteletben tartva a láda nem éleszthető újra, ezért átkerült a Game Over felhasználóhoz. Admin

A 18 cm átmérőjű és 8 cm magas műanyag, konyhai dobozt egy fa gyökerei rejtik. Kérjük szépen, gondosan visszaépíteni az álcát, hogy "illetéktelenek" ne találhassák meg a ládát.

Ezúttal a Hór-völgyét és egy olyan település megismerését ajánljuk, ahol szeretnénk, ha jól éreznéd magad - "barangolásod" közben - és ne feledd: Cserépfalu a természeti, építészeti, kulturális értékek hazája, a Bükkalja Gyöngyszeme! A sok szépségből, érdekességből szeretnénk bemutatni egy párat, ezért sikerült hétpontos multivá ez a rejtés. Azoktól, akik nem szeretik, ha egy bizonyos útvonalon kell végighaladniuk, előre is elnézést kérünk, de ebben az esetben csak így, lépésről-lépésre tudjuk bemutatni a környék értékeit.

Cserépfalu a XI. század végén Crispinus fia, Egyed birtoka volt, akitől Katapán egri püspök szerezte meg, és a XV. század második feléig a birtokában is maradt. A falu nevét 1248-ban Cherepnek írták, 1326-ban már egyházát is említik. A XV. század közepétől Cserép-várhoz tartozott, a XVI. században a Báthory család birtokába került, 1544-től a töröknek adózott.

Barangolásunk kiindulópontjául a  N 47° 56,482' E 20° 32,317' [GCHoKi+Parkolo] pontban található, kerekes kúttal ellátott mini-parkolót ajánljuk. Innen indul az ösvény, mely érinteni fogja az első négy pontot.

A falu mai képéhez mindenképpen hozzátartoznak a tufa-falba vájt barlanglakások. Valamikor, a település házainak jelentős része barlanglakás volt, az udvarokat, a lakó- és gazdasági helyiségeket riolittufába vájták. A gazdasági világválság idején sokan kivándoroltak Amerikába, a szegényebbek pedig a tufa-falba ásták lakásaikat, ők a "Kisamerikába" vándoroltak. Így alakult ki ezen barlanglakások gúnyneve. A falu szélén, néhány jellegzetes, tufába faragott portát ma is láthatunk. Ez Kisamerika! A fejlécben megadott koordináták  N 47° 56,444' E 20° 32,330' 232 m [GCHoKi-1] alatt található szoba falának egyik bemélyedésében találod a második célpont koordinátáit.

A második célpont a 2000 augusztusában épült Millenniumi emlékhely. Innen nagyon szép kilátás nyílik a falura és a környező hegyekre, völgyekre, többek között a Hór-völgyre is, mellyel a későbbiekben "személyesen" is meg fogunk ismerkedni. A kilátóban két koordináta-párt találsz. Az első koordináta annak az érdekességnek a helyét mutatja, mely nevének első fele, a jelszó második része. A második koordináta-pár Cserépfalu-túrád negyedik állomására mutat. Itt lelsz rá az ötödik pont koordinátájára. De ne siessünk, csak szépen sorjában:-)

A második, a harmadik és a negyedik pont között végigsétálva megismerkedhetünk Cserépfalu egy másik nevezetességével, a háromszintes Berezdi pincesorokkal.
Az eredetiségében tündöklő, tufába vájt 200 pince érleli a Bükkaljai borvidék borait, a Leánykát, a Rizlinget és a Muscat Ottonelt. A pincék estére benépesülnek, gyakran hallatszik a nótaszó. A II. nagy Világégéskor ezek a pincék adtak menedéket nemcsak a falu lakóinak, hanem az alföldi embereknek is. A pincesorok eredeti népi stílusban épültek és napjainkban is így újítódnak fel.

Miután felírtuk az ötödik pont koordinátáit, keressük meg a mini-parkolót, majd autóval induljunk az illető pont felkutatására. Itt találjuk a hatodik célpont koordinátáit, de előbb látogassuk meg az innen 200 méterre levő rendkívül érdekes képződményt, az Ördögtorony kaptárkövet.
A Bükk-hegység déli peremvidékén a turisták gyakran találkozhatnak meredeken kiugró, megkapó szépségű, süveg, vagy kúp alakú szikla alakzatokkal. Egyes helyeken vakablakos köveknek, másutt köpüsköveknek, Cserépfaluban Ördögtoronynak nevezik ezeket a különös képződményeket. Mik is ezek a kaptárkövek? Az anyaguk mésztufa, formájukat a szél cukorsüveg alakúra módosította. Magasságuk 5 és 16 méter között változik, oldalukon mesterséges bevágásokat láthatunk. Maga a kaptárkő elnevezés is arra enged következtetni, hogy a fülkében méhlakások voltak.

Az Ördögtoronytól vissza kell menjünk a faluba, majd az "Y" elágazás, eddig ismeretlen "szárán" elindulhatunk a Hór-völgy felé. A Hór-völgy az ország legszebb és leghosszabb völgye, el lehet jutni rajta Répáshutára, Lillafüredre, a Bükk-fennsíkra. A 23 km hosszú, romantikus völgy kettészeli a Bükki Nemzeti Park legvédettebb területét. A völgy ideális kiránduló útvonal gyalogos, lovas, kerékpáros turistáknak. A Bükk e szakaszát a Hór-völgye mellett, szélesebb mellékvölgyekkel tagolt lankás lejtők, alacsonyodó tájrészletek gazdagítják. Legmagasabb hegyei az Ódor-hegy (661 m), Csákány (659 m) Bácsvár (641 m).

A hatodik ponttól kb. 60-70 méterre (vízszintesen is és függőlegesen is:-)) találjuk a Hór-völgy, Magyarország és Európa egyik leghíresebb barlangját, a Suba-lyukat.
A Suba-lyuk a Hór-völgy egyik oldalában rejtőzik. Közép-Európa egyik legrégibb ősemberleletének helye, itt találták meg 1932-ben a neandervölgyi ősembernek a 30-70 ezer évvel ezelőtti hazai nyomait és eszközeit, egy felnőtt nő és egy hároméves gyermek csontjait. A kutatók azt is megállapították, hogy az itt élt ősemberi csoport a kőszáli kecske vadászatára specializálta magát.
A barlang igazi zarándokhelye a természet és a múlt kedvelőinek. Érdemes kitekinteni a barlang-erkélyről. A barlangban talált leletek I. számú másolatai a helyi Suba-lyuk múzeumban láthatók.

Barlanglátogatásunk után, de már a barlanglátogatásunk előtt begyűjtött hetedik és egyben az utolsó pont koordinátáinak birtokában, elindulunk a csodálatos Hór-völgy útján. Célunk, a Hór-völgyét határoló hegycsúcsok közül az egyiken még látható Ódor-vár romjai. Közben elhaladunk az Oszlai tisztás szélén, mely túlsó oldalán található, a szépen berendezett Tájház. Az úton továbbhaladva egyszer csak két választási lehetőség is adódik.

A szebbik, de egyben keményebbik megoldás, amit mi is választottunk, ha az  N 47° 58,812' E 20° 31,135' 288 m [GCHoKi+Osve-1] pontban feltértünk az áthúzott kék "L" jelzésű útra, mely jelzést egy adott ponttól szürke festékkel lefestették. Erre a szürke jelzésre, a GPS-re és a józan észre hallgatva, csodálatos erdőn keresztül, kb. 240 méteres szintkülönbség és kb. 2,7 km megtétele után feljutunk az Ódor-várba.

Ha a második lehetőséget válasszuk, azaz, ha az előbb bemutatott pontnál nem térünk fel az áthúzott kék "L" jelzésű útra, hanem továbbmegyünk a völgyben, egy ugyancsak 2,7 km-es út vár ránk, viszont ez kevésbé vadregényes, de kényelmesebb. A völgyben haladó útról az  N 47° 59,519' E 20° 30,948' 316 m [GCHoKi+Osve-2] pontban kezdődő kék "L" jelzésű ösvényre kell feltérni, mely egy ültetett fenyőerdő mellett felvezet a várig.

A Dél-Bükk legszebb kilátója, a turista útvonalak összefutó csomópontja, kiépített pihenő és
bográcsozó hellyel. Tisztavizű forrás  N 47° 59,242' E 20° 30,476' 539 m [GCHoKi+Forras] és ősember lakóhely is van a közelben.

Kőköri telep - Vaskori erőd - Középkori magyar vár - Huszita rablóvár - lerombolták 1437 körül, - hirdeti a sziklába vésett történelem. A Felvidék és az Alföld legfontosabb összekötő útvonala volt. A Huszita rablók gyakran megtámadták a kereskedőket, ezért Mátyás király leromboltatta a várat. A várról történelmi adatok nincsenek, őskori vár lehetett, melynek létezésére az Ódor-várhegy elnevezés és a ma is látható romok utalnak. Ki építette, ki volt ennek a várnak az ura? Állítólag még Mátyás király uralkodása előtt cseh rablók kezén is volt Cserépfalu község, és a hagyomány azt tartja, hogy ők építették fel Ódor várát. Az Ódor-vár romjai alatt cseppkőbarlang van, amely ma még nem járható.
A vár története ismeretlen, egyetlen okleveles említése 1351-ből való. Valószínű, hogy már a kora középkorban odorjas (barlangos) erődítés volt. A környékbeliek hagyománya szerint a XIV-XV. században rablólovagok, többek között huszita zsebrákok használták. Eger eleste után pedig a törököké lett. A romoknál, sziklába vésve, más történettel ismerkedhetünk: Kőkori telep - Vaskori erőd - Középkori magyar vár - Huszita rablóvár - lerombolták 1437 körül.

Ezek után már szinte felesleges megkeresni a geoládát:-) De, ha mégis megtennétek, akkor kérjük, egyrészt rendkívül óvatosan keresgélni, mert nagyon veszélyes sziklák vannak arrafelé, másrészt pedig kérjük szépen, gondosan visszaépíteni az álcát, hogy "illetéktelenek" ne találhassák meg a geoládát.

Mindenkit nagyon szépen kérünk, hogy semmiben se tegyenek kárt, de a Természetvédelmi területre való tekintettel, fokozottan vigyázzanak minden léptük helyére.

Jó borozgatást, kellemes kirándulást és sikeres geoláda-vadászatot kívánunk,

Anikó, Melinda és Miklós
Állapot: megszűnt

KRW értékelés (17 db): környezet: 4.72 rejtés: 4.40 web: 4.93 átlag: 4.68

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Macok 2005.09.09 15:00 - Egyéb
Cserépfalu tényleg igen sok látnivalót tartogat a kirándulóknak. A barlanglakások nagyon érdekesek (a helyiektől megtudtuk, hogy a "Kisamerika" elnevezés elég újkeletű), a kezdőláda helyét a kijelölt úton 10 méterre közelítettük meg. Utána jót bohóckodtunk a kilátónál. Nem tudom miért hívják kilátónak, mert arra a célra tökéletesen alkalmatlan, de maga az épület jópofa.
A többi pontot kihagytuk, viszont átmentünk a szomszédos Cserépváraljára. Megkerestük a hegyen a várat, ami a sok csalán között szinte megközelíthetetlen és igencsak romos. Megnéztük volna a hegyen a kápolnát is, de az úgy tűnik hogy a gyerektábor étkezőjeként üzemel pillanatnyilag (?). Utána lementünk a jelölt úton a helyi kaptárkövekhez, amik igencsak nagy sziklába vannak vájva, érdemes megnézni.
A faluban megkerestük a helyi tájházat, ami egy húsz éve még lakott barlanglakásból lett kialakítva. Nagyon érdekes. A gondnok bácsival is jót beszélgettünk. Ha erre jártok, ne hagyjátok ki!
(A pontok nagy részét a turistatérkép hátulján lévő leírás után kerestük meg.)

daikini 2004.08.10 15:56 - Megtaláltam KRW környezet: 1.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 3.83 súly: 3.29
ok

krizsiék 2004.07.29 17:15 - Megtaláltam
Háromnapos eső után Kisamerika és környéke sártengerré változott. Ez az elején kicsit elvette a kedvünket. De a többi pont szépsége, érdekessége gyorsan feledtette. Az Ódor-várhoz elég nehéz volt feljutni, pedig a könnyebb utat választottuk. Megérte! Ilyen csodás kilátásban még egyikünknek sem volt része! A láda rejtése meglepett azok után, hogy a rejtők külön felhívták a figyelmet a gondos álcázásra. Ki botlana bele? Muflonok? Madarak? Mindenesetre köszi a csodás családi túráért! krizsi,Ági,Máté,Réka [wapon beküldött szöveg]

suni 2004.07.17 18:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.84
Kellemes szombat délutáni kirándulás. ...nak indult. Az első körséta még kellemes volt, hiába nem találtuk meg az ajánlott parkolót. Kicsit sétáltunk a patakparton, láttunk vizisiklót.
Szóval az első túra gyorsan megvolt, utána jött a Suba-lyuk. Az úttól csak 70 méter vizszintesen, de ennél többnek tűnik függőlegesen. Köszi MikiCache-nek a koordináta segítségért. Utána ismég kellemes séta az Oszlai házhoz. Viszont az utolsó pont, az Odor vár nem kis történet. Mire visszaértünk a kocsihoz fél kilenc lett.
Odafent 3 sátoros banda volt, és inkább barlangot kutathattak, mert olyan felszerelések voltak náluk. És úgy tűnt, rajtunk kívül mindenki kocsival érkezett...
Gyeremekkoromban sokat jártam erre, de akkor még nem volt ilyen magasan...

Ez a az első megtalált ládánk, amiben semmiféle gyereknek való ajándék nem volt, mi sem tettünk bele, gondolom ez a nehézséggel függ össze.

Panka, Peti, Gábor

vonós3as 2004.07.04 19:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.33
Két részletben kerestük a ládát Mudmanékkel. Már péntek este lehaladtunk a Hór-völgy bejáratához a kácsi balhé előtt. Elég ellentmondásosak itt a táblák. Az országúton Hollóstető jelezve, a térképen közútnak feltűntetve, mégis hirtelen egy fokozottan védett terület táblába botlik az ember. Nem tudtuk eldönteni, mit tegyünk, ezért a tábla utáni kis placcon hajtottuk le a fejünket.
Másnap megkerestük az első 4 pontot. Nagyon jópofa dolgok vannak itt.
A multi befejezésére vasárnap került sor. A helyieket megkérdezve úgy döntöttük, hogy amíg lehet autóval megyünk. Mivel az aszfaltúton jelezve volt, barlangász tábor arra, nem haboztunk. Fent nagy nyüzsgés fogadott, autók sokasága. A záróláda kicsit necces helyen van. A speciális mentőkkel csevegtünk egy keveset a lendiről, meg másról is.
Remek multi.
Hazafele elromlott a sárkány szeme. Vacsora helyett megreparáltuk.

TilosbanSátorban
Lakások és rakétaTemplommal
RakétaFelfele a vezérlőbe
Eligazítás a várbanPanoráma
NyüzsiElektrobigyuszolás
mudman 2004.07.04 19:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.56
Nem ma kezdtük... (Ezt a multit. :o) )
Kétnapos multicsésze. Péntek este már itt aludtunk a Hór-völgy bejáratánál

Szellős lakásokVendégek jöttek
Kilátó kintről......és bentről
Tamást éppen elnyeli a toronyBarlangolók
Ez már egy másik. :o)Az utolsó pontnál
Balázs a föld alá indulCsoportkép
Csaba 2004.06.19 17:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.82
A helyek szépségét én már nem ecsetelném, megtették előttem néhányan. Nagy csapat gyerekkel és felnőttel indultunk kirándulni Cserépfaluból a Suba-lyuk irányába, én meg igyekeztem úgy alakítgatni az útvonalat, hogy közben az egyes pontokat is érintsük. Jó kis három órás gyaloglás után el is ért csapatunk a 6. pontig, aminek megtekintése után mindenki inkább a bogácsi fürdőzésre szavazott, mintsem a láda további keresésére. Így hát a második menetben egyedül vágtam neki az utolsó pontnak. No nem egészem, mert alig 3 éves Dorka lányom jött velem. (Ő is inkább fürödni ment volna, csak éppen tombolt rajta a bárányhimlő, így szegényke kénytelen volt ládát keresni :-))
A ládához a könnyebbik, L jelzésű utat választottam, de így is eléggé megizzasztott, míg Dorkával a nyakamban fölértünk. Egészen a csúcsig mentünk, ahol is megtekintettük a tényleg csodálatos kilátást. Sajnos itt már sejtettem, hogy a ládához nem vihetem magammal, mert elég veszélyesnek tűnt a terep. A pihenőhely padjainál megpróbáltam elmagyarázni neki, hogy itt várjon addig, amíg apa megkeresi azt a ládát. Nagyon igyekeztem, nem is tartott 8 percnél tovább, mégsem sokon múlt, hogy a láda után ne a lányomat kelljen keresgélnem. Ő ugyanis megúnva a várakozást utánam indult. Szerencsére a barlang közelében az éppen ott kirándulók megtalálták és visszavitték. Mire én visszaértem már ő is ott volt, még kissé hüppögve az ijedtségtől. Meleg helyzet volt, aki járt már ott, az tudja, nem éppen három éveseknek való terep.
Csaba, Dorka

A csapatÚtközben
Ősember - sokadszor... 
Csuhás 2004.06.12 17:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.84
...erre a kivételesen :o) esőssé vált szombatra egy fedett mulattságot terveztünk be: a Hajnóczy-barlangot szelídítettük meg... a túlélőpróbába Imi többször belehalt - lelki szemei előtt legalább is többször látta a halotti tort :o)))) - s miután feltámadt, irány a ládika:o) Persze praktikus volt a végéről kezdenünk ezt a multit ( Mihulnak hála a segítségért), hiszen az utcsó ponton megbúvó ládika éppen a barlang fölött pihent... s a vége után az elejét már csak vasárnap reggel folytattuk:o)))... és GYÖNYÖRŰ itt! A ködpizsamás hajnali hegyek, a virágokba burkolt hegyoldalak ámulatba ejtettek minket... s valahogyan éppen ennek a ládikának a környékén érzetük mindketten, hogy itt talán tényleg vétek lehet sétálni... a varjúháj, s a lila virágocskák tömkelege, a gombaarzenál, a sárga nőszirpm, a pihepuha árvalányhaj és a kőtörőfű. . szóval gyönyörű itt... láttuk a távoli idők lakhelyét, csodáltuk a múlt pincéit a jelen jegyeivel... élmény volt a multi minden egyes pontja, köszönjük - igazán...

Imelda, Csuhás

A csodálatos BÜKK !Hór-völgye
ÓdorvárHajnalban
LakótelepPincesor
RiolitfotózásÖrdögtoronynál..
Suba-lyukValami szépet ma is...
kepenu 2004.04.21 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.91
Az első 6 állomást már tegnap du. bejártuk és nagyon tetszett Cserépfalu. Az 1. állomáson nem vesződtünk az egyébként valószínűleg megsemmisült koordinátapár felkutatásával, de 2. pont - ahogy Freddy írta - egyébként is könnyen fellelehető.
Ma a 7. állomás (a láda) koordinátáival Eger->Felsőtárkány->Oldal-völgy->Völgyfő-ház felől a piros L (várrom) jelzésen cserkésztük be a cache-t.
Az Ódor-vár csodálatos hely! Déli irányban Mezőkövesd is jól látszik, míg ÉÉK-re a Hór völgy és mellékvölgyeinek gyönyörű panorámája tárult elénk. Nagyon jól éreztük magunkat mindkét délutánon.

Panoráma délreKulcsosház a réten
Panoráma É-ÉK-reAz Ódor-várnál
freddy 2003.11.01 12:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.80
[wapon beküldött szöveg]
A Kisamerikánál nem jöttem rá, hogy feliratot kell keresni, így nem is találtam meg a koordinátákat. Viszont ahhoz elég hülyének kell lenni, hogy ne lehessen eltalálni a 2. ponthoz :-)
Eléggé siettem, csak a végén csináltam pár képet :-( Nagyon szép helyek! A 6. pontnál megismertettem egy embert a geocachinggel. Jól megizzadtam a várhoz menet... Ennyi erővel lehet nyugodtan toronyiránt menni... Majd legközelebb.

lelcache 2003.10.26 15:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.67
Nagyon kellemes, és érdekes túra volt! Az egészet fél délben kezdtük el. Az első pontok, melyek a falut mutatták be gyorsan megvoltak. Nagyon tetszettek a pincesorok! A kaptárkövek is szenzációsak voltak! Nagyon tetszett az egész táj! Itt gyűjtöttünk egy kis szemetet, és irány az ősember-barlang. Miután bejártuk minden zegét-zugát indultunk a ládáért. Jó kis gyalogtúra! A közelebb induló, ám nehezebb utat választottuk, mert rohamosan telt az idő. Elég húzós menet volt! "Felszaladtunk" a meredeken, és már meg is érkeztünk. A hidegzuhany csak ekkor ért minket. A céltól 50 m-re egy tábla állta utunkat, miszerint ez fokozottan védett terület, belépni csak engedéllyel lehet! Az Ódor-várhoz ugyan vezetett egy kis gyalogút, ám rendesen kedvünket szegte, hogy a láda a meredek hegyoldalban van elhelyezve, ahová be sem lenne szabad tenni a lábunkat! Ráadásul lelkes amatőr barátainkat is elhoztuk erre a kis kirándulásra, akiknek a geocaching szépségei és természetvédő hozzáállását ecseteltük. Kellemetlen volt! De ha már ennyit szenvedtünk, hogy ide eljussunk, a ládát nem volt szívünk kihagyni, ezért egyedül, óvatosan becserkésztem. A többieknek pedig kénytelen voltam elmesélni, hogy tényleg volt itt egy láda. A területen különben éppen barlangász kutatók táboroztak.
A láda végső elhelyezését kivéve a túra nagyon tetszett, remekül bemutatta a környéket. Szerintem a ládát át kéne telepíteni valahova a gyalogút mellé.

lelcache + Anikó, Viki, Tomi (a lelkes amatőrök)

flektogon 2003.09.27 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Mikicsészéhez méltó, precíz telepítés. A pontokat már ismertem, talán nem kell mondani, hogy Kács közelsége miatt. Ez azonban semmit sem von le a multi értékéből, ami valóban végigvezet az érdekes pontokon, gyönyörű hellyel jutalmazva meg azt, aki végigmegy az útvonalon. Anyukámmal, és korruptbakterrel érkeztem a helyszínre, egy előre nem tervezett túra keretében. Így fordulhatott elő, hogy sem fényképezőgép, sem leírás nem volt nálam. Utóbbit nagy nehézségek árán szereztük be, mert Kácson sem wap, sem internet elérés nem volt.
Az első 6 ponttal nem volt semmi gond, ismerős helyek mind. Az utolsó pont megközelítéséhez viszont egy hardcore nyomvonalat sikerült választani, anyukám is felmászott, büszke vagyok rá, hogy milyen jó kondiban van. Visszafelé a könnyű úton jöttünk le, nehogy elmenjen a kedve a ládázástól. Ez volt az első megtalálása, és úgy gondolom, sikerült "megfertőzni".
Az elrejőnek gratula, így néz ki egy jó multiláda!

korruptbakter 2003.09.27 15:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.90
Flektogonnal, és anyukájával, Kácsról. Jó buli volt, pár helyet eddig még nem ismertem. A láda rejtekhelyéről nagyon szép a kilátás, megéri felmenni.

fodordav 2003.07.09 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Kis csapatunk élvezte a multiládát, minden állomás érdekes volt. A hegymászás az áthúzott L úton elég kemény a sok kidőlt fa és avar miatt. A kilátás mindenért kárpótolt. A ládikát Ágó találta meg, a 10 holddal bemért irány környékén.

Enikő, Dávid, Ágó, Bence, Katus

zsalaber 2003.05.25 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Gondoltuk hogy egy egész napot fog betölteni a pontok begyűjtése, de az utolsó hely volt csak időigényes. Először a könnyebbiknek tűnő utat választottuk, de közben egy megérzés hatására mégis megtámadtuk a hegyet. Őszintén szólva nem volt könnyű a kidőlt fák és a törmelékes meredek lejtő miatt. A problémánk nagyobbik része azonban a csúcson kezdődött, amikor a GPS egy kicsit szórakozni kezdett velünk. Ahogy szétnéztünk a terepen rögtön gondoltuk, hogy a műszer segítsége nélkül akár tűt is kereshetnénk a szénakazalban, itt ugyanis rengeteg remek rejtekhely van. Miután már vagy 3/4 órája kerestük és kullancsokon kívül nem találtunk semmit, kezdett elfogyni a türelmem, gondoltam kérek egy kis segítséget, de ekkor végre szimatot fogott a gps és úgy tűnt komolyan meg is akarja találni a ládát. Ezt követően rögtön rábukkantunk. A forrásnak most jobban örültünk mint a doboznak, mindenkinek érdemes felkeresni, mert felfrissít a fárasztó út után. Ketten összesen 10 kullancsot gyűjtöttünk össze, figyeljetek nagyon!!!!
Köszönjük az elrejtőknek ezt a csodálatos kirándulást!
Anna+Ricsi

crosstom 2003.05.18 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.40
Egy nappal a kácsi caching verseny 23 km-es túrája után kicsit nehezen ment a gyaloglás, de azért mégiscsak meglett a láda.
Mind a hét állomás nagyon szép környezetben van, így tényleg megérte végigjárni.
Crosstom, Bertone, Z-M-an, Dici

Z-M-an 2003.05.18 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.85
A kácsi versenyt követő napon egy kellemes termálfürdős "áztatást" követően választottuk ki ezt a multit.
Néhány pontot ismertünk már, viszont voltak teljesen újak is. Sokat bolyongtunk, mire a célhoz értünk, de végül sikerült.

Z-M-an, Dici, Crosstom, Bertone

A barlanglakások KisamerikábanEmlékmű az utolsó pontnál
Emlékmű az utolsó pontnálA célnál ilyen panoráma fogad
A kilátóból többek között ez is láthatóA Milleneumi kilátó előtti panoráma
A pincesor 
Mihul 2003.05.11 15:40 - Megtaláltam
hosszu [wapon beküldött szöveg]

Suba-lyuknála láda
Mihul 2003.05.02 19:00 - Egyéb
folyt köv 5.pont

kilátó 
kulisz 2003.05.01 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.74
Ma egy nagyon élvezetes, tartalmas és kellemesen fárasztó túrát tettünk, köszönet érte MikiCache-nek és csapatának. Ragyogó volt az időjárás, kellemesen hűtött a szél, enélkül már nagyon nyárias meleg lett volna. A történetemhez tartozik, hogy régóta terveztem és elő is készítettem én is multi láda telepítését kifejezetten a Hór-patak völgyébe, és szinte ugyanazokra a helyekre mint Mikiék, ők azonban gyorsabbak voltak. A mai napon rejtés helyett így tehát ládát kerestünk, és ezt is ugyanolyan nagy örömmel tettük. Ezen a környéken bizony a bőség zavarával küzd a ládát rejtő éppúgy, mint a túrázó (és egy kicsit elfogult is vagyok a hellyel kapcsolatban, lesz még láda a Hór-völgyben terveim szerint) így nézzétek el nekem a hosszabb leírást és a sok fényképet.

A keresést a leírás ajánlása szerint kezdtük, az elején egy kicsit bénáztunk a sok kis zeg-zugos utcában, mire megtaláltuk a parkolót. Ezt megúszhatjátok, ha a Cserépváraljai út felől mentek (a Berezdalja utcát keressétek). Innen indul az első négy pontot felölelő bemelegítő körtúra, jól karbantartott ösvényeken és jelzésekkel, szép helyekkel és kilátásokkal, valamint a faluból is kapunk egy kis ízelítőt. Az első pont, a Kis Amerika, egy viharos korszak mementója - érdekes és egyben elgondolkodtató. A második pont a nevezetes időpontban épült emlékhely és kilátó, talán nem nagy túlzás, ha azt mondom, hogy egy szintén viharos korszak végén épült, nekem legalábbis ez a párhuzam jutott eszembe a két pont között. A következő két pont a pincesor és környéke szintén nagyon jó, a riolittufa barlang szerintem egy páratlan képződmény. Megéri azt a kis apró meredek megmászását. A hangulatos pincesoron délben nem volt nagy élet, este viszont el bírom képzelni, milyen jót lehet mulatni.

Az ötödik pontnál koordinációs hibát vétettünk, és zavarba jöttünk (na jó, jöttem) ugyanis nem találtuk meg az Ördög tornyát (ellopták az irányát mutató táblát). Először a szintén közelben lévő Mész-tető oldalában lévő Bronzkori sánc felé mentünk (érdemes ezt is megnézni - újabb példa a látnivalók bőségére), aztán rájöttünk, hogy nem erre van a kaptárkő. Visszamentünk a célponthoz, és elindultunk a patak völgye mentén felfelé. 300 méterrel feljebb egy kis szurdokba megy át a völgy, nagyon érdekes (lásd bőség), van fénykép róla, ezt is érdemes megnézni. Sajnos pár szemétdarabot is láttunk a szurdokban, a patak mentén pedig egy nagy és hangos társaság piknikezett. Innen visszafordultunk, hogy a többi pontra is maradjon idő. Utólag kielemezve, ez volt a helyes irány a kaptárkőhöz, kb. 50 méterre lehettünk tőle. A 200 méter szerintem kevés, még vissza fogok jönni valamikor, és megnézem az Ördög-tornyát. Addig is következő megtalálók: keressétek meg ti. Nem vigasztal, de kicsit enyhít hiányérzetemen, hogy a Szomolya kaptárkövek ládánál már jártam.

Bár a hatodik pont légvonalban 900 méter, a sárga jelzésen, mi is visszamentünk a faluba, és így jutottunk el a Hór-völgy bejáratához. Itt található a célpont, illetve a Suba-lyuk barlang. A nagy forgalomnak örvendő barlanghoz jó kis lépcsős, sziklás - és libasoros kaptató vezet fel. Valóban érdemes megkeresni az erkélyt, ez egyúttal egy kis barlangmászásra is lehetőséget ad. Van geocaching-történelme is a barlangnak: mobil001 (ami újabban eltűnt).
Meg akartam nézni az egykori helyet, de nem akartam feltűnést kelteni a tömegnek, így 15 méterre közelítettem meg. Az már ennyiről is látszott, hogy trükkös hely lehetett.

A végső koordináta birtokában indultunk tovább az Oszlai-rét felé. Itt, a sasbércszerű Ódor-vár lábánál találjuk az Oszlai erdész-tájházat. Az erdőt gondozó erdészek sajátos életét, tevékenységét, a környék falvaihoz való kötődését is bemutatja a tájház kiállítása. A festői környezetben a Cserépfalu és szomszéd településekről összegyűjtött régiségekből pitvar, református szoba, katolikus szoba, szerszámos kamra van berendezve. Nyitva tartás: május 1 - szeptember 30, szerdai és szombati napokon 10-16 óráig. Mi nem tudtunk benézni, ugyanis ma még nem nyitották ki sajnos, de ha egy mód van rá, szerintem ne hagyjátok ki (lásd bőség). Az erdész-tájház szomszédságában található a Less Nándor emlékoszlop.

Az Ódor-vár megközelítésére mi is a keményebbik megoldást választottuk, ami egy kissé túl keményre sikeredett. Az Ódormászás elején (itt még hasonlít a térképi ábrázolására) felváltva követi egymást a még meglévő kék "L" jelzés és a szürke lefestés. A földút a vadetető után ösvénnyé szűkül, és elmegy balra, az Ódor-hegy felé. A vár jobbra van, így átmentünk a völgyön, és kis kupaktanács után úgy döntöttünk, hogy nem kerülünk, hanem a 250 méterre lévő ládát és a várat toronyiránt közelítjük meg, vállalva az átlagosan 45 fokos dőlésű hegyoldalon való felmászást. Az első harmad volt a legkönnyebb, itt a lejtőszög mellett a falevelek és a kis kövek okoztak nehézséget. A középső harmadon fokozódott a meredekség, bejöttek a sziklák. A legkeményebb az utolsó harmad volt, itt már bizony fáradtak is voltunk, és a csúcs közelsége azt jelentett, hogy a terep sziklásra váltott, és meredeken mászni kellett, közben nagyon vigyázni és kapaszkodni (lehetőleg nem beletenyerelni a muflonok "végtermékébe"). Ezt a rész 4.5-re értékelem (hasonlított az Upponyi-szoros meghódításához, és a Karszt ládához). Kemény menet volt, így pont a ládához jutottunk, amit könnyen megtaláltunk. A seritalt elfogyasztottuk (cseréltük energiaitalra), és szusszantunk egy nagyot, ránk fért. Szép a kilátás a ládától is! Előnye volt ennek a megoldásnak, hogy időt és utat takarítottunk meg (erőnket viszont elhasználtuk), de nem ajánlom senkinek, gyerekkel főleg nem. Rosszabb időben pedig sehogy sem! Inkább kerüljetek.

A pihenő után tovább másztunk a közeli csúcs felé, ahol nézelődtünk tovább egy kicsit. Eredetileg a Hajnóczy-barlangot is meg akartam keresni, de az előzmények után letettem róla. Talán máskor, bár ha a térképet nézem, az is elég durva helyen van. Az erdészházhoz vissza a forrás felé, a hivatalos jelzésen mentünk. A Zsilibes-forrásnál feltöltöttük palackjainkat vízzel, majd elkezdtük a leereszkedést. Felfelé ez az út sem mindig lankás, van benne egy hosszú, meredek rész. Útközben lefelé a 47-59,321 / 20-30,543 / 506 m helyen még találtunk egy 1937-ben elhelyezett földmérési követ.

Összefoglalva: gyönyörű környezetben, szép időben jártuk végig a jó rejtésekkel, pontos koordinátákkal rendelkező, tartalmas útvonalat. Ajánljuk mindenkinek, és hasonló jó szórakozást kívánunk a következő megtalálóknak: kulisz, Ági és Tamás

A cserépi templomKényelmes ablak
A riolittufa barlangAz ősember család emlékműve
A Suba lyuk bejárataBarlangmászás
A láda közelébenKilátás az Ódor-várból - még a Tisza is látható!
Az Oszlai tájházVízvételezés
wzoli 2003.04.27 16:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.85
A multi láda becserkészése nem kevés időt követel. A cserépfalui pontok önmagukban is jók, én nem tettem volna hozzá a Subalyuk és pláne az Ódorvárat. Nem beszélve arról, hogy loggolni már a 3. pont után tud aki akar. Az ódorvári kilátás most is lenyűgöző volt noha már számtalanszor jártam már itt. A sört a helyén hagytam aki siet még megtalálhatja.

Észak feléDél felé
A rejtektől 
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]