geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
45. Cívis reptér (GCLHDC)

Új repülőtéri út

Új repülőtéri út

A reptér kiépülésének fázisai

A reptér kiépülésének fázisai

Ez volt az első debreceni repülőesemény 1910-ben

Ez volt az első debreceni repülőesemény 1910-ben

Amikor én még (40 éves) kissrác voltam...

Amikor én még (40 éves) kissrác voltam...

A debreceni repülőtér a levegőből

A debreceni repülőtér a levegőből

Rajta van a láda helye

Rajta van a láda helye

Egykor majd itt kell a ládát keresni

Egykor majd itt kell a ládát keresni
Szélesség N 47° 29,559'
Hosszúság E 21° 36,306'
Magasság: 109 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2001.11.04 00:00
Utolsó lényeges változás: 2019.05.05 11:30
Utolsó változás: 2021.03.22 14:58
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Vgyuri
Ládagazda: rajho
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10 m
Megtalálások száma: 688 + 6 sikertelen + 49 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2008-09 volt 19 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Wap: A ládát a megadott koordinátán kell elkérni

A ládába TravelBug helyezhető.

"Ezekkel a sorokkal és ládáinak gondozásával szeretnénk megőrizni játékostársunk, Vgyuri (Dr. Varga György) emlékét. A geocaching magyarországi indulásánál már ott volt, első ládája a 45. sorszámot kapta, a GCLHDC (Cívis reptér). A repülés szerelmeseként jelentős szerepe volt a budaörsi (GCLHBS) és a tököli reptér, (GCLHTL) ládák létrehozásában is. Elindította a "minden reptérnek legyen ládája" akciót. Összesen 11 ládát hagyott ránk, köztük a sinus90-el közös rejtését, a GCHGny-t, amelynél egy óriási kódex várja a megtalálókat, valamint a zsinagóga sorozatát."A LÁDA KERESÉSE

Az utolsó logok alapján a láda megkerült, ezért lehetőség szerint a 12*18*5 cm méretű konyhai műanyag edényt el kell kérni a megadott koordinátán található őrbódéból.

A környéken folyó építkezés miatt az utolsó percben a ládát kimentették és átalakították "elkérős" ládává. A megadott koordináta környékén található egy sorompós kapu, mellette az őrbódé, onnan kell elkérni a ládát.

Drive-in láda sok van az országban, fly-in kevés. Ezek egyike ez a láda. Ha valaki a debreceni nemzetközi repülőtérre érkezik, vagy innen indul, egy tízperces sétával a terminál főbejáratától eléri a ládát.

A "földi" megközelítéshez legelőre venném a gyalogos keresőket, dolguk egyszerű, a 44-es busz Repülőtér megállója a repülőtérhez vezető magánút Mikepércsi úti végén van, onnan már "csak" kb. 2 km séta vezet a repülőtéri parkolóhoz. Lustábbak taxin is jöhetnek. Gyalog átvágva a parkolón lehet elérni a hátsó bejáratot, ahol a láda van. Esetleg a térképet/GPS-t nézve Gázvezeték utcától (42 busz) a Basahalom utcán keresztül is el lehet jutni az őrbódéhoz. A TESCO áruház parkolójából is (44 és 47 busz) el lehet jutni GPS-el a kézben a reptéri parkolóig.

A gépkocsival érkezőknek két lehetőséget kell figyelembe venni. A ládához a "kultúrvilágból" a Vértesi utca van a legközelebb. Onnan van egy makadámútnak nevezett valami a vasúti átjárón keresztül, amin több a kátyú és a sár, mint a burkolat, de azért némi odafigyeléssel az a pár száz méter is járható.

A régi megszokott repülőtérre bevezető út is működik (idővel majd megváltozott nyomvonalon) a repülőtéri parkolóig, aminek két bejárója van. A "hátsó" bejáratnál van jelenleg a láda. Az első fizetőkapusnál volt régebben. Udvariasan (mert tud a dologról) meg lehet az őrrel beszélni, hogy a parkolón keresztül fizetés nélkül engedjen át a másik őrházhoz. Csak nem szabad ezzel visszaélni. Ha valaki meg akarja nézni a főépületet meg az előtte levő repülős emlékművet, szánja rá a parkolási díjat, vagy a hátsó kapun kívülről sétáljon be gyalog.

Figyelem: a vasútvonal nem egy ritkán használt ipari vágány a reptér mögött, hanem egy használatban lévő, azaz figyelni kell az átkelésnél.

A DEBRECENI REPÜLŐTÉR TÖRTÉNETE

Ha már megtaláltátok a dobozt, megnézhetitek az ország második legnagyobb polgári repülőterét, amelynek története a 20. század elejére nyúlik vissza. Az első hivatalos repülőjárat egy postai küldeményeket szállító repülőgép volt 1930-ban. Ettől kezdve a belföldi légiforgalom jelentősnek nevezhető, rendszeres járatok üzemeltek Debrecenből Budapestre és Magyarország nagyobb városaiba. Ezzel egyidőben sportcélokra is használták, majd katonai repülőtérré lett, az alföldi repülőgépes kiképzés fontos csomópontjaként. A második világháború során a magyar bombázó repülőgépek bázisaként üzemelt.

A repülőtér 1931-től 1939-ig a magyar civil repülést szolgálta, ekkor a magyar légierő vette birtokába, majd 1944-ben a németek tették rá a kezüket.

A szovjet korszak 1944 októberétől 1990 májusáig tartott, bár magyar civil jelenlét végig volt valamilyen szinten. (1973-ig belföldi légiforgalom is volt.)

A REPÜLŐTÉR JELENE

1990 után a város vette először kezelésbe, majd tulajdonába a repülőteret, amelynek fő felhasználói sokáig az utóbbi időben elűzött, majd úgy-ahogy visszaengedett repülő és ejtőernyős klubok voltak, emellett a schengeni stílusú - sokak szerint lélektelen - utaskezelés bevezetéséig egy ideig megnőtt, majd visszaesett a kisgépes ún. general aviation felhasználás.

Ma már a repülőtéren minden nap van menetrendszerű járat. A járatok jelenleg München (hetente négy járat), London (minden nap), Eindhoven (hetente 2 járat), Milano (hetente két járat), Párizs (hetente két járat), Moszkva (hetente 2 járat), Tel Aviv (hetente kér járat) irányába közlekednek. Nyáron pedig több mediterrán országba indulnak charter járatok. Ennek megfelelően bővült a terminálépület is új szárnnyal.

A járatok száma bővül 2018. december 15-től a németországi Dortmundba (kedd, csütörtök, szombat), 2018. december 16-tól az angliai Sheffieldbe (csütörtök, vasárnap) és a svájci Bázelbe (csütörtök, vasárnap), 2018. december 17-től a spanyolországi Barcelonába (hétfő, péntek), valamint 2018 tavaszától a ciprusi Lárnaka, a spanyolországi Palma de Mallorca és a a máltai Valletta irányába.

Néhány sport- és hobbirepülőgép azért még maradt a reptéren, ezekből egy kis ízelítő a baloldali képek között látható.

A repülőtérről, elsősorban történetéről többet megtudhattok a www.airportdebrecen.hu oldalon, ahol képek és repülőtér térkép is találhatók.

A JÖVŐ

Az elkövetkező évek fejlesztéseinek érdekében 2018. októberétől Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a repülőteret üzemeltető cég többségi tulajdonosa.

A REPÜLŐTÉR HIVATALOS ADATAI
Repülőtér hivatalos adata

Debrecen Airport

EGYEBEK

Ha szeretnéd a többi debreceni és környékbeli hagyományos és multi geoláda pontjait egyetlen nagyítható térképen látni, akkor ajánlom figyelmedbe K:Pisti által elkészített térképet, mely a geocaching.lap.hu támogatásával jött létre: Debrecen és közvetlen környékének összes geoláda pontja Google Maps térképen
Állapot: kereshető

KRW értékelés (459 db): környezet: 3.64 rejtés: 3.84 web: 3.90 átlag: 3.79

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

anzsu7 2022.01.01 14:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa, Józsi

[Geoládák v3.12.5]

kocsisjozsef74 2022.01.01 14:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.12.5]

JenniMiki 2021.11.27 12:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.72
A helyszínen sajnos az őrbódéban lévő őr passzív agresszivitása, illetve fogalmatlansága miatt a ládát nem volt hajlandó odaadni. Nem tudta miről beszélünk, azonban nyomatékosan megkért minket arra, hogy jelezzük, hogy már többeket is elküldött, mert ő bizony nem tudja, hogy mi ez az egész, a terület amit őriz, már nem is a reptér tulajdonában van. A rejtővel ezután telefonon egyeztettünk, majd megnéztük a repteret is :) Repülőmérnökként sajnálom, hogy az egyik jelentős repülőterünket egy ilyen mostoha környezetben lévő láda mutatja be, a rejtő telefonon azonban készséges volt, és megjegyezte, hogy Ő is a láda áthelyezésén gondolkozik. :) Mindenesetre köszönjük, hogy elhoztál minket a repülőtérre, mindig élmény. :) Köszönjük, ha a képek alapján elfogadod a találatot is. :) Jenni&Miki&Lujzi baba

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.01.07 06:07]

LHDC_lada_helyeLHDC_GPS
Apa-fia 2021.10.10 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.31
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.
A jelszót elnéztem, a ládagazda segítségével lett meg.

[Jóváhagyta: rajho, 2021.10.10 18:32]

GAMANO 2021.10.08 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Yankeeville 2021.09.30 10:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Gmre 2021.09.25 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

stmester 2021.09.16 08:48 - Megtaláltam
Végül odaadták a rejteket.

GyKatalin88 2021.08.09 12:27 - Megtaláltam
A repülőtér parkolójának főbejáratánál az őrnek fogalma sem volt mit keresünk. Magyarázatunkra sikerült kitalálnia, hogy a másik őrbódéban lesz a megoldás (szürke színű konténerbódé). Ott rögtön odaadták a ládát. Sajnos repülőket nem láttunk, a parkolásért 1000 ft-ot fizettünk. Ne menjetek be autóval, inkább parkoljatok le az út mellett. Köszönjük a rejtést.

Antus 2021.08.08 13:13 - Megtaláltam KRW környezet: 1 rejtés: 1 web: 5 átlag: 2.33 súly: 2.54
Megtaláltam (pontosabban: elkértem), köszönöm! Az őr tudta miről van szó, azonnal hozta is a ládát. Tudom, hogy ideiglenes, de sajnálom, hogy jelenleg ide van rejtve, mivel az őrbódé felőli oldalról a reptérből semmi nem látszik, az odavezető út minősége borzalmas, és a környezet "szépsége" sem itt mutatkozik meg, mivel csak a szeméttelep hatalmas, bűzös dombjait lehet látni... :(

braunfrici 2021.06.30 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.76
Megvagy!Az őr egy kicsit értetlen volt,nem tudta miről van szó.Nehezen megtalálta,de azt mondta hogy a bódé hamarosan beljebb kerül,ezért a ládát el kellene vinni onnan.

Stamnes 2021.06.29 13:26 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.84
Megtaláltam, köszönöm!

NTI1969 2021.06.27 12:14 - Megtaláltam
Lipivel és Petivel találtuk meg, köszönjük!

KP1965 2021.06.27 12:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Vasárnap délelőtti debreceni ládázás ötödik találata. A fiatal biztonsági őrnek az őrbódéban fogalma sem volt róla, hogy mi az a geoláda és hogy ő fogja nekünk átadni. Ettől függetlenül készségesen segített keresni, meg is találtuk az egyik polcon. :)

comcen1 2021.06.09 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést, és a rejtő közreműködését! [Geoládák v3.10.5]

[Jóváhagyta: rajho, 2021.06.11 09:28]

vajasfok 2021.05.19 13:55 - Megtaláltam
Láda a bejáratnál az őrbódéban.
Sikerült a másik oldalról megérkeznem, aztán a fél repteret megkerülve a bódét elérni, mert keresztül menni nem lehetett...

Pannita 2021.04.12 22:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést!
Köszönjük az "örző" segítségét is.:) [Geoládák v3.10.3]

Juci&Csaba 2021.04.11 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.2]

gyetger 2021.04.10 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :)
Elkértem.. megkaptam.
[g:hu+ 2.6.9 teszt]

typhoon7 2021.03.31 17:10 - Megtaláltam
köszi a rejtést! :-)

FeketeIP 2021.03.27 09:22 - Megtaláltam
Meg van! Köszi a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

kisscsaba.repair 2021.03.21 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

[Jóváhagyta: rajho, 2021.03.21 17:42]

Dodó és Malvinka 2021.03.20 12:02 - Megtaláltam
A logokat nem olvastuk előre, csak a ládaoldalt, ahol az van, hogy a láda nincs meg, ezért nem is kerestük. A fotók alapján kérjük a találat elfogadását. Köszönjük.

[Jóváhagyta: rajho, 2021.03.24 05:28]

163777110_1076427812844262_5309247072526452227_n163894528_257611752742607_6034113033016623418_n
Rbill 2021.02.22 13:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.44
Megtaláltuk.

[Jóváhagyta: rajho, 2021.03.02 05:56]

fabian11 2021.01.24 15:03 - Megtaláltam
A láda rendben megvan! Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (743 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]