geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
583. Burok-völgy (GCBuVo)

Áthatolhatatlannak tűnik

Áthatolhatatlannak tűnik

Sziklafal

Sziklafal

Medvehagyma (Allium ursinum)

Medvehagyma (Allium ursinum)

Elefántcsapás a medvehagyma-tengerben

Elefántcsapás a medvehagyma-tengerben

Gombaóriások

Gombaóriások

A kőépítmény

A kőépítmény

Erdei holdviola (Lunaria rediviva)

Erdei holdviola (Lunaria rediviva)

Ikerbarlang

Ikerbarlang

Barlangnyílás előtt a pillepalack

Barlangnyílás előtt a pillepalack

Élő és élettelen különleges "szimbiózisa"

Élő és élettelen különleges "szimbiózisa"

A rejtek

A rejtek
Szélesség N 47° 15,359'
Hosszúság E 18° 6,635'
Magasság: 357 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.05.02 18:44
Utolsó lényeges változás: 2019.07.25 13:07
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Anikó és Miklós
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.0 / 4.5
Megtalálások száma: 372 + 4 sikertelen + 34 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Ez a geoláda az MH Bakony Harckiképző Központ Lő- és Gyakorlóterületén található.

A Magyar Honvédség legújabb fejlesztéseinek eredményeként a megnövekedett tűzerő miatt a központi lőtér fölötti gerincen kifejezetten veszélyessé vált tartózkodni, illetve a gyakorlótér egyéb részén is fokozott óvatossággal közlekedjetek.
Általában is a Központi Lő- és Gyakorlótér területén csak a kijelölt utakon (turistaút, szilárd burkolatú, erdészeti gerincút) szabad közlekedni, bejelentett lőgyakorlat idején még ott sem.
Ha túrázás közben esetleg fel nem robbant tüzérségi- vagy egyéb lövedéket találsz, akkor jelentsd be a MH-nek.

Hasznos információk:
- A Központi Lő- és Gyakorlótér területe a turistautak.hu térképén rózsaszín satírozással kiemelve.
- Ha fel nem robbant lövedéket találsz, itt tudod bejelenteni: +36-88-549-555 vagy +36-88- 549-500 vagy +36-88-549-583
- Az időszakos korlátozásokat, azaz a lőgyakorlatok időpontját itt tudod ellenőrizni
Úgy tűnik az első ponton hibahatáron belül 2 láda is van különböző jelszóval. Az első ponton a jelszó 6 karakterből áll, ha nem ilyet találsz, akkor keress tovább. Köszi. [Admin(Fazék)]


Az első ponton a láda egy nagy, kidőlt farönk alatt bújik meg. Lásd utolsó kép.

A völgy több felől is megközelíthető. Mi a Várpalota - Tés közötti útról, az  N 47° 14,391' E 18° 6,945' [GCBuVo+Utkeresztezodes] pontban kelet felé tértünk, majd az  N 47° 14,882' E 18° 6,612' [GCBuVo+Parkolo] pontban, a "Természetvédelmi terület" táblánál parkoltunk. A földút, - ami itt kezdődik - lassan ösvénnyé szelídül, majd a medvehagyma-tengerben "elefántcsapássá", melyet az a nagyon kevés kiránduló taposott, akik elvetődnek e különös völgybe. A medvehagyma (Allium ursinum) erős hagyma-fokhagyma "illatú" növény, ezért, meg a kemény terep miatt érdemes sok és tartalmas elemózsiát vinni. Mindkettőtől hamar megjön az étvágyunk:-)

A további nézetelferdülések elkerülése végett, tisztelettel itt hívnánk fel a figyelmet az összes elképzelhető és elképzelhetetlen nehézségre, kellemetlenségre, mint: kullancsok, csalánerdő, bozótos, sisnyás, dzsindzsás, szúnyogok, legyek, agykár, jégkár, Yettik, stb.:-) Amire viszont tényleg érdemes komolyan odafigyelni - a kullancsokon kívül - és idejében felkészülni, a magas páratartalom! Emiatt és a komoly terepi nehézségek miatt tekintélyes mennyiségű vizet (és nem más folyadékot!) kell fogyasztani. A völgy pedig teljesen száraz!

De folytassuk tovább e páratlan völgy felfedezését. A láda,  N 47° 15,359' E 18° 6,635' 357 m [GCBuVo-1] csak a teljes jelszó első harmadát tartalmazza. Miután ezt felírtuk, folytassuk utunkat az elefántcsapáson. Ez egyébként piros "+"-al van jelölve. A terep valódi nehézségei, igazából a láda elhagyása után kezdődnek, annak ellenére, hogy a völgy szinte teljesen vízszintes, hiszen ez nem egy vízvájta völgy. Igen, és még egy 'apróság': a ládát elhagyva akár ki is kapcsolhatjuk nagy becsben tartott kütyünket, a GPS-t. Legfeljebb egyetlen egy, csámpás, kis, rozsdás műholdat lát, azt is csak hébe-hóba. A továbbiakban - műholdvétel hiányában - a távolságokat csak saccolgatni tudjuk. Kb. 2,3 km megtétele után, egy Észak felől betorkolló, piros csíkkal jelzett mellékvölggyel találkozunk. Ettől kezdve a piros "+", piros csíkká alakul át. Eltévedni különben sem lehet. A völgy annyira szűk, oldalai pedig annyira meredekek, hogy tökéletesen kizárnak minden eltévelyedést. A teljes jelszó második harmadát egy félliteres pillepalackban (copyright by MikiCache) találod,  N 47° 16,038' E 18° 7,391' [GCBuVo-2] mely palack egy kb. 4 négyzetméter alapterületű, a mellékelt képen látható kőépítmény falában, két apróbb kő takarásában van. Kéretik, az építmény teljes lebontását mellőzni, - ha csak egy mód is van rá:-) Ne csüggedj, a kőépítményt nem lehet eltéveszteni:-)

Igazából, ezzel mi be is érnénk. Célunkat elértük, a völgyet sikerült megmutatni, bemutatni. A jelszó első két felével viszont csak akkor lehet logolni, ha ezeket elküldöd emailben, melyre a válasz tartalmazni fogja a jelszó harmadik harmadát, sok, sok köszönetet és gratulációt:-) Aki kevésbé szeret emailezini, viszont szereti a kihívásokat (és még maradt sok vize), az menjen tovább e páratlan szépségű völgyben. Kb. 2,5-3,5 km megtétele után, - ami persze két-, háromszor annyinak tűnik - az ösvény bal oldalán (koordinátákról továbbra se álmodjunk), az ösvénytől kb. 3-4 méterre, egy kb. 3-4 méter magas, az ösvény felé csúcsosodó sziklát találunk (fénykép mellékelve)  N 47° 16,123' E 18° 9,087' [GCBuVo-3]. A sziklában, az ösvényről jól láthatóan, egy kis (a focilabda nem férne bele) barlang található. Nyugodtan bele lehet nyúlni, az ott lakó szörnyet megkértük, hogy telepedjen arrébb:-) Szóval ebben a kis, léghuzatos barlangban lapul, kővel kitámasztva, egy szintén félliteres pillepalack, a jelszó harmadik és egyben utolsó részével. Mi azért még ennél is tovább mentünk a völgyön, kb. még egy-, másfél kilométert, de sajnos nem találtunk egy jól, pontosan körülírható rejtekhelyet (gondolom, többek örömére):-)

Végezetül, amire viszont nyomatékosan fel szeretnénk hívni a figyelmet: sehol se térjünk le az ösvényről, ez egy Természetvédelmi terület! A rengeteg akadály miatt is nagyon kell figyelni arra, hogy hova lépünk, ugyanakkor érdemes nézni mindazt a szépséget, érdekességet, különlegességet, ritkaságot és azokat a barlangokat, amit ez a völgy rejt. A barlangokhoz nem vezet jelzett, kikövezett sétány:-), viszont ott lapulnak, - általában elég magasan - ahol "a madár sem jár"...

Egy kis földrajztudomány
A Bakony keleti része, a Tési-fennsík - egy 4-5 km széles, 8-10 km hosszú löszplató - melyet gyakran Keleti (Palotai)-Bakonyként emlegetnek. E tájnak a fennsík és a különböző magasságú rögök, valamint süllyedékek alkotta változatosságát, a törésekkel elválasztott részek különböző mértékű kiemelkedése okozza. A Palotai-Bakony kőzetanyagának meghatározó tömegét a földtörténet középkorában keletkezett mészkő és dolomit alkotja. E kőzetek az egykori Tethisz-tenger üledékéből keletkeztek, majd emelkedtek ki.

"Ritka természeti jelenség a Mellár és a Nagy-mező fennsíkjai közé mélyedő, a törésvonal mentén húzódó mintegy 12 km-, mellékágaival 25 km hosszú Burok-völgy. Az egyhangú fennsíkok között meglepő ez, az 50-90 m mély, sok helyen függőlegesen meredek sziklafalakkal határolt, vízfolyás nélküli völgy. A legtöbb hazai völggyel ellentétben ezt nem egy patak által görgetett hordalék koptatta ki, hanem a felemelkedő kőzetréteg felszíne megfeszült és eltörött, a törés pedig szétnyílott. Az ilyen jelenséget a földrajztudomány nyitott antiklinálisnak nevezi.

A nem mindennapos völgy-képződés ritka sziklaformákat eredményezett. E sziklák között 42 kisebb barlangot is felfedeztek, közülük a legnagyobb az Iker-barlang. Aljában leomlott sziklatornyok, kidőlt faóriások hevernek.

A völgy hőmérséklete hűvösebb, benne több a pára mint a vele szomszédos fennsíkokon. Ennek köszönhető, hogy növényvilágában a jégkorszakok óta fennmaradt ritka növénypéldányok is előfordulnak mint pl. havasi hagyma, cifra nádtippan, fürtös holdruta stb. Több mint 200 madárfaj is megfigyelhető, amelyek egy részének fészkelőhelyet is nyújt e táj. Földtani és növénytani ritkaságai miatt a nehezen járható Burok-völgy 1260 ha-ját 1995-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A védett területen belül erdőrezervátum található. A természetvédelmi területről eddig 63 védett és 2 fokozattal védett növényfaj, illetve több mint 140 védett és 15 fokozottan védett állatfaj előfordulásáról van bizonyíték. A védett terület igazi értékét azonban nem csak az jelzi, hogy mennyi ritkaság található itt, hanem a Magyarországon talán egyedülálló ősállapotban lévő természetes erdő, melyben - többek között - a természet regenerációs folyamatai tanulmányozhatók."

Kellemes kirándulást és sikeres geoláda-vadászatot kívánunk,

Anikó és Miklós

Ládatörténet:
2017.4.9. Az első ponton tönkrement ládát Beckó pótolta, köszönjük. A jelszó is változott. [Admin(Fazék)]
2017.10.22. Az első pontról eltűnt logbookot tabletta játékostársunk pótolta, köszönjük. A jelszó ismét változott. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (263 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.52 web: 4.67 átlag: 4.68

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

wolfkery 2021.04.09 13:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.77
Köszi a rejtést

IMG_20210410_105345IMG_20210410_110159
IMG_20210410_124359IMG_20210410_143005
IMG_20210410_131948 
ccbikercc 2021.04.06 00:24 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.8]

Atesy83 2021.04.05 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

pstrx 2021.04.05 11:11 - Megtaláltam
Kösz a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

sutopet 2021.04.04 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

spanyesz 2021.03.29 12:59 - Megtaláltam
Egy csodálatos nap a völgyben nonow22-vel, közben a láda levadaszva. Köszönjük a rejtést

nonow22 2021.03.29 12:59 - Megtaláltam
Spanyesszel ma ez volt az úticélunk. Elsősorban a medvehagyma, nem a geoláda, de ha már itt voltunk, természetesen behúztuk. :) Köszi a rejtést! :)

GyZsTeam 2021.03.28 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
Évek óta készültünk a Burokvölgy bejárására, de csak most jött el az ideje. Nagy élmény volt. Láttunk pár őzet amelyek szélsebesen rohantak, keresztezve utunkat. Nem számított nekik mennyire meredek a sziklafal. Köszönjük!

HER_5550_tnHER_5558_tn
HER_5589_tnHER_5590_tn
HER_5593_tnHER_5597_tn
HER_5609_tnHER_5618_tn
HER_5623_tnHER_5628_tn
HER_5634_tnHER_5639_tn
HER_5645_tnHER_5658_tn
HER_5683_tn 
Ritus71 2021.03.28 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.19
Csodálatos hely. Köszönjük!

DSC_0006_tnDSC_0008_tn
DSC_0011_tnDSC_0012_tn
DSC_0044_tnDSC_0045_tn
DSC_0046_tnDSC_0076_tn
remekkelek 2021.03.27 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a rejtést.
Csodaszép környezet.

Green Eye 2021.03.27 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szuper volt, csodás ez a völgy, és kalandos. Ennyi medvehagyma...

pliptai 2021.03.26 10:15 - Megtaláltam
Szuper hely! Köszönet a rejtésért!

kópé1993 2021.03.26 10:15 - Megtaláltam
17 km-es túra gyönyörű helyen és időben. Köszi a rejtést!

GeoEvike 2021.03.13 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.9.6]

Toti 2021.03.13 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.21
Most egész jól járható a völgy. Nincs dzsindzsa. A medvehagymák is előbújtak. Minden pontot nagyon könnyen megtaláltunk. A völgy végigjárása után Kisgyónbánya felé mentünk tovább, majd a kéktúra vonalán az Alba Regia-barlang is kihagyhatatlan volt barlangkutatóként. Naplementére értünk vissza a kör elejére 29km-es kört és pár száz méter szintkülönbséget leküzdve. Nagyon szép táj.

dildi 2021.03.12 16:00 - Megtaláltam
Wulka2-vel kutattuk fel a ládát ettől a medvehagymától illatozó, hóvirágoktól pompázó völgyben.Köszönöm a rejtést!

25
15 
Wulka2 2021.03.12 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Köszönjük a rejtést!

MoGeMaP 2021.03.06 12:41 - Megtaláltam
A láda harmadik pontját nem találtuk, GPS jel és térerő hiányába, no meg persze a leírás nem elég alapos tanulmányozása miatt, igazából elmentünk a 3. pont mellett, jócskán túl is mentünk rajta...

Málnavadász 2021.02.28 12:47 - Megtaláltam
Hóvirág tenger, napsütés, szarvasok... :)

Idei első utam (január 2.) Bakonykútiból a völgy másik oldaláról indult, és kb. a völgy harmadát láttam. Most a másik irányból meglett a "maradék" is. Gyönyörű!

Köszönöm a rejtést!

Balear 2021.01.03 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

krino30 2021.01.03 12:00 - Megtaláltam
Régóta listás.. utolso ponton a láda beteges.

20210103_12450820210103_145419
20210103_19041820210103_190432
zseni.lionel 2021.01.02 12:00 - Nem találtam meg
Szombati napon a Burok-völgyet jártuk végig, közben a geoládákat kerestük. Az első kettőnél sikerrel is jártunk, de a harmadikat hosszú kutatás után se találtuk meg.

mazsi8888 2020.12.29 12:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.53
Köszi a rejtéseket, szép helyszínen izgi volt keresgélni :)

zoltot 2020.12.21 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
=================================
A májusi KDP túránkon Isztimér felől jöttünk, és a Bükkös ároknál elhagytuk a völgyet. Akkor véletlenül bukkantunk a 2. pont rejtekére...
Ma a Királyszállási elágazástól indultunk, kifejezetten ládavadászatra, egészen Bakonykútiig.
Eső után voltunk, vagyis csúszkáltunk és a pára miatt nem láttunk valami messzire...
Azért a pontokat sikerült megtalálni. Az első kettő rendben volt, és most már a 3. is, mert a jelszóhordozó kő mellé tettem egy vitaminos dobozt a jelszóval.
Nem találkoztunk senkivel, csak madarakat hallottunk a fák között.
TFTC!

IMG_20201221_084353IMG_20201221_103505
IMG_20201221_122329IMG_20201221_122843
IMG_20201221_130845IMG_20201221_132614
Koszt Andi 2020.12.20 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (410 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]