FAQ
662. Égerláp (GCELAP)

A Nyírjesi-tó

A Nyírjesi-tó

A tisztás útközben

A tisztás útközben

A lápon 1.

A lápon 1.

A lápon 2.

A lápon 2.

A lápon 3.

A lápon 3.

A 3. láda

A 3. láda

Az elrejtők:Zsalaber és Bubó doki

Az elrejtők:Zsalaber és Bubó doki
Szélesség N 48° 3,280'
Hosszúság E 19° 16,048'
Magasság: 147 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.07.30 16:00
Utolsó lényeges változás: 2010.04.29 19:12
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: Anna és Bubó doki
Ládagazda: zsalaber
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Megtalálások száma: 50 + 4 sikertelen + 20 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


A geoláda pontjainál az utóbbi években sajnos rosszul alakultak a dolgok. A lápon ha nincs víz, semmi látnivaló nincs. Az alatt a néhány év alatt, amíg kint volt a láda, alig volt olyan időszak, mint a doboz kihelyezésekor, sajnos eléggé lepusztultnak tűnik az egész környék. A tavak környékét pedig feltúrták, mert új gátakkal próbálták elválasztani a vizet, de a munkálatok félbemaradtak, a környék pedig rendezetlen. Ezen okok miatt ennek a ládának a továbbiakban nincs értelme, mert a környezet annyira megváltozott, ezért megszüntettem. 2010.04.29.: zsalaber
A NÓGRÁDI MEDENCE "fővárosába" Balassagyarmatra hívunk benneteket.
A város régi rekreációs területe a Nyírjes. A védett terület és erdőállományai az 1970-es évektől egyidejűleg parkerdők. A nyírjesi-völgyben hét halastavat alakítottak ki. Ezeket bővizű források táplálják. A terület közvetlenül csatlakozik az Ipolyszögi Égerláp természetvédelmi területhez.

ÉGERLÁP:
Itt találjuk az Ipolymenti láperdők egyik utolsó maradványát (106 ha), mely a megye legszebb, legváltozatosabb mocsári élővilága. Az égerláp egy hajdani folyómeder völgyelzáródásokkal apróbb részekre szabdalt darabja lehet. A mélyebb részeken még ma is felszínre bukkanó langyos vizű források nyílt vizei télen sem fagynak be.
Az égerláp területén vízben álló ritkás égeres erdőfoltok váltakoznak nádasokkal, sásos-zsombékos bokorfüzesekkel. Az Ipoly szabályozásával kiöntései megcsappantak, megszűnőben van az igazi mocsárvilág. Az Ipoly medre mélyebb, mint a láp szintje, ezért alacsony vízállásnál ( nyár közepén) a lápról a víz a mélyebb rétegeken keresztül elfolyik az Ipolyba.

ÉLŐVILÁGA rendkívül gazdag, de sajnos fokozatosan átalakul és növényvilága egyre inkább bokorfüzessé válik. Mintegy 70 madárfaj költ állandóan a területen pl. barátka, csilcsafüzike, foltos nádiposzáta, szürke gém, a bakcsó .
Egyéb állatai: vöröshasú unka, mocsári teknős, vizisikló, vizicickány, mogyorós pele ...stb.. A hínárvegetációban a bojtos békalencse, a békaliliom, a sárga tavirózsa (vizitök)előfordulása gyakori. Az égerfák léggyökerein a tőkés récék raknak fészket, de kedves látvány a pézsmapocok növényi szálakból egy méternél is magasabbra épített vára és a fehér füzek ágairól lelógó függőcinege fészke.

MEGKÖZELÍTÉS: Autóval Balassagyarmat központját Szügy irányában kell elhagyni, majd táblával jelzett úton a Nyírjes felé kell kanyarodni jóval a vasúti átjáró után.
Parkolás a büfénél:
N: 48,03.252
E: 019,16.440

Egy nagyobb sétára készüljetek (3 óra vagy több,ha a sárga jelzésen mentek végig)!
Az első pontot virtuálissá alakítottuk át mivel a legnagyobb tó környékén ált.ban nagy a mozgás. Egy tábla hátoldalán találhatjátok meg a 6 betűs jelszó első 2 betűjét, valamint a 2. pont koordinátáit és a 3. pont egyik koordinátáját.

A megtalálást követően érdemes kimenni a tópartra (ne menjetek vissza az autóhoz!), majd a GPS-t követve a tavak füzére mentén éritek el a Segítő-szűz forrást, amelynek közelében van a 2. láda. A forrás vize tiszta és iható, de a környezete kicsit meglepő. A láda itt is egy csendesebb részre került és a doboz egy fa tövében, avarral és ágakkal van betemetve közel a kiépített ösvényhez. Itt megtalálod a jelszó középső 2 betűjét és a 3. láda második koordinátáját.

Innen két különböző úton keresheted meg a harmadik ládát, ti döntitek el melyik a szimpatikusabb út!
1.GYALOGOSAN a sárga úton, ami HOSSZABB és SZÚNYOGOSABB út: A forrásnál lévő hídon átkelve indulj tovább a sárga jelzésen! Erről az útról a N48,02.708 és a E019,15.080 koordinátájú elágazásnál jobbra kell letérni egy földútra (eléggé nehezen járható), majd egy vasúti alagút alatt áthaladva kiérsz egy tisztásra. Innen kb.Ny-DNy irányban egy keskeny ösvényen kell bemenni az erdőbe (N48,02.885 és E019,14.998).
Útközben- balra a domboldalban -rókalyukat is láthattok.
2. AZ IDŐBEN RÖVIDEBB gyalogos és AUTÓS út: Először vissza az autóhoz, majd irány Ipolyszög település, ahol parkolhatsz az autóval pl. a templom közelében , innen a sárga jelzésen( a vasúti megállónál van jelzés), vagy toronyiránt a szántóföldeken eljutsz a 3. pontra.

A 3. doboz egy fa fészkében van elrejtve és itt találjátok meg a jelszó utolsó két betűjét. Kérünk benneteket a gondos rejtésre, mert a láda többször is úszott már!
A LÁPON ÓVATOSAN KELL HALADNI ÉS NEM LEHET AZ ÚTRÓL LETÉRNI- ez elsősorban a környezetvédelem miatt fontos!

!A 3. ládát kicseréltük és feltöltöttük. A rejtés valódi helye nem a felszínhez közel van, hanem egy magasabb részen! Ezt nem azoknak írom akik a vízből halásszák ki és megpróbálják valahová elrejteni (köszönet érte!), hanem akik esetleg figyelmetlenségből nem az eredeti helyre teszik vissza. Kérek mindenkit, hogy nagyobb fakéreggel jól zárják le a doboz rejtekét!
Köszönjük!

FELHÍVJUK MINDENKINEK A FIGYELMÉT, HOGY A LÁPON AZ ÉVSZAKTÓL FÜGGŐEN VÁLTOZIK A VÍZ MENNYISÉGE!
Az általunk készített képek június végén készültek közvetlenül az ösvény mellől, tehát nem kellett a lápon gyalogolni, de most a láp szinte teljesen száraz( aug.)! Természetesen a kiszáradt láp elég lehangoló lehet, ezért aki hasonló képeket akar fényképezni jöjjön kicsit csapadékosabb évszakban!

A jelszótöredékeket és pozíciójukat mindenhol pontosan jegyezzétek fel , mert nem értelmes szó (csupa nagybetű)!

Akik gyalogszerrel jöttek :VISSZAFELÉ ugyanezen az úton, de talán lehet egy kicsit rövidíteni úgy, hogy miután az alagút alatt átérsz, balra felmászol egy magasabb térszinen lévő útra és itt jobbra tovább gyalogolsz, amíg el nem éred a sárga jelzést. Innen már csak balra fordulva a jelzést kell követned.
A másik lehetséges út a tisztástól kelet felé haladva vezet a vasúti töltés mellett a láp felőli oldalon. Itt nincs igazi út ( néha az ösvény is eltűnik), de nagyon szép fényképeket lehet készíteni( csak ha van benne víz!). (Ez most nem az igazi, mert tele van csalánnal!) A 3-4.alagútnál érdemes felmenni a vasúti töltésre, de a vonatok közlekedésére nagyon kell figyelni! Innen tovább kell gyalogolni a Duna-Ipoly Unió Oktatóközpontjáig, majd ott jobbra kell letérni és a központ kőzúzalékkal leszórt útján tovább lehet menni a kb.500m-re lévő tavakhoz.
Innen érdemes használni az első pont koordinátáit!( sorompó után balra-földút-tanyák-tavak)

A tanyáknál vigyázzatok a kutyákkal, mert esténként már szabadon szokták engedni őket ( de ez csak az utolsó 500m-re jellemző)!!!
SZÚNYOGOK ellen is készüljetek SEGÍT az OFF! ( IGAZI VÉRADÁS!)
Nyáron vigyetek magatokkal fürdőruhát, mert a legnagyobb tóban fürdeni is lehet .
Sajnos a tavak környékét kicsit feltúrták, de reméljük a munkálatokat mihamarabb befejezik.

(Korábban az első ládát egy kidőlt fenyőfa mellett helyeztük el a gyökér helyén elásva.)

Kellemes időtöltést kívánunk!
Állapot: megszűnt

KRW értékelés (46 db): környezet: 4.42 rejtés: 3.99 web: 4.50 átlag: 4.30

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

zsalaber 2009.09.10 20:54 - Egyéb
A láda engedélyezésre vár, de hamarosan felfrissítjük!

Mosza 2009.07.28 00:00 - Nem találtam meg
A táblát nem találtuk a jelzett helyen!
A 2. ládát sem találtuk meg a forrásnál, úgyhogy feladtuk.

alfred80 2008.04.06 16:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.17 súly: 1.48
Kicsit kevés volt a víz a lápban, de láttam kócsagokat:) A kutyámnak is tetszett a túra, bár át kellett kúsznia egy-két kerítés alatt, és az nem volt ínyére.

Csigabiga 2008.01.06 11:25 - Egyéb
Esős, havas esős, ónos esős, jeges esős nap az ország északi részén Togo vezetésével, Belga, L@zy, lelcache, SagiK és scele társaságában! :o)
Mivel a környéken jártunk elhatároztuk, hogy pótoljuk a hiányos első pontot. Ezt sikeresen meg is tettük, lelcache az oszlopra írta fel a tudnivalókat, SagiK és L@zy pedig egy közeli tuskóban rejtettek el egy fehér filmesdobozt, amiben szintén a továbbjutáshoz való segítséget lehet megtalálni!
Mivel ígéretesnek tűnik a környezet, úgy döntöttünk, hogy ebben a pocsék időben nem járjuk végig a multit, inkább visszajövünk majd szép időben.

Ezúton is köszönöm szépen Togonak az egész napos vezetést, a Többieknek pedig az útitervet és a vidám Társaságot! :o)

OdafeléSéta a tóparton
Vigyázat! Szörny a tóban!A Csapat
L@zy a mikroládávalLelcache ír
Korlát 
lelcache 2008.01.06 11:25 - Egyéb
Jeges, havas, ónos esős, csúszkálós, megfagyós kesselés Belga, Togo, scele, Csigabiga, L@zy és SagiK társaságában. Megjavítottuk a láda első pontját. Most két helyen is megtalálhatók az információk. Többiek majd küldik az adatokat. A mostani pocsék időben nem jártuk végig a multit, de tavasszal mindenképpen vissza akarok ide jönni. Úgy hiszem, megér egy teljes napot szép időben. Majd családos, nyugis, egész napos program keretében jól levadásszuk.

lelcache

Bevezető útBefagyott tó
Vidám hely ez! :-)Vízihulla jelöltek
SagiK 2008.01.06 11:20 - Egyéb
Tudtuk, hogy betegeskedik a multi első pontja, ezért bekértük a hiányzó információkat, és a lehetőségeinkhez képest megjavítottuk.
Az oszlopra is felírásra kerültek az adatok, valamint a közvetlen közelében található gyökeres tuskóba is elrejtésre került egy microláda.
Ez utóbbi koordinátái: N48 03.279 E19 16.046
(bár ha valaki nem találja meg az első pont ismeretében...)
A multi végigjárása vonatkozó ötletem leszavazásra került, amit nem nagyon bántam meg. Majd legközelebb...

kowik 2007.10.26 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 1 web: 1 átlag: 2.00 súly: 2.11
Megtaláltuk!

joeeye 2007.09.29 13:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 1.00
A multiláda 1. pontján vandálok megsemmisítették a táblát....
A környezet viszont csodás.

[Jóváhagyta: zsalaber, 2008.01.19 19:09]

macikupac 2007.08.19 17:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.77
Családi ládázás Nógrád szép helyein 3.

A mai napot itt indítottuk az első két pont felkeresésével, majd a záróláda lett az utolsó produktív dolog. Sokszor voltam már itt, mert a tó partján szokott lenni a "Palóc 40" teljesítménytúra első ellenőrzőpontja. Körbesétáltuk a tavat, mert az korábban még nem sikerült. Jópáran napoztak, s volt néhány fürdőző is. Az első pont táblája törött. Mi is a gazból kerestük elő, de csak a felét sikerült. Igaz, az is elég volt... A forrás és környezete is rendben van. Árpi alig akarta a második pont ládáját visszaadni. Az utolsó pontért hazafelé álltunk meg. Ide már csak Dömével ketten jöttünk el. Könnyen meglett. Nem értem miért van betegre állítva a láda. Ha az engedélyeztetés miatt, akkor szerintem fölösleges. Nagyon kevés víz volt. Remélem legközelebb több szerencsénk lesz.

Nyírjes-tóInformációs tábla
Egy kisebb tavacskaAz egyik...
... és a másik oltár a forrásnálSegítő Szűz-forrás
A csapat: Döme, Árpi és Gabcsi a második pont ládájávalÉgerláp
Sásos tópartDöme a ládával
zsalaber 2007.07.16 14:20 - Egyéb
A ládát ugyan pótoltam, de mivel most szinte száraz a láp most nem is érdemes eljönni! A betegre állítás oka: A láda védett területre esik és engedélyeztetésre vár.

Öregcsabi 2007.07.12 09:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.28
A láda ötlete nagyszerű. A bemutatásra szánt környék ebben az időszakban egyszerűen lenyűgöző! A 3. ponton a ládát valami odulakó állatka eltünteti. Ez semmit nem von le az egész értékéből, mert a rejtők alkalmas fotók alapján elfogadják a megtalálást!
Egy élménnyel több, legaláb beszélhetünk is a rejktőkkel!
A harmadik tóban a forráshoz közel két fürdőző hölgyet is láttam. Ruhátlanok voltak! Na!!! Nem áltam meg bámulni, de hát éppen akkor ott jártam!
Köszönet mindenért...

 
csumali 2007.07.10 17:45 - Megtaláltam
A 3. ponton a "fa fészkét" üresen találtuk, ezen elbizonytalanodva sokáig kutattunk a környékén. Telefonon próbáltunk segítséget kérni, de a rejtőt nem sikerült elérni. Csak miután hazajöttünk és olvassuk az előző logokat látjuk, hogy a ládának rég nyoma veszett.
(Az első ponton lévő táblából már alig van valami, a koo-k eleje is hiányzik.)

[Jóváhagyta: zsalaber, 2007.07.16 14:19]
Köszi

Nivabibi 2007.06.23 14:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.62
Megvan, azaz nincs!!! A 3. pont ládácskája eltünt, a rejtőpáros hölgytagja segített ki. Köszi.

kisvuk 2007.06.10 13:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Nyírjesen pihentünk skalakopekkal és ládáztunk is egy kicsit. A láda zárópontja csodás helyen van, nagyon tetszett. Kár, hogy mi sem találtuk a ládát. Köszönjük ezt a szép helyet! (érdemes lenne betegre állítani a ládát az oldal jobb fölső sarkában)

[Jóváhagyta: zsalaber, 2007.06.17 21:15]

skalakope 2007.06.10 13:06 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.97
Kettő napos cache volt, sötétedéskor jutottam el a 2. pontig. A 3. pont levadászására autóval indultunk Kisvukkal majd gyalogosan a vasúti sínektől. A begyűjtött koordinátán egy kérgétől erősen lefosztott vastag fánál állított meg a műszer. Kéregdarabok, és magasabban csodálatos, rejtésre nagyon alkalmas helyet találtunk Kisvukkal, láda nélkül. Kisvuk alkalomadtán feltölti a fotót is, mely alapján kérem a megtalálás jóváhagyását.
A rejtek felé közelítve szürkegém csapatot láttunk, fotózás után neszezésünkre reppentek fel. Szerintem a rejtek fényképészek leshelye is lehet, a láda kevés és ritka megtalálása alapján gyanús a kéreg hiánya a fán.
A keresés idején szúnyogokkal nem találkoztunk, bár az off a farzsebben pihent fésű helyett :)

[Jóváhagyta: zsalaber, 2007.06.11 21:41]

madár
láp
dzsalasz 2007.05.01 18:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.25
Pedig olyan jól indult az egész...
Az első két pont kellemes időben könnyedén levadászva, a gyerekek rettenetesen élvezték a környéket. Majd útban hazafelé az autós megközelítést választottuk a harmadik ponthoz. A szerintünk rejteket adó fa könnyen meglett - de csak fakéregdarabokat találtunk, ládát, láda maradványt nem. Valami kékség úszott a vízen a távolban (4-5 m-re a parttól, akár még a láda is lehetett, de biztosra nem tudom állítani) Ezt sajnos nem tudtuk kipiszkálni, nem találtunk ilyen hosszú botot, a gumicsizma pedig otthon maradt. A biztonság kedvéért még végignéztünk minden, a koordinátához közeli fát - ameddig csak elértünk, de a végén megtalálás nélkül, lógó orral távoztunk. Lehet, hogy ez a hely bármennyire is érdemes a megmutatásra, nem szerencsés valami (valakik) miatt a ládáknak.
Kérem a rejtőt, hogy hagyja jóvá a megtalálásunkat.
Dzsalasz

[Jóváhagyta: zsalaber, 2007.05.03 09:24]

zsalaber 2007.03.18 16:19 - Egyéb
A 3. ládát kicseréltük és feltöltöttük. A rejtés valódi helye nem a felszínhez közel van, hanem egy magasabb részen! Ezt nem azoknak írom akik a vízből halásszák ki és megpróbálják valahová elrejteni (köszönet érte!), hanem akik esetleg figyelmetlenségből nem az eredeti helyre teszik vissza. Kérek mindenkit, hogy nagyobb fakéreggel jól zárják le a doboz rejtekét!
Köszönjük!

Végek 2007.03.15 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.89
Egy kicsit hosszúra nyúlt a multi végigjárása. Az első két pontnál még tavaly nyáron voltunk. A gyerekeknek annyira megtetszett a tó, hogy akkor inkább a pancsolást választottuk. Ami még nagyon emlékezetes: 2. pontnál a szúnyoginvázió horrorisztikus volt. Folyamatos csapkodás közben kellett keresni, logolás csak pillanatszerűen, aztán menekülés.

Az utolsó pontot több mint fél évvel később, Ipolyszögről közelítettük meg. A ládát a megadott koordinátán, a szokványos helyeken próbáltuk keresni, mindhiába. Aztán csak meglett: a nádas tövében ringatózott a vízen 5-6 méterre a parttól. Egy hosszú bottal sikerült kihalászni. A dobozban víz, a logbook teljesen el volt ázva, megszárításához órák kellettek volna. Nem ártana kicserélni.
A dobozt visszarejtettük, remélhetőleg az eredeti helyre, de nem biztos...

Csuhás 2007.03.11 13:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.06
Az első pont közelébe már többször eljutottam. Most meglepve vettem észre hogy virtuális lett belőle. Talán jobb is ez igy. A feliratok jól olvashatók voltak. A második pont megint nehéz volt, így segítek: Ahol az út felkanyarodik ott kb félúton van ha jól emlékszem a VI. stáció. Ott az útra merőlegesen bemenve a stáció mögé, kb 4..5 méterre megleled a ládát egy bokor tövében. A szent kút kimondottan izlésromboló. Viszont az égerláp az valami csoda! Az ottani rejtés is tökéletes. Sajna a ládikában állt a viz. Kiöntve is épp csak jelszórészletig lapoztam, a logolás a vizes füzetbe reménytelen volt.

Köszi a helyet!

Csuhás

Első pont közelébenTükörkép
Égerláp képek
ZúzmóSelyemfű
zsorzs 2007.01.27 16:52 - Egyéb
Ezt láttuk ma. A láda a fatörzsön kinyitva, tartalma egy jégtömbben kivehető volt.

12
34
56
kl 2007.01.27 12:18 - Megtaláltam
a láda ki volt nyitva. befagyott. pótolni kellene [wapon beküldött szöveg]

zred 2006.11.26 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.17 súly: 1.95
Tegnap sokáig kerestem a 2 ládát (nehéz és jellegtelen rejtés), emaitt a 3 ládától kb 500 méterre rámsötétedett. kénytelen voltam ma újra felkeresni a helyet...

Mr Zerge 2006.11.11 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.92
A pontok környezete nyugalmas, könnyű sétával elérhetők.
Nem tetszett az, hogy az 1. pont a 2. és a 3. közé esik, miért kell ide-oda menni? A 2. pont rejtése húzza le az egész multi rejtési értékelését. Jellegtelen erdei pont, térerő nélkül. Annyit segítenék az utánam jövőknek, hogy nem fa, hanem soktörzsű/sokágú bokor lejtő felöli oldalán a tövében. Az avart kell kotorászni erősen.
Az utolsó pont rejtése önmagában ötös. Oda értem, körül néztem hol lenne a legjobb rejtek és ott volt.
Üdv Mr Zerge.

Strobi 2006.11.04 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.04
Szombat délután elindultunk felkutatni ezt a multiládát. Már régóta terveztem, mivel közel van, és mivel egykori kedves tanárom rejtése:) Az idő nem volt túl barátságos, ezért azt hittem, idő előtt feladjuk, de aztán mégiscsak neki indultunk az útnak. A másodikat néhány fa tövének feltúrása után egész gyorsan megtaláltuk.
Aztán Kedvesemmel úgy döntöttünk, hogy a túrásabb módot választjuk, így irány gyalog, a GPS végülis csak 2,5 km-t mutatott. (Nem olvastuk el rabatko hozzászólását.) Elindultunk a sárga jelzésen, de hamar egy csúnya erdőirtásba ütköztünk. Ez volt a kisebbik baj, de aztán jött a kerítés is. Kérdés: vissza vagy tovább?! Végül átmásztunk a kerítésen, és az erdőn át indultunk tovább. Egy idő után utakat is találtunk, de a sárga jelzést nem nagyon, így a GPS jelzését követtük, és néha az út is elfogyott. Ilyenkor újra keresztül az erdőn. Aztán megtaláltuk a vasutat, majd az alagutat is, így képbe kerültünk, hogy merre járunk. A vaddisznóból már elég kevés maradt. A láda gyorsan meglett. Visszafelé már találtunk utakat, és kihagytuk az erdőben bolyongást.
Jó rejtés, és jó túra volt! Köszönjük.

Egy egykori tanítvány

robatko 2006.10.26 16:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.79
Gyarmat körüli gyaloglás a Civitas Fortissima után.A térkép otthon pihen. Jó helyen van!
Mire az első ponthoz értem már volt bennem néhány kilométer, és a buli még csak ezután következett.
Az első pont gond nélkül meglett, utána igen rövid idő alatt lenyomtam a forrásig a másfél kilométert. A második ponton letáboroztam, egy kicsit iszogattam, pihentem. Kis idő múlva felpattanok: jó, keresük meg a dobozt, aztán nyomás tovább.Ezt én csak képzeltem!
A ládikó sehogy nem akart meglenni.+ 1 óra.Feltúrtam az erdőben vagy fél hektárt, telefonálás, Voláninfo, bozótjárás, sárdagasztás,törés-zúzás, recsegés-ropogás.Kegyetlenül kaparom a fák tövét, semmi.Na jó, megyek innen a francba! Kifelé vezető utamban azért még rugdostam az avart mint a rossz ovisok,és akkor: B.....G OTT VAN! No akkor gyorsan tovább! Innen csúszott az egész program.
Tovább a Sárga sáv-on természetesen jó nagy kanyarral. Hirtelen előttem egy erdei vágásterület, erdeifenyő fekszik jobbra-balra én mint akrobata ugrálok keresztül-kasul, néha le kell lépni a törzsről, akkor 1m mélyen találom magam a fenyő szintje alatt. Jó kis móka volt. Jelzéskeresés, majd egy darabig sima ügy.Aztán kerítés keresztbe,bár egy darabig a jelzés elvezet mellette. Néhány méter és megint semmi. Mi legyen? Út sehol, csak megyek a kerítés mellett. Már azt se tudtam hogy kint vagy bent vagyok. Aztán csoda történik:Kerítés megszakad, és pont a cél irányába visz egy kihordóút.Ezen mentem egy darabig aztán rá egy másik út merőlegesen. Így lépcsőzetesen sikerült a levergődnöm a vasútig. Onnan meglett a rét, írány a láp.Kiszáradt, nem volt nagy élmény.A 3.pontnál ismét bóklászok jobbra-balra föl-alá a parton. A dög megvan, doboz sehol. Aztán a sok mászkálásban elfárad a ruházat is, kiszakad a gatyám pont a legintimebb területen. FÖLADOM! Aztán még egy utolsó kör és ezis előkerül nem sok időbeli eltéréssel az előzőhöz képest.
Aztán irány Ipolyszög,kicsit más útvonalon, mert nem szeretnék összefutni a kutyákkal, nehogy teljes legyen a nap.Egy ócska nyiladékon át megcélzom a 22-es főutat, és mint Robinson csörtetek elő az útszéli burinából a kirándulás végén.
Ez tényleg örök emlék marad, akkor is ha akkor ott a pokolba kívántam az egészet.
Nagy kaland volt, köszönet érte!

Egyéb:Én erősen ajánlom a 2. ponttól azt a "vissza a parkolóba,és autóval át Ipolyszőgre"című verziót.

Végszó: a kisautót elvittem, hadd versenyezzen.

A nyírjesi tóSegítő Szűz forrásai
A második pontonA lápon
Itt a vaddisznóErre?
Talán itt?Alakul a dolog
Az utolsó 
illéri 2006.10.21 23:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 2.00
Többször voltunk már a ládánál, de most is eltévedtünk az Égerláp felé menet :) A ládában hagytunk egy travel bugot, és elhoztuk a plüss malackát, mert nem fért vissza a dobozba a versenyautó mellé. A TB siet, minél többet szeretne utazni tavaszig, vegyétek őt fel! Köszönjük a rejtést! Illéri (és VG is ott volt)

vg 2006.10.21 16:00 - Egyéb
Illéri üzeni, csak nem akarta leírni, hogy van a ládától 5 méterre egy halott vaddisznó-tetem. De mostmár nem sok maradt belőle, és ki is lehet kerülni, szóval nyugodtan oda lehet menni... ez mutatja hogy tényleg bőséges élővilága van a parknak. A Travel Bug siet, vigyétek tovább! Jó keresést!

deaks 2006.09.16 19:52 - Nem találtam meg
Az első pont még megvolt, de az első ponton leolvasott koordináta egy felszántott placcra vezetett (a forrástól nem messze) a környéken lévő fák tövét átnéztük, de sajnos nem találtuk meg a második ládát :( esetleg jól jönne egy kis segítség, h legközelebb nagyobb sikerrel járjunk.

kilali 2006.07.05 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.48
Az első pont igazán könnyű volt, indításnak biztató. A forráshoz érve kicsit megdöbbentem, de nem bámészkodhattam sokáig, mert a szúnyogok megtámadtak. Bekentem magamat ellenszerrel, de nem igazán használt. Szerencsére a technika pontatlanságának ellenére is viszonylag gyorsan meglett a 2. láda. Mivel szorított az idő, a 3. láda megközelítéséhez az Ipolyszög felőli utat választottam. Az Ipolyszög SE arénája mellett elhaladva a gk-val a romos tanya után állatm meg, ahonnan náhány perces sétával elértem a lápot. Sajnos a környéket sűrűn ellepte a parlagfű (még nem virágzik, de a védekezés "erélyét" nézve majd fog). A GPS kihozott magából mindent és pontra a ládára vezetett. A rejtés szerintem nagyon szép, illő a láphoz.

madarasz.peter 2006.06.18 08:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.91
Balassagyarmati születésű lévén gyerekkoromtól fogva sokat tekeregtem a környéken. Érdekes volt most megint végigjárni az ismert helyeket és látni mennyit nőttek a fák mi minden változott.
A forrásnál annyi szúnyog volt, hogy ihaj. No speciel ez semmit sem változott. Meg a forrás környéke sem lett ízlésesebb bár mintha néhány részét kezdené visszahódítani a természet. (Hál' Istennek!) Az égerlápi rejtek szerintem gyönyörű. Azt hiszem az egyik legszebb amit eddig láttam. (A környék is szép de itt most a konkrétan az elrejtést dícsérem.)
A travel bug-ot elvittem és már el is olvastam, hogy mit kell vele tenni, hamarosan nekilátok ezirányú teendőimnek.
Kedvcsinálóként még megemlíteném, hogy az újratelepített ládák parádés "kincsekkel" vannak feltöltve, sehol egy szakadt kinderfigura vagy lukas lufi. Javaslom próbáljon mindenki értelmes cseréket eszközölni, hogy a ládák megőrizzék színvonalukat.

Csapat: Máté és én

zsalaber 2006.05.08 20:57 - Egyéb
Ma elvégeztük a ládakarbantartást. Sajnos két ládát is pótolnunk kellett. A másodikat most még az eredeti helyére tettük vissza, de kisebb dobozban, kicsit beástuk a földbe, majd ágakkal fedtük be.
A harmadik ládának ahogy már a természetvédők és vg is jelezte csak a fedele volt meg: Természetesen a TB-t beletettük.
Kérünk benneteket a gondos visszarajtésre!
Az első ládát megszüntettük és virtuális ponttá alakítottuk át, mert sokan panaszkodtatok a vételi viszonyokra. A jelszó és a koord. egy tábla hátoldalára vannak felírva.
Jó kirándulást!
A+R

vg 2006.04.30 15:11 - Egyéb
A kék doboztetőt megtaláltam, és az eredeti koordináták helyén, de kb. 1.8 méterrel magasabban helyeztem el. Otthagytam egy utazó ügynököt is (Travel Bug), számkódos dögcédulával, kis fehér nejlonszatyorban. Kérem hogy CSAK az vigye magával aki a geocaching.com oldalon is játszik, és tudja mi az a Travel Bug! A területet kb. nyolcvan cm víz borítja, de a cache megközelíthető a jelenlegi helyén száraz lábbal! Nagyon szép most tavasszal a láp, érdemes megnézni! Jó lenne megjavítani a ládát.

ssophie 2006.04.01 13:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 2.89
Hát ez nem egészen a mi napunk volt. Felkeltünk reggel, aztán elindultunk Gabival (Lgaga) és Ágival Kisterenyéről a GCHUN-t arrább mozdítani. Igen ám, de Balassagyarmatnál derült ki, hogy elvitték előlünk :(
gyorsan megkerestük a GCCIVI-t, hátha lerakják addig, de semmi. Így aztán elindultunk az égerlápi ládákhoz, próba szerencse. Az első pont még viszonylag könnyen ment, bár nagyon nem szeretem az elásott ládákat. Szerencsére valaki egy hosszú botot szúrt a földbe, anélkül nehezen találná meg bárki. A második pontot hárman vagy egy óráig kerestük, de semmi. Elovasgattuk a logokat, feltúrtuk az összes fát a környéken, de még csak a nyomát se láttuk. Mikor aztán a rejtőt se sikerült elérnünk, koordináta nélkül kissé csalódottan hazajöttünk.
Most látom, hogy aznap VP-vel egész nap egymást kergetük, először GCHUN, azán meg ez a láda.:)
Köszi a rejtést,

Zsófi

[Jóváhagyta: zsalaber, 2006.05.01 11:02]

VP 2006.04.01 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.93
Szép időben, reménytelien indultam a környéken egyetlen, még hiányzó ládáért. Az első pontnál a GPS egy teljesen üres részre vitt, de 20 m sugarú körben több kidőlt fenyő is volt. Ástam a puha homokban, könyékig homokos lettem - de ládát nem találtam. A hóolvadás mindent jól átrendezett.
Próbáltam telefonon segítséget kérni, de csak Anna hangpostafiókja jelentkezett.
Azért nem adtam fel, elmentem a forráshoz, ahol a 2. pontnak is rejtőzni kell. A víz finom - de a ládát a koordináták ismerete nélkül sajnos nem találtam meg.
Rövid szlovákiai kitérő után elmentem Ipolyszögre is. A láp a mostani árvízben teljesen víz alatt van. Megnéztem a 22-es út felől, és a S jelzés felől is, de koordináták nélkül persze a láda megtalálására nem gondolhattam.
Fényképezőgép nem volt nálam, de a tracklogot elküldöm a rejtőnek. Bár ládákat nem találtam, de a bemutatni kivánt helyeket végiglátogattam, így kérem, fogadja el a megtalálást.
Több sérülés, és ebből (is) fakadó edzetlenség miatt kihagytam a mai hoszzútávú tájfutó bajnokságot. Helyette kárpótlásképp geocaching.

[Jóváhagyta: zsalaber, 2006.04.02 19:31]

Lacza és Tádé 2006.01.29 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.76
Hát mit mondjak nem volt könnyű. Egy jó tanács mindenkinek havas erdőbe nem menjetek keresgélni nem sok esély van arra, hogy a fagyott hóban megtaláljátok a ládikát. Segítség nélkül nem ment volna ezúton is könyönöm zsalabernek.
Viszont ide még egyszer vissza akarok jönni tavasszal, mert tényleg gyönyörű a környék.

jalso 2005.10.12 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.89
Eléggé megszenvedtem a feladattal. Az első ponton a gps össze-vissza
küldözgetett, a legesélyesebb helynek egy kidőlt fenyő vagy két egymásra dőlt fenyő mutatkozott. Ezek gyökerét vizslattam vagy fél óráig, időnként nagyobb köröket is megtéve további kidőlt fák környékét feltúrva. Végül visszatértem az elsőnek is vizsgált kidőlt fenyőig, ahol egy idő után ráléptem a teljesen beásott ládát fedő avarra. Itt kaptam egyharmad jelszót és másfél koordinátát.

A második ponton eljutottam a kegyhelyhez, majd azon túl egy pontra, ahol a gps (először) jelezte, hogy 5 méteren belül van a keresett pont. Innen kezdve ismét legalább fél óráig túrtam a fák tövét egy 10-15 méteres sugarú körben: eredménytelenül. Felhívtam Puput, aki szerint
az "emlékműtől" (Mindszenty bíboros és Tőkés püspök emlékére) a lépcsőn lefele indulva 10 méteren belül balra 10 méteren belül kell lennie a rejteknek. Újabb negyedóra után a feladatnak ezt a részét feladtam.... Ez a dobozka vagy hiányzik, vagy énrám jött a vakság 780 megtalált láda után.

Visszamentem a kocsihoz és elhajtottam az ipolyszögi helyszínre. Itt az igen részletes leírás alapján a vasúti híd alatt elsétálva a tisztásig, majd a megadott ösvényen az első palackban talált É koordinátáig megtaláltam a nagy fát, azon a végső ládát, és abban a jelszó utolsó két karakterét.

A ládában találtam rá egy Gorf nevű Travel Bugra, amely keleti irányba szeretne utazni. Még nem döntöttem el, hogy eldugom-e egy keletmagyarországi ládába (ezzel teljesítem azt, ami a feladatom, de szegény TB ott kuksolhat az idők végtelenségééig), vagy rábízom valakire, aki külföldre utazik kelet felé és hajlandó magával vinni és valahol elhelyezni.

A második palack hiányát töredelmesen megvallottam a rejtőnek, aki kisegített a hiányzó két karakterrel. Köszönöm.

A multi egyébként jól mutatja be Balassagyarmat környékét, a nyirjesi üdülőhelyet (ahol tájfutóversenyek alkalmából jártam is előzőleg), egy kevésbé ismert kegyhelyet és a lápvidéket. Jó a leírás is. A rejtésekkel (mint már említettem) egy kis gondom akadt a nem-karakterisztikus rejtekhely és a gyenge gps jel együttes hatása miatt.

Alagút a vasút alattÉg az égerlápban
A láda, rajta Gorf, a TB 
Pupu 2005.09.03 13:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.85
Szeretem a lápokat, de itt nem tudtam élvezni semmit. Nem a rejtő hibája - őrjöngve tombolt rajtam az allergia, alig éltem. Azért tetszett...

cmf 2005.09.03 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.50 súly: 2.15
A lapból nem sokat láttam, talán át kellett volna vágni a lápon, de azt mi hosszúnak éreztük...

kupec 2005.08.13 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.77
Jó kis séta egy érdekes vidéken.

vacakos 2005.07.23 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.97
Épp Gyarmaton volt dolgunk, hát gondoltuk megkeressük ezt a néhány ládikát.
Gyönyörű helyekre kalauzolt el bennünket ez a multi.

Tom & vacakos

Attibati 2005.07.15 18:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.40
Dunakeszi-Nőtincs-Romhány-GCrkfa-Balassagyarmat-GCcivi-Szlovákgyarmat-GCelap-Érsekvadker-Vác-Dunakeszi 185 km kerékpárral

Nekem az első pont környezete tetszett a legjobban. Rendezett, sűrű erdő széles, jól kerekezhető földutak. A pontot legalább fél óráig kerestem éhes szúnyogok asszisztenciája mellett. Zsalaber nem volt elérhető telefonon (később viszahívott és hasznos tanácsokkal látott el a multi utolsó pontjával kapcsolatban, köszönet érte). Végül nagy nehezen a környék feltúrása után megtaláltam a teljesen eltemetett ládát. Az utolsó megtaláló még márciusban járt itt, azóta a természet szépen elrendezte a környéket. Nekem a vevő 20 méteres távolságot mutatott a megadott ponthoz képest, én itt találtam a ládát: lat=48-03.393, lon=19-16.227. A szokott módon párhuzamos faágakkal jelöltem a rejtekhelyet.

A 2. pont is kb. 20 méterre volt a megadott helytől véletlenül botlottam bele. Veszélyesen közel van az emlékhelyhez, álca nem sok volt rajta.
A tavak láncolata mellett visszagurultam az üdülőterületre majd - Zsalaber tanácsai szerint - Ipolyszög felé indultam volna - ha nem lett volna ójabb defektem. Ez már gyanus volt - hm... defektmentes gumiaim vannak - ezért kerestem egy szerelőt aki kicserélte a felni védőszalagját mert valszeg ez okozta a galibát.

Ipolyszögön a Sárga sáv jelzésen mentem a vasuti átjáróig. (Az egyik tanyáról kiszaladó kutyák engem is megkergettek, de szerencsére a hagyományos védekezés segített. [Nem kellett elővenni a pumpát]) Utamat a vasuti sinek mellett folytattam majd mintegy kétszáz méter után egy gyenge földútra tértem rá eminek végén leereszkedtem a láp melletti gyalogösvényre amin a ládáig lehet gyalogolni. Igy gyakorlatilag végig jobb-rosszabb utakon tudtam a ládát megközelíteni. (Koordinátákat a láda "titkossága" miatt nem adok meg.) A láda rejteke kiváló, csodálatosak a lápban álló girbe-gurba faóriások. A lápban sok vizet találtam.
A terepen - sok az akác - megint kaptam egy defektet, de szerencsére pumpálásokkal ezzel már hazáig tudtam menni. (Minden útbaeső benzinkutat meglátogattam)

zsalaber 2005.06.08 00:15 - Egyéb
Ellenőriztük a ládát, és tettünk bele ajándékokat is. Most rengeteg víz van a lápon !!!! ( +békák és szúnyogok)
A dobozba beletettünk egy Norvégiából induló Travel Bugot, a neve: GORF, száma: 456834. Mi Szlovákiából hoztuk ( Park), de CSAK KELET FELÉ AKAR MENNI és csak a geocaching.com-ra bejeletett ládába!
Jó keresést!
A+R

Zsu. 2005.03.20 15:00 - Megtaláltam
Mikulással

Mikulás 2005.03.20 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.70
Az első ponton a láda gyakorlatilag elásva várja a látogatókat. Szerencsére Zsu hamar kiszúrta. A koo. egyébként pontos. A második hamar meglett. A harmadikhoz nem a másodiktól sétáltunk át, mert úgy ítéltük meg, hogy arra nincs szükség hogy itt gyalog menjünk... Oda észak felől közelítettünk. A harmadik pont tetszett egyébként a legjobban, bár az első kettő is megérte, hogy megnézzük. Nagyon jó kis multi! A rejtés az utolsó ponton szuper. Mindegyik láda ajándékokkal gazdagon várja a keresőket!

Zsu + Mikulás

 
zsalaber 2005.03.14 20:34 - Egyéb
Teljesen jogos a felháborodásotok. Amikor elrejtettük az első pontnál lévő ládát egy megdőlt fa tövébe helyeztük amit messziről lehetett látni ,de azóta egy erős vihar átrendezte a terepet. Persze ez már régen volt és a segítséget elfelejtettük kijavítani. Elnézést a kellemetlenségért!
Anna

Csuhás 2005.03.06 14:24 - Nem találtam meg
Nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
NEEEEEMMM!!!!!

Egyik Imi puhítja a másikat... Csuhás ezt szerette volna írni: télen ez a ládika nagyon nehezen kereshető, a hatalmas hó befedett minden búvóhelyet a földön... talán szerencsésebb lenne egy sokkal jellegzetesebb helyet kiválasztani a ládika rejtekéül... de hómúltával jövünk, s beteljesítjük a láda sorsát:o) Imik

Hó alatt kidőlt fenyőfa, alatta a gyökere, közte egy ládika, valahol.... 
vg 2005.02.05 18:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Ne próbáljatok rövidíteni, főleg nyáron. Nekünk most februárban sikerült,
de elég nagy bozót volt. Azert élveztük. Nagyon jó helyen van az utolsó
láda! Elhelyeztünk egy utazó ügynököt is (travel bug) aki Yakkity Yak
névre hallgat. A geocaching.com oldalon találhattok részleteket az utazó
ügynökökről. Vigyázzatok rá!

suni 2005.01.02 16:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
Hát nekünk nem 3 óra volt.
Parkolás a jelölt büfénél OK:
1. pont OK.
2. pont OK, bár mi már itt kerültünk egyet. A környezet valóban "érdekes".
3. pont felé az út nagyon tetszett, de egy idő után valahogy eltévedtünk. Így hát (a rejtő javaslatával ellentétesen) átvágtunk a "láp"-on, szerencsére egy csepp víz sem volt arra, amerre mi jártunk. A pont meg is lett, szép a fa és a környezet.
Közben majdnem sötét lett, így a lápot nem mertük visszafelé bevállalni. Hallottuk viszont, hogy nem messze van az országút. Kimentünk és végig betonúton visszasétáltunk a kocsihoz. Ez mintegy 3 órába tellett.
Köszönjük a rejtőnek a szép helyet!
Panka, Peti, Gábor

A fiam szerint az itt lefolyó víz jön ki a többi csövön... 
tudo 2004.12.28 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.69
Karácsonyi evészetek után újra kint a természetben - 2.

Gyalogos ládakeresésre félretett pont GCCIVI-vel együtt. A Civitas Fortissima után a kellemes, kora tavaszias időben séta a városon át, majd a leírás szerinti Nyírjes elágazáshoz vezető földúton megleltük a sárga jelzést. Itt nagyobbik fiammal kisebb vita alakult ki: ő újabb technikát vizsgál be, és aszerint másik úton lett volna érdemes kijönni a városból. Végül a sárga jelzés elérése meggyőző erővel hatott, innen már körbe vesz az égerliget.

A velünk lévő biológus számára az egész láda során elszomorító volt, hogy a területen sok a jövevény faj, alig talált eredeti növénytakarót. Számunkra, avatatlanok számára ez kevésbé tűnt fel, számunkra inkább a kedves tavak, kis ösvények és a láp közelsége volt vonzó. Nekünk felhőtlenül tetszett a vidék.

Az 1. pontot kerestük vagy 10 perig. Nem csoda, hiszen az utolsó log csaknem 4 hónapos, így a ládát szépen ellepte az avar, a környezetébe teljesen beleolvadt. A 2. pont hamarabb lett meg, de itt is ugyanez volt a helyzet. Elképzelhető, hogy szúnyog- és csalánidőben milyen lehet itt járni
:-(.

A 3. ponthoz hosszú az út, de kellemes környéken visz az út, nem kell szúrós bokrokat mászni. A cél közelében szigorú biológus barátunk is megnyugodott - ez már lápvidék, ha a láda közvetlen közelében még nem is, de kissé távolabb igen. Lelkes logolás, fényképezkedés a láda gépével, viccolvasás a csereként behelyezett vicckönyvből, majd séta a vasúti töltés mentén vissza Balassagyarmatra. Szép napunk volt, mindkét láda kellemes körülmények között, családias sétával teljesíthető.

NyírjesA tónál
Téli napsütésSzabadtéri oltár
Úton az utolsó pont feléTalálat
Viccmesélés 
Fűkocka 2004.09.04 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.83
Nekünk bruttó 2,5 óra lett. igaz mi autóval mentünk és "játszottunk" közben. trackeket rajzoltunk az erdőben :)
Autósok, gyerekesek az első két pontig lehet autózni, az utolsó pontot 400 m sétával közelíthetik meg. Ipolyszög felől a vasúti átjáróig autóval(, vagy a tótól az erdőn át). itt lehet parkolni és a vasúti töltésen a balkéz felőli dombtetőig kell menni.(jobbra kőfal.) itt balratartással az erdő szélén a pont irányába, majd a fák közt már megtaláljátok az ösvényt. rengeteg itt a vaddisznótúrás.
mi több, mint fél órán keresztül kerestük a jelzett ösvény kezdetét sikertelenül. ezért mentünk vissza a töltésen az általam leírt módon.

fűkocka és mariann

a 2. láda galagonya alatt van.

jspanyik 2004.08.20 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Az első két pont könnyű sétával egy órán belül elérhető. No, de a harmadik pont elérése (legalábbis az ajánlott útvonalon) elég nagy kihívás. A turista jelzést elhagyva útról csak ritkán beszélhetünk, a vasúti alagút környéke pedig teljesen járhatatlan (igaz ebből kifolyólag találtam egy kiló nagy őzláb gombát)! A tisztásról induló ösvény megtalálása sem egyszerű feladat. Arról nem is beszélve, hogy a melegen és terepen kívül a szúnyogokkal is meg kellett küzdenem! Szóval (ahogy Zsorzs szokta írni) minden szuper volt!

ÖregTom 2004.08.14 13:20 - Egyéb
Első pont 3 generációs családi kirándulás keretében teljesítve, de utána az éhség a kiváncsiságon felülkerekedvén, piknikezésbe fulladt a többi pont mai felkeresése.
Berni (unoka), Viki-Gábor, Ilonka-Gábor, Krisz&ÖregTom

Legnagyobb tó ...... és benne mementó
MohaborításA mai napra ennyi!
freddy 2004.08.09 08:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.97
Újra Itthon 50

gcsanyi 2004.07.15 20:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.26
Megtalatam. Aki bicajjal megy keszuljon a legrosszabbra - legalabbis ha az ajanlott utvonalon megy. Amikor mar azt hiszed hogy nem lesz tobb a fejed fole novo csalan, mindenhova beakado tuskes rettenet, tevedsz. Mire elersz a lapig a csalan mar olyan szinten osszemar, hogy a lapban tanyazo es csak rad varo szunyoghadsereg tamadasai nevetseges probalkozasnak tunnek. Ha meg van kedved ilyenkor korbenezni klassz dolgokat lathatsz viszont. Visszafele az Y keresztezodesben balra menjel... :))

Pistua 2004.07.09 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 3.63
A ládának az a nagy hibája, hogy három pontos. Az utolsó állomás teljesen fölösleges, csak csalán szúnyog és bolyongás. Szerintem érdemes az utolsó pontot az országút felől megközelíteni. Nem hiszem, hogy ott nagyobb csalán lenne, mint amerre mi mentünk és talán nem kell + 6 km-t bolyongani. De lehet, hogy ez a láda sava-borsa.
Tamás, Pista

CharlieR 2004.07.03 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.35
Nos, akkor ezt a kicsit elhanyagolt, bár az utóbbi időben "beindult" ládát is felkerestem. Nem bántam meg a dolgot, bár...
Az első pont rejtése kicsit kiesik a témából, bár így valóban nehezebb megtalálni. GPS-l is... A koordináta nem elég pontos, mértem rá egyet átlagolással, aztán valahogy eltűnt a gps-ből a pont. Na nem baj, megtaláltuk már páran, más is megfogja.
A második pont most már könnyű, nagyon is feltűnő és mivel közel van az úthoz-padokhoz, félő, hogy megtalálják mások is.
A harmadik felé vezető úton eszembe jutott egykori Magyar Néphadsereg-béli vegyvédelmi ruhám. De jó lenne most! A csalán néhol nagyobb nálam, és beborítja az utat. Nem ajánlom az utánam jövőknek a rövid nadrág-poló öltözetet. Csak valami zártabbat.
Olvastam az előző logokból, hogy a vasúton jöttek vissza. Na, gondoltam az elején, majd én jövök a turista úton. Naná, hogy én is a síneken jöttem. Abba a csalánba, szúnyoginvázióba még egyszer, nem.
Összességében tetszet, csak a 3-dik pont valóban kicsit messze van, kilógni látszik a sorból.

A FaVisszaút
Zsiráf 2004.06.27 11:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.70
Varázslatosak a kis tavacskák... Persze sikerült a másik oldalon haladni, de szerintem onnan szebb volt. Láttam tanösvény táblát az ott lakó halak képeivel. Hát ilyen sem szokott előfordulni...
Az első pont elég gyorsan meglett. Volt már "helyismeretem" 100 dobozzal ezelőtt is próbálkoztam. Most már látható volt a rejtek ellentétben a múltkori próbálkozással. A második állomás már az újdonság erejével hatott. Nem tudom, hogy minek annyi kifolyócső a forrásra, mikor alig jön víz... A doboz két magaslati mérésből és két félköríves nézelődésből meglett. Ha valaki fentről jön, balra lesz a dobozt rejtő fa, de a túloldalra esik a rejtek. Különben kezd már ösvény kialakulni...
Aztán jött a probléma. A szunyoghad. A mocsaras, patakos környék biztosan nagyon tetszik nekik, és nem hiszem, hogy naponta használnák a sárga csík ösvényt, így eléggé ki lehettek éhezve...
Az ösvényről elfelejtettem letérni így kis visszagyaloglás következett. A végső megközelítésnél még sikerült némi mocsarat látni, de ez már egyre kevésbé fog nyáron sikerülni. Érdekes, hogy a doboz közelében nem voltak szunyogok. Ezt a dobozt is sikerült picit keresni, bár a fát meglátva rögtön gyanu ébredt bennem...
Visszafelé picit a sárgán, majd a sárga plusz és a távvezeték után a földútra balra fordulva. Ez az út a sárgánál jóval rövidebben elvisz az első pont felé. A házikóknál pedig ízlés szerint lehet választani jobbra kanyarodót, én az utolsót választottam, az az első láda alatti útra vitt...
A végeredmény négyórai kószálás lett, a kilométereket nem számoltam...

zsorzs 2004.06.20 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.78
A javasolt helyről indultunk, majd kb. 1 órán át jártuk az erdőt, mivel sem leírásunk, sem műholdunk nem volt:-((( Az 1. pont rejtése nekem nem jött be. A tavak tetszettek, de már sok hasonlót láttam. A "szenthely" kicsit giccses... A 2. ládát is kerestük pár percig, mert a műholdak már máshol jártak. Ráadásul eleredt az eső. Azt hogy szúnyogok gyötörtek, kár is lenne megemlíteni..... Jó nagyot barangoltunk a turistaúton, amelyen néhol hoszú ideje nem is járt ember. Az igazi kihívás akkor kezdődött, amikor átértünk a vasúti híd alatt. Itt égig ér a csalán! Mind ez rövidnadrágban... Nagyon nem szeretem az ilyen bozótos-csalános-szúnyogos helyet:-(((( Viszont minden jó, ha a vége jó, elállt az eső és visszatláltunk az autóhoz is:-)))

zsorzs

eMmA 2004.06.20 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 1.5 web: 4 átlag: 3.00 súly: 3.04
Hát, nem is tudom, mit írjak.
A tavak környéke tényleg nagyon szép. Szuper tükröződős fényképek készültek! A nyírjes is szép, különösen ahogy a napsütésben világít a fehér törzsük. :-)
A pontok környékén "kevés a műhold", így nem könnyű megtalálni a ládákat, mivel nagy területen kell fák aljában kutakodni. A láphoz csalánoson és szúnyogtengeren át vezetett "végtelen" utunk. És egy jó kis zivatar is elkapott minket. A 3. pont túl messze volt a kiindulóponttól, és nem fogott meg a lápvidék szépsége. (Sajnos.)
Visszafele végig a síneken mentünk, biztos ami biztos.
Kezdő ládázónak nem ajánlom!! A többeknek is inkább télen.
eMmA
U.i.: A béri andezitoszlopok láda nagyon tetszet!!

 
csaby 2004.06.20 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.90
A környék szép, a tavakban gyönyörűen tükröződött minden. A második pont megtalálása után elkezdett zuhogni az eső, a végén a víz már kifelé folyt a cipőnkből. A helyi élővilágból sajnos csak a szúnyogokhoz volt szerencsénk, abból viszont rengeteg volt (és csalánból is akadt...). A harmadik pont szerintem feleslegesen távol volt mindentől, és persze út sem vezet oda (pedig végig követtük a leírást) az utolsó 500 m-en, így kicsit máshonnan közelítettük meg. A hely ahol volt, az jópofa.

csaby, kiscica, eMmA, keva, zsorzs

keva 2004.06.20 15:45 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Jutka 2004.06.19 21:00 - Egyéb
Csak a teljesség kedvéért: nem is próbáltak változtatni az elrejtők a "stílusomon": azaz nem kaptam tőlük mailt, aminek alapján az esetleges - nem annak szánt! - bántó részeket a logban korrigálhattam volna. Így hát marad, ahogy volt eredetileg. Azért az égerláp nekem továbbra is tetszik; köszi, hogy megmutattátok!

zsalaber 2004.06.12 16:00 - Egyéb
Köszönjük az észrevételeket!
A megemlített hibákat orvosoltuk, csak Jutka stílusán nem tudtunk változtatni.
Anna

Topolya 2004.05.23 17:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.56
A lápnál lehetne jócskán időzni, sajnos nem tehettük meg :(( A leírás szerinti megközelítésnél nem kell kétségbeesni ha a sárga jelzés a vadul tekereg, előbb-utóbb bizonyára jó lesz az irány... Jutka ezt nem győzte kivárni, jutalma kb. 1 km volt toronyiránt a fenyvesen keresztül (én meg kénytelen voltam az élre állni). A helyszín klassz, de ha éger fában keresitek a ládat nem fog előkerülni!

Jutka 2004.05.23 17:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.58
Vasárnap, kiindulópont Galgahévíz, az itt lerobbant Volvónak köszönhetően. Buszok nincsenek, csak vonat. Legyen tehát a cél Balassagyarmat, onnan még talán vissza is tudunk jönni... A mi kiindulópontunk tehát az égerláphoz a balassagyarmati vasútállomás volt. Innen sétáltunk ki; az első pontot könnyen meg is találtuk. A másodikhoz se volt nehéz eljutni, csak épp a láda nem ott van, ahová a kütyü mutat. No és az a fa nem annyira elágazó, mint inkább többtörzsű... mi azonban ez a tévedés a harmadik pont rejtekének leírásához képest!!! AZ NEM ÉGERFA, hanem FŰZ!!! Mellette van egy kis éger is, de a doboz rejteke egy csodálatos öreg fűzfa!! Még jó, hogy nem csak ezzel törődtünk, hanem azzal, hogy melyik fába is lehet itt ládát rejteni, így aztán hamar megtalálta. Egyébként csodálatos ez az égerláp, valóban, de persze nem csak égerfa van benne :))) Sajnos, nem időzhettünk itt túl sokat, mert vonathoz voltunk kötve, tehát iszkoltunk vissza Balassagyarmatra. Ez is volt vagy 20 km séta összesen, és megint sikerült elérnünk a vonatot is :))) Még a másik balassagyarmati láda belvárosi pontját is leolvastuk, de a határ túloldala már máskorra maradt.

Mihul 2004.05.12 21:30 - Egyéb
most sikerült a 3. láda.Ez a legjobb része a multinak nagyon tettszett a sotet ellenere is [wapon beküldött szöveg]

Mihul 2004.04.18 21:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.90
A végét töksötétben próbáltuk. Köszönjük a elrejtő segitségét.

CHRIS69 2004.04.18 21:00 - Egyéb
A 3 pont a sötétség miatt elhalasztva [wapon beküldött szöveg]

Mihul 2004.04.18 21:00 - Egyéb
A 3 .ik láda kordinátája megvan csak ránksötétedett [wapon beküldött szöveg]

cua 2004.03.21 14:30 - Egyéb
Grafománia rulez :-)

Marci fiunknak annyira tetszett az előző túránk, hogy kihoztuk ide egy kozeli ládához is (GCELAP 2. láda).
Találtunk GCKOOL ládában egy szarvasbogarat, elneveztük 'Ottó'-nak és áthelyeztük ide. Akinek van kedve lehet utaztani, mint nem hivatalos travelbug-ot :)

Gyerekjáték megtalálni? 
cua 2004.03.17 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Nos, a koordinátákkal a tarsolyunkban -viszont heveny időhiányban szenvedve- alternatív úton vágtunk neki a 3. ládának.

A 22-es útttól (légvonalban) mindössze 360m-re található ládát másik, kevésbé látványos útvonalon közelítettük meg. Budapest felől érkezve a jobboldali (Balassagyarmat felől a baloldali) [N48 03,188 E019 14,288] buszmegálló mellett/mögött parkolva kb 750-800 méteres sétát választottuk.
Egy kicsi erdőn át vezet az 'út' (toronyiránt mentünk) a láp partjára. Itt természetesen utolsónak néztük át a ládát rejtő fát. A rejtekhely király, nagyobb víznél (mondjuk olvadás után) lehet hogy kicsit nehezebben elérhető de a lápba valóban nem kell bemenni.
A jelenlegi időpont előnye a kevés szúnyog és a kellemes idő, hátránya a tél utáni száraz növényzet. (Feltételezem max 1-2 hét alatt minden harsányra zöldül.)

Kicsit tébláboltunk a láp környéken, s a környezetet látva én mindenképp az eredeti - szerintem elég egyedi - utat javaslom, a lápon át!!

Bár mi két fordulóban teljesítettük a távot, a végén jelentősen rövidítve, úgy saccolom 2 1/2 - 3 óra alatt kényelmesen meg lehet találni mindhárom ládát.

A rejtés és környezet 5-ös osztályzatát a 3. láda (és környezete) érdemelte ki, de mint tudjuk ez tombolóan szubjektív, tehát hajrá, lássuk mások mit szólnak :))

Alkonyat előtt értünk ki így a képek már nem az igaziak, de legalább látszik, hogy kezd emelkedni a tavaly eltűnt víz szintje..

Láp - kicsi vízLáp kicsi víz
Láp - kicsi vízFél év utáni első olvasás
cua 2004.03.15 18:00 - Egyéb
Nos, egyrészt a helyszin másrészt a hozzászólások felkeltették az érdeklődésünket, így nekifutottunk :-)

Olvadás utáni kellemes jég/sártenger az úton, szép sima, egyenletes, vastag avar az erdőben, igazán ideális kürülmények a keresgéléshez.
Az első láda közelébe nagyon gyorsan eljutottunk (ahhoz képest, hogy flegmán kezeltük a gps-t és első körben elsétáltunk a leágazás mellett) viszont a láda megtalálása kisebb nehézséget okozott. Kidőlt fa kb 5-6 db is akadt a gps hibahatárkörön (~30-35m átmérő) belül és amikor olvastuk a leírást, akkor még nem szerepelt a "fenyő" jelölés előtte :-) Viszont átmentünk vaddisznó üzemmódba és így az 5. kidőlt fa mellett (ami valóban fenyő) meglett. Az avart rendesen fel kellett túrni, viszont utánunk már könnyebb lesz.

A második pont ugye a mumus :) , legalábbis az eddigi hozzászólások alapján. A hely valóban kicsit árnyékolt, a gps-ünk (etrex legend) 20-30 métert is téblábolt ide-oda. Mivel csak annyira emlékeztünk a leírásból, hogy valamilyen fa tövében van, nem sokáig kínlódtunk a keresgéléssel, felmentem a domboldalon kb 20-30 métert, ott nincsenek fák, ideális a rálátás. Addig mentem az erdőhatáron, amíg derékszögben kaptam irányt majd ezen a vonalon indultunk lefelé/befelé az erdőbe. Ettől kezdve 5 perc alatt(!) megtaláltuk. (Itt is túrni kellett az avart egy kicsit)
Ládabontás után :) kellemes meglepetésként tudatosult bennünk, hogy ennél a ládánál elsők vagyunk :-)) Tekintve nagy múltú csuhás barátunk és a előttük itt járt csapat próbálkozását igazán hízelgő ilyen "kocakesingelők"-re nézve :-D
(A forrás közvetlen környéke valóban szörnyű de az előtte/utána út kárpótol)

A harmadik pont koordinátáit és a jelszótöredéket feljegyezve indultunk tovább, viszont a tavak mellett még több, mint 2km-t mértünk légvonalban, így fejlámpa hiányában, a közelgő szürkeletet is figyelembe véve -nehéz szívvel- áttettük a megkeresést egy másik időpontra.
Amint lesz időnk megkeressük és arról is beszámolunk.

Csuhás 2003.08.23 13:00 - Nem találtam meg
Az elsö pont nem okozott gondot. Ezután átsétáltam a másodikhoz. Nos az én hibám volt, mert már ezerszer elhatároztam hogy nem keresek olyan ládikát amihez igy szol a leirás: Erdöben egy fa tövében avarba beásva ágakkal letakarva. Ez egyszerüen bosszanto. Mert az én gps-em kb 15 m hibával mér az elrejtöé is hasonlo lehet. Azaz egy 60 méter átméröjü körben, bozotos erdöben kéne átkutatnom vagy száz fa tövét. Jelen esetben mert egy völgyben voltunk a gps 20-30 méterekkel dobálta ide oda a koordinátákat. Szoval ezért nem sikerült. Persze ez az avarba valo elásás a téli kereséseket is szinte lehetetlenné teszi.

A tavak tetszettek, bár rengetegen voltak. A forrás környéke, nos senkit nem akarok megbántani de szerintem nagyon izléstelen. Jártam már sok szent kut, forrás közelében de ez mindent alulmult..

Csuhás

Tavak 1Tavak 2
ForrásForrások
Zizi és Áki 2003.08.03 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.65
Amikor elindultunk, azt hittem, már megelőzött valaki, hiszen napok óta kint a láda. Nem így történt.
Leparkoltunk az árnyékban, minden oké. Délelőtt még csendes a hely környéke.
Indulás. Az első láda nincs túl messze. Szép erdőben vezet az út. Közben találkoztunk egy emberrel, aki a nyilaival lövöldözött az erdőben, de szerencsére épp a szedegetés stádiumában volt. Kicsit odébb az első láda könnyen meglett, és volt is nagy meglepetés, amikor kiderült,hogy ELSŐK VAGYUNK!!!
Rengeteg hangya van a láda környékén, és kegyetlenül csípnek is, úgyhogy gyorsan tovább is mentünk.
A második láda felé haladva a forrásnál elég érdekes környezet fogadott minket. Izlés dolga...
A láda innen már nincs messze, de a láda közelében már elég rossz volt a vétel. Keringtünk is rendesen össze-vissza, feltúrtunk mindent, de a láda sehogy sem lett meg. Ekkor telefonon segítséget kértünk, és újult erővel kerestük újra a ládát. A telefon után egy órával feladtuk. Kitartóak voltunk, de beláttuk, hogy ez nem megy. A dologban az a legbosszantóbb, hogy nagyon a közelében lehettünk, de semmi, csak sok-sok hangya. Újra telefonáltunk, így megkaptuk a jelszótöredéket, és a hiányzó koordinátát. Köszönjük zsalaber segítségét!
Tovább a 3. láda felé kissé furcsa volt, hogy egy részen távolodunk a céltól, de egy ponton fordúlt az út, és csökkent a táv. Figyeljétek rendesen a sárga jelzést, néhol nehéz észrevenni!
Ez az út általában véve jó, de néhol eszméletlen susnya volt előttünk. A túraszandál ugye meg nem véd a csalán, és a szúrós akác ellen. A rét felől elértük a lápot, a hely igazi lényegét. Ez nagyon tetszett, bár vizes helyeket nem láttunk, mint a képeken.
A 3. láda megtalálása pár nekifutásra meglett. Szuperjó a rejtekhely! Néha pár lépést is tettünk a láp felé, de a túl puha talaj óvatosságra intett minket. A ládához egyébként nem kell bemenni a lápos részre!
Itt tényleg rengeteg szúnyog vár ránk, úgyhogy készüljetek fel!
Loggolás, aztán vissza a parkolóhoz. A visszaút a túra legnehezebb része. Nem a táv miatt, csak ez az "út" sok helyen szinte áthatolhatatlan susnyán megy keresztül. Így mi felmásztunk a vasúti töltésre, de, ha ezt választjátok, nagyon vigyázzatok, mert nem lehet belátni a pályát, és most is jött a vonat!
Visszaérve a parkolóhoz jól esett a kútból folyó hideg víz.
A fürdést nem próbáltuk ki, de hallottuk, hogy nagy az élet arrafelé.

Összességében jó a hely, de egy kb. 4 órás túrára készüljetek. Az első pont erdőben van, de számunkra nem mutatott túl sokat. A 2. pontnál a forrásvizet próbáljátok ki, nagyon jó hűs. A 3. pont már tényleg érdekes, de a visszaút kicsit nehézkes.

Zita és Ákos

ui.: A 20-as telefonom lazán átállt az egyik szlovák hálózatra, gondolom itt az az erősebb. Figyeljetek rá, mert könnyen lehet pár nemzetközi telefonotok!

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]