geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
696. Mésztufa hasadék (GCLOZS)

Medvehagymás Lozsit-erdő

Medvehagymás Lozsit-erdő

Gímpáfrány (védett!)

Gímpáfrány (védett!)

Kora-tavasz

Kora-tavasz

A mészkőfal völgye

A mészkőfal völgye

A mészkőfal Kaplonnyal

A mészkőfal Kaplonnyal

Forrásmészkő-fal

Forrásmészkő-fal

Májmohás tufa-felszín

Májmohás tufa-felszín

A Bivalyfej

A Bivalyfej

Visszanézve

Visszanézve

Tartalék láda rejtőhelye

Tartalék láda rejtőhelye

Pannon-homokkő kibúvás

Pannon-homokkő kibúvás

Közelről

Közelről
Szélesség N 46° 16,316'
Hosszúság E 17° 53,191'
Magasság: 220 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.08.07 14:10
Megjelenés időpontja: 2003.08.20 19:32
Utolsó lényeges változás: 2011.08.07 18:39
Utolsó változás: 2021.06.27 17:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1300 m
Megtalálások száma: 191 + 6 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


A láda a Lozsit-erdő érdekes földtani értékét mutatja be. A láda a vízmosásnak a Bivalyfejjel ellentétes oldalán van, a Bivalyfejtől légvonalban nagyjából északkeletre 15 m-nyi távolságra, nem fa tövén. Tartalék láda is van, tölgyfa tövén: N46° 16,327' E17° 53,202'. A tartalék láda abban az esetben használandó, ha a könnyebben megtalálható fő ládával valami baj történne. A megközelítés sáros, havas időben szélsőségesen nehéz lehet, ha nem az ajánlott útvonalakon történik. Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve ez a segédlet hasznos lehet.

Rejtett segítség A tartalék láda szűkebb környékén nincs több tölgyfa, csak bükkök, hársak és a tölgyhöz közel egy korai juhar.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Az örökbefogadott láda
A láda eredeti gazdája - 2003 - djpt, (köszönet az úttörő munkáért!), majd több évig Bisiék gondozták. Mi a könnyebb megtalálás és időjárás-állóság fokozása érdekében eltérő rejtési módon új helyre rejtettük 2011.08.07 14:12-kor.

Megközelítés:
Az erdőben májustól lombhullásig feltehetően gyenge a GPS vétel, ezért elég részletes lesz az útleírás. A rejteket is úgy helyeztük el, hogy akár nulla vétellel, vagy GPS nélkül is meg lehessen találni.
A mésztufa-hasadékhoz az újabb időkben már saját ZO Zöld kör jelzés vezet, ennek egyik vége Kaposgyarmat-Hajmás közti országútról indul:  N 46° 16,751' E 17° 53,600' 140 m [GCLOZS+Jelzőtábla]
A helyet a Kaposgyarmat-Gálosfa közötti Zöld sáv zöld jelzésen indulva is meg lehet közelíteni, célszerűen Kaposgyarmat buszfordulójától indulva. Sajnos egy gazdaság kerítése elzárja a korábbi, legrövidebb megközelítés lehetőségét, ezért a turistaúton felfelé kell indulni. Ezután több lehetőség adódik, legegyszerűbb a ZO Zöld kör jelzésre rátérni, de vannak más, a tájképi szépségeket feltáró útvonalak is.
1. Legbiztosabb, de kevésbé tárja fel a szaggatott felszínű vidék minden szépségét: a jelzett útról a  N 46° 16,315' E 17° 52,843' 217 m [GCLOZS+1.útpont] helyen letérsz az útról az erdőbe, itt ér véget az ék alakú elkerített terület. Az erdőben közvetlenül a kerítés mellett leereszkedsz, a sík részre fut ki ellaposodva a Bivalyfej patakocskájának völgye. A völgy bal oldalán indulj felfelé.
2. Ha tovább megyünk a jelzésen fölfelé (délre), a  N 46° 16,263' E 17° 52,861' 221 m [GCLOZS+2.útpont] helyen egy földúton balra forduljunk. Így már déli irányban túl is haladtunk a keresett vízmosáson. Innen több lehetőség van a láda megközelítésére, néhány kipróbált változat:
2.1. Egy kis kerülővel a  N 46° 16,168' E 17° 53,307' 242 m [GCLOZS+3.útpont] ponton keresztül, innen északnyugat felé félkörben leereszkedve a lejtőn. A vízmosások a domboldal felső felében kezdődnek, de nem a legmagasabb pontokon, ezért ezen az útvonalon elkerülhető a vízmosásokba való leereszkedés-felkapaszkodás.
2.2. A védett területen a hajdani szekérutak egyre inkább elenyésznek, ezért majdnem azonos nehézségű bármilyen toronyiránt történő megközelítés. Ha vízmosások és meredek völgyek állják utadat, arra kérlek, hogy a környezet óvása érdekében inkább kerülj, és semmiképpen se közlekedj a Bivalyfej környezetében sem a vímosás alján, sem oldalában, de még a közvetlen peremén se.
A mésztufa-fal nem a vízmosás legmagasabb része, hanem egy feljebb kezdődő bevágásban egy kis szakadékszerű tereplépcsőről van szó.
A mésztufa fallal szemben állva a völgy bal oldalán van a láda a vízmosást kísérő part lejtős részén, de ahol még a lejtő nem válik meredekké. A kis vízhatlan dobozban csak a ládanaplónak és tartozékainak van helye, bármi mást a cseretárgyas zacskóba tegyél.
A rejtektől 25 méternyire van tartalék láda is tölgyfa gyökerei között, korhadt ágakkal és avarral álcázva. Kérjük, hogy a tartalék ládát (ami kb. 20x20x8 cm) teljesen eltakarva rejtsétek vissza.

Vízmosások a Zselicben
A Zselicet ma mint sárgaföld-dombvidéket ismerjük. Az egykori Pannon-tengert a belé ömlő folyók agyagos-homokos üledékkel töltötték fel az idők során. A később fennsíkként kiemelkedő területet a szárazabb időszakokban a levegőben szálló finom porból képződő löszréteg fedte be, jellemzően 10...30 méter vastagságban. Ezzel párhuzamosan működésbe léptek a romboló erők is. A mélyebb rétegek törésvonalai mentén az alapkőzet táblái megbillentek, és ezeken a vonalakon a lefolyó csapadékvíz munkája hosszan elnyúló, jellemzően észak-dél irányú völgyeket hozott létre. A keskeny dombhátak és völgyek esetenként több kilométer hosszúságú formái mellett megjelentek az ezekre közel merőleges kisebb mellékvölgyek is. A löszös felszínen ezeknél is kisebb léptékű vízmosások, szakadékok és horhosok jöttek létre az egykori szekérutak nyomvonalán az utóbbi évezredekben. A löszös kőzet szerkezete irányfüggő: függőleges lemezekben és táblákban hasadozik le a felszín sérülése nyomán.
Ezeknek a kisebb formáknak jellemző megjelenése a hátráló erózió: a kialakuló vízmosás függőleges falú lépcsővel indul, és a lezúduló víz a hátsó fal szélét rongálva, a vízmosás kezdete egyre feljebb halad a lejtőn.
A mésztufa képződése
A kaposgyarmati mésztufa-hasadék elüt az előbb ismertetett általános képtől. Itt a vízmosás végfalának hátrálása megállt az ellenállóbb homokkő-rétegek kibukkanása helyén, és egy a vidékünkön ritka jelenség, a forrásmészkő képződése a víz romboló munkájának ellenálló kéreggel védi a lazább üledékes kőzetet. Ehhez a környezeti feltételek szerencsés egybeesése kellett.
A lösz a levegőben finom porként szálló agyagásványokból, mészkőporból és kvarcszemcsékből jött létre. A felszínen meggyűlő növényi maradványok korhadása során keletkező szén-dioxid az esővizben feloldódik. Ha a szén-dioxid tartalmú víz nem rohan le meredek lejtőn, hanem a talajba szivárog, annak mészkő-tartalmát (kalcium-karbonát) egyensúlyi folyamatban kalcium-hidrogén-karbonát formájában vízoldhatóvá alakítja. A felszínre szivárgó, tereplépcsőnél lecsepegő vízből a maradék szén-dioxid egy része távozik, és a kémiai egyensúly felborul: szén-dioxid felszabadulással egyidejűleg a vízoldható hidrogénkarbonát egy része visszaalakul oldhatatlan karbonáttá. Minthogy ez a kiválás nem kristálytiszta vízből történik, a képződő kőzet agyagtartalmú, barnás, növényi maradványokat is tartalmaz. Ez az egész folyamat rendkívül lassú, és a keletkező kőzet sem túl szilárd, ezért a legnagyobb gondossággal kell a környezetet óvnod mindennemű rongálástól: egy meggondolatlan mozdulat évezredek munkáját törölheti el. Lejjebb, ahol a vízmosás völggyé szélesedik, a völgy oldalában a Zselicben ritka homokkő-kibúvásokat figyelhetsz meg  N 46° 16,368' E 17° 53,171' 190 m [GCLOZS+szikla].


A mésztufa-hasadék
Hasonló forrásmészkő-képződés más hegységekben nem különösebb ritkaság, de a kaposgyarmati mésztufa-hasadék környékünkön egyedülálló. Felkeresése nem tiltott, de a károk megelőzése érdekében turistajel szándékosan nem vezet hozzá, azért hogy csak azok keressék fel, akiktől elvárható a környezet megóvása. Külön kérlek Benneteket, hogy a cseppköves fal közelében se a vízmosásban, se a vízmosás peremén ne csináljatok taposási kárt, a környezetet mindenképpen óvjátok. A cseppköves mésztufa hasadék Kaposgyarmat és Gálosfa közötti Lozsit-erdőben, egy kicsiny területű TVT-n található. A védett képződmény tulajdonképpen egy forrásmészkőfal és a nevezetes Bivalyfej nevű fekete mésztufa képződmény. A környező dombokról lezúduló víz több irányból mély árkokon jut el a hasadékhoz, amelynek felső szakaszán van az esős időben vízesésként feltűnő mésztufa-fal. A nehezen megközelíthető kis szakadék falán több kisméretű vízszintes hasadék is húzódik, ezekből a csapadék függvényében folyik vagy csöpög a víz. A hasadékok peremén kialakuló formákat kis jóindulattal cseppkőnek is nevezhetjük, de a valóságtól elrugaszkodó hangzatos leírásoknak ne dőljetek be; főleg a turistatérkép barlang jele indokolatlan. Az árnyékos részeken a mésztufát moharéteg borítja. A hasadék délnyugati falán a helyiek által Bivalyfej-nek keresztelt képződmény látható, és arról is csöpög a víz. A hasadékban és a patakmederre merőleges kis mellékvölgyekben is feltűnnek a környéken ritkán látható, védett gímpáfrány példányai.
Az erdőben gyakori a kullancs, még télen is találkozhatni velük!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (114 db): környezet: 4.67 rejtés: 4.47 web: 4.44 átlag: 4.53

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

geri83 2021.11.01 09:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

katat 2021.08.22 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

álomfogók 2021.08.22 11:20 - Megtaláltam
A mostani alkalomra az utolsó zselici kirándulós ládánk. Sajnos a tegnapi estébe már nem fért bele, de jobb is volt így békésen napindítónak.
A ládaoldalt lehetne némileg frissíteni olyan apróságokkal, hogy a zöld kör explicite a hasadékhoz és a rejtekhez vezet.

wuczly 2021.08.21 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

OsiOsi 2021.08.11 17:16 - Megtaláltam
Zselic és környéke 14.

IMG_20210811_171536IMG_20210811_170640
IMG_20210811_170559 
Elektromágnes 2021.08.01 20:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Kata81 2021.08.01 20:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.80
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

dializ 2021.03.24 23:59 - Megtaláltam
SZép volt

MinionAnya 2021.03.13 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

nadam81 2021.03.13 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Béla 53 2021.03.04 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.6 teszt]

Schlégl 2021.01.27 15:22 - Megtaláltam
Dabcsi és má-csa társaságában kerestük fel a ládát. Hajmás felől a Kaposgyarmati leágazó elött nagy tábla jelzi a mésztufa hasadékot. Innen indultunk a kijelőlt úton, így gyorsan és könnyen értük el a ládát. Nagyon tetszett! Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

20210127_152015 
má-csa 2021.01.22 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

KataJani 2020.10.21 14:38 - Megtaláltam
6 nap Zselicben és Kaposváron. Tartalék láda lett meg. [g:hu 1.6.7]
Meg lett az igazi is.

sandorfabi 2020.09.22 23:59 - Megtaláltam
Zselic környéki kirándulás alkalmával indultunk a láda keresésére. Már a leírás alapján várakozással voltunk a várható látvány miatt. Az oda vezető út is igazán szép volt, az erdő fenséges a magas fáival, és szinte kísérteties volt a néma csend miatt. Amikor odaértünk, a szurdok, a hasadék ámulattal töltött el bennünket, nagyon tetszett!
Sajnos a ládát nem találtuk meg, igaz a meredek fal mentén nem nagyon mertünk próbálkozni, inkább a látvánnyal voltunk elfoglalva. Szeretnénk kérni a fotó lapján elfogadni a megtalálást.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.09.27 08:22]

20200921_15492120200921_154900
BouLache 2020.08.26 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Köszönöm, hogy idevezettél! :)

Csa.Csi87 2020.08.15 09:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.21
Eszméletlen ez a völgy

bondi3 2020.08.09 15:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

KKB 2020.07.06 17:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

margabat 2020.07.06 17:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.32
A 4-fa túra két pontja mellett ez volt a mai főprogramunk. A fotók nem adják vissza a hely valódi szépségét, remek bushcraft helyszín lenne. Köszönjük a rejtést!

Iván19 2020.06.12 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Köszönjük a rejtést. Szuper volt!

P6125564P6125565
P6125568P6125574
P6125578P6125584
mayagabor 2020.06.12 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!

Korigumi 2020.05.26 10:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

BRita72 2020.05.24 17:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Eső utáni napon vágtunk neki a keresésnek, izgalmas volt a hasadékon átjutni a csúszós partoldalon odafelé le aztán vissza felé is felkapaszkodni! De nagyon is megérte a gyönyörű környezet.. Köszönet a rejtésért! :)

IMG_20200524_212654IMG_20200524_171943
IMG_20200524_171659 
Totht737 2020.05.24 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (207 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]