geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
699. Négytestvér forrás (GCTESO)

A forráshoz vezető hidak

A forráshoz vezető hidak

A régi fahíd

A régi fahíd

A forrásoknál

A forrásoknál

A négy testvér

A négy testvér

Emléktábla

Emléktábla

Négytestvér-forrás télen

Négytestvér-forrás télen

A TESZ emléke (Eltűnt: 2013)

A TESZ emléke (Eltűnt: 2013)

Az eltűnt TESZ emlék félszigete

Az eltűnt TESZ emlék félszigete

Rockenbauer-kopjafa

Rockenbauer-kopjafa

Kirándulóközpont

Kirándulóközpont

Kőér-forrás

Kőér-forrás

Hódos-tó

Hódos-tó

Kanyon

Kanyon

A nagytótvárosi harangláb hűlt helye

A nagytótvárosi harangláb hűlt helye

Ládarejtő fa

Ládarejtő fa
Szélesség N 46° 19,750'
Hosszúság E 17° 47,664'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.08.21 14:37
Utolsó lényeges változás: 2008.07.31 18:51
Utolsó változás: 2016.12.11 18:47
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.5
Megtalálások száma: 589 + 3 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást dudikoph készítette.


Négytestvér-forrás

A láda (16*10*6 cm^3) a Kaposvár határán fekvő Gyertyánosi parkerdőben rejtőzik a Négytestvér-forrás közelében. A forrástól a meredek hegyoldalban felkapaszkodva egy hársfa tövén van a rejtekhely (a vastag fa 2 m feletti magasságban keskeny villásan ágazik 3 felé). A jelszó képzése: a logfüzetben található kérdés megválaszolása, amelyhez adatot találsz a "Pozsonyi csata" c. fejezetben.


A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Az adoptált láda
A ládát djpt játékostársunk telepítette először, köszönet érte. Az eltelt idő alatt több olyan változás is volt, amelyek rögzítése időszerűvé vált.
(2007.06.15.)

2007, a millecentenárium éve
A láda neve egy ezeregyszáz éve lezajlott eseményt juttat eszünkbe: négy fivérre emlékezhetünk, akik örök életre beírták magukat a történelembe. Jutas, Üllő és Tarhos 907-ben a pozsonyi csatában, Levente 895-ben a bolgárok ellen halt hősi halált a honfoglalás eseményei során.

A pozsonyi csata
A 907-es pozsonyi csata a Honfoglalást véglegessé tevő utolsó, egyben a honvédő háborúk közül a legelső volt. Ekkorra magyar fennhatóság alá kerültek a nyugati végek az Enns folyóig.
899-ig Arnulf frank király a magyarok szövetségese volt. Halála után a trónt fia, Gyermek Lajos örökölte, aki a szövetséget felrúgta, és a magyarok ellen hosszas, a frank birodalomra nézve végzetes háborúskodást folytatott, melynek során Árpád kiterjesztette uralmát Morvaországra is. 907-ben azzal a dokumentált céllal, hogy a magyarokat egyszer s mindenkorra kiirtja a föld színéről, Lajos megindította döntőnek szánt hadjáratát hazánk ellen. 907. június 4. és 7. között a zseniális hadvezetésnek köszönhetően a magyarok szétzilálták és demoralizálták a Duna két partján felvonuló ellenséges csapatokat, majd Árpád fejedelemnek a frank-bajor hadnál számbelileg kisebb csapatai az ellenséget Pozsony térségében véglegesen felmorzsolták és megsemmisítették. A diadalnak köszönhetően kereken száz évig ellenséges hadsereg nem merészelte lábát Hazánk területére betenni. A Honfoglalás nagy művét ez a csata egyszer s mindenkorra véglegesen sikerre vitte.
A diadalnak nagy ára volt. A csatatéren halt hősi halált Árpád fejedelem 3 fia, Jutas, Üllő és Tarhos. A negyedik, Levente már korábban a Honfoglalás korábbi csatájában esett el 895-ben. Egyes források szerint maga Árpád is a csatában szerzett sebesülés következményeibe halt bele hamarosan.
Az Árpád-ház folytonossága Árpád fejedelem legfiatalabb fia, Zsolt révén örökösödött a Zsolt - Taksony - Géza leszármazási sorban. Mivel Géza fia, Vajk (Szent István) nem hagyott maga után örököst, ezért később Géza öccsének, Mihálynak a leszármazottjai vitték tovább az Árpád-ház folytonosságát a Zsolt - Taksony - Mihály - Vászoly - I. Béla férfiágon.


Gyertyánosi erdő
A Kaposvár és Zselickislak között elterülő 77 hektáros erdő 1971-ben kapott új szerepkört a megye első parkerdejeként. Az eltelt idő alatt a város terjeszkedése és a Kapos-Zselic Kertváros létrejötte az egykori legelőkön azt eredményezték, hogy a lakott helyek lassan körbevették, és megközelítése is könnyebbé vált. Azóta a családok és természetkedvelők rövid sétáinak kedvelt célpontja.

Az erdő változatos felszínű vidéken található, ahol a meredek dombokat mély völgyek és vízmosások választják el. Nevéhez illően, zömében gyertyán-hárs vegyes erdő, ahol a ritkított faállomány és gyérített cserjeszint lehetőséget ad arra, hogy a szaggatott felszíni formákban gyönyörködjünk.
Sajnos ma már csak jelzésszerű maradványok utalnak arra, hogy a középkorban ezen a helyen egy kis motte típusú (kerített földvár lakótoronnyal) vár állott. Látható néhány olyan terepalakulat, amelyről lerí, hogy nem természeti folyamatok alakították ki. Az elnéptelenedett Nagytótvárosból 1975-ben ide telepített kis haranglábat a bronzharanggal is hiába keressük...de ez az utóbbi már nem a törökök bűne.

Az erdő talán hóolvadás után a legszebb: egyes részein a védett hóvirág hihetetlen sűrűségben lepi el a földet.
A Zselic éghajlatában érzékelhető enyhe óceáni és mediterrán hatásnak köszönhetően néhány ritkább védett növény is él ebben az erdőben: a szúrós csodabogyó -Ruscus aculeatus- állományainak egy része megmaradt a védelem előtti időszakból (akkor még koszorúkhoz gyűjtötték az ágait) míg az igazi ritkaságnak számító lónyelvű csodabogyó -Ruscus hypoglossum- gyér állománya a látogatók által nem háborgatott szűk bevágásokban rejtőzik.

Turistautak
A kis területű erdőben 3 turastajelzés is található: a DDP- Piros sáv a K+ Kék kereszt, és a rövid K4 Kék négyszög jelzés. Ezeken változatos módon megközelíthető a forrás és a turistalétesítmények.

Források
A fő völgyben két forrást is találunk. Az egyik a Négytestvér-forrás, amelynek kiépítése 1971-ben fejeződött be. Ez tulajdonképpen egy jóvízű forrás négy helyen történő kivezetését jelenti. Talán nem érdemtelenül megörökíthetjük, hogy az ünnepnapokon társadalmi munkában végzett kivitelezés Lévai József Györgynek és természetjáró barátainak köszönhető. Nem túl aszályos időszakokban mind a négy kifolyóból bőven csurog a nagyon finom, hideg forrásvíz.
Ha innen a K4 Kék négyszög mentén folytatjuk az utat, hamarosan egy turistaemléket találunk. A Társadalmi Erdei Szolgálat egykori Forrás nevű faháza 1975-ben létesült a tó egykori kis félszigetén, amelyet 2016-ban alakítottak szigetté; a kulcsosház később elpusztult, és csak a mellette állt magas kéményű tűzrakóhely őrizte még évtizedeken át az emlékét. (Az 1982-ben kiadott Zselic turistatérképen -31 kemény magyar forint volt az ára!- még ez a házikó+kémény szerepel a címlapon mint a környék emblémája.) 2014-től ez az emlék is eltűnt, de helyette Rockenbauer-totemoszlop áll.
A Hódos-tó melletti található "Gyöngyvirág" kulcsosház a természetjáróknak ismerős lehet, mint bélyegzőhely a Zselic teljesítménytúrák során.
A kulcsosház melletti kis völgyben rejtőzik az 1978-ban foglalt szép kis Kőér-forrás.

A Gyertyánosi erdő megközelítése
Autóval a legegyszerűbb, ha a 67-es úton indulsz ki a városból Szigetvár felé. Egy hosszú emelkedő után a dombtetőn ágazik el jobbra az út Kertváros ill. Töröcske felé. 600 méter után jobbra egy kis füves teret találsz - parkoló  N 46° 19,814' E 17° 47,358' 220 m [GCTESO+parkoló]. A buszmegállónál bemenve az erdőbe, a piros sáv Piros sáv jel mellett keleti irányban ereszkedhetsz le a fő völgybe, amely a forrást is rejti.
Aki Szigetvár felől jön a 67-es úton, azt ajánlom, hogy a városba (Donner városrész) vezető elágazás után a nagy bal kanyarban kapaszkodjon fel a főúton a dombtetőre, és balra ágazzon el Töröcske felé. Ha még az emelkedő előtt a völgyben a GPS alapján azt gondolnád, hogy már nagyon közel van a láda, mégse menj a magántulajdonban lévő lovardán keresztül!

Mindenkinek!
Aki nem szereti a meredek kaptatókat, figyelje a játékostársak bejegyzéseit; több kényelmes utat is felfedeztek, amelyek viszont tájképi szépségben talán nem versenyezhetnek az ajánlott útvonalakkal...
A terep nehézségi fokozata a feltüntetetthez képest az időjárás és a választott útvonal szerint +/- 1 fokozatot eltérhet!

A ládáról
A ládikó egy nagyon meredek, még száraz időben is csúszós domboldalban, a Négytestvér-forrás felett egy észak felé nyitott faodúban olyan vastagabb hársfa tövén, amely 200 cm feletti magasságban szűk villásan ágazik el háromfelé.
Kevésbé meredek utat találsz kis kerülővel, ha a Négytestvér-forrástól tovább mész a kulcsosház felé, és egy falépcsős lejtő után jobbra felkanyarodsz a hegyre.

Geológiai érdekesség
A turistaközpont füves terén átvágva, keleti irányban hagyod el azt a léckapunál. Jobbra tartva, felkanyarodsz a hegyoldalon, és nagyon vadregényes vízmosásos helyet találsz, amely akár a keskeny aszóvölgy alján végig haladva, akár fentről, a szakadék pereméről megfigyelve, különleges élményt nyújt az ilyesfajta dolgokra fogékonyak számára. (N 46° 19,680' E 17° 47,915')
Különösen esős, sáros időben vigyázzatok a gyerekekre itt!

Kellemes túrát!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (347 db): környezet: 4.60 rejtés: 4.33 web: 4.44 átlag: 4.46

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

pregi66 2022.01.20 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Csak óvatosan, csúsziiiiiiiikkkkk. [Geoládák v3.9.6]

Molisityu 2022.01.20 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam köszi!
✌️ [Geoládák v3.9.6]

limbi1 2022.01.02 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nóra visszafelé jövet legurult a domboldalon, de nem lett baja. [Geoládák v3.12.5]

Jevica és Gyuszi 2021.12.30 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

Brown Anikó 2021.12.30 11:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Pongi57 2021.12.30 10:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
A Geoszilveszter helyszínéről indultunk el Gyuszival és Reprocesszorral. Elvetettük a toronyiránt történő megközelítést és inkább kis kerülövel közelítettük meg a rejteket. Nagyon óvatosan kellett haladni az avar alatt megbújó csúszos sár miatt. A rejteknél utólért minket Anikó is. Találat után én elindultam visszafelé, de lefelé már nem bírtam ellenállni a Földanya vonzásának és a lábaim megindultak a völgy felé, s a felsőtestem pedig szépen eldőlt. Jobb combommal tompítottam a becsípódást, majd irányíthatalanul csúsztam lefelé. Esélyem sem volt, megállni, pláne felállni. Így sorsomba beletörődve csúsztam egy kidőlt fa irányába, amely végül megfogott. Vagy én fogtam meg őt. Részlet kérdés. A segítségével fel tudtam állni és a maradék pár lépést a turistaútig már ismét talppal tettem meg. Ezek után a forrás felé vettem az irányt és lemostam a kezemről a sarat. A nadrágom az maradt úgy, ahogy volt, nem akartam eláztatni, csak szétkentem volna a sarat. A forrás után az információs táblánál még fotózkodtunk egyet, majd Reprocesszor javaslatára egy kis kerülővel körbejártuk a szigetet és visszatértünk a többiekhez.
[g:hu+ 2.7.16]

20211230_10440520211230_104627
20211230_10464020211230_105544
20211230_11001620211230_110418
20211230_110603 
Hegyo 2021.11.21 13:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.19
Megtaláltam, köszönöm, hogy megmutattad a helyet. Mai szülinapi túrán szép állomása. [Geoládák v3.12.2]

data4526 2021.11.05 13:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.78
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.3 teszt]

Fenyeskard 2021.11.05 11:33 - Megtaláltam
Fölmásztam érte, köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.12.2]

Robinson76 2021.10.27 16:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.42
Gyönyörű a környezet, ahova ez a túra elvezet! Köszönöm, hogy láthattam!

Nileve6 2021.10.24 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

baggio 2021.10.16 13:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Petrukkio 2021.10.16 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Zsuqrika 2021.08.22 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, de a gyerekeknek van esélye a bokatörésre,ha megcsúsznak a domboldalon.
Szerintem érdemes újragondolni a láda helyét,hogy ne legyen egy értemetlenül meredek próbatétel,ami nem is a célt szentesíti.Pedig a cél,a forrás hangja önmagában csodálatos élmény maradhatna. [Geoládák v3.11.3]

bcs723 2021.08.19 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Yumi 2021.08.13 20:02 - Megtaláltam
Két dolgban nem vagyok biztos. Az egyik, hogy elkell-e ennyire dugni fel a hegyoldalba a ládát. A másik, hogy ez szerintem nem hársfa. [Geoládák v3.11.3]

OsiOsi 2021.08.10 17:53 - Megtaláltam
Ahhoz képest, hogy 3,5-es nehézségű a terep, közel a ládához két babakocsit tologató anyukával találkoztam. :-)

RezsoBacsi 2021.07.20 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Jó meredek a hegy itt. [Geoládák v3.11.3]

viad 2021.07.15 07:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.11.3]

h725 2021.07.14 18:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.13]
Könnyű, kellemes séta. Mondjuk a ládikóért meg kellett küzdeni, csúszós, sáros időben komoly lehet :) Köszönjük !

Bogi, Vali, Zsolt

Erdei utakonA tónál
Akár csónakázni is lehetne ? 
breimanne 2021.07.14 17:32 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

nmárti 2021.07.14 17:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.58
Az egyik legjobb a Kaposvár környéki barangolás alatt. sokkal egyszerűbb volt, mint a leírás sejteni engedte, bár a láda helye.... nagyon szép volt az út,amin besétáltam és a forrás környéke is nagyon tetszett. Köszi a rejtést!

Aniko & Gyuri 2021.06.16 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Caranthis 2021.06.13 11:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.53
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Roni83 2021.06.06 11:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.08
Megtaláltam! Már többször voltunk itt a családdal sétálni, most megmásztuk a dombot is.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (607 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]