FAQ
699. Négytestvér forrás (GCTESO)

A forráshoz vezető hidak

A forráshoz vezető hidak

A régi fahíd

A régi fahíd

A forrásoknál

A forrásoknál

A négy testvér

A négy testvér

Emléktábla

Emléktábla

Négytestvér-forrás télen

Négytestvér-forrás télen

A TESZ emléke (Eltűnt: 2013)

A TESZ emléke (Eltűnt: 2013)

Az eltűnt TESZ emlék félszigete

Az eltűnt TESZ emlék félszigete

Rockenbauer-kopjafa

Rockenbauer-kopjafa

Kirándulóközpont

Kirándulóközpont

Kőér-forrás

Kőér-forrás

Hódos-tó

Hódos-tó

Kanyon

Kanyon

A nagytótvárosi harangláb hűlt helye

A nagytótvárosi harangláb hűlt helye

Ládarejtő fa

Ládarejtő fa
Szélesség N 46° 19,750'
Hosszúság E 17° 47,664'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.08.21 14:37
Utolsó lényeges változás: 2008.07.31 18:51
Utolsó változás: 2022.09.11 16:41
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.5
Megtalálások száma: 613 + 3 sikertelen + 22 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2009-03 volt 13 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást dudikoph készítette.


Négytestvér-forrás

A láda (mérete cm-ben D16*8) a Kaposvár határán fekvő Gyertyánosi parkerdőben rejtőzik a Négytestvér-forrás fölötti meredek domboldalban. A rejtekhely egy hársfa tövén van (a vastag fa 2 m feletti magasságban keskeny villásan ágazik 3 felé), amelyhez közvetlenül a forrástól szinte lehetetlen felkapaszkodni.
Kevésbé meredek utat találsz kis kerülővel, ha a Négytestvér-forrástól tovább mész a kulcsosház felé, és itt indulva  N 46° 19,756' E 17° 47,723' 160 m [GCTESO+letérés az ösvényről] ferdén felfelé a domb oldalában közelíted, kikerülve a meredekebb részeket.
A jelszó képzése: a logfüzetben található kérdés megválaszolása, amelyhez adatot találsz a "Pozsonyi csata" c. fejezetben.


A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Az adoptált láda
A ládát djpt játékostársunk telepítette először, köszönet érte. Az eltelt idő alatt több olyan változás is volt, amelyek rögzítése időszerűvé vált.
(2007.06.15.)

2007, a millecentenárium éve
A láda neve egy ezeregyszáz éve lezajlott eseményt juttat eszünkbe: négy fivérre emlékezhetünk, akik örök életre beírták magukat a történelembe. Jutas, Üllő és Tarhos 907-ben a pozsonyi csatában, Levente 895-ben a bolgárok ellen halt hősi halált a honfoglalás eseményei során.

A pozsonyi csata
A 907-es pozsonyi csata a Honfoglalást véglegessé tevő utolsó, egyben a honvédő háborúk közül a legelső volt. Ekkorra magyar fennhatóság alá kerültek a nyugati végek az Enns folyóig.
899-ig Arnulf frank király a magyarok szövetségese volt. Halála után a trónt fia, Gyermek Lajos örökölte, aki a szövetséget felrúgta, és a magyarok ellen hosszas, a frank birodalomra nézve végzetes háborúskodást folytatott, melynek során Árpád kiterjesztette uralmát Morvaországra is. 907-ben azzal a dokumentált céllal, hogy a magyarokat egyszer s mindenkorra kiirtja a föld színéről, Lajos megindította döntőnek szánt hadjáratát hazánk ellen. 907. június 4. és 7. között a zseniális hadvezetésnek köszönhetően a magyarok szétzilálták és demoralizálták a Duna két partján felvonuló ellenséges csapatokat, majd Árpád fejedelemnek a frank-bajor hadnál számbelileg kisebb csapatai az ellenséget Pozsony térségében véglegesen felmorzsolták és megsemmisítették. A diadalnak köszönhetően kereken száz évig ellenséges hadsereg nem merészelte lábát Hazánk területére betenni. A Honfoglalás nagy művét ez a csata egyszer s mindenkorra véglegesen sikerre vitte.
A diadalnak nagy ára volt. A csatatéren halt hősi halált Árpád fejedelem 3 fia, Jutas, Üllő és Tarhos. A negyedik, Levente már korábban a Honfoglalás korábbi csatájában esett el 895-ben. Egyes források szerint maga Árpád is a csatában szerzett sebesülés következményeibe halt bele hamarosan.
Az Árpád-ház folytonossága Árpád fejedelem legfiatalabb fia, Zsolt révén örökösödött a Zsolt - Taksony - Géza leszármazási sorban. Mivel Géza fia, Vajk (Szent István) nem hagyott maga után örököst, ezért később Géza öccsének, Mihálynak a leszármazottjai vitték tovább az Árpád-ház folytonosságát a Zsolt - Taksony - Mihály - Vászoly - I. Béla férfiágon.


Gyertyánosi erdő
A Kaposvár és Zselickislak között elterülő 77 hektáros erdő 1971-ben kapott új szerepkört a megye első parkerdejeként. Az eltelt idő alatt a város terjeszkedése és a Kapos-Zselic Kertváros létrejötte az egykori legelőkön azt eredményezték, hogy a lakott helyek lassan körbevették, és megközelítése is könnyebbé vált. Azóta a családok és természetkedvelők rövid sétáinak kedvelt célpontja.

Az erdő változatos felszínű vidéken található, ahol a meredek dombokat mély völgyek és vízmosások választják el. Nevéhez illően, zömében gyertyán-hárs vegyes erdő, ahol a ritkított faállomány és gyérített cserjeszint lehetőséget ad arra, hogy a szaggatott felszíni formákban gyönyörködjünk.
Sajnos ma már csak jelzésszerű maradványok utalnak arra, hogy a középkorban ezen a helyen egy kis motte típusú (kerített földvár lakótoronnyal) vár állott. Látható néhány olyan terepalakulat, amelyről lerí, hogy nem természeti folyamatok alakították ki. Az elnéptelenedett Nagytótvárosból 1975-ben ide telepített kis haranglábat a bronzharanggal is hiába keressük...de ez az utóbbi már nem a törökök bűne.

Az erdő talán hóolvadás után a legszebb: egyes részein a védett hóvirág hihetetlen sűrűségben lepi el a földet.
A Zselic éghajlatában érzékelhető enyhe óceáni és mediterrán hatásnak köszönhetően néhány ritkább védett növény is él ebben az erdőben: a szúrós csodabogyó -Ruscus aculeatus- állományainak egy része megmaradt a védelem előtti időszakból (akkor még koszorúkhoz gyűjtötték az ágait) míg az igazi ritkaságnak számító lónyelvű csodabogyó -Ruscus hypoglossum- gyér állománya a látogatók által nem háborgatott szűk bevágásokban rejtőzik.

Turistautak
A kis területű erdőben 3 turastajelzés is található: a DDP- Piros sáv a K+ Kék kereszt, és a rövid K4 Kék négyszög jelzés. Ezeken változatos módon megközelíthető a forrás és a turistalétesítmények.

Források
A fő völgyben két forrást is találunk. Az egyik a Négytestvér-forrás, amelynek kiépítése 1971-ben fejeződött be. Ez tulajdonképpen egy jóvízű forrás négy helyen történő kivezetését jelenti. Talán nem érdemtelenül megörökíthetjük, hogy az ünnepnapokon társadalmi munkában végzett kivitelezés Lévai József Györgynek és természetjáró barátainak köszönhető. Nem túl aszályos időszakokban mind a négy kifolyóból bőven csurog a nagyon finom, hideg forrásvíz.
Ha innen a K4 Kék négyszög mentén folytatjuk az utat, hamarosan egy turistaemléket találunk. A Társadalmi Erdei Szolgálat egykori Forrás nevű faháza 1975-ben létesült a tó egykori kis félszigetén, amelyet 2016-ban alakítottak szigetté; a kulcsosház később elpusztult, és csak a mellette állt magas kéményű tűzrakóhely őrizte még évtizedeken át az emlékét. (Az 1982-ben kiadott Zselic turistatérképen -31 kemény magyar forint volt az ára!- még ez a házikó+kémény szerepel a címlapon mint a környék emblémája.) 2014-től ez az emlék is eltűnt, de helyette Rockenbauer-totemoszlop áll.
A Hódos-tó melletti található "Gyöngyvirág" kulcsosház a természetjáróknak ismerős lehet, mint bélyegzőhely a Zselic teljesítménytúrák során.
A kulcsosház melletti kis völgyben rejtőzik az 1978-ban foglalt szép kis Kőér-forrás.

A Gyertyánosi erdő megközelítése
Autóval a legegyszerűbb, ha a 67-es úton indulsz ki a városból Szigetvár felé. Egy hosszú emelkedő után a dombtetőn ágazik el jobbra az út Kertváros ill. Töröcske felé. 600 méter után jobbra egy kis füves teret találsz - parkoló  N 46° 19,814' E 17° 47,358' 220 m [GCTESO+parkoló]. A buszmegállónál bemenve az erdőbe, a piros sáv Piros sáv jel mellett keleti irányban ereszkedhetsz le a fő völgybe, amely a forrást is rejti.
Aki Szigetvár felől jön a 67-es úton, azt ajánlom, hogy a városba (Donner városrész) vezető elágazás után a nagy bal kanyarban kapaszkodjon fel a főúton a dombtetőre, és balra ágazzon el Töröcske felé. Ha még az emelkedő előtt a völgyben a GPS alapján azt gondolnád, hogy már nagyon közel van a láda, mégse menj a magántulajdonban lévő lovardán keresztül!

Mindenkinek!
Aki nem szereti a meredek kaptatókat, figyelje a játékostársak bejegyzéseit; több kényelmes utat is felfedeztek, amelyek viszont tájképi szépségben talán nem versenyezhetnek az ajánlott útvonalakkal...
A terep nehézségi fokozata a feltüntetetthez képest az időjárás és a választott útvonal szerint +/- 1 fokozatot eltérhet!

Geológiai érdekesség
A turistaközpont füves terén átvágva, keleti irányban hagyod el azt a léckapunál. Jobbra tartva, felkanyarodsz a hegyoldalon, és nagyon vadregényes vízmosásos helyet találsz, amely akár a keskeny aszóvölgy alján végig haladva, akár fentről, a szakadék pereméről megfigyelve, különleges élményt nyújt az ilyesfajta dolgokra fogékonyak számára. (N 46° 19,680' E 17° 47,915')
Különösen esős, sáros időben vigyázzatok a gyerekekre itt!

Kellemes túrát!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (354 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.32 web: 4.45 átlag: 4.46

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

feverprice 2022.09.24 13:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Jekeba29 2022.09.23 10:38 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

CostolA 2022.09.17 19:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
Sikeresen megtaláltuk, egész nap esett az eső, túra közben is, kicsit sárosan is, de meglett. dobozt zártuk, a biztonság kedvéért kapott egy zárható uzsiszacskós borítást is az üveg. [Geoládák v3.12.10]

somga 2022.09.01 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. DDP közben kerestük meg. Meredek volt. [Geoládák v3.12.10]

Ajtony 2022.08.19 18:32 - Egyéb
Karbantartási igény kikapcsolva, lásd előző logomat.

Ajtony 2022.08.19 18:02 - Egyéb
Jaj, Istenem, mit csináljak? Most egy intézet igazgatójának, sőt Igazgatójának magyarázzam azt el, hogy mi elmaradott vidékiek, akik nem vagyunk igazgatók, sőt Igazgatók, ismerjük azt a mondást, hogy "erre közelebb, arra hamarabb". Vagyis nem kell a forrástól toronyiránt felkepeszteni a domboldalon, ugyanis elemi geometriai igazság az, hogy egy domb legmeredekebb részétől tovább sétálva a völgy mentén, majd rézsútosan felmenni a domboldalon a rejtés helye felé, ez nem 100%-os meredélyt, hanem kb. 10...15 %-os emelkedő útvonalat jelent a vadcsapásokon. Aztán azt is röstelleném ide írni egy igazgatónak, sőt Igazgatónak, hogy ez a javaslat szerepel is a ládalapon ("A ládáról" piros kövér betűkkel indított cím alatti bekezdésben). Utóirat1: természetesen a rejtést nem helyezem át, bízva a következő Keresők hozzáállásában. Más: a forrás feletti domboldal nem a Keresők taposásától erodálódik, hanem természetes folyamat, mutatják ezt a kidőlt, kifordult tövű fák. Utóirat2: Természetesen ha a Megtaláló jószándékú javaslata magán e-mailben érkezik, én se választottam volna ezt a nyíltszíni reagálási módot. Pl. kaphattam volna javaslatként, hogy az általános megfogalmazás helyett adjam meg az ösvénynek azt a pontját koordinátákkal, ahonnan indulva rézsútosan kényelmesebben fel lehet menni a domboldalba. Meg fogom adni koord formátumban útpontként, kis türelmet kérek.
Ha a technika ördöge közreműködése folytán eltűnne az a log, amire válaszoltam, ide másolom:
"Zselici kódorgások 2022 nagyon jó helyeken, de három kritikán aluli rejtéssel a ládagazdától. Nem szoktam pontozni, de most használom ezt az eszközt is a figyelemfelhívásra.
A láda forrástól való megközelítése egyszerűen kiszúrás. Az égvilágon semmi értelme egy legalább 100%-os emelkedőn felmászatni az embereket, ami az értelmetlenségen, veszélyességen túl kifejezetten környezetpusztító. is.
Javaslom, sőt a Talajtani Intézet igazgatójaként határozottan kérem a láda áthelyezését."
Módosítás 2022.08.23 18:04 a piros kiemelt című bekezdést a szöveg aljáról áthoztam az első bekezdésbe, hogy feltűnőbb legyen a könnyebb megközelítés.leírása.

álomfogók 2022.08.18 17:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 1 web: 4.5 átlag: 3.33 súly: 4.52
Zselici kódorgások 2022 nagyon jó helyeken, de három kritikán aluli rejtéssel a ládagazdától. Nem szoktam pontozni, de most használom ezt az eszközt is a figyelemfelhívásra.
A láda forrástól való megközelítése egyszerűen kiszúrás. Az égvilágon semmi értelme egy legalább 100%-os emelkedőn felmászatni az embereket, ami az értelmetlenségen, veszélyességen túl kifejezetten környezetpusztító. is.
Javaslom, sőt a Talajtani Intézet igazgatójaként határozottan kérem a láda áthelyezését.

flora1101 2022.08.11 12:40 - Megtaláltam
Nagyon jó a leírás. Köszönöm az élményt.

utigabi60 2022.08.08 13:52 - Megtaláltam
A forrás és környéke megéri a fáradságot, de a meredek partoldal veszélyes. Én 62 évesen nem mertem nekivágni, inkább megkerültem. Úgy is meredek, de megoldható. Aki gyerekkel keresi, vagy fél felmenni (a lejovetel miatt), annak a fentről közelítése ajánlom. Viszont még megvan mindkét láda. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ajtony 2022.07.29 14:00 - Egyéb
A különös módon károsított ládát és naplót pótoltam. Tekintettel arra, hogy pár napja a vadi új konyhai doboznak lába kélt, most a külső ládát igénytelen kivitellel pótoltam, az talán nem lesz kívánatos az igényes muglinak. A belső dobozka, amely a naplócskát védi, szokásom szerint ezúttal is búvárteszten átesett tömített kivitel. Kíváncsi vagyok ezt is sikerül-e beáztatni.

Ajtony 2022.07.25 07:50 - Egyéb
Lényegi kiegészítés következik. Tegnap délután kimentem ellenőrizni a helyzetet, amely több okból is siralmasnak bizonyult. Pocter bejegyzése annyiban kiegészítésre szorul, hogy Ő semmit sem talált. Ugyanis a rejtőhelyen megtalálható lett volna ágakkal gondosan álcázva és visszarejtve a kettős láda belső ládikája. Ami felháborító: a külső ládát és cseretárgyakat valaki ellopta. Túl azon, hogy milyen pitiánerség felmászni a dombra valakinek a vadi új műanyag dobozért, a legszörnyűbb, hogy ezt csak olyan valaki tehette, aki ismeri a játékunkat. Azon a helyen ugyanis nem mászkálnak csak úgy közönséges muglik, és célirányos, csak koordináta ismeretében végezhető kutatás nélkül nem lehet véletlenül rátalálni. Ráadásul cinikus módon a belső ládikát szakszerűen visszarejtette, Miután a ládanaplócskát szintén kilopta belőle. A dobozt használni lehet, de a kis naplócskát vajon minek vitte el? Elkeserít a dolog, mert a dobozt viszonylag könnyű pótolni, de a naplócskát és a kézműves kulcstartókat sok munkával és szeretettel készítettem a Megtalálók számára.

Ajtony 2022.07.24 06:22 - Egyéb
Kedves "Pocter"! Bosszantó lenne, ha a tönkretett láda helyett egy hete frissen kihelyezett láda eltűnt volna. Jelszó nélküli elfogadva, ámbár meggyőzőbb lett volna a források fotója helyett a feltételezett rejtő odú (vagy hasadék) fényképe. Egyébként felújítások és ládaellenőrzések során a Te szóhasználatoddal élve én már legalább 10-szer "tettem kockára az életemet" :-) itt azért, hogy kiszolgáljam a Megtalálókat.

Pocter 2022.07.23 15:30 - Megtaláltam
Nem találtam meg a ládát,bár néhány "ajándék"darabka hevert szanaszét
a környéken. Ebből gondolom ,hogy jó helyen tettem kockára az életem :) ,
ezen a meredek csúszós helyen.
A kép alapján kérném a pont jóváhagyását.
Köszönöm

[Jóváhagyta: Ajtony, 2022.07.24 06:31]

112 
kisscsabaemail 2022.07.20 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ajtony 2022.07.17 10:11 - Egyéb
Beázott láda bevonva, új kettős láda kihelyezve. Kérlek, hogy mind a füzetet védő belső dobozt, mind a külső fedelet jó zárd!

Verácska0721 2022.07.10 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk! A láda teteje leesve, a füzet teljesen szétázva. A terep nagyon veszelyes! A Szabó család [Geoládák v3.12.10]

xegox 2022.06.07 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bambii 2022.06.05 10:54 - Megtaláltam
Megvan, bár a hegyoldal nagyon meredek, csúszós, a láda lyukas és a logbook teljesen elázott, a jelszó alig olvasható... sürgős beavatkozásra van szükség!! [Geoládák v3.12.10]

Moncsiroli 2022.06.04 07:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Köszönöm hogy megmutattad

Simonpitta 2022.05.01 17:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nagyon szép ez az erdő is! :) [Geoládák v3.12.8]

rob0321 2022.04.20 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 1.00
Elég nehéz volt feljutni a ládához, viszont szép volt a kilátás.
Sajnos nem tudtunk beírni a kis naplóba, mert a toll nem fogott ami a helyszínen volt benne, kifogyott a tinta belőle :(

16505245705891650523228180
16505232281921650523228225
Zsuqrika 2022.04.18 14:00 - Megtaláltam
Tisztelt rejtő!
2021.08.12 első keresésem dátuma.
Ma újra itt!
Sok csodálatos rejtéshez volt szerencsém Somogyországban,és mondhatom,ez a többihez képest is nagyon nehéz terep.
Hogy a domboldalt nem védi,mert ott kapaszkodik fel mindenki,ahol gondolja,nincs igazán ösvény,ezzel azt éri el,hogy kopár lesz lassan a fal.
De ami végképp szomorú,hogy a kis füzetbe írnék,ami azért nem telt be még,mert nem fog a toll. (utolsó bejegyzés 2021 11.hó),vagyis még a ládagazda sem mászik ide föl?hogy rendbehozza a ládáját?
Kérjük tegye olyan helyre,ami másoknak is örömet okoz,és amit ellenőrizni tud.
Aki először próbál itt szerencsét,annak el is megy a kedve.
Ugye nem ez a cél?
Drága kincskeresők !
Tollat,kincset vigyetek magatokkal,ha élményt akartok,és egy komoly bakancsot!
[Geoládák v3.12.7]

joove 2022.04.16 15:26 - Megtaláltam
Kaposvárral ismerkedve. Köszönjük a rejtést.

Brigitta9 2022.04.16 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Ajtony 2022.04.16 11:06 - Egyéb
Remélem, senkinek sem "loccsan ki az agyveleje", ha elcsúszik az avarral fedett puha sárgaföld-lejtőn. A láda marad, kivéve, ha valaki felajánlja, hogy károsodások esetén mindig újrarejti helyettem az Ő általa kinézett könnyen hozzáférhető helyen. A frekventált kirándulóhelyen könnyebben hozzáférhető láda még gyakrabban lenne rosszindulatú muglikárnak kitéve, még ezen a félreeső helyen is legalább évi gyakorisággal tűnt el.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (638 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]