geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
742. Székelykő (Erdély) (GCToro)

Mosókút az Ordaskő lábánál

Mosókút az Ordaskő lábánál

A Székelykő, a Toroczkay várból

A Székelykő, a Toroczkay várból

A kőkemény Nagy-árok

A kőkemény Nagy-árok

Ami még előttünk van

Ami még előttünk van

A főcsúcs sziklái

A főcsúcs sziklái

Az Ordaskő és Torockó, a Nagy-árkon át

Az Ordaskő és Torockó, a Nagy-árkon át

Előjáték a második csúcshoz

Előjáték a második csúcshoz

Torockó főtere a főcsúcsról

Torockó főtere a főcsúcsról

A második csúcs

A második csúcs

Ereszkedünk a Nagy-árokban

Ereszkedünk a Nagy-árokban
Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 1139 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.04 12:35
Utolsó lényeges változás: 2013.11.04 11:22
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anikó, Melinda, Miki és Dani
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 1.0 / 5.0
Megtalálások száma: 323 + 5 sikertelen + 19 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


A jelszó, a megadott pontban, egy szikla alatti üregben levő 20x20x8cm-es dobozban található, ami kővel van takarva.

Az alábbi pontokban még két, lapra gravírozott tartalék jelszó is található:
pót jelszó 1: N46° 26.855' E23° 35.305'
pót jelszó 2: N46° 26.787' E23° 35.259'

Újratelepítés: 2013.10.12 13:00
Az új ládát, a pót jelszó-táblákat és mindezek telepítését
Skalp-nak és lelkes csapatának köszönhetjük.

Ezúttal az Erdély-i Torockó falura és a föléje tornyosuló Székelykőre szeretnénk felhívni a figyelmet. Utoljára 2003. Augusztus 02-én másztuk meg a Székelykövet, csodálatos időben.

Torockó az Erdélyi Szigethegység Keleti részében, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk völgyében, az Enyedi-patak völgyében fekszik, 500 m-es tengerszint feletti magasságban.

A modern vasipar megjelenése előtt Torockó, Erdély legjelentősebb vasműves központja volt. Ez hosszú ideig biztosította lakói jólétét. Vasművességének köszönhetően, bányavárosi rangra emelkedett, erre utalnak az 1870 táján egy tűzvész után épült híres "fehér házai" és a téren a "vajor" vízmedencéje, melyet forrásvíz táplál. A környék bányáit már a rómaiak is művelték. Az Árpádok korában még a tatárjárás előtt telepítettek ide német bányászokat, akik később elmagyarosodtak.

Torockó népviselete igen híres. A lányok vörössel és feketével kivarrott gyöngydíszes inget, ráncos fehér szoknyát, piros csizmát és aranyozott pártát viselnek. A férfiak fehér nadrágja piros-zsinóros, ingük kézelőjét is piros hímzés díszíti. Az eredeti viselet ma már múzeumi ritkaság, amelyhez hozzátartoznak még a festett bútorok, keresztszemes és kereten-varrott kézimunkák is.

A község felett uralkodik a háromcsúcsú Székelykő hatalmas sziklabérce. Legmagasabb csúcsa 1130 m. A Székelykő tetején vár alapfal-maradványaira leltek, mely várat a Toroczkay család egyik tagja I. Ehellős építtette a tatárjárás előtt.

Az 1241. évi tatárjárás Torockó falut elpusztította. Toroczkay András a kézdi székelyek csapatával a tatárok által ostromlott várat felszabadította. Ezért a cselekedetéért IV. Béla király fia István, Torockót és a várat átadta az Aranyos-melléken letelepedett kézdi székelyeknek, akik azt "Szekel várom"-nak nevezték el. A székelyek a várat kijavították majd 1285-ben megvédték az újabb tatártámadás ellen. A Dózsa György vezette parasztfelkelés idején, 1514-ben Torockó is a keresztesek kezére került, melyről az 1514. évi oklevél így szól: "A parasztnép, mely föllázadt, egyebek közt Torockó várába is belopózott és azt, az akkor benne lévő parasztok árulása következtében elfoglalta. Azokat az okleveleket pedig, amelyeknek alapján Toroczkay Ferenc és ősei a várat és uradalmát régtől fogva bírták és bírják, széttépték és szétszaggatták." Mint később kiderült, a régi okleveleket nem érte semmi bántódás, hiszen azok a torockószentgyörgyi, másik Toroczkay várban voltak és nem itt a Székelykőn levő várban.

A felkelés leverése után, 1516-ban II. Lajos király új adománylevelet adott ki, melyben Toroczkay Ferencnek és fiának adta új adományul Torockó várát, tartozékaival együtt. III. Endre király fejedelemség idejében a városka lakói viszonylag nyugalomban éltek. Aztán 1702-ben Rabutin katonái rabolták ki a falut, és több embert kivégeztek. 1704-ben pedig Tiege osztrák tábornok rabolta ki és égette fel a városkát. A lassan újra felépült Torockó még a XX. század elején is a Toroczkayak birtokában volt. Őrtornya 1864-ben még állt, de 1871-ben már romokban hevert. Megmaradt alapfalai is fokozatosan megsemmisülnek és eltűnnek a föld színéről.

A Székelykő jellegzetes formája miatt Torockón kétszer kel fel a Nap, ahogy ezt Jókai az "Egy az isten" című regényében megírta. Először, - ahogy szokott - kakasszóra bújik elő pirkadatkor, aztán hirtelen eltűnik az 1130 m magas Székelykő mögé. Ott igyekszik tovább a hegy rejtekében, hogy pár perc múlva már teljes pompájában ragyogjon, elhagyván a hatalmas érckövet.

Az egyszerűség kedvéért megadnék egy-két fontosabb koordinátát.
Az Aranyos-patak völgyében az N46° 30.256' E23° 36.537' pontban kell Dél irányába eltérni.
Torockó faluban legalább a főteret nézzétek meg az N46° 27.222' E23° 34.043' pontban. Az emberek nagyon kedvesek, szinte mindenki magyar. Szálláslehetőség rengeteg van, úgy, mint panziók, a falusi turizmusban részt vevő házak, de talán még illatos szénapadláson is lehet aludni. Még mindig a faluban, az N46° 27.165' E23° 34.084' pontban kell Keleti irányba térni, majd az N46° 27.112' E23° 34.254' 534 méter magasan, a falu egyik kedves kis házának árnyékában is, biztonságban lehet parkolni. A megfelelő járművel rendelkezők még legfeljebb 150-200 métert autózhatnak, aztán már csak gyalog:-) 915 méter magasan, az N46° 26.943' E23° 35.160' pontban egy kitűnő vizű forrás van - szükség is lesz rá - aztán csak majd visszafele lehet újra vizet venni. Felérve a gerincre, majd Délnek fordulva, az eddigiekhez képest kényelmesen felsétálunk a főcsúcsra, az N46° 26.787' E23° 35.270', ahol mi, 4 méteres EPE mellett, 1141 méter tengerszint feletti magasságot mértünk. A második legmagasabb csúcs az N46° 27.289' E23° 35.234' pontban, 1124 méter magasan van. A kilátás végig páratlan és félelmetes. Végig a kék-kereszt turistajelzést kövessétek, eltévedni lehetetlen, de azért a sziklákon nézzünk a lábunk elé is!

Egy-két jó tanács: sziklamászó felszerelés nem kell, hacsak nem akartok extrém helyeken felmászni, de egy normális lábbeli, ivóvíz, uzsonna, nyáron kevés, de máskor sok, meleg ruha és - ami még nagyon fontos, - esőköpeny legyen nálatok! Már láttunk ott olyan "turistát", aki szandálban vágott neki a szikláknak. Nem szükséges a túrabakancs. Egy nem csúszó sportcipő is megteszi, de az, nagyon jól fog jönni. Az esőköpeny a másik rendkívül hasznos holmi, ha ilyen hegyvidéken elered az eső. A nélkül a legszebb időben se kapaszkodjatok fel a Székelykőre, mert eső a derült égből is percek alatt ki tud alakulni. Ha villámlik is, akkor a szikla tövéhez lapulva leguggolni. Ha éppen a gerincen vagytok, akkor azon túl erdő van. Az erdőben, alacsonyabb fák alatt már biztonságban vagytok. Különálló fa alá soha ne állj! De ilyen ott a tetőn nincs. Ha éppen a lapos hegytetőn vagy és elkap a zivatar nem szabad sehova sem rohanni. Nincs is értelme. Esőköpenyt fel és hasra. Ez van!

Nagyon kellemes hegymászást és csodálatos időt kívánunk

Anikó, Melinda, Miki és Dani
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (236 db): környezet: 4.94 rejtés: 4.31 web: 4.80 átlag: 4.68

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

zoli86 2020.01.22 12:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Sziasztok,
a láda a helyén, ugyan kicsit be van fagyva a kövek közé, de ott van.
A rejtélyes megoldásra sajnos nem sikerült rájönnöm...
A benne lévő szöveget megadom szívesen ha szükséges, de a képek alapján kérném az elfogadást amennyiben lehetséges. Köszönöm!
Pazar kilátás a felhők fölül :)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.03.28 08:51]

Screenshot_2020-01-22-12-39-44-656_com.tamaspetro.geocachinghuIMG_20200122_121835
Altrix 2019.11.23 15:32 - Megtaláltam
November 23-án, egy esős hét végén kaptattunk fel a Székelykőre. Sokszor inkább négykézláb a csúszós, avaros vagy köves talajviszonyok miatt. A ládát ketten is kerestük, viszont ahová a koordináták mutatott -a gerincen túl- iszonyatosan meredek volt, és ilyen csúszós talajviszonyok esetén kb. életveszélyes mutatvány lett volna, amire nem vállalkoztunk. A hely gyönyörű volt, mindenképpen megéri megnézni.
Köszönöm, ha a képek alapján elfogadod. [Geoládák v3.1.1]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.01.03 18:44]

Screenshot_2019-11-23-15-32-27-867_com.tamaspetro.geocachinghuIMG_20191123_153911
IMG_20191123_151300 
kemese78 2019.10.24 23:59 - Nem találtam meg
Sajnos nem sikerült megtalálni, kérlek fogadd el a fotók alapján.

20191024_12380220191024_131022
20191024_141720 
Zsofka_Tom 2019.10.08 16:07 - Megtaláltam
Reggel még mínuszok és dér volt, de mire elindultunk kék ég és napsütés volt. A láda után egy nagy szikla árnyékában még aludtunk is egy keveset.
Köszönjük a rejtést, a jelszón nem sokat gondolkodtunk.

hamboglarka 2019.09.07 17:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
A gyerekeket nem engedhettük le a ládáig, de így is nagy öröm volt nekik :)

yan-chee 2019.07.29 13:59 - Megtaláltam
Nincs szerencsém ezzel a ládával. Már másodszor voltam sikertelen. Egyszer a kutyák kergettek meg, most pedig nem tudom mi volt. A telefonon a Locus 17 métert mutatott még előre mikor kint álltam a hegy szélén. Az egyik pótjelszóval is így jártam és a nagyárkon jöttem fel, oda már nem mentem pótjelszóért vissza. Kaphatnék jelszót mailben? Akartam telefonálni a rejtőnek, de nem találtam számot.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.09.07 23:13]

Screenshot_20190729-115320 
egynagyati 2019.06.21 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Köszi a rejtést!
Csodállatos.

SDC10802 
remekkelek 2019.05.17 13:41 - Megtaláltam
Kárpát klub túra csoport tagjaként
megtaláltam zsebeszter társaságában. Köszönöm a lehetőséget.
remekkelek és zsebeszter

Csizmások 2019.01.15 19:11 - Egyéb
Piros kereszt A láda utolsó logjai alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: ládadoki

Lali75 2018.11.02 20:15 - Megtaláltam
Kerem a kep alapjan elfogadni..Koszonom!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.11.13 11:38]

E29CA528-64B8-492F-9F2C-F66FC1005BE9102F92FB-2892-4A20-95A9-CF5D665377D4
U-111 2018.10.30 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.79
Szep, de nehez!

Kazbek 2018.10.23 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.24
Szia!

Szeretném, ha képeim alapján elfogadnád. Nem volt nálam Gps.
Előre is köszönöm!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.11.13 11:41]

44551262_532470923831457_88921332154105856_n44764872_172979716942438_3695223620474241024_n
kekenj 2018.10.21 10:50 - Megtaláltam
kösz a rejtést, csodás hely!

Apa-fia 2018.09.15 10:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.73
Most csak apa volt a barátaival motorozni és mászni.
Sajnos nem találtam, meg a ládát, de ez az én hibám volt. Kissé lemaradtam a többiektől, és nem is néztem a térképet és iránytűt. Gondoltam hogy feljebb lesz a láda, így elmentem mellette, visszamenni valahogy akkor nem volt "kedvem".
A képek alapján ha elfogadod a megtalálást, megköszönöm.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.10.20 20:03]

IMG_1849_resizeIMG_1856_resize
IMG_1857_resizeIMG_1863_resize
IMG_1866_resizeIMG_1871_resize
IMG_1883_resizeIMG_1896_resize
IMG_1915_resizeIMG_1917_resize
IMG_1927_resize 
kobcikrajci 2018.09.04 15:23 - Megtaláltam
Ok

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
Bovkati 2018.09.01 10:30 - Megtaláltam
Négy nap Torockón a Piroska házban. Felejthetetlen élményekkel jöttem haza de a jelszóra nem jöttem rá a ládában levő infók birtokában sem, pótjelszó keresgetésre meg már nem maradt idő. Szeretném ha elfogadnád a képek alapján.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.09.10 07:56]

2018-09-01 09.59.112018-09-01 10.33.28
2018-09-01 10.35.532018-09-01 10.37.09
2018-09-02 23.09.44 
ht01 2018.08.19 23:59 - Megtaláltam
A láda sajnos nem lett meg, kérlek a képek alapján fogadd el a találatot. Köszönöm.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.09.10 07:59]

Köszönöm!

IMG_20180819_121043IMG_20180819_114849
IMG_20180819_121006IMG_20180819_111257
IMG_20180818_200730 
hacsate 2018.08.18 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.34
Eddigi legszebb láda találatom. Már sokszor jártam a Székelykőn, most az egyesületünkkel (MVTE) túráztunk itt, és a Szolcsvai búvó patak környékén.
Sajnálatos módon, nem tudom értelmezni a ládában leírtak szerint a jelszót. Pedig a láda meg lett, sőt fotókat is készítettem róla. Valami apró karakter hibába futhattam bele.
Kérlek druszám a fotók alapján fogadd el.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.10.20 20:03]

Meddig fog ott lengeni?Csiki lányokkal futottunk össze
A túravezető barátommal
Torockószentgyörgy felé, lehet lövészárkok ezek a bevágások? 
ndavid42 2018.07.24 11:19 - Megtaláltam
A szállásunk a hegyre nézett, így reggel a kávé szürcsölése közben első sorból figyelhettük, ahogy mögüle átbukik a hegyen a köd/felhő, és ott is marad. Mindenesetre ez nem tartott vissza minket a felmászástól, nekiindultunk. Út közben megnéztük a vízimalmot, érdemes! Már csak a néni miatt is. A hegyre a kék +-en másztunk fel, fent valóban sűrű köd volt. A láda hamar meglett, és a jelszóképzés is sokkal egyszerűbb, mint amit a korábbi logokból sejtettem :)
Végül még a köd is felszállt, gyönyörködhettünk a kilátásban is. Fantasztikus!
Torockószentgyörgyön tudom ajánlani a sajtüzemet! Lehet kóstolni és vásárolni is.
Természetesen a végén a Forrás Borozóban kikértük, megkaptuk az oklevelünket is Szabolcs bá'-tól :)

sereszaki 2018.07.24 11:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.91
Torockói szállásunkról már előtte nap nézegettük a hegyet, lélekben készültünk a másnapi túrára.
Felhőbe-ködbe burkolózott a Székelykő, míg fel nem értünk a tetejére. Ott aztán némi ládázgatás és a csúcs-sörök elfogyasztása után csak-csak eltűntek a fellegek és megcsodálhattuk az alant elterülő tájat.
Torockóra visszatérvén természetesen a Forrás borozó következett, ahol megkaptuk az okleveleket is.
Köszi a rejtést az élményt! :)
sereszaki, ndavid42

Majtika 2018.05.25 14:00 - Megtaláltam
Négy fős baráti csapattal indultunk reggel a székelykő meghódítására. A 2 óra múlva már a tetőről csodálhattuk Torockót és környékét. Csodálatos hely érdemes volt felkeresni. Sajnos a gps-ben az elemek megadták magukat mire felértünk. A telefonra letöltött leírás alapján próbáltam keresni de nem sikerült. Már a szekszárdi középiskolások is megkérdezték, hogy mit vesztettem el, hogy ennyit keresgélek.
Kérem a képek alapján a találatot elfogadni.
Köszönettel Majtika

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.06.05 07:48]

IMG_20180525_140025IMAG0300
IMAG0302IMG_20180525_133343
IMG_20180525_133355IMAG0306
sandorfabi 2018.05.24 11:45 - Megtaláltam
Torockói kirándulásunk alkalmával indultunk a KŐ megmászására valamint a láda keresésére. A hegy tetejére szerencsésen feljutottunk, ahol csodálatos panoráma fogadott bennünket. Lefelé vezető útnak a kék keresztet választottuk. A gerincen való séta után, az első ereszkedő rész kicsit meredek volt, de a látvány mindent megért. Leérve a tisztásra, a teraszos legelőn vágtunk át, hogy visszatérjünk torockói szállásunkra. Még aznap este átvehettük oklevelünket a Forrás borozóban. Mivel a ládát sajnos nem sikerült megtalálnunk, ezért kérjük a fotók alapján elfogadni a találatot. Köszönjük!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.06.05 07:48]

a tetőn018
138 
cipollino 2018.04.29 11:35 - Megtaláltam
Hosszú hétvége Torockó és Gyalu környékén. Nyári hőségben rengeteg ember indult a hegyre, nekünk sikerült saját tempóban felballagni, majd Szentgyörgy felé jöttünk le a kék kereszten.A csúcskő és környéke tele volt ,így a ládakeresésre nem vállalkoztunk. Kérem a rejtőt, hogy a fotók alapján fogadja el a találatot!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.06.05 07:47]

IMG_9644IMG_9669
Vironia 2018.04.29 11:35 - Megtaláltam
Hosszú hétvégi túrázás Torockó környékén, a Székelykő megmászása volt a fő cél! Ragyogó napsütésben vágtunk neki a hegynek Cipollinóval, és szépen, komótosan, a saját tempónkban felballagtunk a csúcsra. Mivel "maximális nehézségű"a láda megtalálása, a pótjelszó megkeresését tűztük ki célul. Ott a helyszínen megítélve, és rajtunk kivül a rengeteg embert is látva magunk körül a hegyen, sajnos nem sikerült még a pótjelszó levadászása sem! Köszi kedves rejtő, hogy megmutattad ezt a gyönyörűséget, és kérlek fogadd el ezt a találatot!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.06.05 07:48]

IMG_9668IMG_9680
IMG_9674IMG_9689
IMG_9693 
Access Denied 2018.04.29 11:15 - Megtaláltam
Nincs tobb otletem a jelszora, a kepek alapjan kerem a talalat elfogadasat!

(jelszót nem tartalmaz a láda, csak egy találós kérdést :-S )

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.06.05 07:47]

Koszi! :-)

-2-3
-1-4
-5-6
-7-8

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (347 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]