geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
762. Nagybörzsönyi túra (GCNABO)

Szt. István templom

Szt. István templom

Bányászcímer a Bányásztemplomon

Bányászcímer a Bányásztemplomon

A sárgán indulj

A sárgán indulj

Kisvonat

Kisvonat

Csúcsfordító

Csúcsfordító

A második pont sziklapereme alulnézetből

A második pont sziklapereme alulnézetből

Nagybörzsöny

Nagybörzsöny

Korábban itt volt, most a közelében a láda

Korábban itt volt, most a közelében a láda
Szélesség N 47° 56,175'
Hosszúság E 18° 49,075'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.19 18:10
Utolsó lényeges változás: 2019.10.19 10:07
Utolsó változás: 2019.11.03 21:12
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: CharlieR, hitamas, Gyombi
Ládagazda: Gyombi
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Megtalálások száma: 297 + 4 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Röviden:
1. pont: Templom tábláján legalsó évszám utolsó két karaktere.
2. pont: Gyógyszeres dobozka a turistaúttól pár lépésre , sziklapárkány alatt (benne koordináta).
3. pont: Földön fekvő tuskó alatt.

Egy kicsit bővebben
Egy kis nyugat-börzsönyi kirándulásra hívlak, amely kisvasútozással is összeköthető. Ez egy 3 pontból álló multi, az első virtuális pont van fent megadva, a másik kettő hagyományos láda. A jelszó első része  N 47° 56,175' E 18° 49,075' 230 m [GCNABO-1] a Szent István templom kapujánál található táblán legalul szereplő évszám két utolsó számjegye. A második pont  N 47° 55,628' E 18° 51,906' 560 m [GCNABO-2] a Hegyes-hegy-orom mellett van elrejtve. Ebben található a harmadik pont koordinátája, amely láda a Tolmács-hegyi vasúti csúcsfordító közelében van. Ott találod a jelszó végét.

Egy kis történelem
A település a Börzsöny hegység nyugati peremén, a Börzsöny patak völgyében fekszik. A falu az Ipoly mellett haladó országúton közelíthető meg, dél felől Szob, északról pedig Bernecebaráti felől. Nagybörzsöny szép kirándulások kiindulópontja, a 715m magas Várbérc (a Salgóvár maradványaival), a Nagy-Pogány-hegy, a Nagy-Inóc, a 864m-es Nagy-Hideg-hegy és a 938 méter magas Csóványos felé.
A település neve a XIII. századtól jelenik meg oklevelekben Bersen vagy Wersen formában, érseki birtokként. Zsigmond király 1417-ben bányajogot adott, és szász telepeseket hozott a bánya művelésére. 1439-ben mint bányavárost említik, ahol már magyar jobbágyok is éltek.
A hódoltságot követően, 1700 körül kiváltságokkal felruházott robotmentes hely, a század végén már mezőváros volt. Bányája a XVIII. század második felére kimerült, a továbbiakban mezőgazdasági település volt. Bora elég ismert volt mindaddig, amíg a filoxera el nem pusztította a szőlőket.
Nagybörzsöny legidősebb és legjelentősebb műemléke a falu szélén álló Szent István király nevét viselő templom, amely a település plébániaegyháza volt a XIII. századtól a XV. század elejéig. A kerítőfallal körülvett Árpád kori templom egyik legszebb román stílusú műemlékünk, melyet az 1960-as években gondosan helyreállítottak. A faluba érve az út mindkét oldalán, de zömében jobbra, emeletes és földszintes pince-présház együttes fogadja a látogatókat.
A település plébániatemploma Szent Miklós nevét viseli és Batthyányi József esztergomi prímás, építette 1782-1788 között. Késő barokk, klasszicizáló épület.
A József Atilla utca sarkán van a tájház, amely három helyiségből áll. A feltehetően XVII. századi épület valaha a bányagazda háza volt.
A tájházzal szemben, kis dombon áll a szintén műemlék, keletre tájolt Bányásztemplom. Főbejárata felett egy 1417-ből származó bányászcímer látható. Építése a XIII. század közepére tehető, majd a XV. és a XVII. században kibővítették és átalakították. A XVII. században egy ideig az evangélikusok használták.
A falu főterén (Hunyadi tér) közelében áll az evangélikusok klasszicista temploma, amely 1847-1852 között épült egy kisebb, az 1780-as években emelt evangélikus templom helyére.
A Börzsönyi-patak vizét használja a falu északkeleti részén álló, a XIX. sz. közepén épült vízimalom, amely ma már múzeum.
A Börzsönyt az elmúlt a XX.század középső harmadában keresztül-kasul behálózták a keskeny nyomközű erdei vasút vonalai. Ezek elsősorban a fakitermelést és szállítást voltak hivatottak segíteni, így számos sínpár már eredetileg is csak ideiglenes jelleggel építtetett, és ennek megfelelően a művelés befejeztével fel is szedték azokat. Ám még ezek az ideiglenes szárnyvonalak sem tűntek el nyomtalanul. Legalábbis a legtöbb esetben nem. A figyelmes szemlélő ma is felfedezheti az egykori vasutak nyomait. A terepen erre a feltöltött pályaalap, esetleg hidak, apró viaduktok romjai emlékeztetnek. További segítséget ad a turistatérkép is mely több helyütt utal arra, hogy egykor vasút volt azon a helyen.
A börzsönyi kisvasutak közül a 80-as éveket már csak 3 érte meg. Az azóta is folyamatosan használt királyréti, a fenyegetett, de a helyiek igyekezete folytán már megmentett kemencei, és a leghosszabb: a Szobot - Nagybörzsönnyel összekötő vonal. Ez utóbbinak is már csak a két szélső szakasza a Szob - Márianosztra, illetve a Nagybörzsöny - Kisirtáspuszta - Nagyirtáspuszta, hiszen a közbülső Nagyirtáspuszta - Márianosztra szakasz sínjeit röviddel annak használaton kívül helyezése után elhordták, és mára jobbára a környék településeinek épületeiben betonvasként találhatnánk meg őket. Nem sokkal később a kőbánya bezárását követően, megszűnt a Szobi vég is, majd 1992-ben csipkerózsika álomra szenderült a nagybörzsönyi szakasz is. 1999-ben műszaki emlékké nyilvánították a Tolmács-hegyi csúcsfordítót, mint az utolsó ilyen megmaradt hazai ipartörténeti ereklyét.
A forráshiánnyal küzdő kisközség önkormányzata nem tudta előteremteni a vasút felújításához szükséges többmilliós összeget, ezért kormányzati támogatásért kezdtek lobbizni az érdekeltek. A próbálkozást és a folyamatos pályázatírást 2002-re koronázta siker: ekkor lett meg a pálya és a járművek felújításához szükséges pénzösszeg. A munkákat 2002. tavaszán megkezdték. Elsőként az 1999-es árvízben megrongálódott kisirtási hidakat építették át, majd talpfa- és síncserékkel folytatták. A munkákkal 2002. augusztusára lettek kész. A menetrendet itt találod.

Az első ponttól továbbhaladva nézd meg a falu fent említett nevezetességeit, majd a kisvasút állomásától a sárga jelzésen indulj el. A sárgából balra induló sárga háromszög jelzést kell követni fel a Hegyes-Hegy-orom felé. A sárga 3szög-el vigyázz, nem túl jól látható néhol. Elég meredek emelkedőn érkezel fel a csúcsra (571 méter). Az innen nyíló panoráma korábban igen szép volt, mostanra erősen benőtték a fák. (Teljes körkép bontakozott ki előttünk. Ide látszott a Magas-Börzsöny több gerincvonulata, és beláthattunk Nagybörzsönybe meg a háttérben elterülő széles Ipoly-völgybe. Látni lehetett a Tolmács-hegyet és a szemközti Hosszú-bércet is.) A láda egy gyógyszeres dobozka, a csúcstól nem messze, a turistaúttól pár lépésre észak felé, egy sziklapárkány alatt található. Ezután tovább a sárga 3szögön Kisirtáspusztára, onnan a második ládához, (Vigyázz, ha jön a vonat!) ami 25x15x8 cm-s doboz, földön heverő fatuskó alatt. Onnan visszamehetsz Nagybörzsönybe, átmehetsz Nagyirtáspusztára, vagy a  N 47° 55,015' E 18° 52,191' 350 m [GCNABO+Fordito] ponton található csúcsfordítótól lesétálhatsz vissza Kisirtásra és vonattal tovább.

Jó utat kívánok, Charlie.

A láda a magyarországi kisvasutak geoláda-sorozat 18. tagja.

Ajánlott olvasnivaló:
Szt. István templom
Wikipédia-Nagybörzsöny
Wikipédia-kisvasút
Kisvasutak
Volánbusz menetrend

Ládatörténet:
2019. 10. 18.: hitamas újrarejti az eltűnt pontokat, hatalmas köszönet érte!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (212 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.37 web: 4.59 átlag: 4.53

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Meretszeger79 2021.09.11 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.88
Régóta vágytam a Hegyes-hegyoromra mert már sokszor láttuk messziről. Hála ennek a ládának, ide is eljutottunk. Sajnos tényleg nincs panoráma a csúcsról, de a mohos sziklák éss a vadregényes erdő kárpótóltak. Mindkét doboz szabadon hevert a földön rejtek nélkül. Visszaraktam őket a vélt helyükre...a gyógyszeres dobozt a sziklapárkány alá, a ládát pedig a fatönk alá. Köszönöm a rejtést!

morph 2021.08.22 16:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Galgand Péter 2021.08.20 17:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

luviktor 2021.07.14 12:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.88
Végül belevágtunk, a 4 éves kislányunkkal nekimentünk a nagy mászásnak Nagybörzsöny felől. Hogy a túra teljes hosszát rövidítsük, így a kisvasút végállomásáig elmentünk autóval, de onnan egy lendületből feltolta a hegytetőre. Nem is igen volt, még csak holtpont sem. Nézelődtünk, énekeltünk, másztunk. Kemény volt, de a kis pipicombok nagyon bírták! Nagyon büszkék voltunk rá. A hegy túlfelén ugye le Kisirtáspusztára, és onnan vissza. A ládához csak én tettem kitérőt. Bár pontról pontra, de legalább nagyjából leírja hogy merre kell keresni a végládát, így tervezhető, ez mindenképpen javít a helyzeten.

szjuli 2021.07.14 12:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Azt nem teljesen értettük, hogy miért kell a nagybörzsönyi ládának ilyen hosszú multinak lenni, miért nem csak a falu nevezetességeit mutatja be, és van külön egy kisvasutas. Na de ezen túlléptünk, és ha már itt nyaraltunk, addig nem nyugodtunk, amíg meg nem kerestük a láda minden pontját. A templomhoz még az érkezésünk délutánján sétáltunk ki, majd pár nappal később terveztünk egy - gyerekkel - nagy túrát. A vasút végállomásától indultunk, felmásztunk a Hegyes-hegy-oromra, megszereztük a 3. koordinátát, majd leereszkedtünk Kisirátsra. Onnan a vasút mentén sétáltunk vissza. Közben Viktor felszaladt a 3. ponthoz. Nagyon szép túra lett, és nagyon büszkék voltunk a kis 4évesünk teljesítményére, aki egy szó nélkül, vidáman végigjárta ezt a több mint 9 km-es, és erősen mászós utat.

Ásványvadász 2021.07.04 16:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Az első pontot még 2018.06.10-én megtaláltuk.
A második ponthoz ma Nagybörzsöny felől mentünk. Jó kis emelkedő visz fel a rejtekhez.
A harmadik pontot Kisirtáspuszta irányából közelítettük meg, ahová a kisvonattal mentünk fel. A ládát a rejtek mellett találtuk, törött, lyukas fenékkel. A logfüzet szerencsére száraz maradt. Az avarban szétszórva találtunk néhány ajándékot. Mindent beraktunk egy pepcos dobozba és azt a vélt rejtekbe betettük.

20210704_16422720210704_164622
Macusa 2021.06.12 12:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.22
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Paul 2020.12.17 13:24 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

GeoEvike 2020.11.21 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.7.6]

Toti 2020.11.21 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6] Az első ponton az Árpád-kori templom Nagybörzsönyben csodaszép. Innen a Rustok-hegy felé mentünk fel a fagyos talajon. Nagyon tiszta, napsütéses időben több hagyományos ládát érintve jutottunk el a második pontig a gerincen. Itt a doboz és a koordináta jól olvasható, a kilátást részben kitakarja a növényzet. Innen nagyrészt ösvényeken vágtunk át a csúcsfordítóhoz. A késő őszi Börzsöny nagyon tetszett mindenkinek. A harmadik ponton a doboz a koordináta közelében a földön hevert. Nem volt igazán jellegzetes rejtekhelye, ezért odagurítottunk egy nagyobb és egy kisebb tuskót a koordinátára egy élő fa tövébe. A nagy tuskó alatt van most biztonságban a doboz, avatott szem számára egyértelmű helyen. Télen is nagyon ajánlott túra: Ági, Évi, Toti

stikli08 2020.08.16 19:39 - Megtaláltam
Köszönöm rejtést! Első két pontot még tavasszal felkerestem, de most családi kirándulás alkalmával meg lett a végláda is. [Geoládák v3.5.0]

g-tabe 2020.08.01 14:56 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
Ez munkás volt..., nem tudom járt-e már valaki biciklivel a 2-es ponton :-)

mura 2020.07.26 11:13 - Megtaláltam
Négy év alatt három különböző túra során jártam be a pontokat; mára a láda maradt. Köszönet a rejtésért!

Artemix 2020.07.12 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

stmester 2020.07.08 14:34 - Megtaláltam
Kicsit össze-vissza mentünk, de végül meglett minden pont. Köszönet jár Andrásnak.

Bányásztemplomvágják a fát
Katona55 2020.07.08 14:30 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel.

kivancsifancsi 2020.07.04 15:36 - Megtaláltam
(Lazy wapon beküldve)

Fidorka 2020.07.04 15:36 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

nettykaaa 2020.07.04 12:45 - Megtaláltam
Édesanyámmal szervezett utazáson vettünk részt, ahol a Nagybörzsönyben sétáltunk, lekvárt és házi lepényt ettünk, diófából készült csipkefaragást néztünk valamint kisvonatoztunk.
Képek alapján szeretném kérni találatunk elfogadásához a segítséget.
Netti és Ró

[Jóváhagyta: Gyombi, 2020.10.19 22:15]

106796234_10207386919588414_3826763301671926198_o107081985_10207386893947773_6542469051508744241_o
107128632_10207386922268481_8650656037702949087_o107153266_10207386894547788_7225370284159048588_o
107249973_10207386907668116_596159636523733181_o107619295_10207386894347783_3623646689386760663_o
107701394_10207386912508237_6042970067062997779_o 
emmerwald 2020.06.09 19:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.11
Szép környék. Pontok rendben. Köszönöm a rejtést!

Ruttkay 2020.05.09 16:59 - Megtaláltam
KX!
Kettes ponton dobozt cseréltem.
Sajnálom, hogy kilátástalan túra.
A harmadik pont valóban el van mérve.

Screenshot_20200509-164158IMG_20200509_170255_2
Wilka74 2020.01.19 14:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Kocsival érkeztünk Nagybörzsönybe ezen a hideg, borongós napon. Az első pontot leolvastuk, majd a kisvasút végállomásánál parkoltunk le. Egy körtúrán összeszedtük a pontokat, a végláda nekem vagy 10 m-el a cetlin szereplő koo-hoz képest odébb volt, de mg lehetett találni. Kicsit már sötétedett amikor visszafelé kijöttünk az erdőből. A vége 20 km lett és 800 m szint. A második ponton a kis dobozt megrágta egy egér és lyukas. Nagyon nem ázik el, de ha valaki egy kis gyógyszeres dobozt tud helyette vinni, az szuper volna. Köszönjük a rejtést és a túrát!

IMG_8620IMG_8628
IMG_8632IMG_8633
IMG_8634Clipboard01
pötyimiki 2019.12.01 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

Gyombi 2019.10.18 17:00 - Egyéb
Hatalmas köszönet hitamasnak a gyógyításért!

hitamas 2019.10.18 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
A rejtővel egyeztetve romjaiból visszaépítettem a végládát egykor rejtő fatörzset ... lényegében a régi koordinátákon (jobban megnézve a képet, lehet, hogy egy másikat??). A 2. ponton nem találtam a régi rejtést, sziklapárkány alá, kő mögé tettem egy gyógyszeres dobozt a végláda koordinátáival. Amint megújul a ládaoldal (minimális korrekció a 2. pont koordinátáján) kereshető ... :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (316 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]