geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
771. Havi-hegy (GCHAVI)

Havas Boldogasszony templom

Havas Boldogasszony templom

Mandulavirágzás idején (fotó Lázár Gy. Levente)

Mandulavirágzás idején (fotó Lázár Gy. Levente)

Bartalits Mihály: Piéta-kereszt (1878)

Bartalits Mihály: Piéta-kereszt (1878)

Kiss György: Kereszten függő Krisztus (1900)

Kiss György: Kereszten függő Krisztus (1900)

fotó Lázár Gy. Levente

fotó Lázár Gy. Levente

Rétfalvi Sándor: Feszület (1969)

Rétfalvi Sándor: Feszület (1969)

Zidina városrész

Zidina városrész

Panoráma a Havi-hegyről kb. 1910

Panoráma a Havi-hegyről kb. 1910

A felújított sétaút

A felújított sétaút

1959-ben ilyen volt (Lantos Miklós felvétele)

1959-ben ilyen volt (Lantos Miklós felvétele)
Szélesség N 46° 5,134'
Hosszúság E 18° 14,271'
Magasság: 254 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.27 00:00
Utolsó lényeges változás: 2019.04.01 17:25
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Strombus
Felhasználó: Strombus
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 1527 + 6 sikertelen + 26 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Strombus készítette.A ládába TravelBug helyezhető.


750 ml-es négyfülű dobozt keress a szikláknál!

A 246 m magas Havi-hegy Pécs egyik jellegzetes városképi látványossága és nemcsak lentről ide felnézni szép, hanem innen le is! Az itt álló Havas Boldogasszony kegytemplom és környéke, a valaha főleg bosnyákok lakta Zidina és Puturluk apró utcácskáival, mediterrán környezetével a régi Pécs ódon hangulatát idézi

A Havi-hegyi templom
A török hódoltság alól épp hogy felszabadult Pécs lakosságát 1690-91-ben pestisjárvány tizedelte. A polgárság ünnepélyesen fogadalmat tett, hogy amennyiben a ragály elmúlik, úgy a város keleti részén magasodó fehér mészkősziklákon - melyet akkor még Kokas-dombnak neveztek - hálából Havas Boldogasszony tiszteletére kápolnát emelnek, emlékezve Rómában a VI-VII. század fordulóján történt csodás járványelűzésre és magukat Mári oltalmába ajánlva.
Az építkezést a helyi német hitszónok, P. Ullmann domonkosrendi szerzetespap irányította. A szájhagyomány szerint a város lakossága élő láncot alkotott az Ágoston tér és a hegytető között. Kézről-kézre adogatták, vagy hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a meredek dombra, miközben szent énekeket daloltak és imádkoztak. (Érdekes, hogy miért kellett nekik köveket hozniuk lentről, amikor a kőbánya itt volt fent.) Erre emlékezve hoznak fel egy-egy követ a búcsúsok mind a mai napig és helyezik el a Fájdalmas Szűzanya szobrának talapzata köré.
A parasztbarokk stílusú, fatornyos kápolna 1697-re készült el: Megépítésétől kezdve zarándokhely, ahova özönlött a jámbor katolikus nép a Havas Boldogasszonyhoz gyógyulásért könyörögni. A csodás gyógyulások eredményeként 1844-ben XVI. Gergely pápa búcsúkiváltságot adományozott a kápolnának Szűz Mária ünnepeire.
A kis szentegyház lelkipásztori szolgálatát a pécsi domonkos szerzetespapok végezték, akik szombatonként szentmisét mondtak itt a járványos betegségek távoltartásáért. Az augusztus 5-ei Havas Boldogasszony búcsún pedig magyarul, horvátul és németül prédikáltak az összegyűlt zarándokoknak és ezt így teszik most is a búcsú vasárnapján tartott szentmisén.
A Havas Boldogasszony kultusz mellett 1985 óta a Fatimai Szűzanya tisztelet is kialakult a Havihegyen. Búcsúja minden hónap 13-án van.

1710-ben a templomot tűzvész károsította. Felújítása után 1713-ban kapott egy harangot, majd 1724-ben orgonát is. A templom tornyában jelenleg két harang lakik. A kisebbik öntésének éve 1738, az első pécsi harangöntőmester, Michael Weingarten egyetlen megmaradt harangja. A nagyobbik harang 1954-ben Szlezák Ferenc rákospalotai műhelyében készült.
A kápolnát 1780-ban ismét tűz rongálta, ezt követően építették át a ma látható formájára. A fatorony helyett zömök kőtornyot emeltek.
A szentély barokk főoltárán látható olajfestmény a római Santa Maria Maggiore bazilika - Szent Lukács evangelistának tulajdonított - oltárképének hiteles másolata, melyet elkészülte után hozzáérintettek az eredeti kegyképhez. Ezt tanúsítja a festmény jobb alsó sarkában lévő, bíborszínű pecsét is. Az olajképet gróf Zichy Gyula pécsi megyéspüspök adományozta a XX. század elején a kápolnának.
Az oltár jobb és bal oldalán Szent Rókus pestis ellen védő szent, és compostellai Szent Jakab, a zarándokok védőszentjének XVIII. századi festett faszobra áll. Fölöttük egy falitárlóban azok az ezüstözött fogadalmi tárgyak láthatók, melyeket az imameghallgatások utáni gyógyulások örömére helyeztek el itt hálás elődeink.
A jobb oldali mellékoltáron Szent Flórián, a bal oldalin Szent Sebestyén mártíromságát ábrázoló festett faszobor áll.
A bal oldali mellékoltárnál lévő falfülkében álló Fatimai Szent Szűz ébenfa-szobrát Cserháti József pécsi megyéspüspök hozta 1985-ben a portugáliai kegyhelyen végzett zarándoklatáról. Mária díszes koronája a svájci Bázelből való, melyet az 1993. évi búcsún Mayer Mihály püspök ünnepélyesen helyezett a szoborra.
Valamikor a környező magyar, horvát és német falvakból a lakosok gyalog jöttek processzióval, kezükben templomi zászlókkal, keresztekkel, Havas Boldogasszony ünnepére. Az Ágoston térről indultak fel a nyári kánikulában a meredek Felsőhavi utcán. Három helyen álltak meg vezeklő szívvel énekelni, imádkozni. A Felsőhavi utca és a Majtényi Ferenc utca kereszteződésében álló keresztnél, a Hegyalja utca kereszteződésében lévő keresztnél, valamint a Felsőhavi utca végén álló Magyarok Nagyasszonya szobornál. A vásáros sátrak nemcsak a Havihegyi úton álltak a templom körül - mint ma -, hanem végig kétoldalt a meredek Felsőhavi utcán is.

Havi-hegyi feszületek
Figyelemreméltó a Havi-hegyen álló három feszület. A kegytemplom melletti az 1878-ban felállított "Piéta-kereszt", melyet Bartalits Mihály készített. Ettől nem messze egy sziklán a "Kereszten függő Krisztus" Kiss György 1900-ban készült alkotása. Kicsit messzebb, a legmagasabb sziklán állt a hegy első ismert feszülete, egy barokk kőkereszt, Horváth János alkotása 1745-ből. Ezt a keresztet 1964-ben egy átmulatott éjszaka után 3 részeg fiatalember az erejét fitogtatandó a szakadékba döntötte. Helyén emelkedik Rétfalvi Sándor 1969-ben készült modern műalkotása. Drámai hatású a T-alakú kereszten ábrázolt, görcsbe rándult, szenvedéstől elgyötört test.

Az év fája
A kegytemplom előtt álló több mint 135 éves mandulfa az 2018-as év magyarországi fája cím elnyerése után 2019-ben az európai internetes szavazáson is győzedelmeskedett. Tizenöt ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. A pécsi fa 45 132 szavazatot kapott, maga mögé utasítva az elegáns oroszországi abramcevói tölgyet (39 538 szavazat) és a csodaszép portugáliai Monte Barbeiro magyal tölgyét (32 630 szavazat).
Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet.
A győzelem inkább Janus Pannonius versének és az internetes összefogásnak, mintsem a fa szépségének, méretének vagy korának köszönhető.
"S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben,
Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd!
Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,
Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?"
(Egy dunántúli mandulafáról - részlet)

Forrás:
Dr. v. Bőgner Miklós: Havihegyi búcsúskönyv
Régi Pécs blog

Ládatörténet:
Köszönöm, hogy gazdája lehetek ennek a ládának, amit 2003-ban, még a moderáció előtti hőskorban, lepke és nagyerzsi rejtettek. Tőlük vette át a gondoskodást aroland, majd 2015. február 3-án én.
Fontos számomra ez a rejtés és környék. Egyrészt azért, mert ez volt az első normál méretű geoláda amit megtaláltunk. Itt kattantunk rá a fiaimmal a játékra. Másrészt, mert gyerekkoromban rengeteget sétáltunk errefelé: én a "nagy" 6-7 éves kísérve édesanyámat, aki az ikerbabakocsiban hugaimat tolta. Aztán elrepült pár év és és én is erre tologattam későbbi kessertársamat, Márton24-et. :-)

2015.10.28. Ládakarbantartást. A terepszínét vesztett tetőt kicseréltem, a megfogyatkozott kincseket pótoltam.
2016. 02. 06. : Ládakarbantartás. Minden rendben. Ajándékkészletet frissítettem, gazdagítottam.
2016. 03. 31. : A ládát nem találtam a szokott helyén. Elkezdtem új helyet keresni egy új ládának. 10 perc alatt meg is találtam a megfelelőt. Amikor lehajoltam, hogy alaposabban szemügyre vegyem, mit látok? A ládám vigyorog rám! Nemcsak az az érdekes, hogy valaki önhatalmúlag áthelyezte, hanem az is, hogy a láda eredeti rejteke, amit én 2009-ben találtam meg, kb. itt volt. Hát, ha ide vágyik vissza, én nem ellenkezem! Doboz kisebbre cserélve, koordináták, segítség javítva.
2019. 02. 28.: Nagy öröm, amikor elöregedés miatt szorul cserére egy doboz. Még nagyobb, amikor kincsekkel tele, tisztán találja az ember a kicsit összekarcolódott, füleit dobáló öreget. Köszönöm mindenkinek, aki vigyázott rá. Kérlek, az újjal is bánjatok szépen!

Flag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (979 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.21 web: 4.39 átlag: 4.36

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Schmauder Tamás 2020.10.29 15:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.62
OK

rozsahegyieva 2020.10.29 14:21 - Megtaláltam
Koszi a rejtest! A fiammal imadjuk ezt a jatekot

DodiJuci 2020.10.28 10:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

gvelllaci 2020.10.26 13:04 - Megtaláltam
Heuréka!Quell család [Geoládák v3.7.6]

Andi0714 2020.10.24 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Karaliosz 2020.10.24 17:00 - Megtaláltam
Ez a láda is pipa. ;) Köszi a rejtést. [Geoládák v3.7.6]

Pedit 2020.10.18 10:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 3.83 súly: 2.88
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Szép kilàtàs ! [Geoládák v3.7.5]

fatibi1 2020.10.16 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

frytschi 2020.10.09 14:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést =) [Geoládák v3.7.1]

Lia és Sanci 2020.09.26 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

Blasius McKay 2020.09.25 12:08 - Megtaláltam
Sziklát másztam [Geoládák v3.6.0]

Dyna22 2020.09.20 16:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.67
Köszi a rejtést!

Szabibi 2020.09.20 11:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.97
Szép környék!

Kovacsek_7227/4 2020.09.12 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Ian Zereb 2020.09.11 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.98
Nagyon szép hely, de péntek délután igencsak zsúfolt volt. Fél órát vártunk, míg elővehettük a ládát.

Korigumi 2020.09.06 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

TothTi 2020.09.06 09:14 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért.

Bali László 2020.09.05 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.3 ]

rakleind 2020.09.02 12:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.60
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

bagolyvera 2020.08.28 23:59 - Megtaláltam
Villányi borozós kirándulás alkalmával Katival megtaláltuk, köszönjük!

vikacsu 2020.08.24 17:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Tünde&Attila 2020.08.22 16:15 - Megtaláltam
Megvan, érdekes hely :)

tomi322 2020.08.21 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

NeZo 2020.08.20 19:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Zsu&Reizi [Geoládák v3.5.4]

D.D.Anna 2020.08.17 08:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.66
Megtaláltam, köszönöm szépen [Geoládák v3.5.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1559 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.