geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
771. Havi-hegy (GCHAVI)

Havas Boldogasszony templom

Havas Boldogasszony templom

Mandulavirágzás idején (fotó Lázár Gy. Levente)

Mandulavirágzás idején (fotó Lázár Gy. Levente)

Bartalits Mihály: Piéta-kereszt (1878)

Bartalits Mihály: Piéta-kereszt (1878)

Kiss György: Kereszten függő Krisztus (1900)

Kiss György: Kereszten függő Krisztus (1900)

fotó Lázár Gy. Levente

fotó Lázár Gy. Levente

Rétfalvi Sándor: Feszület (1969)

Rétfalvi Sándor: Feszület (1969)

Zidina városrész

Zidina városrész

Panoráma a Havi-hegyről kb. 1910

Panoráma a Havi-hegyről kb. 1910

A felújított sétaút

A felújított sétaút

1959-ben ilyen volt (Lantos Miklós felvétele)

1959-ben ilyen volt (Lantos Miklós felvétele)
Szélesség N 46° 5,134'
Hosszúság E 18° 14,271'
Magasság: 254 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.27 00:00
Utolsó lényeges változás: 2021.05.31 02:00
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Strombus
Felhasználó: Strombus
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 1589 + 6 sikertelen + 27 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Strombus készítette.A ládába TravelBug helyezhető.


750 ml-es négyfülű dobozt keress a szikláknál!

A 246 m magas Havi-hegy Pécs egyik jellegzetes városképi látványossága és nemcsak lentről ide felnézni szép, hanem innen le is! Az itt álló Havas Boldogasszony kegytemplom és környéke, a valaha főleg bosnyákok lakta Zidina és Puturluk apró utcácskáival, mediterrán környezetével a régi Pécs ódon hangulatát idézi

A Havi-hegyi templom
A török hódoltság alól épp hogy felszabadult Pécs lakosságát 1690-91-ben pestisjárvány tizedelte. A polgárság ünnepélyesen fogadalmat tett, hogy amennyiben a ragály elmúlik, úgy a város keleti részén magasodó fehér mészkősziklákon - melyet akkor még Kokas-dombnak neveztek - hálából Havas Boldogasszony tiszteletére kápolnát emelnek, emlékezve Rómában a VI-VII. század fordulóján történt csodás járványelűzésre és magukat Mári oltalmába ajánlva.
Az építkezést a helyi német hitszónok, P. Ullmann domonkosrendi szerzetespap irányította. A szájhagyomány szerint a város lakossága élő láncot alkotott az Ágoston tér és a hegytető között. Kézről-kézre adogatták, vagy hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a meredek dombra, miközben szent énekeket daloltak és imádkoztak. (Érdekes, hogy miért kellett nekik köveket hozniuk lentről, amikor a kőbánya itt volt fent.) Erre emlékezve hoznak fel egy-egy követ a búcsúsok mind a mai napig és helyezik el a Fájdalmas Szűzanya szobrának talapzata köré.
A parasztbarokk stílusú, fatornyos kápolna 1697-re készült el: Megépítésétől kezdve zarándokhely, ahova özönlött a jámbor katolikus nép a Havas Boldogasszonyhoz gyógyulásért könyörögni. A csodás gyógyulások eredményeként 1844-ben XVI. Gergely pápa búcsúkiváltságot adományozott a kápolnának Szűz Mária ünnepeire.
A kis szentegyház lelkipásztori szolgálatát a pécsi domonkos szerzetespapok végezték, akik szombatonként szentmisét mondtak itt a járványos betegségek távoltartásáért. Az augusztus 5-ei Havas Boldogasszony búcsún pedig magyarul, horvátul és németül prédikáltak az összegyűlt zarándokoknak és ezt így teszik most is a búcsú vasárnapján tartott szentmisén.
A Havas Boldogasszony kultusz mellett 1985 óta a Fatimai Szűzanya tisztelet is kialakult a Havihegyen. Búcsúja minden hónap 13-án van.

1710-ben a templomot tűzvész károsította. Felújítása után 1713-ban kapott egy harangot, majd 1724-ben orgonát is. A templom tornyában jelenleg két harang lakik. A kisebbik öntésének éve 1738, az első pécsi harangöntőmester, Michael Weingarten egyetlen megmaradt harangja. A nagyobbik harang 1954-ben Szlezák Ferenc rákospalotai műhelyében készült.
A kápolnát 1780-ban ismét tűz rongálta, ezt követően építették át a ma látható formájára. A fatorony helyett zömök kőtornyot emeltek.
A szentély barokk főoltárán látható olajfestmény a római Santa Maria Maggiore bazilika - Szent Lukács evangelistának tulajdonított - oltárképének hiteles másolata, melyet elkészülte után hozzáérintettek az eredeti kegyképhez. Ezt tanúsítja a festmény jobb alsó sarkában lévő, bíborszínű pecsét is. Az olajképet gróf Zichy Gyula pécsi megyéspüspök adományozta a XX. század elején a kápolnának.
Az oltár jobb és bal oldalán Szent Rókus pestis ellen védő szent, és compostellai Szent Jakab, a zarándokok védőszentjének XVIII. századi festett faszobra áll. Fölöttük egy falitárlóban azok az ezüstözött fogadalmi tárgyak láthatók, melyeket az imameghallgatások utáni gyógyulások örömére helyeztek el itt hálás elődeink.
A jobb oldali mellékoltáron Szent Flórián, a bal oldalin Szent Sebestyén mártíromságát ábrázoló festett faszobor áll.
A bal oldali mellékoltárnál lévő falfülkében álló Fatimai Szent Szűz ébenfa-szobrát Cserháti József pécsi megyéspüspök hozta 1985-ben a portugáliai kegyhelyen végzett zarándoklatáról. Mária díszes koronája a svájci Bázelből való, melyet az 1993. évi búcsún Mayer Mihály püspök ünnepélyesen helyezett a szoborra.
Valamikor a környező magyar, horvát és német falvakból a lakosok gyalog jöttek processzióval, kezükben templomi zászlókkal, keresztekkel, Havas Boldogasszony ünnepére. Az Ágoston térről indultak fel a nyári kánikulában a meredek Felsőhavi utcán. Három helyen álltak meg vezeklő szívvel énekelni, imádkozni. A Felsőhavi utca és a Majtényi Ferenc utca kereszteződésében álló keresztnél, a Hegyalja utca kereszteződésében lévő keresztnél, valamint a Felsőhavi utca végén álló Magyarok Nagyasszonya szobornál. A vásáros sátrak nemcsak a Havihegyi úton álltak a templom körül - mint ma -, hanem végig kétoldalt a meredek Felsőhavi utcán is.

Havi-hegyi feszületek
Figyelemreméltó a Havi-hegyen álló három feszület. A kegytemplom melletti az 1878-ban felállított "Piéta-kereszt", melyet Bartalits Mihály készített. Ettől nem messze egy sziklán a "Kereszten függő Krisztus" Kiss György 1900-ban készült alkotása. Kicsit messzebb, a legmagasabb sziklán állt a hegy első ismert feszülete, egy barokk kőkereszt, Horváth János alkotása 1745-ből. Ezt a keresztet 1964-ben egy átmulatott éjszaka után 3 részeg fiatalember az erejét fitogtatandó a szakadékba döntötte. Helyén emelkedik Rétfalvi Sándor 1969-ben készült modern műalkotása. Drámai hatású a T-alakú kereszten ábrázolt, görcsbe rándult, szenvedéstől elgyötört test.

Az év fája
A kegytemplom előtt álló több mint 135 éves mandulfa az 2018-as év magyarországi fája cím elnyerése után 2019-ben az európai internetes szavazáson is győzedelmeskedett. Tizenöt ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. A pécsi fa 45 132 szavazatot kapott, maga mögé utasítva az elegáns oroszországi abramcevói tölgyet (39 538 szavazat) és a csodaszép portugáliai Monte Barbeiro magyal tölgyét (32 630 szavazat).
Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet.
A győzelem inkább Janus Pannonius versének és az internetes összefogásnak, mintsem a fa szépségének, méretének vagy korának köszönhető.
"S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben,
Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd!
Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,
Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?"
(Egy dunántúli mandulafáról - részlet)

Forrás:
Dr. v. Bőgner Miklós: Havihegyi búcsúskönyv
Régi Pécs blog

Ládatörténet:
Köszönöm, hogy gazdája lehetek ennek a ládának, amit 2003-ban, még a moderáció előtti hőskorban, lepke és nagyerzsi rejtettek. Tőlük vette át a gondoskodást aroland, majd 2015. február 3-án én.
Fontos számomra ez a rejtés és környék. Egyrészt azért, mert ez volt az első normál méretű geoláda amit megtaláltunk. Itt kattantunk rá a fiaimmal a játékra. Másrészt, mert gyerekkoromban rengeteget sétáltunk errefelé: én a "nagy" 6-7 éves kísérve édesanyámat, aki az ikerbabakocsiban hugaimat tolta. Aztán elrepült pár év és és én is erre tologattam későbbi kessertársamat, Márton24-et. :-)

2015.10.28. Ládakarbantartást. A terepszínét vesztett tetőt kicseréltem, a megfogyatkozott kincseket pótoltam.
2016. 02. 06. : Ládakarbantartás. Minden rendben. Ajándékkészletet frissítettem, gazdagítottam.
2016. 03. 31. : A ládát nem találtam a szokott helyén. Elkezdtem új helyet keresni egy új ládának. 10 perc alatt meg is találtam a megfelelőt. Amikor lehajoltam, hogy alaposabban szemügyre vegyem, mit látok? A ládám vigyorog rám! Nemcsak az az érdekes, hogy valaki önhatalmúlag áthelyezte, hanem az is, hogy a láda eredeti rejteke, amit én 2009-ben találtam meg, kb. itt volt. Hát, ha ide vágyik vissza, én nem ellenkezem! Doboz kisebbre cserélve, koordináták, segítség javítva.
2019. 02. 28.: Nagy öröm, amikor elöregedés miatt szorul cserére egy doboz. Még nagyobb, amikor kincsekkel tele, tisztán találja az ember a kicsit összekarcolódott, füleit dobáló öreget. Köszönöm mindenkinek, aki vigyázott rá. Kérlek, az újjal is bánjatok szépen!

Flag Counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (997 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.21 web: 4.40 átlag: 4.37

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Szandra09 2021.06.04 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Vidrák 2021.05.30 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Láda eltűnt! A Logbook egy genothermába csomagolva a megadott helyen kövek között megtalálható! [Geoládák v3.10.5]

ha8je 2021.05.29 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

kisbrekeke 2021.05.24 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. Doboz valóban nincs. Mi beletettük egy ?bugyiba' (genotherm). Hátha megvédi egy darabig.

joove 2021.05.24 08:57 - Megtaláltam
Túra Mánfa felé. Köszönjük a rejtést.

Csirimojo 2021.05.23 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Pünkösdi kirándulás.
A logbook egyelőre még száraz, de ki tudja, doboz nélkül medfig bírja. [Geoládák v3.10.5]

JózsiÉsLulu 2021.05.18 13:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Foxyphile 2021.05.18 13:12 - Megtaláltam
Másodszorra találtuk meg a cachet, bár saját hibánkból eredően. Szürkületkor a Havi-hegy és a kilátás gyönyörű volt, ám kesserkedésre nema legideálisabb időpont. Másodszorra verőfényes napsütésben csodáltuk meg a tájat, ekkor már a logfüzet is megkerült, köszönjük a rejtést!

Csabiq 2021.05.18 12:06 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! A Rétfalvi kereszten lévő görcsbe rándult Krisztus, illik a láda jelenlegi centiméterekben mérhető közvetlen környezetéhez. Talán egyszer gyógyul a világ, ha már oly sokan hoznak érte áldozatot! [Geoládák v3.10.5]

Zsuqrika 2021.05.18 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Szumma 2021.05.17 20:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! sajnos csak a logbook van kidobva. körülötte maszk meg mindenféle szemét :( [Geoládák v3.10.5]

lorka94 2021.05.17 20:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sajnos a láda nem volt meg, csak a logfüzet és egy maszk. [Geoládák v3.10.5]

molnarviki0306 2021.05.02 20:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Szeszlepke 2021.05.02 18:02 - Egyéb
A láda nincs ott csak a betelt logfüzet és egy maszk bedobva. :( [Geoládák v3.10.5]

Tőkésréce 2021.04.16 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Azajra 2021.04.15 11:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sajnos nem volt akkora élmény a gyerekeknek, mert a láda tartalma miatt nem nyúlhattak bele: az ajándékok közé maszk és tampon is került :( [Geoládák v3.10.3]

Sanyibacsi85 2021.04.06 12:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.28
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

nyuszika20 2021.04.05 19:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

berekpeter 2021.04.04 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

tomi-zsuzsi 2021.04.01 18:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.17
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Az élet szép! [Geoládák v3.9.6]

4sfoto 2021.03.29 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A füzet betelt. [Geoládák v3.9.6]

Utiszabi 2021.03.28 19:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

kistimcsi1 2021.03.28 14:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

bala98 2021.03.27 18:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

csengeh 2021.03.27 12:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1622 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]