geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
817. Pálvölgyi és Mátyás barlang (GCPMB)

bulldog-kölykök a ládával rejtés elött

bulldog-kölykök a ládával rejtés elött

Apukánk kiskorában (1985) a Mátyás barlangnál!

Apukánk kiskorában (1985) a Mátyás barlangnál!

Bejárat a barlanghoz

Bejárat a barlanghoz

Tájékoztató tábla

Tájékoztató tábla

A Mátyás-hegy

A Mátyás-hegy

Mátyás-hegy bányája

Mátyás-hegy bányája

A Budai-hegység

A Budai-hegység

Bringával is lehet

Bringával is lehet

Barlangban a cseppkő

Barlangban a cseppkő

A Karácsonyfa nevű képződmény a Pál-völgyi-barlangban

A Karácsonyfa nevű képződmény a Pál-völgyi-barlangban

Pál-völgyiben a cseppkő

Pál-völgyiben a cseppkő

Mátyás-hegyi barlang topográfiája

Mátyás-hegyi barlang topográfiája

a rejtek közelében

a rejtek közelében
Szélesség N 47° 31,949'
Hosszúság E 19° 1,023'
Magasság: 215 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.12.24 12:00
Utolsó lényeges változás: 2013.03.30 14:43
Utolsó változás: 2013.04.01 17:31
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: bulldog-kölykök & Blue Mali, Lopakodó, Piás, Gábor75
Ládagazda: Lopakodó
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Megtalálások száma: 1852 + 8 sikertelen + 24 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2003-12 volt 29 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 2.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Blue Mali készítette.


Waposoknak: Soktörzsű fa ölelésében.A ládába TravelBug helyezhető.


Pál-völgyi barlang:

A Szépvölgyi út mentén létesített kőbányából nyíló barlangok már 1902-ben felkeltették az arra járó turisták figyelmét. Azonban a barlangok néhány méteres járható szakasz után sorra beszűkültek. A szájhagyomány szerint 1904 júniusában egy, a bányaudvar szélén legelésző birka alatt beszakadt a föld. Az állat kimentésére odasietett a barlangfelügyelő fia, Bagyura János, aki észrevette, hogy az üregnek folytatása van. Amikor a barlangkutató turisták, köztük Jordán Károly és Scholtz Pál Kornél megtekintették az üreget, némi sziklabontás árán sikerült a mai Pál-völgyi-barlang elülső, cseppkövekkel is díszített szakaszába bejutniuk. A lelkes kutatók 1910-ig folytatták munkájukat, és helyenként robbantás segítségével felfedezték a barlang kb. 1 km hosszú szakaszát. A barlangot a kutatások és a barlangrendszer feltérképezése után a Pannónia Turista Egyesület tagjai látták el elsőként lépcsőkkel, korlátokkal, áthidalásokkal. Az így járhatóvá tett szakaszt 1919-től a nagyközönség szakavatott vezetők kíséretében, karbidlámpák fényénél tekinthette meg. Nagyot lendített a barlang látogatottságán, hogy 1927-ben Magyarországon tartották az Első Nemzetközi Barlangkutató Kongresszust. Erre az alkalomra a főváros támogatásával villanyvilágítással látták el a látogatható barlangszakaszt, biztonságosabbá, kényelmesebbé téve a barlang megtekintését.

A második világháború során óvóhelynek használták a barlangot. Ez sajnos azzal járt, hogy a barlang berendezéseiben és képződményeiben sok kár keletkezett. A háború után némileg helyrehozták a károkat, de komolyabb felújításra csak 1973-ban került sor, mikor az Országos Természetvédelmi Hivatal nagy anyagi áldozatok árán, a barlangkutatók társadalmi munkájának segítségével korszerűsítette a villanyvilágítást és az utakat a barlangban. 1989-ben a Budapesten rendezett 10. Nemzetközi Barlangtani Kongresszus tiszteletére egy újabb szakasz és egy új kijárat került kiépítésre. Ezzel megteremtődött az útismétlés nélküli látogatás lehetősége, s egyben a barlang befogadóképessége is nőtt. A kiépített szakasz ezzel az utolsó bővítéssel elérte az 500 méteres hosszúságot. Eközben a barlang tudományos vizsgálata is szép eredményeket hozott, így például a denevérállomány folyamatos megfigyelése, a lámpák környékén megtelepedett algafajok vizsgálata, a beszivárgó víz mennyiségének és minőségének nyomon követése. Több évtizedes szünetelés után 1980-ban újra megindult a Pál-völgyi-barlang feltáró kutatása, ami igen jelentős eredményekre vezetett. Ekkor a Bekey Imre Gábor barlangkutató csoport két tagjának sikerült a huzat útját követve addig ismeretlen barlangrészekbe hatolniuk. Céltudatos és kitartó munkájuk eredményeképpen mára a barlang ismert és felmért hossza meghaladja a 19 km-t. Az új felfedezések jelentősége nem csak abban rejlik, hogy a Pál-völgyi-barlang Magyarország második leghosszabb barlangja lett, hanem az újonnan felfedezett járatokban talált képződmények igen nagy tudományos értékük révén hozzájárulnak a barlangok keletkezésének jobb megismeréséhez.

Nyitva tartás, aktuális jegyárak:

Hétfő kivételével minden nap 10-16 óra között.

A túra időtartama 50 perc.

Belépődíj ára: 1200.-Ft, Kedvezményes: 960.-Ft.

Mátyás-hegyi barlang:

Budapest és az egész Dunántúl leghosszabb, kb. 4200 m-es barlangja a III. kerületben nyílik. A Szépvölgyi úttól keletre, a Pál-völgyi-barlanggal szembeni Mátyás-hegy oldalában nyitott kőfejtőből indul, 203 m tszf. magasságban.

A barlanglabirintus története nem tekint vissza a hosszú múltra. Szabó József 1879-ben, Budapest geológiáját tárgyaló munkájában, a barlangokról szóló fejezetben még csak annyit jegyzett meg, hogy "a sok tekintetben felette érdekes Pálvölgy s Szépvölgy Nummulit-mész bányái Buda-Újlak s Lipótmező között".

A bányászás során a későbbiekben kisebb-nagyobb üregeket is találtak. Közülük legjelentősebb az 1930-as évektől ismert 60 m hosszú, egy előcsarnokból és két folyosóból álló Felső-barlang, valamint a 240 m hosszú és 26 m mély Tűzoltó-barlang. 1944-ben a már ismert barlangok átalakításával légoltalmi óvóhelyeket kezdtek robbantani, amelyek leghosszabbika a régi Tűzoltó-barlang bejáratának kitágításával keletkezett, s a mesterséges tárnák hossza 370 m volt. Ekkor fedezték fel a negyedik üregrendszert, a Futura-óvóhely-barlangot is, amely 80 m hosszú barlangszakaszt tartalmazott, s a Tűzoltó-ág bejáratával szemközt nyílott. Az óvóhely építésekor az építtető cég Jaskó Sándor geológussal megvizsgáltatta a Tűzoltó-barlangot, azzal a céllal, hogy a magasabban fekvő részeket az óvóhelyhez kapcsolják, illetve elkerüljék a mélyebb üregek boltozatának beomlását. A munkálatok közben néhány kisebb új üregre is bukkantak, s az egyik tárna végén a kőtörmelékkel eltorlaszolt nyílást 1948. március 7-én Mohos Béla kitisztította annyira, hogy a szűk résen átvergődött (ez a későbbi Mohos-szorító), s bejutott a Mátyás-hegyi-barlang hosszú rendszerébe. A BETE vezetősége 1948. március 17-én bejelentette a Földtani Intézet igazgatóságának, hogy az óbudai Mátyás-hegyen nagy kiterjedésű, eddig ismeretlen barlangszakaszokra bukkantak, s kérik az Intézetet, hogy jelöljön ki geológust, akinek vezetésével a barlangot szakszerűen megismerhetnék. A kijelölt Jaskó Sándor vezetésével a BETE és a Természetbarátok Turista Egyesületének tagjai hozzáláttak a barlanglabirintus feltárásához és térképezéséhez. Az első kutatás március 24-től április 11-ig tartott, majd Jaskó Sándor még ez év decemberében pótlólag felmérte a nyáron és ősszel felfedezett újabb részeket, mint a Geográfus-termet, a Keleti-omladék-folyosót, az Imre-termet, a Kompasz-ágat és a Sárdagasztó-hasadékot. A Mátyás-hegyi-barlang hossza 1948 decemberéig, a 370 m hosszú mesterségesen készített óvóhelyet is beleszámítva, vetületben mérve 2310 m volt. Az újonnan, a Mohos-szorítóval kezdődően felfedezett barlangnak a Centenáris-barlang nevet adták, miután 1948-ban ünnepelték a Magyarhoni Földtani Társulat megalapításának százéves évfordulóját. Az új, legnagyobb méretű barlangrendszer hossza kb. 1500 m volt. A felfedezésről és az első geológiai vizsgálatokról, a barlang újonnan készült térképéről Jaskó Sándor 1948-ban a Földtani Társulatban előadásban számolt be, s nagy sikerű tanulmányi kirándulást tettek a barlang megtekintésére. Ekkor a Mátyás-hegyi-barlang Magyarország második leghosszabb rendszere volt az Aggteleki-barlang után, messze túlszárnyalva az akkor 980 m-es Pál-völgyi-, a 870 m-es Ferenc-hegyi- és a 810 m-es Szemlő-hegyi-barlangot.

Köszönjük Dávid.

Jó szórakozást kívánnak a bulldog-kölykök s az örökbefogadója: Lopakodó, Blue Mali, Gábor75, Piás
Állapot: kereshető

KRW értékelés (1194 db): környezet: 3.96 rejtés: 3.89 web: 4.13 átlag: 4.00

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

johnnycache 2021.11.21 12:30 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

Béla 53 2021.11.10 17:53 - Megtaláltam
Megtaláltam
[g:hu+ 2.8.3 teszt]

fehérkút 2021.11.10 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a rejtést!
[g:hu+ 2.8.3 teszt]

bacsnyir 2021.11.06 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.33 súly: 3.87
Mai második állomásunk volt lányommal, Nyiu2010-zel. Ráadásul itt még sosem jártam, pedig kb. 40 éve "bakancslistás" volt ez a hely számomra. Várakozásaimat a valóság túl is szárnyalta, noha - vélhetően a látogatók 99,5%-ához hasonlóan - mi is csak a Pál-völgyi barlang "utcai ruhában látogatható" részét jártuk be. Cseppkőképződmények ugyan itt csak mérsékelten vannak (s a "komolyabbakat" jórészt letördelték/összefüstölték a 2. vh. idején), de a szűk járatok (különösen a létrás rész) így is maximális "barlangi élményt" jelentettek számomra. A rejtés pedig igazán ötletes, ilyet még nem láttam! (Igaz, toll nem volt benne, nem is fér igazán a kis dobozba, ezért mellette hagytam egyet. A logfüzet is hamarosan betelik.)
Amiért viszont nagy kár, az a ládaoltal elavultsága, s ma már téves információi. A kisebbik baj, hogy a belépődíj összege már nagyon nem stimmel (jelenleg az alapjegy a Pál-völgyibe 2300, a gyerekjegy 1800 Ft; a Szemlő-hegyivel - GCSZBG - kombinált pedig 3700/2900; a kiépítetlen Mátyás-hegyibe pedig 8500/5150 az alap "kalandtúra".)
A nagyobbik probléma az, hogy a barlangok feltárásának a 2001 óta tartó időszakban történt jelentős előrehaladása miatt a leírás lényegi elemei váltak tévessé. A legfontosabb probléma, hogy 2001-ben bebizonyosodott, hogy a Pál-völgyi és a Mátyás-hegyi (helyesen így, kötőjellel írandók, ellentétben a ládaoldalon szereplő egybeírt változattal!!) egységes barlangrendszert alkot egymással, illetve néhány további, korábban önálló néven elnevezett barlanggal (Harcsaszájú-, stb.). Így a Pál-völgyi barlangrendszer ma ismert összhossza már 32,05 km, amivel nem a 2., hanem az ELSŐ, tehát a leghosszabb barlangja ez Magyarországnak. Végül a fotókon is jelezni kéne, hogy egy részük az utcai ruhában nem járható részekben készült. Szóval erőteljes frissítésre szorulna a ládaoldal!!

LainSed 2021.11.06 13:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.04
Köszönjük :)

Andi0714 2021.10.30 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Karaliosz 2021.10.30 12:16 - Megtaláltam
Ez a láda is pipa. ;) Köszi a rejtést. [Geoládák v3.12.2]

lilicsombordi 2021.10.29 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

foldeakflora 2021.10.29 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

pipi8607 2021.10.26 15:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! a hely szét van vandálkodva, borzalmas, telefonos segítség után nem a helyén találtuk meg, de most a telefon alapján visszatettük a helyére. [Geoládák v3.12.2]

MMarci 2021.10.24 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
A barlangot nyáron néztük meg, most csak a ládát kerestük fel.
Köszönjük!

MJulcsi 2021.10.24 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Köszönjük!

edusanya 2021.10.24 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Apuska 2021.10.24 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

cydark 2021.10.19 18:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

zsukantor 2021.10.17 09:40 - Megtaláltam
Yuppi, megtaláltam! Köszönöm a rejtést [Geoládák v3.12.2]

Kajorka 2021.10.10 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
ötletes:)) [Geoládák v3.12.2]

Vivusbabus 2021.09.30 15:52 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 2 web: 1.5 átlag: 1.83 súly: 2.45
Köszönjük

navigaator 2021.09.28 00:00 - Megtaláltam
-

BenceLeviNikiIstván 2021.09.27 15:35 - Megtaláltam
Köszönjük, megtaláltuk.

Fehér Vendel 2021.09.27 14:21 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.95
Köszönjük a rejtést.

Lacaface 2021.09.26 13:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.01
Megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.12.1]
Nagyon szép a barlang, a lértákon meglepődtünk, azt hittük, csak sétálós :)
Persze így sem nehéz végigmenni! Jó fejek a túravezetők!

IMG_20210926_133419 
feherpanni 2021.09.18 17:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

t.bela 2021.09.17 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Lotty 2021.09.11 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1884 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]