FAQ
893. Hegyesd (GCHEGE)

Hegyesd

Hegyesd

100m-re az említett S-SL kereszteződéstől (a képen bal oldalon, túl a csemetekerten)

100m-re az említett S-SL kereszteződéstől (a képen bal oldalon, túl a csemetekerten)

Jobbra a jelzetlen ösvény a kincs felé

Jobbra a jelzetlen ösvény a kincs felé

Már nincs messze!

Már nincs messze!

Arch, Csont, Madw és a Háromtörzsű fa

Arch, Csont, Madw és a Háromtörzsű fa

A (régi) Rejtek

A (régi) Rejtek

Csont pótjelszót "rejt" (elveszett, nem pótoltuk).

Csont pótjelszót "rejt" (elveszett, nem pótoltuk).

Míg a Hegy tetején Sus birkát számol (Tücsöknyerítő-dombok)...

Míg a Hegy tetején Sus birkát számol (Tücsöknyerítő-dombok)...

...addig Madw LogBook-ot ír...

...addig Madw LogBook-ot ír...

...Csont meg napozik (Csobánc)! :-)

...Csont meg napozik (Csobánc)! :-)

A második rejtek (innen tűnt el a láda).

A második rejtek (innen tűnt el a láda).

2014.10.20, a legújabb rejtek (ha nem látod, jól álcáztam ;) ).

2014.10.20, a legújabb rejtek (ha nem látod, jól álcáztam ;) ).
Szélesség N 46° 54,835'
Hosszúság E 17° 30,661'
Magasság: 264 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.04.03 14:00
Utolsó lényeges változás: 2022.07.31 22:58
Utolsó változás: 2022.07.31 22:59
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Sus, Csont, Arch, Madw
Ládagazda: Madw
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 619 + 1 sikertelen + 16 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Piros kereszt Az utóbbi jeresők jelzése alapján a láda és a találat bejelentésére alkalmas jelszó elérhetetlen lett az üregbe költözött méhraj miatt. A helyzet megoldódásáig betegre állítottam - kérem szépen jelezzétek, ha elérhetővé vált a doboz - benne a jelszóval.
Köszönettel a rejtésért és a gondoskodásért! Üdv: hk

További tudnivalók a beteg ládákról: https://geocaching.hu/documents.geo?id=ladadoki

[halaszkiraly, 2022.07.31 22:58]

Wap:
1a. Rövid út: Hegyesdet Zalahaláp felé elhagyva a falu vége tábla után balra a földúton (itt lehet parkolni is). Az erdő szélén Sárga L fel a hegyre (lépcsősor).
1b. Hosszú út: Hegyesd központból a Sárga jelzésen, majd az első Sárga L-en jobbra, ezután a pihenőnél balra fel a hegyre (lépcsősor).
2. Sárga L az első falmaradványnál balra fordul, itt a jobb oldali ösvényt válaszd! Nagyjából szintben maradva (tehát NEM FELFELÉ a tetőre) a bazaltfal mellett halad a kis ösvény a hegy túloldalára (szúrósbokrok, kevés hely, laza talaj). A láda egy jellegzetes három törzsű fa tövében egy kis üregben (az ösvény itt hagyja el a falat), közel a sziklás kilátáshoz.
A hegytető felől nem ajánlott a keresés! Meredek, omladékony, nagyon nehezen járható szakasz. Leesés veszély!

------------------------------------------------------------------
A láda 2014.10.20-án újrarejtésre került.
A régi rejtek néhány év alatt teljesen leamortizálódott és a keresők adhoc jelleggel ide-oda pakolgatták a ládát. Valószínűleg ennek is köszönhető a cache eltűnése. Az új rejtek csak közvetlen közelről látható. Ha jó marad az álcázás, talán kibírja a következő évtizedet is. Úh már tíz éve rejtettük. De gyorsan szalad az idő...
Történelmi okokból az eredeti képek és a leírás megmarad (a Star Wars-nak sem tett jót, hogy két-három évenként hozzáírtak valamit), ez utóbbit is csak a legszükségesebb helyeken módosítottam/pontosítottam.
Az alábbi logokban frissebb képek és információk is vannak tőlem, ha érdekel az életút:
2014.10.20 11:45
2012.03.02 13:50
2004.06.23 20:00
2004.04.03 14:01
2004.04.03 14:00
------------------------------------------------------------------

A környékbeli ládakereséseink alkalmával nem egyszer megfordult a fejünkben, hogy szinte adja magát a hely, miért nincs itt még rejtés?
Eme hiányosságot pótolandó többször bejártuk a helyszínt és most végre kikerülhetett a láda is!
Megközelítés Hegyesd falu központjából (templom, buszmegálló) az S Sárga sáv, majd az első SL Sárga rom turistajelzésen, ami a napos erdei úton egy pihenőhelyhez visz:
 N 46° 54,976' E 17° 30,723' 186 m [GCHEGE+padok]
Ugyanezt a pihenőhelyet egy gyorsabb és unalmasabb útvonalon is el lehet érni, ha Hegyesdet elhagyva Zalahaláp felé a hegy felé fordulsz ebben a kereszteződésben (jól járható földút):
 N 46° 55,094' E 17° 30,994' 175 m [GCHEGE+kereszteződés]
Ez esetben parkolni itt lehetséges az út mellett:
 N 46° 55,020' E 17° 30,807' 173 m [GCHEGE+parkoló]
A pihenőhelytől rövid, de annál meredekebb lépcsős szakasz következik, néhol az útra és korlátra dőlt fákkal színesítve amin eljutsz az első falmaradványig:
 N 46° 54,860' E 17° 30,683' 270 m [GCHEGE+falmaradvány]
Ezután az SL Sárga rom jelzés balra fordul, ha a lépcső felől érkeztél lentről (ez jelenleg 2014.10.20 átfestve fehérre), ahol egy kis ösvényt kell keresned a fal mellett jobbra. Ezen elindulva (nagyjából szintben maradva) végig a fal mellett haladva (nemsokára vége lesz az épített szakasznak és magas bazaltfal veszi át a helyét) átkelsz egy kis bozótos, szűk részen (nyáron izmosabb lehet) át a várhegy túloldalára és tulajdonképpen megérkeztél a ládához!
Jobb oldalon egy sziklakiszögellés (nagyon szép zuzmóval és mohával teljesen benőve) kellemes kilátással a Tücsöknyerítő-dombokra (és nagy eséllyel egy rakás birkára a völgyben). Baloldalon tagolt sziklafal és egy jellegzetes háromtörzsű fa.
A kincs a fa tövében, egy természetes üregben, jól leálcázva. Ez az üreg már nem fog beomlani, mert a fa teljesen körbeöleli. Kérlek, ügyelj a megfelelő álcázásra!
A nyomokból ítélve ez nem csak geoösvény, hanem mások is járnak erre.
Ha megtörtént a logolás nem kötelező ugyanott visszamenni, hanem továbbhaladva a csapáson szintben maradva a fal mellett (egy kicsit hosszabb utat megtéve, mint a ládához jutottál), néhány érdekes bazaltképződmény mellett elhaladva visszatérhetsz a kiindulási ponthoz.
A kis körtúra után a már említett falmaradvány tetején indul a (jelzetlen) ösvény a tetőre (kinek vérmérséklete szerinti irányban). Itt fokozott óvatosságot kérek, rövid, de nehezen járható szakasz következik! A testi épségeden kívül nagyon figyelj a kövirózsákra is!
Ha felkapaszkodtál a csúcsra csodálatos látvány vár! A teljes Tapolcai(Káli)-medence, a Monostorapáti víztároló és a környékbeli kis falvak is a lábad előtt hevernek! Tiszta időben az szinte az összes Tanúhegy, a Keszthelyi-hegység és a Bakony is nagyon jól látszik (össze sem lehet számolni mennyi cache).
A láda a hegycsúcsról is megközelíthető, de odafentről veszélyes a leereszkedés (a kesst rejtő három törzsű fánál függőleges sziklafal van)!!! Persze aki szereti az Extrém-kessinget, az itt kiélheti magát a 150m-es meredek, omladékony hegyoldalon a legurulással... ;)

A jelszóképzésről (már több értetlenkedő megjegyzést is kaptam, ezért egy kis szájbarágás):
A logbook első oldalán is kifejtettem. Bizony, van köze a jelszónak a rejtéshez/helyszínhez. Egy egyszerű keresés a Google barátunkkal a jelszóra és falu nevére, majd lőn a világosság. ;)

A várromról:
A várat már 1282-ben említik a veszprémi káptalan iratai, építője az Atyusz nemzetség de sok egyéb gazdája is volt. Bírták a Széchenyiek, a Perényiek, a Peleskeiek, a Rozgonyiak, az Újlakiak és a Gyulaffyak is. A vár 1495-ben "kinizsi osvát de hegyesdwara" előnevet viselt a régi feljegyzések szerint.
A török harcok idején jelentős szerepet töltött be a Balaton vidék védelmében, éppen ezért a stratégiai fontossága miatt sokszor gazdát is cserélt. Legutoljára 1651-ben a török Pajazit foglalja el. Ennek hatására a Csobánc tulajdonosa, Gyulaffy László (ki éppoly híres bajvívó volt, mint Várpalota hőse, Thury György, vagy a Szigligetet eredményesen védő Magyar Bálint) párbajra hívta ki az agát, hogy az Csobánc várát ne veszélyeztesse. Az aga páncélban vonult ki a küzdelemre, de Gyulaffy kopjája zászlóstul hatolt át ezen is.
1562-ben Gyulaffy, Magyar Bálint és Salm győri főkapitány egyesített hadai visszafoglalták és felrobbantották Hegyesdet, nehogy újra török kézbe kerüljön.
Ezután a fegyverek fejlődésével nem tartották stratégiailag elég erősnek a várat ahhoz, hogy újjáépítsék, így lassan birtokba veszi a természet. Egy újonnan felszínre kerülő büszkeségből eredően a helyiek és az idelátogatók támogatják a várrom helyreállítását, a hely népszerűsítését.
A település neve és története is szorosan kapcsolódik a mellette lévő azonos nevű hegyhez és a tetején hajdan volt várhoz. A török harcok idején kipusztult falut új birtokosai, az Esterházyak telepítik be németekkel, akik a XIX. századra teljesen elmagyarosodnak
Az elpusztult falut és várat az Esterházy család telepítette be 1765-ben 16 családdal és birtokosa (egészen a felszabadulásig) ez a család maradt.

A láda méretei: 20X14X7 cm
Kérlek nagyon ügyelj a gondos visszarejtésre/álcázásra!

Reméljük kellemesen fogod magad érezni ebben a nem túl nagy, de annál szebb falucskában és a föléje magasló kialudt mini-tűzhányón (ha teheted járd be a tanösvényt is)!
Ha játszol az Ingress, augmented reality játékkal, akkor hamarosan ennek is hódolhatsz itt ha elfogadják az új portálomat a hegytetőn.
Kellemes időt és szerencsés kincskeresést kíván:

Sus, Csont, Arch, Madw (+Szalvy és Kopi)
Állapot: beteg

KRW értékelés (385 db): környezet: 4.81 rejtés: 4.50 web: 4.61 átlag: 4.64

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Szorgoslábak 2022.08.23 13:45 - Egyéb
Nagyon szép, csendes és nyugodt hely. Gyönyörű kilátás. Sajnos a rejtést nem tudtuk megközelíteni mert eső után kerékpáros öltözetben érkeztünk és ez sajnos nem volt megfelelő a terephez.
Köszönöm ha a képek alapján elfogadod a találatot.

IMG_20220823_134014IMG_20220823_133948
IMG_20220823_134007 
halaszkiraly 2022.07.31 22:58 - Egyéb
Piros kereszt Az utóbbi keresők jelzése alapján a láda és a találat bejelentésére alkalmas jelszó elérhetetlen lett az üregbe költözött méhraj miatt. A helyzet megoldódásáig betegre állítottam - kérem szépen jelezzétek, ha elérhetővé vált a doboz - benne a jelszóval.
Köszönettel a rejtésért és a gondoskodásért! Üdv: hk

További tudnivalók a beteg ládákról: https://geocaching.hu/documents.geo?id=ladadoki

Email-t küldtem a rejtőnek.


VILÁGJÁRÓ (expötyimiki) 2022.07.20 23:59 - Megtaláltam
Sajnos még ott vannak a méhek, vagy darazsak, bátortalan voltam, hogy elővegyem a dobozkát, ezért kérném fotók alapján az elfogadást! Köszönöm!
Remek hely, gyönyörű kilátás!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.08.21 18:46]

20220703_06304820220703_063102
20220703_06123220220703_061226
Gabó és Zoli 2022.07.09 12:39 - Egyéb
Nem tudom miért kell elvenni a kedvét a ládázástól annak, aki nem élsportoló és nem fiatal. Nem vállaltuk be az utolsó 50 métert
[g:hu+ 2.8.14]

Turistaember 2022.07.04 17:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
A rejteket még mindig nagy létszámban, méhek birtokolják. Láttam, de meg sem próbáltam kivenni a dobozt. Bár nem tudom milyen módon, (pótjelszó kihelyezése, át- vagy újrarejtés másik helyre) de karbantartást javaslok, mert ez a helyzet talán a hidegebb idő beálltára fog megoldódni. A fentiek miatt kérem a találat képek alapján való elfogadását, s köszönöm a rejtőknek, a hely megismertetését!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.08.07 11:15]

20220704_17361720220704_173731
20220704_173745 
radonyidami 2022.06.04 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Sajnos a jelszóhoz nem fértünk hozzá, mert egy csapat méh megtámadta a dobozt de megtaláltuk. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.07.05 08:48]

A0D2DC19-1A8B-4D93-A6F3-FA62D06A3D7DA3D0D1BA-B2A1-426E-95FC-0F8F366B2CF1
61426291-59FD-45F2-A3A5-C313314856F3 
THBojta 2022.05.29 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Igazán kalandos útvonal [Geoládák v3.12.10]

momo-dumby 2022.05.08 13:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megküzdöttem érte :) Fantasztikus környezet és panoráma.

Depmod 2022.05.07 18:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.00
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

Fazekasék 2022.05.07 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!:)

nano 2022.04.17 11:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.52
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

tmasa 2022.04.16 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zord szeles időben Májkival [Geoládák v3.12.7]

Jenni 2022.03.19 16:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Kamana 2022.03.12 17:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :-) Anna & Beni [Geoládák v3.12.6]

tfmb 2022.03.12 16:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.01
Köszi a rejtést!

kiralyek 2022.02.28 14:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.86
Megvan! Szállingózó hóesésben, gyönyörű kilátással. Őzek rágcsálják a fák hajtásait! :)
Szembe látszik a Szent György-hegy, a családból kettőnknek az otthona...

[Geoládák v3.12.5]

Necze 2022.02.20 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Nyúlék89 2022.02.19 15:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67
Megtaláltuk, köszönjük a rejtest. A sok negatív log kicsit elvette a kedvünket, de a hely nagyon szép, a kecskék a csúcson jó fejek;) A jelszó pedig mindegy milyen nyelven van :) Azért az igaz, hogy egyszerűbb helyre is lehetett volna rejteni.

kbandi 2022.02.07 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

2121dani 2022.01.07 23:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Patrik92 2022.01.07 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.3]

Horváth Edit 2022.01.04 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!A lépcsős megközelítést választottam,van belőlük bőven.A tetőn tettem egy kört,remek sportteljesítmény ennek a ládának a megszerzése is. [Geoládák v3.12.5]

RékaésAdrián 2022.01.02 15:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.94
Olykor kellett egy kis pihenő, amíg felértünk. A Halápról nem tűnt ennyire magasnak. Óvatosan kell az oldalon menni, de valóban nem elérhetetlen. Kicsi gyerekkel nem ajánlott. A logbook hamarosan betelik, illetve néhol penészes már. A tetőre most nem másztunk fel, de a másik irányba jöttünk le. Köszi! Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

dikokuttor 2022.01.02 15:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.53
Egyáltalán nem unalmas, de azért elérhető. Fentről tényleg nem javasolt. [Geoládák v3.12.5]

Adamx89 2021.12.27 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (636 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]