geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4852. Túra a Szárhalmi-erdő barlangjaihoz (GCBTUR)

Pihenőkereszt

Pihenőkereszt

Kék barlang ösvény

Kék barlang ösvény

Már közel a barlang

Már közel a barlang

Szárhalmi kőfejtő 1

Szárhalmi kőfejtő 1

Szárhalmi kőfejtő 2

Szárhalmi kőfejtő 2

Fehér-barlang bejárata

Fehér-barlang bejárata

Fehér-barlang belseje

Fehér-barlang belseje

Kilátás a Fehér-barlangból

Kilátás a Fehér-barlangból

A szobrász önarcképe

A szobrász önarcképe

Barlangüreg a kőfejtőben

Barlangüreg a kőfejtőben

Takarításra vár

Takarításra vár

Ezt látod a barlangüregből

Ezt látod a barlangüregből

Még egy a négy közül

Még egy a négy közül

Útban a Pinty-tetőre

Útban a Pinty-tetőre

Távolban a Fertő-tó

Távolban a Fertő-tó

Vigyázzák a lépteinket

Vigyázzák a lépteinket

Pinty-tető. Kilátónak való!?

Pinty-tető. Kilátónak való!?

Toronyból a Fertő-tó

Toronyból a Fertő-tó

Toronyból a Károly-magaslat

Toronyból a Károly-magaslat

Toronyból a felsejlő Schneeberg

Toronyból a felsejlő Schneeberg

Toronyból a Harkai-domb

Toronyból a Harkai-domb

Út a zsivány tanyához

Út a zsivány tanyához

A fa után jobbra a Zsivány-barlang

A fa után jobbra a Zsivány-barlang

Lejárat a szikla tövében

Lejárat a szikla tövében

A Zsivány-barlang zárt lejárata

A Zsivány-barlang zárt lejárata

Engedély esetén jöhet a létra

Engedély esetén jöhet a létra

Mészkő sziklák mindenütt

Mészkő sziklák mindenütt

Itt keresd a harmadikat

Itt keresd a harmadikat
Szélesség N 47° 41,030'
Hosszúság E 16° 38,157'
Magasság: 248 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.08.18 21:38
Megjelenés időpontja: 2021.08.18 21:39
Utolsó lényeges változás: 2021.08.18 21:39
Utolsó változás: 2021.08.18 21:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: distike
Felhasználó: distike
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5300 m
Megtalálások száma: 16
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetente


Röviden

1. Az első jelszórészlet egy négyágú, ferde törzsű fa tövébe rejtett palackban, laminált lapon.
GCBTUR-1: N 47° 41,030' E 16° 38,157'
2. A második jelszórészlet a sziklafal pereme alá rejtett palackban, laminált lapon.
GCBTUR-2: N 47° 40,993' E 16° 38,170'
3. A harmadik jelszórészlet 18,5 x 13 x 6,4 cm méretű konyhai tároló dobozban, egy tíztörzsű bükkfasuháng csoport gyökerei között.
GCBTUR-3: N 47° 42,548' E 16° 38,103'
A jelszót a 3-1-2 pontok sorrendjében írjuk!

Bevezető

A multival a Soproni-hegységhez tartozó, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a világörökség részét képező Szárhalmi-erdőnek kevésbé ismert mészkő barlangjait kívánom megmutatni egy túrázós útvonalra felfűzve.
A kőfejtő és a barlangok látogatása nem veszélytelen, óvatosan járjatok!

Megközelítés

Ajánlott parkoló a Soproni Pihenő-kereszt  N 47° 40,658' E 16° 37,446' 228 m [GCBTUR+kiindulópont,parkoló], amely egyben a kiindulópont is.
A tömegközlekedéssel érkezőknek is a fenti parkoló a túra kiindulópontja, amelyet a Sopronból induló 14 vagy a 14B buszokkal érhetünk el. Leszállás a Töpler Kálmán utcai megállónál.
Soproni Menetrendek
A túra útvonala kerékpárral is végig járható!

A ládába TravelBug nem helyezhető.


1.pont: Fehér-barlang

Az ajánlott kezdőponttól induljunk el és haladjunk át az M85 csomópontján. A túloldalon jobbra letérünk a Kék sáv kék sávú túraútvonalra és a  N 47° 40,474' E 16° 37,935' 229 m [GCBTUR+1útkereszteződés] útkereszteződésnél balra letérve folytatjuk utunkat, majd a  N 47° 40,654' E 16° 37,997' 239 m [GCBTUR+2útkereszteződés] útelágazásnál jobbra fodulunk a sorompóval lezárt erdei túraútra. A Káposzta-hegy /258 m/ déli oldalában haladunk a Szárhalmi-kőfejtő felé, ahova a  N 47° 40,899' E 16° 38,199' 251 m [GCBTUR+3útkereszteződés] útelágazásnál balra letérünk a Kék barlang a kék barlang túraösvényre. Továbbiakban kövessük a barlang túrajelzést a  N 47° 41,030' E 16° 38,157' 248 m [GCBTUR-1] koordinátán lévő ládáig, amely a már nem működő, félkörív alakú kőbánya ÉNY-i oldalában, a Fehér-barlang mellett található.
Az első jelszórészletet palackban, laminált lapon találhatod, egy ferde törzsű, négyágú fa tövében, kővel álcázva.
A barlang a földkérget alkotó kőzetben kialakult olyan természetes üreg, melynek hossztengelye meghaladja a két métert és - jelenlegi vagy természetes kitöltésének eltávolítása utáni - mérete egy ember számára lehetővé teszi a behatolást. (Tvt. 23.§ (3) a) pontja alapján).
A környéken négy barlang található. A barlangi üregek közül a Fehér-barlang a legnagyobb látogatható barlang, 16 méter hosszú és 4 méter magas képződmény. A barlang a hivatalos barlangregiszterben jegyzett. A legújabb történeti és geológiai kutatások során bebizonyosodott, hogy a lajtamészkő karsztformáit emberi kéz alkotta a ma is látható formákká. A középkor óta bányászták itt a mészkövet az égetett mész készítéséhez, amit messze földre szállítottak. A kőfejtő és barlangjai látogathatóak, de természetvédelmi óvás alá esnek.

2.pont: Barlangüregek

A második láda is a kőfejtőben található, annak DK-i részén a  N 47° 40,993' E 16° 38,170' 247 m [GCBTUR-2] koordinátán a barlangüregtől pár méterre. A második jelszórészletet is palackba rejtett laminált lapon olvashatod. A palackot a barlangtól jobbra a függőleges sziklafal pereme alá rejtve találod, kővel álcázva.
A barlangüreg láthatóan jóval kisebb a Fehér-barlangnál. Az omladékos kőzet eltávolítása, kitakarítása még várat magára. A többi barlangüreg Kék barlang a kék barlang túraösvény másik oldalán találhatóak. Mindenhol a kőfejtések nyomait és a meddőhányók halmait láthatjátok.

3.pont: Zsivány-barlang

A kőfejtő és a barlangok bejárása, fotózása után térjünk vissza a Kék sáv kék sáv túraútvonalra és haladjunk tovább a célunk felé! A  N 47° 41,174' E 16° 38,266' 255 m [GCBTUR+4útkreszteződés] koordinátán lévő útkereszteződésnél forduljunk jobbra, kb. 50 m után balra déli irányba. Továbbra is a Kék sáv kék sávon haladva emelkedjünk fel a Fertőmelléki-dombság legmagasabb pontjára a Kék háromszög kék háromszöggel jelzett  N 47° 41,512' E 16° 38,023' 261 m [GCBTUR+szép kilátó] Pinty-tetőre /261 m/. Itt egy 1979-ben épített geodéziai beton mérőtorony található. Már nem szolgálja a földmérést, elhagyottan csak pusztul. Pedig lehetne egy szép kilátó!? A stabil vaslétrán felmászva /csak saját felelősségre!/ csodálatos körpanorámás kilátásban lehet részetek.
Folytassuk túránkat tovább a Kék sáv kék sáv túraútvonalon a  N 47° 41,721' E 16° 37,922' 205 m [GCBTUR+5útkereszteződés] koordinátán lévő útkereszteződésig. A sóderes erdészeti útról jobbra letérve a Kék sáv kék sávon haladjunk a Tómalmi-dombon /214 m/ található  N 47° 42,565' E 16° 38,105' 213 m [GCBTUR+barlang] Zsivány-barlangig.
A barlang körzetében-történelmi adatok szerint a XV. század első felében egy rablóvár, a Macskavár állott. A vár romjait és a barlangot az utolsó bakonyi zsivány is búvóhelynek használta. Innen ered a barlang elnevezése. A barlang a Soproni-hegység legkiterjedtebb alagútrendszerével rendelkezik, összesen 110 méter hosszú, mélysége 12 méter. Bár a környék legnagyobb kiterjedésű barlangrendszere, azonban a szűk járatok és a fokozott omlásveszély miatt ennek a barlangnak a látogatása életveszélyes és ezért a barlang bejáratot lezárták. A barlang megkülönböztetetten védett, csak a Fertő-Hanság NP Igazgatóság engedélyével látogatható.
A Zsivány-barlang keletkezése és története egyaránt régóta izgatja a soproniakat. Kialakulásának körülményeiről egészen eltérően vélekednek a szakemberek. Első ízben Kotsis Tivadar mérte fel a barlangot, amit 1940-ben közölt a Soproni Szemlében. Eszerint a barlang természetes úton, lajtamészkőben alakult ki. Egy fiatal kutató, Prodán Tímea Hajnal 2010-es vizsgálatai alapján azonban bányászati, illetve mészégető tevékenységgel magyarázza a barlang kialakulását.
A barlang azonban nem csak a földtudománnyal foglalkozó szakembereket izgatja, érdekes történelmi vonatkozásokat is találhatunk. A monda szerint Oroszlán Palinak, a híres betyárnak is szolgáltak búvóhelyéül a tómalmi barlangok (erre utal az elnevezés is). Dr. Takáts Kálmán "Oroszlán Pali, az utolsó bakonyi haramia" című könyve. Az idevonatkozó rész szó szerint így hangzik: "A dákai rablótámadás után Pali a haramiákkal Sopron megyébe vonult, Kapuvár, Eszterháza, Fertőszentmiklós környékén garázdálkodik, de legkedvesebb búvóhelye a Cárhalom-erdő sűrű, járhatatlan berkeiben rejtőző, még a csehek /husziták/ idejéből fennmaradó rablóvár, Macskavár romjai s ettől déli irányban húzódó alagút. Hát hol is fekszik ez a várrom? A hegygerincen a Nagytó-malomtól kiindulva, az erdei sárga jelzésű út mentén haladva, az Edelbrunn útig eső szakasz közepe táján, balkéz felől, járhatatlan sűrű bozótok közé van a rom elrejtve. Mert nem a Kőhida feletti Zsíros-hegyen, ahova a tudósok elhelyezik, s ahol a várnak, kőnek, romnak semmi nyoma sincs, s nem is volt, hanem itt volt a cseh rablóvár, pincéi most is megvannak s eltemetett falait a valamikor majd csak eljövendő ásatások fogják ismét napvilágra hozni. A középkori cseh rablók utódai, Oroszlán Pali és betyárjai sok-sok éjszakát töltöttek itt, erdei lombokból kényelmes rablófészket építve az élettelen falak közé. Pali szerint ezen a helyen is, úgy, mint Kisingyen barlangjaiban, még nagyon sok olyan kincs van elásva, amelyet betyárjainak nem volt többé alkalma felkeresni, kiásni."

A barlangtól nem messze található a  N 47° 42,548' E 16° 38,103' 212 m [GCBTUR-3] végláda a harmadik jelszórésszel. A láda egy gödör peremén álló, tíztörzsű bükkfa suháng csoport gyökerei között található, kővel takarva, álcázva.
A jelszót a 3-1-2 pontok sorrendjében írjuk!

Látványosság

Megtekintésre javaslom a "nagy barlangot", a Fertőrákosi Kőfejtőt, amelyet a Zsivány-barlangtól tovább a Kék sáv kék sávon, majd elérve a  N 47° 43,151' E 16° 37,757' [GCBTUR+útelágazás] koordinátán lévő útelágazást és itt jobbra letérve a Sárga sáv sárga sáv túrajelzésen érhetnek el.

Közeli ládák: GCPIHE GCkecs
Felkeresésre javaslom a GCSOBA ládát, amely a Soproni-hegyvidék két másik barlangját mutatja be.

Kellemes túrázást, sikeres ládázást kívánok!

Forrás

-IKVAHÍR 2016.01.15. Barlangtúra a Soproni-hegyvidéken
-Soproni Szemle: 1940. IV. ÉVFOLYAM 2-3. SZÁM, 41-45 oldalak. Kotsis Tivadar: Barlangok a tómalmi erdőben.
-A Magyar Állami Természetvédelem Hivatalos Honlapja: "Soproni Zsivány-barlang"
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (6 db): környezet: 4.91 rejtés: 4.83 web: 4.91 átlag: 4.89

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


K.L. 2021.10.22 17:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

stmester 2021.10.14 18:24 - Megtaláltam
Ausztria felé jövet-menet két részletben találtuk meg a barlangokat.

BTUR kőfejtő 
Katona55 2021.10.14 18:20 - Megtaláltam
Soproni ládázgatás közbeni találat stmesterrel.

dzcsiga 2021.10.04 10:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Kellemes biciklitúra keretében kerestem meg a pontokat.

IMG_0866IMG_0874
IMG_0873 
bagolyvera 2021.09.26 10:10 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszi a rejtést!

Ignis9 2021.09.26 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.12
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

20210924_14332120210924_143912
20210924_144012 
DodokaCsa06 2021.09.19 17:09 - Megtaláltam
Két részre osztottuk a túrát,megtaláltuk,a 3.-at a legnehezebben...????

bumba 2021.09.19 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Csaba & családja 2021.09.15 09:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

targonczas 2021.09.03 20:17 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
A vége kicsit kalandos lett a sötétben a szarvasbőgés miatt.
[g:hu+ 2.7.14]

NagyKG 2021.08.30 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.79
Megtaláltam, köszi!
Gondosan kivitelezett, precíz rejtés, de ezt már Tőled kezdem megszokni.

bevir 2021.08.24 15:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.84
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

zalajaro 2021.08.23 16:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Aki keres, az talál!

Soma00 2021.08.22 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A piros egyest sajnos nem értük el, de a dobogóra sikerült felférni. [Geoládák v3.11.3]

KJ & GM 2021.08.20 11:10 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget, szuper túra volt.

J14_2483J14_2480
J14_2488J14_2496
J14_2490J14_2495
J14_2497J14_2499
J14_2502 
karcsi9641 2021.08.19 08:33 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Akkor részletesebben:
Ma reggel -talán a tegnapi harmadik oltás miatt- egy jó órával később ébredtem a szokásosnál. Nem is akartam hinni a szememnek. Azonnal felpörögtek az események. Szerencsére semmit sem felejtettem itthon.
Az első pont közelében egy kutyafalkát (öt darab pitbull) sétáltató muglival találkoztam. A két öreg pórázon volt, a kölykök megrohantak engem, de csak játékból.
"Gombát keres"? kérdezte a fiatalember. Mondom nem, geoládát. Miután nagy vonalakban közöltem vele a lényeget, felajánlotta hogy megmutatja, mert ő már megtalálta. Miután nem tartottam rá igényt elváltunk.
Mint kiderült, tényleg az első pontot találta meg, mert stimmelt a leírás, amit mondott. Becsületére legyen mondva, rendesen visszarejtette.
A második pontnál kissé összekeveredtem, de aztán csak meglett.
A láda megtalálása sima ügy volt.
Köszönöm a rejtést, szuper kör volt, megy a kedvencek közé.

DSCN4112-001DSCN4113-001
DSCN4114-001DSCN4116-001
DSCN4117-001DSCN4119-001
DSCN4120-001DSCN4121-001
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]