Lista


A rejtő is logolhasson megtaláltamot a saját dobozáhozKokó, 2014.03.04 13:11
fejlesztési ötlet [5/5], elutasított: 2015.11.15 19:50
Amióta megszűnt a pontszámítás, azóta a rejtők hátrányba kerültek mivel nem logolhatnak "megtaláltam"-ot saját ládájukhoz. Így a megtalálások száma valótlan, hiszen legalább egyszer már fogták kezükben a dobozt. :)
Jó lenne ha ezt a megtaláltam bejelentést legalább karbantartáskor megtehetnék.
Norbee972014.08.30 22:25:07
Személy szerint nem tartom jó ötletnek.
A ládatulajdonos így növelhetné a találatait, mert csak tudja a jelszót. Akinek sok ládája van, akár több, mint 50 potyatalálata lenne.
Kokó2014.09.29 20:27:05
A rejtő nem fogta soha a kezében a dobozt és a logfüzetet? Soha nem járt a helyszínen? A rejtő alapból mondjon le a pontról?
scele2014.09.29 20:43:04
Norbee97! Nagyon sok láda jelszavát tudom, de nem jelentettem be, mert nem találtam meg. Kokó szerintem azonban nem minden karbantartáskor szeretne megtaláltam logot bevésni, hanem legalább egyszer. Vagy rosszul értelmezem?
Kokó2014.09.29 20:46:04
Csak annyiszor, ahányszor minden más megtaláló. Sosem rejtéskor, hanem karbantartáskor - dobogón kívül. Mozgót pedig többször is - ahogy a többiek.
bati.hu2014.12.14 18:47:52
ez már nekem is eszembe jutott....mert így mindenki csak a másikra vár hogy rejtsen, a rejtő meg nincs inspirálva max ha a jószándék vezérli
Párduc502015.01.20 20:44:45
Én támogatom az ötletet! Aki fárad annyit, hogy elrejtsen egy ládát, az tett annyit, hogy megkaphassa a pontot. A rendszert kijátszva jelenleg is a ponthoz lehet jutni, de én azt gondolom, ezt legalizálni is kellene!
eTiGeR2015.01.20 21:04:56
Én támogatom, mivel:

- Ez inspirálja, ösztönzi, motiválja a rejtésre az embereket.
- Más "játszótéren" is így van, hogy a saját rejtésért jár(hat) a pont. (GC:COM, Munzee...stb)
- Azt hiszem, ha a társrejtőt megilleti a pont, akkor a "sima" rejtőt is. Nem? A társrejtők most is be szokták jelenteni a találatot, akik ott voltak a láda kihelyezésénél és a terep felmérésénél. Az mennyivel másabb, ha ők ezt most szabadon bejelenthetik, de az nem, akinek a nevén van a láda? Ez nem fair.
- Mozgó ládák esetében ez mégjobban indokolt lenne, hiszen a mozgót mindig más kesser rejti el, és nem az, aki indította. Tehát mindig más a rejtő, de a tulajdonos mégse keresheti meg jelenleg.
- Ha valaki örökbefogad egy olyan ládát, amit korábban megkeresett, akkor ezáltal a láda az övé lesz, de ugyanakkor korábbról már van egy "megtaláltam" logja a ládához. Tehát ez most is így van, csak nem mindenki élhet ezzel a lehetőséggel, hiszen ez csak az adoptált ládák esetében működik. (Vagy oda-vissza adogatással ez kijátszható, és ugyan úgy működik a logolás.)
- Geokarácsony, Geoszilveszter, egyéb csoportos rejtésű ládáknál is belogolhatnak a "rejtők", akkor a többi ládánál miért nem?
Mikulás2015.04.01 20:44:38
Teljesen jogos, logikus. Megszavaztam.
VP2015.04.01 22:02:56
De akkor rögtön a piros egyest!

Szerintem ez egy nagy hülyeség.
Mikulás2015.04.02 07:18:27
VP! Belogoltad a Poljana-t? Be. Én belogoltam a Tunelt? Igen. Van még kérdés?

(Hagyjuk, kérlek, az érvek nélküli minősítgetést! Nem méltó egymáshoz, hozzánk.)
VP2015.04.02 09:31:30
Ezek ritka esetek, és ezek se a pontszerzésről, hanem a "szürkítésről" szólnak. (Ellenkező esetben megjelenne a megnemtaláltak közt.)
Ha a kérdés a mozgókra vonatkozna, azzal egyetértenék. De ennek így semmi értelme. Pláne 10 évvel a láda megjelenése után: egyszercsak hopp megtaláltam a saját ládámat. Ez hülyeség.
Remélem, ha a javaslat átmegy, a saját ládák akkor sem fognak listázódni a megnemtalált ládák közt. Ha ez így lesz, akkor én le fogok mondani a saját 9 ládámért "járó" 9 pontról, mert egyszerűen nevetségesnek találnám, hogy a 10 éves ládámhoz, aminél vagy húszszor jártam ellenőrizni, karbantartani, egyszercsak megtaláltam logot nyomjak. (Vagy nettaláltamot? Hiszen a jelszót a netről is megtudhatom a ládaoldalam szerkesztői nézetében.)
Bár pontvadász vagyok (= szeretnék "kipipálni" minden GC.hu-s ládát, még a totál érdekteleneket is - bár egyre kevésbé tudom, hogy miért, minek), nem érdekel a pontszám, nem akarok ilyen módon kamu "megtaláltam" pontokat szerezni.

Most már érvekkel együtt minősíthetek?
Szerintem ez egy nagy hülyeség!
Mikulás2015.04.02 10:31:35
Persze, kedves VP! Hisz' eddig is ezt tetted. :) Ha így jobban érzed magad...
eTiGeR2015.04.02 14:27:27
Miért lenne ez így kamu megtalálás? Hiszen amikor mentél karbantartani/ellenőrizni, akkor fizikailag "megtaláltad" a ládát. De akkor ennyiből az összes társrejtő/csoportos rejtő logja kamunak számít.
A P1 meg szerintem ettől nincs veszélyben. A társrejtők jelenleg sem logolnak be az első helyre, sőt még a dobogós helyre sem, mert az úgy nem lenne helyes/etikus. Szerintem a "sima" rejtők sem tennének ilyet.
ther2015.04.02 15:18:17
Bár én nem játszom olyan régóta, mint az itt résztvevők, de én így látom a dologkat:
Számomra a megtalálás azt jelzi, hogy előbb kerestem, aztán megtaláltam a ládát. Ha a saját megtalálásaim visszanézem, akkor az a keresése élményét idézi fel. A rejtőknek pedig van egy külön mérőszám a saját ládákra szerintem, a "Ládák száma".

A mozgó ládák esetében viszont más a helyzet, ott viszont jogos az, hogy az eredeti rejtő is megtalálhassa azt, hiszen akkor újra keresnie kell azt.

Ha lehetőség lenne logolni a rejtőnek is saját ládájához, akkor inkább az aktivitást mérné nem a valós megtalálások számát. Akkor már inkább be lehetne vezetni egy új fajta pontot, ami az aktivitást mérné, és a megtalálások, rejtések (esetleg POI pontok, stb.) számát összegezné.
V_Gabor2015.04.02 16:20:24
Maximum mozgók esetében tudom támogatni a dolgot, azok speciális tulajdonsága miatt. Ott a láda tulajdonosa is keresheti a más által elrejtett dobozt (ugyanúgy többször is!). Ha ezzel valaki visszaél, az már legyen a saját lelkiismeretére bízva. Nem sok ilyen tulaj van.

Hagyományos, multi, virtuális esetén nem érzem ezt indokoltnak. "Nem"-el szavaztam, de nem ellenzem hevesen a témát.

Legyen a többség bölcs akarata szerint. De a mozgókat se felejtsétek ki! :)
vecsbal2015.04.02 18:57:56
A rejtő legyen=címzetes megtaláló. Ha a játék nem csak a találatról, hanem az élményről, a hely megismeréséről is szól, miért kerüljön hátrányba a rejtő, aki a köz számára felfedezte és átadta az élményt?
Az a felvetés pedig, hogy valaki akként növelje a találatait, hogy ládát rejt, vállalva a ládaoldal szerkesztést, moderációt - és nem utolsó sorban a karbantartással kapcsolatos elvárást - hááát, finoman szólva is életszerűtlen....
vecsbal2015.04.02 18:58:04
A rejtő legyen=címzetes megtaláló. Ha a játék nem csak a találatról, hanem az élményről, a hely megismeréséről is szól, miért kerüljön hátrányba a rejtő, aki a köz számára felfedezte és átadta az élményt?
Az a felvetés pedig, hogy valaki akként növelje a találatait, hogy ládát rejt, vállalva a ládaoldal szerkesztést, moderációt - és nem utolsó sorban a karbantartással kapcsolatos elvárást - hááát, finoman szólva is életszerűtlen....
lagaf2015.04.06 19:52:53
Nagyon elszomorítana, ha lassan ezen a játékon is eluralkodna egyfajta teljesítménykényszer, ahelyett, hogy az eredeti célnak megfelelően megmaradna olyan szabadidős tevékenységnek, természetbarát hobbinak, játéknak, amelynek keretében földrajzi, történelmi, kulturális stb. értékeket kereshetünk fel, és elsősorban ez adná alapvető értékét.
Nem kötelező a részvétel sem a rejtést, sem a találatokat illetően, így nem igazán értem, miért is kellene átalakítani ezt a játékot. Az nem érv, hogy más játékokban mi a szabály, mivel ennek a játéknak ezek az alapszabályai. Ha tetszik, csinálom, ha nem, kiszállok. A „megszűnt a pontszámítással” ugyan milyen hátrányba kerültek a rejtők, milyen pontról kell lemondaniuk „alapból”?
Szerintem a rejtést illetően sem szabadna eluralkodnia a voluntarizmusnak, sokkal inkább a felelősségteljes ládakezelésnek. Az nem járja, hogy telehintem az országot ládával, s többet feléje sem nézek, nem tartom karban, otthagyom az ebek harmincadjára. Ha valaki valamilyen okból nem tudja vállalni a rejtéssel járó kötelezettségeket, ne rejtsen, hagyja meg azt az élményt másoknak. (Én éppen ezért nem helyeztem el, s nem adoptáltam ládát.) Véleményem szerint, ha valaki minden áron csak a teljesítményre, a találatok, pontok számának növelésére, nem pedig a geocaching eredeti céljára, annak szépségére vágyik, keressen magának megfelelő játékot, van belőlük elég.
Szóval, e játék fair jellegének megtartása végett én nem támogatnám a javaslatot; a rejtő által történő találatbevitelt kizárólag a mozgó láda esetében tartom elfogadhatónak az általános szabályok betartásával.
Kokó2015.04.07 05:43:11
Nincs szó teljesítménykényszerről. Csupán a hely és a rejtekhely megtalálásáért járna pont mint minden más megtalálónak. Annyi a különbség, hogy karbantartáskor jelentheti be a megtalálást.
Ha a sima dobozoknál ne váltztossunk, akkor a mozgóknál miért? Egyéb logot a rejtő is hozzá tud fűzni, az oldalt pedig tudja szerkeszteni. A pont meg ugye nem kell.
VP2015.04.07 07:16:40
Nincs is olyan, hogy "pont".

Van "A felhasználó" "Megtalálásai" és "Saját kihelyezésű ládái".
Tiszta helyzet, miért kéne ezeket keverni?
(Ha valaki szeretné, nyugodtan összeadhatja a kettőt.)
kegabor2015.04.07 13:55:33
Sziasztok!
Nem tudom, hogy pontosan milyen verseny/rivalizálás húzódik a háttérben, de a véleményem:
1. Kaptam egy figyelem felhívó levelet ami, mondjuk úgy, nem volt teljesen tárgyilagos. És ez nem tetszik. :(
2. Milyen pontszámítás és pontozásról van szó?
3. Azt értem, hogy alapból a láda-rejtője (tulajdonosa) nem logolhatja a megtalálást. Szerintem ennek nem is lenne értelme. Természetesen ez alól kivétel a mozgó láda.
4. Ha van valamilyen pontszámítás, akkor remélem a rejtés sokkal több pontot ér, mint a megtalálás, hiszen sokkal több munkával és felelősséggel jár, míg a csak keresők, olyanok mint én, élvezik az ő munkájuk gyümölcsét.
5. Szerintem a rejtés, a megtalálás és a tulajdonos, 3 teljesen különböző dolog! Sajnos azt látom, hogy ez utóbbi kettő sem ugyanaz az ember manapság.
6. Mivel nem értem pontosan, hogy miért lenne jó, ha a rejtő is logolhatná a saját ládáját; vagy hogy ha ezt megtehetné, az miért fáj ennyire másoknak, inkább nem szavazok.

Köszönöm a rejtőknek az áldozatos munkájukat!

UI:Ha valamiért ez a logolás több rejtésre serkenti a nagyérdeműt, ahogy azt valaki írta, akkor félek, hogy sok olyan láda születne (fog születni), ami csak azért készült el, hogy legyen és nem azért ami engem ebben a játékban a leginkább vonz, hogy megmutasson valamit, amit érdemes tudni, látni, megismerni, megtanulni, át- és megélni!

UI2: Bocsánat, most olvastam csak el lagaf' írását, nagyjából egyet is értek vele.
Csizmások2015.04.07 18:40:48
Mi igennel szavaztunk! Aki, nemmel és nincs ládája - próbálja ki! Szerintetek 20-30-40 pont számít? Mikulást + a többi 50 élenjárót megközelíteni ? Még közelébe se jutnánk! De..... azért mindenkinek jól esne az a piros pont (megszürkül mire célba ér)!
eTiGeR2015.04.07 20:07:00
Az csak jobb, ha több láda lenne, nem? De azt azért kétlem, hogy csak a +1 pont miatt rejtenének ládát az emberek. Aki pontokat akar gyűjteni, az inkább kimegy a "terepre", vagy belogolja a netkesselhető virtuális ládákat...stb Az sokkal egyszerűbb, gyorsabb, és könnyebb megoldás, mint moderáltatni egy ládát, megcsinálni hozzá a ládaoldalt... Ez csak egy plusz motiváció lenne, semmi több; elhanyagolt ládák pedig most is vannak. Attól pedig szerintem nem kell félni, hogy érdektelen helyekre raknák ki a ládákat, hiszen erre a célra ott van a 12db moderátor.

Mint már írtam, nem azon a pár ponton múlik, csak nem értem... Egy adoptált ládánál lehet a rejtőnek találata, a társrejtőnek is lehet találata, csak épp az igazi rejtőnek nem a saját ládájánál?! Miért? Az miben másabb? Az igazi rejtő csak azért nem kap pontot, mert az adminisztrációs dolgokat (moderáció, ládaoldal) ő csinálta meg? Hiszen a karbantartást, a ládaötletet, és a láda kihelyezését nem biztos, hogy egyedül csak ő csinálja/csinálta. (családtagok, barátok, csoportos rejtés, stb) Ilyen alapon miért jogos a társrejtő(k) találata, és miért jogos egy adoptált ládánál a rejtő találata? Én nem a "teljesítménykényszer" miatt támogatom ezt a javaslatot, és nem is a pontszerzés miatt; hanem azért, mert ezt így igazságtalannak érzem. Akkor ne logoljanak be a társrejtők sem, és adoptált ládánál se legyen találata az aktuális ládagazdának. Ez így lenne fair.

U.i.: Csak karbantartáskor, és csak 1x lehetne logolni, mint a többi megtalálónak, és nem 100x. Egy átlagos rejtőnek pedig max. 10-20 ládája van, szóval nem sok pontról beszélünk... (Nyilván vannak extrém esetek, és vannak 10 láda alatti rejtések is.) Ezt a pár pontot nem érdemlik meg a rejtők? Bezzeg a társrejtő igen, akivel együtt mérte fel a terepet, a ládaötlet is közös, és együtt rakták ki a ládát?! Ez nem logikus.
L@zy2015.04.07 23:35:42
Anélkül hogy bele olvastam volna a fórum bejegyzésekbe, már a kérdés felvetésekor elkezdtek kavarogni bennem az érvek és ellenérvek. Majd amikor elolvastam a többiek véleményét az sem tette egyszerűbbé a választást.
Alapjában csak pontszámításról van szó. Igen, lehet úgy számolni, mint eddig, hogy a megtaláltam az csak az idegen ládákra vonatkozik, és vannak a saját ládák, és ha akarjuk összeadjuk a két számot, vagy lehet úgy, hogy a felkeresett ládák száma (akár saját, akár nem) és mi általunk karbantartott ládák száma, így pedig kivonással kapjuk meg az idegen ládákba történt logolások számát. Én nem érzem úgy, hogy az utóbbi megfogalmazásnak ne lenne létjogosultsága, sőt egy tisztább definíció mint az első. Egyébként pedig az, hogy valaki karbantartó az egy plusz teher. Ugyanúgy el kell utazni a ládához, meg kell keresni, ráadásul nem csak egy "itt jártam" gyors bepecsételésével jár. Miért is kellene büntetni?
Más és igen fontos kérdés az, hogy milyen hatást keltene ez a rejtett ládák minőségére. Valóban valós félelem az, hogy sorban jönnének majd ki olyan ládák, amik csak az egy pont reményében születnek? Szerintem a láda moderáció ebből a szempontból is egy jól működő szűrő, másrészt ismerek pontvadászokat, de nem hiszem, hogy pont egy ilyen körülményes, sok időt és energiát igénylő tevékenységet választana valaki, amikor sokkal egyszerűbb módszerek is vannak a potya pont szerzésre.
Nem vagyok viszont moderátor, és nem is voltam, így nem tudom, hogy mennyire (milyen arányban) kell szűrni a szemetet, illetve mennyire tudnák kezelni a helyzetet, ha ez jelentősen megnövekedne! Hiszen biztos lesz egy ilyen hatása.
Vannak viszont pozitívumai is. A logolást, ha jól értem karbantartáshoz kötött lenne. Igaz, csak egyszer, de akkor is jó dolognak tartom, hogy ösztönözzük a karbantartást.
Másrészt biztos, hogy szaporodni fognak az értelmes, értékes ládák is.
Valóban félni kellene a teljesítménykényszertől? Nem gondolom, mert nem lehet egyértelműen elhatárolni a megszállottságtól, márpedig ez utóbbi nagyon sokat segített abban, hogy ott tart ez a játék, ahol tart.
zramzam2015.04.09 12:54:42
A rejtő azért rejt, hogy más megtalálja. Ha sokat rejt, az sok munka. De benne van a nevében az ellentét: REJT /MEGTALÁL. Más rejtő ládáját meg Ő találja meg. Én nem támogatom.
Fazék2015.11.15 19:49:49
Szavaztunk, nem kapott többségi támogatást a javaslat.

http://geocaching.hu/vote.geo
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]