FAQ

http://geocaching.hu/files/ghuplus/images/navigation.svgg:hu+ súgó (2.8.9 verzió, 2022.05.13)

Gyakori kérdések (és válaszok...)A g:hu+ alkalmazás használatával kapcsolatban felmerült, sűrűn felvetett kérdések/igények/észrevételek találhatók itt.

 

K: Ha letöltök egy gpx fájlt és beállítom a g:hu+ app-ban nyomvonalként, akkor a Letöltött track-et törölhetem a "Downloads" mappából (eltárolja magának valahol), vagy onnan használja az app és hagyjam?
V: Nyugodtan törölheted, az app a beimportált gpx-et a saját adatbázisába rakja be, és onnan használja a továbbiakban.


K: Hiába próbálok ládaadatokat letölteni, igazából nem működik, üres marad a lista, és a térképen sem látszanak a ládák. Mit ronthattam el?
V: ilyenkor szinte biztos, hogy a letöltött ládák láthatóságát szabályozó Szűrőfeltételekben (tölcsér ikon a Térkép és a Geoládák funkció fejrészében) állítottál el valamit korábban.
Tipikus tünet, ha a Geoládák funkció fejlécében ilyesmit látsz: Ládalista (63 - 0). Ez azt jelzi, hogy 63 láda adatai sikerrel le lettek töltve a telefonra, de az ezek láthatóságát szabályozó aktuális szűrőfeltételeknek egyetlen egy sem felel meg.
A tölcsér ikonra bökve előhívva a Szűrőfeltételek dialógus ablakot, korrigálhatók a rosszul megadott szűrési feltételek.
Ha már nagyon belekveredtél a szűrőfeltételek értelmezésébe, akkor érdemes visszameni a kályhához, és a dialógusablak bal felső sarkában levő fogaskerék ikonra bökve visszatérhetsz az alapértelmezett beállításokhoz (amikor is az összes letöltött láda látható lesz).


K
: hogy tudom a kordinátákat módosítani, ha a multi rejtésnél álkordináta van megadva és előző pont megtalálása után nekem kell beírnom, módosítani a jóra?
V: a rejtő által megadott pontnak az adatait nem tudod módosítani, de a geoláda funkcióban a fejlécben jobbról az ötödik (új pont) ikonnal vehetsz fel új „saját” pontot a ládához, amihez beírhatod a következő keresendő pont koordinátáit, és aztán ezt fogod becserkészni.

 

K: Android 11-es telefonon miért nem látszik a Beállítások funkcióban a Brouter menü? Mit rontottam el?
V: Nem rontottál el semmit, az Android változott meg (sokak szerint nem feltétlenül előnyére…).

Android 10-ig bezárólag bármely 2 alkalmazás közösen használhatott állományokat, akár komplett könyvtárak teljes tartalmát is.
Így tudott a brouter és a g:hu+ is szépen összedolgozni:
- mindkét programban kijelölhetted a közösen használandó könyvtárat,

- ahonnan a brouter a tervezéshez használhatta a g:hu+ által oda letöltött rd5 állományokat, illetve
- az elkészített útvonaltervet gpx file-ként szintén egy közösen használt alkönyvtárba rakta le a brouter, ahonnan a g:hu+ azt elő tudta venni, és ki tudta hámozni belőle az útvonaltervet (hol, milyen manővert kell végrehajtani).

Android 11-től ez így már nem tud működni, mert a Google megszüntette azt a lehetőséget, hogy különböző alkalmazások csak úgy egyszerűen belelássanak egymás adataiba.
Helyette egy olyan eszközt kínál a fejlesztőknek, (ez a Strorage Access Framework), amin keresztül mégis csak megvalósítható ez a közös használat, csak sokkal macerásabban (és szigorúan csak a felhasználó által direktben megadott engedély birtokában). A g:hu+ már egy ideje fel van készítve arra, hogy ezzel az eszközzel kezelni tudjon más alkalmazásokkal megosztott adatokat.
A brouter viszont sajnos nincsen erre felkészítve, és a brouter fejlesztője úgy nyilatkozott, hogy nem is tesz lépéseket ebbe az irányba. Emiatt viszont android 11-től kezdve a 2 alkalmazás nem tudja egymás állományait közösen használni, ezért nincs is értelme a g:hu+ Beállítások között a Brouter menü szerepeltetésének.

Marad az a lehetőség, hogy:
- brouterben letöltöd a szükséges rd5 állományokat (amiket ő látni fog, és használni fogja tudni)
- g:hu+-ból pedig továbbra is tudsz útvonaltervezést kérni (a két alkalmazás közti közvetlen, memóriában zajló adatátadás továbbra is működik, csak az átadható adatok mérete erősen korlátozott, 10000 byte)

Ilyenkor a g:hu+ az elkészült útvonaltervet nem gpx file-ba kéri, mint korábban, hanem a gpx tartalmát közvetlenül memóriában kapja vissza a broutertől, de csak akkor tud vele mit kezdeni, ha a komplett útvonalterv belefér a 10000 byte-os korlátba. Ez kb. 160-180 km-nél nem hosszabb útvonalak esetében jó eséllyel tud működni.

 

FONTOS: g:hu+ 2.8.9-től kezdve NINCS SZÜKSÉG a brouter telepítésére, a g:hu+ saját maga intézi az útvonalak tervezését!!!!

 

K: Sajnos nem megy az app képfeltöltés funkciója. Kezdetekben még ment, ... de most sajnos nem teszi fel a képeimet a log mellé. Utólag weboldalra is felraknám ha tudnám hol keressem a képeket az appon belül
V: Egy pár hónapja a szerveren végrehajtott valamilyen módosítás nem szándékos melléhatásaként sajnos az app által a weboldalra feltöltött kép valamiért valóban nem jut el a helyére.
Ha megvalósul az egyesület tervezett teszt-szervere, akkor remélem, lesz rá lehetőségem, hogy lépésről-lépésre végigteszteljem a folyamatot, és megtaláljam, hogy pontosan hol is siklik félre a dolog.
Addig is ezt lehet csinálni: A láda Fotóim oldalán a fénykép melletti függőleges ikonsor "Megosztás" ikonjára (alulról a 2.) kattintva átadhatod a képet egy általad kiválasztott alkalmazásnak. Én a "File Commander"-t szoktam választani, és azzal el tudom menteni a képet egy olyan nyilvános könyvtárba (pl. Downloads), ahol már a böngésző is látni fogja... 

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]