geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

http://geocaching.hu/files/ghuplus/images/navigation.svgg:hu+ súgó (2.7.14 verzió, 2021.07.16)

Kezdeti lépések (telepítés és ami utána jön)A megismerés lépcsői

Az alkalmazás úgy van felépítve, hogy nem kápráztat el rögtön a lehetőségek teljes skálájával, nehogy elijedj az esetleg túl sok ismeretlen újdonságtól.
Szépen lépésről lépésre haladhatsz előre a megismerésben. Mintha egy piramisra másznál felfelé.
Minél magasabb szintre jutottál már el, annál messzebbre látsz (annál több mindent bocsát rendelkezésedre az alkalmazás).
A program főmenü címsorának jobb szélén mutatja egy függőleges sáv, hogy a megismerés milyen magas szintjén jársz jelenleg:


-1. szint: telepítés utáni meglepetés (csak android 6.0-tól felfelé...)

Ha kellően új (6.0-ás vagy még újabb) android rendszerre telepítetted a g:hu+ alkalmazást, akkor a program telepítésekor még semmilyen androidos erőforrás használatára nem rendelkezik engedéllyel, és így lényeges funkciói nem tudnának működni. Ezért a program rögtön azzal nyit, hogy felhívja a figyelmedet erre tényre, és igyekszik arra terelni, hogy a legszükségesebb engedélyeket add meg mindjárt most az elején, hogy később már ne kelljen ezzel bíbelődnöd:

1. Az engedélyek megadására figyelmeztető képernyőt csak egy módon tudod elhagyni: megnyomod az ENGEDÉLYEK KEZELÉSE gombot
2. Erre feljön az alkalmazás androidos beállításainak a kezdő oldala, ahol az Engedélyek-re bökjél
3. Az Alkalmazásengedélyek oldalon találod azt a 3 engedélyt, amire az alkalmazásnak szüksége van/lehet a normális működéshez.
  - Kamera: ez kell ahhoz, hogy a láda megtalálás logokhoz beküldhető fotókat tudjunk készíteni a g:hu+ alkalmazáson belül, illetve QR-kódos logolást tudjál használni
  - Tartózkodási hely (Helyinformáció): más szóval GPS használat, ez kell ahhoz, hogy tudhasd, hol is vagy éppen, milyen távol és milyen irányban van a láda, stb.
  - Telefon: ez kell ahhoz, hogy a ládaleírás oldalról egy gombnyomással felhívhasd a rejtőt, segítségkérés céljából

 

Univerzális Tárhely engedélyre a g:hu+ 2.7.3 verziótól kezdve nem lesz szükséged. Ha file-ok (pl. térképek) tárolásához könyvtárat akarsz kijelölni, a progi menet közben fog engedélyt kérni az adott könyvtár használatához
   
  Most az elején is megadhatod mindegyik engedélyt, vagy úgy is dönthetsz, hogy ezt nem teszed (most) meg.
  Azért legalább a legfontosabbat érdemes most az elején egyszer, s mindenkorra rendezni:
    - a Helyinformáció engedély kelleni fog a térkép, az iránytű használatához, meg minden olyan funkcióhoz, ahol jó tudni, hogy hol is vagy az adott pillanatban

Android 10-től kezdve a Helyinformáció engedély több fokozatban adható meg:
Mindig engedélyezett: ha ezt választod, akkor a g:hu+ alkalmazás akkor is hozzáfér az aktuális pozíciódhoz, amikor épp nem aktív (nem látható, más alkalmazás takarja,a telefon képernyője kikapcsol, stb.).
Ennek főleg track (nyomvonal) rögzítéskor van jelentősége.
A sima Engedélyezés csak az alkalmazás használatakor opciót választva az alkalmazás csak addig fér hozzá az aktuális gps pozíciódhoz, amíg az előtérben (láthatóan) fut. Ez a normál használathoz tulajdonképpen elegendő is, de a track rögzítés meg fog szakadni, mihelyt az alkalmazás háttérbe kerül (másik alkalmazás takarja, a telefon képernyője kikapcsol, stb.)
  

 

Ha bármelyik engedélyt nem adod meg most, akkor sincs veszve semmi, a program a későbbiekben minden egyes alkalommal rá fog kérdezni, hogyha olyan funkciót próbálnál meg használni, amihez valamelyik (még) meg nem adott engedélyre volna szüksége :)
Valahogy ilyenformán:

 

Egy furcsa állatfajta: Storage Access Framework

A régi szép időkben az androidos alkalmazások ugyanúgy használhatták a telefon belső tárolóját, meg az esetleges SD-kártyákat, mint egy windows-os PC-n, közvetlenül, könyvtár- és file-nevekkel megmondva, hogy honnan és mire van szükségük.
Ámde eljöve a nap, midőn a Google látá, hogy az alkalmazások telepakolják a tárolókat mindenféle file-okkal, amik az alkalmazás törlése után is ott maradnak (szemétként), és mondá, hogy nem jól vagyon ez így.
Na onnantól kezdve (android 4.2 óta) zajlik a háború azért, hogy az alkalmazások ne nyúlkálhassanak akárhová file-okért. Ahány újabb android verzió, annyi újabb csavar, és újab szigorítás.

Mostanra (2021 elejére) eljutott a háború a végső ütkezet küszöbére: az alkalmazásoknak (vagyis a fejlesztőiknek) már csak pár hónapja maradt, hogy ha az alkalmazás nem elégszik meg a saját, külön bejáratú (más alkalmazások számára nem elérhető) dedikált kis tárolóhelyével, hanem galád módon más alkalmazásokkal szeretne osztozni bizonyos állományok használatán, akkor ezt már csak a Google által diktált speciális módon teheti meg. Ez az új módi alapvetően média tartalmak (képek, hangok, videók) megosztott használatára lett kitaláva, de eszi-nem eszi, nem kap mást alapon ezt kell alkalmazni mindenkinek.
Hát ez az új módi a Storage Access Framework vagy röviden csak SAF.
Ha (android 10-nél) régebbi android volt a telefonodon, amire korábban már telepítetted a g:hu+ alkalmazást, majd a telefonodon történt egy operációs rendszer frissítés (legalább android 10-re), akkor a program első indításakor az érdemi munka megkezdése előtt figyelmeztet, hogy ha korábban volt a saját kis külön bejáratú tárolóterületén túlra mutató könyvtár megadva valamelyik Beállítás funkcióban, akkor először is erősítsd meg (vagy javítsd ki) a program által előkészített új beállítást, ami már a SAF szája íze szerint tárolja le, hogy hol találja az Egyéb térképeket, illetve a Brouter útvonaltervező file-jainak főkönyvtárát.

Valami ilyesmire számíthatsz: ha mondjuk korábban már használtad a Brouter útvonaltervezést az alkalmazásban, és a Brouter főkönyvtára a telefon megosztott belső tárolójába volt helyezve (ami kb. így jelent meg: /storage/emulated/0/brouter), ugyanez SAF-ul kb. így fog kinézni: content://com.android.externalstorage.document/tree/primary:brouter. Maga az alkalmazás a megfelelő beállítás mezőben csak az érdemi részt (primary:brouter) fogja mutatni az egyszerűbb érthetőség kedvéért.
A jóváhagyás nem csupán formai dolog, mindenképpen el kell fogadnod a SAF által felkínált képernyőn, hogy igen, valóban azt akarod, hogy az alkalmazás teljes (olvasási és írási) joggal használhassa az így beazonosított tárolóterületet.

 


0. szint: nyomkodd nyugodtan

A g:hu+ sikeres telepítésével máris teljesítetted a beugró szintet. 
Érdemes a főmenü Infó funkciójával kezdeni az ismerkedést, onnan léphetsz is majd feljebbi szintekre.

Kezdd el használni! 
Abból tanulsz a legtöbbet, ha (mint az óvodások) bátran próbálkozol.
Ahol ikont/képet/ábrát látsz, bökj rá nyugodtan, szinte biztos, hogy történni fog valami.
Ha valamit nem értesz, plusz infóra lenne szükséged, használd az alkalmazásba beépített súgó lehetőségeket. Van bőven!

Az alkalmazás főmenüjében levő Infó opcióra bökve egy oldalra lapozható képernyő formájában talász információkat az alkalmazás különböző részeinek használatáról:


Beállítások funkcióban (meg még számtalan más helyen is) találkozol a kék hátterű fehér i betűs ikonnal.
Ha ráböksz, akkor a mellette/körülötte levő részfunkcióról/nyomógomról, stb.-ről fogsz kapni részletesebb felvilágosítást:


Ha ez sem segít, akkor az MGKE szoftverei fórum lesz a barátod.

Nyugodtan beírhatod, mi a gondod, és vagy a fejlesztő, vagy valamelyik gyakorlottabb felhasználó remélhetőleg fog tudni segíteni.

Lap teteje <-


1. szint: tudom, mi az a geocaching?

Ha túlestél a kezdeti nyomogatásokon, jöhet a lényeg: mi az a geocaching?

Ha még újonc vagy a geocachingben, akkor érdemes elolvasni a Főmenü/Infó/Geocaching oldalon a Mi az a geocaching?  fejezetet, hogy a nagyon alapokkal tisztába kerülj.
Ha ezek után (vagy ha gyakorlottabb játékos vagy ezen a pályán, akkor enélkül is) már van fogalmad róla, miről is szól ez a játék, és bele akarsz vágni, nos, akkor léphetsz tovább.

Ha még nem regisztráltál a geocaching.hu web oldalon, akkor először olvasd el a Főmenü/Infó/Geocaching oldalon a Regisztráció a geocaching.hu-n  fejezetet.
Ha úgy döntesz, hogy regisztrálni fogsz, akkor ezt megteheted a geocaching.hu regisztráció oldalon.

Ha már (most frissiben, vagy már régebb óta) van geocaching.hu-s regisztrációd (felhasználóneved), akkor léphetsz tovább egy szintet.

Lap teteje <-


2. szint: ki vagyok én?

Eljött az ideje, hogy színt valljál. A g:hu+ app egy sereg jópofa funkciót nyújt számodra, ha tudja, hogy ki vagy (melyik geocaching.hu-s felhasználó).

Főmenü/Infó/Geocaching oldalról is elindulhatsz, vagy direktben a Beállítások/Geocaching oldalra navigálsz:

Kitöltöd a Felhasználó és a Jelszó mezőket (a gc.hu-s regisztrációdnak megfelelően), majd:
- ellenőrzöd, van-e élő internet kapcsolat (ha épp nincs, akkor az Azonosítás gomb nem aktív)
- élő internet kapcsolat mellett (amikor az Azonosítás gomb aktív) rányomsz a gombra,
és aztán jó esetben pár másodperc múlva már örülhetsz is a sikeres beazonosításnak:

vagy ha elrontottad, akkor ezt látod: 
és kezdheted újból.

 Ha sikerült a beazonosítás, akkor újabb szinttel kerültél magasabbra. Innentől:
- a ládaletöltéseknél kérheted, hogy csak azokat a ládákat töltse le neked az app, amiket még nem találtál meg
- ládalista képernyőn (és később majd a térképen is) kérhetsz olyan szűrést, hogy csak az általad még meg nem talált ládákat mutassa
- a ládalistában és a térképen feltűen eltérő színnel ill. ikonnal jelzi, hogy mely ládákat találtál meg, és melyeket nem
- és nem utolsó sorban sikeres ládatalálat esetén rögtön be is küldheted az alkalmazással a megtalálást igazoló logot
- majd pedig saját fotókat is feltölthetsz a megtalálásodról.

A Beállítások/Geocaching képernyőn saját kedved szerint módosíthatod a Megtalálás szöveg mező tartalmát. Az itt beírt szöveggel fogja az app előtölteni az újonnan készített log Megjegyzés mezőjét (amit a lusta kesser aztán sokszor egy-az-egyben tovább is küld).
Egy csúszkán beállíthatod még azt is, hogy ha ládaletöltéskor kiválasztod a Logokkal opciót (hogy a ládaleírással együtt megkapd a legutolsó megtalálások logjainak szövegét is), akkor hány logot töltsön le az app a ládához.

Lap teteje <-


3. szint: kell nekem térkép?

A válasz röviden: NANÁ!
Igazából nem az a kérdés, hogy kell-e, hanem az, hogy milyen és hogyan.

1. Érdemes végiolvasni az Információ/Térkép oldal összes fejezetét,

2. valamint a Beállítások/Térkép1 oldalon végignyomkodni az összes infó ikont

Az alapértelmezett beállításokat később is tudod módosítani, de van kettő, amit érdemes mindjárt az elején jól meggondolni, és kvázi véglegesre beállítani.
Ezek pedig nem mások, mint a g:hu+ app által kezelt térképek könyvtárai.

A Térkép könyvtár az a hely, ahová a g:hu+ majd elhelyezi az általa menedzselt szolgáltatók (jelenleg tuhu és omp) kínálatából kiválasztott országtérképeket. 
Ennek a könyvtárnak a helyét csak akkor állíthatod be/változtathatod meg, ha egyetlen ilyen térkép sincs (még) letöltve!

Ha a letöltött térképeket kizárólag a g:hu+ alkalmazás fogja használni, akkor hagyhatod az alapértelmezett *g:hu+/Maps* beállítást.
Ez egy, az android rendszer által kizárólag a g:hu+ app részére rendelkezésre bocsátott védett tárolóterületet jelent, amire más alkalmazásoknak nincs rálátása.
Cserében viszont, ha a g:hu+ alkalmazást letörlöd a kütyüről (uninstall), akkor a saját, védett tárolóterületén talált összes file (beleértve a számára letöltött térképek is) automatikusas törlődik, és nem marad ott szemétként, feleslegesen foglalva a tárolóhelyet.

Viszont, ha a térképeket megosztva akarod használni más alkalmazásokkal is, akkor más megoldáshoz kell folyamodnod. 
Ilyenkor a Térkép könyvtár beállítás gombjára bökve, ki kell választanod azt a könyvtárat, amelyikbe a g:hu+ appnak raknia kell a letöltött térképeket (és egyúttal ahonnan a megjelenítéshez a többi alkalmazással együtt majd előveszi a térképeket).
A könyvtár tényleges kijelölése (és a hozzáférési engedély megadása) az android Storage Acces Framework kiválasztó funkciójával történik:
 


 

 

Az Egyéb térképek könyvtára opciót akkor használd, ha nem igényeled a g:hu+ alkalmazásnak a térkép menedzselés funkcióit, és teljes mértékben manuálisan intézed az alkalmazásaid számára tetszés szerinti helyekről beszerzett mapsforge típusú térképek frissítését.
Egy jellemző ilyen szituáció lehet például, ha az androidod verziója 9-esnél korábbi, a belső tárolód szűkös, van viszont a kütyüdben külső sd-kártya, és te ez utóbbin tárolod a térképeket az alkalmazásaid számára.

Lap teteje <-


4. szint: Van (offline) térképem!

Vagy legalábbis mindjárt lesz.

Kijelölted a letöltendő térképek tárolóhelyét, jöhet a térkép beszerzés:

1. Főmenü/Beállítások/Térkép2: élő internet kapcsolat mellett a Frissítés gomb aktív. Rábökünk.
2. Pár másodperc múlva az alkalmazás felkínálja az elérhető térképválasztékot.
    Rábökünk arra, amelyiket szeretnénk letölteni.
3. A címsávban egy forgó színes körív jelzi, hogy a háttérben fut valamilyen feladatnak a végrehajtása.
    A körívre bökünk,
4. Erre egy felugró ablak mutatja, hogy folyamatban van a tuhu kínálatából a Magyarország térkép letöltése, és várakozik egy másik feladat (amelyik majd a letöltés befejeztével a kapott zip file-ból a benne levő térképet kicsomagolja az általunk előírt helyen levő könyvtárba)
5. A háttérfeladatok befejeződése után aktualizálódik a letöltött, hadrafogható térképeink listája


 

A 2. pontban azoknak a térkép szolgáltatóknak a kínálata fog csak látszani,
aki(ke)t kijelöltél a Beállítások/Térkép1 oldalon, mint számodra érdekes forrást:
  Ha valamelyikre nem vagy kíváncsi, szüntesd meg a kijelölését, és onnantól a letöltéseknél az app nem fogja kínálni az ő térképé(ei)t.


Az első térképünk be/megszerzésével újabb szintet léptünk felfelé.
A menü kibővült újabb lehetőségekkel (Térkép, Kedvencek, Nyomvonalak), és a Térkép funckióban a letöltött térképünk működik is:
Magának a térkép funkciónak a használatáról a súgó Térkép fejezetében találsz információkat.

Lap teteje <-


5. szint: kéne útvonaltervezés is...

Hajrá, tegyünk róla. A kulcsszó: Brouter
A súgó Brouter fejezetében megtalálod a szükséges információkat a Brouter offline útvonaltervező telepítéséhez.
Ha túljutottál a Brouter telepítésén, akkor máris újabb szintet léptél felfelé. 


6. szint: mindjárt tervezhetünk útvonalat is!

Ki kell jelölnöd a g:hu+ app számára azt a könyvtárat, ahol a brouter tárolja a saját beállításait,
valamint le kell töltened az útvonaltervezéshez szükséges rd5 állományokat.
A pontos teendőket megtalálod a súgó Brouter fejezetében.
Nem bonyolult, egyszer kell túlesni rajta.

És máris használhatod az útvonaltervezést plusz a fordulóról fordulóra navigálást is.
Erről is külön fejezet szól a súgóban: Navigáció

Lap teteje <-


7. szint: egyelőre még nincs ilyen :) 

 

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]