Ládamoderáció

 

Ládamoderátor, 12 fő

 

Feladata: Az új geoláda tervek előzetes véleményezése.

A moderátor véleményét a játékszabály szerint, az Egyesület céljainak, a geocaching.hu szokásainak, értékrendjének figyelembevételével, saját tapasztalatai alapján alakítja ki.

A moderátor szükség esetén konzultál a rejtővel, moderátor társaival. Munkáját a moderálásra beadott ládaterv megjelenését elősegítve végzi.

A ládákat a ládabejelentő űrlap kitöltésével lehet bejelenteni, amely ezzel még nem jelenik meg, mint kereshető láda, hanem előtte több ellenőrzésen fut keresztül. Egy 12 tagú moderátori testület elfogadó döntése kell a tényleges megjelenéshez.

A moderálás menete:

Az elrejtő a honlapon megjelenő kérdőív segítségével bejelenti az ún. ládatervezetet, amely csak a 12 moderátor számára lesz látható. A moderátorok megvizsgálják és véleményezik az új ládabejelentést. Ezután döntenek, hogy a láda kereshetővé tehető-e vagy kiegészítésre, módosításra szorul, és eszerint elfogadó vagy elutasító szavazatot adnak le. A moderátorok - egymástól függetlenül - hozzák meg döntéseiket, erre a rendszer vár 48 órát.

A rendszer a bejelentés pillanatától mért 48 óra múlva dönt:

 • 2022. január 1-től nem csak a beteg láda számít kizáró oknak új láda terv benyújtásához. Amennyiben a játékosnak 10-nél több teendője van a ládáinál (villáskulcs jelzés, elbírálásra váró jelszó nélküli megtalálás, beteg láda, ...), akkor ebben az esetben sem nyújthat be új láda tervet. A mégis beadott ládatervet a moderátorok elutasítják.
 • Ha a moderátorok által adott "igen" és "nem" szavazatok értéke legalább +4 (néggyel több az "igen" szavazat, mint a "nem"), akkor a láda megjelenhet.
 • Ha a moderátorok által adott "igen" és "nem" szavazatok értéke -4 vagy annál kisebb, (legalább néggyel több "nem" szavazat) vagy kevesebb mint 6 moderátor szavazott a rendelkezésre álló 48 vagy 72 óra alatt, akkor
 • akkor a láda nem jelenhet meg a nyilvánosság előtt. A rendszer ebben az esetben is automatikus e-mail értesítést küld az elrejtőnek, mely tartalmazza a "nem"-mel szavazó moderátorok indoklásait, ajánlatait.
 • Ha 48 óra elteltével sem az "igen", sem a "nem" szavazatok javára nem alakult ki 4 szavazatnyi többség, akkor a rendszer további 24 órát vár. Ha ezalatt kialakul a négy szavazatos többség, akkor a fentiek szerint elfogadottá válik a beadott terv. Ha nem, akkor a 24 óra leteltével (tehát a bejelentéstől számított 72 óra múlva) újraszámolja a szavazatokat és a többségben levő értékelést kapja a láda. A rendszer akkor is visszaküldi a ládát javításra, ha az igen-nem szavazatok száma megegyezik.

A moderáción sikeresen átjutott ládaterv alapján javasoljuk, hogy mihamarabb, de legkésőbb 3 hónapon belül állítsd kereshetőre a jóváhagyott ládádat. HA eltelt a 3 hónap ÉS nem állítottad kereshetőre ÉS nem írtál a késlekedés okáról a ládaoldalra valami méltányolható magyarázatot ÉS valaki ad be új ládatervet ugyanarra a helyre, AKKOR az admin FIGYELMEZTETÉS NÉLKÜL törölheti (azaz megszűntre állítja) a meg nem jelent ládádat. Az íly módon megszűntetett, terv állapotú ládát csak újramoderálás után lehet - esetleg - újraéleszteni."

Elutasított terv esetén az ajánlott módosítások megvalósítása után a ládatervezetet újra és újra be lehet nyújtani.

A ládamoderátorok választásról a www.geocaching.hu/election.geo linken tudhatsz meg többet.

A moderátori testület tagjait megtalálod a Ki kicsoda Moderátorok bekezdésében. Elérhetőségük: moderator@geocaching.hu, vagy a Fórum T.Mod! pontja.

 
A moderátorok is játékosok, láderejtők és keresők, ezért az írott, mérhető szabályokon túl a játékban és moderátori munkájuk közben kialakult tapasztalatuk, gyakorlatuk fontos szerepet játszik döntésük kialakításában.

A moderátor munkája közben az írott szabályokat betartatja, ugyanakkor ládaterv elbírálásakor előtérbe helyezi a közösségi érdeket, és a ládakeresési élmény fokozását. Nem szabályozott esetekben saját belátása szerint dönt. A keresési élménybe a látnivalón kívül a rejtés módja, minősége is beletartozik. Törekedjünk a gc.hu kiváló minőségét fenntartani az elrejtett eszközök (doboz, logbook, írószer, ajándékok, figyelmeztető szövegek) használatakor!

A moderátor a több ládával rendelkező játékosok újabb terveinek elbírálásakor a korábbi ládákkal - különösen a ládák utóéletével, karbantartásával - kapcsolatos tapasztalatokat is figyelembe veszi döntése meghozatalakor. Döntésében tehát nemcsak a ládatervet, hanem rejtő személyével kapcsolatos tapasztalatait is mérlegelje!

Ne feledd: az egész folyamat fő célja, hogy minél jobb, tartalmasabb, sokak által kedvelt geoládák szülessenek!

Nem szentírás, csak néhány támpont...

...ami jó eséllyel "mehet"-irányba billenti a láda sorsát:
 • Izgalmas, érdekes, szép helyszín, amit eddig egyetlen láda vagy multi sem érintett
 • Szépen kidolgozott webes felület jó fotókkal, rövid (formázatlan, WAP-barát) bevezetővel
 • Multi esetében értelmes, valódi funkcióval rendelkező pontok, valóban érdekes útvonallal
 • A kesereket segítő, tájékoztató, irányító segédkoordináták, természetesen coord formátumban megadva.
 • Igényes, időtálló rejtek, amiről a moderálás idejére egy fényképet is feltöltöttél.
 • Egy példa, hogy mire érdemes figyelni a ládaoldalon a pozitív elbírálás érdekében

...ami egészen biztosan sok "nem mehet"-et fog eredményezni:
 • A Szabályzat valamely pontjába ütközik.
 • Hiányos ládaoldal. Ez vonatkozik terv esetére is, ilyenkor is kidolgozott ládaoldal kell, de elég közelítő koordinátákat meg adni (100-200 m)
 • Védett területre történő rejtés különleges figyelmet igényel. Ennek részleteit megtalálod ITT.)
 • Magánterületre, vagy egyéb nem/nehezen megközelíthető helyre történő rejtés (pl. zárt park nyitvatartási idővel, belépővel)
 • Nagy ládasűrűségű helyre (Budapest, Pilis, Balaton, stb.) rejtett láda, ami nem mutat meg semmi újdonságot, ill. párszáz méterre van már meglévő ládá(k)tól
 • Agyonbonyolított számolós-köbgyökvonós multiláda
 • Funkciótlan multiláda (ahol bőven elég lenne egy hagyományos is): nincs érdekes útvonal, vagy több látnivaló
 • Semmitmondó láda ("kedvenc bokrom a mező szélén")
 • Esemény-jellegű, azaz csak rövid ideig van érdekesség a helyszínen
 • Baleset-, életveszélyes vagy a keresőket méltatlan helyzetbe hozó (pl. a közelben prostituáltak helye, szemétlerakó, dögkút, stb.) rejtés, hiányos leírással, nem megfelelő tájékoztatással
 • A láda leírásában politikai utalások, személyeskedő megjegyzések, kereskedelmi hirdetések vagy egyéb, a geocachinghez méltatlan dolgok találhatók
 • A nyilvánvalóan baráti v. családi közösségeket, még ha más néven is adják be a ládaterveiket, a moderátorok azonos rejtőként kezelik, így ha a "csapatnak" van beteg ládája (vagy más akadály áll fenn), akkor a moderátorok elutasíthatják az új tervet
 • Gyenge webes megjelenés: rövid leírás, amiből semmi sem derül ki a környékkel és/vagy a célponttal kapcsolatban, nincs fotó
 • Nem is jártál a helyszínen és a fényképeket csak a WEB-ről vadásztad össze.
 • Nincs rövid (formázatlan, WAP-barát) leírás a ládaoldal elején
 • Coord formátum hiánya a segédpontoknál
 • Nincsenek megadva a ládaméretek (legalább körülbelüli)
 • A láda neve nevezetes kerek számot takar (pl.: GC4000, GC4500, GC5000...), mert ilyen nevű ládát beadni tilos.


...és ha már átment a láda:

Kérjük, hogy hagyd meg az első három helyezést a megjelenés utáni leggyorsabb játékosoknak. Az újonnan megjelent geoládát nem illik megtalálnia (belogolni a rendszerbe) a rejtő barátainak, családtagjának vagy a rejtésben segédkezőknek. (Természetesen a moderátorok, az elnökség tagjai és hozzátartozói is tiszteletben tartják a fentieket.)

...és ha nem ment át a láda:

Az újramoderálás esetét kivéve, a láda megszűnt, nem lett nyilvános, Te se hivatkozz rá nyilvános fórumon, a moderátori véleményeket kezeld bizalmasan.


A ládamoderátorok választásról a www.geocaching.hu/election.geo linken tudhatsz meg többet.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]