FAQ
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága 2003. október 7-én kelt levelében értesítette a geocaching.hu domaint jegyző Kumin Ferenc cégét, a Promoidea Hungária Bt-t arról, hogy "a természet védelmére vonatkozójogszabály megsértése, valamint a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött tevékenység (védett, fokozottan védett természeti területen, technikai jellegű közösségi sportesemény rendezése) engedély nélküli folytatása miatt" megtiltják a geocachinget a park területén. A határozat értelmében közzétesszük annak teljes szövegét.

Nem tisztázott még, hogy pontosan mely ládákat érint a határozat, a fejleményeket megjelentetjük ezen az oldalon.


Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságától (ANPI) érkezett tiltó határozat kapcsán megkerestük Őket levélben, majd telefonon is, és 2003. október 30-ára találkozót beszéltünk meg. Az Igazgatóság részéről kollegái társaságában Salamon Gábor igazgató, míg részünkről egy hét fős delegáció vett részt, amiben egyformán jelen voltak a geocaching.hu üzemeltetési hátteréhez és a természetvédelem világához közel álló geokeserek.

Az egész megbeszélés légkörét a baráti, emberi hang határozta meg, így élőszóban már nyoma sem volt a határozat szükségszerűen szigorú, hivatalos hangvételének. Salamon igazgató úr röviden ismertette az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának álláspontját, amiből kitűnt, hogy Ők nyitottak bármilyen együttműködésre, de feltétlenül igénylik az előzetes, adminisztratív úton is megvalósuló egyeztetést, amelynek a végeredménye lehet, hogy Ők meghatározott feltételekkel, hivatalosan engedélyezhetik a geocachinget az ANPI területén.

Ehhez elsőként szükséges az eredeti határozat maradéktalan végrehajtása, ami nagyrészt már a megbeszélés idejére megvalósult, a hiányosságok gyors pótlására pedig ígéretet tettünk. Az ANPI egyik munkatársa, aki a határozatot szövegezte, elmondta, hogy ők nem tudják a geocachinget másképp tekinteni, mint szervezett sporttevékenységet, mivel a szervezettség a határozottan megjelölt célpontban, a nyilvánosságra hozatalban és a teljesítés nyilvános regisztrálásában megvalósul.

Második lépésben a geocaching.hu-t jobb híján továbbra is képviselő Bt. hivatalos kérvényt nyújt be, melyben kéri a geocaching engedélyezését az Igazgatóság területén, illetve kéri, hogy az Igazgatóság bocsássa a honlap üzemeltetői rendelkezésére az általuk kezelt területek elektronikus fedvényét, amelynek felhasználásával a rendszerünk automatikusan képes lesz a tiltott, illetve engedély-köteles területek azonosítására. Tiltott területen a rendszer nem engedélyez majd ládabejelentést, engedély-köteles területen elsőként az Igazgatóságot értesíti, és a láda adatai az Ő jóváhagyásukkal válnak csupán publikussá. Természetesen előzetes ellenőrzésre is lehetőséget kínál majd a rendszer azzal a céllal, hogy tiltott területeket eleve ne vegyenek célba ládaelrejtő felhasználóink. Ezzel a modell értékű megoldással szeretnénk a többi Nemzeti Park esetében is elejét venni a jövőbeli konfliktusoknak, ezért megoldásunkkal meg fogjuk keresni a természetvédelmi főhatóság szerepét betöltő Természetvédelmi Hivatalt, amelyen keresztül valamennyi park igazgatósága elérhetővé válhat.

Számunkra nagyon szimpatikus módon Salamon igazgató és kollegái is egyetértettek abban, hogy a geocaching - amennyiben szabályozott keretek között zajlik - jó reklám lehet a park számára, és Nekik ezért is céljuk a megállapodás. Ennek jegyében abban is megállapodtunk, hogy az őszi Országos Geocaching Fesztivál és Versenyt Náluk rendezzük.

Képek a tárgyalásról:

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]