geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

A Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület
Alapító levele

Mi, a geocaching (ejtsd: geokesing) magyarországi kedvelői - felismerve a geocaching népszerűségét, a játékon túlmutató szerepét - a mai napon Budapest városában összegyűltünk, és közös akarattal létrehoztuk egyesületünket, a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesületet.

A geocaching lényege

A geocaching a legfejlettebb műszaki technológia és a természetjárás ötvözésével létrehozott játék, vagy akár sport, hiszen már versenyek is rendezésre kerültek. A játék során a műholdas helymeghatározás eszközének (GPS - Global Positioning System, azaz globális helymeghatározó rendszer) segítségével kell megtalálni az elrejtett geoládákat, vagy más nevén "kincsesládákat". Valamennyi, ehhez szükséges információ és szolgáltatás mindenki számára korlátlanul hozzáférhető az interneten, a www.geocaching.hu címen elérhető honlapon, amely az Egyesület egyetlen, hivatalos honlapja. A "kincsesláda" elnevezés eredete, hogy a ládába rejtéskor ajándékok, azaz kincsek kerülnek, melyeket a megtalálók magukhoz vehetnek. Természetesen ezeket helyettesítik az általuk vitt ajándékokkal, s így minden megtaláló kincsre lel. A ládák további tartozéka egy kétnyelvű tájékoztató, és az úgynevezett logbook, ami egy füzet, melybe a megtalálók a megtalálás tényét, idejét rögzítik (logolás). A láda elrejtésekor az elrejtő GPS segítségével rögzíti a rejtekhely földrajzi koordinátáit, s egy képekkel is ellátott ismertetés kíséretében közzéteszi azokat az interneten. A játék résztvevői a koordináták alapján a GPS segítségével felkutatják a "kincset", s logolnak mind a helyszínen, mind az Interneten. A rejtések fő szempontja, hogy a kincsesládák valamilyen szempontból figyelemreméltó helyre kerüljenek (kilátás, barlang, geológiai képződmény, turisztikai látnivalók stb.), melyre szeretnénk a többiek figyelmét felhívni.

A játék világszerte játszható, így akár mi is kereshetünk, rejthetünk ládát külföldön, de akár külföldiek is megtehetik Magyarországon. Ez a magyarázata annak is, hogy a geocaching kapcsán használatos kifejezések egy jelentős része - így maga az elnevezés is - angol eredetű.

Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar geocaching, amely ebben az évben lesz csak három éves, már most élenjár Európában az egy lakosra jutó telepített geoládák számában.

Célkitűzéseink

Az Egyesület céljait részletesen az Alapszabályban fogalmaztuk meg. Főbb céljaink rövi­den:

A geocaching mozgalom magyarországi terjesztése, a játék színvonalának emelése, versenyek (akár később nemzetközi is) rendezése. Az egyesület tagjai a játék mellékágaként részt vesznek Magyarország turisztikai, idegenforgalmi szempontból érdekes helyeinek összegyűjtésében, s rendszerezésében (POI adatbázis), valamint az illegális szemétlerakó helyek és gyanús, elhagyott autók felderítésében és bejelentésében. A környezet védelmében végzett munkáért a www.geocaching.hu honlap a "Zöld Generációért 2003" díjat kapta az illegális hulladéklerakók ellen indított CITO mozgalom eredményeinek elismeréseként.

Az Egyesület gondot fordít a játékban résztvevők, illetve valamennyi természetjáró tájékozódási igényeinek kielégítésére, ezért önálló honlapon (www.turistautak.hu) gyűjti a felhasználók által bejárt útvonalak adatait (az un. tracklogokat), ezek segítségével topológiai adatbázist épít, és azt közhasznú céllal megjeleníti.

Gyermekeink a geocaching mozgalomnak aktív résztvevői, s nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a felnövekvő új generációk a műszaki, technikai fejlődést ne a természeti értékek rovására valósítsák meg. A geocaching mozgalom jó példa arra, hogy jól megfér egymás mellett a fejlett műszaki technológia és a természet szeretete, illetve, hogy miként lehet az előbbit az utóbbi megóvására fordítani.

Kapcsolatunk más szervezetekkel

A Magyar Geocaching Egyesület független szervezet, amely csak egyenrangú kapcsolatokat tart fenn. Céljai érdekében együttműködést kínál minden olyan szervezetnek, öntevékeny csoportosulásnak, interneten szerveződő közösségnek, magánszemélynek, amellyel vagy akivel közös érdekei vannak. Az együttműködésből nem zárjuk ki a profitorientált szerveződéseket sem, de a kapcsolat nem korlátozhatja önállóságunkat, függetlenségünket, valamint nem lehet összeegyeztethetetlen az Egyesület közhasznú tevékenységével.

Budapest, 2004. június 2.

-----------------------------------

Kumin Ferenc elnök


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.