geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

petikahozzászólásai | válasz erre | 2008.06.01 11:25:00 (34196)
Szerintem a "jelszó nélküli megtalálás" tipikus esete volt egy esetben, amikor a koordináták által jelzett helyen megtaláltam a láda tetejét, rajta a láda nevével, de maga a láda és annak tartalma sajnos eltűnt. Egy másik tipikus esetben pedig bár a helyszínen jártam, de a ládát objektív okokból nem lehetett megkeresni (elháríthatatlan mugliveszély miatt).
[előzmény: (34138) Istyu, 2008.05.27 10:55:09]

Istyuhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.27 10:55:09 (34138)
Rejtője válogatja! Találkoztam már olyannal, akinek nem felelt meg a konkrét helyszínről és a gps-ről egyidőben készült fénykép. Elutasított, mondván, "fizikailag" nem találtam meg a ládát. Ezzel csak az a gondom, hogy akkor mi a bánatnak van a jelszó nélküli megtalálás? Mellesleg a telefonra sem reagált.

A másik eset ennek homlokegyenest az ellenkezője. A rejtő elegendőnek találta, hogy néhány szóval leírtam a helyszínt, se fotó, se koo, se tracklog nem kellett az igazoláshoz. És ami nem elhanyagolható, visszahívott!

Naiv a kérdés, de ki dönti el, melyik a követendő magatartás?
[előzmény: (34135) Ládafia, 2008.05.27 10:03:45]

Ládafiahozzászólásai | válasz erre | 2008.05.27 10:03:45 (34135)
Mindenképpen érdemes a ládászásra magaddal vinni a rejtő telefonszámát, amelyen minden esetben szerepel a láda internetes oldalán. Ha biztos vagy benne, hogy jó helyen keresgélsz és mégsincs láda, hívd fel a rejtőt, és ő vagy segít a keresésben, vagy ötletet ad, hogy a jelszó helyett mivel tudod igazolni a találatot. (erre a helyszínről, vagy az általad vélt rejtekről készült fotó a legjobb).
Ha nem tudod elérni a rejtőt, akkor is mindenképpen készíts fotót, mert ezt utólag is tudod használni.
(ha nem sietsz, érdemes várni egy kicsit, mert a rejtő jó eséllyel visszahív, ha esetleg éppen nem volt a kezében a telefonja, amikor Te hívtad)
Ha nincs nálad fényképezőgép, és a rejtővel sem tudsz beszélni, gondolkozz a "rejtő fejével". Próbálj minél több olyan - a helyszín egyértelmű beazonosítására alkalmas - információt gyűjteni, amivel ő (a rejtő) megbizonyosodhat arról, hogy valóban jó helyen kerested a ládát.
Érdemes indulás előtt alaposan átolvasni nem csak a ládaleírást, hanem az előtted ott járt ládászok bejegyzéseit, mert ezekben találhatsz a láda hiányára, GPS jelet zavaró tényezőkre, vagy egyéb lehetséges hibaforrásokra való utalást, amely alapján még indulás előtt fel tudsz készülni ezekre.

A logolás előtt mindenképpen próbálj kapcsolatba lépni a rejtővel, a logba úgyis a megtalálás valós ideje kell kerüljön, úgyhogy később is bármikor beírhatod. Ebben az esetben még a rejtővel való emailváltásra is van idő.

Jó ládászást !
[előzmény: (34129) dominicus, 2008.05.27 09:41:39]

dominicushozzászólásai | válasz erre | 2008.05.27 09:41:39 (34129)
Tisztelt veterán ládászok!
Nem régen kezdtem el a ládászást, ám felmerült bennem egy kérdés. A GCNIKE-nél (ahol a helyszínen jártam, sőt tutira megleltem a rejtekhelyet is, ám a láda eltűnt) úgy jelentettem be a logot, hogy "nem találtam meg", hiszen valóban, semmilyen láda nem volt a kezemben. Viszont ugyanazon a napon 2 másik júzer ugyanezt a ládát "jelszó nélküli megtalálásnak" jelentette le, bár a logban ők is jelezték, hogy a láda nem volt a rejtekhelyen.
Ebben az esetben mi a hivatalos álláspontja a kesserközösségnek? Ez most találatnak számít vagy nem? Csak az a lényeg, hogy a helyszínen járj, és ha nincs meg a láda, akkor azt azér' le lehet jelenteni "jelszó nélküli megtalálásnak"? Ebben az esetben viszont mikor kell "Nem találtam meg" típusú logot jelenteni?

Köszi szépen a segítséget, kíváncsian várom a kommenteket...

Dominicus


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.