geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Noddyhozzászólásai | válasz erre | 2008.07.01 20:12:25 (35088)
Nem igazán akartam hozzászólni a témához, de az elmúlt napok 150 hozzászólásai nem hagyták, hogy így maradjon....

Ez egy INGYENES játék, ami mögött áll egy szervezet. Ha valaki segiteni szeretné a munkájukat átutal min. 3000 Ft-t egy évre, ami havi kb 1 kóla ára. Aki még ezt se teszi, mi alapján kér számon bármit is? Ez olyan mint aki fennhangon szidja a BKV-t, meg hogy drága a jegy, de bliccel és busszal jár...

A játékhoz szervesen kapcsolódik a geocaching.hu, e nélkül nem igazán lenne olyan az egész, amilyen jó. Az elmúlt napok beszólásai (majd jól feljelentjük, meg az én játékom jobb, ...) akár ennek működését is veszélyezteti, ezért kérek mindenkit, higgadjon le és menjen ki ládát keresni! Talán majd rájön, hogy a lényeg a természetben van....
[előzmény: (35061) Schaf, 2008.07.01 10:54:07]

Schafhozzászólásai | válasz erre | 2008.07.01 10:54:07 (35061)
Azt hiszem a játék ügyben tettekkel kapcsolatban bőven elég számomra az, hogy nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy az én rendezvényeimen többen legyenek és elégedettebbek legyenek, mint egy hivatalos gc.hu rendezvényen.
Ezzel együtt (lehet nem olvastad) anno a kiíráskor jeleztem, hogy szívesen segítek ezügyben az egyesületnek... nem kellett. Érdekes módon azonban valahogy mindenki más jobban csinálja ezt a dolgot, mint az illetékesek. Hogy is van ez?

Tudom, hogy ebben az országban nem divat felelősséget vállalni, nem divat levonni a konzekvenciákat, és az sem divat, hogy valaki felálljon a székéből, ha bebizonyította az alkalmatlanságát... de ettől ez még dühíthet. :-)))
[előzmény: (35057) Phoere, 2008.07.01 09:43:16]

Phoerehozzászólásai | válasz erre | 2008.07.01 09:43:16 (35057)
"Viszont elszomorít, hogy szerinted (is) teljesen normális és rendben lévő, ami évek óta zajlik itt."

Hogy ezt honnan a fenéből vetted, gőzöm sincs. Valószínűleg nem én olvasom félre mások mondandóját. Alig másfél éve kerültél ide, én már kb. hat éve követem az eseményeket. Lehet, hogy érdemes lenne kicsit visszaolvasnod, és kiderülne, hogy sokkal keményebben kritizáltam már jóval előtted is az MGKE illetékeseit (2004-től), mint Te azt bármikor tetted! Abban a pillanatban, mihelyt megjelent az Alapszabály, kritizáltuk és folyamatosan kritizáljuk az egész MGKE-t, annak működési formáját és az egyes tagok részéről egyre gyakoribb megnyilvánulások tartalmát és stíéusát.

De én ezt azért tettem (és velem együtt még jónéhány régi és újabb játékos), mert a tevékenységük a JÁTÉKnak árt, nem azért, mert személyes sérelmeink lennének. Kuliszról, mint MGKE-vezetőségi tagról igen negatív a véleményem, de ettől még nem felejtettem el, amikor ketten együtt dobáltuk a GCCITO szemeteszsákjait a teherautóra!
És emiatt soha senkinek nem jutott eszébe bírósággal, APEH-hel fenyegetőzni itt a fórumon. Azt sem kell figyelmen kívül hagyni, amit tettek (lásd, ládaengedélyezések), de ettől még vált semmissé az a rengeteg negatív tett, amit szintén "letettek" az asztalra.
A megoldás, ha nem lesz hajlandóság a vezetőségben a változásra, egy másik egyesület, de nagyon remélem, hogy inkább változások lesznek az MGKE-ben. Valószínűleg, nem lenne békés a két szervezet "viszonya", ez csak egy végső megoldás lehet szerintem

Sajnos, egy lila köd mögül nézed az eseményeket és érződik rajtad, hogy neked semmit nem jelent maga a játék, az a múlt, ahonnan elindult és ami hozzákapcsolódva létrejött. Egyszerűen a düh motivál, amiért az MGKE illetékesei letámadtak minden ok nélkül. És ha volt véleményed árilis előtt, akkor elmondhattad volna, úgy könnyebb lenne elhinni, hogy csak a jobbító szándékú játékos szól belőled, nem pedig a sértődöttség.
[előzmény: (35054) Schaf, 2008.07.01 08:14:29]

Schafhozzászólásai | válasz erre | 2008.07.01 08:14:29 (35054)
látod-látod... Félreolvastál. Az említett esetbe sem közöm nem volta megreklamált képhez. Egy versenyző készítette, mi csak helyet adtunk neki. (K Feri reklamációja után természetesen leszedtük).

Viszont elszomorít, hogy szerinted (is) teljesen normális és rendben lévő, ami évek óta zajlik itt. Az, hogy akkor áprilisban"akadtam ki", nem jelenti azt, hogy nem volt véleményem előtte is. ;-) De addig azt gondoltam az egyesület van értünk és nem mi az egyesületért.
[előzmény: (35052) Phoere, 2008.07.01 07:23:02]

Phoerehozzászólásai | válasz erre | 2008.07.01 07:23:02 (35052)
Nem lepődöm meg. De akkor olvasd el az index.hu szabályzatát. minden, a fórumokra feltöltött kép az index.hu szellemi tulajdonává válik.

Tetszik, nem tetszik, egy weboldalon lévő tartalom jogtulajdonosa a weboldal tulajdonosa. Senki nem kényszerít senkit, hogy tartalmat töltsön fel oda.
Aki feltöltötte, az rendelkezik az eredeti anyaggal, így nem kell onnan letöltenie, így a felhasználásával sem sért jogot. A linkelt szöveg pedig nem azt tiltja, hogy kitegyél egy térképrészletet egy weblapra, hanem, hogy a turistautak.hu-ról letöltött (vagy Screenshot-olt) térképet kitegyél. Ez nem ugyanaz!

Az a baj veled, hogy mindamellett, hogy alapvetően igazad van a dolgokban, oly mértékig elvakít a sértődöttség (amire egyébként van okod, ez vitathatatlan), hogy igazából téged sem érdekel a geocaching, mint játék. Csak és kizárólag az foglalkoztat, hogy küzdj az MGKE ellen. Ez nem teszi feltétlenül szimpatikussá a véleményedet.

Nem tudtál újat mondani a hozzászólásaidban. Különösen, hogy vagyunk páran, akik már az MGKE megalakulásakor itt voltunk (2004 óta) és azóta kritizáljuk az MGKE rendszerét és a vezetés stílusát, míg Te azóta vagy csak felháborodva, amióta ez a névhasználati vitád volt (2007 április). Emiatt sokkal inkább egy (egyébként joggal) sértődött ember benyomását kelted, mint akit valóban az motivál, hogy a játék érdekében változások történjenek.

Egy régi igazság, hogy részeg emberrel ne vitatkozz. De ez igazából érvényes a sértődött, megbántott emberekre is. Amellett, hogy rengeteg kérdésben alapvetően igazad van, látóteredet beszűkíti a sértett önérzeted.
Emiatt innentől kezdve nem látom értelmét, hogy vitatkozzak veled.
[előzmény: (34996) Schaf, 2008.06.30 22:50:16]

Schafhozzászólásai | válasz erre | 2008.06.30 22:50:16 (34996)
biztos meglepődsz majd:

"...Ez a térkép az egyesületünkhöz tartozó turistautak.hu oldalról származik. Az oldal alján található egy "Jogi tudnivalók" link. Ezt megkattintva a szövegben a többi között ez olvasható:

az geocaching.hu. oldalai teljes egészében, a reklámokkal, hirdetésekkel együtt szerzői jogvédelem alatt állnak, azokból bármely részt kivágni, a megcsonkított részt pedig nyilvánossághoz bármely módon újraközvetíteni tilos. Tilos továbbá az MGKE előzetes írásbeli engedélye nélkül a lap tartalmát tükrözni, azaz technikai művelet segítségével nyilvánossághoz újraközvetíteni, még változatlan formában is.

A turistautak.hu térképe személyes használatra licenszelt MapSource alatt. Az ebből készített screenshot kimeríti "a technikai művelet segítségével nyilvánossághoz újraközvetíteni" kategóriáját, ezért kérem a tartalom haladéktalan eltávolítását, és ennek tényéről értesítést az info@geocaching.hu címre...."


Azaz nem csak a geocaching... de még a túrista utak is! Azaz bárki kirak egy mapsource-ban készített térképrészletet egy weblapra, máris jogsértést követ el, amit a tisztelt MGKE azonnal meg is torol, ha szükségenek látja...


..na ezek után akarjon bárki csak 1-2 matricát is csinálni. :-))
[előzmény: (34987) Phoere, 2008.06.30 22:38:22]

Phoerehozzászólásai | válasz erre | 2008.06.30 22:38:22 (34987)
Nem értetted, amit írtam. Megismétlem.
Itt a fő probléma: sokan a MGKE-t tartják a geocachingnek, köztük úgy tűnik, Te is.
És persze maga az MGKE vezetése is így gondolja, nem is állítottam az ellenkezőjét.

De az MGKE téveszméjétől függetlenül a geocaching csak egy játék, amit nem sajátíthat ki egyetlen szervezet sem és bárki játszhat. Legfeljebb nem az MGKE égisze alatt, hanem majd máshol. És ez a játék többet ér, minthogy egy MGKE-szerű szervezet jelenlegi vezetése miatt botrányoktól zengjen. Megismétlem: a játékosok túlnyomó többségét hidegen hagyja az MGKE, csak a játék érdekli, akárkinek vagy akárminek a neve alatt folyik. Ami talán nem is baj.
Ha viszont az aktív közösség egy része belefárad a hiába való megújulásra várásba, akkor lehet, hogy lépnek majd valamit. De ha ez feljelentgetősdi lesz állambácsi hivatalinál, akkor nem sokkal lesznek különbek a mostani vezetőségtől. :(

[előzmény: (34980) Schaf, 2008.06.30 22:22:45]

Schafhozzászólásai | válasz erre | 2008.06.30 22:22:45 (34980)
Na ebben tévedsz nagyot. Az MGKE fejei meg vannak győződve arról, hogy geocchingelni.. sőt a szót egyátalán használni csak az ő engedélyükkel szabad.
Lehet, hog te nem emlékszel ilyen vitákra, de volt itt elég... egybként pedig nagy ívben teszek arra, hogy mit gondolnak. A remélhetőleg rájuk is egyformán vonatkozó törvényeket tartsák be, ha már ennyire tisztában vannak a joggal.

Értsd: Rendezvény nevében sem szerepelhet a geocacaghing szó, a nemzetközi szervezetnél hisztiznek, ha bárki kezdeményezne valamit, hogy ez az ő "joguk", stb.

Na lássuk, hogy akkor a másik oldal is megy-e.... Magpet.. pont te vagy az aki ezekről órákig mesélni tudna (40%? Zsebben turkálás?), szal meg vagyok lepve, ha épp te akarod visszalapátolni a szart a tehénbe. :-)))

Megújulás kell, amire jelen állapotában az egyesület bebetonozott vezetése képtelen. Akkor csinálják a dolgukat rendesen... eddig mindenkit kioktattak jogból, mindenkit rendre utasítottak... nosza.. lássuk van-e bármilyen politikai háttér, vagy anyagi érdek a "játék" mögött.
[előzmény: (34974) Phoere, 2008.06.30 21:59:17]

Phoerehozzászólásai | válasz erre | 2008.06.30 21:59:17 (34974)
Itt a fő probléma: sokan a MGKE-t tartják a geocachingnek, köztük úgy tűnik, Te is. Holott a geocaching egy játék, melyben alapvetően GPS segítségével keresnek elrejtett ládikákat. És ezt akkor is megtették, amikor nem volt MGKE, és akkor is játszanak majd, ha nem lesz, mert képtelen megújulni.
Legfeljebb lesznek, akik csinálnak egy alternatív szervezetet vagy egyszerűen átállnak a .com-ra. De a játék túl fog élni minden balhét, mivel a játékosok túlnyomó részét ez az egész nem érdekli, csak játszik! Vagy itt vagy majd egy másik weboldalon.
Ha ez bekövetkezne, akkor a legnagyobb veszteség maga a geocaching.hu oldal lenne. Nagyon hosszú idő kellene, míg egy ilyen szintű új oldal kialakulhatna. De félek, előbb-utóbb elindul valami más. Ha nem lehet az MGKE-t a változásokra rávenni, akkor lesznek, akik csinálnak helyette/mellette egy másikat. Sehol nincs deklarálva, hogy csak egyetlen, geocachingre létrejövő egyesület létezhet ebben az országban. És ha azt a játékosok a magukénak fogják érezni, akkor át fognak költözni oda.

Remélem, hogy még ez előtt képes lesz az MGKE a megújulásra.


[előzmény: (34969) Schaf, 2008.06.30 21:45:25]

Schafhozzászólásai | válasz erre | 2008.06.30 21:45:25 (34969)
Már elnézést. Ez nekem már régen nem játéknak tűnik... fejétől búzlik a hal.
[előzmény: (34966) Phoere, 2008.06.30 21:34:05]

Phoerehozzászólásai | válasz erre | 2008.06.30 21:34:05 (34966)
Teljesen igazad van. Az egész MGKE-balhé nem ér annyit, hogy emiatt ilyen szintű botrány árnyéka boruljon a játékra.

[előzmény: (34964) magpet, 2008.06.30 20:27:03]

magpethozzászólásai | válasz erre | 2008.06.30 20:27:03 (34964)
Egyetértek. Történnek nem szép dolgok, csúnyán beszélés a fórumon, de ahogy az MGKE vezetőinek nem kellene (kellett volna) elfelejtenie, hogy ez egy játék, úgy maguknak a játékosoknak se. Nagyon remélem, hogy ez csak elméleti opció marad. Vagy az sem.
[előzmény: (34960) Attibati, 2008.06.30 19:11:22]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2008.06.30 19:11:22 (34960)
ha holnap véletlen valaki beballag az ügyészségre és megreklamálja a dolgot

Nem vagyok egy nagy egyesület fan, de idáig azért nem kellene süllyedni... Ez a mondat engem az 50-es évekre emlékeztet, amikor divat volt egymást feljelentgetni.
[előzmény: (34955) Schaf, 2008.06.30 18:39:59]

Schafhozzászólásai | válasz erre | 2008.06.30 18:39:59 (34955)
Van még öt órájuk végül is...

Másrészt, ha holnap véletlen valaki beballag az ügyészségre és megreklamálja a dolgot, az 1%-oknak is búcsút mondhat az egyesület lelkes és jogkövető csapata. Az elmúlt évekkel együtt természetesen. ;-)
[előzmény: (34951) Csuhás, 2008.06.30 18:24:01]

Csuháshozzászólásai | válasz erre | 2008.06.30 18:24:01 (34951)
"a közhasznúsági jelentés nem egyenlő az APEH felé leadott gazdasági jelentés rövid kivonatával! ;-)"

Elképzelhető hogy ez az elmúlt évek hasonló jelentéseinek kiigazítását is jelenti majd? Apróság, de ha már ilyen kényesen jogkövető az egyesület gondolom ezt sem hagyhatja hibásan.
[előzmény: (34950) Schaf, 2008.06.30 18:16:31]

Schafhozzászólásai | válasz erre | 2008.06.30 18:16:31 (34950)
...és mivel oly jogkövető az MGKE (annyira tudja a jogait) íme a kérdésem alapjául szolgáló törvény ideillő része:

1997. évi CLVI. törvény a közhasznú szervezetekről


A beszámolási szabályok
19. § (1) A közhasznú szervezet köteles az éves beszámoló jóváhagyásával egyidejűleg közhasznúsági jelentést készíteni.
(2) A közhasznúsági jelentés elfogadása a legfőbb szerv kizárólagos hatáskörébe tartozik.
(3) A közhasznúsági jelentés tartalmazza:
a) a számviteli beszámolót;
b) a költségvetési támogatás felhasználását;
c) a vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatást;
d) a cél szerinti juttatások kimutatását;
e) a központi költségvetési szervtől, az elkülönített állami pénzalaptól, a helyi önkormányzattól, a települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől kapott támogatás mértékét;
f) a közhasznú szervezet vezető tisztségviselőinek nyújtott juttatások értékét, illetve összegét;
g) a közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámolót.
(4) A közhasznú szervezet éves közhasznúsági jelentésébe bárki betekinthet, illetőleg abból saját költségére másolatot készíthet.
(5) A közhasznú szervezet köteles a (2) bekezdés szerinti közhasznúsági jelentését a tárgyévet követő évben, legkésőbb június 30-áig saját honlapján, ennek hiányában egyéb, a nyilvánosság számára elérhető módon közzétenni.

(6) A (3) bekezdés a) pontjában foglalt rendelkezés az éves beszámoló készítésének kötelezettségére, letétbe helyezésére és közzétételére vonatkozó számviteli szabályok alkalmazását nem érinti.


..és mivel az MGKE illetékes szervének ezt már jóvá kellett hagynia gondolom vannak itt páran akik már ismerik ezt a dokumentumot. Szeretnénk mi is beletekinteni online formában.
Csak szólok előre, hogy a fenti törvény vonatkozó része alapján a közhasznúsági jelentés nem egyenlő az APEH felé leadott gazdasági jelentés rövid kivonatával! ;-)


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]