geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Yosshozzászólásai | válasz erre | 2008.08.07 20:10:52 (35959)
A .com is leginkább ingyenesnek tekinthető, mivel a premium tagság nélkül is, ingyenesen teljes körűen használható. A többségünk viszont itt is fizet a szolgáltatásért - nyilván ez nem feltétel - de én pl. úgy gondolom hogy ennyit nekem megér a fáradozás amivel a honlap fenntartása jár.
A non-profit működéshez viszont hozzátartozna - ismét csak többünk szerint - a pontos és konkrét elszámolás a bevételekről és kiadásokról.
[előzmény: (35957) Walker, 2008.08.07 17:33:15]

Walkerhozzászólásai | válasz erre | 2008.08.07 17:33:15 (35957)
Teljesen egyetértve Mikulással, kicsit árnyalnám a dolgot a saját véleményemmel, azzal együtt, hogy nem igazán vagyok érintett a .comon sem keresőként, sem rejtőként, de a TB-ket belogolom.
1. már itt sokszor leírták, hogy a .com és a .hu két külön játék, van sok hasonlóság, van néhány különbség, egyről,azonban még emlékeim szerint nem esett szó; a .hu non profit játék, nem csak az egyesület, hanem tágabb értelemben véve is, a .com pedig profitérdekelt. Nálam elvi kérdés, ha részt veszek egy non profit jellegű bármely tevékenységben, az nem jelentheti azt, hogy egy ahhoz hasonló tevékenységű profitorientált tevékenységben is kötelezően részt vegyek. Konkrétan, ha bárhol, akár külföldön is rejtek(tenék) egy ládát senki nem kötelezhet arra, hogy azt a .com-ra is feltegyem, ez az én szuverén döntésem. Miért is növeljem, akár egy centtel is egy profitérdekelt cég értékét, azzal, hogy információval látom el, ha én ezt nem akarom.
2. Persze, ha bármely mértékben igénybe veszem a .comot, akkor arra az igénybevételre vonatkozó szabályokat be kell tartanom, ha pénzbe kerül ki kell fizetnem. Konkrétan, ha elhozok egy .comon regisztrált TB-t, akkor evidens, hogy ott belogolom, és a szabályok szerint járok el vele, ha premium member funkciókat akarok igénybe venni, akkor a megszabott díjat kifizetem.
[előzmény: (35953) Mikulás, 2008.08.07 14:46:41]

Mikuláshozzászólásai | válasz erre | 2008.08.07 14:46:41 (35953)
Elolvastam ezt a kis szösszenetet és nagyjából ismerem a dolgok hátterét ezzel kapcsolatban. Volt pár levélváltásom is Péterrel (Trekking Klub). Szerintem nem kell, hogy minden ládának, ami a .hu-n megjelenik Erdélyben, automatikusan a .com-on is megjelenni, hiszem pontosan azért, amit Te is írsz, bizonyos ládák nem alkalmasak, sőt illetlenek lennének a románok által is használt .com-on. Például egy 1000 éves határkövet bemutató láda nyilván bántó lehet egy román nemzetiségű ládász számára. Magam is szoktam a .com-on játszani, de lényegesen ritkábban és olyan területen, ahol nem nagyon van .hu-s láda, mivel nincs magyar vonatkozása. Ezek miatt abszolút egyetértek veled abban, hogy a magyar kötődésű témáknak a .hu-n van (és csak ott) helye! Egy-egy természeti szépség, csúcs, vízesés, stb. nyilván a .com-on is jól elfér, hadd keressék csak a románok és más nemzetiségű játékosok is. Ilyen szempontból bizony mérlegelésre szorol egy-egy .hu-s láda comon való megjelenése... Saját példákkal élve: Havasrekettyei ve. - IGEN, Gyulafehérvári Székesegyház - NEM.
[előzmény: (35918) bluemonday, 2008.08.06 22:16:49]

bluemondayhozzászólásai | válasz erre | 2008.08.06 22:16:49 (35918)
Néhány héttel ezelőtt Trekkingklub nevű erdélyi játékostársunk megszüntette a geocaching.hu oldalon a ládáit. Ezt követően dobozok tömkelegét helyezte el Erdélyben és nagyrészüket a .com-ra is felrakta.
Nemrég kapott egy "érdekes" bejegyzést a barcarozsnyói láda oldalára:
July 26 by xcyrus (57 found)
Este al doilea cache pus de tine care nu-l gasesc....si sa nu-mi spui ca n-am cautat bine , am avut alaturi si alti geocacheri cu experienta.
Cred ca totusi ti-ar trebui un GPS...cu o precizie la nivel de oras si cu un nume unguresc nu cred ca facem treaba....Suntem In Romania....hai sa scriem in limba oficiala macar, sovinismul nu isi are rostul si aici.
Sper sa nu te superi pt comentariile acide
Magyarul nyers fordításban:
"Ez a második cache pus (?) tőled, amit nem találok... és ne mondd, hogy nem
kerestem alaposan, mert más, tapasztalt geocachereket is megkérdeztem. Azt
hiszem, szükséged lenne egy GPS-re... Városi szintű pontossággal és magyar
névvel nem hiszem, hogy boldogulunk... Romániában vagyunk... Inkább írjunk a
hivatalos nyelven, a sovinizmusnak itt nincs értelme. Remélem, nem haragszol
a csípős megjegyzéseimért."
Nekem meggyőződésem, hogy a .com-on sajátosan magyar kötődésű témákat, helyneveket elég nehéz artikulálni, ráadásul a magyarországi ládászok >99%-a elsősorban a .hu oldalt használja.
A .com-ra legfeljebb annyi kerülhet, ami egy átlagos külföldi ládászt érdekelhet - ilyen szempontból a .hu-t összehasonlíthatatlanul jobbnak tartom. A fentieket főleg Laczy76 véleményére reagálva írtam.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.