geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

guess.whohozzászólásai | válasz erre | 2005.04.27 10:44:39 (6426)
Tegnap pont ez a pártos/országos/demokráciás példa járt az eszemben, de aztán mégsem írtam le, mert nem akartam, hogy elmenjen az egész politikába. :)

Amúgy javítsatok ki, ha tévednék, de eddig talán csak Snake nyilvánította ki világosan, hogy ellenzi az újabb pesti ládákat. Ha jól számolom, rajta kívül még van 11 modi, így egy pesti, de egyébként jól megcsinált doboz akár simán át is mehet...


Kulisz mester, körlevél: szerintem bele kellene venni ajánlásként a dátumozást és a normális értékelést (ha már a logot nem is szeretik sokan kitölteni). Utóbbinál én néha úgy érzem, hogy vannak, akik az 1 pontot tartják a legjobbnak és az 5 pontot a leggyengébbnek; lehet, hogy ezt nem ártana tisztázni, hiszen a Szent Szövegekben sincs erre egyértelmű utalás... (Vagy én vagyok vak. :D)
A dátumozásnál -ahogy többen felvetették- lehetne talán ugyanúgy kötelezővé tenni a beírást, mint a pontozásnál, így kénytelen lenne az illető észrevenni, ha lehetetlen időpontot akarna beírni. Ezzel sem lenne persze kizárva ez a lehetőség, de talán kevesebb "időutazó" lenne. :))
[előzmény: (6420) Barbárka, 2005.04.27 10:26:58]

Barbárkahozzászólásai | válasz erre | 2005.04.27 10:26:58 (6420)
Silvius, szerinted mennyivel objektívebb az, hogy az első x ládász dönt az új láda sorsáról? Az általad vázolt modellben könnyen lehet, hogy egy vagy két ember dönt a láda sorsáról saját gusztusa szerint. Most legalább vagyunk 12-en. Ezek közül 2-3-an kritikusabbak a pesti ládákkal, de van rajtuk kívül 9 másik, kevésbé szigorú moderátor.
És ha nincs előzetes moderálás, hogy kerülöd el az, hogy az első pár kereső ne menjen be védett területre/tiltott területre, ne potyogjon le valami szikláról, ne tapossa ki a pilisi lent stb? Ha meg is változtatjuk vagy megnöveljük a moderátori tanácsot, nem lehet elkerülni ez előzetes moderálást. Mint nemzeti parkokkal és értetlenkedő fegyelmezetlen kesserekkel kardozó alegység, tudom, mennyi nyűg származhat abból, ha mindenki oda és azt tesz, amit akar.

Elismerem, nem Te, de nem is az egyesület tagjai választották a moderátorokat. Ez nem demokratikus? Nem. De én ilyen létszámú demokratikusan és jól működő szervezetről nem tudok.
Nem teljesen analóg a példa, de gondolj bele, hogy működik egy ország. Megválasztasz egy pártot és így egy kormányfőt, akinek elfogadod az legitimitását (persze az is lehet, hogy nem a te pártod nyert, de tegyük fel, akkor is elfogadod, hogy ez a kormányfő vezeti az országot). A geocachingben ez Kumin Feri, igaz, őt nem választottuk, hanem elismertük. Azt hiszem, azt nem vitatja senki, hogy ő ennek a csapatnak az alapítója és szellemi vezére, így lett ő az egyesület elnöke is. Visszatérve az ország analógiához: a kormányfő kinevez tisztségviselőket, bírákat, minisztereket, ügyészeket stb. Beléjük helyezi a bizalmát, ismeri őket, úgy érzi velük tud együtt dolgozni, velük tudja megvalósítani a kitűzött célokat. Ezeket az embereket Te nem feltétlenül szereted, nem feltétlenül értesz egyet a kinevezésükkel, de ha megbízol a miniszterelnöködben, akkor elfogadod, hogy ez az ő választása. Valahogy így működött a moderátorok "kinevezése" is. Nem magukat választották, ahogy Te írtad. Feri kért meg minket, hogy mi legyünk a moderátorok, mert bennünk bízott meg, minket ismert stb. Mi vállaltuk és igyekeztünk olyan moderálási mechanizmust kialakítani, hogy a döntés minél több ember véleményét tükrözze. A moderátorok között van konzervatív és liberális, szigorú és engedékeny, főváros- és vidékpártoló, természeti és kulturális értékekek előnyben részesítő. Véleményem szerint jó keresztmetszetét adják a kessertársadalomnak.

A véleményedet senki nem nevezte szélsőségesnek és nem küldtek el a vérbe, ahogy ezt sejteted. Erről és az állítólagosan elriasztott ifjú kesserekről, csak az jut eszembe, hogy ha valaki elég sokszor elmondja, hogy őt üldözik és bántják, akkor előbb-utóbb mindenki elhiszi...

Sok ifjú kesser (lásd éppen saladin9-t) viszont ide "mer" jönni és véleményt nyilvánítani. Őket nem üldözik? Nem bántják? Emerzee úgy jött ide és nyilvánított véleményt mindenben, hogy még egy ládát se talált meg. Nem bántotta senki, elvitték ládázni, trackeltünk és kitrándultunk vele, befogadta és megszerette a társaság. Aki meg sem próbál idejönni a fórumra vagy meg sem próbál ládát benyújtani, az ne hivatkozzon arra, hogy őt biztos kiutálták volna és a ládáját biztos elutasították volna. EZ nem éppen felnőttes kifogás...

[előzmény: (6412) Silvius, 2005.04.27 08:54:05]

Silviushozzászólásai | válasz erre | 2005.04.27 08:54:05 (6412)
Pontosan erről van szó, hogy a rendszer merev és bebetonozott, ezért sem jó. Kulisz mesterrel rengeteget vitáztunk iszonyú hosszú e-mailekben, hogy nem jól van ez így szerintem, jól van ez így szerinte. Ő győzött meg végül azzal, hogy adjak egy kis időt ennek a rendszernek és nézzem meg, hogy működik.

Adtam, megnéztem. Sajnos nem jól, nem teljesen jól működik. A merevségen változtatni kell, a testületet minden évben újra kell választani, a pártoló egyesületi tagok alkotta közösség által. Nem azért mert így demokratikus, hanem azért mert így lesz jó mindenkinek, moderátornak, kezdő ládásznak, moderációpártinak és ellenzőnek egyaránt. Talán a ládarejetési kedvet is visszahozná.

Az pedig egyszerűen hihetetlen, hogy milyen nyíltan átlátszó magyarázatokkal indokoljátok az elmúlt időszak ládarejtési kedvének meredek visszazuhanását. A 20-as limit könnyen teljesíthető, de ha néhány kezdő elolvas egy-két olyan kedvesnek és segítőkésznek egyátlalán nem nevezhető megjegyzést, mint amit korábban itt a fórumon is olvashattunk, akkor nemhogy a következő rejtéstől, de a gc-től is elmegy a kedve.

Nem Zafír, a tisztelt vezetőség eddig minden ötletemet szélsőségesnek és nem megvalósíthatónak ítélte, eltekintve Barbárka legutóbbi pozitív hozzászólásától, hogy valóban választhatná a nép a moderátori testületet ezentúl.

Szóval én tényleg nem tudom hová tüntek ezek a ládák, de az előző években mindig exponenciálisan nőtt a felhasználó szám, a megtalálások száma és a ládák száma is. Ez az ütem a moderáció bevezetését követően nagy mértékben megtört. Rendben is lenne a dolog, ha moderátorok azt mondanák, igen beadtak hozzánk 455 ládatervet az elmúlt időszakban és mi 300-at kiszórtunk a francba, mert nem voltak minőségiek és mi igazi, színvonalas geocachinget akarunk. Mi majd megmutatjuk a világnak! Le a kalappal mondanám, ez aztán a szigor, de nem ez történt. Az történt, hogy ennek az előre prognosztálható 400-500 ládatervnek mintegy töredéke, 195!!! érkezett csak be. Mert az emberek hirtelen most a moderáció bevezetésekor többentek rá, hogy elfogytak már a jó helyek, hogy nem tudják teljesíteni a 20-as limitet, hogy fáj a lábuk, sajnálják a konyhai dobozt kirakni, hosszú a tél és sáros a rét (a legviccesebb kifogásokat gyűjtöm, küldj fénypost!).

A tisztelt moderátorok további fölényeskedése, a hibák nem beismerése ettől a perctől fogva álságos. Nincs semmi baj, én is csak dramatizálom itt a helyzetet, de miért nem lehetne jobban csinálni valamit, ha egyszer van rá lehetőség. Miért ne lehetne egyszer egy nem közétek tartozó hülye paraszt véleményére is hallgatni, aki nem akkor kezdte a geoládászást, mint Ti, hanem bizony hosszú hosszú hónapokkal később, de attól még szeretheti azt nagyon és segíteni szeretne.

A sok-moderátoros modellben nem döntene az első senior, csak egyet szavazna, pontozna (nyíltan), majd érkezne a következő az is szavazna. Adódhat úgy, hogy egy láda sorsáról a meghatározott minimális fő (5-11-15) dönt, de az is lehet, hogy az időkorlát (48 óra -1 hét- 2 hét) szüli meg a végeredményt, ami jelenthet akár 20-30 szavazatot is. Tehát többen látnák a ládát, és nemmcsak a webjét pontoznák, mint az eddigi testület, hanem a helyszínen vizsgálnák a rejtést és a környezetet.

A moderátorok szigora megmaradna, mert akik túl vannak egy bizonyosabb ládász-koron, azok elvárják a színvonalas rejtéseket, a szép és izgalmas környezetet, sőt még a kiváló webes megjelenést is.

Bocs, ha valakit vehemens érvelésemben megbántottam. Nem ez volt a célom, csak az, hogy visszahozzam a ládarejtési kedvet, nem azért hogy még több gagyi-láda keletkezzen, hanem azért, hogy ne maradjon ki az a sok izgalmas láda, ami most szerintem emiatt kimaradt.
[előzmény: (6410) Zefir, 2005.04.27 07:47:34]

Zefirhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.27 07:47:34 (6410)
Kész, teljesen fölhúztam magam.
Miért nem mondjátok T. moderátorok azt, hogy a rendszer szerintetek és a fórumot olvasva többek szerint is bevált, nem AKARTOK változtani rajta, és akinek ez nem tetszik, ne is próbálkozzon javaslatokkal, mert úgy is hiába. És ha ez így ki van nyilatkoztatva, akkor talán megértik azok is, akik nem így látják és utána döntenek. Vagy így, vagy úgy. Lehet hogy a ládákat felkeresik, csak a honlapot hagyják kívül, egyszerűen nem logolnak.
Felesleges vita, nem látom hogy érdemben történt volna valami változás.
Azért arra kiváncsi vagyok, lennék, hogy nem egyesületi tag javaslatát megfogadta-e valaha is a moderátori testület?


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]