geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2010.04.04 16:07:39 (48277)
"Ebből annyi feltétlenül igaz, hogy nem zárta be azokat, de hogy e miatt kéne mennie azt azért erős túlzásnak érzem ( bár a privát levelezését nem ismerem, elképzelhető, hogy volt, aki így reagált erre)."

Nem idézhetem a privát levelezést, mindenesetre én így értelmeztem. Az tény, hogy feloldhatatlan ellentét támadt az egyesület elnöke és köztem ebben a kérdésben.

"Nem is kéne mennie, ha csinálná, csinálta volna itt a fejlesztéseket, de sajnos gyakorlatilag évek óta csak a minimum történt meg."

A kezdeti lelkesedésben megszületett fejlesztések után az elmúlt években minimális pénzért minimális rendelkezésre álló időből teljesítettem azt a minimálisnak nevezett feladatot, hogy üzemelt az oldal és lépést tartott a számok exponenciális növekedésével. Az anyagiak nagyságrendjéről annyit, hogy a geocaching.hu-ból nyolc év alatt összesen befolyt összeg körülbelül fél évnyi megélhetést biztosítana számomra. A jelentős arányszám miatt nem működik az az elmélet, hogy bárcsak leprogramoztam volna a teljes dev.geo-t és kiszámláztam volna az egyesületnek, mert annyi pénze sosem volt az egyesületnek, így erre nem volt érdemes alapoznom a teljes egzisztenciámat.

"Nekem inkább úgy jött le az eddigi hozzászólásaiból, hogy a geocaching már nem fér bele az életébe, ergo tőle semmiféle fejlesztés a továbbiakban nem várható. Ezt lényegében tekintve ő maga jelentette ki. Ha nem így van mégse, és fatálisan félreértettem valamit, akkor kérem javítson ki."

Az elmúlt években és most is igaz. A távoli jövőről nem tudok nyilatkozni, a közeljövő meg sajnos pont olyan, mint a közelmúlt. A legutóbbi idők fontos fejleménye, hogy most már nem reménykedem abban, hogy a belátható jövőben több időm lenne a geocaching.hu fejlesztéseire, mint az elmúlt években.

"Természetesen el tudom fogadni, hogy semmi sem állandó és mindenkinek az idő folyásával változik az élete. Közbejöhetnek dolgok, pl lebetegszik az ember, vagy meg kell élni valamiből, esetleg valaki teljesen elveszti érdeklődését egy bizonyos téma iránt, amivel addig foglalkozott."

Pontosan így volt és van is. Meg is betegedtem, el is kell tartanom a családomat és hamarabb megyek egy feltérképezetlen turistaút felmérésére, mint geoláda megkeresésére, mondjuk az utóbbi időben már egyik felé sem volt nagyon lehetőségem. A turistautak.hu és a műemlékem.hu elindításával nem estem túl messze a fától, de nyilvánvaló, hogy megoszlott a figyelmem. A műemlékem.hu révén felkértek egy feladatra, ami jelenleg minden kapacitásomat leköti. Annyira, hogy most már a műemlékem.hu-t is le kellett adnom, ez épp a napokban zajlik.

"Ha ezek bármelyike miatt már nem képes ellátni valaki az önként vállalt feladatát, akkor szerintem úgy tisztességes, hogy átadja olyannak, akinek van affinitása és persze képessége és ideje is a munkát elvégezni."

Én is így gondolom, nyitott vagyok arra, hogy átadjam. Kulisszal pár hete megbeszéltem, hogy most már végképp nem reménykedem abban, hogy a közeljövőben több időm legyen. Napokon belül találkozom egy csapattal, hogy megbeszéljük a részleteket.

"Az egyesület részéről már évek óta történtek ennek a fejlesztési patthelyzetnek a rendezésére ilyen-olyan próbálkozások, de valahogy a dolog mindig kisiklott. A részleteket nem ismerem, csak a tényeket: a végén mindig András kezében maradt a fejlesztés ügye."

Fontosnak tartom kiemelni, hogy eddig egyszer sem jutottunk még ennyire előrehaladott tárgyalásig. Most is csak annyi van, hogy az egyik tag hozta a a spanját és kitűztünk egy időpontot személyes találkozóra. Nem akarom magamat felmenteni, az egyesület elnökségi tagjaként és egyben fejlesztőként az én felelősségem is, hogy eddig nem találtunk megfelelő megoldást a helyzetre. Leszögezem viszont, hogy sosem mondtam olyat, hogy más nem jöhet fejlesztőnek.

Magyarán patthelyzet maradt a fejlesztés területén. Akinek a kezében van, annak nincs ideje rá, aki meg csinálná, az meg nem kapja meg hozzá a jogosultságot, kódot, mittudoménmitkellehhezmegkapni.

Nem csak arról van szó, hogy egy fejlesztő megkapja a jelszót. Komoly döntés az alkalmas szereplő kiválasztása, mert a programok kódján túl bő negyvenezer felhasználó adata, ládajelszavak, korlátozott hozzáférésű fórumok szövege és naplófájlok tartalma kerül elé, amivel bölcsen kell bánnia. Ezen felül nem csak láthat, hanem tehet is sok dolgot, potenciálisan veszélyeztetve akár az adatok létét, akár biztonságukat. Emiatt nagy felelősséget vállal magára az egyesület is és a fejlesztő is, hiszen ha balhé van, akkor az egyesület joggal kéri rajta számon, viszont adott esetben lehet, hogy hiába kéri számon, mert mondjuk adatok vesztek el végérvényesen.

A fejlesztő ráadásul nem biztos, hogy egyben üzemeltető is. Sokszor ellentétbe tud kerülni a két feladat: a fejlesztő megír valamit, amitől az üzemeltető a haját tépi, mert mondjuk túlterheli a gépet, vagy veszélyezteti a rendszer működését. A más farkával való csalánverés minősített esete, amikor a fejlesztő egy pénteki határidőre éppen elkészül, aztán a gondok hétvégén jönnek ki, amikor az üzemeltető vállára hárul a feladat, a kényelmes fejlesztő meg kikapcsolja a telefonját hétfő reggelig. Vele ellentétben az üzemeltetőnek az év minden napján ügyeletben kell lennie, praktikusan notebookot cipelnie még a szabadságra is, hogy kéznél legyen ha valamit hirtelen rendbe kell tenni.

Én fejlesztő és üzemeltető voltam egyszerre. Ezt az egyesület valószínűleg nem tudja piaci szinten megfizetni, ahogy nekem sem tette.

"... ezúton is kérném Andrást, hogy tisztázza végérvényesen a helyzetet. Ha a jövőben bármilyen okból kifolyólag nem szeretne a dologgal foglalkozni, akkor tegye lehetővé, hogy ezt más tegye meg."

Szeretnék a dologgal foglalkozni, de a fent leírtakból kiderül, hogy most nincs rá lehetőségem. Átadom annak, akit az egyesület megbíz a feladatok ellátására.
[előzmény: (48265) snake, 2010.04.04 11:05:08]

snakehozzászólásai | válasz erre | 2010.04.04 11:05:08 (48265)
Erre a hozzászólásra senki sem kért meg, a saját véleményemet írom le.
Kicsit meglepve láttam most reggel András hozzászólását, miszerint mennie kell, mert nem zárta be a fórumokat.
Ebből annyi feltétlenül igaz, hogy nem zárta be azokat, de hogy e miatt kéne mennie azt azért erős túlzásnak érzem ( bár a privát levelezését nem ismerem, elképzelhető, hogy volt, aki így reagált erre).
Nem is kéne mennie, ha csinálná, csinálta volna itt a fejlesztéseket, de sajnos gyakorlatilag évek óta csak a minimum történt meg. Nekem inkább úgy jött le az eddigi hozzászólásaiból, hogy a geocaching már nem fér bele az életébe, ergo tőle semmiféle fejlesztés a továbbiakban nem várható. Ezt lényegében tekintve ő maga jelentette ki. Ha nem így van mégse, és fatálisan félreértettem valamit, akkor kérem javítson ki.
Az első években vitathatatlanul fantasztikusat alkotott, de sajnos az utóbbi években már messze nem volt olyan aktív, mint előtte. Bár vele semmilyen személyes konfliktusom nincs és nem is szeretném, ha lenne, de szerintem az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy egyebek mellett a fejlesztések elmaradása is közrejátszott abban, hogy a fórumon ilyen hangulat alakult ki.
Mert ugye a fejlesztéseket is az egyleten kérik számon a játékosok, de hiába születnek jó ötletek, ha azoknak kivitelezése sosem, vagy csak kínkeserves nógatás hatására születnek meg.
Természetesen el tudom fogadni, hogy semmi sem állandó és mindenkinek az idő folyásával változik az élete. Közbejöhetnek dolgok, pl lebetegszik az ember, vagy meg kell élni valamiből, esetleg valaki teljesen elveszti érdeklődését egy bizonyos téma iránt, amivel addig foglalkozott.
Ha ezek bármelyike miatt már nem képes ellátni valaki az önként vállalt feladatát, akkor szerintem úgy tisztességes, hogy átadja olyannak, akinek van affinitása és persze képessége és ideje is a munkát elvégezni.
Az egyesület részéről már évek óta történtek ennek a fejlesztési patthelyzetnek a rendezésére ilyen-olyan próbálkozások, de valahogy a dolog mindig kisiklott. A részleteket nem ismerem, csak a tényeket: a végén mindig András kezében maradt a fejlesztés ügye.
Magyarán patthelyzet maradt a fejlesztés területén. Akinek a kezében van, annak nincs ideje rá, aki meg csinálná, az meg nem kapja meg hozzá a jogosultságot, kódot, mittudoménmitkellehhezmegkapni.
Ezért ezúton is kérném Andrást, hogy tisztázza végérvényesen a helyzetet. Ha a jövőben bármilyen okból kifolyólag nem szeretne a dologgal foglalkozni, akkor tegye lehetővé, hogy ezt más tegye meg.

Azt hiszem a játékosok nagy többsége egyetért velem abban, hogy Kjr letett már sokszorosan itt annyit az általa létrehozott asztalra, hogy a neve aranybetűkkel legyen felfestve a geocaching dicsőségtáblájára. Épp ezért gondolom azt is, hogy a mártírrá válásához talán nem lenne szükség.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]