geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

pityulinohozzászólásai | válasz erre | 2010.08.12 13:39:34 (51182)
Nem erről van szó!
Egyébként akár ezt is kérhették volna, mert egy picike gravírozott réztáblát szögeltem fel egy kiszáradt fa úttal ellentétes oldalára.
Én a levél udvarias hangvételét, a tájékoztatást emeltem ki!
A pontot virtuálisként örököltem meg, marad is az. Amennyiben egyszer mód lesz rá, hogy a terveknek megfelelően multivá alakítsam, akkor is marad virtuális a pont, csak a harmadik, záró ponton lesz láda.
Ennek kell még olyan helyet keresni, amely megfelel a NP-s kritériumoknak, és érdemes is pontot tenni a helyre.
[előzmény: (51180) Yoss, 2010.08.12 13:25:41]

Yosshozzászólásai | válasz erre | 2010.08.12 13:25:41 (51180)
Persze. Mit is lehetne tenni egy virtuálissal? Átteszed a feliratot máshova? Tegyél oda valódi ládát, egyből fekvést vált a leányzó..
[előzmény: (51179) pityulino, 2010.08.12 13:17:35]

pityulinohozzászólásai | válasz erre | 2010.08.12 13:17:35 (51179)
Én nagyon udvarias hanvételű levelet kaptam az egylettől, Kulisztól. Gondolom nem sértődik meg érte, ha beidézem, teljesen korrekt volt:
> Szia!
>
> A GCMOHO ládával kapcsolatban írok. Az Aggteleki NEmzeti parkhoz tartozó
> ládákra a napokban nyújtunk be engedélyt, mert a meglévő lejárt. A GCMOHO-t
> is belevettük, ennek eleddig rendezetlen volt a helyzete.
>
> Egyeztetve a nemzeti parkkal, abban maradtunk hogy maradjon jelen formájában.
> Évekkel ezelőtt leveleztünk róla, a ládaoldalon is van utalás multivá alakításra,
> bár az az igazság hogy nem emlékszem már rá mi is volt ez az elképezelés.
> De mindegy is, a fentiek szerint.
>
> A lényeg, hogy maradjon ez így virtuálisan, mert így van jól, így működik,
> és tud is működni úgy hogy senkinek nincs ellene kifogása.
>
>
> üdv: kulisz

Ezekután egy levélváltással megbeszéltük, hogy mi volt a terv, és inkább egy darabig még maradjon úgy, ahogyan most. Tehát semmi utasítás, csupán tájékoztatás és kérés.
[előzmény: (51154) Attibati, 2010.08.12 07:54:25]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2010.08.12 07:54:25 (51154)
Szó sem volt felszólításról, egyszerűen javaslatot tett az Egyesület a láda áthelyezésre. Az úttól 10 méteren belül levő láda helyébe a PP megállapodás szerint nem köthet bele az ettől távolabb levőket felülvizsgálja. Én is kaptam ilyen levelet , ime az ominózus részlet:

"a gcrapa-3-nál lévő erdő is az ő (t.i Pilisi Parkerdő) kezelésükben van.
augusztus elején adjuk le a koordinátákat, ha gondolod hogy áthelyezed,
addig tedd meg , ha jól van így, akkor a jelenlegi koordináta megy nekik. jelezz vissza, hogy mire
jutottál."


Én nem helyeztem át a mikrót mert véleményem szerint egy természetvédelmi szenpontból értékteten ligetes területre esik , közel az isaszegi országúthoz.
[előzmény: (51151) Pepe, 2010.08.11 22:45:01]

Pepehozzászólásai | válasz erre | 2010.08.11 22:45:01 (51151)
Tudom, hogy ez már lassan lerágott csont, de a hosszú magyarázó szöveg vége felé a következő mondatra lettem figyelmes:

A GCKOTE geoláda elhelyezését nem kifogásolták.

Akkor miért is kellett ide új láda? - Tudom, hogy maga zsorzs állította megszűntre, de nyilván nem ok nélkül. Feltételezem, azért, mert felesleges túlbuzgóságból fel lett szóllítva, hogy helyezze át a 10 méteres szabálynak megfelelően, amit nem volt hajlandó megtenni. A fenti idézet szerint erre nem is lett volna szükség.
[előzmény: (51117) geocaching.hu, 2010.08.10 13:52:53]

geocaching.huhozzászólásai | válasz erre | 2010.08.10 13:52:53 (51117)
Tisztelt játékostársak!

A 2010. 07.15-ei tájékoztatónkban foglaltak szerint a Pilisi Parkerdő Zrt kezelésében lévő területeken elhelyezett geoládák (összesen kb. 180 pont, multiláda pontokkal együtt) rejtőinek túlnyomó többségével felvettük a kapcsolatot. Azokban az esetekben, ahol a geoláda elhelyezkedése az egyesületünk és a parkerdő közti megállapodásban foglalt feltételeknek megfelel (jelzett turistaúttól 10 méteren belüli, illetve nem meredek, sziklás hegyoldalban történő elhelyezés) értesítést nem küldtünk. A kiértesített ládák rejtőinek figyelmébe ajánlottuk, hogy a pozitív hozzájárulás érdekében fontolják meg a ládák áthelyezését.

Saját döntésük és jól felfogott érdekük alapján a rejtők több geoládát már áthelyeztek, illetve a módosítás folyamatban van. Természetesen a helyi adottságok vagy egyéb körülmények miatt, illetve saját döntés alapján vannak ládák, melyek jelenlegi helyzete nem kerül módosításra. Összességében a rejtők többsége együttműködő volt, ajánlásunkra pozitívan reagált. A nagy számok törvénye alapján fentiek alól minimális számú kivétel is előfordul.

Tájékoztatónkban említettük, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának Budai Tájegységétől érkezett természetvédelmi kezelői vélemény szerint 6 geoládát át kell helyezni, 7 geoláda pedig megszüntetésre került. Az áthelyezésre és megszüntetésre kerülő geoládák rejtőit értesítettük, ismertettük velük a nemzeti park véleményét, és felhívtuk a figyelmüket az abban foglaltak végrehajtására.

A Pilisi Parkerdővel kötött együttműködési megállapodás és a DINPI tájegységi vélemény két különböző
célú, és működésű szervezettel összefüggő, következésképpen egymástól független történések. A két szervezet - részben átfedő - működési területe miatt azonban a geoládák közül van, amelyek csak a pilisi parkerdővel, van amelyek csak a budai tájegységgel, és van, amelyek mindkettővel kapcsolatba hozhatóak. Az adott geoláda elhelyezkedésének megfelelő tartalmú leveleket kapott minden rejtő az egyesülettől, aki több ládát is rejtett, annak egy levélben, de ládákra lebontva írtuk le az előzőekben részletezetteket.

A Budai-hegyekben található geoládák rejtőinek a leveleket kulisz küldte ki. Zsorzs nicknevű játékostársunk három rejtett ládája (GCDIFO - Disznófő, GCKOTE - Körbetekintő, GCOSZI - Oszoly-csúcs) révén is érintett volt, mindhárom geoláda védett természeti területen (GCDIFO, GCKOTE - Budai Tájvédelmi Körzet, GCOSZI - Duna-Ipoly Nemzeti Park) került elhelyezésre évekkel ezelőtt, illegálisan. A turistaúttól távol, fokozottan védett természeti területen elhelyezett GCDIFO geoláda a tájegységi vélemény alapján megszüntetésre került. A GCKOTE geoláda elhelyezését nem kifogásolták.
A GCOSZI geoládára az illetékes tájegység szakvéleményének beszerzése folyamatban van.

Mindhárom geoláda egyúttal a Pilisi Parkerdő által kezelt területen helyezkedik el, ennek megfelelően a Geocaching Szabályzat 6-os pontjában is foglaltaknak is meg kell felelniük. A GCDIFO geoláda a nemzeti park véleménye alapján megszűnt, így a másik két ládát kellett harmonizálni a játékszabályzattal. Mindkét láda a jelzett turistaúttól több mint 10 méterre helyezkedett el, a GCOSZI ezen túlmenően meredek, sziklás hegyoldalban. A rejtővel ezeket a tényeket közöltük, ajánlva a két geoláda áthelyezését.

A rejtőtől válasz a kiküldött levélre nem érkezett, azonban a lényegesen változott geoládákról szóló, kérésre automatikusan érkező mail alapján értesültünk a ládák megszüntetéséről, egy időben minden olyan felhasználóval, akinek ez az értesítés be van állítva a profiljában. Az elrejtő ezen lépése előtt értetlenül álltunk, ezért kulisszal egyeztetve, és kérésére az engedélyeztetési ügyekben huzamosabb ideje résztvevő, a témában jártas, a helyszíneket jól ismerő Blue Mali kessertársunk a rejtőtől magyarázatot kért. A rejtő válasza alapján egyértelmű volt, hogy a ládákat megszüntető döntése végleges, a geoládákat a helyszínekről saját kezűleg eltávolította. Döntésével és cselekedeteivel egyet nem értve, de azokat tiszteletben tartva, próbáltuk rávenni, hogy adoptálásra ajánlja fel, azonban ettől is elzárkózott. A rejtő gyors és határozott állásfoglalásainak köszönhetően, a helyzet rövid idő alatt világos lett: a helyek játékba történő bevonása továbbra is kívánatos, azonban ez kizárólag új ládák rejtésével lehetséges. Ezt követően került sor a játékszabályzatnak megfelelő módon, két új geoláda elrejtésére.

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a fórumokon, és az új ládák oldalán egyes felhasználók, a tényeknek és a valóságnak - többségében teljesen vagy részben tájékozatlanságon, kisebb részben előre megfontolt szándékon alapuló - nem megfelelő állításokat közöltek, illetve vélt igazuknak játékunkhoz méltatlan módon, kirívóbb esetekben kulturálatlan, trágár, becsületsértő kifejezésekkel adtak hangot. Ezen cselekedetükkel elsősorban saját magukról állítottak ki nem túl hízelgő bizonyítványt, de nem utolsó sorban szerencsétlen módon a geocachinget a helyén - játéknak - kezelő, a játékot és a geocaching.hu-t kulturáltan, a játékostársaikat és a játékszabályokat tiszteletben tartva űző és használó sokezer geoládászra is aprócska árnyékot vetettek.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]