Előzmények

R.Gusztyhozzászólásai | válasz erre | 2012.07.25 15:17:15 (65278)
Az eldugott szépségek bemutatásához kell a jó magyar ládák fordítása
Hiába, a legtöbb nem városi ládának csak belföldi találata van a .com-on, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Érthető is: ha elutazik valaki több száz kilométerre, nyilván a költséghatékonyság is fontos szempont.
[előzmény: (65277) Strombus, 2012.07.25 15:13:15]

Strombushozzászólásai | válasz erre | 2012.07.25 15:13:15 (65277)
Látom, a célcsoport jól vette. :-) Nem, nem nincs közöttük az, akinek a levél eredetileg íródott. :-)
Igen, pont az gondoltam, hogy vannak esetleg olyan kezdő hallgatag fórumlakók, akik a FAQ-ot nem olvassák el, de véletlenül itt és most az én irományomat igen. :-)

Kedves Mato, tényleg nem verte ki nálam semmi se a biztosítéskot, ha Te kirohanásnak érezted, az csak a kissé vehemens személyiségemből adódik, ez az alapállapotom, nem a kirohant. :-)

Scele, az ismertető doboztetőbelsőre ragasztása tényleg jó ötlet, hatékonyabb megoldás. Látod, nem voltam elég alapos. :-) Mivel tudom tartósan ragasztani a laminált lapot, tudsz ajánlani ragasztót?
De ha nem ragasztja csak berakja és tudatosítjuk a játékostársakban, hogy az felülre való, hátha 10-ből egy megszívleli és az már 10%-os javulás! :-) Mert azt látom, hogy mindig gondosan a doboz aljára rakják, hisz szép lapos és nincs dolguk vele, az megy (vissza) először a ládába.

Én fontosnak tartom a .hu-s ládák .com-osításást, angolra fordítását. Mindig büszkék vagyunk arra, hogy a .hu "virtuális útikönyv", tehát a ládák valódi értékeket mutatnak be a sokszor csak a rejtésre koncentráló .com-os ládák helyett. Talán hazafiságból és szállodás múltamból adódóan szeretném ha az idetévedő külföldi kesser látná milyen szép az országunk. Ne csak egy power trail miatt jöjjön ide, amiből leginkább a teljesítményre és nem a helyszínre emlékszik majd. Az eldugott szépségek bemutatásához kell a jó magyar ládák fordítása! Mellesleg fejlesztésre váró kedves oldalunk is úgy írja, mintha fontos lenne.:-) (Jó, jó, tudom ez gyenge érv. :-))
[előzmény: (65268) Sanchoo és M., 2012.07.25 08:38:38]

Sanchoo és M.hozzászólásai | válasz erre | 2012.07.25 08:38:38 (65268)
"Egy kezdő rejtőpárosnak írtam ma dörgedelmes levelet" Hüha, gyorsan megnéztem a fiókomat... nem mi vagyunk!
:))))
----------------------------

Szerintem se kérj elnézést! Korrekt összefoglaló. Hasznos is, mivel a manapság az emberek türelmetlenek.
Nincs kedvük végigbogarászni a FAQ-ot, kiszimatolni az íratlan szabályokat, "menjünk, siessünk, minél előbb, minél többet, minél gyorsabban...."
(Télen majd csinálok ebből egy képregényes változatot, mert tapasztalatom, hogy ma már ami nem fér el 2 sms-nyi karakteren, azt nem igazán érti meg az emberek többsége. A képeket még úgy-ahogy...) .

Én magamtól is úgy érzem, hogy - ha elég aktív és/vagy szerencsés az ember - még 50 láda levadászása után sincs elég rálátása a dolog lényegére, legalábbis a finomságokra. Ez a "mikor rejthetek már sajátot"-türelmetlenség mintha nem a közösségnek, hanem a reménybeli rejtő egojának szólna (néha).
[előzmény: (65261) Strombus, 2012.07.24 23:15:45]

Strombushozzászólásai | válasz erre | 2012.07.24 23:15:45 (65261)
Egy kezdő rejtőpárosnak írtam ma dörgedelmes levelet, ami olyan alaposra sikerült, hogy azt gondoltam, talán megosztom itt is - mégha végtelenül hosszú is -, hátha valaki hasznát veszi, esetleg némelyik részét elég hasznosnak ítélik meg az illetékesek ahhoz, hogy bekerüljön a FAQ-ba. Tudom, némelyik pontja nem egyezik az egyesület álláspontjával, ezek csak az én aranyszabályaim, megfigyeléseim. Úgy érzem 3 év és kb. 1 600 megtalálás (.hu-n és .com-on együtt) és a néhány saját rejtés megtanított már egy-két dologra, "oszthatom az észt" :-). Remélem, nem bántok meg vele senkit, nem gerjesztek vitát.

A geocaching.hu-n az a szabály, hogy legalább 50 megtalálással kell rendelkeznie annak, aki rejteni kíván. Amikor én voltam zöldfülű, pont akkor emelték meg a limitet, és szavazni lehetett hogy 50 vagy 100 legyem. Ma már a 100-ra szavaznék. Persze, akkor az 50-nek drukkoltam, alig vártam, hogy mielőbb rejthessek. Ma már tudom, hogy tapasztalat kell, hogy az ember meg tudja ítélni, mi a jó, időt- és mugglit álló és kreatív rejtés, mit érdemes egy ládával bemutatni és mi a rossz, feledhető, inkább szemét, mint láda, amit kár lerakni, mert a geocaching hírnevét rontja vele a rejtő, nem csak magát égeti. A limit azért is jó, mert annyi idő alatt talán kiderül, valóban hobbivá (életformává?) válik-e a kesselés, a rejtés után a rejtő fog-e, hajlandó-e időt, benzint, dobozt szánni a karbantartantartásra éveken át újra és újra.

Ebben a játékban az is nagyszerű, hogy nem kell minden játékosnak ládát rejteni. Ha úgy érzed, nem vagy elég kreatív vagy riaszt a karbantartás gondolata vagy már minden a közeledben lévő bemutatást érdemlő hely “elkelt”, vagy anyagi helyzeted nem engedi meg, hogy minőségi dobozt, logbookot használj, ne rejts! A közösséget segítheted másképp is, például az utadba kerülő ládák gyógyítgatásával, ládáoldalak angolra fordításával, a térképészek munkáját segítő trekkeléssel, rendezvényszervezésben részvétellel, adód 1 %-val vagy éves egyesületi tagdíjjal, de akár egy tál finom sütivel is valamelyik eseményen.

Szerintem ezek a jó ládarejtés írott vagy iratlan szabályai:
Mutasson be a rejtésed valami szépet, olyan valamit, aminek Te is örülnél, ha én mutatnám meg Neked. Játékostársaid szabadidejűket és pénzüket áldozzák azért, hogy geoládádat felkeressék. Egy figyelemreméltó látnivalóval és egy kreatív rejtéssel próbálj emlékezetes élményt nyújtani, ha már meginvitáltad őket! Ismeretlenül is a Te vendégeid, légy jó házigazda!

- Olyan helyre rejts, amit nem esik nehezedre újra és újra meglátogatni! Sajnos előfordul, hogy évente többször pótolni kell egy ládát, de ha nincs vele semmi baj, akkor is legalább évente egyszer látogasd meg, takarítsd ki, pótold a készletet (kiszáradt toll, betelt logbook, ajándékok frissítése)

- Olyan helyre rejts, ahol az senkit nem zavar és senki nem lát rá a rejtekre! Tartsd tiszteletbe a magán- vagy természetvédelmi területeket! Egy muggliktól zsúfolt belvárosi tér sokszor jobb rejtek, mint egy halastó vagy játszótér környéke vagy egy kis falu közezepe, ahol kicsi a forgalom, viszont mindig ugyanazok járnak arra, így előbb-utóbb gyanússá válnak számukra a furcsán viselkedő, kütyüs idegenek. Ha a közelben muggli lakik, lehet, érdemes megmutatni neki a rejteket, elmagyarázni a játék lényegét. A beavatással sokszor egy ládaőrt nyersz!

- Használj időtálló dobozt és védett rejteket! A Magyarországon kapható dobozok közül az elég drága négyfülű vált be nekem eddig leginkább. (A Tesco-ban szoktam venni, időnként féláron adják, akkor mindig bespájzolok, de biztos máshol is van.) Sajnos ennek is idővel a sok nyitogatástól, hidegtől, gyártási hibától letörhetnek a fülei. Viszont amíg sokfülű, addig nagyon jó a vízállóképessége – de azért úszni nem tud, nem szeret! Ezért nem jó rejtek egy fa tövének azon oldala, ami a hegy felé néz, így a lezúduló víz útjában áll, egy talajszínt alatti üreg, ahol meggyűlhet a víz, vagy egy felül teljesen védtelen tuskó, amit eső ver és hetekig hó takarhat.
A ládának mindig valami takarásra szüksége van, a mugglik és az időjárás hatásai miatt is! Próbálj minél természetesebbnek tűnő, a környezetbe illő, a megtaláló által könnyen visszarendezhető álcát készíteni! Ha van esély, hogy a víz odafolyik, csinálj neki elfolyási lehetőséget, ha mást nem, rakj a doboz alá ágakat, avart, kavicsokat, így talán a doboz alatt áll a víz, nem a doboz a vízben.
Lehetőleg ne rejtsd a ládát kövek alá, mert súlyuk alatt a doboz előbb-utóbb elreped. Hiába alakítasz Te ki szép kis barlangot, ahol egy nagy kő csak tetőként működik, a megtalálók rá fogják rakni a ládádra a köveket.
Én a ládáimat be szoktam vonni terepszínű ragasztószalaggal (vadászboltban lehet kapni, de sötétzöld, szürke, fekete, barna szigszalag is jó lehet). Ennek több haszna van: kevésbé rí ki a környezetéből, megerősíti a dobozt, muggli számára használhatatlanná teszi (nem érdemes elvinni ételtartó doboznak)

- Utalj a doboz méretére a rejtésnél!
Szokásos ládaméretek a nemzetközi ládaoldal útmutatása alapján:
Micro: 1 dl-nél kisebb űrtartalmú doboz, pl. filmesdoboz, csak logsheet fér bele
Kicsi: 1 dl-nél nagyobb, 1 l-nél kisebb doboz, logbook, toll, kisebb ajándékok férnek bele
Normál: 1 l-nél nagyobb
Nagy: 20 l-es vagy annál nagyobb.
Használd ki a hely adottságait és ha lehet normál méretű dobozt rejts. Sokan szeretnek az ajándékok között kotorászni – nem csak a gyerek.

- Ne felejtsd el feltüntetni, hogy milyen hosszú és nehéz az út a ládáig.

- Adj meg parkolókoordinátát, ha az nem egyértelmű!

- Az első megtalálónak illik valami értékesebb vagy személyre szóló ajándékot hagyni (aktiválatlan vándorbogár, geoérme, egy a rejtő által gyártott elismerő oklevél, egy üveg jóféle itóka vagy bármi, aminek Te is valóban örülnél. Az első megtaláló valószínűleg nem egy kisgyerekes család lesz, de a későbbiek során kerüld a 18 éven felülieknek szóló ajándékokat! Kondom, cigi, éles tárgy nem jó ajándék! Étel se! Megromolhat, szétfolyhat, de ami a legnagyobb baj, az állatok megérzik a szagát és szétrágják a ládát érte... Folyékony beltartalmú tárgy se jó (fürdőhab, tusfürdő, buborékfújó) – a megtaláló kiváncsian beleszagol, majd óvatlanul csavarja rá a kupakot és rakja vissza, a következő arrajáró pedig egy illatos, trutymós ládát talál.
- Nem kötelező ajándékot tenni a ládába! De akkor ne is vegyél el! Furcsa, hogy ezt írni kell, de ne rakj a ládába használt busz- vagy mozijegyet, reklámanyagot, névjegykártyát! Te vagy a gyereked örülne ilyesminek?

- Rejtéseiddel ne hozd balesetveszélyes vagy kínos helyzetbe játékostársaidat! Ha szakadék szélére rejtesz, erre hangsúlyosan hívd fel a figyelmet, javasolj megfelelő lábbelit, száraz időben, nappal való keresgélést! Ne kelljen forgalmas úton átfutni a ládához vagy tilosban parkolni, (parkolókoordináta ilyen helyzetben még fontosabb!), ugatós, mérges kutyák közelében, hajléktalanok által kedvelt zúgban vagy kutyahugyos lámpaoszlopnál kotorászni, szemét között kurkálni.

- A rejtek környékén rejtéskor illik összeszedni a szemetet. Ne rejts olyan helyre, ami rendszeresen sok szemetet vonz!

- A ládába tegyél magyar nyelvű ismertetőt a játékról! Én laminálni szoktam, így kevésbé sérülékeny. Ez legyen legfelül, hisz ez a véletlenül megtalálóknak, nem a játékostársaknak szól! Ha jószándékú muggli találja meg a dobozt, így tudja, mit tart a kezében, nem viszi el, örül a beavatottság élményének. Angol nyelvű ismertetőre semmi szükség, hisz mekkora az esélye annak, hogy egy angolul tudó VÉLETLENÜL találja meg a ládát?

- A láda külsején is jelöld, hogy ez egy geoláda! A megtalálót és a mugglit is segíti ez, nem nézik szemétnek.

- Válasz érdekes jelszót és az olvashatóan írd be a logbook első oldalára és esetleg még a doboz tetejére, aljára is, hogy szétázott/ellopott logbook, törött doboz esetén még legyen honnan leolvasni!

- Logbooknak minőségi, strapabíró könyvecskét, noteszt válassz! Ha nem lehet kapni megfelelő méretűt, gyárts magadnak!

- Ha henger alakú doboz használsz, aminek keskenyebb a szája mint a hasa (pl. orvosságos doboz), ne feltekert papírcsíkot válassz logbooknak, mert az a doboz széles részét örömmel kitölti, majd nem fér ki a szájon, gyűrődik, szakad, pár megtalálás után már rongyos. Egy gumi megoldaná a gondot, de hány megtalálást bír ki egy befőttesgumi? Ezért inkább ilyen dobozba jobb ha a papírt hajtogatod és nem tekered , - ha már papírtlapot használsz és nem gusztusos kis noteszt.

- A profiloldaladon add meg a telefonszámodat és a valós e-mail címedet, hogy ha szükséges, segítségért fordulhassanak hozzád a tanácstalan keresgélők! Ha ezt nem vállalod, megint csak azt tudom javasolni, ne rejts!

- Rejtés előtt nézz körül a szomszédos játszótereken (geocaching.com, gpsgames.hu) és ne rejts egy ott már létező láda nyakára, mert ez kavarodáshoz vezet! Ha mindenképp oda szeretnél rejteni, beszélj az ottani ládagazdával, esetleg megoszthajátok a ládát – és ezzel a karbantartás gondjait is.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]