geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Pongi57hozzászólásai | válasz erre | 2021.04.20 13:39:44 (79858)
Amikor olvastam Ajtony tegnapi felvetését és szembesültem vele, hogy egyáltalán létezik ilyen súlyozás, akkor pontosan erre gondoltam, amire te, csak nem tudtam volna ilyen cizelláltam megfogalmazni. Nagyjából a "Hát ez tök fölösleges!" szintjén fogalmazódott meg bennem a ki nem mondott/le nem írt reakció. :-)
[előzmény: (79857) laszloistvan, 2021.04.20 12:32:02]

laszloistvanhozzászólásai | válasz erre | 2021.04.20 12:32:02 (79857)
A mai szemmel szerintem már elvi és gyakorlati szempontból is indokolatlanul (ha nem egyenesen helytelenül) túlbonyolított értékelési mód mögött az a méltányolható törekvés állt, hogy a ládák értékelése a játékosok tapasztalatával súlyozódjon. Amit kifejtesz, az egyszerűen az addigi találatok számával súlyozott átlag volna, mely a játékos tapasztalatát egyszerűen a megtalálásai számával tekinti arányosnak. Ez erre nyilván nem a megfelelő mérőszám, hiszen a kezdeti időszakot leszámítva nem gyarapszunk nagy felfedezésekkel minden találatnál - ha 20 geoládát láttál, láttad is 80 százalékukat, egy 1000 találatos játékos semmi olyat nem tud a játékról, amit egy 100 találatos ne tudhatna. Nyilván ezt az ellaposodást kívánja modellezni a logaritmizálás, ami viszont már kimondottan nehézkessé teszi a dolog követését.
A tapasztalattal (megtalálások számával) való súlyozás létjogosultsága kérdéses lehet akár elvi alapon (pl. az országgyűlési választásokon sem függ a szavazat súlya iskolai végzettségtől), akár gyakorlati értelmét tekintve is (a mindenkori teljesen kezdő játékosok ládaértékeléseinek tapasztalati hiányosságokból fakadó esetleges kilengései egyrészt simán elférnek és elvesznek a többiek között, ráadásul mivel valószínűleg nem is tendencia-jellegűek, így egymást is kompenzálják). Szóval statisztikailag összességében szerintem teljesen irreleváns a tapasztalat szerinti súlyozás a ládaértékelés számításánál akár lineárisan, akár logaritmikusan (a statisztika még azt a különbséget is elmossa, amivel magát a tapasztalatszerzési folyamatot a logaritmizálás jobban modellezi). Ha felmerülne a ládaértékelés revíziója, a tapasztalati súlyozás teljes elvetése mellett tenném le a voksot - az átláthatóság és egyszerűség elve szerint, miután a bonyolításnak semmilyen matematikailag alátámasztható releváns hozadékát nem látom.
[előzmény: (79855) Ajtony, 2021.04.19 18:41:40]

Ajtonyhozzászólásai | válasz erre | 2021.04.19 18:41:40 (79855)
Hogyan megy egy láda minősítése? Eddig úgy tudtam, hogy az egyes Megtalálók addigi (beleértve az aktuális ládát is) ládatalálatainak száma szorozva a minősítéssel, az összes értékelő Megtalálóra szummázva ebből kijön egy x összeg, amelynek a mértékegysége találat*értékelés. Az öszes értékelő Megtaláló találatainak szummája pedig az y összeg, mértékegysége találat. x osztva y-nal eddigi információim alapján a súlyozott átlag értékelés. Érdekesség képpen kiszámítottam egy konkrét eset átlag értékelését az egyik paraméterre. Kijött 4,27 ugyanakkor a fejlécen 4,0 áll a (fekvő) oszlopdiagramon. Világos, hogy a szemcsézettség miatt 0,25-ös lépcsőkben ábrázolható, és azt is tudni vélem, hogy lefelé történik a kerekítés 0,25 többszörösére, így azt hittem, hogy 4,25-nek kellene ábrázolva lennie. Hol tévesztettem el a dolgot?

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]