geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

guess.whohozzászólásai | válasz erre | 2007.01.06 11:55:43 (18843)
A leírtak első fele szép álom - de csak álom. Gyakorlatilag megvalósíthatatlan, hiszen
1) nem "A természetvédelem" az egyik fél, hanem néhány NPi, néhány illetékes tárgyaló stb.;
2) azt ugye nem gondoltad komolyan, hogy minden ládász tv-i őrök névlistáját fogja magánál hordozgatni telefonszámmal?;
2/a) nem is hiszem, hogy ezt így kiadná bármelyik NP;
2/b) ne legyenek illúzióink, nagyon jól tudjuk mindketten, hogy nem csak tisztességes kesserek vannak... De ezt persze csak elméletileg feltételezem. :)
3/a) nagyjából valami ilyesmi lenne/lett volna a feladata a polgári természetőrnek - a jelentkezések számát viszont mindketten ismerjük. Ez lenne tehát az a kessertömeg? :)
3/b) a polgári természetőri játék miatt kissé fölöslegesnek is érzem egy azzal analóg mozgalom elindítását...
Mindegy, vegyük úgy, hogy a fentieket láthatatlan tintával írtam. :)


A hozzászólás másik fele inkább elszomorít. Miért van az, hogy gyakorlatilag minden egyes megszólaló a kifogásokat, a kiskapukat keresi, a szabályok trükkös megkerülésén elmélkedik? Jönnek az ötletek sorban, hogyan lehetne mégis úgy rejteni védett területre, hogy azt a "buta NP" ne vegye észre, vagy ne kifogásolhassa...
De miért? Sokszáz láda bizonyítja, hogy igenis lehet a természetvédelmi törvény és a gc. játékszabályainak megfelelő, mindemellett nagyon színvonalas cache-eket létrehozni... Én legalábbis rengeteg olyat tudnék sorolni, ahová akkor is visszamennék szívesen, ha már elfogytak volna a még meg nem talált ládáim. :P
[előzmény: (18842) Pupu, 2007.01.06 10:55:40]

Pupuhozzászólásai | válasz erre | 2007.01.06 10:55:40 (18842)
Van elképzelésem a problématömkeleg megoldására. Céloztam már rá, most kifejtem részletesebben.

Négy és fél ezer regisztrált tag – megannyi elkötelezett természetbarát! – nevében tárgyalunk. Igaz, sokan nem valami aktívak, más nevek viszont egész családot, kesserekhez csapódó baráti kört jelentenek. Felajánljuk együttműködési készségünket! Az év minden napján, éjjel és nappal, az ország minden szegletében járunk, látunk, figyelünk, észlelünk. Az illetékesek felé, segítő szándékkal, mobiltelefonon azonnal jelenthetjük, ha illegális szemetelést, fakivágást, erdőtarolást, terepmotorozást, quadozást, bármiféle természetkárosítást látunk. Adatbázist hordunk magunkkal, hogy melyik területen kinek kell szólni. Fényképezhetünk, dokumentálhatunk. („Erdészetvezető úr, itt meg itt nagyon vágják az erdőt sötét alakok.” „Semmi baj, tudunk róla!”, vagy „Hinnye, azannyát, máris hívjuk a rendőrséget!”). Amit cserébe kérünk: ésszerű idő alatt, nem megalázó várakozatással hagyják jóvá a jóváhagyható ládákat.

Ha ez nem így történne, tárgyalóink felvethetik a hatóságok felé, hogy ők csupán képviselik a geocaching-közösséget, de nincs hatalmuk fölötte (vegyétek észre: tényleg nincs!). Érzékeltethetik, hogy sok kesser lassan kezdi megelégelni a sokéves teszefoszázást, és esetleg a maga módján jár el. Például szerveznek egy vagy több kis zárt kört, hasonló gondolkodásúakból. A természetvédelmi szempontok (de nem az ostoba „szabálok”) maximálisan lelkiismeretes, felelősségteljes betartásával „privát” mikroládákat telepítenek, egymás számára. Ezek nem jelennek meg semmiféle honlapon, kívülálló nem lát bele; élőszóban, telefonon, e-mailben és sms-ben mennek az információk. Megmutatnak egymásnak szép helyeket – hiszen ez a geocaching célja! Egyetlen hátrány: nem jár pont a megtalálásokért :-)) Akár geocaching versenyt vagy egyéb rendezvényeket is szervezhetnek így, százezer forint befizetése nélkül: a lényeg a nyomon követhető nyilvánosság hiánya. Akinek tetszik, játszhat ily módon, a „hivatalos” játék kiegészítéseképpen. Akiknek meg nem tetszik (akár a kesserek, akár a hatóságok köréből), azok egyet tehetnek: a Búfelejtőben, egymás vállán, jól kisírhatják magukat.

Mindemellett szeretném kifejezni köszönetemet, hálámat és őszinte elismerésemet Barbárkáék felé a sokéves, kitartó tárgyalásért, Kuliszék felé a kesserek (köztük Pupu) megnyilvánulásainak türelmes elviseléséért, és azon játékostársaim felé is, akik itt a Fórumon fontos és komoly természetvédelmi szempontokra világítottak rá. Tanultam tőlük, megszívlelem!

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]