Előzmények

jalsohozzászólásai | válasz erre | 2007.02.10 14:29:14 (20121)
Tisztelt Kalóz és Pallagi urak!

Annak ellenére, hogy a téma itt a geocaching, nagy élvezettel olvastam egymásnak feszülő érveiteket, amelyek a borsostokány elkészítésével kapcsolatosak. Szeretem a finom ételeket szintúgy, mint a geocaching nyújtotta élvezeteket, ezért nem bántam, hogy két hozzászólás erejéig ez a téma is felvetődött. Mind a gasztronómiában, mind a geocachingben amatőr vagyok, ezért bátorkodom a kérdéshez hozzászólni.

Kalóz kissé csípős (paprikás vagy borsos?) megjegyzésére a konyhafőnök Pallagi úr szakmai becsületében megsértve reagált, és erre most kalóz szakmai érvekkel felszerelve védte álláspontját. Az az érzésem, hogy itt az a pont, ahol egymás véleményét elfogadva békében el lehetne varrni a vita szálait.

A kesserek közül senki nem vitatta, hogy Nagyhideghegyen finom a kaja, Konyhafőnök úr pedig elárulta, hogy az általa tokánynak nevezett marhaétel autentikus receptje honnan származik. Most az interneten néhány receptet megnéztem, amelyek legnagyobb része csíkokra vágott húsból, paprika mellőzésével elkészített ételt nevez tokánynak, bár találtam csikóstokány néven olyan sertéshúsból készült ételt is, amelyben paprika is van. Vitának tehát bőven van helye, de remélhetőleg azt már nem itt folytatjuk le.
[előzmény: (20120) kalóz, 2007.02.10 12:40:15]

kalózhozzászólásai | válasz erre | 2007.02.10 12:40:15 (20120)
Tisztelt Pallagi Úr! Először is engedje meg, hogy a többi kessertársamtól elnézést kérjek, akik elolvasták a topic címét, ami:"geocaching" és ennek megfelelően általában ilyen témában keresik fel azt. Én se tennék másként, de az Ön kioktató stílusú üzenetére kénytelen vagyok reagálni.Sajnos az idézett könyv nincs birtokomban, de mint tradícionális magyar étel nem valószínű, hogy lényegesen eltérő lenne a leírása egy-két kisebb név által írt szakácskönyvben.Én kettőben néztem utána (Horváth Ilona:Szakácskönyv-112. old,és Brüknerné, Buday Ella:Igy fözünk ma-Minerva 1959-87.old). Mindkettő megemlíti, hogy a húst Csíkokra(!) vágjuk, nem a pörköltnél megszokott kockára.Egyik sem említ pirosparikát a fűszerezésnél, ami az Önök által felszolgáltnál tapasztalható volt. Egy kevés fehérborral javasolják főzni, amit szintén hiányoltunk az íz harmóniából.Mindketten említenek lisztes behintést, mintegy "behabarást" amit az Önök ételén nem tapasztaltunk...A kérdésem-költői-mitől lett volna ez borsostokány?Ezt ott is meg tudtuk volna vitatni.A hölgynek említettem is, hogy szívesen beszélnék a szakáccsal, de vagy viccnek értette, vagy elengedte a füle mellett nem hívta Önt,vagy szakácsát, csak a pénztárban dolgozó hölgy jött oda,és valami homályos utalást adott, hogy ezt így kell csinálni.Na, ezért írtam viccesnek szánt formában a logomban a már idézettet.Egyébként amint-remélem végigolvasta(!)-azt is írtam, hogy "marhapörköltnek finom".Amiért egy köszönömre igényt tartanék...A további vitát itt be is rekesztem a magam részéről, hiszen, mint említettem ez az oldal a "láda keresésről-rejtésről" kellene, hogy szóljon. Ennek szellemében kívánok sok kellemes élményt a további(!) sikeres ládázáshoz.Üdvözlettel:Bakos Ferenc-GCnick:kalóz
[előzmény: (19971) Pallagi Péter, 2007.02.03 23:46:38]

Pallagi Péterhozzászólásai | válasz erre | 2007.02.03 23:46:38 (19971)
Tisztelt Kalóz Úr!Pallagi Péter vagyok a nagy hideg-hegyi sí és túristaközpont konyhafőnöke.Válaszadásra kényszerülök az Ön által nyilvánosságra hozott sérelmei miatt,miszerint:"Ja,és ha a Túristaházban bármit kérsz -marhapörköltet kapsz"Szeretném felhívni figyelmét,hogy konyhánk egyik alapelve a tradicionális magyar ételek megőrzése!
A szóban forgó borsostokányt Gundel Károly:Kis Magyar Szakácskönyv című művéből főzzük a Vendégeknek/36.old.43.recept/.Úgy gondolom kijelentéseivel ok nélkül sértette meg a túristaház üzemeltetőit és személyzetét!Tudatlanságából fakadóan rossz hírét kelti éttermünknek!
Ezúton ajánlom figyelmébe a fennt említett mű ALAPOS áttanulmányozását,így fellelheti a Borsostokány és a Marhapörkölt közti különbségeket.
Kérem,hogy reklamáció esetén győződjön meg igazáról és csak azután terjessze azt különböző fórumokon!!!!Továbbra is szeretettel várjuk a túristaházban és Királyréten az Aranykapu Étteremben,ahol szürkemarha;mangalica és vadspecialitások közül válogathat kedvére!
Bármilyen szakmámba vágó kérdésére szívesen válaszolok.Forduljon hozzám bizalommal!
Maradok Tisztelettel:Pallagi Péter/konyhafőnök/

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]