FAQ
Előzmények

adalbert1977hozzászólásai | válasz erre | 2013.05.24 12:07:27 (67855)
Na, végül melyik mellett döntöttetek, Petra? :) Nékem most, egy hétig volt lehetőségem próbálgatni egy Oregon 450-est a saját eTrex 30-asom mellett (azt az Oregon-t amelyben Linux alatt megdupláztam a 850 MB-nyi belső memóriát 1.8-ra, életre hívva ez elrejtett, elbutított részt). Gondoltam megírom a konklúziómat. Nem cserélném le a kicsi eTrex-emet az Oregon 450-re. (Az Oregon 600 más eset, az egy sok fejlesztést magába ömlesztő fenevad – ügyes, programozható gombokkal stb…) Az Oregon 450 mindenképpen jobb a következőkben: nagyobb felületű térkép-megjelenítés, könnyebb és gyorsabb tárképlapozás (térképhuzigálás), gyorsabb POI-keresés és útvonaltervezés, nagyobb RAM-memória nagyon hosszú útvonalak tervezésére, könnyedebb begépelés. Ezeken kívül minden másban rosszabbnak tűnt, mint az eTrex 30. Vegyük először a pontosságot. Az eTrex egyértelműen érzékenyebb vevőnek tűnt és pontosabbnak. GLONASS nélküli GPS-only módban is. Árnyékoltabb helyen az esetek 70-80 százalékában az eTrex 30 pontosabbnak bizonyult horizontális helymeghatározásban. Vertikális mérésben pedig szinte mindig (90-100 százalék). Van egy olyan érzésem, hogy az eTrex 10/20/30 tisztán GPS-mérés szempontjából egy valódi kis bestia a korábbi generációjú cuccokhoz képest. A kijelzőről nem is kell sokat beszélni. Az Oregon 450 csak erős, direkt napfényben kényelmes háttérmegvilágítás nélkül. Az eTrex 30 sötétebb helyzetekben is nagyon jól látszik háttérfény nélkül. Aztán több tekintetben is modernebb, felszereltebb az eTrex. Banális példa: billentyűzetkiosztás könnyű válthatósága. Bár az Oregon 450 procija jelentősen gyorsabb, összességben véve mégis a pici eTrex használata a gyorsabb, könnyedebb (gombok, előhívható menük). Az ember bedilizik a régebbi Oregonon, ahogy sokszorosan előre-hátra lépeget ahhoz, megtaláljon valamit. Itt bizony nagy áttörés lehet az Oregon 600 három darab gombja. Közhely, mely inkább csak a többnapos hegymászókat érinti: az eTrex fogyasztása sokkal kisebb. Hiába raktam az Oregon-t képernyőképet teljesen kikapcsoló takarékos üzemmódba, hiába ült úgy, kikapcsolt képernyővel, kvázi-passzívan az asztalon, jó hamar lemerítette az elemet. Alapműködésben is többet fogyaszt. Végül: az Oregon tapizós gombostűjéhez körülményesebb precízen huzigálni a térképhátteret, mint az eTrex kurzorával pontosan ráállni valamire a térképen.
[előzmény: (67731) Petra, 2013.05.16 12:12:07]

Petrahozzászólásai | válasz erre | 2013.05.16 12:12:07 (67731)
A vas éjjel is lesz használva, mivel éjszakai túrázás is előfordulhat Nálunk :)
Azt valóban nem írtam előzőleg, hogy a gpsmap 62S-ből használt verzió adódott, ezért a dilemma. Újonnan nem lenne keret a megvételére.
Egyébként az előző kütyümet szintén használtam vásároltam, a geocaching.hu fórumán, és bármilyen ormótlan nekem bejön :)
A páromnak viszont az etrex 30 tetszik, a mérete miatt és amiatt hogy azt újonnan, garanciálisan vennénk. Alaposan kiolvastam a neten fellelhető anyagokat ebben az árkategóriában és mivel a tesztek alapján ordító különbséget nem láttam a két kütyü között, ezért gondoltam Benneteket kérdezlek meg, akinek van/volt tapasztalatuk mindkét kütyüvel.
Szóval nagyon köszönöm, hogy gyakorlati tanácsokkal is segítettétek meghozni a döntést :) Remélhetőleg ma sor kerül mindkét kütyü személyes szemrevételezésére is és hétvégén már az új kütyüvel lehet menni túrázni. Mindenkinek további jó geoládázást kívánok :)


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]