FAQ
Előzmények

bregő és andorpapahozzászólásai | válasz erre | 2005.12.17 21:27:01 (4510)
Hát igen, a PDA kérdése örök vitát szül, én a hardcore PDA szekciót erősítem, geocaching, városi navigáció és túra (mászkálás és trackelés) jöhet egyaránt. PDA-t venni tényleg felesleges, ha másra nem használod a holmit, hiszen nem is olcsó, meg nem is feltétlenül praktikus terepen. Ez azt jelenti, hogy mp3 lejátszás, naptár, jegyzetfüzet célból is érdemes a PDA-ra tekinteni.

A PDA készenléti ideje sok dologtól függ, én 8-10 órát bírok 1 töltéssel az új vevőmmel, ami persze még mindig harmada egy kézi GPS 1 készlet akksi mellett produkált idejével, és elismerem, hogy egy váltás AA párost sokkal olcsóbb és kényelmesebb kéznél tartani, mint egy pótakksit PDA-hoz, de az is igaz, hogy eddig nem volt még szükségem 8-10 óránál hosszabb üzemidőre két konnektor (vagy szivargyújtó) között. Ez biztos abból is ered, hogy nem vagyok hardcore túrázó, aki 1 gatyával 2 hétig kóborol a Tátrában.

Aztán a PDA-nak sokszor hangoztatott előnye, hogy nagyon bőséges a szoftverellátottsága. Lehet Garmin térképeket kezelni vele (GisRussa), lehet bitmapes (akár katonai) térképeket használni (GPSTuner, GPSDash, OziExplorer stb.), lehet igazán profi navigációs szoftvereket futtatni (iGO, AeroMap, ÚtInfó). A legfontosabb és leghasznosabb azonban, hogy a turistautak.hu térképeit is gond nélkül lehet kezelni, ha pedig geocachingről van szó, akkor ott a hatalmas előny, hogy nem kell nyomtatni, a PDA-n magaddal viheted a ládaleírásokat, fotókat, logokat, mindent, amire csak szükséged van. Idén nyáron úgy mentünk Bregővel nyaralni, hogy a tavalyi nyárral szemben semmilyen nyomtatott lapot nem vittünk magunkkal, a PDA-ban volt minden infó: menetrendek, térképek, árlisták, útvonaltervek, leírások stb.

A kézi GPS-ek legnagyobb előnye, hogy Tarzan is örülne nekik: ütés-, és vízállóak, nagyon sokáig bírják 1 készlet akksival, nem érzékenyek semmire és hangulatos életstílust sugallnak. Ha azt kérdezed, hogy mire van szükséged: PDA-ra vagy kézi GPS-re, akkor én azt válaszolom: PDA-ra és kézi GPS-re! Bizony a két eszköz tulajdonságai csak bizonyos területeken fedik egymást, sok olyan képességgel bírnak, amivel a másik nem. Tudom, ezzel nem segítettem a vásárlásban, de ez egy olyan kérdés, amire nem is lehet egyértelmű választ adni, hiszen egyik sem jobb a másiknál.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[mozgó ládák] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]