geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Előzmények

Kenderfókahozzászólásai | válasz erre | 2005.04.22 01:42:17 (1147)
Egy pillanatig se higgyük azt, hogy a környezetben okozott kár nem az áthaladó járművek számával arányos!

Azért mert úgy látod saját szemeddel, hogy a vadászok dzsipje mögött nem hagysz látható nyomot, ettől ez még nem igaz! Először is borzalmas zajt csinálsz, aminek a hatását persze nem veszed észre, mert az tőled olyan távol történik, ameddig nem látsz el. Tapasztalatom szerint a két- és négykerekű motorosok sokkal hangosabbak az összes erdészeti és vadászjárműnél, beleértve a munkagépeket is. Másodszor is szennyezed a levegőt, aminek a hatása szintén térben és időben beláthatatlan. Harmadszor az úton véletlenül eltaposott állatok száma szintén arányos az elhaladó járművek számával.

Az ideális persze az lenne, ha semmilyen motoros szerkezettel nem szabadna behajtani az erdőbe. Engem például zavar ott az erdész kocsija is, a vadászé is, meg a térképészé is. Azonban a hazai erdők túlnyomó részénél ez ma nem reális, mert tényleg van ott egy csomó olyan feladat, ami csak járművel végezhető el. Ez jelentse azt, hogy akkor bárki bármilyen járművel behajthat? Nem, hiszen ahogy fent kifejtettem, minél több gép halad át az erdőn, annál nagyobb a pusztulás. Tehát mégiscsak úgy kell lennie, hogy a néhány "kiváltságos" behajthat, te (meg én) pedig nem.

Végezetül engedj meg egy durva példát. Mondjuk holnap kitalálom, hogy nekem mostantól az a hobbim, hogy a vadiúj bulldózeremmel házakat döntök le. Hiszen látom, hogy néhány kiváltságosnak szabad, én is elkezdek a körúton házakat döntögetni. Ha valaki azt mondja, hogy ezt itt nem lehet, akkor követelem, hogy mondják meg, hogy hol lehet, addig is folytatom a körúton. Szerinted az erdei motorozás ehhez képest miben más?
[előzmény: (1144) TyuTyu, 2005.04.21 20:11:01]

TyuTyuhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 20:11:01 (1144)
Nem a erdő gazdálkodásával összefüggő forgalomra gondolok.... ha annyira védett, hogy csak ezek mennek be akkor OK, hogy ott másnak nincs helye.
Ezeket a kategorizálásokat éppen az általad említett hivatásos erdőjároknak kellene meghatározni és nem úgy, hogy minden tilos......
Tartom annyira értelmesnek az emberek nagy részét, ha elmagyarázzák neki hogy ide meg ide ne, mert..... akkor megérti és nem megy oda...... de alternatívát kell kinálni.....

Ami a szememet szúrja, hogy pl mikor Hont környékén trackeltünk ott éppen bérvadászat címén x db terepjáró mászkált.... Az úton nem kicsi nyomokat hagyva a sáros talajon. Ha akkora "csapás" van, hogy egy terepjáró szinte meg tud fordulni, akkor a motor milyen plusz terhelést jelent a környéknek ?
Vagy mint a korábbi példám: Hármashatárhegy... a hangárig felgurulva milyen extra károsítást végzek ?
Szoval legyenek szabályok, de ne legyenek "egyenlőbbek" ....
Hidd el tisztelem az erdészek, vadászok munkáját de sokszor az ésszerű (!) kompromisszum helyett erőből tiltanak, és ez csak feszültségekhez vezet.

Vitainditó:
1, Szerintetek hazánkban hol lehetne endúrózni (úgy hogy senki nem botránkozik meg miatta) ?
2, Minden motorost le kell lőni ? :-)

motoros és kesser tisztelettel:

TyuTyu

[előzmény: (1142) kulisz, 2005.04.21 19:14:55]

kuliszhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 19:14:55 (1142)
Szerintem meg erdőben nincs helye a motornak, akkor sem, ha az erdő nem áll védettség alatt.

A vadászok, erdészek emlegetésénél valahogy mindig elmosódik az a "mellékes" körülmény, hogy a vadász, erdész azért járja az erdőt autóval az erdei úton adott esetben, hogy például etesse a vadakat, vagy felügyelje az erdő állapotát, magyarul mert a munkája, hivatása oda szólítja. És azért van az erdőben az úthálózat, hogy ezt a tevékenységet kiszolgálja, és épp elég az a terhelés, ami ezen szükséges tevékenység során éri az utakat, az erdőt, nem kell ezt a terhet tovább növelni motorosok, és quadosok beengedésével.
[előzmény: (1138) TyuTyu, 2005.04.21 14:32:20]

TyuTyuhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 14:32:20 (1138)
1, a motorosokra nincs kiirva normalis vagy idiota :-)
Mint irtam sajnos "felhigultunk"

2, "Különben szerintem nem a mindenhonnan teljes kitiltás, hanem a legális útvonalak kijelölése volna a megoldás. Védett természeti területre viszont úton se engednék be egy fia motorost vagy quadost sem. "
Szivembol szoltal. Sajnos jelenleg a kerdest rendezni tablaval sokkal egyszerubb...
Pl.: en regebben szivesen jartam fel a harmashatarhegyre a hangarhoz, nezni a sarkanyosokat...
erdekes en ugye vetek a szabalyok ellen, mert nincs engedelyem... kb 15-20 auto, terepjaro legalisan van ott mindig, mivel ok repulosok.
vagy masik erdekes pelda: a vadaszok jarjak az erdot, nem kicsit atrendezve a talajt. En ott motorral miert nem mehetek ? A motort en nem tiltanam ki olyan helyekrol, ahol kocsiutak vannak...marpedig teljesen irtott es hasznalt kocsiutak sok helyen vannak, csak ezek bizonyos korok kivaltsagos sajatjai. A tobbi osvenyrol, meg hasonlo helyekrol tavozzanak a motorosok.....
Nekem az faj, hogy:
1, sajnos kozottunk (motorosok) sok rontja megitelesunket
2, az emberek toleranciaja = 00
3, mindenki "erobol / hatalombol" probalja a kerdest rendezni.
4, ha letezik egy kocsival jarhato ut, akkor azt a motorosok miert nem vehetik igenybe ?
pl.: ha ez legalis lenne, de az utrol leterest szankcionalnak + csinalnanak par "tombolo" helyet, szerintem mindket fel megnyugodna.
mi pl.: a kezdeskor tisztaztuk a "szabalyokat" az ujoncokkal pl.: szantofoldnel egy nyomon haladni, lehetoseg szerint a vetest kimelni, ozeknek elsobbseguk van.. :-) stb.

TyuTyu
[előzmény: (1137) guess.who, 2005.04.21 14:12:49]

guess.whohozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 14:12:49 (1137)
Igen, volt pár olyan mondat, aminél úgy éreztem, mintha az itteni korábbi vitában felmerült "ötleteket" írta volna le a szerző tényként... (Ki tudja, lehet, hogy tényleg olvasgat. :D)
Ettől függetlenül az szerintem vitathatatlanul igaz, ami a cikkben is szerepel, azaz hogy valamit igen sürgősen tenni kell a szabályozásra, mert ez a helyzet így csak romlani fog. És ha a vademberek megszokják, hogy bárhová mehetnek büntetlenül, az később igen visszaüthet...

(Mi az a "dal", amit kötélből csináltak? Bocs, ha valami triviális dolog, de tényleg nem értem.)

Tyutyu: viszont a motorosokra nincs kiírva, hogy "normális" avagy "idióta". És eddig főként az utóbbi csoporttal sikerült összefutnunk. Sajnos.
[előzmény: (1136) Barbárka, 2005.04.21 13:48:57]

Barbárkahozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 13:48:57 (1136)
A cikkben az is ferdítés, hogy drótokat húztak ki a természetvédők. Ez nem igaz! Azzal simán meg lehetne ölni egy motorost vagy biciklistát. Olyan volt (a cikkben is említett bükki akcióban), hogy kötélből csináltak terelő"dalakat" az erdőben, de azt térdmagasságban, jól látható módon. Ezekkel terelték a motorosokat a rendőrök karjai közé.
Különben szerintem nem a mindenhonnan teljes kitiltás, hanem a legális útvonalak kijelölése volna a megoldás. Védett természeti területre viszont úton se engednék be egy fia motorost vagy quadost sem.
[előzmény: (1134) TyuTyu, 2005.04.21 13:35:48]

TyuTyuhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 13:35:48 (1134)
Hat a cikk szerintem tartalmaz par ferditest....

En mindket mufajt uzom (motorozas, gyaloglas) es meg mindig allitom lehet(ne) ezt kulturaltan is muvelni, csak nemi tolerancia (elni es elni hagyni...) kell hozza. Attol aki nem motorozik, attol nem is varhato el, felfogja annak szepseget. Hetvegen pl. utcai motorosokkal csinaltunk egy "terepmotorozast" es meg ok motorosok is meglepodtek ennek "elvezeti erteketol". Jo dolog ez.
Szinten jo gyalog boklaszni az erdoben, es annak is vannak szepsegei. Fiammal gyakran csatangolunk....

De nem lehet egyikrol sem mondani azt, hogy nem jo !!

Sajnos most divat a motorozas (+quad) es ez ohatatlanul "felhigitja" a motoros tarsadalmat... es ennek kovetkezteben a megitelesunk romlik. :-(

Terepmotorozas eddig is volt... csak nem erte el azt a "krtitikus tomeget". Most hogy boldog boldogtalan motorozik (egy terepmotor mar beszerezheto 150-250 KHuftol), torvenyszeru, hogy a problemat kezelni kellene valahogy. Nem megoldas a tabla, mert ha valamire igeny van, akkor azt nem tiltani kell, hanem megteremteni annak a szabolyozott keretet. (pl geocaching jatek.... hogy ne mutossak tul messze).

Kerekparozni mar nem kerekparozok az erdoben, de anno annal is hasonlo erdekellentetek voltak...
Sot meg lehet kovezni, hamu fejemre, megyek a sarokba.... de a a quadot is ki akarom probalni...

TyuTyu
[előzmény: (1130) guess.who, 2005.04.21 08:37:43]

guess.whohozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 08:37:43 (1130)
Nem csak itt unjuk már a motorizált terepi vadembereket...
http://www.nol.hu/cikk/359512/


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.