FAQ
Előzmények

Yumihozzászólásai | válasz erre | 2009.10.13 06:27:23 (15203)
Szombaton a Bozsok-Velem közti erdei utat gesztenyeünnep jeligével autósok tucatai használták rodeóra.Marci fiammal a forgalmat leállítottuk,míg a foltos szalamandrák átkeltek az úton.
Sajnos nem egy lelte halálát a kerekek alatt.Fokozottan természevédelmi terület de voltak,akik hőbörögtek a pár pillanat várakozás miatt, volt aki kiszállt és csodálkozott ,mik élnek errefelé....Sajnos
épp esett az eső ,ilyenkor tudnak vándorolni .
[előzmény: (15193) napvirág, 2009.10.12 18:25:47]

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.10.12 18:25:47 (15193)
;-) Hogy mik vannak?!

"Szeptember közepén indult el Európa első átfogó természet-megfigyelő rendszere, a Vadonleső program. A program indulása után egy héttel, már ezernél több észlelést rögzítettek a lelkes önkéntesek. A Vadonleső program ötletgazdái szerdán Pécsett megjutalmazták az ezredik bejelentőt.

Elindult egy Európában egyedülálló természet-megfigyelő rendszer, a Vadonleső program, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozott létre és tart fent. A programot szeptember közepén mutatta be sajtótájékoztatón Haraszthy László természetvédelmi szakállamtitkár. A program olyan internet alapú megközelítést használ, amely lehetővé teszi számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését, az egyetlen helyen történő ismeret átadást, interaktív szemléletformálást és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését. A program célja, hogy a társadalom széles rétegeit bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába, mely a szaktudás továbbítása mellett a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze.
A Vadonleső programban - első lépésben - kilenc állatfaj megfigyelése és előfordulásának internetes rögzítése lehetséges. A négy emlős- (sün, mókus, vakond, ürge), két kétéltű- (szalamandra, levelibéka), két lepke- (farkasalma lepke, csíkos medvelepke) és egy bogárfaj (szarvasbogár) közül a legnépszerűbb, azaz legtöbbet látott állatfaj a sün. A program indulása után egy héttel több, mint 300 önkéntes találkozott a sünnel, és jelezte ezt a www.vadonleso.hu oldalon.
Nem sokkal marad le - a bejelentések számát tekintve - a mókus, amiről több mint 220 észlelést tartalmaz a Vadonleső adatbázisa. Levelibékát és vakondot több mint 120-an, szarvasbogarat 90-en láttak. Szalamandrával és ürgével csak kisebb számban találkoztak a bejelentők. A legkevesebb észlelést a két lepkefajról jelentették be az önkéntesek. Viszont éppen az ezredik megfigyelés egy lepkefajról, a csíkos medvelepkéről érkezett. ... "

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]